Jul, 2006 No. 36

 

MEDIJA AGENDA OKUPILA UREDNIKE

Početak poslova vezanih za realizaciju Medija agende bio je povod da se u prijatnom ambijentu sedišta Asocijacije medija okupi veći broj glavnih urednika, direktora medijskih kuća i predstavnika novinarskih udruženja da bi izvršnom timu Asocijacije poželeli uspešan rad i završetak poslova na ovom projektu.
Predsednik UO Asocijacije medija, Manojlo Vukotić informisao je prisutne da je reč o pripremi elektronske baze podataka sa osnovnim informacijama o medijima u Srbiji. Baza će biti podeljena u četiri osnovne grupe: novinski izdavači, televizije, radio i elektronski mediji a namenjena je kako široj tako i, pre svega, poslovnoj javnosti zainteresovanoj da lako i brzo dođe do osnovnih podataka o medijima.
Po završetku posla Medija agenda će biti postavljena na portalu www.nadlanu.com kao i na sajtu arhiva.asmedi.org , a biće obezbeđeno permanentno ažuriranje svih podataka.

Kliknite za veću sliku


RRA DODELIO LICENCE ZA BEOGRADSKI REGION 

Savet republičke radio difuzne agencije  (RRA) objavio je listu od šest televizijskih i 14 radio stanica kojima su dodeljene licence za emitovanje programa na području Beograda.
Dozvole za emitovanje tv programa dobile su stanice: Art, Enter, SOS kanal, Metropolis, Televizija Plus i TV Studio B.
Pravo da emituju radio program dobile su stanice: Beta plus, Nostalgija, Naksi radio, Radio Pingvin, Radio Novosti, Radio MFM, MIP radio, Radio Pink, Radio Studio B, Radio Tri, Sport FM, TDI radio, Top FM i Siti radio.
Na konkursu je učestvovalo ukupno 45 radio i devet tv stanica.


TIJANIĆ DIREKTOR RTS

Upravni odbor Radiodifuzne ustanove Srbije, imenovao je za generalnog direktora RDU RTS Aleksandra Tijanića, dosadašnjeg vršioca dužnosti generalnog direktora.
Od ukupno osam prisutnih članova UO, sedam je glasalo za Aleksandra Tijanića a jedan je bio protiv.
Mandat generalnog direktora RDU RTS traje četiri godine.


STIGLA I „BRAVACASA“

Novosadska Color Press Group je još jednom  prijatno iznenadila čitaoce. U izdanju ove medijske kuće na tržištu se upravo pojavio magazin „Bravacasa“ namenjen opremanju stambenih prostora i lepoti stanovanja.
Reč je o dvomesečniku koji se štampa po licenci italijanske izdavačke kuće RCS Periodici. Prodajna cena „Bravacasa“ je 120 dinara, magazin se izuzetno kvalitetno štampa u Pilitici AD a distribucija je poverena distributerskoj kući „Distri Color“ D.o.o.


PILOT BROJ NEDELJNIKA «SUBOTIČKE»

Na novinskim kioscima u Subotici pojavio se 7. jula pilot broj lokalnog nedeljnika «Subotičke», a uskoro bi, prema najavama izdavača, trebalo da počne da izlazi i subotički dnevni list.
Nedeljnik «Subotičke» je novo izdanje novosadske kuće Dnevnik – Vojvodina press (član Asocijacije medija), a štampa se na 32 stranice i u punom koloru.
- Kada je pre dve i po godine nemačka medijska kuća WAZ kupila Dnevnik tada je rečeno da će doći do osnivanja lokalnih novina u svim većim centrima. Mi smo to već uradili u Zrenjaninu i Kikindi, a sada je na redu Subotica - istakao je Dušan Vlaović, generalni direktor Dnevnik – Vojvodina press.


ODRŽAN 3. BEOGRAD FESTIVAL IDEJA

U organizaciji Saveta za novo mišljenje i Saveta Evrope u beogradu je od 12. do 15. jula održan izuzetno uspešan 3. Beograd festival ideja. Vodeći svetski stručnjaci predvođeni Edwardom DeBonom, Hermanom Vaskeom i Džonom Houkinsom govorili su o kreativnim idejama, a pre svega o kreativnoj ekonomiji.
U okviru festivala u New Moment galeriji otvorena je izložba Art DirectorsClub Evropa, a Dragan Sakan je promovisao Savet za novo mišljenje.


TRANSFORMACIJA RTV NOVI SAD – POD NADZOROM

Pokrajinski sekretarijat za informacije i Novosadska novinarska škola (NNŠ) potpisali su ugovor o nadzoru transformacije Radio Televizije Novi Sad u Radiodifuznu ustanovu Vojvodine. NNŠ će, uz nezavisni tim monitora i ekspertski tim projektnog konzorcijuma, analizirati program radija i televizije Radiodifuzne ustanove Vojvodine od septembra do novembra. Javna prezentacija rezultata monitoringa planirana je za početak 2007. godine.


I EXIT BIO KAO NADLANU.COM

Na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu održan je šesti muzički festival EXIT koji je prerastao u jedan od najinteresantnijih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi. Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) je, kao jedan od pokrovitelja, uz promociju Internet portala www.nadlanu.com  ove godine festivalu pružio i medijsku podršku budući da su svi posetioci portala imali priuliku da isprate festival kao da su lično prisutni na  Petrovaradinskoj tvrđavi.
Uz odlično ilustrovan program portal www.nadlanu.com je ovaj događaj ispratio brojnim fotografijama i intervjuima dok su mnogobrojni posetioci sajta u zanimljivom kvizu dobili priliku da kao nagrade osvoje ulaznice za festival.


PRIZNANJA ZA NAJBOLJI PR

Društvo Srbije za odnose sa javnošću, na godišnjem skupu održanom pod nazivom «Prijem 2006» dodelilo je nagrade za najuspešnije komunikacijske aktivnosti.
Za najbolju PR agenciju u Srbiji izabrana je McCann Erickson Public Relation. Nagrada za društveno odgovorno poslovanje pripala je kompaniji «Lafarge BFC», a za doprinos unapređenju imidža Srbije nagrađen je EXIT Festival.
Za unapređenje struke nagrađena je prof. Dr. Vinka Filipović, a agenciji SVA pripala je nagrada za strategiju komunikacije u okviru neprofitnog sektora za projekat «Tvojih 5 minuta – nečiji ceo život». Za najbolju strategiju komunikacija u izgradnji robne marke nagrađena je agencija MMD Corporate za konkurs za dizajn VISA kartice «Savremena Srbija i Crna Gora».


IZLOŽBA «I LOVE YOU»

Izložba pod nazivom «I love you» posvećena svetu kompjuterskih virusa otvorena je u Salonu Muzeja savremene umetnosti u okviru BELEF-a.
Izložbu je osmislila grupa autora Muzeja primenjene umetnosti u Frankfurtu sa ciljem da prikaže istorijski, politički, kulturni i tehnološki aspekt značenja kompjuterskjih virusa.
Posetiocima je omogućen slobodan pristup terminalima  i praktično isprobavanje rada sa virusima.


STARTOVAO «BELGRADE TIMES»

U Beogradu je počeo da izlazi nedeljni list da engleskom jeziku «Belgrade Times». Nedeljnik je pokrenula grupa italijanskih novinara, a namenjen je stranim diplomatama, poslovnim ljudima iz inostranstva, gostima Beograda i Srbije.
Nedeljnik «Belgrade Times» je besplatan i distribuira se stranim predstavništvima, po hotelima i turističkim punktovima.


FUTURA PLUS U EKSPANZIJI

Jedna od vodećih nemačkih medijskih grupacija WAZ, vlasnik 50 odsto kompanije Futura plus, zajedno sa drugim vlasnikom, EMI Group Denmark, uložila je 12 miliona evra u dokapitalizaciju Future plus, vodećeg lanca kiosaka u Srbiji.
Ova investicija namenjena je ostvarivanju trogodišnjeg strateškog plana razvoja prema kome Futura plus, sa liderske pozicije u Srbiji treba da krene u osvajanje tržišta u regionu. Najpre je planiran izlazak na tržište Crne Gore i Slovenije, a potom Bosne, Hrvatske i Makedonije.
Novac će, takođe, biti uložen i u jačanje prodajne mreže u Srbiji. Tako će pored četiri već postojeća, biti otvoreno još 100 «korner šopova» poznatih kao «Minut2» prodavnice koje nude veći asortiman proizvoda i usluga od klasičnih kiosaka.


ARD KAZNILA RTV «ELMAG»

Crnogorska Agencija za radiodifuziju (ARD) kaznila je RTV «Elmag» sa 5.000 evra zbog kršenja zakona o medijima i radio-difuziji i odluke o minimalnim programskim standardima. Kazna je izrečena zbog SMS poruka gledalaca emisije «Hoće li poništiti referendum» i «Oči u oči» koje su, kako se navodi u saopštenju, vređale manjinske narode. Kolegijum RTV «Elmag» najavio je žalbu.


NEMA KLAĐENJA NA DRESOVIMA

Nemački fudbalski prvoligaš Werder iz Bremena noraće da pronađe novog sponzora čije ime će nositi na dresovima sledeće sezone, nakon što im je pokrajinska vlada zabranila nošenje reklama za internet kladionicu Betandwin


VJESNIK I NARODNE NOVINE – JEDNA KOMPANIJA

Novinsko izdavačke kuće Vjesnik i Narodne novine spojiće se u jednu kompaniju, koja će ostati u državnom vlasništvu. Odluku o spajanju donela je Vlada Hrvatske.
Spajanjem Vjesnika i Narodnih novina stvoriće se izdavačka kuća čiji bi osnivački kapital bio nominalno vredan oko 40 miliona evra i koja bi zapošljavala oko 1.300 radnika. Nova kompanija će nastaviti sa izdavanjem novina verovatno pod istim nazivom, ali u izmenjenoj formi. List će, najverovatnije, imati dva dela - dnevno informativni i oglasnik javnih nabavki. Kao uzor za stvaranje nove izdavačke kuće Vlada je uzela primer austrijskog Wienner Zeitunga.


FUDBAL NIKAD GLEDANIJI

Svetsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj ukupno je gledalo oko 30 milijardi ljudi čime je premašen dosadašnji rekord u gledanosti neke sportske manifestacije. Informacija je stigla iz kompanije «Infront» koja je, u ime organizatora, prodavala televizijska prava za prenos utakmica Mundijala.
Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da je za više od 40 procenata porastao broj žena koje su pratile Mundijal. Bivša sovjetska republika Turkmenija jedina je od 207 članica FIFA koja zvanično nije gledala tv prenose sa fudbalskog prvenstva sveta.


ČLAN VEĆA ZA ELEKTRONSKE MEDIJE PRIJAVLJEN ZBOG MITA

Suvlasnici karlovačke (HR) firme «Sedam» koja se kandidovala za dobijanje licence za emitovanje radio programa na području Žumberak, podneli su prijavu protiv jednog od članova hrvatskog Veća za elektronske medije optužujući ga da je tražio mito od 30.000 kuna kako bi, navodno, obezbedio dobijanje licence. Podnosioci prijave tvrde da imaju tonski zapis i u sudu overen transkript snimljenog razgovora, dok osumljičeni član Veća poriče ove navode.


SMANJEN BROJ NOVINA U SVETU

Prema najnovijim informacijama ukupan broj  dnevnih novina (onih koje se kupuju) opao je za oko 0,3 procenta tokom 2005. godine. Isti izvor tvrdi da u sveti trenutno izlazi oko 7.700 različitih listova.


JAPAN ISPRED NORVEŠKE PO BROJU PRODATIH NOVINA

Japan je «izenandio» Norvešku i plasirao se na prvo mesto u svetu po broju prodatih primeraka dnevnih novina na 1.000 stanovnika. U Japanu na svakih hiljadu stanovnika novine kupuju 634 osobe. Norveška je drugoplasirana sa 626 kupaca na hiljadu stanovnika, treća je Finska sa 518, a na četvrtom mestu je Švedska sa «samo» 481 prodatim primerkom na 1.000 stanovnika.


BELGIJANCI NAJDUŽE ČITAJU

Istraživanja pokazuju da najviše vremena, dnevno, u čitanju novina provode Belgijanci koji na to troše 54 minuta. Slede Ukrainci sa 50 minuta i Kanađani koji za čitanje novina dnevno odvajaju 49 minuta.


INMA KONFERENCIJA U BARSELONI

Barselona će od 20. do 22. septembra ove godine biti domaćin 35. godišnje INMA Evropske konferencije.
Godišnji, evropski, skup Internacionalne asocijacije novinskog marketinga ovoga puta biće posvećen sukobu «starih» i «novih» medija koji,  izgleda, nije bio nikada veći u proteklih 400 godina.


IZ FAJNENŠEL TAJMSA U OLIMPIJSKI TIM

Džoana Maning Kuper, šefica komunikacija u Fajnenešel Tajmsu napustila je ovu kompaniju da bi preuzela visoki položaj u Organizacionom komitetu Olimpijskih igara u London 2012 godine.
Kao šefica PR i media sektora imaće zadatak da, zajedno sa ostalim članovima Organizacionog komiteta, obezbedi do početka igara, sponzorski prihod od oko dve milijarde funti.


DOBAR ZA BURGER KING – DOBAR ZA NOVINE

Kompanija National Magazine, izdavač magazina Cosmopolitan, Esquier i Good Housekeeping najavila je da će na mesto marketing direktora dovesti Simona Fostera, dosadašnjeg brend šefa  kompanije Burger King.
Foster na novi položaj stupa za nekoliko meseci, a preuzima ga sa pozicije marketing menadžera Burger King kompanije za severozapadnu Evropu.


PREMIJERA MEDIJSKOG SAJMA U BEČU

Ovogodišnji 13. Austrijski medijski dani biće održani u Beču pod motom „Novi mediji – nova tržišta. Borba za pažnju potrošača“. U radnim krugovima diskutovaće se o planiranom početku izdavanja nove dnevne novine u ovom gradu, zatim o napredovanju tržišta besplatnih novina kao i stalnom rastu online-medijske branše. U domenu televizije raspravljaće se na temu „Borba za gledaoce“, dok će se u radijskim radnim krugovima tražiti odgovor na pitanje: Kako radio može da se održi na medijskom tržištu? Vrhunac događaja zakazan je za 27. septembar kada će austrijski predsednik Hajnc Fišer, pritiskajući dugme, simbolično “prebaciti” emitovanje televizijskog programa na digitalni sistem.
Paralelno s Austrijskim medijskim danima od 27. do 29 septembra, održaće se na 5.500 kvadrata i prvi medijski sajam u Beču.  
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!