Jul, 2006 No. 35

 

POČELO POPUNJAVANJE MEDIJA AGENDE

Sprovodeći odluku upravnog odbora Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija, stučni tim Asocijacije medija otpočeo je posao na izradi Medija agende. Reč je o jedinstvenoj bazi podataka sa osnovnim informacijama o štampanim i elektronskim medijima Srbije koja će biti priređena po ugledu na slične baze podataka u svetu.
Medija agenda je namenjena svim potencijalnim korisnicima kojima su neophodne osnovne informacije o štampanim i elektronskim medijima u Srbiji. Baza će, počev od 1. oktobra, biti postavljena na adresama arhiva.asmedi.org i www.nadlanu.com a korisnicima će, osim na internetu, biti dostupna i u štampanoj i CD verziji koje će moći da se nabave  u Asocijaciji medija.
Rad na terenu počinje 1. jula a od predstavnika medijskih kuća očekujemo da saradnicima Asocijacije medija pomognu da svoj posao obave što kvalitetnije i brže.
U kontekstu povremenih rasprava o potrebi zvanične registracije medija, nije zgoreg napomenuti da Asocijacija medija realizujući projekat Medija agenda nema ambicija da se bavi tom vrstom poslova. Vaše prisustvo u Medija agendi je stvar vašeg izbora i zasniva se na dobrovoljnosti.
Čitav projekat realizuje se uz finansijsku i organizacionu pomoć jednog od pridruženih članova Asocijacije medija – kompanije Telekom Srbija a.d. i Direkcije za korisničke usluge ove kompanije. 
Ako ste na čelu medijske kuće i ako vas narednih dana ne kontaktiraju naši saradnici nemojte čekati – kontaktirajte Vi nas na e.mail adresi: asmedi@eunet.yu ili na telefon: 063 307 397, kao i na broj: 011 3065 545. Plasman svih podataka o medijskim kućama Srbije u okviru sadržaja Medija agende je besplatan.


RASPISAN KONKURS ZA POMOĆ MEDIJIMA

Evropska agencija za rekonstrukciju (European Agency for Reconstruction) i Pres Nau (Press Now) oglašavaju konkurs za predloge projekata za program “Medijski fond” kojim se podržava profesionalni razvoj medija u Srbiji. Finansijsku podršku  za “Medijski fond”, kojom će tehnički upravljati Pres Nau, obezbeđuje Evropska unija preko Evropske agencije za rekonstrukciju. Kompletna Uputstva podnosiocima projekta mogu se naći na internet adresi: www.pressnow.org/mediafundserbia. Krajnji rok za predaju predloga projekata je 25. septembar 2006. godine do 16:00 sati. Informativni sastanak o ovom javnom konkursu će se održati 28. jula 2006. godine. Mesto i vreme sastanka će biti naknadno objavljeni na internet stranici “Medijskog fonda”:


BURDA SLAVI ROĐENDANE

Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku

Kliknite za veću sliku

Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku

Redakcija „ratgeber“ Izdavačke kuće Burda (član Asocijacije medija) proslavila je u prijatnom ambijentu Asocijacije medija treći rođendan svojih izdanja: Moj stan, Moja lepa bašta, Život sa cvećem i Kulinarske tajne.
Na već čuvenom negovanom travnjaku u dvorištu Asocijacije medija svako od prisutnih mogao je da pronađe svoj „kutak“ – u oazi „Grand kafe“, uz umetničko aranžiranje cveća cvećare „Ivona“, uz pripremu kolača po receptima „Dr. Ötker“, uz izložbu radova čitalaca.
Tokom rođendanskog slavlja dodeljene su nagrade pobednicima konkursa za najbolje idejno rešenje garsonjere koji je organizovao magazin „Moj stan“ u saradnji sa firmama JUB i Filips, a na koji je prispelo 190 radova čitalaca.
Čitaoci, klijenti, saradnici, prijatelji i zaposleni u Izdavačkoj kući „Burda“ uživali su u pravoj letnjoj atmosferi uz prijatnu muziku i odabrani meni za koji se pobrinuo Euro ketering.


ZAGUSTELO...

Da situacija na tržištu štampe nije nimalo laka i jednostavna potvrđuju i dva događaja iz druge polovine juna. Najpre je sa tržišta štampe nestao beogradski kontroverzni i od stručne, ali i šire javnosti često osporavan i kritikovan dnevnik «Nacional» uz najavu redakcije da će se u najskorije vreme na tržištu pojaviti magazin pod istim naslovom.
Poslednjih dana juna, redakcija dnevnog lista «Press» najavljujući povećanje obima strana sa 24 na 32 stranice istovremeno je najavila i povećanje prodajne cene lista sa 15 na 20 dinara po primerku.
Zanimljiv je deo Pressovog objašnjenja za novu, višu cenu lista, gde se, pored ostalog, kaže: «Za razliku od nekih drugih izdavača, mi poslujemo potpuno legalno, plaćamo sve poreze i doprinose, a živimo samo od tržišta i samo od onoga što zaradimo na kiosku».
Pošto smo uvereni da na isti način žive ili preživljavaju novinski izdavači okupljeni u Asocijaciji medija, znači da državni finansijski organi neći imati tako obiman posao u privođenju ostalih – legalnom poslovanju na tržištu štampe.


PHARMASWISS GARDEN PARTY

Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku

Kliknite za veću sliku

Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku Kliknite za veću sliku

PharmaSwiss (pridruženi član Asocijacije medija), jedna od vodećih farmaceutskih kuća na tržištu Srbije, iskoristila je prve lepe junske dane da u izuzetnom ambijentu sedišta Asocijacije medija priredi više nego uspešan garden party.
Za dobro raspoloženje više od 200 gostiju iz sveta farmacije i medicine, pored domaćina iz PharmaSwiss kompanije pobrinuo se i dugogodišnji poslovni partner ove kuće –  novosadska firma Manual poznata po proizvodnji predmeta od kože po tradicionalnim metodama. Gosti su imali priliku da predpremijerno vide modnu reviju posvećenu Manualovim modelima za jesen – zimu 2006/07. upotpunjenu programima kompanija Avirex, Time zone i Timberland koje Manual zastupa na području Srbije, ali i u zemljama u okruženju.
Domaćini iz PharmaSwiss pobrinuli su se da dobro raspoloženje podrže i latino ritmovi orkestra Mambo star, kao i penušavci Vinarije «Istenič» (takođe pridruženi član Asocijacije medija).


NOVO POSLOVODSTVO ŠTAMPARIJE BORBA

Na skupštini GP Kompanija «Štamparija Borba» a.d. – izabrani su novi članovi Upravnog odbora, koje je predložio većinski vlasnik ove kompanije – Vlada Republike Srbije.
Novi članovi UO «Štamparija Borba» su: Stojanka Vučković, Ljubomir Sokolović, Vojmir Jovšić i Manojlo Vukotić.
Za predsednika UO ove kompanije izabran je Manojlo Vukotić, glavni urednik i direktor «Kompanije Novosti». Novi upravni odbor za direktora «Štamparije Borba» imenovao je Vladimira Gudurića.  


JUGOIMPORT SDPR PROSLAVIO ROĐENDAN

U prisustvu mnogobrojnih zvanica i poslovnih prijatelja Jugoimport SDPR (pridruženi član Asocijacije medija) proslavio je 57. godišnjicu rada. Jugoimport SDPR danas predstavlja složen, dobro organizovan i koordiniran sistem sa oko 300 zaposlenih u matičnom i još oko 200 zaposlenih u zavisnim preduzećima. Generalni direktor kompanije, Stevan Nikčević, uručujući priznanja najzaslužnijima za uspešno poslovanje, istakao je da kompanija uspešno odgovara na sve izazove svetskog tržišta savremene odbrambene tehnologije.


IZNENAĐENJE ZBOG RTL

Joakim Vurmeling, državni sekretar za privredu i tehnologiju nemačke vlade izjavio je, prilikom nedavne posete Beogradu, da u slučaju RTL, koja u Srbiji nije dobila nacionalnu frekvenciju za emitovanje televizijskog programa – postoji još otvorenih pitanja. Vurmeling je naglasio da „Savezna vlada Nemačke podržava angažman TV RTL u Srbiji i odluka da RTL ne dobije frekvenciju u Nemačkoj je dočekana sa iznenađenjem“. Gospodin Vurmeling je istovremeno izrazio nadu da će „u narednim nedeljama biti rešena  sva otvorena pitanja“ u vezi sa ovim slučajem.


SUBOTIČKE NOVINE PRODATE ZA 880.000 EVRA

Na aukciji koju je organizovala Agencija za privatizaciju Novinsko izdavačko preduzeće „Subotičke novine“ prodato je za 72 miliona dinara (oko 880.000 evra). Početna prodajna cena subotičke izdavačke kuće bila je 50.000 dinara pa je neočekivano licitiranje čak do 72 miliona iznenadilo mnoge poznavaoce medijskih prilika u Subotci i Vojvodini.
Novi vlasnik „Subotičkih novina“ je konzorcijum na čelu sa Rajkom Stojnićem, koji se predstavio kao vlasnik poljoprivrednih dobara u Banatu. Kako se navodi, suvlasništvo u konzorcijumu imaju Rajko Vukojević i Nada Harminc.


LETO KAO NADLANU.COM

Početak leta donosi interesantne i vedre teme iz Direkcije za usluge Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija). Aktuelni događaji iz različitih oblasti objedinjeni su na Internet portalu: www.nadlanu.com Između ostalih, tu su najnovije informacije o zbivanjima na festivalima BELEF i EXIT, ali i o pripremama za izbor najlepše predstavnice SCG.
Portal nadlanu.com nudi posetiocu kompletnu hroniku BELEF-a, a ljubitelji dobrog zvuka možda će baš uz pomoć ovog portala postati vlasnici kompleta karata za predstojeći festival EXIT06. Takođe, svi zainteresovani posetioci, koji žele da učestvuju u  izboru kandidatkinje koja će ove godine poneti titulu «Mis Interneta», mogu da glasaju za svoju favoritkinju na portalu www.nadlanu.com.


WAZ DEMANTUJE

Nemačka medijska grupacija WAZ oglasila se zvaničnim saopštenjem povodom, kako se navodi,  „neumesnih“ tvrdnji o njenom poslovanju u zajedničkom projektu sa Politika a.d. U saopštenju se kaže da je WAZ u Srbiji prisutan od 2002. godine kada je ugovorom o zajedničkom ulaganju formirano na bazi 50:50 procenata preduzeće „Politika novine i magazini“ (PNM).
Kako se ističe u saopštenju, WAZ je do sada u novoformirano preduzeće PNM i oporavak domaćeg partnera  Politika a.d. investirao približno 40 miliona evra, od čega se 15 miliona odnosi na gotovinski osnivački ulog, a 18,8 miliona evra predstavlja gotovinski kredit PNM-u, dok su tri miliona evra namenjena domaćem osnivaču Politika a.d.


FOKS I AVALA DO KRAJA GODINE

Po rečima Jovana Radunovića, predsednika UO Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) ne treba očekivati da televizije Foks i Avala, kojima su dodeljene dozvole za emitovanje programa na nacionalnim frekvencijama – počnu sa emitovanjem programa pre kraja ove godine.
Rok za dostavljanje tehničke dokumentacije RATEL-u istekao je 22. juna, nakon čega je RATEL u obavezi da izda rešenja u roku od 45 dana. Ako je sve u redu podnosioci zahteva moraju ponovo da se obrate Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) kako bi sklopili konačan ugovor sa rokom vačnosti od osam godina. RRA će novim televizijskim kućama dati dopunski rok od dva meseca da formiraju redakcije i otpočnu sa radom i tako se stiže do kraja godine,  umesto septembra, kako je u startu konkursa za dodelu frekvencija najavljeno.


MIRČIĆ PONOVO IZBEGAO GRAĐANSKI LIST

Suđenje poslaniku SRS Miloradu Mirčiću po privatnoj tužbi novinara i urednika redakcije Građanskog lista ponovo je odloženo zbog njegovog nepojavljivanja u sudnici uprkos uredno uručenom pozivu. Glavni urednik Građanskog lista, Miodrag Nikić i novinari ove redakcije podneli su 30. aprila 2004. privatnu krivičnu tužbu protiv Mirčića koji je ovaj list nazvao „ustaškim i prohrvatskim“.


KREIRANJE NOVOG IMIDŽA SRBIJE

U Beogradu je održana međunarodna konferencija o kreiranju novog imidža Srbije. Cilj konferencija pod naslovom „Kako graditi novi identitet i imidž Srbije“ bio je pokretanje relevantnih pitanja o ulozi medija, kulture, turizma i sporta u boljem pozicioniranju Srbije u Evropi.


DIVCU UVAŽENA ŽALBA

Vrhovni sud Srbije saopštio je da je poništio rešenje Ministarstva privrede kojim je odbijena žalba preduzeća za konsalting i menadžment „Divac KO“ protiv zaključka Agencije za privredne registre, čime je prekinut postupak registracije preduzeća u Registar privrednih subjekata. Vrhovni sud je utvrdio da Agencija za privredne registre nije mogla da prekine postupak registracije ovog preduzeća do donošenja odluke u postupku revizije procene vlasničke strukture NIP Kompanije „Novosti“.
Nakon dobijanja presude, Vlade Divac se nije precizno izjasnio o tome da li je i dalje zainteresovan za kupovinu Kompanije Novosti.


BLOKADA ZBOG TUĐIH DUGOVA

Trgovinski sud u Beogradu blokirao je krajem juna  račune «Štampa sistema». Predstavnik ove firme saopštio je da je sud krajem maja uveo privremene mere u «Štampa sistem» i blokirao sredstva u iznosu od 208 miliona dinara. Takođe je doneo odluku o zabrani korišćenja 250 kiosaka ove firme u Beogradu.
Poslovodstvo «Štampa sistema» saopštilo je da je šokirano odlukom Trgovinskog suda da se po tužbi njima nepoznatih firmi blokira poslovanje jedne od najstarijih distributerskih kuća u Srbiji.


STA SLAVI

Slovenačka novinska agencija (STA) obeležila je polovinom juna 15 godina rada, kao prva agencija u istoriji Slovenije i prva koja izveštava na slovenačkom jeziku. Servis STA priprema 56 redovno zaposlenih novinara i 50 honorarnih saradnika, koji dnevno pripreme oko 350 vesti na slovenačkom i oko 35 vesti na engleskom jeziku. Produkcija vesti tokom 2005. godine premašila je cifru od 100.000 informacija.


RASTE ČITANOST NOVINA NA INTERNETU

Čitanost novinskih internet izdanja povećana je za 8,71 procenat tokom 2005. godine u odnosu na prethodnu, a za više od 200 odsto u periodu od pet godina.
Istovremeno, tokom 2005. godine broj novinskih web sajtova povećan je za 20 odsto.


TABLOIDNI FORMAT HARA SVETOM

Kako saopštavaju stručnjaci WAN, samo tokom 2005. godine na format tabloida u svetu je prešlo 25 novina. Ukupno u periodu od pet prethodnih godina format tabloida je prihvatilo 85 novina u svetu.


BESPLATNE NOVINE NE GUBE KORAK

Ukupan prosečni dnevni tiraž 169 besplatnih novina je 27,9 miliona pruimeraka od čega se u Evropi dnevno besplatno podeli 18,6 miliona primeraka.
Impresivno je učešće besplatnih novina u prosečnim dnevnim tiražima u pojedinm evropskim zemljama. Tako je, na primer, u Španiji od ukupnog dnevnog tiraža 51 odsto besplatnih novina, u Portugalu  33 odsto, Danskoj 32 i Italija 29 odsto.


DNEVNO VIŠE OD MILIJARDU ČITALACA

Dok je tokom 2001. godine novine dnevno kupovalo „samo“ 414 miliona ljudi ta cifra se u 2005. godini popela do 439 miliona kupaca. Procenjuje se da novine dnevno, u proseku čita više od  milijardu čitalaca.


U AZIJI SEDAM OD DESET NAJČITANIJIH NOVINA

Na azijskom kontinentu štampa se čak sedam od deset najtiražnijih novina na svetu, a kada je reč o rang-listi od 100 najtiražnijih listova na svetu, onda statistika kaže da se u Kini, Japanu i Indiji sa tog spiska štampaju čak 62 najtiražnija lista.


U EU NEUJEDNAČENA PRODAJA NOVINA

Tokom 2005. godine prodaja dnevnih novina u zemljama Evropske unije bila je više nego „šarena“. Rast prodatog tiraža beleže: Slovenija sa 19,44 procenta, Poljska 9,80 odsto, Češka 4,88 odsto, Irska 2,16 procenata, Austrija 0,42, Velika Britanija 0,05 i Italija 0,03 procenta.
Pad prodatih tiraža u prošloj godini zabeležen je u Slovačkoj 4,17odsto, Grčkoj 4,05,  Portugalu 3,88, Holandiji 3,67, Danskoj 2,64, Nemačkoj 2,5, Latviji 2,25, Francuskoj 1,6,   Belgiji 1,35, Švedskoj 1,34,  Mađarskoj 0,68 i Estoniji 0,39 procenata.


STRUČNJAKE ZABRINJAVAJU GOOGLE, YAHOO I MSN

Medijske stručnjake počeo je da zabrinjava uticaj i moć internet pretraživača kao što su Googl, Yahoo i MSN, preko kojih se obavlja više od 90 odsto svih pretraga na internetu. Stučnjaci smatraju da je ovakva koncentracija moći nezamisliva u klasičnom medijskom sektoru.
Prema nedavno sprovedenom istraživanju Comscore Networka, gotovo 700 miliona ljudi starijih od 15 godina koristi usluge interneta, a najviše u Americi (152 miliona) i Kini (72 miliona). Prema tom istraživanju Microsoft ima 538 miliona korisnika, Google 495 a Yahoo 480.


EMI KONTRA WARNER MUSIC

EMI, britanski muzički gigant odbacio je najnoviju ponudu američkog rivala Warner Music vrednu 2,5 milijardi funti umanjivši tako izglede za skori kraj višemesečnog natezanja oko nadmoći ove dve kompanije. Warner ponuda je druga koju je britanska grupacija dobila u roku od samo dve nedelje. Reč je inače o dvosmernim pokušajima za preuzimanje u okviru koje svaka pokušava da kupi onu drugu i na taj način stvori treću po večičini muzičku produkciju na svetu, odmah iza Universal Music i Sony kompanija. EMI je naime povisio svoju ponudu za preuzimanje Warner Music na 4,6 milijardi dolara.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!