Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2017
Asocijacija Medija
No. 298
U OVOM BROJU
Letnja škola novinarstva
Večernje novosti i dalje izlaze
Dodik podneo žalbu protiv Danas-a
Novi predstavnik OSCE-a za slobodu medija
Jedinstveno EU tržište
Rast prihoda Facebook-a
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAVET ZA ŠTAMPU

Komisija za žalbe Saveta za štampu donela je na poslednjoj sednici 11 odluka o kršenju Kodeksa novinara, od kojih se pet odnose na medije koji imaju obavezu da odluke objave. Nijedan od njih, uprkos obavezi, nije to uradio, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Saveta za štampu. Kodeks novinara u više tačaka su prekršili Blic, Politika, Alo i Večernje novosti, kao i portal Telegraf.rs. Komisija je na ovoj sednici izrekla i šest javnih opomena medijima koji ne prihvataju punu nadležnost Saveta za štampu i koji, zbog toga, nemaju obavezu da objave ove odluke. Izrečene su dve opomene Srpskom telegrafu i po jedna Informeru i portalima PP media, ePodunavlje i Dnevni žurnal. Savet za štampu još jednom podseća sve medije koji su prihvatili nadležnost Saveta da su obavezni da poštuju i objavljuju odluke samoregulatornog tela, kako bi građani koji su se obratili Savetu zaista dobili satisfakciju za to što su oštećeni neprofesionalnim informisanjem.


LETNJA ŠKOLA NOVINARSTVA

U okviru Letnje škole novinarstva koju je organizovala Asocijacija medija u saradnji sa Deutsche Welle Akademijom, a u okviru projekta „Mladi mediji“, učenici škole Artimedia imali su prilike da u periodu od tri nedelje idu na praksu u tri medija: Blic, novinsku agenciju Beta i u magazin Hej. Tokom prakse u tri različita medija, učenici su učili kako se pišu vesti, išli su na teren sa reporterima, a potom sami sastavljali novinski izveštaj, fotografisali i pravili izbor fotografija, učestvovali u radu deska, upoznali se sa osnovama video montaže i drugo. Većina polaznika je imala sreću da im radovi budu objavljeni na portalu Blica i u magazinu Hej, za šta kažu da je dragocena uspomena jer su u pitanju mediji sa velikim brojem čitalaca.


POD KROŠNJAMA NA ŠTRANDU

Gradska biblioteka u Novom Sadu u saradnji sa JKP „Gradsko zelenilo“, a zajedno sa agencijom „Heror Media Pont“ i Centrom za razvoj manjinskih i lokalnih medija petu godinu za redom organizovala je manifestaciju “Pod krošnjama na Štrandu”. Ova manifestacija promoviše medije na jezicima manjina, kulturu i jezik manjinskih zajednica koje žive u Vojvodini, dok su u periodu od 17. jula do 5. avgusta u Biblioteci na Štrandu organizovani časovi mađarskog, slovačkog i slovenačkog jezika. Pokrovitelji manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Nataša Heror iz agencije „Heror Media Pont“ izjavila je da u okviru manifestacije od ove godine počinje krovni projekat “Dunav priča 7 priča” sa namerom da koncept letnje manifestacije traje tokom cele godine u ograncima Biblioteke grada Novog Sada, biblioteka u Sremskim Karlovcima, Irigu i Beočinu, a tokom jeseni će biti realizovana nedelja rumunskog jezika i kulture.


VEČERNJE NOVOSTI I DALJE IZLAZE

Nadzorni odbor kompanije Novosti razrešio je dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika Ratka Dmitrovića i na mesto direktora postavio Srđana Muškatirovića, dosadašnjeg člana Nadzornog odbora, koji je praktično bio jedini član Nadzornog odbora koji je predstavljao većinskog vlasnika, dok su ostala četiri člana zastupala interese Vlade Srbije. Novi glavni urednik nije imenovan, a do njegovog izbora Novosti će uređivati kolegijum. Dmitrović je u maju podneo ostavku i upozorio da će finansijski problemi i dugovi u vrlo kratkom roku zaustaviti Večernje novosti i ostala izdanja ove kompanije.


DODIK PODNEO ŽALBU PROTIV DANAS-A

Savetnik predsednika Republike Srpske Pero Simić, poslao je žalbu Savetu za štampu, nakon što je list Danas odbio da objavi odgovor kolumnistkinji i novinarki Danasa Snežani Čongradin u formi u kojoj je poslao. U svojoj žalbi Savetu, Simić navodi da njega i predsednika Dodika, Danas naziva "propagatorima zla i mržnje", trovačima sopstvenih građana, ljudima, naopakih i bolesnih namera itd… Sa druge strane Danas navodi da je odbio da objavi odgovor-reakciju pod naslovom "Drugi talas demonizacije", jer je u suprotnosti sa Kodeksom novinara. U odgovoru Danasa se navodi da je njegovo reagovanje prepuno ličnog animoziteta prema novinarki i da insinuacije i uvrede koje iznosi nisu primerene za objavljivanje i u suprotnosti su sa Kodeksom novinara, naročito one o bestidnosti i uzimanju parčeta kolača. Simić je zamoljen da sroči drugačije reagovanje, bez pomenutih uvreda, koje je Danas spreman da objavi. Ovim povodom se oglasio i predsednik RS Milorad Dodik koji je najavio da će tužiti list Danas.


SLUČAJNE GREŠKE POLITIKE?

Dnevni list Politika objavio je nekoliko tekstova za koje je ustanovljeno da su im autori izmišljeni "stručnjaci", koji opravdavaju nasilje nad ženama i propagiraju mržnju prema feministkinjama. U pitanju je komentar od 18. jula (rubrika Pogledi), navodnog Petra Veličkovića, forenzičkog psihijatra, sudskog eksperta iz Montreala u Kanadi. Objavljena je i fotografija navodnog autora za koju su korisnici društvenih medija ustanovili da zapravo predstavlja nemačkog glumca Andreasa Kaufmana. Politika je u izdanju od 5. maja (takođe u rubrici Pogledi) objavila komentar "Milovana B. Vučića", potpisanog kao "professor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i supervizor, Los Anđeles, Kalifornija". Pretragom na internetu je ustanovljeno da "Milovan B. Vučić" ne postoji, a da fotografija autora komentara zapravo predstavlja Hermana Dernemana, koji je umro još 2005. godine u 112. godini života kao najstariji muškarac u Nemačkoj. U svom prvom reagovanju, kolegijum Politike je ove greške okarakterisao kao napade nepoznatih hakera i zlonamernika koji bi želeli da novinarsku grešku predstave kao navodnu nameru „Politike” da obmane svoje čitaoce. Posle ovog skandala otkriveno je još tekstova sumnjivog porekla, a uprava Politike je podnela i zvaničnu tužbu protiv prevare.


NIJE SVE U NOVCU

Nedeljnik Vranjske i lokalni OK Radio su odlučili da iz protesta neće uzeti sredstva koja su im dodeljena na gradskom konkursu za sufinansiranje medija u Vranju, zbog toga što su najveći deo novca dobili mediji bliski vlasti ili članovima komisije. Od 14,5 miliona dinara, koliko je Grad Vranje dodelio ove godine medijskim projektima, Vranjske su odlukom konkursne komisije za internet portal dobile 150.000, a OK Radio 200.000 dinara. Ovim povodom izdato je zajedničko saopštenje u kom urednik Vranjskih Vukašin Obradović i programski direktor OK Radija Saša Stojković navode da su svesni da će „na ovaj način najviše biti oštećeni građani koji će ostati bez neophodnih validnih informacija na dnevnom nivou“. „Članovi komisije su dva doktora nauka i jedan medijski ekspert, svi su iz medijske sfere i svi su stručni. Komisija je vrednovala sve projekte i dala stručno mišljenje o svakom projektu, Gradsko veće je samo konstatovalo ono što su oni odlučili. Ni Gradsko veće ni ja kao gradonačelnik nemamo prava da se mešamo u stručnost i utičemo na odluku komisije“, izjavio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.


GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK RTV-A

"Upravni odbor Javne medijske ustanove 'Radio-televizije Vojvodine' u skladu sa odredbama Statuta, nakon sprovedene konkursne procedure, na sednici održanoj 25. jula imenovao je Nenada Ćaćića za glavnog i odgovornog urednika RTV Prvog programa televizije", navedeno je u saopštenju. Ćaćić je dugogodišnji novinar koji je pre angažmana na RTV radio za novinsku agenciju Tanjug, ranije je bio šef dopisništva Glasa javnosti, a radio je i za mnoge druge novosadske redakcije. Takođe je prošlogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade Novog Sada.Do imenovanja Ćaćića, vršilac dužnosti glavnog urednika Prvog programa RTV bila je Nada Kalkan.


BLIC SPONZOR ODBOJKAŠKOG SAVEZA SRBIJE

Blic je postao sponzor Odbojkaškog saveza Srbije, uspešne i zdrave sportske organizacije. U posetu redakciji Blica došli su čelni ljudi iz OSS, Zoran Gajić, predsednik srpske kuće odbojke, Ivan Miljković, prvi potpredsednik, Ivan Knežević, generalni sekretar OSS i Zoran Avramović, direktor za marketing. Ovom prilikom je potpisan medijski sponzorski ugovor sa "Blicom". Ispred “Blica”, ugovor je potpisala Jelena Drakulić-Petrović, generalna direktorka kompanije Ringier Axel Springer, a boje Odbojkaškog saveza Srbije “branio” je Zoran Gajić. Blic će svakodnevno na svojim kanalima, u printu, na sajtu i u video formatu, pratiti sve aktivnosti odbojkaša i odbojkašica, svih reprezentativnih selekcija, muških i ženskih liga, sa željom i nadom da će nastaviti sa osvajanjem medalja na velikim takmičenjima.


LISA MOJ STAN PONOVO NA TRŽIŠTU

Nakon pauze zbog gubitka licence, i promene izdavačke kuće sa kojom je potpisan ugovor, magazin Lisa Moj stan se ponovo našao na tržištu Srbije i Hrvatske. Color Press Grupa je potpisala ekskluzivni ugovor sa Burdom i od sad će se ovo izdanje nalaziti u njihovom portfoliju, izlaziće kao i ranije jednom mesečno, po ceni od 120 dinara. „Magazin „Lisa Moj stan“ kroz kvalitetne tekstove i savete domaćih i stranih dizajnera enterijera i inspirativne fotografije edukuje svoje čitaoce kako da na vrlo jednostavan način učine svoj dom lepom i udobnom oazom mira i relaksacije. U svakom broju čitaoci mogu da uživaju u predstavljenim stanovima, dizajniranom nameštaju i ostalim aksesoarima za dom, originalnim predlozima za uređenje svih prostorija, brojnim turističkim destinacijama, ali i gastronomskim specijalitetima koju su postali važan deo životnog stila„, navodi se u sapštenju Color Press Grupe.


NOIZZ NA LOVE FESTU

Lovefest se ove godine održava 3. do 5. avgusta, a po običaju jedan od najzanimljivijih aspekata biće kamp koji se ove godine zove – NOIZZ kamp. NOIZZ kamp okupiće preko hiljadu kampera iz celog sveta, a biće otvoren za posetioce 3. avgusta tačno u podne. Mnogim gostima je ovo najinteresantniji način boravka u Vrnjačkoj Banji s obzirom na to da, kao po običaju, u kampu uvek vlada specifična i vesela atmosfera. Kamp se nalazi u zelenoj oazi festivalske lokacije. Jedna od brojnih iznenađenja koja su spremljena za kampere jeste zanimljiva akcija šaranja majica. Naime, svi zainteresovani treba da donesu jednu običnu belu majicu, na kojoj potom moći da pomoću spreja i posebnih šablona išaraju razne šare. Između ostalog, jedna od šara biće i „Make Some Noizz”. Za dolazak i boravak u NOIZZ kampu potrebno je preuzeti kamp narukvicu na recepciji kampa, a sa sobom je potrebno da ponesete ličnu kartu ili pasoš.


KONTAKT CENTAR BEZ ČEKANJA

Svim korisnicima usluga mts Kontakt centra od nedavno je na raspolaganju novi servis „Mi čekamo za vas“ koji pruža mogućnost uštede jednog od najznačajnijih resursa današnjice – vremena. Besplatna usluga povratnog poziva omogućava maksimalnu uštedu vremena u situaciji kada su svi operateri Kontakt centra zauzeti. Korisnici tada imaju mogućnost da ostave broj telefona na koji žele da budu kontaktirani, prekinu vezu i svoje vreme posvete drugim obavezama. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, sistem će čekati u redu umesto korisnika i uputiti povratni poziv za isto onoliko vremena, koliko bi proveli na telefonu čekajući na javljanje operatera. Pozivom na broj Kontakt centra 0800/100100, ukoliko je predviđeno vreme čekanja duže od jednog minuta, govorni automat će saopštiti procenjeno vreme čekanja i ponuditi mogućnost korišćenja usluge „Mi čekamo za vas“, a na vama je da vreme koje ste ranije provodili čekajući da se javi prvi slobodni operater, provedete onako kako sami želite. Mts je prvi operator u Srbiji koji je svojim korisnicima pružio ovo unapređeno iskustvo i time postavio nove standarde na telekomunikacionom tržištu.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

NOVI PREDSTAVNIK OSCE-A ZA SLOBODU MEDIJA

Francuski političar i bivši francuski državni sektetar za evropske poslove i osnivač organizacije SOS Racisme, Harlem Desir, novi je predstavnik OSCE-a za slobodu medija. "Sloboda medija je sve više pod pritiskom u celom svetu, ništa manje i u OSCE regiji", izjavio je predsedavajući OSCE-a Sebastian Kurc. "Zato sam zadovoljan što će Harlem Desir, koji je istaknuta javna ličnost, služiti našoj organizaciji kao glas slobode štampe i sigurnosti novinara". Predstavnik OSCE-a za slobodu medija nadgleda razvoj medija u 56 zemalja članica OSCE-a i upozorava na slučajeve kršenja slobode izražavanja, i promoviše usklađenost svih članica u odnosu na obaveze prema slobodi štampe.


JEDINSTVENO EU TRŽIŠTE

Evropska komisija izradila je predlog za moderna pravila o digitalnim ugovorima kako bi se uskladila ugovorna pravila za prodaju robe na internetu te promovisao pristup digitalnom sadržaju i prodaji na internetu širom EU. Izdanje Pregleda potrošačkih uslova za 2017. godinu pokazuje da sve više potrošača u EU kupuje na internetu i da je njihovo poverenje u e-trgovinu poraslo, posebno pri kupovini na internetu iz drugih zemalja EU. Potrošači su, u odnosu na izdanje pregleda iz 2015. godine, svesniji svojih prava. U proseku je 13% potrošača u potpunosti svesno svojih ključnih prava (porast od 3,6 procentnih poena od 2014. godine). Međutim, uslovi za potrošače uopšteno su bolji u severnim i zapadnim zemljama EU-a od onih u istočnim i južnim. Evropska komisija u svrhu rešavanja tih problema izrađuje predlog za ažuriranje propisa o zaštiti potrošača. Cilj je da se obezbedi da svaki evropski potrošač bude svestan svojih prava te da se ta prava pravilno sprovode u celoj EU.


PITCH&PLAY LIVE

NATPE najveći međunarodni poslovni forum, koji okuplja najvažnije globalne igrače s područja emitovanja programskih sadržaja, u saradnji sa vodećom medijskom platformom na evropskom medijskom tržištu CEETV, već drugu godinu za redom na uglednom takmičenju PITCH&PLAY LIVE u Budimpešti bira najinovativnije televizijske formate protekle godine. Tročlana komisija dodelila je nagradu javnosti projektu medijske kuće Pro Plus, “Štartaj, Slovenija”. Projekat “Štartaj, Slovenija” osmislile su agencije Fomitas BBDO i Direct Media Ljubljana za klijenta Spar Slovenija. Nagrada će biti uručena u Majamiju, u januaru 2018. godine.


PRAVO NA ZABORAV

U finalu trogodišnje borbe Google-a i francuske agencije za zaštitu podataka CNIL, odluku o tome da li se pravo na brisanje određenih rezultata pretrage na zahtev korisnika, može proširiti na celi internet i van granica zemlje u kojoj je zatraženo, doneće Vrhovni sud pravde EU. Ova regulativa će garantovati građanima EU mogućnost da od Googla traže uklanjanje rezultata pretrage koji su "netačni, neadekvatni, irelevantni, preterani ili zastareli", a odnosi se i na prvobitno legalno objavljene i tačne informacije koje su postale nekompatibilne. Trenutnom uredbom, pravo na brisanje podataka ograničava uklanjanje rezultata samo na zemlju u kojoj je ono zatraženo što, prema mišljenju pravnog tima francuske agencije za zaštitu podataka, nije dovoljno, pa se ovim sporom traži njegova globalna primena.


RAST PRIHODA FACEBOOK-A

Kompanija Facebook beleži ozbiljan rast prihoda ove godine, u proteklom kvartalu čista dobit je dostigla 3,9 milijardi dolara, što je 71 posto više nego prethodne godine. Ovaj rast samo potvrđuje trend poslednjih godina, preusmeravanja novca iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilne platforme, a Facebook je jedna od firmi koja od toga ima najviše koristi. Pored kompanije Facebook značajan rast su ostvarile i kompanije Snapchat-a i YouTube-a, čije društvene platforme svakodnevno privlače milione posetilaca. Za razliku od njih Twitter beleži pad, ukupni prihodi Twitter-a iznosili su u proteklom kvartalu 574 miliona dolara, što je 4,7 odsto manje nego godinu dana pre, pri čemu su prihodi od oglašavanja pali za 8 posto, na 489 miliona dolara. Prema procenama analitičke kompanije eMarketer, Google bi ove godine mogao da zabeleži 73,7 milijardi dolara prihoda na tržištu mobilnog i video oglašavanja, a Facebook 36,3 milijarde. Zajedno će te dve kompanije držati 49 posto tog tržišta, procenjuje eMarketer.


JEDNAKE PLATE ZA ŽENE I MUŠKARCE

Nakon što je britanska radiodifuzna korporacija BBC prvi put objavila plate svojih zaposlenih, neke od najpoznatijih voditeljki zatražile su hitnu akciju izjednačavanja plata sa muškim kolegama za isti posao. Više od 40 zaposlenih potpisalo je otvoreno pismo upućeno direktoru Toniju Halu, u kom se navodi da su detalji plata potvrdili ono u šta su one sumnjale već godinama, a to je da su muške kolege bolje plaćene za isti posao. Najplaćenija osoba na BBC-u je televizijski i radijski voditelj Kris Evans koji zarađuje oko 2,2 miliona funti, dok je najplaćenija žena Klaudia Vinkleman koja je sa "Strictly Come Dancing" zaradila između 450.000 i 500.000 funti. Potpisnice pisma dobile su i političku podršku. Džeremi Corbin, vođa britanskih laburista, rekao je da će pospisati pismo i pozvao BBC da "dobro sam sebe pogleda", dok je škotska premijerka Nikola Sturgeon svoju podršku izrazila u svom twittu "BBC treba da voditi svojim primjerom, a ne da zaostaje. Puna podrška ženama koje stoje iza pisma".


THE WEEK NA PRODAJU

Britanska izdavačka kuća Dennis Publishing, čiji je vlasnik izdavački tajkun i poeta Felix Dennis preminuo 2014. godine, po prvi put razmatra prodaju svojih izdanja The Week i Viz. U izveštaju Sky News-a kaže se da poverenik Heart of England Forest fondacije, koju je osnovao Feliks Dennis, razmatra budućnost naslova koji su bili u vlasništvu biznismena. U izveštaju se navodi da su izvršioci Denisove imovine u pregovorima sa savetničkom firmom Allen & Co, koja posreduje do američkih vlasnika medija, koji su navodno razmatrali akcije u pojedinim izdanjima izdavačke kuće Dennis Publishing, iako se naglašava da sama kompanija nije na prodaju.


ZAJEDNIČKA PRODAJA

Nikkei (The Nihon Keizai Shinbun - Japan Economics Newspaper, najveće svetske finansijske novine sa dnevnim tiražem preko 3 miliona primeraka) i Financial Times (FT, čiji je zvanični vlasnik od novembra 2015. godine postala kompanija Nikkei) napravili su zajednički komercijalni tim za nastup na azijijskom tržištu. Ova saradnja je ozvaničena osnivanjem Nikkei-FT Asia Pacific Combined Commercial Team-a, zajedničke prodajne snage koja će koristiti svoje mreže u azijsko-pacifičkom regionu. Hiroko Hoshino, komercijalni direktor FT-a za Aziju i Keith Makie, šef integriranih rešenja Nikkei-FT, zajedno će voditi tim iz njihove baze u Tokiju. U Hong Kongu, prodajna snaga će nastaviti da služi postojećim FT klijentima, a takođe će nadgledati Nikkei proizvode, uključujući Nikkei Asian Reviev. U Japanu, tim će nastaviti da radi sa FT klijentima, dodajući FT Live događaje u svoj portfolio kako bi zadovoljio potražnju japanskih kompanija koje traže novi posao na međunarodnim tržištima. "Ovo je veoma uzbudljiv razvoj, koji promoviše saradnju Nikkei i FT-a, i podržava naše ambicije za rast u Aziji" izjavio je Hoshino. Ranije ove godine, FT je objavio porast od 30% angažovanja čitaoca nakon lansiranja svoje nove veb stranice.


MEDIJI U SLUŽBI POLITIKE

Prema izjavama neimenovanih zvaničnika američke obaveštajne službe, do kojih je došao Washington Post, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) organizovali su hakerski napad na medijske sajtove Vlade Katara, namestivši lažan članak koji je iskorišćen kao izgovor za prekid odnosa grupe arapskih zemalja s Katarom i izolaciju te male zemlje. Iako je Katarska novinska agencija KNA je ubrzo saopštila da je hakovana i uklonila sporni članak, Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su blokirali katarske medije i kasnije prekinuli diplomatske i sve druge veze s Katarom. Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu izdala je saopštenje u kom se navodi da su navodi američkog lista „lažni“ i da UAE „nemaju nikakvu ulogu“ u hakovanju koje se pominje.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde