Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2017
Asocijacija Medija
No. 297
U OVOM BROJU
Da li se Večernje novosti gase?
Novi seminari
Priručnici za novinare
Američki fond KKR preuzima medije u Hrvatskoj i Sloveniji
BBC za decu
Nemačka ukinula akreditacije novinarima
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

POČEO RAD NA NOVOJ MEDIJSKOJ STRATEGIJI

Ministarstvo kulture i informisanja obrazovalo je radnu grupu za izradu radne verzije Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine, sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije. Radna grupa ima 15 članova, predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, državnih organa i nezavisnih eksperata. U radnoj grupi su: Stanko Crnobrnja (nezavisni stručnjak), Dalila Ljubičić (predstavnica Asocijacije medija), Maja Rakovic (predstavnica RAB Srbija i Odbora za elektronske medije Privredne komore Srbije), Tamara Momirov (nezavisni stručnjak), Nenad Krajnović (nezavisni stručnjak), Dejan Nikolić (nezavisni stručnjak), Ljiljana Smajlović (predstavnica UNS), Tamara Skroza (predstavnica NUNS, ANEM, NDNV, Lokal Presa i Asocijacije onlajn medija), Dejan Masliković (v.d. pomoćnika ministra kulture i informisanja), prof. dr Irini Reljin (v.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija), Milan Petković (predstavnik PROUNS i SINOS), Čedomir Radojčić (član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije), Milivoje Mihajlović (predstavnik javnih servisa), Ištvan Bodžoni (predstavnik Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina) i Miloš Janković (v. d. pomoćnika ministra kulture i informisanja), koji je ujedno i koordinator grupe. U saopštenju Ministarstva se navodi da je dogovoreno da nova medijska strategija bude izrađena do kraja 2017. godine, do kada bi ovaj dokument trebalo da usvoji Vlada Srbije.


DA LI SE VEČERNJE NOVOSTI GASE?

Prema nezvaničnim informacijama koje je dobio dnevni list Danas, Vlada Srbije namerava da izađe iz vlasničke strukture Novosti. Time bi se paket od 37% akcija našao na berzi. Ovom prodajom bi došlo do nekog rešenja, obzirom da na naplatu stiže bankarski kredit od 425.000 evra. Vlada Srbije sa druge strane negira prodaju svog udela u kompaniji, navodeći da niko neće da kupi kompaniju u velikim dugovima. Iz Vlade navode da postoji mogućnost da većinski vlasnik otkupi te akcije, ali da se on do sad nije izjašnjavao po tom pitanju. Poreska uprava je 12. jula, zbog neizmirenih obaveza prema državi, blokirala račun kompanije Novosti, a u izjavi se kaže da se poresko rešenje odnosi na 2009. godinu. Na sve to glavni urednik i generalni direktor u ostavci Ratko Dmitrović kaže: „Dogodilo se ono o čemu ja govorim već četiri godine, intenzivno zadnjih 12 meseci i zbog čega sam, na kraju krajeva, podneo ostavku. Svi moji apeli, molbe da se nešto uradi, ostali su bez odjeka. Ti problemi, uključujući ovaj iz 2009. godine, mogu da se reše samo na nivou vlasnika Novosti. Večernje novosti će prestati da izlaze u sredu 19. jula ukoliko račun kompanije ostane u blokadi, jer toliko imamo papira u rezervi.” Ukoliko se ne nađe rešenje, bez posla bi moglo da ostane oko 700 radnika.


DA LI ĆE POREZI UGASITI I KURIR?

Svedoci smo višednevne prepiske otvorenim pismima između Kurira, Pinka, Informera, Srpskog Telegrafa..., znamo i da su računi Adria Media Grupe (AMG) blokirani zbog poreskog rešenja. U jednom od poslednjih saopštenja AMG poziva Poresku upravu i direktorku Draganu Marković da odmah obaveste javnost Srbije da li AMG ima neka dugovanja na ime poreza i kolika su ta dugovanja, na šta je direktorka odgovorila da AMG dobro zna kakvo i od kada ima poresko rešenje i da su uverenja o izmirenim porezima, koja je AMG u međuvremeno dobijao i koja je objavio, datumski izdata pre donošenja rešenja koje je blokiralo račune. Prema stavu AMG, Poreska uprava je poresku kontrolu nezakonito sprovela tako što je 14.6.2017. godine donela “protivzakonitu” privremenu meru kojom se AMG zabranjuje raspolaganje novčanim sredstvima u okvirnom iznosu od 16 miliona dinara, da bi već 6.7.2017. donela novu privremenu meru kojom blokira sve račune AMG. AMG smatra da su povređena njihova prava slobode medija zagarantovana Zakonom o javnom informisanju i ceo proces pripisuje političkim razlozima sa krajnjim ciljem gašenja Kurira i još 56 štampanih i 26 veb izdanja ove medijske kuće.


PREPORUKA ZA MANJINSKO INFORMISANJE

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u ime Vojvođanske inicijative za EU, uputilo je preporuke za informisanje na manjinskim jezicima Ministarstvu kulture i javnog informisanja, kao i drugim domaćim i međunarodnim institucijama koje su relevantne za ovo pitanje. Ove preporuke su usaglašene na konferenciji "Poglavlje 23 i 24 – presek stanja i preporuke", održane u Novom Sadu 30. juna 2017. godine. Vojvođansku inicijativu za EU čine organizacije civilnog društva u Vojvodini koje su se ujedinile sa ciljem da artikulišu i promovišu interese građana ove pokrajine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. U saopštenju se ističe da informisanje na manjinskim jezicima nije samo pitanje koje se tiče medijske scene i medijske politike već da je ono demokratsko, političko i kulturno pitanje od ogromnog značaja za koncept ljudskih prava. Celokupan tekst preporuka možete pročitati OVDE.


NOVI SEMINARI

Na jesen se nastavlja program dopunske edukacije novinara „Seminars for Media Profesionals“ u organizaciji kompanije Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom Medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. Reč je o programu koji iz različitih uglova pokušava da osvetli pojedine teme od značaja za širu javnost i da na taj način novinarima, polaznicima seminara, omogući kvalitetnije i lakše izveštavanje. S jeseni, prve na redu biće teme posvećene pisanju o kulturi i online novinarstvu u Srbiji, Evropi i svetu. U narednom broju Newslettera biće objavljeni datumi održavanja jesenjih seminara iz ovog ciklusa. Na jesen nas očekuju i nastavak projekta „Mladi mediji“, u saradnji sa DW akademijom, u okviru koga će kroz nekoliko jednodnevnih seminara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, predstavnicima medija biti ponuđena stručna znanja iz oblasti proizvodnje, uređivanja, distribucije i finansiranja medijskog sadržaja za mlade i o mladima. Detalji o ovim seminarima biće poznati početkom septembra.


ČITANOST MAGAZINA U JUNU

U nekom od skorijih izdanja newslettera objavili smo podatke o čitanosti magazina, posle čega nas je IPSOS Strategic Marketing, koji istraživanja sprovodi, obavestio da nemamo pravo da objavljujemo podatke i da to mogu samo izdavači koji podatke po ugovoru sa njima kupuju i to uz uslov da objave samo podatke o svojim izdanjima, a ne i o konkurentskim, bez obzira na kontekst. U tom smislu, sada vas obaveštavamo da su nedavno objavljeni podaci o čitanosti magazina za mesec jun 2017. godine, na uzorku od 4.376 građana Srbije. Komentarisanje ove rang liste nezahvalno je i iz razloga što se ne mogu porediti izdanja koja pripadaju različitim kategorijama (po periodici izlaženja, po profilu ciljne grupe) i stoga su dosta različita. Ono što je za tržište Srbije važno to je da podaci postoje.


PRIRUČNICI ZA NOVINARE

Kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji objavila je priručnike ”Borba za ravnopravnost” i ”Mediji, rod i izveštavanje u vanrednim situacijama” čije su osnovne teme promocija tolerancije u medijima i rodni aspekt u izveštavanju o vanrednim situacijama. Na skupu povodom promocije, u Nišu, govorili su Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji, Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša i Olivera Zurovac-Kuzman, Misija OEBS-a u Srbiji. “Česte su situacije kada mediji nenamerno diskriminišu zbog nedovoljnog poznavanja antidiskriminatorne prakse i politike, a često je i nepoznavanje etičkog Kodeksa. Ne očekujem da će se medijsko izveštavanje popraviti preko noći. Pred svima je dugotrajna borba za bolje, tolerantnije i otvorenije društvo, u kome se svi bolje razumemo, rekla je Poverenica Janković. Ona je izrazila uverenje da će priručnik moći da otkloni eventualne nedoumice novinara i novinarki u izveštavanju o osetljivim društvenim grupama. “Obično ovakvo izveštavanje imamo kada su u pitanju Romi a da to nije od značaja za samo delo.“ izjavila je Brankica Janković.


JOŠ JEDNA NAGRADA ZA CINS

Ovogodišnju nagradu Entoni Luis (Anthony Lewis), za izuzetno novinarstvo iz oblasti vladavine prava, osvojio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Timu CINS-a je dato prizanje za seriju članaka o sistemskom kriminalu i korupciji u srpskom društvu, potkovanih dokumentacijom, sa fokusom na to kako se ta korupcija često ne procesuira na sudovima."Njihova upornost podseća nas na vitalnu ulogu koju nezavisno novinarstvo ima u očuvanju vladavine prava", rekao je Huan Karlos Botero, izvršni direktor Svetskog projekta pravde. “Korupcija se proteže na svaki mogući nivo vlasti, uključujući i sudsku, a političari ne odgovaraju za malverzacije u kojima su učestvovali. Ponosni smo što smo ovo uradili u školskom, i najefektnijem novinarskom maniru: tražeći informacije, neumorno analizirajući hiljade stranica dokumentacije i prezentovanjem dokaza za svaku rečenicu koju smo napisali. Onako kako istraživačko novinarstvo treba da bude” izjavio je na ceremoniji dodele u Hagu glavni i odgovorni urednik Dino Jahić.


HELLO! JUBILEJ 10 GODINA

Glamuroznom zabavom na Belom dvoru, magazin Hello! je proslavio svoj deseti rođendan. Simbolično na istom mestu gde je održan Hello! Launch Party 2007. U pozdravnom govoru osnivač i predsednik Color Press Grupe, Robert Čoban, osvrnuo se na teške početke, na slavne momente i na sadašnjost kada ista kompanija izdaje Hello!, Gloriju i Story, magazine iz iste kategorije ali sa vešto razvrstanim sadržajem koji pokrivaju različita interesovanja publike. Robert se posebno zahvalio zaposlenima i timu koji vodi ovaj magazin već 10 godina, ali i skrenuo pažnju na društvenu odgovornost i humanitarnu ulogu izdanja i kampanja koje oni pokreću i pomažu raznim društvenim grupama. Zabavi su prisustvovale brojne zvanice sa domaće scene: Olivera Kovačević, Lepa Brena, Biljana Obradović, Snežana Dakić, Duška Jovanić, Vesna Dedić i druge poznate ličnosti. Galeriju je moguće pogledati OVDE.


ZAVRŠEN DRUGI DIGITAL MEDIA CAMPUS

Škola novinarstva, iza koje stoji kompanija "Ringier Axel Springer", obeležila je kraj drugog po redu programa edukacije za digitalne medije. Uz šampanjac i pohvale, polaznicima su dodeljene diplome, a neki od njih su dobili i radna mesta. Od njih desetoro, šestoro je sada zaposleno u kompaniji Ringier Axel Springer. Ova generacija polaznika bila je u prilici da primeni stečena digitalna znanja kreirajući sadržaj za sajt "Inicijative Digitalna Srbija", projekta čiji je inicijator kompanija Ringier Axel Springer. Pored toga, učestvovali su na konferenciji u Varšavi pod nazivom "Digital je budućnost" gde su njihove mogućnosti i sposobnosti takođe bile više nego primetne.


BALKAN U ROMINGU

Nakon EU direktive o ukidanju rominga među zemljama članicama EU koja je na snazi od 15. juna, ministri za telekomunikacije iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore se spremaju da upute zajedničko pismo Evropskoj komisiji sa zahtevom da se ova odluka proširi i na ove 4 zemlje Zapadnog Balkana. Povodom ove inicijative regiona, Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekla da je ova mera već direktno naštetila snažnim interesima telekomunikacione industrije i da se može očekivati njihov otpor jer bi proširenje politike ukidanja rominga i na region zapadnog Balkana za njih predstavljao dodatni gubitak profita. S druge strane, naš region je veoma mali (do 20 miliona stanovnika, što je oko 4 posto ukupne EU populacije), a putovanja ka EU još uvek nisu do te mere frekventna da bi to u globalu predstavljalo veliki problem telekom kompanijama. „Mi treba pažljivo da definišemo ka kojim zemljama naročito treba da usmerimo lobiranje u korist ove inicijative, a to su pre svega zemlje koje imaju veliki priliv turista iz našeg regiona, naročito Hrvatska, Grčka i Italija, kao i Austrija i Mađarska, jer se tu mogu očekivati najveći otpori“, kaže Milena Lazarević.


RTS KANALI DOSTUPNI ŠIROM EVROPE

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) će sa svojim dugogodišnjim partnerom Euronext Paris i SESG prenositi šest televizijskih i jednu radijsku stanicu Radio-televizija Srbije (RTS) širom Evrope. RTS Satelit, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Trezor, RTS Muzika i radijska stanica Radio Beograd emitovaće će se putem vodećih kablovskih mreže u Evropi i biti na raspolaganju velikom broju srpskih iseljenika širom regiona putem namenskih inteligentnih kartica koje će korisnici moći da integrišu u svoj set-top box. „Zadovoljstvo nam je što nam se priključio RTS. Kvalitet i profesionalnost SES-a i dugogodišnja saradnja bile su ključne za postizanje dogovora i radujemo se što ćemo zajedno sa SES-om ispunjavati RTS-ove potrebe na najbolji mogući način.“ izjavio je Milutin Nikolić, direktor veleprodaje Telekoma Srbija.


BLIC FONDACIJA KUPILA KUĆU PORODICI U SOPOTU

Za sedmoro dece Saše i Rade Simić, Blic fondacija je kupila kuću sa okućnicom u sopotskom selu Drlupa i obezbedila im kompletan nameštaj i belu tehniku. Porodica je već stigla i da zasadi ponešto na delu od 42 ara zemlje, koliko su dobili uz kuću. "Zasadili smo paradajz, krastavac, luk, krompir. Planiramo i da zapatimo nešto stoke, te da na jesen posadimo i kukuruz. To je dovoljno da mi deca više nikada ne budu gladna", kaže domaćin Saša. Blic fondaciji su čak i susedi bili zahvalni. Kako kažu, u tom delu Drpule žive mahom stariji ljudi, te je prava radost da se selom ponovo zaori smeh dece, ali da im i u pomoć priteknu vredni Simići. "Ovo je jedna od poslednjih porodica o kojima smo pisali i čiju je decu Blic fondacija zbrinula. Uskoro završavamo sa prethodnim akcijama i počinjemo da pomažemo deci o kojoj smo pisali u 2017. godini", izjavila je Ljiljana Knežević, izvršna direktorka „Blic fondacije“.


NAGRAĐENI STUDENTI ODSEKA NOVI MEDIJI

Na otvaranju izložbe radova nagrađenih studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u Galeriji FLU, svečano su uručene godišnje nagrade studentima školske 2016/2017. godine. Dekan fakulteta, Dimitrije Pecić, dodelio je priznanja studentima svih odseka u različitim kategorijama, dok je Danijela Simeunović, šef Službe za korporativnu društvenu odgovornost Telekoma Srbija, uručila nagradu studentkinji Anđeliji Ranđelov za najbolji rad na odseku za Nove medije. Budući da savremeni umetnici u svojim praksama koriste nove medije i nove oblike komunikacije, u okviru saradnje sa Fakultetom likovnih umetnosti, Telekom Srbija je studentima odseka za Nove medije obezbedio i vrednu opremu za izvođenje nastave i organizaciju izložbi u vidu foto-aparata, projektora, kompjutera i štampača. Novčana nagrada Telekoma Srbija ustanovljena je prvi put ove školske godine, za najbolji studentski rad na nedavno oformljenom odseku za Nove medije, sa ciljem da doprinese afirmaciji umetničkih praksi koje ispituju nove oblike komunikacija i nove društvene obrasce.


BANKA INTESA NAJBOLJA BANKA U SRBIJI

Finansijski magazin Euromoney u okviru svog tradicionalnog godišnjeg izbora „Nagrade za izvrsnost” dodelio je Banci Intesa nagradu „Najbolja banka u Srbiji“ u 2017. godini. Ovo priznanje dodeljuje se na osnovu niza kvantitativnih i kvalitativnih parametara poslovanja, uključujući učešće u ukupnim plasmanima i depozitima, tržišnu kapitalizaciju, kvalitet aktive, kao i sposobnost prilagođavanja promenama u tržišnim uslovima i očekivanjima klijenata. Prema rečima uredništva, Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) se izdvojila ne samo u delu rasta ključnih pokazatelja uspešnosti poslovanja, već i u pogledu proaktivnog pristupa inovacijama kroz stalno unapređenje digitalnih platformi i uvođenje jedinstvenih proizvoda na tržište Srbije. Euromoney „Nagrade za izvrsnost“ tradicionalno se dodeljuju već 26 godina finansijskim institucijama koje su u radu sa klijentima demonstrirale najviši nivo usluge, inovativnosti i ekspertize.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

AMERIČKI FOND KKR PREUZIMA MEDIJE U HRVATSKOJ I SLOVENIJI

Kompanija United Group, vlasnik regionalnih operatera SBB i Telemach, čiji su osnivači američki investicioni fond KKR i Evropska banka za razvoj (EBRD), dogovorila je preuzimanje hrvatskog i slovenačkog portfolia kompanije Central European Media Enterprise (CME). Ova kupovina će biti zvanična nakon što kompanija dobije odobrenje regulatornog tela, što bi trabalo da bude završeno do kraja godine. Vrednost transakcije iznosi 230 miliona evra. United Group najavljuje investicije u kupljene televizijske kanale: Nova TV, Doma TV, POP TV i Kanal A, kako bi povećala njihove produkcijske sposobnosti i proširilila doseg izvan njihovih lokalnih tržišta. CME je vodeća medijska kompanija koja posluje na tržištima šest zemalja centralne i istočne Evrope, sa ukupno 50 miliona stanovnika. U ovoj transakciji najvažniji medij je Nova TV, prva komercijalna televizija u Hrvatskoj koja je u sastavu CME od 2004. godine, a danas ima i specijalizovan kanal za zabavu Doma TV, internacionalni Nova World i dečiji kanal Mini TV, dok u svom internet portfoliju ima niz portala, od news portala DNEVNIK.hr, vise tematskih portala do najvećeg blogerskog servisa blog.hr i OYO servisa za gledanje videa na zahtev. U slovenačkom delu portfolija ističe se POP TV.


ORDEN ZA DUNJU MIJATOVIĆ

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen uručio je Dunji Mijatović, bivšoj predstavnica OEBS-a za slobodu medija, počasni orden Republike Austrije za posebne zasluge državi. Instituciju za dodelu počasnog ordena, osnovalo je Nacionalno Veće Austrije 1952. godine. Orden se dodeljuje pojedincima iz zemlje i inostranstva za posebne doprinose zemlji. Ova nagrada je najveća čast koju država Austrija može dati. Orden ju uručen Dunji Mijatović zbog njene promocije i zaštite ljudskih prava tokom šestogodišnjeg mandata kao predstavnice OEBS -a za slobodu medija. Za svoj rad već je nagrađena Charlemagne medaljom za evropske medije, koja se dodeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija.


BBC ZA DECU

Kako bi odgovorila na porast popularnosti Netflixa, YouTubea i Amazona, britanska medijska kuća BBC planira da u sledeće tri godine uloži 44 miliona u online sadržaje za decu. „Naša ambicija da promenimo BBC za nove generacije je naš najveći prioritet za narednu godinu. Svaki deo BBC-ja trebalo bi da doprinese kako bismo odgovorili ovom izazovu” izjavio je generalni direktor BBC-ja, Tony Hall. Ova poslovna odluka je odgovor na činjenicu da je Youtube postao omiljeni brend za 70 posto dece starosti od šest do 12 godina. Planirano je da se novi personalizovani online program, koji će uključivati video, live klipove, vlogam, podcast, kvizove, igrice i aplikacije, prikazuje pored postojećih BBC Bitesize i CBeebies.


IMS PREUZIMA HTTPOOL

Kompanija Internet Media Service (IMS), deo Sony Pictures Television Network-a i jedna od najvećih kompanija za online prodaju oglasnog prostora i kupovinu medija u Latinskoj Americi, preuzela je većinski deo kompanije Httpool, međunarodne cross channel oglasne mreže koja posluje u zemljama centralne i istočne Evrope i Azije. Ukoliko ova kupovina prođe fazu regulatornog odobrenja, stvoriće jednu od najvećih kompanija za digitalni marketing i reklamiranje u industriji, koja će pružati podršku za više od 6000 agencija i brendova širom sveta. Osim toga ekskluzivno će predstavljati Twitter, LinkedIn, Spotify i više od 5000 globalnih i lokalnih oglasnih medija u 30 zemalja regija Latinske Amerike, jugoistočne Evrope i Azije. "Udruživanjem IMS-a i Httpool-a biće stvoreno jedinstveno rešenje za oglašivače koji pokreću lokalne i internacionalne kampanje, kao i za mreže i medije koji žele monetizovati svoj sadržaj na brojnim brzorastućim tržištima", izjavio je Andi Kaplan, predsednik svetske mreže, Sony Pictures Television.


OČUVANJE NEUTRALNOSTI INTERNETA

Youtube kreatori sadržaja zahtevaju očuvanje neutralnosti interneta, strahujući da bi njihova egzistencija mogla biti ugrožena. Zbog toga su neki od najznačajnijih kreatora, čiji kanali broje preko 150 miliona pratilaca, uputili otvoreno pismo američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije tražeći da se očuva zaštita neutralnosti interneta. Pismo je naslovljeno na Ajita Paia, koji rukovodi Federalnom komisijom za komunikacije. Ova komisija je nastavila sa planovima za povlačenjem odluke o zaštiti otvorenog interneta, koja je doneta dok je Barak Obama bio predsednik SAD. Pre dve godine komisija za komunikacije usvojila je odredbe kojima je internet provajderima zabranjeno da usporavaju ili blokiraju internet saobraćaj određenim servisima, kreiranjem brzog protoka ili prioritetne veze koju naplaćuju. Ovo pitanje je već duže vreme predmet rasprave u svetu. Prošle godine, Regulatorno telo evropskih telekomunikacija objavilo je smernice za realizovanje principa neutralnosti interneta u Evropskoj uniji.


DRUGI SAMIT PLATFORMI ZA DISTRIBUCIJU MEDIJSKOG SADRŽAJA

Kompanija Axel Springer je bila domaćin drugog samita za distribuciju medijskog sadržaja u Berlinu. Konferencija, koju je organizovao izdavač BILD, omogućila je da 60 menadžera iz 28 međunarodnih medijskih brendova razmeni svoja opšta iskustva sa distribucijom novinarskih sadržaja putem društvenih platformi, kao i da diskutuju o trendovima u industriji. Učesnici su predstavljali vodeće medijske brendove iz 13 zemalja. "Nove platforme privlače sve više korisnika, kao i dodatno vreme korišćenja medija. Zato smo kao izdavači morali da testiramo te platforme kako bismo ih bolje razumeli, i kako bismo naše sadržaje predstavili na najbolji mogući način. Drugi "Samit distribuiranih sadržaja" predstavio je intenzivnu razmenu iskustava. Uprkos određenom napretku, monetizacija i dalje ostaje poteškoća." izjavio je Stefan Betzold, generalni direktor BILD Digital-a. Istraživanje među učesnicima samita pokazalo je da samo 33% (2016: 21%) medija i izdavačkih kuća pozitivno procenjuje mogućnost predstavljanja njihovog brenda na distributivnim platformama. Samo 13% (2016: 3%) ispitanika je zadovoljno metrikama i korisničkim podacima koje pružaju platforme, dok 58% (2016: 81%) i dalje vidi jake deficite. Ovo posebno važi za trenutne monetizacijske modele koje nude platforme (marketing i plaćeni sadržaj), koji i dalje kritikuju kao 85% medijskih menadžera (2016: 85%).


NEMAČKA UKINULA AKREDITACIJE NOVINARIMA

Prema pisanju Međunarodne federacije novinara, nemačke vlasti su ukinule akreditacije za 9 novinara, dok je njih 23 stavljeno na listu “sigurnosna briga” i nije im omogućen pristup G20 press centru u Hamburgu. Potparol nemačke vlade Stefan Seibert je potvrdio da su određenim novinarima povučene akreditacije, ali nije dao nikakvo dodatno objašnjenje ni razlog za ovakve mere Nemačka udruženja navode da je policija fizički i verbalno uznemiravala novinare iako nije bilo nikakvih razloga za to.


ONLINE BLOKADA U EGIPTU

Nezavisni online mediji našli su se na udaru egipatske vlade koja je u proteklih nekoliko nedelja cenzurisala 118 sajtova. Blokirani mediji čine sve učiniti svoj sadržaj dostupnim egipatskim građanima putem privatnih virtuelnih mreža VPN koje su još uvek dostupne, ali ta metoda borbe protiv cenzure i dalje nije široko rasprostranjena u Egiptu, a i oni koji je koriste osetili su drastičan pad u broju posetilaca. Cenzurisanje egipatskih sajtova datira od maja 2017. godine kada je blokirano oko 60 portala, a broj blokiranih medija i dalje raste. To je najveća cenzura interneta još od 2011. godine kada je vlada Egipta sasvim isključila pristup internetu. Više od pola blokiranih stranica su news portali, a većina ih se smatra platformama militarnih režima. Međutim, neke od njih su "jednostavno mediji na arapskom ili engleskom jeziku čija nezavisnost nervira režim", navode Reporteri bez granica.


SOLIDARNOST SA NOVINARIMA U MEKSIKU

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je kampanju solidarnosti sa meksičkim novinarima zbog velikog broja ubistava. "Pozivamo naših 180 članica, kao i sve novinare i borce za ljudska prava širom sveta, da meksičkim ambasadama u svojim zemljama pošalju pismo za predsednika Penu Nietu", poručili su iz IFJ-a. Sigurnost novinara i sloboda štampe ozbiljno su ugroženi u Meksiku. U maju je ubijen Javier Valdez, novinar i ekspert koji je izveštavao o problemima trgovine drogom, a od početka 2017. godine već je ubijeno osam novinara. Od 2000. godine u Meksiku je ubijeno više od stotinu novinara.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde