Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2016
Asocijacija Medija
No. 273
U OVOM BROJU
Šta se to dešava sa Politikom?
Velika gledanost programa “Nove mreže Srbije”
Rezultati istraživanja Medijametar
Forbes odlazi iz Hrvatske
The New European – za ostanak u EU
Španska Hola kreće u osvajanje Amerike
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

HOĆE LI NOVCI STIĆI I KADA?

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je 30. juna rezultate konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u pet od ukupno šest kategorija. Šesta kategorija obuhvata štampane i elektronske medije kao i produkcijske kuće. Znači najveća i najvažnija kategorija. Pitanje iz naslova postavljaju upravo mediji koji su u ovoj kategoriji konkurisali i koji su nezvanično “načuili” da su im projekti prihvaćeni, a ne mogu da dočekaju ugovore i uplate. Komisija za elektronske medije, koja je pregledala više od 230 projekata, poslednji put je zasedala krajem maja i donela svoje odluke koje imaju status predloga odluka za ministra. Zapisnik je potpisan tokom juna, ali je ministar, u skladu sa svojim nadležnostima, tražio da se dodatno obrazlože neke od odluka u oblasti internet medija. Komisija se odazvala tom pozivu 14. jula i dala objašnjenja ne menjajući ni jednu svoju odluku. I sada ćemo još malo sačekati da vidimo šta je konačna odluka, jer nju ipak donosi ministar. Naravno postavlja se pitanje i da li će aktuelni ministar imati dovoljno dug mandat da završi započeti posao? I da li će eventualni naslednik hteti da dovrši posao? A ekonomska situacija medija nikad gora. Mnogima je državna pomoć postala važan deo prihoda. Do sada objavljeni rezultati konkursa mogu se pogledati na web stranici Ministarstva kulture: www.kultura.gov.rs.


DRASTIČNA KRŠENJA KODEKSA NOVINARA

Medijska kampanja koja je u većini dnevnih listova vođena u vezi sa istragom ubistva pevačice Jelene Marjanović nezabeležena je do sada i njome su pomerene sve granice profesionalnih i etičkih standarda, ocenila je Komisija za žalbe Saveta za štampu na poslednjoj sednici. Komisija je razmatrala žalbe koje je u vezi sa ovim slučajem podneo član Komisije Petar Jeremić na tekstove objavljene u listovima: “Alo”, “Kurir”, “Informer” i “Srpski telegraf, a koji predstavljaju samo najdrastičnije slučajeve od ukupno više od 150 tekstova objavljenih u dnevnim novinama u aprilu i maju. Komisija je odluku o kršenju Kodeksa u svim slučajevima donela jednoglasno i podsetila sve medije da je njihov posao da izveštavaju, a ne da vode istragu, “pronalaze” ubice i otkrivaju motive zločina. Na istoj sednici, održanoj 30. juna, odlučeno je i da su “Srpski telegraf” i “Informer” prekršili Kodeks novinara Srbije i u drugim slučajevima – “Informer” tekstovima i neobjavljivanjem odgovora na sporne tekstove, zbog čega je žalbu podneo profesor dr Zoran Ivošević, a “Srpski telegraf” zbog tekstova objavljenih o turističkoj agenciji “Sole Azur”, kao i zbog kolumne Bore Đorđević, kojom se, po oceni Komisije, diskrimniše LGBT populacija. Prekršaj Kodeksa utvrđen je i u “Večernjim novostima”, na osnovu žalbe Dimitrija Vojnova, kao i na portalima “Sandžakpress.net” i “Kruševac.info”, na čije priloge su se žalili Novosadska novinarska škola i Udruženje građana “Egal”. Na sednici je razmatrano ukupno 16 žalbi, a sve odluke Komisije možete naći na sajtu Saveta za štampu: www.savetzastampu.rs.


ŠTA SE TO DEŠAVA SA POLITIKOM?

Glavna i odgovorna urednica lista Politika, Ljiljana Smajlović, podnela je ostavku na tu funkciju početkom jula. U svom pismu redakciji i menadžmentu navela je da je njena ostvaka protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu i odgovornu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom. Smajlovićeva je istakla da nikom izvan reakcije nije dozvolila da se meša u uređivačku politiku lista, ali da će prva priznati da stvarne uređivačke slobode nema tamo gde je redakcija razvlašćena, a menadžment deluje bez kontrole. Menadžment kompanije se zahvalio Ljiljani Smajlović na dosadašnjem obavljanju ove dužnosti, i za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika imenovao Žarka Rakića, dosadašnjeg urednika Spoljnopolitičke rubrike. Neposredno nakon objave ostavke na portalu peticije24.com, reditelj Aleksandar Mandić pokrenuo je peticiju “Sačuvajmo Politiku” koja je u prva tri dana sakupila preko 1000 potpisa. Inicijativu da list Politika bude proglašen javnim dobrom i da glavna i odgovorna urednica Ljiljana Smajlović povuče ostavku, podržale su brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života Srbije. Prema saznanjima RTS-a, Ljiljana Smajlović je na kućnu adresu dobila dokument u kom se navodi da je bivša urednica Politike dala ostavku 4. jula, koju menadžment te kuće tretira i kao izjavu o otkazu. U dokumentu se konstatuje da je 11. jula Ljiljani Smajlović prestao radni odnos i da se, kako se navodi u dokumentu, u skladu sa Zakonom o radu otkazuje i ugovor o njenom random angažovanju. U rešenju o prestanku radnog odnosa, kako saznaje RTS, nema pouke o pravnom leku. Ovo su sve činjenice, a pitanja ostaju bez odgovora: ko je vlasnik Politike?, kada će država i kome prodati svoj deo akcija u Politici?, da li će se i kada promeniti i menadžment Politike…


MAJA GOJKOVIĆ NA ČELU ODBORA ZA INFORMISANJE I KULTURU

Odbor za informisanje i kulturu je većinom glasova izglasao Maju Gojković (predsednica parlamenta, poslanica SNS-a) da u narednom period rukovodi ovim odborom, dok je za njenog zamenika izglasana Nataša Mićić, poslanica LDP-a. U prethodnom sazivu na mestu predsednika je bila Vesna Marjanović, poslanica DS-a. Maja Gojković je Natašu Mićić predložila za svoju zamenicu jer kao bivša predsednica skupštine ima veliko iskustvo u radu parlamenta, odlična je pravnica, ima razumevanje i znanje i jer je član opozicione poslaničke grupe. Prihvatajući kandidaturu Nataša Mićić navela je da je iznenađena time što ju je Gojkovićeva predložila za zamenicu i da joj je drago jer njen poslanički klub u do sada konstituisanim odborima nema nijednog predsednika, ni zamenika predsednika. Na primedbu opozicije da se nikada nije bavila kulturom i informisanjem ona je odgovorila da to nije tačno, već da je u Oksfordu završila školu za medijsko pravo, da je jedan od autora amandmana na medijske zakone i da su zahvaljujući LDP neki medijski zakoni popravljeni. Nije odgovarala na primedbe da je za to mesto predložena kao opozicija, ali da će možda uskoro postati deo vladajuće većine.


POKLON KNJIGA PONEDELJKOM

Nakon 4 godine, preko 180 naslova i preko 23 miliona podeljenih knjiga subotom, BLIC je pokrenuo novu ediciju dečjih knjiga. Od 11. jula svakog ponedeljka, čitaoci na poklon dobijaju knjigu, bisere napoznatijih svetskih i domaći pisaca za decu. Prva iz edicije dečjih knjiga koja se našla pred čitaocima 11. jula, bila je Egziperijev „Mali Princ“. Rezultati prodaje tog dana bili su pokazatelj velikog interesovanja čitalačke publike za ovu temu, i dokaz da u periodu digitalizacije knjiga ostaje kao večni temelj društva i kulture. U narednim nedeljama uz BLIC zakoračite sa Alisom u zemlju čuda; Neverovatne avanture Robina Huda; prošetajte alpskim pašnjacima sa Hajdi i podsetite se neverovtnog putovanja Robinzona Krusoa.


VELIKA GLEDANOST PROGRAMA „NOVE MREŽE SRBIJE”

Prema merenju IPSOS Strategic marketinga Nova mreža Srbije, udruženje regionalnih televizija, po gledanosti je odmah iza nacionalnih televizija. Članice Nove mreže pokrivaju nešto manje od 50% teritorije Srbije i vidljive su za oko 800.000 građana, a u 92 grada i opštine koje zvanično pokrivaju, vidljive su za 750.000 građana. "Ovi rezultati, verujemo, doneće jedan novi marketinški pogled na regionalne televizije", ističe predsednik udruženja Nova mreža Srbije i vlasnik Televizije Mag, Miroslav Paunović. Posle ovih rezultata, Paunović očekuje i reakciju tržišta, martketinških agencija, koje prepoznaju kapacitet i potencijal regionalnih televizija. "Sigurni smo u budućnost udruženja Nova mreža Srbije", naglašava Paunović, koji smatra da "ne postoji brži, jeftiniji i efikasniji način da se dođe do potrošača i strateških ciljnih grupa". "Ostaje nam da vidimo da li će svoj interes u svemu ovome naći najveće marketinške agencije i oglašivači", zaključio je Paunović. Članice Nove mreže Srbije su: RTV Mag iz Obrenovca, TV Santos iz Zrenjanina, RTV Lotel iz Loznice, RTV Kanal M iz Paraćina, RTV Vranje iz Vranja, TV VA Plus iz Valjeva, RTV Pančevo iz Pančeva, Sremska TV iz Šida, RTV Fira iz Zaječara, TV K9 iz Kragujevca i RTV 5 iz Užica.


ALO 3.000-TI BROJ

ALO! - tri slova, prepoznatljiva po svom kratkom i ekskluzivnom sadržaju već 9 godina potvrđuje svoju poziciju među liderima na tržištu, ovog vikenda na svim kioscima našao se 3.000 put. Tim povodom glavni i odgovorni urednik, Duško Vukajlović u svojoj kolumni istakao je da je ljubav prema pravdi i istini ono što nas je održalo i zadržalo svih ovih 3.000 dana u rukama čitalaca. Ljubav koju su naši čitaoci, pokazivali svih ovih 3.000 dana kada su se odazivali na brojne apele koje smo pokretali za pomoć mnogima u nevolji. Posebno bolesnoj i siromašnoj deci. Zahvaljujući našim čitaocima smo ulepšali život mnogima, a nekima ga i bukvalno spasli. Verujem da ćemo nastaviti zajedno da, barem narednih 33.000 dana, zajedno širimo ljubav, jer ona, kako kažu sveti oci, i stenu razbija".


RTV: JEDNO IMENOVANJE I JEDNA TUŽBA

Jednoglasnom odlukom Upravnog odbora RTV-a, dosadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora Miodrag Koprivica imenovan je na mesto generalnog direktora RT Vojvodine. Koprivica je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, doktorirao na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu i docent je na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu za oblast opšteg menadžmenta. Koprivica ima višegodišnje iskustvo na rukovodećim poslovima u RTV-u. U period od 1989. do 1991. godine bavljao je i funkciju generalnog direktora Radio Televizije Novi Sad. Od 2009. godine bio je zamenik generalnog direktora RTV-a, dok je od 14. maja 2016. godine bio na funkciji vršioca dužnosti generalnog direktora RTV-a. U isto vreme, Nezavisno društvo novinara Vojvodine objavilo je da je Slobodan Arežina, doskorašnji programski direktor Radio-televizije Vojvodina, podneo tužbu protiv te medijske kuće. U tužbi koju je Arežina podneo Osnovnom sudu u Novom Sadu navodi se da je njegova smena sa mesta programskog direktora, izvršena 4. maja ove godine, bila u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijskim servisima i odredbama statuta Javne medijske ustanove RTV, i zahteva se njeno poništenje, kao i poništenje aneksa ugovora o radu kojom je Arežina premešten na drugo radno mesto, odnosno zahteva se njegov povratak na mesto direktora programa RTV-a. Zastupnik Slobodana Arežine, advokatska kancelarija Beljanski, u tužbi takođe navodi da je objavljivanjem saopštenja Upravnog odbora RTV- povodom smene programskog direktora, a koje je zasnovano na netačnim informacijama, naneta šteta tužiočevom profesionalnom ugledu.


REZULTATI ISTRAŽIVANJA MEDIJAMETAR

Na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati petog po redu istraživanja Medijametar - analiza štampanih medija u Srbiji koju su 2015. godine pokrenuli Institut za javnu politiku u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart i stručnjacima koji prate ovu oblast. I u ovom broju obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo! i Informer. U diskurzivnoj analizi obuhvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik, Newsweek i Pečat. Uzorak čine 1.924 teksta sa naslovnica dnevnih novina. Rezultati istraživanja dati su u 128 tabela koje prikazuju distribuciju tema i aktera tekstova, njihov vrednosni kontekst i učestalost pojavljivanja. Urednik izdanja Velimir Ćurgus Kazimir naglasio je da je u prvom kvartalu 2016. godine došlo do sužavanja tema, odnosno marginalizovanja svih drugih tema osim izbora, koji su, zajedno sa temama iz politike, dali obeležje štampanim medijima u Srbiji u period januar – mart 2016. godine.. Danica Laban, metodološkinja istraživanja, rekla je da je u sedam dnevnih novina iz uzorka izveštaj najzastupljenija forma, koja čini 1.218 ili 63% od 1.924 obrađena teksta, za kojima slede članak i intervju, dok su vesti najmanje zastupljene sa manje od 6% učešća. Jedna od odlika prvog kvartala 2016. godine je značajno povećanje broja vrednosno neutralnih izveštaja u odnosu na poslednje tromesečje 2015. godine. Kada se sagleda vrednosni kontekst u odnosu na sve teme, oko 68% tekstova u svim medijima je neutralno; taj procenat je najveći u Večernjim novostima – 84%, dok je najniži u Kuriru i Politici – po 69%. Međutim, postoji određene teme koji pojedini mediji uvek tretiraju u negativnom konteksta. Najbolji primer za to predstavljaju Večernje novosti, koje temu odnosa sa EU predstavljaju negativno u 71,43% tekstova, što je trend koji je konstantan kroz svih pet razmatranih kvartala. Procenat balansiranosti tekstova ostao je na nivou perioda oktobar – decembar 2015. godine, odnosno pretežno nebalansiran. Balans je prisutan u samo 29% objavljenih tekstova i taj procenat se kreće od samo 7,11% u Informeru do 40,5% u Blicu.


AUTO BILD I ZLATNI AUTO

U prodaji će se 5. avgusta, na povećanom broju strana, naći letnji dvobroj koji će uz uobičajen sadržaj čitaocima ponuditi veliki specijal o jubileju - 130 godina automobilske industrije. Specijal na 20 strana sadržaće mnogo zanimljivih detalja i do sad nepoznatih podataka iz istorije automobilizma - o najbržim, najneobičnijim, najpopularnijim, najlepšim, najskupljim četvorotočkašima koji su obeležili decenije unazad. Standardno, "Auto Bild" obiluje rubrikama u kojima se iznose utisci članova redakcije sa testiranja najnovih modela na svetskom i domaćem tržištu, uz korisne savete, putopisne reportaže, najnovije vesti iz automobilske i prateće industrije, auto i moto sporta, bezbednosti u saobraćaju, zaštite životne sredine. U toku je i velike akcije magazina - izbor za Automobil godine "Zlatni auto", pod pokroviteljstvom kompanije OMV, koja se organizuje treću godinu za redom, po ugledu na poznati "Zlatni volan", Izbor u organizaciji matičnog izdanja "Auto Bilda"... (pročitajte nastavak teksta)


TESLA GLOBAL FORUM

U svetlu proslave 160 godina od rođenja jednog od najvećih umova ljudskog roda, Nikole Tesle, otvoren je i ovogodišnji Tesla Global Forum. Publika na svečanom otvaranju bila je u prilici da se upozna i sa konceptom i umetničkim i naučnim aspektima projekta „Teslin vremeplov", koji je Telekom Srbija uspešno realizovao u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija, Marija Bošković, podsetila je da Telekom Srbija, kao društveno odgovorna kompanija, skoro već 20 godina ulaže u zajednicu u najširem smislu i podržava razne projekte. U prigodnim obraćanjima, sa zajedničkom porukom studentima koji učestvuju na Tesla Global Forumu, da se ugledaju na Teslu i prate njegove vizije, o delu velikog naučnika govorili su, između ostalih, i Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Branko Kovačević, nekadašnji dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a sada predsednik Nadzornog odbora EPS-a, i Vladimir Jelenković, dugogodišnji direktor Teslinog muzeja u Beogradu. Muzičar dr Nele Karajlić najavio je muzičko scenski spektakl „FBI - Dosije Tesla“, koji će od jeseni biti realizovan u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.


NON STOP ŠOP REKORD

Nonstopsop.rs online prodavnica u Srbiji nedavno je imala specijalnu akciju za svoje kupce - 7 knjiga za 700 dinara. Atraktivni naslovi prodati su u ogromnom broju, i za samo 15 prvih dana trajanja ponude, čak 6.000 knjiga završilo je na policama ljubitelja pisane reči. Dobitnik nagrade PC Press "Najbolja online prodavnica u 2015" u svojoj ponudi ima preko 25.000 aktivnih artikala od preko 200 dobavljača širom Srbije. Svojim inovativnim sistemom kupovine, brzom dostavom i stalnim akcijskim cenama, ova prodavnica dostigla je sam vrh online poslovanja sa više od 150 porudžbenica dnevno.


I&F MCCANN GRUPA POSLUJE I U SKANDINAVSKIM ZEMLJAMA

I&F McCann Grupa proširila je svoje poslovanje preuzevši upravljanje nad grupom agencija u nordijskim zemljama: McCann Oslo, McCann Stockholm, McCann Copenhagen, McCann Helsinki, Scandinavian Design Group, MRM//McCann Stockholm, McCann Health Copenhagen i Craft Oslo. Ovim ulaganjem I&F McCann Grupa zaokružila je svoju delatnost na 12 tržišta južne i severne Evrope, koja zajedno imaju nešto više od 58 miliona stanovnika, i posle skoro dvadeset godina uspešne saradnje, postala jedan od najvećih partnera svetske agencijske mreže McCann Worldgroup i IPG iz New York-a. U ovom trenutku I&F McCann Grupa zapošljava preko 600 uglavnom mladih ljudi. “Proširenje poslovanja na nordijske zemlje biće korisno pre svega svim našim klijentima jer će obogatiti naše znanje iskustvom razvijenijih tržišta, zaposlenima jer će imati mnogo veću mogućnost interakcije sa kolegama iz više zemalja, i na kraju, Srbiji i celom regionu jer ćemo svim postojećim ili potencijalnim klijentima iz nordijskih zemalja aktivno ukazivati na mogućnosti investiranja u privredu ovog dela Evrope.” kaže se u saopštenju agencije. Agencije u nordijskom regionu u sastavu I&F McCann Grupe vodiće Richard Bonner–Davies, dosadašnji predsednik McCann Worldgroup za Centralnu i Istočnu Evropu koji ima dugogodišnje uspešno iskustvo u komunikacijskoj industriji.


VIDOVDANSKA PISMENICA ZA MOJ KIOSK

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika dodelila je kompaniji Moj Kiosk Štampa prestižnu nagradu kao najuspešnijoj kompaniji u Srbiji, u okviru delatnosti plasiranja i distribucije medija, publicistike i knjiga. U ime Akademije nagradu je Oliveri Papić, direktorki korporativnih poslova i marketinga kompanije “Moj Kiosk”, uručio predsednik veća SKANU prof. dr Mirko Kerkez. „Ovakvo priznanje je značajna potvrda našeg dosadašnjeg rada i odlična motivacija da budemo još bolji u distribuciji štampanih medija, publicistike i knjiga. Sigurna sam da ćemo poslovanje nastaviti sa još većim entuzijazmom, radi zadovoljstva naših poslovnih partnera i potrošača.“ navodi Olivera Papić. Svečana dodela prestižnih nagrada održana je u Gradskoj kući u Novom Sadu.


POD KROŠNJAMA NA ŠTRANDU

“Pod krošnjama na Štrandu” je godišnji događaj koji promoviše medije na jezicima manjina, jezike i kulturu manjinskih zajednica, vrednosti Olimpizma kao civilizacijskog pokreta i značaj sporta u svakodnevnom životu građana svih generacija i održava se na novosadskoj plaži Štrand od 11. jula, četvrtu godinu za redom. Nedelju Olimpizma sa kojom je započeo letnji program otvorili su potpredsednik Olimpijskg Komiteta Srbije Žarko Paspalj i generalni sekretar Đorđe Višacki. Gosti Nedelje Olimpizma su nekadašnji i aktuelni olimpijski sportisti, između ostalih Vasa Mijić, odbojkaš, Branislav Lončar, strelac, Mihajlo Dudaš, atletičar, Zoran Pančić, veslač i mnogi drugi. Razgovore sa sportistima vodi bard sportskog novinarstva Jovan Tanurdžić. Od 18. jula do 20. avgusta program se nastavlja sa jezičkim radionicama mađarskog, rumunskog, slovenačkog, rusinskog i slovačkog jezika i namenjene su deci uzrasta 5-12 godina. Organizatori su Biblioteka grada Novog Sada, Heror Media Pont i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija. Pokrovitelj manifestacije Grad Novi Sad, a sponzori su za osveženja Coca Cola Company, a za kafu kompanija Strauss Adriatic.


DOBRE PRAKSE PREDSTAVLJENE NA MFORUMU 2016.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Inženjerske komore Srbije, organizovan je MForum 2016. Forum povezuje 41. konferenciju Održavanje mašina i opreme – OMO i 1. konferenciju Kvaliteta liderstva u poslovanju – KliP. Skup su 7. juna u Beogradu otvorili Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Radivoje Mitrović. Tokom radnog dela foruma, koji je održan u periodu od 16. do 18. juna u Budvi, predstavljeni su radovi predstavnika obrazovnih ustanova i kompanija odobreni od strane stručne komisije na temu industrijskog i infrastrukturnog održavanja, održavanja proizvodnje, menadžmenta kvalitetom, energetske efikasnosti, bezbednosti, zdravlja i zaštite životne sredine. Ispred sektora održavanja kompanije Nelt Co, Ljubomir Jovanović, menadžer održavanja, predstavio je stručni rad ,,Projektovanje i uvođenje SCADA sistema u distributivnom centru Nelt Co“, a Saša Sovilj, zamenik menadžera održavanja, održao je prezentaciju na temu "Upravljanje velikim voznim parkovima". Svi predstavljeni stručni radovi objavljeni su u zborniku OMO 2016. godine i biće prijavljeni za indeksiranje u bazama Thomson Reuters, Google Books i Google Schoolar. Izabrani radovi biće objavljeni i u vodećem nacionalnom časopisu Journal of Applied Engineering Science i indeksirani u bazi Scopus.


ABAKUS ZA NAJMLAĐE

Piraeus banka i beogradska Matematička gimnazija u okviru četvrtog Međunarodnog kupa Matematičke gimnazije pokrenule su društveno odgovornu akciju "Abakus za najmlađe" namenjena edukaciji i igri dece sa smetnjama u razvoju. Pozivu da doniraju igračke i drvene računaljke abakuse koji jačaju koncentraciju i logičke veštine odazvali su se svi takmičari Kupa. Najveći doprinos akciji dali su članovi timova iz Bosne i Hrecegovine, škole Aleksa Šantić i JU Gimnazija iz Banja Luke, Italije, Rumunije, Slovenije i Prve kragujevačke gimnazije. Piraeus banka, kao socijalno odgovorna kompanija, opredeljena je da pomaže mladima kojima je neophodna pomoć, a ova donacija je samo jedan primer kako se dobra volja usmerava na pravi način.


BLIC ZA PORODILIŠTA

"Blic fondacija" je u saradnji sa kompanijom “Elcom trade” iz Beograda započela akciju doniranja klima-uređaja za porodilišta širom Srbije, a prva stanica juče je bilo porodilište u Zemunu. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja. Većina porodilišta nema dovoljan broj klima-uređaja, pa novorođenčad prve dane života provedu u borbi sa nesnosnom vrućinom. Bebe nemaju razvijen centar za termoregulaciju, tako da je njihov život ugrožen u sobama gde je u letnjim mesecima temperatura oko 35. podeoka. Prve klime zemunskom porodilištu je uručila Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka kompanije „Ringier Axel Springer“ i upraviteljica „Blic fondacije“. Uporedo sa ovom akcijom privodi se kraju i uručivanje uređaja za neonatalni skrining sluha. Najveće porodilište u Srbiji Narodni front, gde se godišnje rodi oko 7.300 beba, bilo je 41. po redu porodilište koje je dobilo ovaj uređaj. Načelnici Odeljenja neonatologije GAK "Narodni front" u Beogradu, dr Biljani Pejović ovaj aparat su uručile direktorica kompanije Jelena Drakulić Petrović i glavna urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević. U narednih mesec dana "Blic fondacija" će obezbediti ove uređaje i za preostalih 15 porodilšta u Srbiji.


DIPLOMACY&COMMERCE ISPRATIO AMBASADORA IZRAELA

Izdavačka kuća Color Press Grupa i magazin Diplomacy&Commerce u saradnji sa Jevrejskom opštinom organizovale su 7. jula prijem povodom odlaska Ambasadora Izraela u Srbiji, NJ.E. gospodina Josefa Levija. Svečani prijem je održan u dvorištu beogradske sinagoge “Sukat Šalom”. Događaju su prisustvovali visoki državni zvaničnici i članovi diplomatskog kora, a Jevrejska opština je tom prilikom NJ.E. gospodinu Josefu Leviju uručila orden i plaketu zahvalnosti. Prijemu su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar kulture Ivan Tasovac, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.


NELT NA MON BLANU

Aleksandar Milosavljević, Pre-Selling Representative u kompaniji Nelt Co, učestvovao je u jedinoj ekspediciji iz Srbije koja je u junu osvojila Mon Blan, najviši vrh Alpa. Sedmočlani tim iz Srbije jedan je od prva tri tima koji su ove godine izašli na Mon Blan (4.810 m) u zimskim uslovima. Uz podršku kompanije Nelt, Aleksandar je počeo pripreme u februaru ove godine, a sama ekspedicija na Mon Blan otpočela je 11. juna. Uprkos rizičnim uslovima, od nedostatka kiseonika, snega i klizavog terena, do nepovoljnih vremenskih prilika i lavina, srpski tim uspeo je da dođe do Mon Blana. ,,Jedna neizmerna sreća, jedna fantastična avantura, jedan fantastičan uspeh za našu zemlju, fantastični ljudi koji su bili u mom okruženju i jedan ispunjen san svakog planinara i alpiniste - Mon Blan! Zahvalan sam kompaniji NELT Co, koja mi je omogućila da ostvarim svoj cilj i snove kao i svim ljudima koji su podržali i uticali na stvaranje mogućnosti da se ovakva ekspedicija realizuje“, izjavio je Aleksandar Milosavljević po povratku u Srbiju.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

FORBES ODLAZI IZ HRVATSKE

Pored promene imena izdavačke kuće Europapress Holding u Hanza Media, novina je i gašenje magazine Forbes, posle devet godina, na tržištu Hrvatske. Poslednje julsko izdanje je u prodaji, a stranica Forbes.hr je ugašena prvog jula. Poznavaoci prilika kažu da je Forbes imao dobru oglašivačku bazu i prodaju u tiražu od 4.500 do 5.000 primeraka mesečno, od toga 3500 u pretplati. Cena na kiosku bila je 30 kuna. Projekat je navodno propao zbog visokog troška licence, a i nova Uprava mu nije bila sklona. Sadržaje koje su do sada čitali na Forbes.hr, čitaoci će moći da nastave da prate na adresi jutarnji.hr/biznis.


DIGITALIZACIJA U BIH

Prema odluci saveta ministara BIH, 12 miliona KM viška prihoda će biti usmereno za projekat digitalizacije Javnog servisa Bosne i Hercegovine i 1.452.087 KM za podršku razvoja i unapređenja sektora komunikacija i emitovanja. Veće ministara BiH, na predlog Ministarstva komunikacija i prometa, će pojedinačnim odlukama odrediti upotrebu ovih sredstava. Preostalih 800.000 KM će koristiti RAK za metodologije razvoja projekta za realizaciju odvajanja računovodstva i računovodstva troškova za operatora sa značajnom tržišnom snagom u periodu 2016 – 2018.


RTCG OSTVARILA DOBIT U 2015. GODINI

Treću godinu za redom Radio Televizija Crne Gore (RTCG) pozitivno posluje. U 2015. godini ostvarena je dobit od 792.000 eura. Finansijska direktorka Javnog servisa, Valentina Šćekić je navela da pored pozitivnog poslovanja ostaju otvoreni problemi kao što je spor sa RDC-om i neusvajanje Zakona o javnim radio-difuznim servisima, čije će odredbe uticati na kolektivni ugovor. Savet RTCG je odlučio da se prošlogodišnja dobit rasporedi na dugove iz ranijeg perioda. Član Saveta, Goran Đurović, pozvao je poslanike Skupštine da „povedu računao budžetu Javnog servisa". Njegov predlog je da se za RTCG umesto 0,3 iz državnog budžeta izdvaja 0,5 posto BDP-a. „Potrebno je osigurati stabilnu finansijsku osnovu za poslovanje Javnog sevisa. A potrebno je povećati i pritisak na generalnog direktora RTCG – ako u ovoj godini Javni servis bude negativno poslovao, s minusom od makar jednog eura, direktor i Savet treba da snose odgovornost", smatra Đurović.


THE NEW EUROPEAN – ZA OSTANAK U EU

Leto 2016. godine će biti upamćeno po važnim momentima u britanskoj političkoj i društvenoj istoriji, ali i po izlasku novog nedeljnika The New European, koji će nadalje svakog petka, igrati svoju ulogu izveštavajući o stvaranju nove istorije Velike Britanije. I to u ime onih koji žele da ostanu deo Evropske unije, njih 48 posto. Prvi broj je objavljen 8. jula po ceni od 2 funte i neki ga opisuju kao pop-up novine jer je odštampan samo devet dana po izradi koncepta, što ga čini najbrže objavljenim novinama. Sam izdavač, Archant (britanski izdavač 4 dnevne novine, preko 50 nedeljnika i mnogo potrašačkih izdanja) objasnio je da će prve četiri nedelje izlaziti redovno, ali da će posle toga rezultati prodaje svakog sledećeg boja biti neka vrsta referenduma da li da se nastavi ili ne. Distribucija je planirana prvo za London, Liverpul i Mančester, ali i za druge oblasti u kojima je bila jaka podrška ostanku u EU. Format je „berliner“, što je između „tabloida“ (kao Blic) i „broadšita“ (kao Politika). Za sada je moguće kupiti pojedinačne primerke u štampanom ili digitalnom formatu, ili se pretplatiti na sva četiri broja. Za The New European pišu: James Brown (bivši urednik izdanja Loaded i CQ) Tanit Koch (urednik nemačkog Bilda), Annabelle Dickson (vođa političkog lobija za regionalne novine) i Wolfgang Blau (bio je urednik Zeit Online i digitalni direktor Gardijana), Petar Bale (direktor Centra za javni integritet koji je objavio Panama Papers) i Ahmed Osman (renomirani evropski modni pisac).


ŠPANSKA „HOLA“ KREĆE U OSVAJANJE AMERIKE

Hola, jedan od najpopularnijih španskih magazina o poznatima, pokreće američko izdanje, pored postojećih 30 izdanja. Magazin je osnovao Antonio Sančez Gomez u Barseloni 2. septembra 1944. godine. Tokom sedam decenija magazin je usavršio jednostavnu formulu: veliki foto editorijal venčanja poznatih i krštenja beba, praćenih optimističnim profilima poznatih ličnosti. Veliku popularnost je stekao fotografijama koje je objavio, kao i onima koje je odbio da objavi. Kada je paparaco ponudio toples fotografije princeze Dajane 1994. godine, magazin ih je kupio, odbio da ih odštampa, a zatim uništio negative tako da niko drugi nije mogao da ih objavi. 2013. godine Hola je pokrenuo TV kanal u Majamiju koji sada dostiže gledanost u 11 miliona domaćinstava Latinske Amerike i million američkih domaćinstava. Novi magazine će biti mesečno objavljivan na španskom.


THOMSON REUTERS PRODAJE DEO BIZNISA

Kompanija Thomson Reuters, jedna od najvećih mass medijskih multinacionalnih kompanija, osnovana u Torontu, Kanada, posluje u preko 100 zemalja sa više od 60.000 zaposlenih, i raznolikim oblastima delovanja, najavila je da prodaje svoj poslovni segment za intelektualno vlasništvo i nauku kompaniji Onex i azijskom privatnom investicionom fondu za 3,55 milijardi dolara. Kompanija je u ovom segmentu zapošljavala 3.200 zaposlenih i pružala usluge vladama, univerzitetima i kompanijama. „Ovo oslobađanje predstavlja važan korak u oštrenju našeg fokusa na raskrsnici globalne trgovine i propisa“ napisao je u mail-u zaposlenima izvršni direktor Džim Smit. Deo novca kompanija će iskoristiti za otkup vlastitih deonica, u okviru ranije donesenog plana, a deo će upotrebiti za otplatu i smanjenje duga.


NOVI IZGLED ELLE UK

Elle UK je usvojio novi i osvežavajući redizajn pod nazivom “The New Cool” za svoje štampano i digitalno izdanje. Ovaj redizajn je startovao sa junskim redizajniranjem elle.uk prelaskom na potpuno novu platformu koja ima najveći reach od bilo kog drugog magazina u UK. “The New Cool” duh će se ogledati u avgustovskom štampanom izdanju, kada će Elle objaviti svoju prvu jedinstvenu naslovnu sa više lica za “The Model” izdanje. Ekskluzivni editorijal na 36 strana doprineće da ovo bude najveća i najbolja Elle kolekcija do sada. Septembarsko “The Change” izdanje će upotpuniti redizajn novim rasporedom strana, novim fotografima, piscima i novim stavom.


REDIZAJNIRANI „METRO“

Besplatne UK novine Metro, su lansirale redizajniranu verziju svoje aplikacije kako bi olakšale razmenu sadržaja putem društvenih mreža i pružile brendovima mogućnost za oglašavanje putem aplikacije po prvi put. Nova aplikacija je koncipirana tako da poboljša korisničko iskustvo i da bolje prikazuje reklame. Sada će svaka reklamna kampanja biti dostupna za mobilni, tablet i kompjuter, pa će potencijalni oglašivači moći da udvostruče svoju publiku jednom kupovinom. U novoj aplikaciji su razvili rešenje za oglašavanje koje transformiše oglas za štampano izdanje u HTML5 animirane aplikacije, koje nude besplatno svojim oglašivačima. Pored regularnog dnevnog izdanja, uvedeno je i večernje izdanje, kao 60to sekundni video koji prikazuje pregled vesti dana.


MODNI MAGAZIN U JUŽNOJ AFRICI

Dnevne novine Sowetan, jedne od najvećih nacionalnih dnevnih novina u Južnoj Africi, izdanje Times media groupe iz Johanesburga, pokrenule su novi modni magazin S Mag. Magazin nudi veliki izbor saveta, trendova, vesti i stilskih saveta koje će dodatno ojačati poziciju jedne od omiljenih publikacija Južne Afrike. Prema uredniku časopisa, Thembalethu Zulu, želeli su da stvore magazin koji će odražavati različite tipove žena koje predstavljaju raznolikost zemlje. "Želimo da magazin odražava da su žene jake, lepe i uspešne. Mislim da će mešavina stvari koje smo dobili u izdanju - moda, lepota i aktuelni razgovori - zaista da pokažu naše žene u najboljem svetlu" izjavila je urednica. Budući da magazin izlazi na tržište uspešnih novina Sowetan, sa preko milion ipo čitalaca, tiraž od 80.000 za S Mag je izuzetan.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde