Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2015
Asocijacija Medija
No. 252
U OVOM BROJU
Upis u Registar medija
Izmene zakona o javnim nabavkama
Novi model izdavanja knjiga
Nemački regulator protiv Facebook-a
Kazne za koncentraciju medija
Financial Times odlazi u ruke Japanaca
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

UPIS U REGISTAR MEDIJA

Ministarstvo kulture i infomisanja saopštilo je, a prenosi FoNet, da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se u Registar medija, između ostalog, upisiju i podaci o iznosu novčanih sredstava dodeljenih mediju na ime državne pomoći, kao i podaci o iznosu novčanih sredstava dobijenih od organa javne vlasti. Pod organima javne vlasti, objašnjava se, podrazumevaju se državni organi, organi teritorijalne autonomije, lokalne samouprave, organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja, kao i pravna lica koje osniva ili finansira u celini, odnosno u pretežnom delu Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave. Podnosilac prijave za registraciju navedenih podataka je organ javne vlasti, koji je dužan da u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o dodeli sredstava mediju izvrši upis podataka o visini dodeljenih sredstava u Registar medija. Neophodno je da svi organi javne vlasti, koji su po nekom od propisanih osnova dodeljivali novčana sredstva mediju, u zakonom predviđenom roku izvrše upis podataka u Registar medija, podseća Ministarstvo kulture. Istom prilikom, Ministartsvo je podsetilo i izdavače medija koji su bili upisani u Registar javnih glasila dužni da izvrše upis nedostajućih podataka u Registar medija do 13. avgusta ove godine.


ZA KULTURU BOLJE, ALI ZA ŠTAMPANE MEDIJE I DALJE LOŠE

Na dnevnom redu 14. vanredne sednice Narodne skupštine našao se i predlog Vlade RS Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Zašto se o ovakvom važnom zakonu raspravlja u toku letnjih odmora i zašto bez valjane javne rasprave, nije nam poznato, ali nije baš ni prvi put. Po rečima ministra kulture i informisanja, Ivana Tasovca, donošenjem ovog zakona biće otklonjenje mnoge nelogičnosti koje su se odnosile na potrebu raspisivanja tendera za ustanove kulture, ali nažalost izgleda neće biti otklonjena jedna koja se odnosi na štampane medije, a to je da organi javne vlasti kada žele da se oglase u novinama moraju da raspisuju tender, dok za reklamiranje na televiziji ili radiju ne moraju. O ovome je Asocijacija medija više puta pisala i podnosila predloge i resornom ministarstvu i Privrednoj komori. Ne samo što je sporan neravnopravan položaj medija u ovom slučaju već je uvek nedostajalo i dovoljno jasno uputstvo kako da se sprovede nabavka medijskog prostora u više izdanja istovremeno a da jedini kriterijum ne bude samo cena već i pokrivenost, ciljna grupa i slično.


PRIVATIZACIJA MEDIJA - OPET PRODUŽENI ROKOVI

Agencija za privatizaciju objavila je 28. jula da je produžen rok za prikupljanje ponuda za privatizaciju novinske agencije Tanjug za 12 dana, do 11. avgusta. U oglasu koji je objavljen u Politici navodi se da zainteresovani mogu da se jave do 11. avgusta do 15:00 sati, umesto do 30. jula kako je prvobitno bilo predviđeno. Otvaranje ponuda zakazano je za 13. avgusta u 14 časova u prostorijama Agencije za privatizaciju u Beogradu. Srbija prodaje 100 odsto udela u vlasništvu u Tanjugu, čija vrednost kapitala, prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, iznosi 760.936 evra. Pravo učešća u postupku privatizacije Tanjuga imaju domaća i strana fizička i pravna lica, kao i konzorcijumi, a naknada za otkup prodajne dokumentacije je 100.000 dinara. Tri dana kasnije, 31. jula, Agencija za privatizaciju objavila je da je produžila rok i za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem za prodaju „Studija B“ na 11.avgust 2015. godine. Aukcija na kojoj će biti otvorene ponudu zakazana je za 13. avgust u prostorijama Agencije. Prvobitno je bilo predviđeno da se ponude za kupovinu "Studija B" dostave do 3. avgusta, a aukcija je bila zakazana za 5. avgust.


UREDBA O PRENOSU KAPITALA ZAPOSLENIMA

Vlada Srbije je 23. jula usvojila Uredbu o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija koja je stupila na snagu 25. jula 2015. godine. Uredbom se određuje prenos kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija za koje nije objavljen javni poziv za prodaju kapitala do 1. jula 2015. godine, kao i za medije koji ne budu privatizovani do 31. oktobra 2015. godine. Ovom uredbom Agencija za privatizaciju je ovlašćena za postupak privatizacije medija prenosom kapitala zaposlenima bez naknade.


NOVOSTI PRODAJU "SPORT"

Na vanrednoj sednici Skupštine akcionara NID „Kompanije Novosti“ ad koja je održana pre desetak dana, među brojnim odlukama, nalazi se i ta da se dnevni list „Sport“ proda, objavljeno je na sajtu Novosti, a prenosi UNS. Za manje od mesec dana akcionari su promenili odluku i od prvobitne da nema prodaje lista „Sport“ i kako se nezvanično moglo čuti „rasparčavanja imovine Kompanije koja je u privatizaciji“, odlučili su drugačije. U Centralnom registru hartija od vrednosti stoji da je „Kompanija Novosti“ u vlasništvu pravnih lica sa oko 99,12% sa ukupno 6.679 akcija, dok vlasništvo fizičkih lica iznosi 0,74% ili 50 akcija. Republika Srbija je akcionar sa 1.989 akcija, zatim Trimax investments GMBH sa 1684 akcija, Ardos holding GMBH sa 1.678 akcija, Karamat holding LDT sa 846 akcija, PIO fond Srbije sa 482 akcije itd. Podsećamo da su tri kompanije Ardos, Trimaks i Karamat u vlasništvu Milana Beka koji poseduje ukupno 62,42% akcija "Kompanije Novosti". UNS je ranije pisao da list "Sport" želi da kupi Saša Mirković, predsednik Skupštine Zaječara koji kontroliše zaječarsku televiziju Best i televiziju Moja TV (nekadašnji naziv TV Metropolis) koja je u prostorijama na Trgu Nikole Pašića 7, gde je sedište "Kompanije Novosti", a gde se nalaze i prostorije "Sporta".


NOV MODEL IZDAVANJA KNJIGA

Magazin Blic žena- izdanje kompanije Ringier Axel Springer i izdavačka kuća Laguna prezentovali su nov izdavački model u Srbiji - objavljivanje priče koja povezuje dva romana. Prva takva novela “Gluvo doba noći“ Tonija Parsonsa, koja povezuje romane “Jedan po jedan“ i “Stari grobovi” objavljena je i uz Blic ženu prodata u tiražu od 30.000 primeraka. O ovom novom načinu podsticanja čitanja govorili su direktor za magazine u kompaniji Ringier Axel Springer, Jelena Milošević, glavna i odgovorna urednica Blic žene Ružica Merovah i prevodilac Parsonsovih knjiga Nenad Dropulić. Jelena Milošević: "Blic žena je prepoznata kao veliki izdavač knjiga. Za protekle dve godine, uz primerak Blic žene, prodato je 2,5 miliona knjiga svih žanrova. Mi volimo da se igramo na temu romana i popularizacija čitanja je naša zajednička misija.Verujemo da bi nova priča Tonija Parsonsa mogla da se pojavi pred Sajam knjiga, a mislimo da ćemo proširiti saradnju i na druge poznate pisce u Srbiji."


STARTOVAO VOX POPULI

U Beogradu je počeo da radi portal građanskog novinarstva "Vox populi" (www.vox-populi.rs), kao medijski projekat Novinske agencije FoNet. Reč je o jedinstvenom medijskom poduhvatu FoNeta, podržanom na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, koji promoviše i unapređuje građansko novinarstvo. Portal Vox populi je zamišljen kao medijski alat građana, kako bi se oni bolje informisali i međusobno obaveštavali. Građani Srbije, kao i oni iz regiona sa sličnog govornog područja, zahvaljujući autentičnom građanskom portalu Vox populi, u mogućnosti su da sami ponude svoje viđenje stvarnosti, pišu i izveštavaju o onome što je za njih važno. Multimedijalni portal Vox populi alternativni je izvor informisanja, budući da se građani sve više okreću medijskim sadržajima na Internetu. Portal je otvoren za sve građanske inicijative i predloge, uređivački je nepristrasan, nema zabranjenih događaja, tema i ličnosti, ali ima jasan kodeks u pogledu sadržine koja će moći da bude objavljena. Posredstvom portala Vox populi, građanima su širom otvorena vrata, ne samo da budu samo konzumenti vesti, već i da postanu akteri i šalju vesti, fotografije, video i audio snimke. Građansko novinarstvo je pokret koji se krajem osamdesetih godina prošlog veka javlja u Americi, kao odgovor na krizu javnog komuniciranja.


TOKOVI NOVCA I ULOGA REM-A

Na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja "Tokovi novca i uloga Regulatora elektronskih medija (RRA/REM)", kako prenosi FoNet, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne ispunjava u potpunosti standarde transparentnosti u poslovanju, ali je generalno gledano među boljim institucijama kada je reč o objavljivanju podataka i ažurnosti. Nenadić je rekao da je trend u protekle dve godine da i prihodi i rashodi REM opadaju. Prema podacima koje je izneo, prihodi RRA, odnosno sada REM, u 2010. godini bili su oko 4,1 milion evra po tadašnjem kursu evra za dinar, dok je ta suma u 2014. godini bila 3,75 miliona evra. Suficit koji se potom uplaćivao u budžet je bio 2010. godine oko 800.000 evra, dok je 2014. godine iznosio nešto iznad pola miliona evra, rekao je Nenadić. U izradi izveštaja učestvovala je i "Fondacija za otvoreno društvo", koja se posebno bavila pitanjem da li se i koji deo iznosa koji je uplaćen u budžet troši na konkursima ministarstva za finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, rekao je Dragan Kremer. Prema njegovim rečima, određene službe u REM vrlo dobro rade, kao što su pravna služba i za monitoring, ali je Savet REM "usko grlo" koje često ne postupa po nalazima svojih stručnih službi.


NOVA APLIKACIJA "KRAGUJEVAC PRIČA" TELEKOMA SRBIJA

Kompanija Telekom Srbija, u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom Kragujevca, predstavila je mobilnu aplikaciju „Kragujevac priča“ - praktičan vodič za sve one koji žele da saznaju više o znamenitostima ovog grada. Besplatna aplikacija sa 40 najznačajnijih lokacija u Kragujevcu i okolini, sadrži tekstove i fotografije, kao i audio zapise koji korisnicima omogućavaju da posmatraju određeni objekat dok u isto vreme slušaju o njegovom istorijatu i karakteristikama. Projekat su predstavile direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija, Marija Bošković i Snežana Milisavljević, direktorka gradske turističke organizacije Kragujevca. Na isti način već su lansirane aplikacije za Beograd, Novi Sad i Niš, koje su deo projekta "Grad priča", i do sada je evidentirano preko 50.000 preuzimanja. Jedinstvenost aplikacije „Kragujevac priča“ ogleda se u funkciji „proširene stvarnosti“ koja omogućava brzo i jednostavno pronalaženje lokacija. Aplikacija je dostupna na Google Play-u i App Store-u na srpskom i engleskom jeziku. Ukoliko se preuzme u celosti, za korišćenje aplikacije nije neophodno da mobilni uređaj bude povezan sa internetom, tako da posetioci iz inostranstva neće imati dodatne troškove rominga za prenos podataka.


PUŠTEN U RAD WEBSAJT WWW.CeRM.RS

1. avgusta pušten je u rad websajt www.CeRM.rs. U pitanju je zvanična prezentacija i interaktivni portal Centra za razvoj medija, koji su u Srbiji prošle godine pokrenule tri medijske asocijacije i Deutsche Welle akademija. Na ovom portalu mogu se naći informacije o aktivnostima centra, održanim seminarima i onim koji su planirani za naredni period. Osnovne informacije su dostupne široj javnosti, dok mogućnost da preuzmu radni materijal, rezentacije predavača i relevantne publikacije imaju samo registrovani učesnici seminara kojima organizatori dodele pristupne podatke. Datum lansiranja websajta, 1. avgust, interesantan je i po nekoliko istorijskih događaja. Istog datuma nekada davno počele su sa radom prve licencirane novine u Nemačkoj (Frankfurter Runschau) pod savezničkom okupacijom, počela je sa radom ORT televizija u Austriji i MTV u Njujorku.


INFORMER PREKRŠIO ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE

Kako mediji prenose, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković utvrdila je da je dnevnik Informer prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, jer je Albance nazivao "Šiptarima", zbog čega je glavnom i odgovornom uredniku Draganu J. Vučićeviću preporučila da ubuduće ne objavljuje priloge kojima se vređa dostojanstvo pripadnika albanske nacionalne manjine. Vučićeviću je preporučeno i da tekstovima doprinosi izmeni obrazaca, običaja i prakse koji uslovljavaju stereotipe, predrasude i diskriminaciju u odnosu na pripadnike i pripadnice albanske nacionalne manjine, kao i da vodi računa da u okviru svojih redovnih aktivnosti ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije. Povodom tekstova sa naslovima "Ulovljen spajder Šiptar" i "Edi Rama Šiptar bez srama", udruženje Praxis je, zajedno sa još 13 nevladinih organizacija, podnelo žalbu Komisiji za žalbe Saveta za štampu, navodi se u saopštenju. Komisija je žalbu usvojila i donela odluku da je Informer povredio Kodeks novinara Srbije. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je mišljenje da su gore navedenim tekstovima prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.


NIN DODELIO STIPENDIJE MLADIM TALENTIMA

"NIN-ova književna stipendija" je ustanovljena povodom jubilarnog 80. rođendana NIN-a, a namenjena je autorima mlađim od trideset i starijim od osamnaest godina, koji pišu na srpskom jeziku, kao podrška za delo u nastajanju. Prvi dobitnici NIN-ove književne stipendije su Stefan Janjić za sinopsis romana "Centimetar beline za fusnote" i Bojan Marjanović za sinopsis romana "Idioti u noći", o čemu je odlučivao žiri u sastavu Filip David, Vladislav Bajac, Dragan Velikić, Vladislava Gordić Petković i Dragan Jovićević. Nagrade: plakete i čekove na po 500 evra, dobitnicima je uručio ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade i član žirija Filip David. Dela Janjića i Marjanovića odabrana su između 127 pristigla sinopsisa iz čitave zemlje, regiona i Evrope. Tom prilikom Filip David ih je podsetio da pre nego što se late pera moraju da urade dvoje: „Prvo morate imati jako uverenje da želite da napišete roman, a potom da budete uvereni da taj roman niko ne može da napiše bolje od vas”, rekao je David citirajući Isaka Baševisa Singera.


IZABRANI GLAVNI UREDNICI RTS-A

Upravni odbor Radio-televizije Srbije izabrao je na sednici održanoj 21. jula, na predlog generalnog direktora javnog medijskog servisa, direktora Radio Beograda i glavne i odgovorne urednike televizijskog programa. Za direktora Radio Beograda izabran je Milivoje Mihajlović (rođen 1958. godine u Prištini, osnovao je Medija centar u Prištini i dosadašnji je direktor Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije). Glavni urednik Informativnog programa televizije je Nenad Lj. Stefanović koji je taj posao obavljao i do sada (rođen 1956. godine u Zemunu). Glavni urednik Kulturno-umetničkog programa televizije je Nebojša Bradić (rođen 1956. godine u Trsteniku). Glavni urednik Zabavnog programa televizije je Olivera Kovačević (rođena 1967. godine u Zrenjaninu). Glavni urednik Obrazovno-naučnog programa televizije je Ilija Cerović (rođen 1961. godine). Izbor preostalih rukovodilaca, direktora Televizije Srbije i radijskih urednika obaviće se naknadno. Rok za izbor je najkasnije 45 dana od otvaranja prijava.


ČASOPIS "ELEMENTI" NA KIOSCIMA

Nakon četiri godine iskustva u organizaciji naučno-popularnih manifestacija, saradnje sa medijima i izveštavanja o nauci, Centar za promociju nauke predstavio je prošlog meseca novu periodičnu publikaciju za čitanje, uživanje i kreativne ideje, časopis "Elementi" koji će izlaziti dvomesečno, na 108 strana, prenosi sajt www.uns.org.rs. "Elementi" se po ceni od 290 dinara prodaju na skoro svim kioscima u Srbiji, a mogu se naći u svim većim knjižarama, u mreži prodavnica InMedio, kao i u Naučnom klubu CPN. Sa idejom da budu čvorište i rasadnik naučnog novinarstva u Srbiji i regionu, "Elementi" okupljaju najpoznatije naučno-popularne autore i naučne novinare iz brojnih domaćih i regionalnih medijskih kuća, ali i najtalentovanije mlade autore. Kvalitet i pouzdanost naučnih informacija proveravaju recenzenti iz vodećih naučnih ustanova u Republici Srbiji.


SVETSKI SAMIT MEDIJA ZA MLADE

U Beogradu je otvoren Svetski samit medija za mlade, koji će trajati do 7. avgusta, a na toj manifestaciji učestvuju predstavnici 30 zemalja koji će imati priliku da razmene znanja i iskustva i upoznaju različite kulture, saopštila je Gradska uprava. Samit su otvorili gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, koji su učesnicima poželeli dobrodošlicu u Beograd i da na samitu ostvare što bolje rezultate. Izvršni direktor Svetskog samita medija za mlade Miomir Rajčević istakao je da je ideja o samitu, u okviru koga je aktivno više od 60 zemalja, nastala pre deset godina u Los Anđelesu, kao i da tu manifestaciju podržavaju Ujedinjene nacije, Unesko i nekoliko prestižnih svetskih univerziteta. Kako je precizirao, samit je podeljen na dva dela - prvi obuhvata medijsku i informatičku pismenost, interkulturalni dijalog i stvaranje većeg poverenja u medije, a u drugom delu će učesnici praviti filmove u kojima će promovisati ideje za bolju budućnost. Učesnicima su se na početku svečanosti predstavili studenti "STFA Yung Yau" koledža iz Hong Konga sa dva projekta animacije "Nestale pčele" i "Nasilje".


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

NEMAČKI REGULATOR PROTIV FACEBOOK-A

Društvena mreža Facebook i njena kontroverzna politika pravih imena doživeli su pravi udarac u Nemačkoj, piše sajt "advertiser-serbia.com". Organ za zaštitu podataka u Hamburgu je presudio da društvena mreža ne može da zabrani korisnicima da koriste pseudonime. Rojters izveštava da je poverenik za zaštitu podataka u Hamburgu Johanes Kaspar odbio sve argumente Facebook-a. Iz društvene mreže su tvrdili da kako je njihovo evropsko sedište u Irskoj, Facebook može biti jedino predmet irskih zakona o zaštiti podataka. Međutim, tako nešto nije uvaženo. Do presude je došlo nakon što se jedna žena žalila da je Facebook blokirao njen nalog jer nije koristila pravo ime.


KAZNE KO NE PRIJAVI KONCENTRACIJU MEDIJA

"Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla je simbolične upravno-kaznene mere od po 10 hiljada kuna kompanijama Totalni radio, Expres radio, Radio Trsat te Nautički centar Prgin zbog propuštanja prijave koncentracije", saopštili su nedavno iz AZTN-a. Agencija je u proteklom periodu sprovela nekoliko postupaka radi utvrđivanja uslova za izricanje upravno-kaznene mere privrednicima koji obavljaju delatnosti na tržištu elektronskih medija, a koji su joj u zakonskom roku propustili da podnesu na ocenu prijave koncentracija u medijima te su ih sproveli bez odluke AZTN-a. Reč je o postupcima koje je Agencija vodila po službenoj dužnosti, jer propuštanje prijave koncentracije i njeno sprovođenje bez odluke AZTN-a o dozvoli, predstavlja lakšu povredu Zakona o zaštiti tržišnog takmičenja, pojašnjavaju iz Agencije i dodaju da uprkos javnim pozivima privrednicima iz područja medija i elektronskih medija, u kojima ih je Agencija u više navrata podsećala kako medijske koncentracije podležu obvezi prijave nezavisno od ekonomskog praga njihove veličine, trend propuštanja prijava je nastavljen. Izdavači medija Agenciji su dužni da prijave sve koncentracije, nezavisno od ekonomskog praga njihove veličine.


"FINANCIAL TIMES" ODLAZI U RUKE JAPANACA

Najveći ekonomski list "Nikei" u Japanu, kupiće britanski Financial Times za 1,3 milijarde dolara. Ovaj čuveni brend britanske izdavačke kuće Pearson Plc, otići će u ruke Japancima za 844 miliona funti (1,3 milijarde dolara). Ovaj dnevni ekonomski list biće plaćen u kešu, prenosi AP. Japanska kompanija očigledno je dala najbolju ponudu u poslednjem trenutku i bila uspešnija u pregovorima s ozbirom da se već određeno vreme spekulisalo da je potencijalni kupac britanskog dnevnog lista FT biti nemačka kuća Aksel Špringer. Iz Pearson Plc su nešto ranije potvrdili da su u poodmaklim pregovorima oko prodaje, mada nisu navodili ime kupca. "Nikei" je jedna od najvećih medijskih kompanija u Japanu s više novina, televizija, časopisa i digitalnih medija. Osnovana 1876. godine, japanska kompanija je 12 godina starija od FT i zapošljava nešto više od 3.000 ljudi.


U SAD OTPUŠTENO PREKO 3.800 NOVINSKIH PROFESIONALACA

Prema podacima iz izveštaja Američke asocijacije novinskih urednika (ASNE), a kako navodi redakcija MCOnline, otpuštanje novinara u sektoru štampanih medija u SAD-u povećalo se za 10% u odnosu na prethodnu godinu. Preko 3800 medijskih profesionalaca izgubilo je posao tokom 2015. godine, što predstavlja najveći pad na godišnjem nivou od velike finansijske krize u SAD-u (2007-2009), kada je posao izgubilo oko 10.000 medijskih profesionalaca. Ukupan broj registrovanih zaposlenih u štampanim medijima u SAD-u za 2015. iznosi 32.900, što je pad od 40% u odnosu na predrecesijski period, kada je ovaj sektor brojao oko 55.000 medijskih profesionalaca.


RUSI SE SPREMAJU DA BLOKIRAJU YOU-TUBE

YouTube ima samo nekoliko dana da odgovori na pritužbe vezane za kršenje autorskih prava ili će se suočiti sa merama blokiranja u Rusiji koje bi mogle da „sruše“ ceo sajt, prenosi sajt benchmanrk.rs. Lokalni telekom provajderi su poručili da YouTube nije uspeo da ukloni u potpunosti linkove za dve TV serije uprkos ranijim žalbama, pa su preduzete akcije protiv sajta. Nakon intenzivnih pritisaka lokalnih i svetskih kompanija za zabavu, Rusija je uvela novi anti-piratski zakon. U početku je pokrivao samo filmove, a zakon je dozvoljavao lokalnim provajderima da blokiraju sajtove koji nude piratski sadržaj ukoliko ne odgovore na žalbe. Prošlog novembra je zakon izmenjen i obuhvatio je sav sadržaj koji krši autorska prava. Problem datira od pre nekoliko meseci kada se TV serija u vlasništvu TNT mreže pojavila na YouTube-u bez odobrenja. U aprilu je Youtube primio zahteve da obriše sadržaj, ali to ni do danas nije učinjeno.


"GLAMOUR" SE IZVINJAVA ČITAOCIMA

svom blogu putem kog su ponuđeni saveti "kako da zavedete muškarca", a koji su ocenjeni kao previše seksistički. Pod naslovom "13 malih stvari koje će vam pomoći da zadobijete muškarca" našli su se i saveti kao "otvorite vrata u negližeu", "napunite frižider njegovim omiljenim pićem" i slično. Prve kritike su došle preko twitera uz komentar da je sadržaj uvreda za muškarce i žene. Redakcija je uklonila sadržaj sa sajta uz priznanje da je sadržaj zaista pogrešan. Dodatno izvinjenje je potkrepljeno izjavom da redakcija prati reakcije svojih čitalaca u oba smera, da je i prvobitni sadržaj posledica izjava čitalaca, ali da uticaj i stavove koje oni kao magazin prenose treba ipak da budu savremeniji i bazirani na pravim vrednostima.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde