Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2014
Asocijacija Medija
No. 227
U OVOM BROJU
Napad na novinara Davora Pašalića
Predsedniku Nikoliću odbijena žalba
Kodeks dobre prakse u onlanj izdavaštvu
Agrokor kupio Mercator
P&G: kraj marketinga kakav poznajemo
Reporteri i roboti rade zajedno
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

BLIC FONDACIJA I TV PRVA POČELI IZGRADNJU KUĆA U OBRENOVCU

Humanost je u Obrenovcu odnela još jednu pobedu - počela je izgradnja prvih 10 kuća za najugroženije koje je donirala “Blic fondacija” u saradnji sa TV Prva. Kamen temeljac za prvu kuću postavio je premijer Aleksandar Vučić zajedno sa Tijanom Bajović, predsednicom Upravnog odbora “Blic fondacije” i Zvezdanom Jovanović, izvršnom urednicom informativnog programa TV Prva. Ugovor o izgradnji 10 montažnih kuća veličine 55 kvadrata potpisali su Tijana Bajović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević. Za samo dva meseca, koliko će preduzeću “Domtera doo” biti potrebno da završi izgradnju, u nove domove moći će da se useli deset socijalno ugroženih porodica, koje su u poplavama ostale bez krova nad glavom. Zahvalnost “Blic fondaciji” i TV “Prva” izrazio je premijer Aleksandar Vučić koji je najavio da će država nastaviti izgradnju ostalih srušenih kuća u Obrenovcu.


NAPAD NA NOVINARA: HITNO PRONAĆI NAPADAČE

Novinska agencija FoNet najoštrije osuđuje brutalni napad na svog urednika Davora Pašalića, koga su u noći između srede i četvrtka, u blizini stana na Novom Beogradu, u dva navrata pretukla trojica huligana, i zahteva hitnu akciju policije i tužilaštva, kako bi napadači što pre bili pronađeni i kažnjeni. Novinska agencija FoNet očekuje da istraga najhitnije utvrdi i motive ovog bezumnog nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, Pašalića najgrublje vređali i na nacionalnoj osnovi. Novinska agencija FoNet poziva svedoke da se jave policiji i pruže potrebne informacije i traži efikasnu reakciju pravne države, kako bi se na ulicama Beograda i širom Srbije konačno stalo na put ugrožavanju prava na život, nasilju i svim vidovima netolerancije. Odsustvo hitne reakcije policije i pravosuđa doprinelo bi širenju atmosfere straha i nesigurnosti, ne samo u medijima, nego i društvu u celini, i dodatno ohrabrilo potencijalne napadače. Novinska agencija FoNet upozorava na kontinuitet pretnji i napada na novinare u Srbiji, koji su godinama, iz najrazličitijih razloga, izloženi brutalnom nasilju. Napad na Davora Pašalića osudili su i Ministarstvo kulture i informisanja, OEBS, UNS, NUNS, ANEM, Ministarstvo pravde i mnogi drugi.


SAVET ZA ŠTAMPU: PREDSEDNIKU NIKOLIĆU ODBIJENA ŽALBA

Na sednici Komisije za žalbe održanoj 26. juna, Savet za štampu doneo je odluku da list "Blic" nije prekršio Kodeks novinara tekstom "Dok se Srbija davila, Nikolić pekao rakiju". Nikolić se, kao građanin, žalio Savetu za štampu da je tekst u "Blicu" neistinit, neobjektivan i da negativno utiče na "lični i profesionalni integritet, kao i na stvaranje negativne klime u društvu po pitanju imidža i kredibiliteta predsednika Republike". U iscrpnoj raspravi na sednici Saveta, odlučeno je da "Blic" nije povredio pravo na privatnost Nikolića. Naglašeno je i da nije baš najjasnije na šta se predsednik Nikolić, u svojstvu građanina, konkretno žali, kao i da ni u žalbi nije dao odgovor na legitimno pitanje "Blica" gde je bio tokom spornog vikenda. Na kraju je glasanjem utvrđeno da sedam članova Saveta za štampu smatra da Blic nije prekršio Kodeks, dok je jedan član bio mišljenja da je Kodeks prekršen.


MIRKOVIĆ: PRIVATIZACIJU ČEKA 81 MEDIJ U SRBIJI

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Saša Mirković izjavio je juče da je u državnom vlasništvu 81 medij koji čeka privatizaciju ili je u nekoj fazi privatizacije. Mirković je na sednici skupštinskog odbora za kulturu i informisanje rekao da prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji ima između 1.300 i 1.400 medija, a da je u oko 10 odsto počelo povlačenje države iz vlasništva. On je kazao i da je pri kraju izrada tri medijska zakona - o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i zakona o javnim medijskim servisima (Radio televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine). „Dobili smo određene komentare i mišljenja iz Evropske komisije. Mi smo na te komentare poslali odgovore“, rekao je Mirković navodeći da će narednih dana otputovati u Brisel i u direktnoj komunikaciji pokušati „što je moguće više da ubrza proces“ kako bi se oni našli u skupštinskoj proceduri. Mirković je naveo i da će ti zakoni, posebno zakon o javnom informisanju i medijima, doneti „boljitak“ kada je u pitanju povlačenje države iz medija.


RTS: EVO ZAŠTO NAM TREBA PRETPLATA

"Televizijsku pretplatu bi trebalo zadržati, jer bi njeno ukidanje značilo dodatno opterećenje za budžet Srbije, koji ionako mora da se racionalizuje." - to je izjavio u intervjuu FoNetu predsednik Upravnog odbora Radiotelevizije Srbije (RTS) Slobodan Marković. On je istakao da je država dužna da obezbedi nezavisnost, kao i stabilno i dovoljno finansiranje Javnog servisa, bez obzira na to na koji se oblik finansiranja RTS odluče izvršna vlast i njena skupštinska većina, koji imaju i najveću odgovornost u tom poslu. Marković je ocenio da će biti jako teško na delotvoran način vratiti taksu ili pretplatu za Javni servis, ako postojeća bude ukinuta. On je napomenuo da iskustva drugih zemalja koje su prešle na finansiranje javnih servisa iz budžeta (a tu ima i EU zemalja) govore da to u principu prve godine prođe dobro, a da se potom pojave problemi. Po pitanju oglašavanja kao vrste prihoda, Marković je naglasio da postoji i mogućnost da se ide na ukidanje toga, ali bi, u tom slučaju, i taj deo morao da se nadomesti, što bi bio dodatni budžetski pritisak ili pritisak na građane. Marković je, pri tome, istakao da su se prihodi od oglašavanja pokazali kao jedan od važnih stubova očuvanja nezavisnosti javnih servisa.


KODEKS DOBRE PRAKSE U ONLAJN IZDAVAŠTVU U SRBIJI

Savet onlajn izdavača Srbije je objavio finalnu verziju samoregulativnog Kodeksa dobre poslovne prakse u onlajn izdavaštvu na domaćem tržištu. Ovim kodeksom predstavnici domaćih onlajn medija koji su okupljeni u članstvu IAB Serbia i SOIS-u, pokazali su inicijativu da sami definišu i poštuju pravila fer prakse kada je u pitanju onlajn izdavaštvo u Srbiji, sa akcentom na poštovanje važećih zakona Republike Srbije, zatim objavljivanje i preuzimanje sadržaja u digitalnom formatu i zaštitu autorskih prava. Kodeks je trenutno u fazi potpisivanja od strane najznačajnijih onalajn izdavača, koji će svoju usaglašenost sa pravilima kodeksa verifikovati postavljanjem elektronskog bedža SOIS, linkovanog na stranicu sajta iab.rs na kojoj su navedeni svi mediji koji posluju u saglasnosti sa samoregulativnim kodeksom. Mediji su u obavezi da se pridržavaju kodeksa od datuma prihvatanja i potpisivanja istog, budući da u većini slučajeva nije moguće usklađivati sa Kodeksom arhivirane tekstove koji datiraju više godina unazad. Ovaj Kodeks služi i kao preporuka medijskim agencijama i oglašivačima za kategorizaciju digitalnih medija koji poštuju pravila dobre prakse.


TELEKOM SRBIJA: APLIKACIJA "NOVI SAD PRIČA"

Aplikacija „Novi Sad priča“ obogaćena je jedinstvenom rutom „Sremski Karlovci“, koja sadrži lokacije od izuzetnog značaja za kulturni i duhovni preporod srpskog naroda na ovim prostorima. Ovo živopisno mesto, smešteno na obroncima Fruške gore i obali Dunava, predstavljeno je kroz 15 najznačajnijih kulturno-istorijskih lokacija. Zahvaljujući ruti „Sremski Karlovci“, svaki posetilac će imati priliku da se upozna sa istorijskim značajem znamenitosti kao što su Karlovačka gimnazija, Patrijaršijski dvor, Bogoslovija, palata Ilion, Stražilovo, da sazna gde su se odvijali pregovori okončani čuvenim „Karlovačkim mirom“ ili koji se značajan istorijski događaj odigrao na balkonu zgrade Magistrata. Podsećamo da besplatna aplikacija „Novi Sad priča“ predstavlja lični vodič za obilazak 60 najznačajnijih lokacija u tom gradu i obližnjim ambijentalnim celinama, nudeći potpuno novu percepciju grada uz pomoć fotografija iz ranijih perioda, tekstova i audio zapisa. Aplikacija je jednistvena i zbog primene koncepta „proširene stvarnosti“ (augmented reality) prilikom prepoznavanja i lociranja lokacija i ruta. Naime, dovoljno je da posetilac usmeri kameru svog smart telefona prema objektima u blizini i istog trenutka otvoriće se niz zanimljivih priča o istorijatu tih građevina, ličnostima koje su obeležile istoriju grada, zanimljive anegdote. Na ovaj način, posetiocima je omogućeno da u svakom trenutku, ma gde se nalazili, krenu u obilazak obližnjih znamenitosti.


CENTAR ZA RAZVOJ MANJINSKIH I LOKALNIH MEDIJA

U organizaciji Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija (Minority & Local Media Development Center, MLMDC), 12. jula, u okviru EXIT festivala, održaće se panel pod nazivom "Good story", na kome će uz moderiranje Nataše Heror (predsednice MLMDC i članice Asocijacije medija) govoriti urednici časopisa i portala na jezicima manjina, među kojima su: Maja Zazuljak (odgovorna urednica časopisa za mlade "MAK" na rusinskom jeziku ), Lenhart Stevan (glavni urednik „VZLET“, časopis za mlade na slovačkom jeziku), Lászlo Edit (direktorka „Hét Nap“, nedeljnik na mađarskom jeziku), Čilik Blanka i Norbert Đeri (“Képes Ífjuság”, časopis za mlade na mađarskom jeziku), Tatjana Petrika (novinarka-saradnica “Tineretea”, časopis za mlade na rumunskom jeziku) i Skender Saqipi (direktor portala na albanskom jeziku titulli.com). Koncept panela „GOOD STORY“ je razvoj mladih i kreativne industrije posmatrano kroz prizmu promene u medijskoj industriji i uključenja mišljenja mladih o tome kakve medije očekuju i šta su spremni da prate. Aktivnim promotivnim učešćem na EXIT festivalu, mediji na jezicima manjina imaju po prvi put priliku da zajedničkim promovisanjem svojih proizvoda i produkcijskih kapaciteta omoguće domaćoj i međunarodnoj javnosti uvid u svoje potencijale i predstave svoje razvojne strategije.


AMS OSIGURANJE: DOKUMENTA POTREBNA ZA PUT

Turistička sezona je počela uz primetne gužve na putevima ka Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Ukoliko ste odlučili da na put krenete svojim automobilom, pribavite sva potrebna dokumenta pre polaska. Uz međunarodnu vozačku dozvolu neophodna je i zelena karta osiguranja. Zelena karta je obavezna za prolazak kroz Makedoniju, ukoliko ste na putu za Grčku. U AMS Osiguranju (pridruženi član Asocijacije medija) odlučili su da, usled povećanja cene obaveznog osiguranja autoodgovornosti izađu u susret svojim vozačima i spuste cenu zelene karte na 2.000 dinara. Pre polaska, nikako nemojte zaboraviti da zaključite putno zdravstveno osiguranje, kako biste, u slučaju da se razbolite, bili zaštićeni od često veoma visokih troškova lečenja u inostranstvu. Na ovu uslugu AMS Osiguranje trenutno daje 20% popusta. Premija putnog zdravstvenog osiguranja, za period od sedam dana, na teritoriji Evrope, iznosi 840 dinara. Ukoliko putujete svojim vozilom, važno je da imate i Kasko light osiguranje, koje se može zaključiti na kratak rok (do 15 dana, suma osiguranja 100.000 dinara), a za svega 945 dinara. Kasko light čuva vaše vozilo u slučaju nastanka materijalne štete, bez obzira da li je krivica vaša ili ne. Izuzetno je značajno da pre nego što krenete na put kupite i AMSS super članstvo (2.000 dinara, 10% popusta na online učlanjenje), koje vam omogućava besplatnu popravku na putu, šlepovanje u zemlji i Evropi i niz drugih usluga o kojima se možete informisati na sajtu www.amss.org.rs.


AIM: MONTENEGRO BUSINESS SECTOR 2014

U saradnji sa Vladom Crne Gore, Alliance International Media - AIM (izdavač CorD magazina, član Asocijacije medija) je početkom jula objavio svoje drugo izdanje o ekonomiji i poslovnom sektoru Crne Gore pod nazivom “Montenegro Business Sector 2014”. Za ovo izdanje govore najviši zvaničnici Crne Gore: Milo Đukanović, predsednik Vlade Crne, Igor Lukšić, potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i EU integracija, Vladimir Kavarić, ministar ekonomije, Petar Ivanović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Branimir Gvozdenović, ministar turizma i održivog razvoja, Velimir Mijušković, predsednik Privredne komore Crne Gore, Petar Ivanović, guverner centralne banke, Miloš Jovanoviić, direktor MIPA i lideri vodećih kompanija Crne Gore. Izdanje sadrži intervjue, mišljenja, komentare i analize lidera domaćih i stranih kompanija i pruža kompletnu sliku privrednog i poslovnog sektora Crne Gore, uključujući strane investicije, planove, analize, najzanačanije projekte, kao i dalji razvoj crnogorske ekonomije i privrede, posebno u svetlu procesa pridruživanja EU. Digitalno izdanje ove publkacije možete pogledati na http://cordmagazine.com/CorD/Montenegro-2014.html, a štampano izdanje je distribuirano na adrese diplomatskih, ekonomskih, poslovnih i političkih lidera u Crnoj Gori i Srbiji. Očekuje se da će Izdanje biti ABC oditovano na oko 2.500 primeraka u printu.


FONET: VESTI NA ALBANSKOM JEZIKU

Novinska agencija FoNet (član Asocijacije medija) počela je emitovanje pisanih i TV vesti FoNet Lajmet na albanskom jeziku. Pisani servis biće emitovan radnim danima, u dva fiksna termina, u 12 i 18 časova, kao zbirni sažeti pregled najvažnijih vesti u zemlji i svetu. Televizijske vesti FoNet Lajmet na albanskom jeziku, po uzoru na već postojeće TV vesti FoNeta "60 sekundi" na srpskom, biće emitovane radnim danima u 18 časova. U slučaju nenajavljenih događaja od javnog značaja, pisane i TV vesti FoNet Lajmet biće emitovane u vanrednim terminima. Servisi su prvenstveno namenjeni medijima, institucijama i organizacijama albanske nacionalne zajednice u centralnoj Srbiji, ali i građanima koji će u televizijskom formatu, bez ograničenja, moći da gledaju na internet portalu www.fonetweb.tv. Projekat FoNet Lajmet dobio je podršku na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Srbije.


COLOR PRESS GRUPA: "JAMIE" MAGAZIN U SRBIJI I HRVATSKOJ

Portfolio Color Press Grupa od oktobra meseca biće bogatiji za dva nova licencna magazna. Reč je o čuvenom "Jamie" magazinu iza kojeg stoji svakako najpoznatija svetska kulinarska zvezda Džejmi Oliver. Color Press Grupa radiće posebno izdanje "Jamie" magazina za Srbiju i posebno za Hrvatsku. Izvršni urednik "Jamie" magazina iz Velike Britanije Pol Dring učestvovaće 5. septembra na konferenciji "Food Talk 2014" na Salašu 137 gde će održati prezentaciju "Jamie's World" kao i "cooking demostration". "Jamie" magazin biće štampan na posebnoj recikliranoj ekološkoj hratiji što je standard na kojem insistira davaoce licence. Čitaoci će biti u prilici da svakog meseca čitaju najnovije i najkreativnije recepte slavnog kulinarskog maga.


DODELJENE NAGRADE V(RAB)AC

U sredu, 25. juna, u prelepom ambijentu restorana Kalemegdanska terasa po treći put su u organizaciji RAB Srbija dodeljene nagrade za najbolje radijske reklame i džinglove. Dobitnike nagrada je pozdravila predsednica RAB Srbija, Maja Raković, koja je istakla da je V(RAB)AC prva akcija koju je pokrenulo udruženje RAB Srbija i samim tim nešto na šta smo posebno ponosni. Maja je čestitala svim dobitnicima i zahvalila se svima na učešću. Ove godine stiglo je 186 radio reklama i džinglova, a žiri je odabrao po tri najbolje u kategorijama reklama do 20 sec, reklama do 40 sec i radio džinglovi. Ove godine najbolje reklame i džinglove birao je žiri koji su činili Ivan Zeljković (predsednik žirija) radio i TV voditelj, Lena Kovačević, kantautorka i Nebojša Vasiljević, kreativni direktor Direct Media. Osim nagrada koje su dobile radio stanice i reklamne agencije, ove godine pripremljene su posebne medalje za decu koja su učestvovala u snimanju nagrađenih reklama.


RTV: KLIKNI I PONESI SVOJ ZVUK

Radio-televizija Vojvodine pokreće novi medij u okviru svoje kuće - omladinski internet radio pod nazivom „O radio“. Osim muzike, koja će činiti najvažniji segment u programu „O radija“, posetioci portala www.oradio.rs moći će da pronađu i mnoge druge teme koje će ih zabaviti ili im biti od koristi - kao što su informacije o novim tehnologijama, svetskim trendovima, obrazovnim mogućnostima, putovanjima, sportu. Eksperimentalni program „O radija“ kreće u vreme Egzit festivala, sa kojim je postignut dogovor o međusobnoj promociji i podršci. Tokom festivala planirano je da u studiju „O radija“ gostuju umetnici koji će nastupati na Egzitu, uz uključenja sa tvrđave, priloge i intervjue sa izvođačima i live streaming sa različitih festivalskih bina. Program će se odvijati podjednako na srpskom i engleskom jeziku, a brojni emitovani sadržaji biće postavljeni na portal u formi podkasta i moći će i kasnije, po završetku festivala, da se preuzmu i preslušavaju. U svom punom obimu programska šema „O radija“ zaživeće 29. novembra, na 65. rođendan Radio Novog Sada. Slogan omladinskog internet radija je Klikni i ponesi svoj zvuk.


I&F McCANN GRUPA: VELIKI USPEH KAMPANJE "DRAMA U TAKSIJU"

Tim agencije „McCann Beograd“ (pridruženi član Asocijacije medija) osmislio je i realizovao kampanju „Drama u taksiju“ za Jugoslovenskog dramsko pozorište. Tri spota čiji akteri su glumci ovog pozorišta u prva 24 sata zabeležila su više od 200.000 pregleda na YouTube kanalu. Trojica glumaca Nebojša Ljubišić, Slobodan Tešić i Stefan Bundalo na jedan dan su se našli u neobičnim ulogama – vozeći taksi ulicama Beograda, izvodili su svoje lične verzije čuvenih dramskih komada putnicima koji nisu ni slutili o čemu je reč. Ova interaktivna i moderna kampanja na drugačiji i pristupačniji način približila je repertoar pozorišta potencijalnoj publici. Reakcije putnika zabeležile su skrivene kamere postavljene u vozilima dok slušaju priče iz predstava „Otelo“, „Zločin i kazna“ i „Mletački trgovac“, ovaj put ispričane na originalan način. Radnje ovih dela smeštene su u realan život i svedena su na najuzbudljivije, najšokantnije i najemotivnije dramske momente u trajanju od samo dva minuta.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

AGROKOR KUPIO MERCATOR

Koncern "Agrokor" 27. juna 2014. godine uspešno je zaključio kupovinu 53% udela slovenačkog Poslovnog sistema "Mercator", realizacijom finansijske transakcije od 544 mil EUR, čime je postao njegov većinski vlasnik, saopštila je ta hrvatska kompanija. "Od ukupne vrednosti transakcije od 544 mil EUR, 324 mil EUR namenjeno je za sticanje stopostotnog vlasništva, 200 mil EUR za smanjenje finansijskih obaveza slovenačkog trgovinskog lanca, a 20 mil EUR za operativno finansiranje tekućeg poslovanja "Mercator"-a" - precizira se u saopštenju "Agrokora" dostavljenom Tanjugu. Dve kompanije će zajedno ostvarivati gotovo 7 mlrd EUR godišnjeg prihoda, zapošljavaće više od 64.000 ljudi, i biće vodeća kompanija u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regionu i šire. Integracija će omogućiti svim proizvođačima u regionu dalje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, i ozbiljnih perspektiva za prisustvo na trećim tržištima - ocenio je Todorić, vlasnik kompanije Agrokor. Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga "Mercator"-a u visini od 1 mlrd EUR, kao i saglasnost regulatornih tela u državama u kojima posluju "Mercator" i "Agrokor".


TIME INC: PRODAO MEKSIČKA IZDANJA

Time Inc, izdavač magazina People, Time i Sports Illustratd, saopštio je da je prodao svoju kompaniju Grupo Editorial Expansión (u Meksiku druga po veličini izdavačka kuća) latinsko američkoj privatnoj kompaniji Southern Cross Group. Izvršni direktor Time Inc. kompanije kazao je da je sada primarni fokus kompanije na uvećanju vrednosti njihovog kor biznisa u Americi i Velikoj Britaniji. Time Inc. je 2005. godine kupio ovu Meksičku izdavačku kuću za procenjenih 60 miliona dolara., koja je osnovana još davne 1966. godine i u svom portfoliju ima 16 magazina i 10 websajtova u Meksiku. Meksički izdavač će nastaviti da koristi licence Time Inc i Time Warner brendova, uključujući CNNMexico, InStyile i Travel&Leisure.


KRAJ MARKETINGA KAKAV POZNAJEMO

Počevši od 1. jula, hiljade marketing direktora zaposlenih kod najvećeg svetskog oglašivača - u kompaniji Procter&Gamble, će zvanično postati brand direktori. U saopštenju se kaže da je ovaj korak deo redizajna cele organizacije koji je najavljen još u februaru, po kom "marketing organizacija" postaje "brand management" sa odgovornošću za strategiju, planove i rezultate brendova. Brand management (upravljanje brendom) sada će sadržati četiri funkcije, od kojih je prva naravno sam brand management (koji se do sada zvao marketing), zatim poznavanje potrošača (do sada market research), komunikacije (do sada poznato kao odnosi sa javnošću ili eksterne komunikacije), i dizajn (do sada poznat kao dizajn ili vizualni identitet brenda). P&G Brand Management će sada biti lociran u centrima globalnog biznisa, a ne u regionalnim jedinicama. To ne znači da će se svim operacijama upravljati sa jednog mesta u svetu, jer će deo ostati regionalno prisutan, ali će se u mnogim zemljama novom organzacijom izbeći dosadašnja preklapanja globalnih i regionalnih odgovornosti. Media planning i buying ostaju kao i do sada na regionalnim centrima. Titula "marketing direktora" uvedena je u P&G organizaciju još 1993. godine, kada je zamenila dotadašnju titulu "advertising direktora", što je bio jasan znak da se i strategija građenja brenda, koja je počivala samo na oglašavanju, promenila na širi koncept marketinga.


KAKO REPORTERI I ROBOTI MOGU DA RADE ZAJEDNO

Da li roboti sede u novinskim redakcijama širom Amerike? Ne još uvek. Da li mašine pišu priče? Slobodno se opkladite da pišu. The Associated Press je objavio da će koristiti automatizovanu tehnologiju za produciranje korporativnih priča. Upotrebiće tehnologiju kompanije Automated Insights, koja se nalazi u Durhamu, Severna Karolina. Automated Insights' Wordsmith platforma povlači podatke, analizira ih i identifikuje teme upotrebom filtera veštačke inteligencije. Wordsmith zatim piše izveštaje na engleskom jeziku u formatu naslova, teza kratke forme, narativnih izveštaja duge forme i twitove. Može da piše sa različitim tonalitetom čak i suvo i sarkastično. Može da piše izveštaje u realnom vremenu za raličite uređaje, da bi ih potom isporučio u sistem za upravljanje sadržajem. AP koristi ovu tehnologiju za vesti iz biznisa, a može da se koristi i za izbore i sportske događaje. Ova tehnologija nije korisna samo za novinarske redakcije već i za industrije koje se bave finansijskim izveštajima, ličnim trening programima, biznis inteligencijom itd. U odgovoru na pitanje "zašto je ova tehnologija korisna za redakcije", navodi se odgovor profesora Thornurga (Škola novinarstva i masovnih komunikacija Univerziteta Severna Karolina) koji kaže: "Podaci vam daju odgovor na pitanja ko, šta, kada i gde, dok novinar treba da se fokusira na pitanja kako i zašto".


SPAJANJE AAM I ImSERVICES GROUP

AAM (Alliance for Audited Media) je nezavisno telo koje verifikuje štampani i digitalni tiraž, mobilne aplikacije, websajt analitiku, društvene mreže, tehnološke platforme i podatke o auditorijumu (profil čitalaca) za novine, magazine i digitalne kompanije u Americi i Kanadi. ImServices Group je vodeći provajder usluga oditovanja u oblasti tehnologija oglašavanja. Sada je došlo do pripajanja ImServices velikoj grupi AAM. Razlog za spajanje je želja da se povežu veštine i ekpertiza na jednom mestu kako bi se dobilo vodeće nezavisno telo koje pomaže klijentima da se suoče sa jednim od najvećih izazova današnje industrije interaktivnog oglašavanja, a to je detektovanje i merenje oglasa koji nisu primećeni, ilegalnih klikova, lažnog saobraćaja, kao i rastuće potrebe za nezavisnom verifikacijom. Dosadašnji klijenti ImServices su bili Yahoo!, AOL, eBay, Medialets, Kantar, Pandora and Centro.


FRANCUSKI LE MONDE - NOVA APLIKACIJA ZA MOBILNI

Francuski Le Monde kreira novu aplikaciju za smart telefone, koja pruža mogućnost novih formata za oglašivače. Nova aplikacija daje iskustvo neometanog čitanja dok su oglasi integrisani u sadržaj na takav način da se nema doživljaj zagušenosti banerima. Mnogi izdavači u Americi su zabeležili višestruki pad poseta na aplikacijama sa responsiv dizajnom jer čitaoci brzo prelaze na desktop verziju. Jedan od razloga je u činjenici da većina korisnika vesti preko mobilnih aparata do vesti dolazi putem pretraživača koji su setovani na samom telefonu. Isabelle André, CEO u Le Monde Interactif, sektoru koji je nadležan za digitalne aktivnosti novina, kaže da je u Francuskoj suprotno i da je broj korisnika aplikacija premašio broj korisnika mobilne verzije sajta. Smart telefoni generišu oko 40 posto saobraćaja na Le Monde sajtu. S druge strane u okviru trećine saobraćaja koji dolazi kroz mobilne aplikacije, samo 10 posto je onih koji koriste mobilni sajt. Sama aplikacija za mobilne donosi oko 1,9 miliona mesečnih posetilaca. Novi formati za oglašavanje su razvijeni interno i premijerno za Sony Mobile i Land Rover. Karakterističan je dizajn sa klizećim ekranima, pojavljivanjem oglasa sa animacijom, uvećavanjem za vreme skrolovanja itd.


VIJEĆE ZA ŠTAMPU: ZAHTEVI ZA UKLANJANJE KOMENTARA NA PORTALIMA

U periodu od 1-30. maja 2014. godine, Vijeće za štampu u BiH primilo je ukupno 161 žalbu građana na pisanje štampe i online medija, od čega se 152 žalbe odnose na pisanje internet portala, 8 žalbi na dnevne listove i magazine, odnosno jedna žalba na sadržaj objavljen na blogu. Najveći broj žalbi, ukupno 116, odnosio se na zahteve urednicima internet portala za uklanjanjem komentara u kojima su sadržani govor mržnje, huškanje, diskriminacija i netrpeljivost. Zahtevi za uklanjanjem neprimerenih komentara upućeni su portalima klix.ba, nezavisne.com, slobodna-bosna.ba, hercegbosna.org, tacno.net, radiosarajevo.ba, bug.ba, uskoplje.net i tuzlalive.ba. U 45 slučajeva, žalbenici su zahtevali objavu demantija, reagovanja, ispravke informacije ili uklanjanje teksta, a zahtevi su se odnosili na tekstove objavljene u listovima „Dnevni avaz“ i „Oslobođenje“; magazinima „Express“, „Bum“ i „Azra“ i na mnogim blogovima i portalima. Samoregulacijom, odnosno objavom demantija, reagovanja, ispravke ili uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, uspešno su rešene 124 žalbe.


GASPROM MEDIA HOLDING

Tragom vesti da su ruske kompanije zainteresovane i za medijsko tržište Srbije, među prvima se pominje jedna od vodećih ruskih medijskih kompanija „Gasprom-medija holding“. Kompanija „Gasprom-medija holding“, postoji od 21. januara 1998. godine i obuhvata televiziju, radio, izdavaštvo, filmsku produkciju, reklamiranje, bioskope i internet. Ova kompanija je u 2012. ostvarila prihod od 52,3 milijarde rubalja (1,3 milijarde evra). Kompanije koje su u sastavu ovog holdinga su: TV kompanije NTV, TNT i satelitsku TV kompaniju NTV plus; Radio-stanice Eho Moskve, Siti FM, Rilaks FM, Detskoje radio i Komedi radio; Izdavačku kuću „Seven dejz“: Seven dejz TV program i mesečnik Karavan priča; Novine Tribuna i TV vodič Panorama TV; Filmsku produkcijsku kompaniju „NTV kino“; Bioskop-pozorište Oktobar i Kristal palas; Internet video-hosting Rutjub; „Gasprom-medija tehnolodži“; „Gasprom-medija“ (TV i radio reklama); „Gasprom-medija digital“ (internet oglašavanje) i „Telebejsiz“, građevinsku kompaniju „Komstek“ i kompaniju za oglašavanje SMS.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde