Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2013
Asocijacija Medija
No. 204
U OVOM BROJU
Majkl Kirbi posetio Asocijaciju Medija
Nastavak uspešne saradnje sa "Telekomom"
Saopštenje UO Asocijacije Medija
Forbs greši i brzo se izvinjava
Rodjenje kraljevske bebe povećalo posetu vebsajtovima u UK
Berlin domaćin svetske izdavačke izložbe
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

MAJKL KIRBI POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi, sa saradnicima, posetio je Asocijaciju medija, gde je sai direktorima i glavnim urednicima medijskih kuća razgovarao o reformi medijskog zakonodavstva i aktuelnim političkim i ekonomskim temama.  Posebna pažnja je bila posvećena bilateralnim odnosima, tekućoj ekonomskoj saradnji, mogućim investicijama, procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Razgovarano je i o odnosu prema NATO i položaju Srbije u regionu. Značajan deo razgovora je bio posvećen medijskoj reformi i primedbama Asocijacije na Nacrt zakona o informisanju. Ambasador Kirbi je izrazio spremnost da zajedno sa saradnicima podrži proces medijskih reformi, kao jednog od značajnih preduslova za priključivanje Srbije Evropskoj uniji.


NASTAVAK USPEŠNE SARADNJE SA „TELEKOMOM“

Generalni direktor kompanije Telekom „Srbija“ AD Predrag Ćulibrk, sa saradnicima, sastao se sa članovima UO Asocijacije medija i direktorima i glavnim urednicima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije. U dužem razgovoru Ćulibrk je prisutne detaljno informisao o trenutnim poslovnim aktivnostima Telekoma, finansijskim rezultatima kao i finansijskim obavezama i o kratkoročnim planovima kompanije koja, osim u Srbiji, posluje i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ćulibrk je bez izuzetka vrlo precizno i detaljno odgovorio na mnogobrojna pitanja prisutnih. Istovremeno iskoristio je priliku da svoje sagovornike  obavesti da je Telekom posle pauze ponovo aktivan na marketinškom i propagandnom planu i da se nada uspešnoj saradnji. Zoran Sekulić, predsednik UO i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija goste su detaljno informisali o višegodišnjoj uspešnoj saradnji Telekoma i Asocijacije medija, a dogovoren je i nastavak saradnje tokom 2013. godine.


SAOPŠTENJE UO ASOCIJACIJE MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije medija pozvao je danas u saopštenju Savet Republičke Radiodifuzne agencije da se, u skladu sa ovlašćenjem nadzora nad radom emitera, izjasni o tekućoj kampanji TV Pink protiv članice Asocijacije, kompanije Ringier Axel Springer, i glavnog i odgovornog urednika Blica Veselina Simonovića, člana UO Asocijacije.
Upravni odbor Asocijacije smatra da se ovim grubim napadima i ličnim uvredama krši Kodeks ponašanja emitera i ugrožavaju poslovanje kompanije Ringier Axel Springer u Srbiji i
egzistencija zaposlenih u njenim izdanjima, dok se Simonović izlaže pozivima na progon i linč.Kao poslovno udruženje, Asocijacija medija se ne bavi uređivačkim politikama svojih članica, ali insistira na poštovanju novinarskog kodeksa i odluka Saveta za štampu,
čiji je jedan od osnivača, zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Udruženjem novinara Srbije i Lokal presom.Ukoliko smatra da je neka od članica Asocijacije prekršila
novinarski kodeks, TV Pink kao i bilo koja druga organizacija ili pojedinac mogu da se obrate za zaštitu Savetu za štampu, ali ne i da vode kampanje protiv izdavača
i njenih čelnih ljudi.To se, kada je reč o elektronskim medijima, posebno odnosi
na emitere sa nacionalnom frekvencijom koji bi trebalo dase rukovode pre svega javnim interesom, navodi se na krajusaopštenja.


NADEŽDA GAĆE NA ČELU UO SAVETA ZA ŠTAMPU

Direktorka i glavna urednica nedeljnika Novi magazin (član Asocijacije medija) Nadežda Gaće biće u narednom periodu na čelu Upravnog odbora Saveta za štampu. Za zamenika predsednika UO izabran je predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić. Savet za štampu je nezavisno samoregulatorno telo, koje su osnovali Asocijacija medija, Lokal pres, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije sa ciljem da prati poštovanje kodeksa novinara.


DEŽER: OZBILJNO KAŠNJENJE U PRIMENI MEDIJSKE STRATEGIJE

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Vensan Dežer upozorio je na ozbiljno kašnjenje u primeni Medijske strategije, koja je usvojena još 2011. godine, i sprovođenju medijske reforme, budući da se još čeka na ključne zakone u ovoj oblasti. „Jasno je da će mediji, kao Tanjug, morati da krenu putem reformi, na jedan, ili drugi način. Na Srbiji je da vidi šta treba uraditi, jer svi moraju imati iste uslove i pravila igre, napomenuo je Dežer. Srbija je nekoliko godina imala TV pretplatu, ali postoji problem pošto naplata opada. Ne znam da li je dobro potpuno ukinuti, jer morate naći alternativu. Građani će svakako plaćati, na jedan, ili drugi način“, rekao je Dežer. On je, istovremeno, upozorio i da se mora voditi računa da, pored RTS, postoji i Radiotelevizija Vojvodine, koja ima posebnu ulogu kada je reč o pitanju manjina i programa na manjinskim jezicima.


MEDIJSKA REFORMA PRIORITET I U PROCESU PRIDRUŽIVANJA

Primena Medijske strategije, sada je ključni prioritet, više nego ikada, imajući u vidu odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom. U pismu koje je šef Odeljenja za Srbiju Mirijam Feran, po nalogu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, uputila novinskim agencijama Fonet i Beta (članice Asocijacije medija), napominje se da je u toj oblasti “neophodan opipljiv napredak”. - Već prvi rokovi, predviđeni Medijskom strategijom, nisu ispunjeni, konkretno mart 2013, za usvajanje propisa koji bi regulisali status državne novinske agencije Tanjug i drugih medija koji su u vlasništvu države i država ih finansira - ukazuje Feran. Ona dodaje da mora biti “potpuno obezbeđena” usklađenost državnog finansiranja medija na različitim nivoima sa pravilima o državnoj pomoći, uključujući tu i finansiranje kroz reklamne kampanje iz javnih izvora. Feranova se poziva na stav komesara Filea da je “političko uplitanje u medijske slobode” jedno od ključnih pitanja sa kojim će se zemlje kandidati sresti u postupku pridruživanja EU. To se najpre odnosi na transparentnost vlasništva i finansiranje medija. Ovaj aspekt je ključna odrednica u Medijskoj strategiji, čija primena i dalje ostaje najvažnija - navodi Feranova. Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje odgovorio je tako na dopis privatnih agencija Fonet i Beta upućen krajem juna, u kojem je upozoreno da državni intervencionizam u medijskoj sferi ugrožava slobodnu konkurenciju i poslovanje medija u Srbiji, da država nastoji da produži budžetsko fi nansiranje medija, kao i na kašnjenje medijske reforme čiji je važan deo izlazak države iz vlasništva u medijima i prestanak budžetskog finansiranja. Feranova navodi da je od ministra kulture i medija Bratislava Petkovića nedavno zatraženo da zvanično konsultuje Evropsku komisiju o nacrtima zakona o javnom informisanju i elektronskim medijima, kako bi se izbegla bilo kakva nesaglasnost sa zakonodavstvom EU, posebno u oblasti audio-vizuelnih medijskih servisa i prekogranične televizije.


DELTA U PRVOM POLUGOĐU OSTVARILA PRIHOD OD 296 MILIONA EVRA

Kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) održala je  polugodišnji kolegijum na kome je poslovanje u prvih šest meseci 2013. ocenjeno kao veoma uspešno. U periodu januar-jun 2013. Delta Holding je ostvario ukupan prihod od 33,15 milijardi dinara, odnosno 296 miliona evra. Izuzetno dobri rezultati ostvareni su u Delta Generali Osiguranju, Delta Agraru i u poslovanju šoping-molova. U prvom polugodištu ostvaren je operativni profit pre amortizacije u iznosu od 2,7 milijardi dinara, odnosno 24,2 miliona evra. Za poreze i doprinose, uključujući i porez na dodatu vrednost, u budžet Republike Srbije uplaćeno je 5,35 milijardi dinara, odnosno 47 miliona evra. U prvom polugodištu 2013. nije bilo smanjenja broja zaposlenih, tako da Delta Holding i dalje zapošljava 7.200 ljudi.


RTS I RTV NA BUDŽETU ZA TANJUG STATUS VLADINOG BIROA

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Kolarević najavio je na skupštinskom Odboru za kulturu i medije da će uskoro biti objavljena odluka o načinu finansiranja javnih servisa Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, a ideja je da Novinska agencija Tanjug bude delom vladin servis za informisanje, a delom akcionarsko društvo. On je u izveštaju o zakonodavnoj delatnosti u medijskoj oblasti rekao da je radna grupa izradila Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima. Kolarević je istakao da je procedura oko donošenja zakona veoma komplikovana jer se usaglašavaju sa zakonodavstvom EU. Početkom septembra, Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i Nacrt zakona o elektronskim medijima ići će u Skupštinu.


RTV NE MOŽE DA ISPUNJAVA NI REDOVNE OBAVEZE

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Srđan Mihajlović razgovorali su o problemu finansiranja javnog servisa, i zaključili da se rešenje mora pronaći u što kraćem roku jer je Radio-televizija Vojvodine institucija od izuzetnog značaja za pokrajinu i njene građane. Oni su se složili u tome da se mora pronaći rešenje trajnog i stabilnog finansiranja RTV-a, te da očekuju jednak tretman republičkog i pokrajinskog javnog servisa, i apelovali na Pokrajinsku i Republičku vladu da otpočnu razgovore da bi se problem finansiranja rešio, kako bi ta institucija mogla da ispunjava dalje obaveze, kako prema zaposlenima, tako i prema komunalnim preduzećima.


UTROSTRUČENA NETO DOBIT JP PTT SRBIJA

Na sednici Upravnog odbora JP PTT saobraćaja  „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija), posvećenoj rezultatima poslovanja u prvih šest meseci ove godine, generalni direktor Milan Krkobabić, je naglasio da je izuzetno dobar poslovni rezultat, pre svega, zasluga zaposlenih, stručne i konstruktivne uprave, članova Upravnog odbora i menadžmenta. JP PTT saobraćaja „Srbija“ je utrostručio neto dobit u poslovanju, u odnosu na prethodnu poslovnu godinu i ostvario jedan od najboljih poslovnih rezultata u poslednjoj deceniji rada. Ostvarujući izuzetan poslovni rezultat, JP PTT saobraćaja „Srbija“ nije zaboravljalo ni na internu, ali ni na eksternu korporacijsku odgovornost – o čemu svedoči i učešće zaposlenih u raspodeli dobiti po završnom računu za 2012. godinu, podrška sindikalnim aktivnostima i akcijama, pomoć zaposlenima u rešavanju ličnih problema, ali i aktivno uključivanje u akcije koje imaju širi društveni značaj, pre svega humanitarnog karaktera i akcijama koje afirmišu kulturne, umetničke i naučne vrednosti i dostignuća. Ovakav šestomesečni bilans daje nam za pravo da nastavimo planiranim pravcem razvoja i modernizacije našeg poslovanja, ali predstavlja i obavezu da i u narednom šestomesečnom periodu ostvarimo isti, ili još i bolji poslovni rezultat – istakao je Milan Krkobabić.


RRA ODLOŽIO ODLUKU O DODELI  FREKVENCIJE

Frekvencija koju je koristila TV „Avala“  nije dodeljena, jer sednica Saveta RRA na kojoj je trebalo da bude odlučeno o tome nije održana, pošto se u zakazano vreme pojavilo svega pet od devet članova Saveta. Na insistiranje predsednika Saveta, vladike Porfirija, prisutni članovi Saveta složili su se da bi odluku trebalo doneti u prisustvu svih članova. Ni zamenik predsednika Saveta Goran Karadžić, ni članica Saveta Gordana Suša nisu, međutim, želeli da kažu ko nije došao. Odlučićemo u zakonskom roku, a to je 30 dana od kada je objavljeno da su TV “Nova” i “Kopernikus” podneli kompletne prijave - kaže Karadžić.


DOŽIVITE PRESTONICU SA MOBILNOG TELEFONA

Nesvakidašnjim obilaskom glavnog grada uz pomoć mobilnog telefona, Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda predstavio je sveobuhvatnu aplikaciju čiji je sastavni deo "izmenjena stvarnost" (augmented reality) - „Beograd priča“. Besplatna aplikacija „Beograd priča“ na jednostavan, brz, edukativan i zabavan način, korisnike vodi na više od 30 gradskih lokacija i donosi potpuno novu percepciju prestonice. „Telekom Srbija sprovodi projekte koji imaju višestruki značaj za lokalnu zajednicu. Želja nam je bila da na zabavan i do sada neviđen način predstavimo naš grad svima koji žele bolje da ga upoznaju – kako strancima i građanima Srbije koji su nam uvek dragi gosti, tako i sugrađanima koji često u žurbi ne obraćaju pažnju na lepote i istorijski značaj zdanja kojima su svakodnevno okruženi. Verujem da će svi uživati koristeći aplikaciju "Beograd priča" i mnogo toga novog saznati“ rekao je Bojan Svilanović, šef Službe za odnose sa javnošću Telekoma Srbija. Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku Aplikacija “Beograd priča”  urađena je za dve najzastupljenije platforme u svetu pametnih telefona Android i iOS.


VICTORIA GROUP DONIRALA PROTIVGRADNE RAKETE

Kompanija “Victoria Group” (pridruženi član Asocijacije medija) donirala je 100 protivgradnih raketa Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije u cilju zaštite kako sugrađana tako i domaćih poljoprivrednih useva od vremenskih nepogoda. Ovom donacijom, ukupne vrednosti preko 2.200.000 dinara, biće nabavljene protivgradne rakete dometa 6km, kojima će se omogućiti pravovremeno reagovanje u slučaju gradonosnih oluja.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

„FORBS“ GREŠI I BRZO SE IZVINJAVA

Širom sveta poznat i priznat kao biznis biblija, američki magazin „Forbs“ javno i hitno se izvinio predsedniku Irske, Majklu D Higinsu zato što ga je u članku objavljenom na vebsajtu opisao kao homoseksualca. U onlajn tekstu opisan kao „deklarisani homoseksualac“, irski predsednik je oženjen glumicom Sabinom i ima četvoro dece. Članak je povučen nedugo pošto je objavljen, a uz javno izvinjenje redakcija „Forbs“ magazina se izvinila i u posebnoj poruci upućenoj lično irskom predsedniku.


ROĐENJE KRALJEVSKE BEBE POVEĆALO POSETU VEBSAJTOVIMA U UK

Zahvaljujući rođenju kraljevske bebe vebsajtovi u Velikoj Britaniji su doživeli pravo eksploziju broja poseta. Rekorder je web stranica Sky News koja je u ponedeljak, 22. jula zabeležio 93 odsto veći broj poseta u odnosu na isti dan prethodne nedelje. Na drugom mestu po procentu povećanja poseta je bila web stranica ITV News, a na trećem mestu je BBC-ova web stranica sa povećanjem poseta od 40 procenata. Najveća web sajt novinska stranica na svetu Mail Online u nedelji u kojoj se rodila kraljevska beba beleži povećanje broja poseta od 12 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.


BERLIN DOMAĆIN SVETSKE IZDAVAČKE IZLOŽBE

Berlin, glavni grad Savezne republike Nemačke ove godine je domaćin najveće svetske izdavačke manifestacije World Publishing Expo (IFRA Expo and Conference). Najveći skup i izložba posvećena novinskim izdavačima biće održana na berlinskom sajmu od 7. do 9. oktobra 2013. godine uz učešće više od 300 izlagača iz celog sveta, a očekuje se oko 18.000 posetilaca iz novinske industrije. Manifestaciju po četrdeseti put organizuje najveća svetska novinska asocijacija WAN-IFRA.


ZATVARAJU SE FOTO ODELJENJA

Napredna tehnologija i mogućnosti koje pruža Internet sve su veća opasnost za zaposlene u foto odeljenjima novinskih izdavača širom sveta. Samo dve nedelje pošto je tabloid u Čikaku otpustio 28 zaposlenih  fotografa i ostalog osoblja iz foto odeljenja njihovim stopama pošao je i mali novinski lanac u Džordžiji (US). Suothern Community Newspaper Inc. – izdavač pet dnevnih i dva nedeljna lista otpustio je fotografe i ostalo osoblje iz foto odeljenja nastojeći da dođe do novih ušteda u poslovanju.


INDIJA: TV OGLAŠIVAČI ZAPRETILI POVLAČENJEM OGLASA

Kompanije u čijem vlasništvu su neki od najpoznatijih brendova u Indiji i koje izdvajaju značajna sredstva za tv oglašavanje, među kojima su: Hindustan Unilever, Proctor&Gamble, Godyear... zapretile su vodećim indijskim TV mrežama (ukupno osam) da će obustaviti emitovanje svojih oglasa. Razlog za ovakvu „pretnju“ je zahtev koji su pomenute tv mrećže uputile agenciji za merenje rejtinga da se rezultati objavljuju mesečno, a ne nedeljno. Indijsko društvo oglašivača i Asocijacija oglasnih agencija izjavile su da ih emiteri nisu obavestili o zahvevu za ovom promenom i da je reč o jednostranoj i neprihvatljivoj akciji.

 


CBS OUTDOR PRODAT PLATINIUM EQUITI ZA 225 MILIONA DOLARA

Ogranak CBS Corporation – CBS Outdoor International odlučio je da proda sve svoje outdoor oglasne poslove u Velikoj Britaniji i na još 13 drugih tržišta u Evropi i Kini. Kupac odnosno novi, po svemu sudeći privremeni vlasnik do dalje preprodaje je kompanija Platinium Equity koja je za ovu kupovinu izdvojila ni manje ni više nego 225 miliona dolara.


NEWS CORP NAPUŠTA SEDIŠTE U WAPPINGU POSLE 27 GODINA

Menadžeri Mardokove kompanije News Corp saopštili su da se kompanija, uključujući News UK (ranije News International), Harper Collins i Dow Jones seli sa sadašnje pozicije u Aapping (London, UK) na novu lokaciju duž londonske južne obale. Preseljenje će započeti 2014. a treba da bude završeno početkom 2015. godine. Stara lokacija je prodata još 2012. godine građevinskoj firmi, koja posluje u sastavu Berkley Group za 150 miliona funti. Inače Mardok je davne 1986. godine bezmal izazvao pravu revoluciju preselivši sve svoje novine iz čuvenog londonskog  Fleet Street-a na lokaciju u Wappingu.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde