Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2013
Asocijacija Medija
No. 203
U OVOM BROJU
Konstituisan upravni odbor
Završen seminar u organizaciji Asocijacije Medija i OEBS
JEEP najpatriotskiji brend u SAD
Marej monotonija
GUARDIAN prijavio gubitak od 35 miliona funti
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

KONSTITUISAN UPRAVNI ODBOR

Na trećoj po redu ovogodišnjoj skupštini osnivača Asocijacije medija definitivno je završen proces konstituisanja Upravnog odbora, izabrani su novi predstavnici Asocijacije u UO Saveta za štampu i u Komisiji za žalbe i potvrđeni su osnovni principi rada i aktivnosti Asocijacije. U radu Skupštine su učestvovali predstavnici 14 od ukupno 17 medijskih kuća koje imaju status osnivača Asocijacije medija: Kompanija Novosti, Ringier-Axell Springer, Kurir-Info, Naše novine, Lokal Info Media Group, Agencija Fonet, Agencija Beta, Vreme, Nedeljnik, Novi magazin, Cord, Akter, Vranjske novine, Telegraf rs. Za nove članove UO Asocijacije medija izabrani su: Ljubica Marković (Agencija Beta) i Veselin Jevrosimović (Telegraf rs.). Za nove predstavnike Asocijacije medija u UO Saveta za štampu izabrani su: Nadežda Gaće (Novi magazin), Ratko Dmitrović (Večernje novosti) i Veljko Lalić (Nedeljnik). Za predstavnika  Asocijacije medija u Komisiji za žalbe izabran je Tihomir Trišić (Akter). Odmah po završetku Skupštine održana je sednica UO Asocijacije medija na kojoj su za potpredsednike UO izabrani Ratko Dmitrović (Kompanija Novosti) i Aleksandar Rodić (Kurir-info). Upravni odbor Asocijacije medija će, u narednom četvorogodišnjem mandatu raditi u sledećem sastavu: Zoran Sekulić, predsednik (Agencija Fonet), Ratko Dmitrović, potpredsednik (Kompanija Novosti), Aleksandar Rodić, potpredsednik (Kurir-info), Veselin Simonović (Blic), Srđan Vučurević (Lokal Info Media Group), Veselin Jevrosimović (Telegraf rs), Ljubica Marković (Agencija Beta), Branislav Novčić (Cord) i Tihomir Trišić (Akter).


ZAVRŠEN SEMINAR U ORGANIZACIJI ASOCIJACIJE MEDIJA I OEBS

 

U organizaciji Asocijacije medija i Misije OEBS u Srbiji u sedištu Asocijacije je 8. i 9. jula održan dvodnevni seminar – trening posvećen unapređenju izveštavanja o temama koje su od značaja za LGBT populaciju u Srbiji. U radu seminara, čijim radom je sa izuzetnim uspehom rukovodila Milica Pešić sa The Media Diversity Institute iz Velika Britanija učestvovali su novinari iz jedanaest medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Na izuzetno odobravanje učesnika naišao je nekonvencionalan i zaista neuobičajen pristup Milice Pešić edukaciji za izveštavanje o inače i dalje osetljivoj temi. Skup su, u ime organizatora, otvorili Dragana Nikolić Solomon, šefica kancelarije za medije Misije OEBS u Srbij. Oboje su istakli izuzetno uspešnu saradnju OEBS-a i Asocijacije na planu dodatne edukacije novinara i naglasili da je seminar, koji otvaraju, samo prvi u ovogodišnjoj seriji dopunskih edukacija za novinare iz medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije.

 


NASTAVAK USPEŠNE SARADNJE SA POŠTOM „SRBIJE“

Predstavnici UO Asocijacije medija na čelu sa predsednikom UO Zoranom Sekulićem posetili su Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija. Domaćin je bio Milan Krkobabić generalni direktor Pošte koji je goste detaljno informisao o, do sada, postignutim rezultatima, a posebno i vrlo detaljno o razvojnim projektima Pošte Srbija u narednom periodu. Krkobabić je posebno istakao činjenicu da u Pošti nije bilo otpuštanja „viška“ zaposlenih već da su svima, koji bi mogli da dospeju u ovu kategoriju traženi i pronalaženi odgovarajući poslovi, koji donose sigurnost ali i zaradu kompaniji. Potvrđujući nastavak, višegodišnje izuzetno uspešne saradnje „Pošte Srbija“ i Asocijacije medija Milan Krkobabić je iskazao očekivanje da će medijske kuće okupljene oko Asocijacije ubuduće i više i detaljnije informisati javnost o uspešnim poslovnim poduhvatima „Pošte Srbija“


„WEEKEND MEDIA FESTIVAL“ – POPUST ZA ČLANOVE ASOCIJACIJE MEDIJA

Šesti Weekend Media Festival, jedan od najvećih regionalnih festivala komunikacija, održaće se ove godine od 19. do 22. septembra u festivalskom prostoru stare Tvornice duvana u Rovinju. Organizatori festivala potrudili su se da i ove godine dovedu niz vrlo uglednih predavača iz regiona i sveta, koji će govoriti o najznačajnijim događajima i temama u medijskoj, marketinškoj i komunikacijskoj industriji u protekloj godini. Više informacija možete pronaći na sajtu www.weekendmediafestival.com Cena kotizacije za ovogodišnji Weekend Media Festival iznosi 410 evra, dok je cena za članove Asocijacije medija 350 evra + PDV (uz prijavu neophodno poslati i potvrdu o članstvu na mejl monika.galic@weekendmediafestival.com).


SEDMA GENERACIJA STIPENDISTA DELTA FONDACIJE USPEŠNO ZAVRŠILA PROGRAM

Program Fond za budućnost, koji pod okriljem Delta Fondacije brine o deci bez roditeljskog staranja, dodelio je sertifikate i sedmoj generaciji stipendista. Od 2006. godine do danas kroz Fond za budućnost prošla su 192 štićenika domova za nezbrinutu decu iz cele Srbije. Kroz ovaj jedinstveni program oni su dobili ne samo stipendije, već i poslovnu edukaciju i obuku za realne životne situacije koje ih čekaju posle izlaska iz domova u kojima odrastaju. Stipendistima koji uspešno završe srednju školu Delta nudi i posao u okviru kompanije, ili dalje stipendiranje tokom studija. U poslednjoj, sedmoj generaciji, obuku je završilo trinaest polaznika. Programom Fond za budućnost trenutno je obuhvaćeno 35-oro dece iz domova u Beogradu, Sremskoj Kamenici, Kruševcu i Kraljevu. Oni se trenutno nalaze na letnjem kampu, koji je ove godine organizovan na Zlatiboru, a koji je inače deo redovnog programa Fonda za budućnost. Polaznicima sedme generacije stipendista na svečanosti u Delta Holdingu dodeljeni su sertifikati, a najboljima među njima upravitelj Delta Fondacije Ivana Mišković Karić uručila je tablet računare.


POŠTANSKE MARKE POVODOM 1700 GODINA MILANSKOG EDIKTA 

Krajem juna svečano je promovisana emisija poštanskih maraka „1700 godina Milanskog edikta“. Istovremeno je otvorena jedinstvena izložba crteža i slika rađenih za ovo izdanje prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica. Izložbu su otvorili Francisko de Migel, otpravnik poslova Ambasade Kraljevine Španije u Beogradu i Nela Bojović, direktor Samostalnog sektora za marketing i velike korisnike Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), koja je tom prilikom istakla: „Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, ima značajnu ulogu u promociji vrednosti, ideja, nasleđa, specifičnosti našeg društva, ali i našeg odnosa prema univerzalnim vrednostima i tekovinama. Autor izložbe je Boban Savić, akademski slikar, kreator maraka i vrednosnica u Pošti Srbije. Postavka će biti izložena do 31. avgusta ove godine.


PRIZNANJE EVROLIGE PARTIZANU I TELEKOMU SRBIJA

Posetom dece iz Doma „Drinka Pavlović“ matematičkom kampu Telekoma (pridruženi član Asocijacije medija) na Tulbi kod Požarevca završena je prva faza projekta Partizan One Team Telekom. Tokom prethodnih 12 nedelja, zahvaljujući KK Partizan i Telekomu Srbija, štićenici doma bili su u prilici da kroz druženje i igru sa našim najboljim košarkašima jačaju timski rad i fer-plej, da se druže sa omiljenim igračima i posećuju utakmice kluba
„Uvek je pravo zadovoljstvo učiniti dobro delo, a kada osetite delić energije koja je vladala na treninzima i zahvalnost ovih mališana, njihovu predanost, posvećenost i osmehe na licima, znate da ste uradili pravu stvar. Veoma sam srećna što smo među decom pronašli dvoje izuzetno talentovanih, koji će sigurno nastaviti da treniraju i ko zna – možda za koju godinu baš oni postanu novi šampioni“. izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose sa javnošću kompanije Telekom Srbija.


NUNS: OBJAVITI KOJIM MEDIJIMA IDE NOVAC VLADE

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović pozvao je  Vladu Srbije da obaveže ministarstva, ustanove i javna preduzeća da dostave i objave podatke o novcu koji usmeravaju medijima, po bilo kojem osnovu. „Vlada bi, takođe, morala da uvede obavezu da sva ministarstva, kao i korisnici budžetskih sredstava – pre svega javna preduzeća i ustanove - na jasan i transparenatan način obelodane sve ugovore koje imaju sa pi-ar agencijama, uz navođenje svrhe i tačnog iznosa sredstava izdvojenih za te namene”, rekao je Obradović za agenciju Beta.


FORMIRANA NOVA ASOCIJACIJA IZDAVAČA

Na osnivačkoj skupštini održanoj 3. jula u Beogradu formirana je Nacionalna asocijacija izdavača novina i magazina. Za prvog predsednika Nacionalne asocijacije izabran je Dragan Vučićević, glavni urednik dnevnog lista "Informer", a za potpredsednika Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe. Za generalnog sekretara ove asocijacije izabran je Miroslav Vajda.


IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO IAA

Redovna izborna skupština srpskog ogranka International Advertising Association (IAA Srbija) održana je 28. juna u Beogradu. Izabrano je rukovodstvo koje će IAA upravljati u naredne dve godine. Novi predsednik IAA Srbija je Miloš Simić, direktor marketinga Grand Casino Beograd. Simić je u prethodnom mandatu bio član Upravnog odbora i obavljao funkciju blagajnika. Za potpredsednike Asocijacije izabrani su Kosanče Dimitrijević (Alma Quattro) i Marijana Agić Molnar (GfK). Ostali članovi Izvršnog odbora su: Darko Broćić (Nielsen Audience Measurement), Milan Slavinski (Nadji.info), Vanda Kučera (McCann Grupa) i Nevena Vasojević (Spark/Multikom). Za članove Upravnog odbora izabrani su: Slobodan Srećković (Apatinska pivara), Jovan Stojanović (Direct Media), Maja Kolar (Banca Intesa), Sanda Parezanović (Coca-Cola Hellenic), Prof. Goran Peković (Fakultet dramskih umetnosti Beograd) i Nebojša Babić (Orange Studio). Pored izbora novih organa, Skupštini je predstavljen Izveštaj o radu Upravnog odbora u poslednje dve godine koji jezatim  usvojen.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

USA: PRIHODI OD OGLASA MIROVALI U PRVOM KVARTALU 2013. GODINE

Prema informacijama koje stižu iz kompanije Kantar Media  - vodećeg provajdera strateških oglasnih i marketinških podataka prihodi od oglasa u USA tokom prvog kvartala 2013. godine skoro da su potpuno mirovali u odnosu na isti period u prethodnoj godini. Zabeležen je minimalni rast od 0,1 odsto, čime je dostignut apsolutni iznos od 30,2 milijarde dolara. Najveći porast prihoda zabeležen je u okviru TV programa na španskom jeziku – 13,5 procenata, dok je kod nedeljnih magazina zabeležen pad oglasnih prihoda od 3,7 odsto a dnevne novine na nacionalnom nivou imaju prihode manje za 9,2 procenta.


AMERIČKA VOJSKA BLOKIRALA GARDIANOV WEBSAJT

Američke vlasti su nedavno potvrdile predstavnicima The Guardian da su pojedine sekcije websajta ove kompanije bilie blokirane odlukom Ministarstva odbrane US. Međutim prema tvrdnjama zvaničnika The Guardian nisu bile blokirane pojedine sekcije već je blokiran  kompletan websajta. Do blokade je došlo u nedelji u kojoj su, zahvaljujući Edvardu Snoudenu bili širom sveta objavljeni poverljivi podaci CIA.


„JEEP“ NAJPATRIOTSKIJI BREND U SJEDINJENIM DRŽAVAMA

Prema rezultatima istraživanja sprovedenog na uzorku od 4.500 potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su sačinili listu od 197 brendova, raspoređenih u 35 kategorija titulu najpatriotskijeg brenda poneo je JEEP. Iza njega na drugom i trećem mestu su ostali Hersheys i Coca-Cola. JEEP se plasirao na prvo mesto sa skorom od 98 od 100 mogućih poena po različitim osnovama.


MAREJ MONOTONIJA

Dan nakon što je Endi Marej posle 77 godina postao prvi britanski teniser koji je pobedom nad Novakom Đokovićem osvojio Vimbldon i to pred 17 miliona gledalaca na BBC-u gotovo sve  naslovne stranice vodećih britanskih dnevnih listova na nacionalnom nivou su bile prilično monotone. Kako su neke od njih izgledale možete da vidite na fotografijama koje objavljujemo uz ovu vest.


TRIBUNE CO. KUPUJE TV MREŽU ZA 2,7 MILIJARDI DOLARA

Američka medijska kuća Tribune Co., koja je tek prošlog decembra izišla iz započetog procesa bankrotstva, odlučila je da za iznos od 2,7 milijardi dolara kupi 19 televizijskih stanica koje su pripadale kompaniji Lokal TV Holding. Lokalne tv stanice raspoređene su na teritoriji 16 američkih tržišta među kojima su Denver, Solt Lejk Siti, Klivlend i Kanzas. Mozda kompanija Tribune Co. ima problema sa štampanim medijima, ali ova kupovina je dovodi do toga da je, sa ukupno 42 tv stanice širom Amerike najveći tv operater po broju stanica.

 


GUARDIAN PRIJAVIO GUBITAK OD 35 MILIONA FUNTI

Kompanija Guardian News and Media, između ostalih poslova izdavač listova The Guardian i The Observer prijavila je gubitak od oko 35 miliona funti – pre isplate taksi. Reč je o gubitku koji se odnosi na poslovanje u periodu od godinu dana. Gubitak je za oko 20 odsto manji nego onaj iskazan u prethodnom jednogodišnjem periodu kada je iskazan negativan saldo od oko 44 miliona funti. Inače ovo je treća godina zaredom u kojoj GNM iskazuje gubitke u pokušaju da sprovede program radikalne transformacije kompanije.


AUSTRALIJA: BAUER MEDIA 100% VLASNIK “OK!” MAGAZINA

Izdavačka kuća Bauer Media objavila je da je kupovinom 50 odsto akcija od džoint venčer partnera Northern and Shell postala stopostotni vlasnik OK! Magazina u Australiji i Novom Zelandu. Širom sveta poznati magazin na tržištu Australije je počeo da se prodaje 2004. godine kada ga je pokrenula kompanija Northern and Shell.

 


FRANCUSKA: ČUVENI „LUI” U SEPTEMBRU PONOVO NA KIOSCIMA

Nekada čuveni francuski magazine “Lui” pojaviće se ponovo na kioscima 5. septembra ove godine. Uređivači kažu da će magazin biti namenjen muškarcima između 30 i 55 godina starosti sa izrazitim hedonističkim sklonostima. Magazin će se na tržištu pojavljivati 10 puta tokom godine u tiražu od oko 350.000 primeraka. Izdavač je poznata francuska izdavačka kuća Lagardere


PRVO INTERNACIONALNO IZDANJE CAJTMAGAZINA

Od 17. oktobra u prodaji će se pojaviti prvo samostalno internacionalno „Best of izdanje“ magazina koji se do sada pojavljivao u sastavu ovog lista. Ovo berlinsko izdanje na engleskom jeziku pojaviće se najpre u tiražu od 10.000 primeraka na odabranim prodajnim mestima u velikim internacionalnim metropolama kao što je Pariz,  Milano, Njujork, Šangaj, Amsterdam i London.


BILD ZA RURSKU OBLAST I U TABLOID FORMATU

Regionalno izdanje Bilda za Rursku oblast pojavljivaće se u naredna tri meseca na prodajnim mestima paralelno i u klasičnom nordijskom, ali i u manjem tabloid formatu. Na ovaj korak poslovodstvo se odlučilo i startovalo od 1. jula. Od ponedeljka do subote list će se prodavati po ceni od 70 centi. Jedan od argumenata za ovaj potez je što brojni kupci čitaju list u sredstvima javnog prevoza i veliki format nije pogodan za to. Inače svi redakcijski i oglasni sadržaji u obe verzije lista će biti iste, ali će lejaut odnosno grafički izgled biti prilagođeni za manji format.


SAMO TREĆINA IZDAVAČA PRILAGODILA WEBSAJTOVE ZA MOBILNE UREĐAJE

Dve trećine (65 procenata)  vodećih nemačkih izdavačkih kuća odnosno štampanih medija nije pripremila websajtove za čitaoce koji medije čitaju na smartfonima. Ovo se ispostavilo u istraživanju koje je obavila referentna istraživačka kuća. Mnogi od poznatih medija čak i ne nameravaju da omoguće čitaocima da njihova izdanja budu dostupna i adaptirana za čitaoce koji žele da ih čitaju putem mobilnih uređaja.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde