Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2012
Asocijacija Medija
No.180
U OVOM BROJU
Politika sa novom vlasničkom strukturom
Uspešno startovao Blic Crna Gora
Novi seminari za nova znanja
Rainhartova smanjila procenat vlasništva u Fairfax media
BSkyB platio 600.000 funti za otmicu pre naslovne strane Sun
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

„POLITIKA“ SA NOVOM VLASNIČKOM STRUKTUROM

Najstariji dnevni list u Srbiji i na Balkanu „Politika“, odnosno izdavač ovog dnevnog lista, kompanija Politika novine i magazini, ima novu vlasničku strukturu od 16. jula. Agencija za privredne registre u Registru privrednih subjekata kao novog vlasnika 50 odsto udela u Politici upisala je firmu OOO East Media Group sa sedištem u Moskvi. Iz registra je istovremeno brisana kompanija OST Holding GMBH, koja je ispred kompanije WAZ do sada imala 50 procenata udela u vlasništvu Politike. Drugih 50 odsto vlasništva u kompaniji Politika novine i magazini i dalje ostaje u svojini Politike A.D. odnosno vlade Republike Srbije. Preuzimanje 50 odsto udela u PNM izazvalo je burne reakcije u javnosti, pre svega u kontekstu tajnovitosti preuzimanja i nemogućnosti da se identifikuju pravi vlasnici kompanije koja je novi suvlasnik u PNM.


SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE MEDIJA

Povodom promena u vlasničkoj strukturi kompanije Politika Novine i magazini Upravni odbor Asocijacije medija je izdao saopštenje za javnost u kome se kaže: Povodom netransparentne promene strukture vlasništva novinsko izdavačke kompanije Politika novine i magazini, izdavača dnevnog lista Politika, Upravni odbor Asocijacije medija očekuje hitnu reakciju nadležnih državnih organa kojom bi bila učinjena transparentnom nova vlasnička struktura najstarijeg dnevnog lista u Srbiji i na Balkanu. Više puta do sada UO Asocijacije medija je insistirao na potrebi apsolutne transparentnosti promene vlasništva, posebno u onim  medijima u čijoj vlasničkoj strukturi učestvuje država. UO Asocijacije medija smatra neprimerenim i neodrživim ponašanjem koje promenu vlasničke strukture u dnevnom listu Politika svodi na nivo slučajno, ili usputno dobijene nevažne informacije - posebno kada se o novom vlasniku ništa ne zna. Ovakvo ponašanje ostavlja mesta najraznovrsnijim špekulacijama u pogledu stvarnih, odnosno skrivenih vlasnika pa je očigledna potreba da javnost sa ovim postupkom bude upoznata na adekvatan način.


NOVI SEMINARI ZA NOVA ZNANJA

        
Odmah po završetku seminara posvećenog unapređenju izveštavanja o ekonomskim temama, organizatori, Asocijacija medija, Misija OSCE za Srbiju, USAID i IREX, su se dogovorili o zajedničkoj organizaciji još dva seminara namenjna novinarima – specijalistima iz medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Prvi seminar, koji će biti realizovan tokom oktobra biće posvećen unapređenju znanja za još uspešnije pisanje o poljoprivredi kao razvojnoj i izvoznoj šansi Srbije. Drugi seminar namenjen je sticanju dopunskih znanja za uspešnije izveštavanje o energetici, sa posebnim osvrtom na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Polaznike oba seminara očekuju zanimljive teme i vrhunski predavači kako iz oblasti poljoprivrede tako i iz sfere proizvodnje energije. Polaznike oba seminara po završetku teoretskog dela očekuju i zanimljiva studijska putovanja.

        


USPEŠNO STARTOVAO "BLIC CRNA GORA"

Kompanija „Ringier Axel Springer“ (član Asocijacije medija) je u klubu „Purobeach - Porto Montenegro“ u Tivtu upriličila svečani koktel povodom uspešnog lansiranjua dnevnog lista „Blic Crna Gora“. Svečanom prijemu prisustvovi su brojni gosti, srpske i crnogorske javne scene i mnoge druge poznate ličnosti. Prisutnima se prvo obratio Radmilo Tadić, odgovorni urednik "Blica Crna Gora" a nakon njega i glavni urednik Blica Veselin Simonović


REKORDNI MAJSKI TIRAŽI COLOR PRESS GROUP

Prema upravo objavljenom oditu prodatih magazina u Srbiji za maj 2012. godine - od prvih 15 mesta na listi najprodavanijih medija - Color Press Grupi (član Asocijacije medija)  pripada čak 13 mesta. Prvo mesto i dalje suvereno drži magazin "Pošalji recept", koji je sa 266.991 prodatih primeraka u maju 2012. godine ne samo najtiražniji magazin u Srbiji nego i najtiražniji print proizvod (u konkurenciji i dnevnih novina i magazina) u celom regionu. Drugo mesto je zauzeo magazin iz istog segmenta "Torte i kolači", koji je postao mesečnik (189.851), a na četvrto mesto se plasirao „Skandal“ sa 79.223 prodatih primeraka, dok je peti  „Dobra hrana“ sa 70.954 primeraka. Od sedmog do 15. mesta u maju su se plasirali: Svet – 42.190, Lepota i zdravlje – 33.744, Bravo – 32.878, TV Novele – 31.000, Hello! – 30.754, Top zdravlje 30.800, Žena i zdravlje – 29.496, Cveće u domu – 23.282 i JOY – 22.211 primeraka.


1500 BROJEVA 24 SATA

Jedine besplatne dnevne novine u Srbiji „24 sata“ obeležile su nizom prigodnih akcija izlazak iz štampe 1500 broja. Poslednja u nizu promotivnih akcija bila je oslikavanje grafita na zidu zemunske osnovne škole „Lazar Savatić“. Prvi broj dnevnog lista „24 sata“ izašao je iz štampe 9. septembra 2007. godine. List je danas najčitanija dnevna novina u Beogradu i Novom Sadu. Prema najnovijim rezultatima merenja čitanosti 224 sata“ je u nedelji od 9. do 15. jula imao u proseku 381.465 čitalaca dnevno.


MT:S POKLONIO KIKINĐANIMA SOLARNI PUNJAČ

Građani Kikinde od nedavno imaju mogućnost da na jednostavan način, dok šetaju gradom, dopune svoje mobilne uređaje putem solarnog punjača, koji je postavljen u centru grada. U saradnji sa kompanijom „Strawberry energy“, MT:S je novi solarni punjač pod nazivom „Strawberry drvo“ poklonio Opštini Kikinda i njenim građanima. Novi solarni punjač za mobilne uređaje, građanima omogućava da besplatno dopune baterije svojih prenosivih uređaja – mobilnog telefona, digitalne kamere, tablet računara ili mp3 plejera. Pored toga, u blizini solarnog punjača omogućeno je besplatno surfovanje Internetom putem modernizovane mt:s mreže, koja omogućava prenos podataka znatno većim brzinama. „Nastojimo da delujemo odgovorno u svakom mestu u kojem poslujemo, i zbog toga smo danas u Kikindi. Verujemo da inovacije poput ovog Strawberry drveta mogu da unesu novi kvalitet u život naših sugrađana. Kako je punjač opremljen i mt:s mobilnim internetom, unapređena mobilna mreža će pružiti svim građanima sasvim novo iskustvo surfovanja na javnim prostorima“, izjavio je Radovan Santovac, rukovodilac Radnog centra Telekoma Srbija u Kikindi. „Strawberry drvo“ visoko je 5 metara i okruženo klupama, tako da istovremeno može da bude i mesto za odmor 10 korisnika, dok im se telefon puni energijom sakupljenom od sunca. Podrškom projektu postavljanja solarnih punjača za mobilne uređaje, Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je objedinio svoja nastojanja na polju društvene odgovornosti u oblasti zaštite životne sredine, podrške preduzetništvu mladih i ulaganja u zajednicu.


TOMISLAV NIKOLI SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE HEMOFARM

U Predsedništvu Srbije  je održan sastanak između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Izvršnog odbora STADA Grupe Hartmuta Reclafa. Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Hemofarma (pridruženi član  Asocijacije medija) Ronald Ziliger i Dmitri Jefimov, potpredsednik za tržišta Rusije, bivših ruskih republika i Baltičkih zemalja. Teme ranije dogovorenog susreta bile su poslovni ambijent u Srbiji i aktivnosti Hemofarma na domaćem tržištu, sa planovima daljeg razvoja. Оcеnjеnо је dа pоstоје dvа klјučnа uzrоkа lоšеg stаnjа u fаrmаcеutskој industriјi, i tо su dеficit Rеpubličkоg fоndа zdrаvstvеnоg оsigurаnjа i prеdugо trајаnjе prоcеsа rеgistrаciје lеkоvа i оdоbrаvаnjа cеnа nоvih prоizvоdа.
Deo razgovora odnosio se na društveno odgovorno poslovanje, obzirom da Hemofarm ima dugu tradiciju podrške lokalnoj zajednici, po čemu je svakako poznat i dobitnik je brojnih nagrada u ovoj oblasti.


PROTEST  ZBOG GLOBE „DNEVNIKU” I RADIJU 021

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su protiv presude kojom su „Dnevnik„ i Radio 021, te urednici tih medija, pred Višim sudom u Novom Sadu pravosnažno osuđeni da plate naknadu štete za povredu časti i ugleda tužiocu Goranu Uroševiću, koji je trenutno na odsluženju zatvorske kazne u Požarevcu. U saopštenju se navodi da se tom presudom još jednom pokazalo da sudovi u Srbiji gotovo po pravilu donose presude koje ugrožavaju medije i medijske slobode. ANEM, NUNS i NDNV podsećaju na to da se sloboda izražavanja može ograničiti – a presuda „Dnevniku„ i Radiju 021 takvo ograničenje svakako jeste – samo u slučaju kada je to neophodno u demokratskom društvu.
„Nije jasno zašto su mediji osuđeni da plaćaju štetu u slučaju u kojem je tužilac imao mogućnost da, po Zakonu o javnom informisanju, traži objavljivanje odgovora, odnosno besplatno objavljivanje informacije o tome da je postupak za iznudu iz 2007. godine pravnosnažno obustavljen. Takođe, postavlja se pitanje kakvu je tužilac povredu ugleda mogao trpeti, budući da jeste pravnosnažno osuđen za iznudu, što je definitivno moralo da utiče na to da mu ugled i inače bude narušen. Mediji jesu napravili grešku, ali greška u konkretnom slučaju nije suštinske prirode, te osuda na plaćanje naknade štete nije srazmerna povredi prava oštećenog već se svrha mogla postići i sredstvima koja bi predstavljala blaže mešanje suda u slobodu izražavanja. Asocijacija medija je do sada u više navrata skretala pažnju da se neadekvatnim sudskim presudama vrlo često ugrožava egzistencija medija.


NOVA POŠTA ZA NOVO VREME

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Pošte Srbije” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić, slanjem pisma resornom ministru u Vladi Srbije, svečano je 11. jula u centru Bora otvorio renovirane prostorije pošte 19210 Bor 1. Renoviranje šalter sale započeto je aprila ove godine, a vrednost radova je 24.000.000 dinara. Detaljno je renovirana šalter sala površine 312,46 kvadratnih metara i opremljena prepoznatljivim poštanskim mobilijarom po meri novog doba, kao i savremenom IT opremom. Osim modernog poslovnog ambijenta, rekonstrukcijom se dobila veća tehnološka funkcionalnost, jer su sada adekvatno objedinjene sve faze procesa rada. Sa ponudom tradicionalnih poštanskih ali i najnovijih integrisanih servisa, korisnicima će na raspolaganju biti ukupno deset šaltera. Ova pošta mesečno ostvari u proseku 55.000 usluga i prihod od tri miliona dinara, što predstavlja četvrtinu ukupnog mesečnog prihoda RJ „Bor”. Goran Ćirić je kazao kako je plan da sve pošte u Srbiji imaju jednak kvalitet usluga, pa je kao primer naveo da je posle renoviranja pošte u Boru, osim standardnih, moguće koristiti i nove usluge – elektronski servis, elektronski potpis i ostale usluge Pošte Srbije.


PRIZNANJE NOVINARU „DNEVNIKA”

Novinari „Dnevnika” Dragan Milivojević i Televizije „Pink” Milan Atanasijević dobitnici su mesečne nagrade na konkursu za najbolji medijski prilog o trgovanju finansijskim derivatima preko FOREDž platformi, koju sprovodi „FDž-Lider” iz Beograda. Da baš ova dva novinara dobiju novčane nagrade u visini od 250 dolara na „FDž-Lider” platformi za trgovanje finansijskim derivatima odlučio je žiri u čijem su sastavu zamenik glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milan Ćulibrk, direktor Centra za marketing, komunikacije i promociju Privredne komore Srbije Ivan Jakšić i viša FOREDž analitičarka u „FDž-Lideru” Ana Mihajlović. Konkurs je startovao 7. juna i trajaće do 31. oktobra 2012. godine. Otvoren je za sve novinare štampanih i elektonskih medija registrovanih na teritoriji Srbije. Kako je saopšteno, glavna nagrada je studijsko putovanje na „FDž WEEK” u Londonu u novembru 2012. godine za autore tri najbolja medijska priloga.


KOMPANIJA „DUNAV“ DEMANTUJE VLADINO SAOPŠTENJE

Kompanija „Dunav“ osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija) je demantovala saoštenje tehničke vlade u kome se navodi da je Kompanija Dunav osiguranje učinila akt protivan propisima i etičkim načelima dobre poslovne prakse, a na štetu poreskih obveznika i budžeta Republike Srbije, kako se to  tvrdi u pomenutom saopštenju. Kompanija Dunav, i pored nespornih prava iz sudske presude, neće naplatiti od svoje države ni dinar više od sredstva koja bude morala da plati stranim reosiguravačima. Takođe, Kompanija će učiniti sve što je u njenoj moći da se u direktnim pregovorima sa stranim reosiguravačima (i bez nadležnih predstavnika Vlade koji nisu želeli da se uključe u ove pregovore), visina obaveze Republike Srbije smanji u što većem iznosu, o čemu ćemo blagovremeno izvestiti nadležne državne organe, kao i širu javnost. Inače reč je o sporu nastalom po osnovu zahteva za naplatu štete izazvane sudarom i padom dva aviona iznad Zagreba još 1976. godine.


"OLIMPIJSKI BROJ" MAGAZINA "LEPOTA I ZDRAVLJE" 

Srpsko izdanje magazina "Lepota i zdravlje", najčitanijeg ženskog lifestyle mesečnika u regionu, pojavilo se na kisocima sa atraktivnom naslovnom stranom na kojoj je naša olimpijka Ivana Španović. Ivana se za "Olimpijski broj" magazina "Lepota i zdravlje" fotografisala u haljini koju je za nju u bojama srpske trobojke kreirala Valentina Obradović iz AMC. Pored Ivaninih fotografija i razgovora sa našom proslavljenom atletičarkom, "Olimpijski broj" magazina donosi veliki broj zanimljivosti i korisnih informacija vezanih za OI u Londonu koje počinju 27. jula. Magazini "Color Press Grupe" (član Asocijacije medija) su partneri Srpskog olimpijsko tima u Londonu i pratiće uspehe naših sportista u nedeljama koje su pred nama.


STOTI BROJ „LINKA”

Stoti broj časopis za profesionalce u medijima „Link” pojavio se sa novim grafičkim izgledom i sa novim suizdavačem. Udruženje novinara Srbije stalo je uz osnivača ovog jedinstvenog mesečnika, Rastislava Durmana, i uz izdavača, novosadski „Media Art Kontent”, čime će se po svoj prilici osigurati budućnost jedne značajne specijalizovane publikacije. „Link“ će ubuduće imati štampanu i elektronsku verziju koju ćete moći da prelistavate na internet adresi:  http://www.floowie.com/en/read/link-br-100-101-za-web/.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

RAJNHARTOVA SMANJILA PROCENAT VLASNIŠTVA U FAIRFAX MEDIA

U prošlom broju Newslettera informisali smo vas da je najbogatija australijanka Đina Rainhart povećala vlasnički udeo u kompaniji Fairfax Media najstarijoj novinsko izdavačkoj kući u Australiji. Tom prilikom Rainhartova je zatražila i odgovarajući broj mesta u Upravnom odboru. Samo desetak dana kasnije, a nakon odluke da joj se ne odobri ulazak u Upravni odbor Rainhartova je odlučila da smanji svoj udeo u Fairfax Media. Sa prethodnih 18,67  odsto deonica Rainhartova je svoj vlasnički udeo smanjila na 14,99 procenata. Mnogi sumnjaju da je ovaj potez načinjen samo da bi se izvršio pritisak na menadžment najstarije australijske izdavačke kuće.


BSkyB PLATIO 600.000 FUNTI ZA OMOTNICU PRE NASLOVNE STRANE “SUN”

Satelitski emiter tv programa kompanija BskyB platila je 600.000 funti za pravo da u 42 godine dugoj istoriji dnevnog lista “Sun” bude prva kompanija koja će moći da štampa omotnicu pre zvanične nalovne strane lista. Ovo je prva ovakva omotnica u istoriji SUN ali ne i jedina i najskuplja kada su u pitanju novinski izdavači u Velikoj Britaniji. Najskuplje četiri vezane oglasne strane, koje su predstavljale „korice” pre uobičajenih korica dnevnog lista, platila je kompanija Pepsi Cola dnevnom listu Daily Mirror još daleke 1996. godine, a cena je iznosila ni manje ni više nego milion funti. Inače BSkyB i Sun imaju zajednički imenitelj u Mardokovoj britanskoj diviziji News International. Ova kompanija ima 39,1 odsto vlasničkog udela u BSkyB, a vlasnik je tabloida „Sun”. Ovaj oglasni aranžman mnogi tumače u kontekstu značajnog smanjenja prihoda od oglasa u Mardokovim britanskim dnevnim listovima.


NOVA DIREKTORKA „YAHOO”

Internet kompanija „Yahoo” odlučila je da za novog direktora imenuje Marisu Mejer (37). Na poziciju izvršne direktorke. Mejerova dolazi nakon ostavke Skota Tompsona za koga je utvrđeno da ne poseduje diplomu iz oblasti kompjuterskih nauka. Mejerova dolazi sa 13-togodišnjim iskustvom sticanim u najvećem internet provajderu „Google”, gde je bila među prvih 20 zaposlenih i prva žena inženjer. Magazin Fortune svrstao je Marisu na listu od 50 najuticajnijih žena na svetu. Marisa Mejer funkciju izvršne direktorke kompanije „Yahoo“ preuzima u poodmakloj trudnoći uz tvrdnju da porođaj neće biti velika prepreka njenom aktivnom angažmanu.


POSLE 156 GODINA „INŽENJER“ SAMO NA INTERNETU

Posle punih 156 godina redovnog izlaženja iz štampe poklekao je jedan od najstarijih specijalizovanih britanskih magazina „The Engineer“. Poslednji broj časopisa štampan je 16. jula, a ubuduće će se pojavljivati samo e-izdanje magazina namenjeno čitanju na različitim elektronskim platformama. U obrazloženju vlasnika Centaur Media, kao razlog za ukidanje štampane verzije magazina navode se posledice ekonomske krize koja i dalje teško pogađa sve štampane medije u Velikoj Britaniji. Poslednji oditovani tiraž magazina je 28.457 primeraka.


NOVI LEJAUT „SIDDOJČE CAJTUNGA“

Početkom jula nemački dnevni list „Süddeutsche Zeitung“ dobio je novi grafički izgled. Kao osnovni razlog za novi lejaut navodi se prelazak na novi font iz „familije“ SZ-Text. Novi dizajn je „olakšao“ novinu i čitaocima omogućio bolji pregled objavljenih tekstova. Inače prema poslednjim podacima oditovanja, list je imao prosečan tiraž od 431.751 u periodu ponedeljak-subota i 516.748 primeraka subotom. Menadžment smatra da su inače tradicionalne dnevne novine sada dobile takozvani „lagani izgled“ odnosno grafički izgled.


PITSBURG KURIR NAJUTICAJNIJA  NOVINA AFROAMERIKANACA

Nedeljne novine „Pittsburgh Courier“ proglašene su za najveće i najuticajnije nedeljne novine afroamerikanaca, koje se distribuiraju u SAD. Novine su počele da se štampaju 1910 godine, a prvi sačuvani primerak nosi datum 5. novembar 1910. godine. Zlatno doba novina bilo je 1948. godine kada su se prodavale u tiražu od 450.000 primeraka i zapošljavale više od  400 saradnika u 14 američkih gradova. Novine i danas izlaze svake srede. „Stari“ Pitsburg kurir prodat je 1965. godine izdavačkoj kući Chicago Defender, a novo doba za njih nastaje samo godinu dana kasnije kada je lansiran „New Pittsburgh Courier“


„DENTSU“ KUPUJE „AEGIUS“ ZA 3,16 MILIJARDI FUNTI

Japanski marketinški džin kompanija „Dentsu“ namerava da za iznos od 3,16 milijardi funti kupi kompaniju „Aegius“, koja se bavi medija baingom i uslugama digitalnog marketinga. Ponudu je upravnom odboru „Aegius“ kompanije preporučio glavni deoničar Vinsent Bolore koji je Japancima već prodao udeo od 14,9 odsto, a istovremeno je dao nalog i za prodaju preostalih 15,5 odsto deonica. Akcionari Aegius kompanije će definitivnu odluku o prodaji doneti na avgustovskoj skupštini. Inače kopovina se u stručnim krugovima tumači kao pokušaj Dentsu kompanije da postane glavni igrač na globalnom oglasnom tržištu, kojim trenutno dominiraju marketinške agencije poput WPP, Publicis, Interpublic i Omnicom. Kompanija Aegius zapošljava širom sveta 12.000 saradnika.


BBC „POKRIVA“ OLIMPIJADU SA 765 SARADNIKA

Britanski javni servis BBC odlučio je da na kanalima BBC1 i BBC3 gledaocima pruži praktično sve informacije o zbivanjima na Olimpijskim igrama London 2012. godine. Za pokrivanje olimpijskih događanja BBC je angažovao 765 saradnika koji će proizvesti 2.500 sati programa. Poređenja radi za Olimpijske igre održane u Pekingu BBC je angažovao 493 saradnika. U poređenju sa čak 2700 saradnika sa koliko će olimpijska takmičenja pratiti američka TV mreža NBC ovo čak i nije preterana cifra kada je reč o domaćinima. Organizatori očekuju da će u doba Olimpiskih igara u Londonu boraviti čak 28.000 članova medijskih ekipa iz celog sveta koji će izveštavati o zbivanjima na Olimpijadi i oko nje.

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde