Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
JUL, 2011.
Asocijacija Medija
No.156
U OVOM BROJU
Vensan Dežer gost Asocijacije Medija
Komisija odložila odluku o Novostima zbog tužbe OSTA
Od „THANK YOU & GOODBUY“...
... Preko „WE ARE SORRY“...
... Do bespoštendne borbe za tržište
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

VENSAN DEŽER GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasador Vensan Dežer posetio je Asocijaciju medija. Sa domaćinima, glavnim urednicima i generalnim direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije, ambasador Dežer je detaljno razgovarao o ispunjavanju uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji i očekivanjima koje EU ima u tom pogledu. Najviše vremena bilo je posvećeno razgovoru o nacrtu teksta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine. Glavni urednici i direktori medijskih kuća upoznali su Dežera sa svojim stavovima u pogledu potrebe izlaska države iz vlasništva u medijima, transparentnosti vlasništva u medijima i zaštiti konkurencije. Ističući da se Asocijacija od samog početka zalaže za ovakve stavove domaćini su istakli da su apsolutno protiv nastojanja da se pojedina pitanja rešavaju u nerealno kratkim rokovima, ali i da su istovremeno i protiv bilo kakvih pokušaja da se transparentnost vlasništva i zaštita konkurencije regulišu sistemom „lex specialis“ već primenom odredaba postojećih i nedavno usvojenih i dopunjenih zakona o zaštiti konkurencije, registraciji, privrednim društvima... Ističući da ni on lično nije za uređivanje medijske scene primenom „lex specialis“ Dežer je prisutne obavestio da ne postoji jedinstvena evropska praksa kada su mediji u pitanju, ali da sve zemlje članice pokušavaju da tu oblast regulišu prihvatanjem najbolje moguće prakse. Istovremeno istakao je da je Medijska strategija dokument koji bi doprineo bržoj i boljoj regulaciji medijske scene u Srbiji i potvrdio stav da medijska industrija treba da bude jedan, ali ne i jedini, od najznačajnijih učesnika u izradi ovakvog dokumenta. Na ovu temu dogovoren je novi susret u septembru.


„NOVOSTI“: BEKU ODUZETA UPRAVLJAČKA PRAVA

Rešenjem Komisije za hartije od vrednosti i formalno pravno je utvrđeno da je biznismen Milan Beko, preko tri povezane firme u njegovom vlasništvu, većinski vlasnik Kompanije „Novosti“ (član Asocijacije medija). Kompanije Ardos, Trimax i Karamat poseduju 62,42 akcija „Novosti“, dok su manjinski vlasnici u „Novostima“ Republika Srbija 29,5 odsto, PIO Fond 7,15 odsto i mali akcionari, koji poseduju 0,92 odsto akcija. Komisija za hartije od vrednosti je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava Ardosu, Trimaxu i Karamatu na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa, ili do prodaje akcija. Milan Beko je potvrdio da je dobio rešenje Komisije za hartije od vrednosti i najavio da će konačnu odluku doneti nakon konsultacija sa medijskom kućom WAZ, "sa čijim je ulogom u ovom poslu Komisija za hartije od vrednosti stekla odgovarajuća saznanja". Tri Bekove firme sada imaju pravo na 1.684 glasa, tako da država sa svojih 1.989 glasova na osnovu udela u Novostima od 29,5 odsto, ima najveća upravljačka prava. Beku je Komisija za hartije od vrednosti naložila da u roku od tri meseca da ponudu za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara Novosti, ili da proda vlasnički udeo od 25 odsto akcija.


BEZ VAC-A NEMA PRODAJE AKCIJA „NOVOSTI“

Beogradski biznismen Milan Beko ne može bez dogovora sa nemačkim VAC-om da prodaje akcije medijske Kompanije Novosti (član Asocijacije medija) koje su u njegovom vlasništvu. Kako se na kraju rada Komisije za hartije od vrednosti ispostavilo VAC (WAZ) ima zalog na akcije Novosti koje su kupovale tri Bekove firme, „Ardos”, „Trimaks” i „Karamat”, što znači da je onemogućena njihova preprodaja. Inače, austrijski Ost holding, koji je vlasništvo medijske grupacije VAC, zatražio je u januaru ove godine od Komisije za zaštitu konkurencije Srbije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija Kompanije Novosti. Ost holding je osnovan 1998. godine kao kompanija za upravljanje udelima grupacije VAC u istočnoj Evropi.


IZABRAN NOVI GENERALNI DIREKTOR RTV

Nakon što je Upravni odbor Radio-difuzne ustanove Vojvodine doneo odluku, Siniša Isakov je i zvanično preuzeo dužnost generalnog direktora Radio Televizije Vojvodina. Isakov je najavio da će uskoro oformiti novi, osavremenjeni tim, već dokazan u medijskom poslu, koji će, kako je rekao, biti sposoban da u kratkom periodu građanima pruži javni servis kakav im je potreban danas. Prema programu rada i razvoja RUV-a koji je sastavio novi generalni direktor, najpre će biti doneta Strategija razvoja pokrajinskog javnog servisa za period do 2015, a zatim i organizacioni model kuće, koji će biti u skladu sa obavezama i zakonskom regulativom. Planirano je i da se do kraja 2011. godine, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Vladom Vojvodine, omogući odlazak zaposlenima koji pokažu takvu želju, a da se ostalima omogući prekvalifikacija i dodatna edukacija kako bi preuzeli nove, zahtevnije poslove.


KOMISIJA ODLOŽILA ODLUKU O NOVOSTIMA ZBOG TUŽBE OSTA

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je obustavila postupak za rešenje o zahtevu nemačke kompanije VAC za preuzimanje 62,4 odsto akcija medijske kompanije Novosti (član Asocijacije medija). Kako se navodi u zaključku, taj postupak je obustavljen dok Upravni sud ne donese odluku po tužbi austrijske firme Ost, koja je tužila komisiju jer dovodi u pitanje završetak postupka u predviđenom roku.
Austrijski holding Ost, koji je vlasništvo nemačke medijske grupacije VAC, zatražio je u januaru ove godine od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija kompanije Novosti, koje su u posedu tri povezane firme beogradskog biznismena Milana Beka.


KONKURS ZA NAJBOLJI MEDIJSKI PRILOG O EU

Konkurs za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija u Srbiji koji su raspisali Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za evropske integracije i Erste banka trajaće do 1. decembra ove godine. Na konkursu mogu učestvovati novinari čiji su radovi objavljeni od 1. januara do 1. decembra 2011, a nagrada za pobednike je put u Brisel. Teme radova trebalo bi da budu evropske integracije, ili proces stabilizacije i pridruživanja Srbije EU i njihov uticaj na svakodnevni život građana Srbije.
Ocenjivaće se prilozi u 10 kategorija - najbolji televizijski, radijski i novinski izveštaj, najbolji prilog na lokalnom mediju, zatim u oblasti malih i srednjih preduzeća, najbolji prilog objavljen na internetu, kao i studentski rad objavljen u štampanom ili elektronskom mediju. Nagrade će biti dodeljene i u kategorijama najbolji prilog o projektu realizovanom u Srbiji koji je finansirala EU, najbolji interaktivni medijski sadržaj i najbolja stranica na društvenim mrežama. Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je ocenio da su novi mediji, internet i socijalne mreže, postali važan izvor informacija građana Srbije o EU.


STIPENDISTI FONDA ZA BUDUĆNOST NA LETNJEM KAMPU NA ZLATIBORU

Letnji kamp za stipendiste Fonda za budućnost, jedinstvenog programa za brigu o deci bez roditeljskog staranja, ove godine organizovan je na Zlatiboru u trajanju od 8. do 15. jula. Stipendisti koji su redovno pohađali program profesionalne podrške, na letnjem kampu imali su priliku da se druže, bolje upoznaju, obnove naučeno na radionicama, razviju životne veštine i pripreme se za samostalan život koji ih očekuje. Na Zlatiboru su boravila deca iz četiri doma - Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, SOS Dečijeg sela “Dr Milorad Pavlović” iz Sremske Kamenice, doma „Duško Radović“ iz Niša i doma „Jefimija“ iz Kruševca. U okviru edukativnih radionica stipendisti su vežbali poslovne aktivnosti i obilazili znamenita mesta ovog kraja: Jokino vrelo, Sirogojno, Stopića pećinu, vodopad Gostilje, Šargansku osmicu, Drvengrad, Zlatiborska jezera...Fond za budućnost pokrenula je kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) 2006. godine kao program za socijalizaciju i profesionalnog usavršavanje dece iz domova, koji im, uz dodatnu obuku u praktičnim životnim aktivnostima, nudi i zaposlenje po završetku školovanja.


MEDIJSKI SAMIT 28. SEPTEMBRA

Regionalni New Media Summit – Digital Impact, u organizaciji ABC Srbija i Business Dialogue, biće održan 28. septembra u beogradskom hotelu Continental. Nakon velikog uspeha prošlogodišnjeg samita, posvećenog štampanim medijima, drugi po redu Media Summit će u fokusu imati nove medije i njihov uticaj na promenu i razvoj medijske scene u regionu. Kao i 2010. godine, učesnici će biti rukovodioci medijskih i marketinških kuća iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije i okruženja, predstavnici državnih uprava, kao i eksperti iz Evropske Unije. Pored izlaganja na teme vezane za digitalizaciju medija i marketinga, prisutni će biti u mogućnosti da iznesu svoja mišljenja i stavove kroz panel diskusije, kao i da ostvare vredne poslovne kontakte.
Predviđeno je da u radu samita učestvuje više od 350 rukovodilaca medijskih kuća, agencija i kompanija-oglašivača.


IZLOŽBA STRIPOVA MARKA SOMBORCA NA KALEMEGDANU

U okviru ovogodišnje manifestacije BELEF na Kalemegdanu je otvorena izložba karikatura Marka Somborca popularnog karikaturiste i strip crtača dnevnog lista „Blic“ (član Asocijacije medija). Na Savskom šetalištu izloženo je oko 180 stripova na panoima veličine 1,80 puta 1,20 metara koji predstavljaju najbolja ostvarenja Marka Somborca koja je objavljivao na stranicama „Blica“, NIN-a i „Auto Bilda“. Izložba će biti otvorena do 1. avgusta.


SPORAZUM SA RTS O PRENOSIMA IZ PARLAMENTA

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić i sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović potpisali su sporazum pprema kojem RTS nastavlja da direktno prenosi zasedanja Skupštine uz naknadu od 80 miliona dinara godišnje. Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović obećala je da će plaćanje RTS-u iznosa predviđenih ugovorom za TV prenose biti realizovano „relativno brzo“.


RRA: PINK KAŽNJEN – OBUSTAVLJEN POSTUPAK PROTIV TV PRVA

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) saopštio je da nije bilo govora mržnje u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem” Televizije Prva, a TV Pink je novčano kažnjena sa 750.000 dinara zbog emisije „Trenutak istine”, emitovane oktobra 2009. Savet RRA je saopštio da je obustavio postupak za oduzimanje dozvole, pokrenut protiv Televizije Prva zbog emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem”, smatrajući da nije bilo govora mržnje, niti elemenata kršenja Zakona o radiodifuziji. Agencija je na osnovu izveštaja svojih službi i izjašnjenja emitera istovremeno prihvatila i uveravanja da, bez obzira na prirodu emisije, ne samo da neće biti povređen Zakon o radiodifuziji i Kodeks emitera, već će urednički kolegijum TV Prva ubuduće s dužnom pažnjom voditi računa da ne bude pređena granica dobrog ukusa. U saopštenju je navedeno da je Prekršajni sud u Beogradu, po prijavi RRA povodom emisije „Trenutak istine”, emitovane oktobra 2009, izrekao TV Pink kao pravnom licu kaznu od 750.000 dinara, dok je odgovornom licu izrečena kazna od 40.000 dinara.


POŠTA PROMOVISALA FILATELISTIČKO IZDANJE „VEK DUŽIJANCE“

Povodom obeležavanja 100. godišnjica „Dužijance”, svečanosti bunjevačkih Hrvata u čast završetka žetve u Velikoj većnici gradske kuće u Subotici, promovisano je prigodno filatelističko izdanje posvećeno upravo ovom jubileju. Puštajući marku zvanično u opticaj, Goran Ćirić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija”, istakao je da je Pošta Srbije imala zadovoljstvo da na predlog zaslužnih Subotičana objavi ovo prigodno izdanje. „Dužijanca” je manifestacija koja traje, ne samo kroz dva različita veka, nego i kroz dva različita milenijuma i nadam se da će još dugo trajati na ovim prostorima”, istakao je Ćirić. Domaćin ove svečanosti, subotički gradonačelnik Saša Vučinić, zahvaljujući se brzoj reakciji Pošte Srbije na inicijativu poteklu iz Subotice da se ovaj praznik obeleži i na poštanskim markama, naglasio je da „Dužijanca” simbolizuje upravo ono što Suboticu čini onakvom kakva ona jeste, a to su pre svega vredni, zahvalni i tradiciji posvećeni ljudi


NOVA LICA NA RTV

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Siniša Isakov potvrdio je da je Sanda Savić, bivša urednica TV B 92, postavljena za novog programskog direktora, a njena koleginica iz iste kuće Vesna Kranjac za direktora produkcije TV Novi Sad, najavljujući istovremeno i nova, zvučna pojačanja Pokrajinskog javnog servisa.


BAJATOVIĆ MEĐU NAJUSPEŠNIJIM MENADŽERIMA REGIONA

Generalni direktor JP „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) Dušan Bajatović proglašen je za „Šampiona biznisa“ i „Najmenadžera“ zemalja srednje i jugoistočne Evrope na ceremojiji u Sarajevu. Primajući priznanje, a u kontekstu činjenice da su se u Sarajevu okupili menadžeri zemalja bivše Jugoslavije, Bajatović je istakao: „Da bi smo se mi sa ovih prostora oduprli jakim i velikim ekonomijama, moramo da integrišemo naše naizgled male privrede, ali velike mogućnosti i pametne ljude. Ako budemo tako radili biće nam svima dobro“. Pored Bajatovića, laureati iz Srbije su i direktori „Farmakoma“ iz Šapca i „MK Grupe“ iz Novog Sada Miroslav Bogićević i Miodrag Kostić.


RTS TRAŽI STRUČNJAKE ZA 21. VEK

Radio Televizija Srbije objavila je da traži stotinu školovanih, digitalnio pismenih, mislećih mladih ljudi za rad u različitim organizacionim delovima javnog servisa. Potraga će trajati do 15. septembra, kandidati mogu da šalju biografije sa propratnim pismom na internet adresu: posao@rts.rs ili na adresu: Takovska 10, 11000 Beograd sa naznakom „Posao“. Za 100 mladih ljudi RTS će organizovati tromesečnu obuku, a oni koji budu najbolji ostaće da rade u RTS-u.


BENETON SRBIJA I TIGAR TYRES U MT:S MREŽI

Uspešne kompanije i brendovi svetskog renomea Benetton Srbija i Tigar Tyers počele su da koriste usluge mobilne telefonije vodećeg telekomunikacionog operatora, kompaniije Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija). Potpisivanjem ugovora sa Telekomom Srbija, ove kompanije postale su i korisnici  fiksne telefonije i internet usluga ovog operatora.
Prilikom potpisivanja ugovora, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija,  Vladimir Lučić, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su dve velike i uspešne kompanije izabrale mt:s kao partnera u oblasti pružanja usluga mobilne telefonije u narednom periodu. On je ocenio da je izbor pravih partnera značajan za uspeh daljeg poslovanja i da će ova kompanija ukazano poverenje opravdati kvalitetnom uslugom, po najvišim standardima. Pored osnovnih telekomunikacionih usluga, Telekom Srbija poslovnim korisnicima nudi mnoge dodatne usluge u oblasti telemetrije, cloud computing-a, praćenja vozila, video nadzora. U okviru ponude, dodatno se izdvaja stručna tehnička podrška na celoj teritoriji Srbije, koja je, 24 časa dnevno na raspolaganju korisnicima.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

OD „THANK YOU & GOODBAY“...

Uz gore citirani naslov na prvoj strani poslednjeg broja, posle punih 168 godina prestao je da izlazi najtiražniji britanski tabloid „News of the World“ deo kompanije „News International“ u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Mardoka. Najpre sumnje, a zatim i dokazane optužbe i priznanja da su urednici i novinari ovog nedeljnika višegodišnjim prisluškivanjem mobilnih telefona kraljevske porodice, poznatih ličnosti, pa i žrtava otmice i podmićivanjem policije dolazili do ekskluzivnih informacija izazvali su dramatične potrese kako na britanskoj medijskoj tako, istovremeno, i na političkoj sceni. U nastojanju da spase deo svoje britanske medijske imperije Rupert Mardok je hitno doneo odluku o gašenju „News of the World“ i to pri prosečnom tiražu ovog lista od 2,8 miliona primeraka. Poslednji broj odštampan je u nedelju, 7. jula, a prodao se u tiražu od 3,8 miliona primeraka. Britanski premijer Dejvid Kameron pritisnut činjenicom da je jedan od njegovih najznačajnijih savetnika, donedavni glavni urednik ugašenog tabloida naredio je hitnu i detaljnu istragu dovodeći istovremeno u pitanje sistem samoregulacije kada su u pitanju štampani mediji.


... PREKO „WE ARE SORRY“...

Da je afera prisluškivanja mobilnih telefona jedna od najvećih u istoriji štampanih medija u Velikoj Britaniji pa i u svetu pokazuje i brzina reagovanja Ruperta Mardoka u nastojanju da sačuva što se sačuvati može kada je reč o njegovom britanskom ogranku kompanije „News International“. Najpre je po 0,75 funti od svakog prodatog primerka poslednjeg broja „News of the World“ otišlo u dobrotvorne svrhe. Zatim je Mardok suspendovao ponudu datu za preuzimanje većinskog paketa akcija BskyB satelitske tv mreže. Usledila je iznuđena ostavka a zatim i hapšenje njegove „ljubimice“ Rebeke Brooks na mesto izvršne direktorke „News International“ i postavljanje nekompromitovanog Toma Morkridža za prvog čoveka kompanije. I na kraju, a kraj se u stvari i ne nazire, usledio je oglas sa zvaničnim izvinjenjem, kako Ruperta Mardoka tako i kompanije „News International“ koji je objavljen ne samo u Mardokovim britanskim dnevnim listovima, već i na stranicama konkurentskih dnevnika. Štamparska boja se još nije osušila kada su počele optužbe upućene i na račun Mardokove centrale u USA. Američki FBI otpočeo je istragu povodom optužbi da su mediji, čiji vlasnik je „News Corporation“ prisluškivali mobilne telefone žrtava terorističkog napada, koji se u Njujorku dogodio 11. septembra


... DO BESPOŠTEDNE BORBE ZA TRŽIŠTE

Nije prošlo ni nedelju dana od izlaska iz štampe poslednjeg broja nedeljnika „News of the World“ štampanog u tiražu od 3,8 miliona primeraka, a već je otpočela borba za primat među čitaocima ovoga do nedavno najtiražnijeg britanskog tabloida. Smatra se da bi jedan od najozbiljnijih takmaca mogao da bude „The Main on Sunday“ čiji čelnici su već počev od 18. jula krenuli u „napad“ na 1,5 miliona domaćinstava za koje se pretpostavlja da su kupovala Mardokov nedavno ugašeni magazin. Napad se odvija putem poruka preko „direktne pošte“ a rezultat bi trebalo da bude preuzimanje što većeg broja od prosečnih 2,8 miliona kupaca ogašenog nedeljnika. Među konkurentima za naslednike pominju se i nedeljna izdanja: Daily Star Sunday i Sunday Mirror. Dok se ljuti konkurenti spremaju za veliku bitku sve su prisutnije informacije da je Mardokova ekipa iz „News International“ već spremna da na tržište lansira novi nedeljnik – tabloid pod imenom „Sun on Sunday“.


... I NERAZJAŠNJENE SMRTI

Bivši novinar nedavno ugašenog tabloida “News of the World” Šin Hor (Sean Hoare, 47), koji je otkrio skandal o prisluškivanju telefona javnih ličnosti, pronađen mrtav u domu severno od Londona. “Njegova smrt se trenutno tretira kao neobjašnjiva, ali se ne smatra sumnjivom. Istraga policije o ovom incidentu je u toku”, navodi se u saopštenju policije. Hor je u intervjuima za “Njujork tajms” i “Bi-Bi-Si” prošle godine tvrdio da je bivši urednik tabloida Endi Kolson, koji je kasnije postao savetnik za medije premijera Dejvida Kamerona, znao za prisluškivanje javnih ličnosti. O Horovim tvrdnjama informisan je Skotland jard, koji je, međutim, saopštio da je novinar odbio da da izjavu. Kolson je uhapšen u okviru opsežne policijske istrage o prisluškivanju javnih ličnosti, u kome su učestvovali zaposleni u sada ugašenom tabloidu


GOOGLE TUČE VLASTITE REKORDE

Kompanija Google tokom drugog kvartala 2011. godine ostvarila je do sada rekordan prihod od 9 milijardi dolara. Ovaj rezultat ostvaren je na svetskom nivou, ali istovremeno su ostvareni i rekordni prihodi od 967 miliona dolara u Velikoj Britaniji. Reč je o porastu prihoda od 32 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, a važno je da najveći deo rasta prihoda ostvaren preko vlastitih sajtova i da je tako ostvaren prihod od 6,23 milijardi dolara.


KANADSKI IZDAVAČI ISTUPAJU IZ SAVETA ZA ŠTAMPU

Kanadska izdavačka kuća Sun Media obavestila je javnost da će iz nadležnosti Saveta za štampu u Ontariu povući svih 27 izdanja među kojima je i popularni kanadski tabloid „Toronto Sun“. Kompanija je saopštila da nije saglasna sa stavovima koje zastupa i promoviše Savet za štampu. Inače „Toronto Sun“ je nedavno bio izložen „paljbi“ zbog objavljavanja fotografije princeze Kate snimljene u trenutku kada je vetar podigao njenu haljinu. Prošle godine partnerska kompanija firme Sun Media istupila je iz Saveta za štampu u Quebeku.


U EVROPI STARTUJE MAGAZIN „INTERVIEW“

Za početak 2012. godine planiran je u Nemačkoj start magazina „Intervju“ koji je još 1969. pokrenuo kao mesečnik u Njujorku umetnik Endi Vorhol. Ovaj magazin predstavlja talente i vrhunske kreativce u oblasti mode, umetnosti, muzike. filma, dizajna i literature. Odgovorni urednici ovog nemačkog izdanja su do sada bili na čelu kulturnih resora u „Welt am Sonntag“ i „Musikexspress“, koji je izdavao Axsel Springer.


TIRAŽ ŠPIGLA SA NAJVEĆIM RASTOM

Nedeljnik „Špigel“ ostvario je, prema analizi čitanosti u prvom polugodištu 2011. godine u Nemačkoj, najveći rast među svim posmatranim naslovima. U odnosu na konkurentske naslove ovaj hamburški magazin našao se na vodećoj poziciji sa 718.000 čitalaca i porastom od 26,8 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Među dnevnim listovima u Nemačkoj najveći porast i vodeće mesto zauzeo je „Zidojče cajtung“ („Süddeutsche Zeitung“) sa rastom od 11,6 odsto. Nedeljne novine Cajt („Die Zeit“) ostvarile su rast od 9 odsto i sa 242.000 čitalaca nalaze se na prvom mestu među nedeljnim izdanjima dnevnih listova i nedeljnim novinama.


NOVI IZGLED „AUTO MOTOR I SPORTA“

Izdavač „Motor presse“ iz Štutgarta, koji izdaje reviju „Auto motor und sport“ priprema izmenjeni vizuelni i sadržajni izgled ovog časopisa. Fotografije većeg formata, nova tipografija, modernije grafike i preglednije tabele doprineće da čitaoci lakše pristupaju informacijama i tekstovima u listu. Namera je redakcije da intenzivira dijalog sa čitaocima.


NOVI TV EMITER RTL GRUPE U HOLANDIJI

Od 1. septembra će u okviru RTL Group startovati RTL Nederland. Ovaj novi kanal nudiće gledaocima non stop holandske i internacionalne kriminalističke serije. Ovaj emiter je još u pregovorima sa kablovskim i drugim mrežama, koje će gledaocima nuditi prijem novog programa, a preko kojih će mreža gledaoci moći da prate novi program biće poznato pre 1. septembra.


MEDIJSKI SAJTOVI NAJVAŽNIJI IZVORI INFORMACIJA

Veb sajtovi novina, radija i televizije najpopularnije su adrese na internetu. Ovo proizilazi iz reprezentativnog istraživanja, gde su anketirani odgovarali za potrebe udruženja korisnika visoke tehnologije. Prema ovom istraživanju svaki drugi korisnik interneta u Nemaćkoj (49 procenata) primaju informacije o dnevnim aktuelnostima na sajtovima radija i televizije. Takođe, oko 25 miliona stanovnika ove zemlje, ili 42 procenta, koriste sajtove dnevnih novina za prijem dnevnih aktuelbnosti.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde