Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
JUL, 2011.
Asocijacija Medija
No.155
U OVOM BROJU
Premijer Cvetković primio predstavnike ENPA i Asocijacije Medija
Koktel povodom prijema Asocijacije Medija u ENPA
Menadžeri srpskih medija na studijskom putovanju u SAD
Posetite Britaniju - pozvani ste!
USA: Ganet otpušta 700 zaposlenih
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PREMIJER CVETKOVIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE ENPA I ASOCIJACIJE MEDIJA

Predsednik vlade Republike Srbije Mirko Cvetković primio je predstavnike Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) i Asocijacije medija, koji su ga obavestili o stanju u novinsko izdavačkoj industriji u zemljama EU, ali i u okvirima domaće medijske industrije. Na čelu delegacije bili su Ivar Rusdal predsednik ENPA i Veselin Simonović predsednik UO Asocijacije medija, a u razgovoru sa premijerom Srbije učestvovali su i Francine Cunningham izvršna direktorka ENPA, Mira Glišić – Simić i Manojlo Vukotić član UO Asocijacije medija, članovi UO Asocijacije  i Zoran Papić izvršni direktor Asocijacije medija. Predstavnici ENPA iskoristili su priliku da premijera Cvetkovića informišu, o inicijativi organizacije koja u Evropi okuplja više od 5.200 dnevnih listova, usmerenoj ka vladama svih zemalja EU, a koja podrazumeva ukidanje ili značajno smanjenje PDV-a za štampane medije. Predsednici ENPA i Asocijacije medija Rusdal i Simonović uručili su pismo poslato na adrese zemalja EU i srpskom premijeru uz uverenje da će uslediti konkretne i brze mere sistemske pomoći štampanim medijima. Ivar Rusdal i Francine Cunningham borave u Srbiji povodom prijema Asocijacije medija u članstvo ENPA, koja okuplja nacionalne asocijacije novinskih izdavača 25 evropskih zemalja.


ČELNICI ENPA KOD MINISTRA KULTURE

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković primio je Ivara Rusdala predsednika Evropske asocijacije novinskih izdavača, koji je boravio u Beogradu  povodom prijema Asocijacije medija u društvo evropskih novinskih izdavača. Razgovoru o položaju novinskih izdavača u EU, ali i Srbiji kao i o mogućnostima za unapređenje tog položaja pored Markovića i Rusdala prisustvovali su i Dragana Milićević Milutinović državna sekretarka za informisanje, Francine Cunningham izvršna direktorka ENPA, Veselin Simonović predsednik UO Asocijacije medija i izvršni direktor Asocijacije Zoran Papić. Ivar Ruzdal iskoristio je priliku da ministra Markovića obavesti o ENPA inicijativi za smanjenje PDV-a novinskim izdavačima u svim zemljama članicama EU, planiranim najznačajnijim aktivnostima ENPA do kraja tekuće godine, a po strani nije ostala ni aktivnost Ministarstva kulture u procesu izrade Medijske strategije. ENPA, koja ove godine slavi 50 godina postojanja, reprezentuje više od 5.200 nacionalnih, regionalnih i lokalnih listova koji se dnevno distribuiraju u tiražu od oko 150 miliona primeraka. Izdavačka industrija u Evropi ukupno predstavlja važan ekonomski sektor, koji zapošljava više od 750.000 radnika u oko 64.000 kompanija.


KOKTEL POVODOM PRIJEMA ASOCIJACIJE MEDIJA U ENPA

Povodom prijema u članstvo ENPA Upravni odbor Asocijacije medija, poslednje junske nedelje, je priredio vrtnu zabavu u sedištu Asocijacije medija. Tim povodom u Beogradu su boravili Ivar Rusdal predsednik Evropske asocijacije novinskih izdavača i Francinne Cunningham izvršna direktorka ENPA, koji su prisutne obavestili da je odluka o prijemu Asocijacije medija u ENPA doneta jednoglasno, kako na sednici Izvršnog odbora ove organizacije tako i na Godišnjoj skupštini.

 

 

U ime UO Asocijacije medija gostima se zahvalio Veselin Simonović predsednik Upravnog odbora, koji je izrazio uverenje da je prijem Asocijacije u organizaciju evropskih novinskih izdavača još jedan uspešan korak Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Domaćini mnogobrojnim gostima iz sveta politike, diplomatije, biznisa i medijske industrije bili su direktori i glavni urednici medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, koji u ovom trenutku na tržište Srbije plasiraju 9 dnevnih listova i više od 130 magazina.

 


MENADŽERI SRPSKIH MEDIJA NA STUDIJSKOM PUTOVANJU U SAD

Sredinom juna šestoro menadžera iz različitih medija u Srbiji boravilo je u SAD na “Professional Development Program for Serbian Media Managers”. U programu i posetama vodećim američkim medijima i institucijama učestvovali su Branka Đukić, direktorka “Tanjuga”, Aleksandar Timofejev, glavni urednik i direktor “Studija B”, Robert Čoban, predsednik “Color Press Grupe”, Mladen Velojić, direktor Media Centra Niš, Marija Karan, direktorka prodaje “Prve TV” i Vitomir Ognjanović, direktor “Južnih vesti” iz Niša. Grupu je predvodio Bojan Triković, zadužen za medije u Ambasadi SAD u Beogradu. Učesnici programa, koji je organizovao vašingtonski ICFJ (International Center for Journalists) tokom osmodnevnog boravka u Vašingtonu i Njujorku imali su predavanja i treninge u Pulicerovom centru za mir, a posetili su i neke od vodećih medija u SAD: Bloomberg News, New York Times, CBS, Washington Post, US Today, Voice of America, kao i ugledne institucije poput Vrhovnog suda, Ujedinjenih nacija i Newseuma, najvećeg muzeja posvećenog medijima na planeti.


NAGRADA ”NOVOSTIMA”

Krajem juna u Hotelu  ”Kontinental” na svečanoj ceremoniji dodeljene su regionalne nagrade ”Biznis partner 2011”. Gran pri nagradu ”Best partner” dobila je kompanija ”Fijat automobili Srbija”, a nagrađene su ukupno 44 kompanije iz zemlje i regiona. Među dobitnicima ovog značajnog priznanja je i kompanija ”Novosti” (član Asocijacije medija), u kategoriji ”Medija biznis partner”, a nagradu je primio Aleksandar Backović. Primajući nagradu Backović je istakao da je: „Ovo priznanje došlo u pravo vreme, u vreme kada je kompanija ”Novosti” izdala 20.000. broj, prodala šest milijardi primeraka lista i pet miliona knjiga, a uz to ostvarila tiraž od 100.000 primeraka romana ”Smrt je neprovjerena glasina” Emira Kusturice“.
U toku ceremonije svi prisutni posetioci dobili su primerak ”Novosti” dan pre nego što će osvanuti na kioscima. Među nagrađenim kompanijama našli su se i ”Delta agrar”, Prva srpska televizija, TV emisija ”Buđelar”, Rajfajzen banka, ”Unika osiguranje”, ”Zlatiborac”, Republički zavod za statistiku, vinarija ”Di Bonis”, univerzitet Singidunum i mnoge druge.


KANSKI LAV ZA MCCANN ERICKSON BEOGRAD

Kampanja agencije McCann Erickson Beograd (pridruženi član Asocijacije medija), „Niste sami“, osvojila je „Bronzanog lava“ u Kanu, na  najznačajnijem svetskom advertajzing festivalu. Projekat realizovan za Telefonsko  savetovalište za borbu protiv suicida, ocenjen je, od strane vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti komunikacija, kao jedan od najuspešnijih u kategoriji kreativnog korišćenja medija. Kampanja agencije McCann Erickson Beograd nagrađena je „Bronzanim lavom“ u kategoriji „Mediji - humanitarne organizacije, javno zdravlje i bezbednost, poruke za povećanje svesti javnosti“, u konkurenciji od skoro tri hiljade radova iz celog sveta. Za ovogodišnji Kanski festival kreativnosti, agencije iz više od 90 država prijavile su preko 28.000 radova, što ujedno predstavlja i najveći broj prijavljenih radova u istoriji festivala. McCann Grupa, u okviru koje posluje i agencija McCann Erickson Beograd, za svojih 14 godina rada, postala je jedini komunikacioni sistem sa naših prostora koji je osvojio dva kanska lava. Prvog Lava 2009. godine donela je agencija McCann Erickson Skoplje za kampanju za podizanje javne svesti o prevenciji raka testisa. Međunarodni festival kreativnosti „Cannes Lions“ koji se već 58 godina održava u Francuskoj, kao najprestižniji i najveći festival iz ove oblasti u svetu, predstavlja vodeću svetsku smotru u oblasti komunikacija. 


ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O MEDIJSKOJ STRATEGIJI

Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji završena je tribinom organizovanom u Čačku. Pre Čačka o sadržaju teksta, koji je u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva pripremila radna grupa sastavljena od predstavnika Asocijacije medija, Lokalpressa, UNS-a i NUNS-a, medijski poslenici su se izjašnjavali na tribinama organizovanim u Kragujevcu, Novom Pazaru, Novom Sadu i Beogradu. Kao što se i očekivalo najveće reakcije izazvao je predlog u ovom dokumentu da se država, na svim nivoima, povuče iz vlasništva u medijima. Stručnjaci Ministarstva kulture potrudiće se da tokom jula, na bazi svega onoga što se moglo čuti tokom javne rasprave, pripreme što bolji dokument i prezentiraju ga Vladi Republike Srbije, koja bi o ovom dokumentu mogla da raspravlja već u septembru.


PRESSHOP –  ONLINE KUPOVINA IZ FOTELJE

Redakcija dnevnog lista Press (član Asocijacije medija) odlučila je da vam u značajnoj meri olakša kupovinu. Pressshop online –nudi vam sve na jednom mestu. Jedna od najraznovrsnijih online prodavnica u Srbiji nalazi se na portalu Pressonline. rs i nudi vam preko 20.000 domaćih i stranih brendova. U delu Hit ponuda možete odabrati nešto od najpoznatijih svetskih brendova. Cene su promotivne a dostava je na kućnu adresu. Press online kupovina očekuje vas na internet adresi: http://www.pressonline.rs/sr/presshop.html


DVE GODINE ŽENA PORTALA

Žena portal, najposećeniji ženski portal u regionu, polovinom  juna je obeležio dve godine postojanja. U toku prethodne godine, Ženu portal, na web adresi www.zena.rs, posetilo je  više od 2.500.000 pojedinačnih posetilaca, koji su pregledali oko 86,600.000 strana. Kao i prethodne godine, Žena portal je na taj dan obezbedila sitne ženske poklone, kao iznenađenje svojim vernim posetiocima.
Žena portal kao sajt namenjen savremenoj ženi, pored redovnih rubrika: Lepota, Moda, Zdravlje, Porodica, Kuhinja, Ljubav i Seks, koje su ujedno i najinteresantnije, nudi svojim posetiocima i veliki broj drugih interesantnih sadržaja, kao što su saveti stručnjaka, zanimljivi horoskopi, ljubavni romani i, naravno, veliki izbor najrazličitijih recepata za slane i slatke zakuske. Pored ovih sadržaja, posetioci veliko interesovanje poklanjaju i za reportaže iz stvarnog života običnih ljudi. Žena portal će i ubuduće obogaćivati svoj sadržaj temama, rubrikama i drugim zanimljivim tekstovima za savremenu ženu.


„SRBIJAGAS“ PRIJATELJ KNJIGE

Kompanija „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) učešćem u izdavačkom poduhvatu „Novosti“ (član Asocijacije medija) novom izdanju romana Ive Andrića  „Na Drini ćuprija“ potvrđuje da je spremna da podrži prave vrednosti u kulturi. Ovim projektom „Srbijagas“ i „Novosti“ se uključuju u obeležavanje pola veka od kako je jedan od naših najvećih pisaca dobio Nobelovu nagradu za književnost. Prisustvujući predstavljanju knjige Dragan Jokić iz Srbijagasa je istakao „da je kompanija još jednom prepoznala važnost sprege privrede i kulture. Ulažući u ovakve projekte podižemo ugled „Srbijagasa“ ne samo u zemlji već i u inostranstvu. Objavljivanje romana „Na Drini ćuprija“ je izuzetno dobro za početak saradnje sa kompanijom „Novosti“ i ono će biti reper za sve naše buduće zajedničke projekte“. Istaknuto je da Srbijagas pomaže niz značajnih kulturnih manifestacija, uključena je u obnovu Hilandara, pomaže projekte u Narodnom pozorištu, filmski festival u Nišu i mnoge muzičke manifestacije.


URUČENI SERTIFIKATI 5. GENERACIJI STIPENDISTA FONDA ZA BUDUĆNOST

Petoj generaciji stipendista Fonda za budućnost svečano su uručeni sertifikati o završenom programu za podršku profesionalnom razvoju dece bez roditeljskog staranja. Najboljim stipendistima programa direktorka Fonda Ivana Mišković-Karić poklonila je lap-top računare a stipendistima koji planiraju nastavak školovanja najavila je dalju podršku, odnosno nastavak stipendiranja. Delta Agrar će na fakultetu stipendirati devojčicu koja je završila program Fonda za budućnost, a želi da upiše Poljoprivredni fakultet. Fond za budućnost, koji je 2006. godine pokrenula kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija), bavi se stipendiranjem, obukom, socijalizacijom i zapošljavanjem dece iz domova bez roditeljskog staranja. Od osnivanja do danas 140 dece prošlo je kroz Fond, od toga njih 19 je završilo program u poslednjoj, petoj generaciji. Fond za budućnost je autorski projekat, jedinstven i po tome što nudi zaposlenje stipendistima koji steknu određenu diplomu, jer je trenutak završetka školovanja i izlaska iz domova jedan od najdelikatnijih u njihovom odrastanju i punoj socijalizaciji. U ovom trenutku programom Fonda obuhvaćeno je 46-oro dece iz četiri doma Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, SOS Dečijeg sela “Dr Milorad Pavlović” iz Sremske Kamenice, doma „Duško Radović“ iz Niša i doma „Jefimija“ iz Kruševca.


CLOUD COMPUTING – VIRTUELNA IT INFRASTRUKTURA ZA VEĆE UŠTEDE

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) i Coming predstavili su Cloud Computing servis koji će velikim,  srednjim i malim preduzećima, državnoj upravi i rezidencijalnim korisnicima omogućiti  korišćenje virtuelne IT infrastrukture, čime se ostvaruju velike uštede u troškovima za informacione tehnologije. Cloud computing podiže nivo automatizacije poslovnih procesa, a samim tim i konkurentnosti i profitabilnosti kompanija, dok bi uvodjenje ovog servisa u javna preduzeća, zdravstvo, obrazovanje i državnu upravu, donelo Srbiji uštede u investicionim i operativnim troškovima koje se mogu meriti i stotinama miliona evra godišnje. Cloud computing servis podrazumeva korišćenje virtuelne IT infrastrukture - virtuelnog desktopa i virtuelnog servera-  kojoj se pristupa bez hardvera, a preko Thin Client uređaja. Telekom Srbija a.d sa partnerskom firmom COMING je prva telekomunikaciona kompanija u regionu koja uvodi ovu uslugu. Imajući u vidu da je svega nekoliko evropskih zemalja počelo sa pružanjem Cloud Computing usluge u ovakvom obimu, uvodjenje ovog servisa nesumnjivo predstavlja veliki uspeh za celu zemlju, a na dobrobit domaće privrede i državne uprave.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

POSETITE BRITANIJU – POZVANI STE!

Dugo očekivana kampanja “Posetite Britaniju – pozvani ste” startovala je 20. juna pozivajući turiste širom sveta da posete Veliku Britaniju. Kampanja “teška” 100 miliona funti trajaće četiri godine, a obuhvata tv spotove, pet kratkih filmova, digitalne oglase kao i niz aktivnosti u okviru socijalnih medija. Za kampanju su kao promoteri angažovani poznati Britanci među kojima su Džejmi Oliver, Rupert Everet, Džudi Denč, Tvigi… Svako od njih odabrao je da promoviše jednu oblast – Džudi Denč se opredelila za nasleđe, dvorce Šekspira, dok Tvigi promoviše Britaniju posvećujući se modnom aspektu.


GARDIAN ŠTEDI I OTPUŠTA

Londonski “The Gardian” nikako da se oslobodi posledica ekonomske krize. U kontekstu najnovijih gubitaka rukovodstvo kompanije je saopštilo da će nastaviti sa otpuštanjem zaposlenih i u naredne dve godine kako bi do početka 2016. godine od ovako ostvarenih ušteda cca. 25 miliona funti bilo preusmereno u digitalne poslove kompanije, koji se u ovom trenutku pokazuju kao mnogo profitabilniji. Gardijan zapošljava u raznim divizijama oko 1.500 izvršilaca među kojima je i 630 novinara.


MAIL ONLINE ZBRISAO VLASTITI REKORD

Mail Online je prosto zbrisao vlastiti rekord u broju pojedinačnih poseta tokom jednog meseca. Prema najnovijim podacima britanskog ABC, tokom maja 2011. godine Mail Online je imao oko 77,3 miliona pojedinačnih poseta, što je do sada apsolutni rekord u Velikoj Britaniji. Kada se poredi isti period 2010. godine podatak je još fantastičniji jer to predstavlja porast od 82,2 procenta. Drugoplasirani Gardian je u istom periodu zabeležio 51,4 miliona pojedinačnih poseta, što je “samo” 44 odsto više nego u maju 2010. godine. Inače Mail Online je saopštio da je, prema rezultatima kompanije Comscore postao treći najpopularniji novinski websajt u USA. Ispred njega su samo sajtovi The New York Times i Washington Post.


“LOVING LOCAL” PRED  200 AGENCIJA I DIREKTNIH OGLAŠIVAČA

Britansko Društvo novinskih izdavača privelo je kraju veliko, reprezentativno istraživanje posvećeno odnosu čitalaca prema lokalnim medijima. Rezultati pokazuju da u vremeno recesije raste poverenje čitalaca prema lokalnim medijima. O tome, kao i o svim ostalim rezultatima naroćilac istraživanja će informisati više od 200 predstavnika oglasnih agencija i direktnih oglašivača. Susreti i prezentacije rezultata istraživanja biće organizovani u Mančesteru, Lidsu, Edinburgu…


USA: GANET OTPUŠTA 700 ZAPOSLENIH

Kompanija Gannett, jedan od najvećih novinskih izdavača u Sjedinjenim Američkim Državama saopštila je da kriza, nažalost, i dalje vlada i ne prolazi, što se ogleda u kontinuiranom padu prihoda. Pritisnuta finansijskim nedaćama kompanija će morati da ukine oko 700 radnih mesta. Otpuštanja će, pre svega, pogoditi diviziju koja se bavi lokalnim izdavaštvom, gde će ukupan broj zaposlenih biti smanjen za oko tri procenta. Kompanijska perjanica, dnevni list “USA Today” ovoga puta će proći bez otpuštanja jer je to u ovom delu kompanije učinjeno još prošlog leta. Rukovodstvo kompanije saopštava da pojedine kategorije oglašavanja, kao što su nekretnine, pomoć u kući, pa i deo auto oglasa i dalje ne pokazuju oporavak i napredak.


DESMOND PRODAO “OK!” PLEJBOJU

Britanski izdavač Ričard Desmond najzad je pronašao kupca za američko izdanje magazina “OK!”. Kupac je kompanija Playboy's American Media. Reč je o izdavačkoj kući koja od 2009. godine, nakon što je potpisala ugovor sa Hju Hefnerom servisira sve poslove vezane za izdavanje legendarnog magazina “Plejboj”. Detalji ugovora nisu saopšteni, ali se pretpostavlja da Desmond nije zadržao bilo kakvo učešće u američkom izdanju “OK!” magazina.


REGIONALNI KONKURENTI ZAJEDNIČKI IZDAJU BIZNIS MAGAZIN

Ekonomska kriza primorava izdavače da traže nova rešenja pa i tamo gde je to do sada bilo nezamislivo. Dva velika gradska lista i regionalna konkurenta dogovorili su se o saradnji. Reč je o zajedničkom projektu iza koga stoje Liverpool Daily Post i Manchester Evening News. Redakcije su se dogovorile da zajednički pripreme i izdaju biznis magazin “North-West Top 200” posvećen najuspešnijim biznis kompanijama u regionu. Magazin će biti štampan na 68  stranica na premaznom papiru, a biće distribuiran kao dodatak ova dva lista, koji su od nedavno u vlasnistvu kompanije Trinity Mirror.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde