Jul, 2010 No. 133


USTAVNI SUD PRESUDIO U KORIST SLOBODE INFORMISANJA

Ustavni sud Srbije na sednici održanoj polovinom jula ukinuo je veći broj neustavnih odredbi inače spornog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informisanju. Ukinute su zakonske odredbe koje se dnose na visinu kazni, odredbe koje upis u registar javnih glasila dovode u vezu sa zabranom izavanja kao i  odredbe kojima se kršenje pretpostavke nevinosti i zaštite prava maloletnika tretiraju kao privredni prestup, jer po svojoj prirodi ne predstavljaju povredu privrednog i finansijskog poslovanja.
Ocenjeno je da nisu u skladu sa Ustavom i međunarodnim konvencijama odredbe zakona koje se odnose i na obavezivanje tužioca i suda da pokrenu postupak i izreknu kaznu javnom glasilu, a takođe i odredba prema kojoj samo domaće pravno lice ima pravo da osnuje javno glasilo.
Prema mišljenju suda, odredba koja se odnosi na dostavljanje podataka iz registra nadležnom ministru ili poreskoj službi, ne može biti sporna, a nisu neustavne odredbe o raspolaganju prava, kao ni zabrana osnivanja glasila pod istim, ili sličnim imenom u trajanju od godinu dana.


ASOCIJACIJA MEDIJA POZDRAVLJA ODLUKU USTAVNOG SUDA

Upravni odbor Asocijacije medija pozdravlja odluku Ustavnog suda Srbije da stavi van snage pojedine odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju koje su po oceni suda van ustavnog okvira i mogu ugrožavati slobodu  štampe.
Izdavači okupljeni oko Asocijacije medija su ovakvom odlukom posebno zadovoljne jer su van snage stavljene sve one odredbe na čiju neprihvatljivost su ukazivale predlagačima još u fazi priprema izmena i dopuna Zakona o informisanju.
Asocijacija medija još jednom ukazje na neophodnost i potrebu sveobuhvatnog i celovitog pristupa izradi seta savremenih medijskih zakona i želi da veruje da će preduslove za to stvoriti predstojeće usvajanje strategije razvoja medija u Srbiji.
Asocijacija medija takođe smatra da ni jedan medijski zakon više ne može biti pripreman  bez aktivnog učešća medijskih asocijacija i strukovnih udruženja.


UHVATITI I KAZNITI NAPADAČE NA TEOFILA PANČIĆA

Povodom brutalnog napada na Teofila Pančića, novinara nedeljnika “Vreme” (član Asocijacije medija) Upravni odbor Asocijacije medija je najoštrije osudio očigledno planirano premlaćivanje novinara. Upravni odbor Asocijacija, kao i u svim dosadašnjim sličnim slučajevima zahteva od Ministrastva unutrašnjih poslova Srbije da hitno pronađe počinioce i da se sve ne završi na nedovršenoj istrazi, kao u slučaju bombaškog napada na novinara „Vremana" Dejana Anastasijevića. Asocijacija medija insistira da država mora da stane na put zastrašivanju i premlaćivanju novinara. Inače napad na Teofila pančića osudile su sve medijske asocijacije i strukovna udruženja, a osuda je stigla i od Borisa Tadića, predsednika Republike, ministara u Vladi Republike Srbije kao i od čelnika pojedinih političkih partija.


“DNEVNIK HOLDING“ SE DELI NA ČETIRI ZAVISNA PREDUZEĆA

Agencija za privatizaciju je objavila odluku o pokretanju restrukturisanja NIP „Dnevnik holding“ iz Novog Sada kao preduslova za njegovu privatizaciju. Restrukturiranje će obuhvatiti četiri zavisna preduzeća - „Dnevnik - novine i časopisi“, „Dnevnik - poljoprivrednik“, „Dnevnik - štamparija“ i „Dnevnik - promet“. Postupak restrukturiranja,  sprovodi se statusnim promenama, promenama pravne forme i unutrašnje organizacije, puštanjem duga radi namirivanja poverilaca i drugim promenama koje omogućavaju prodaju kapitala i imovine holdinga. Državni poverioci pozvani su da prijave svoja potraživanja sa stanjem na dan 31. april 2004. godine. Inače radnici „Dnevnik holdinga“ su u trenutku pripreme ovog broja Newslettera protestvovali u Novom Sadu pred zgradom Pokrajinske vlade, a  neki od učesnika protesta su započeli i štrajk glađu.


NOVI MAGAZINI U IZDANJU COLOR PRESS GROUP
(Slika: Jedna naslovna strana na početak druga na kraj teksta)

Nakon velikog uspeha magazina „Pošalji recept“, koji je za svega šest brojeva postigao tiraž od 120.000 primeraka, „Color Press Grupa“ (član Asocijacije medija) pokreće još dva interaktivna magazina - „Porodično zdravlje“ i „Cveće u domu“. Oba magazina su mesečnici i baziraju se na proverenoj formuli – popularna cena (20 dinara) + interaktivni koncept (čitaoci šalju svoje savete, fotografije i priloge). „Porodično zdravlje“ baviće se temama koje se tiču zdravog života svih članova porodice. Koncept magazina je baziran na kombinaciji priloga čitalaca (koji će ostalima otkrivati kako su rešili svoje zdravstvene probleme) i saveta lekara – stručnjaka iz najrazličitijih oblasti medicine. „Cveće u domu“ je magazin posvećen ljudima koji imaju bašte, balkone sa cvećem, ili sobne biljke. U njemu je takođe kombinacija sadržaja – priloga koje šalju čitaoci i tekstova koje pišu  novinari i eminentni stručnjaci iz oblasti botanike i hortikulture. Promocija magazina „Cveće u domu“ predviđena je za 5. avgust, a prvi broj magazina „Porodično zdravlje“ izlazi 25. avgusta.


STUDENTI IZ SRBIJE VICEŠAMPIONI SVETA U DIZAJNU SOFTVERA
(Slika: Oni grupno, na početak na klik)

Tim koji čine studenti Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina: Zlatibor Veljković, Milan Kojadinović, Goran Nikolić i Vanja Zavišin, uspeo je da na svetskom finalu „Imagine Cup” takmičenja, koju organizuje Microsoft, osvoji drugo mesto na svetu u kategoriji „Dizajn softvera“. Na ovom svetskom takmičenju, koje je okupilo 66 timova iz isto toliko zemalja, studenti iz Srbije zadivili su sudije svojim rešenjem „Neural Communicator“, koje omogućava osobama sa najtežim oblicima paralize da komuniciraju sa spoljnim svetom putem specijalizovanog softverskog rešenja.
Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) već drugu godinu zaredom podržava lokalno takmičenje „Imagine Cup” i deli viziju stvaranja bolje i perspektivnije budućnosti mladih u Srbiji.  „Kao kompanija koja je svesna da budućnost sveta zavisi od razvoja tehnologija, nastojimo da pratimo trendove, nudimo moderne usluge i podržavamo mlade generacije u želji da Srbija bude plodno tle za rađanje novih ideja”, izjavio je direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, na konferenciji za novinare, koja je upriličena povodom ovog, još nezabeleženog uspeha nasih studenata na „Imagine cup“ takmicenju. Naše vicešampione pozdravila je i ministarka omladine i sporta, Snežana Samardžić Marković, kao i direktor kompanije Microsoft, Vladan Živanović.


RRA UPLATILA U BUDŽET 139 MILIONA DINARA

Republička radiodifuzna agencija uplatila je 139 miliona dinara svog prihoda u budžet Republike Srbije i ta sredstva će biti jednako raspoređena za razvoj kulture, zdravstva, prosvete i socijalne zaštite, shodno Zakonu o radiodifuziji, saopšteno je iz te agencije. „Savet RRA je, razmatrajući godišnji obračun za proteklu godinu, utvrdio da su ukupno ostvareni prihodi agencije veći od ostvarenih rashoda i na ime ostvarene razlike je uplaćeno 139 miliona dinara“, kaže se u saopštenju.


URUČENI SERTIFIKATI STIPENDISTIMA DELTINOG FONDA ZA BUDUĆNOST
(Slika: Ona uručje sertifikate, na početak na klik)

Četvrtoj generaciji stipendista Deltinog Fonda za budućnost svečano su uručeni sertifikati o završenom školovanju i obuci u ovom fondu. Sertifikate stipendistima uručila je Ivana Mišković Karić, direktorka Fonda za budućnost. Fond koji je 2006. godine osnovala kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija), bavi se stipendiranjem, obukom, socijalizacijom i zapošljavanjem dece iz domova bez roditeljskog staranja. Od osnivanja do danas 160 dece prošlo je kroz Fond, a njih 19 u četvrtoj generaciji završava program. Fond za budućnost predstavlja autorski projekat, jedinstven i po tome što nudi zaposlenje stipendistima koji steknu određenu diplomu, jer je trenutak završetka školovanja i izlaska iz domova jedan od najdelikatnijih u njihovom odrastanju i punoj socijalizaciji. Za stipendiste koji su trenutno u programu Fonda, upravo je završen i letnji kamp, tokom kojeg su deca boravila u Vrnjačkoj Banji, odmarajući se, ali i savladavajući veštine, koje su im potrebne u budućem životu.


M:TEL PROSLAVIO TREĆI ROĐENDAN

Kompanija M:tel, članica Telekom Srbija Grupe (pridruženi član Asocijacije medija), u čiji je razvoj i tržišno pozicioniranje, kao trećeg mobilnog operatora u Crnoj Gori, uloženo oko 150 miliona evra, proslavila je treći rođendan. Tim povodom M:tel je pripremio prijatna iznenađenja za svoje korisnike i građane Crne Gore. Prednost je data najmlađima, tako da je svim bebama u Crnoj Gori koje su rođene 9. jula, M:tel poklonio po 300 evra. U crnogorskim porodilištima se u proseku dnevno rode 23 bebe, a u M:tel-u se posebno raduju što je na njihov rođendan u Crnoj Gori rođeno 28 beba.   M:tel je u aprilu 2007. godine dobio licencu za trećeg mobilnog operatora na teritoriji Crne Gore, a kompanija danas broji više od 300.000 korisnika mobilne telefonije i, takođe, više od 7.000 korisnika fiksne telefonije.


COM TRADE POSTAO MICROSOFT PARTNER GODINE U SLOVENIJI
(Slika: Logo Com Trade na početak)

Predstavnici ComTrade-a primili su prestižnu Microsoft nagradu u Vašingtonu, čime je Kompanija ComTrade krunisala svoju dugogodišnju saradnju sa Microsoftom još jednim priznanjem. Na petodnevnoj Svetskoj partnerskoj konferenciji, Microsoft je dodelio nagrade svojim ovlašćenim partnerima koji su se istakli razvojem najboljih rešenja za klijente. ComTrade je nagrađen priznanjem “Microsoft Partner Godine za Sloveniju” zbog rada koji je predstavništvo kompanije u ovoj zemlji uložilo na softverskom projektu IRIS.


DNEVNIK HOLDING ODBIO VAC

Medijska grupacija VAC saopštila je krajem jula da su predstavnici Dnevnik Holdinga propustili rok za prihvatanje ponude za preuzimanje udela u visini od 55 odsto, koji VAC grupacija ima u Dnevnik Vojvodina Presu (član Asocijacije medija). Kako je saopšteno “VAC grupa je dugogodišnjem partneru produžila rok za odgovor na ponudu do četvrtka, 15. jula. „Dnevnik Holding nije nažalost prihvatio našu fer ponudu za prodaju udela, iako smo odgovornim licima dali dovoljno vremena za preispitivanje“. Predstavnik Medijske grupacije VAC u Srbiji i član uprave Peter Lange izjavio je: „Pre svega nam je žao zbog zaposlenih kojima smo time hteli da obezbedimo izvesnu budućnost u Dnevnik Vojvodina Presu“. Medijska grupacija VAC će nastaviti razgovore sa licima zainteresovanim za preuzimanje njenog udela u DVP-u, navodi se u saopštenju. S tim u vezi će se i dalje strogo pridržavati zakona i ugovora i kada za to dođe vreme dostaviće ponude Dnevnik Holdingu.
VAC-grupa i Dnevnik Holding preko DVP-a zajednički izdaju dnevne novine „Dnevnik“, podseća se u saopštenju. Kompanija VAC nedavno je najavila povlačenje sa srpskog tržišta. 

HRVATSKA: NOVINE U GUBICIMA

Svi vodeći nacionalni dnevni listovi u Hrvatskoj, osim „24 sata”, posluju s gubitkom. Iz finansijskih izveštaja vidi se kako su 24 sata ostvarila čak 50,4 miliona kuna dobiti uz prihod od 271,5 miliona kuna. Što se gubitaka tiče, najveći su ostvareni kod Večernjeg lista (29,6 miliona kuna), a slede Slobodna Dalmacija (12,9 miliona kuna), Novi list (12,8 miliona kuna) i Jutarnji list, koji je zajedno s Globusom u gubitku samo 275.000 kuna, no treba uzeti u obzir da je ove godine izvršena dokapitalizacija radi pokrića ranijih dugova. Dnevnik 24 sata ima najveći tiraž i gotovo najveće prihode. U 2009. godini prihod je iznosio 271,5 miliona kuna, od čega je 141,2 miliona od prodaje novina, čiji je dnevni tiraž 163.000 primeraka.
Prihod Večernjeg  lista je 286 milijuna, od čega je 141,3 od prodaje - prosečno 75.000 primeraka. Prihodi Novog lista iznosili su 146 miliona uz prosečan dnevni tiraž od 31.000 primeraka. EPH Media koja drži Jutarnji i Globus imala je 148,5 miliona kuna prihoda, od čega 82 miliona kuna od prodaje izdanja.


NEMAČKA: BURDA TESTIRA „INSTYLE MEN”
(Slika: Logo InStyle)

Nemačka izdavačka kuća “Burda” testiraće polovinom septembra mušku verziju magazina “InStyle”. Prvi broj magazina “InStyle Men” biće prodavan “u paketu” sa ženskim izdanjem istoimenog magazina, dok će samostalna prodaja početi u novembru. Planirano je da magazin ima 140 stranica i početni tiraž od 200.000 primeraka.


PROCTER & GAMBLE PLANIRA DIGITALNI UDAR NA KUPCE
(Slika: Logo na početak teksta)

Američki i svetski farmaceutski gigant, kompanija Proctor&Gamble planirala je da u najkraćem mogućem roku dostigne cifru od milijardu kupaca širom sveta, koristiće isključivo digitalne medije. Čelnici P&G na ovaj način, između ostalog, žele istovremeno da smanje dosadašnja izdvajanja za marketinške aktivnosti, ali istovremeno da putem interaktivnih kampanja formiraju armiju vernih kupaca širom sveta.


RINGIER AXEL SPRINGER MEDIA AG PREUZELA LICENCU “GEO”

(Slika: Naslovna strana Geo, na početak)

Nedavno formirana džoint venčer kompanija Ringier Axel Springer Media AG otkupila je od izdavačke kuće Grüner+Jahre licencna prava za izdavanje magazina „Geo“ u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Magazin „Geo“ moraće da sačeka sa startom u Mađarskoj do trenutka dok kompanije Ringier i Axel Springer ne dobiju saglasnost mađarske antimonopolske komisije da mogu da se spoje u jedinstvenu kompaniju na teritoriji ove zemlje. Dve kompanije već posluju kao jedna na teritoriji: Poljske, Češke, Slovačke i Srbije. Istovremeno, zbog finansijskih teškoća koje imaju izdavači „Geo“ će prestati da izlazi u Rumuniji. Inače „Geo“ je najinternacionalniji magazin izdavačke kuće Grüner+Jahre i štampa se u: Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Španiji, Italiji Rusiji, Brazilu, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Finskoj, Indiji, Estoniji, Latviji i Litvaniji.


“MONTREAL GAZETE” BEZ NEDELJNOG ŠTAMPANOG IZDANJA
(Slika: Naslovna strana)

Nakon 22 godine postojanja izdavači su zbog finansijskih poteškoća odlučili da od 8. avgusta ukinu štampanu verziju nedeljnog izdanja dnevnika „Montreal Gazete”. Čitaocima će ubuduće biti dostupna samo onlajn varijanta na internet adresama  montrealgazette.com,  habsinsideout.com i alsinsideout.com. Pojedini sadržaji nedeljnog broja biće prebačeni u subotnje – vkend izdanje. Inače ovoj vrsti uštede pribegava sve veći broj dnevnih listova sa teritorije Kanade I USA.


USA: PORAST OGLASNIH PRIHODA U AMERIČKIM MAGAZINMA
(Ispod teksta na punu širinu posavi oglas koji jke deo oglasne kampanje američkih magazina)

Po prvi put u proteklih, predugih, devet kvartala američki magazini su zabeležili rast prihoda od oglasa kako kroz ostvareni ukupan prihod po ovom osnovu tako i kroz broj ukupno angažovanih stranica. Prema podacima koje je saopštio Publisher Information Bureau (PIB) tokom drugog kvartala 2010. godine  registrovan je ukupan prihod od 5,210 milijardi dolara što predstavlja rast od 5,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno u američkim magazinima je objavljeno 43.427 oglasnih stranica čime je ostvaren rast od 0,8 odsto u odnosu na period april – jun 2009. godine. Značajan doprinos ovakvim poslovnim rezultatima sigurno treba tražiti u povratku oglasa automobilske industrije, finansijskih ustanova i real estate kompanija. Podsećamo da američki magazini već duže vreme sprovode zajedničku oglasnu kampanju posvećenu informsanju o prednostima oglašavanja na njihovim stranicama. Jedan od tih oglasa objavljujemo uz ovu informaciju.


VELIKA BRITANIJA: TOJOTA OGLAŠAVA LOKALNO
(Slika: Znak Tojote na početak)

U nastojanju da informacije o svom modelu Auris Hybrid približi što većem broju potencijalnih kupaca u Velikoj Britaniji kompanija Tojota odlučila se da realizuje promotivnu kampanju u čak 40 lokalnih dnevnih i nedeljnih listova u Britaniji. Kampanju realizuje agencija EMO specijalizovana za lokalne medije i projekte, a osim lokalnih štampanih medija Tojotini oglasi biće emitovani preko lokalnih radio stanica, a pojaviće se i na benzinskim pumpama. Inače britansko udruženje lokalnih medija Newspaper Society već duže vreme vodi kampanju informisanja velikih oglašivača i marketinških agencija o prednostima oglašavanja u lokalnim medijima, o čemu smo vas detaljnije informiali u prethodnim brojevima Newslettera.


BLISKI ISTOK: FORBS SE VRAĆA U REGION

(Slika: Naslovna strana na početak teksta)

Poznata izdavačka kuća Forbs saopštila je da će u saradnji sa Arab Publisher House lansirati magazin „Forbes Midle East“.  Kako je najavljeno, magazin bi na tržištu trebalo da se pojavi u oktobru, a sedište redakcije će biti u Dubaiju. Početni tiraž magazina, koji će u startu biti štampan na arapskom jeziku, biće 25.000 primeraka uz uverenje da će nakon prvih šest meseci dostići i 30.000 primeraka. Kako saopštava lokalni izdavač, magazin će od samog početka imati snažnu internet podršku, a planirano je da 2011. počne i štampanje na engleskom jeziku.


“VENČANJA” PROSLAVILA 25 ROĐENDAN
(Slika: Naslovna strana)

Britanska izdavačka kuća National Magazine Company obeležava 25 rođendan svog specijalizovanog dvomesečnika “You&Your Wedding” specijalnim izdanjem na 298 stranica. Magazin, čiji je sadržaj posvećen svemu i svačemu što je u vezi sa pripremama za venčanja i samim venčanjima, prema poslednjim podacima oditorske kuće ABC ima tiraž od 50.142 prodata primerka, ali i značajan pad tiraža od 13,6 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine.


PINK NEWS DOSPEO NA DRUGO MESTO MEĐU LGBT POPULACIJOM
(Slika: Deo naslovne strane Sajta Pink News)

Od kako ga je pre pet godina lansirao autor Benjamin Cohen web site Pink News postao je drugi po popularnosti sajt među gej populacijom. Prema dostupnim podacima Pink News sajt ima više od 600.000 pojedinačnih posetilaca tokom meseca, koji prelistaju više od tri miliona stranica. Tvorac sajta kaže da tvrdo jezgro čini oko 10.000 posetlaca, koji sajt dnevno posećuju i više od deset puta.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!