Jul, 2010 No. 131


ASOCIJACIJA MEDIJA OSUĐUJE POZIVE NA BOJKOT

Upravni odbor Asocijacije medija najoštrije osuđuje poziv Islamske zajednice u Srbiji na bojkot kupovine i distribucije dnevnog lista “Blic” zbog objavljivanja fotomontaže glavnog muftije islamske zaednice u Srbiji Muamera Zukorlića na stranicama ovog lista.
Upravni odbor Asocijacije medija podseća da je pravo na informisanje ustavno pravo svih građana Srbije, pa je neprimeren i neprihvatljiv svaki pritisak koji te slobode ugrožava, bez obzira od koga dolazi.
Upravni odbor Asocijacije medija posebno skreće pažnju da je u Srbiji, u skladu sa važećim zakonima, distribucija domaćih i inostranih javnih glasila slobodna i da je odbijanje distribuiranja nečijeg javnog glasila bez opravdanog komercijalnog razloga kažnjivo. Svako postupanje u suprotnosti sa ovakvim odredbama nanosi štetu novinskim izdavačima i istovremeno uskraćuje prava čitaocima na slobodu informisanja. Upravni odbor Asocijacije medija poziva nadležne državne organe da u slučaju ometanja distribucije bilo kog štampanog medija odmah primene odgovarajuće zakonske mere.


PREDSTAVLJENA STUDIJA ZA STRATEGIJU TRANSFORMACIJE MEDIJA

Predstavnici Ministarstva kulture, Evropske komisije i OEBS-a su za okruglim stolom „Evropski put za srpske medije“ predstavili studiju koja sadrži smernice za izradu Medijske strategije za transformaciju medijske scene u Srbiji. Ministar kulture Nebojša Bradić je na skupu izjavio da će usvajanje Medijske strategije biti prekretnica u razvoju medijske scene u Srbiji. - Medijsko tržište biće ustrojeno po najvišim evropskim standardima - rekao je Bradić i precizirao da su na izradi Medijske studije radili eksperti koje je angažovala Evropska komisija.
Predstavljanjem Medijske studije otpočela je javna debata o restrukturiranju medijske scene u Srbiji, koja će biti intenzivirana u septembru. Pomoćnik ministra kulture Nataša Vučković-Lesendrić rekla je da Medijska studija jeste opsežan dokumenat sa jasnim preporukama kako rešiti probleme koji su se nagomilali na medijskoj sceni zbog previše propisa, slabog administrativnog kapaciteta i izostanka samoregulacije.
Inače angažovani eksperti smatraju da je srpsko medijsko tržište "prenaseljeno", plate novinara suviše male, a budžeti oglašivača nedovoljni da bi od njih živelo oko 100 televizija, 500 radio-stanica i nekoliko stotina štampanih izdanja. Nadležnosti regulatornih tela, RRA i RATEL-a, preklapaju se, piratske stanice i dalje rade, a kvalitet programa koji emituju televizije nije dovoljno dobar.


TIJANIĆ PONOVO DIREKTOR RTS

Na osnovu raspisanog javnog konkursa za izbor i imenovanje generalnog direktora RDU RTS, Upravni odbor RDU Radio-televizije Srbije na sednici održanoj 30. juna 2010. godine razmotrio je podnete kandidature. Upravni odbor doneo je odluku o izboru Aleksandra Tijanića(61) za novog generalnog direktora RTS na period od četiri godine. Za Tijanićev izbor bilo je sedam glasova "za" i dva glasa "protiv". Ovu odluku saopštio je predsednik UO akademik Nikša Stipčevi. Tijaniću će ovo biti drugi mandat na čelu RTS.


VAC DEFINITIVNO ODLAZI IZ SRBIJE

Predstavnik nemačke medijske grupacije VAC (WAZ) u Srbiji Peter Lange potvrdio je odluku ove kompanije da definitivno napusti srpsko medijskO tržište. On je rekao da će se to dogoditi nakon prodaje udela koje ova kompanija ima u Politici, Dnevniku i Večernjim novostima, a potvrdio je i VAC-ovu spremnost da proda i kompaniju Štampa sistem u kojoj su stopostotni vlasnik. On je još jednom potvrdio da je VAC jednom srpskom biznismenu platio za 62 odsto akcija u Kompaniji Novosti kao i da je VAC legano preuzeo kompaniju Ardus u čijem vlasništvu je 24,89 odsto akcija «Novosti», što su inače osporili pravni zastupnici ove firme. U okviru najave odlaska sa srpskog tržišta Lange je potvrdio informaciju da VAC več ima ponude za kupovinu akcija u Politici, Novostima i Dnevniku.


VAC NEMA KONTROLU U «NOVOSTIMA»

Nemačka medijska grupacija VAC preuzimanjem firme "Ardos" nije preuzela kontrolu nad kompanijom "Večernje novosti", izjavila je  predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Bajalović. Ona je  objasnila da je VAC tražio dozvolu za preuzimanje sve tri firme Milana Beka, odnosno 63 odsto akcija u kompaniji "Novosti", ali da je preuzeo samo firmu "Ardos", koja je vlasnik oko 25 odsto akcija.  Zahtev VAC-a se odnosio na kupovinu udela u tri kompanije, dve registrovane u Austriji i jedne na Kipru - "Trimaks investment", "Karamat holdings" i "Ardos" - dodala je Bajalović, napomenuvši da VAC nije postupio u skladu sa tim zahtevom, te koncentracija nije izvršena na način na koji su oni, u svom zahtevu, tražili. - VAC je sada manjinski akcionar u "Novostima" i ukoliko bi imao nameru da kupi udeo u te dve firme morao bi ponovo da podnosi zahtev Komisiji zato što je sada stanje drugačije - navela je Bajalović


DNEVNIK HOLDING UTVRDIO STRATEGIJU ZA VAC

Skupština akcionara novosadskog preduzeća “Dnevnik holding” donela je odluke o koracima koje će preduzeti ukoliko se ostvare najave nemačkog medijskog koncerna VAC o prodaji njegovog udela u preduzeću “Dnevnik Vojvodina pres”. “Dnevnik holding” i VAC su suvlasnici “Dnevnik Vojvodina presa”, preduzeća koje izdaje list “Dnevnik”.
Kako je rečeno na skupštini akcionara, ukoliko se s VAC-om ne postigne zadovoljavajući dogovor, “Dnevnik holding” će preduzeti sve mere “za zaštitu interesa svojih osnivačkih prava u preduzeću ’Dnevnik Vojvodina pres’ da bi se obezbedilo nesmetano izlaženje lista ’Dnevnik’ i socijalna prava zaposlenih”. U te mere spadaju i pokretanje tužbe protiv VAC-a zbog navodnog neispunjavanja ugovora o osnivanju “Dnevnik Vojvodina presa”, te pokretanje stečajnog postupka u ovom preduzeću zbog preteće nesposobnosti plaćanja obaveza.


BRADIĆ: DRŽAVA ĆE ZAŠTITITI SVOJE INTERESE

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da će država zaštititi svoje interese ukoliko se nemačka grupacija VAC povuče iz Srbije. Nemački VAC vlasnik je dela akcija u listu “Politika” i novosadskom “Dnevniku”. On je poručio da će država  zaštititi svoje interese u kompaniji “Novosti“.
Bradić, međutim, nije objasnio šta zaštita interesa države konkretno znači. Iako je VAC saopštio da se povlači iz Srbije, gde ima vlasnički udeo u “Politici“ i “Dnevniku“, zbog problema u poslovanju, ministar Bradić kaže da je ta odluka uslovljena ekonomskim razlozima. “Povlačenje VAC-a iz Srbije koje je najavljeno, budući da nemamo nikakvih drugih informacija, uslovljeno je teškoćama u poslovanju koje postoje ne samo u Srbiji već u celom svetu. Tako da će u tom smislu država svakako zaštiti svoj interes“, rekao je Bradić.


POŠTA «SRBIJA» POMAŽE OLIMPIJSKI KOMITET

Krajem juna potpisan je ugovor kojim se, posle uspešne saradnje na putu ka Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) pridružuje sponzorskom pulu Olimpijskog komiteta Srbije i u olimpijskom ciklusu XXX Olimpijade, koja će biti održana 2012. Ugovor, kojim je potvrđeno Poštino učešće u projektu „Zajedno za London 2012”, potpisali su generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić i predsednik OKS Vlade Divac.  „Pošta Srbije i ideja modernog olimpizma su vršnjaci. Savremenu istoriju i PTT i olimpijska ideja pišu od devetnaestog veka, a nadamo se da će nekim budućim pokolenjima saradnja Pošte i Olimpijskog komiteta Srbije u 21. veku ostati kao putokaz za uspešnu saradnju sporta i privrede. Nije neuobičajeno da veliki prate i podržavaju uspešne i Pošta Srbije, kao veliki saobraćajni i informacioni sistem naše države, stala je ugovorom o saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije iza čitavog niza uspešnih sportista, koji će i u narednom olimpijskom ciklusu dostojno predstavljati svoju otadžbinu i doneti nam, nadamo se, puno radosti i medalja iz Londona”, rekao je Goran Ćirić.


ULICI U BEOGRADU IME SLAVKA ĆURUVIJE

Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova prihvatila je inicijativu da se jednoj ulici u Beogradu dodeli ime po ubijenom novinaru Slavku Ćuruviji, potvrdio je zamenik predsednika komisije Nikola Nikodijević. On je istakao da je komisija jednoglasno prihvatila tu inicijativu


URUČENI SERTIFIKATI 4. GENERACIJI STUPENDISTA FONDA ZA BUDUĆNOST

Četvrtoj generaciji stipendista Fonda za budućnost svečano su  uručeni sertifikati o završenom školovanju i obuci u ovom fondu. Fond za budućnost, koji je 2006. godine osnovala kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija), bavi se stipendiranjem, obukom, socijalizacijom i zapošljavanjem dece iz domova bez roditeljskog staranja. Od osnivanja do danas 160 dece prošlo je kroz Fond, a njih 19 u četvrtoj generaciji završava program. Fond za budućnost  jedinstven je i po tome što nudi zaposlenje stipendistima koji steknu određenu diplomu, jer je trenutak završetka školovanja i izlaska iz domova jedan od najdelikatnijih u njihovom odrastanju i punoj socijalizaciji. Fond je ovu decu stipendirao, ali i pružio im profesionalnu obuku za najrazličitije realne životne i poslovne situacije, koju redovno školovanje učenicima ne pruža. Stipendisti su upoznati sa poslovanjem različtih poslovnih celina Delta Holdinga, obučavani su u pisanju CV-ja i motivacionih pisama, radnoj i poslovnoj etici. U ovom trenutku programom Fonda obuhvaćeno je 35-oro dece iz četiri doma Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu i SOS Dečijeg sela “Dr Milorad Pavlović” iz Sremske Kamenice. Sertifikate stipendistima uručila je Ivana Mišković Karić, direktorka Fonda za budućnost koja im je tom prilikom poručila: “Budite oni koji ne čekaju prilike, nego ih stvaraju. Stoga, svaku učinite velikom.”


PRESSU NEDELJE NAGRADA ZA OBJEKTIVNO INFORMISANJE

Urednik Pressa nedelje i Pressmagazina Veljko Lalić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ u kategoriji „Za objektivno informisanje i odgovornost javne reči“. Ovu uglednu nagradu dodelili su „Medija invent“ iz Novog Sada, Fakultet tehničkih nauka i Privredna komora Beograda. Ovo priznanje - povelja i zlatnik sa likom kapetana Miše, dodeljuje se već desetu godinu, u okviru projekta „Put ka vrhu“, sa ciljem afirmacije privrednog stvaralaštva i preduzetničke kulture u Srbiji.


„RADIO S“ NAJSLUŠANIJI

Radio S je ubedljivo najslušanija radio-stanica u Srbiji, Beogradu i Vojvodini, pokazalo je istraživanje agencije „Stratedžik marketing“. „Radio S” u Srbiji ima šer od 15,9 - nedeljno ga sluša 1.558.339 ljudi, što je za 500.000 više slušalaca od drugoplasiranog Radija B92 sa šerom od 7,8. Na trećem mestu je Radio Beograd prvi program sa šerom 5,4. „Radio S” je najslušanija stanica i u Beogradu sa šerom od 11,4, drugoplasirani je “Pink” (9,9), dok je na trećoj poziciji B92 (9,4). Ova radio-stanica je i u Vojvodini ubedljivo najslušanija sa šerom od 18,9, dok je drugo mesto zauzeo AS FM sa šerom 9,1.


VOJVOĐANI OSTALI JEDAN DAN BEZ “DNEVNIKA”

Posle jednodnevnog prekida, novosadski „Dnevnik“ se u nedelju, 27. juna  ponovo našao na kioscima, ali bez dodatka „Nedeljni ručak“ i sa TV programom koji je trebalo da se pojavi u subotnjem broju. U kratkom obrazloženju redakcije, uz izvinjenje čitaocima i komitentima, navodi se da subotnji broj nije izašao zbog štrajka radnika štamparije „Dnevnik holdinga“. Sledeći broj posle prekida štampan je u štampariji Novinsko-izdavačke kuće „Forum“. 

HRVATSKA: ODLOŽENO SMANJENJE TV PRETPLATE

Iako je donela odluku o smanjenju pretplate za Hrvatsku Radio Televiziju sa 80 na 60 kuna mesečno Vlada Hrvatske odustala je privremeno od ove svoje odluke. Datum primene ove odluke pomeren je za 1. oktobar 2010. godine nakon susreta premijerke Jadranke Kosor sa v.d. generalnog direktora HRT-a Josipom Popovcem. Dogovoreno je da se ide u hitno restruktuiranje HRT i da ovim programom mora biti predviđeno plaćanje dugova po osnovu poreza


«MOND» DOBIO VEĆINSKE VLASNIKE

Novinari najprestižnijeg izdanja na francuskom jeziku na svetu „Mond“ osujetili su pokušaj francuskog predsednika Nikole Sarkozija da se umeša u prodaju lista, koji se nalazi u krizi. Kao posledica toga, „Mond“, koji je nekada bio poznat po beskompromisnom puritanizmu, pašće u ruke bivšeg ljubavnika i poslovnog partnera Iv Sen-Lorana i milijardera radikalne političke orijentacije, koji je stekao bogatstvo na internet pornografiji, čet-linijama i onlajn pip-šou filmovima. Tiraž „Monda“ je prošle godine pao na 288.000 naspram 407.000 koliko je imao 2002. godine, a list duguje oko 100 miliona evra. Pored toga, u periodu od godinu dana otpušteno je 130 saradnika. Novinari „Monda“, koji su imali kontrolu nad listom skoro pola veka, prihvatili su da im većinski vlasnik postane konzorcijum na čijem se čelu nalaze penzionisani modni kreator Pjer Berže (81), Gzavije Nijel (42), kontroverzni internet preduzetnik i bankar Matje Pigas. Nijel je otpočeo poslovnu karijeru pokretanjem servisa za seksualne kontakte na onlajn sistemu “Minitel”.


SLOVENIJA: „VEČER“ PRODATA IT KOMPANIJI

Slovenački dnevni list „Delo“ prodao je 79,24 odsto akcija koje je imao u izdavačkoj kući „Večer“ maloj IT kompaniji 3 Lan sa sedištem u Murskoj Soboti. Do prodaje je došlo na zahtev slovenačke Komisije za zaštitu monopola, koja je još u septembru 2009. godine naložila „Delu“ da mora da proda najmanje 75 procenata svog udela u izdavačkoj kući „Večer“ kako bi se sprečio monopol u štampanim medijima.


FOKUS NAMERAVA DA SMANJI REDAKCIJU

Izdavač nemačkog nedeljnika Fokus, koji izlazi u okviru kuće Burda Verlag, namerava da smanji broj saradnika u izdavačkom delu i redakciji. Da bi se to ostvarilo za zaposlene je pripremljan predlog za otpremnine. Osnova za pripremu ovakvog poteza, prema objašnjenju poslovodstva, je medijska kriza koja potresa gotovo sve izdavačke kuće, kao i značajno smanjenje prihoda od oglasa.


PORTUGALIJA BEZ DVA DNEVNA LISTA

Poslednjih dana juna prestala su da izlaze dva portugalska besplatna dnevna lista. Zbog loših poslovnih rezultata na tržištu su prestali da se pojavljuju „24 Sata“ i besplatne dnevne novine „Global Noticias“. Pre ukidanja „24 Sata“ je imao tiraž od oko 16.442 primeraka i procenu da ga je u prvom kvartalu 2010. godine svakodnevno čitalo 199.474 čitalaca. Besplatni list „Global Noticias“ distribuiran je u tiražu od 140.000 primeraka uz procenu da je imao 274.276. čitalaca.


VELIKA BRITANIJA: METRO PRAVI PROFIT

Vodeće besplatne britanske dnevne novine “Metro”, uprkos dramatičnim posledicama ekonomske krize, tokom 2009. godine su  pravile profit. To je bila trinaesta poslovno uspešna godina Metro UK koji je u vlasništvu medijske kompanije Daily Mail&General Trust. Prema podacima za maj Metro UK  je u najuspešnijem intervalu ponedeljak – petak objavio 114,647 stubačnih santimetara oglasa  u poređenju sa 94,875 st/cm u The Sun, 77,616 st/cm u  Daily Mail, i 106,170  u Daily Telegraph.


„GQ“ SA SIENOM MILER – NASLOVNA STRANA GODINE    

Naslovna strana magazina “GQ” na kojoj je objavljena fotografija Sienne Miller proglašena je za naslovnu stranu godine u okviru “Maggies” godišnjeg konkursa, koji organizuje iSubscriber.  Ostale naslovne stranice koje su bile u užem izboru na ovom takmičenju očekuju vas na internet adresi: www.themaggies.co.uk


DEILI STAR ZAPOČEO CENOVNI RAT

Vlasnik izdavačke kuće Express Newspapers Ričard Dezmond započeo je 1. jula do sada najžeršći rat smanjujući cenu Daily Stara na 10 penija. Deily Star se inače već prodaje po sniženoj ceni od 20 penija, po kojoj se prodaje i The Sun čija je uobičajena cena 30 penija. Izgleda da će najugroženiji u ovom ratu cenama biti Daily Miror koji i dalje cenu lista drži na solidnih 45 penija. U prethodnim brojevima Newslettera već smo vas informisali o Dezmondovoj izjavi da ima spremnu milijardu funti za kupovinu novina.


BRAZIL: PRESTAO DA IZLAZI “BRASIL ECONOMICO”

Posle samo devet meseci od izlaska iz štampe u Brazilu su prestale da izlaze dnevne novine “Brasil Economico” čiji sadržaj je bio posvećen ekonomskim temama. Izdavač nije saopštio razloge ali se pretpostavlja da je reč o malom tiražu i još manjem prihodu od oglasa.


NOVI ZELAND: HERALD ON SUNDAY NOVINE GODINE!

Po drugi put u petogodišnjoj istoriji nedeljnik Herald on Sunday je proglašen za najbolji nedeljnik na Novom Zelandu, a ujedno i za najbolje novine na konkursu: Quantas Media Award. Nedeljnik koji je pokrenut 2004. godine najveća je nedeljna novina u Auclandu.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!