Jul, 2009 No. 108


PREDLOŽENE IZMENE  ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

U trenucima dok smo pripremali najnoviji broj Newslettera koji je pred vama, u Skupštini Srbnije počela je rasprava o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju. Zakon je u skupštinsku proceduru uputila Vlada a predlagač je Ministarstvo kulture. Odmah nakon što je publikovan sadržaj predloženih izmena i dopuna razvila se burna rasprava o predloženim rešenjima u koju se uključio veliki broj pojedinaca i strukovnih udruženja. Povodom predloženih izmena i dopuna Zakona o informisanju Upravni odbor Asocijacije medija održao je hitnu, vanrednu sednicu sa koje je izdato saopštenje koje glasi:  Upravni odbor Asocijacije medija smatra da je neophodno kvalitetnim zakonskim rešenjima što pre urediti medijsko tržište u Srbiji.
Smatramo da zakoni koji se odnose na medije  moraju biti zasnovani na maksimalnom uvažavanju ljudskih prava i integriteta svih građana ali i zaštiti prava na neometano  prikupljanje i distribuciju informacija s ciljem kvalitetnog inforisanja javnosti. Zato zakoni kojima se reguliše medijska scena i poslovanje medijske industrije moraju biti zasnovani na Ustavu i odredabama važećih zakona i uz maksimalno uvažavanje najbolje prakse i zakonskih rešenja primenjenih na najznačajnijim medijskim tržištima Evrope.
Upravni odbor je razmatrao predložene promene Zakona o informisanju i ocenio da pojedine odredbe iz Predloga Zakona mogu da doprinesu neophodnom uređenju tržišta štampanih medija, ali i da se nekim od njih izdavači stavljaju u neravnopravan odnos u odnosu na ostale privredne subjekte. Osnovne primedbe Asocijacije medija odnose se na uvođenje depozita za štampane medije, vezivanje kazni za prodati tiraž i oglasni prostor, kao i na samu visinu kazni.
Upravni odbor Asocijacije medija, uvažavajući potrebu za uvođenjem reda na medijskom tržištu, jednoglasno je odlučio da primedbe na predložena zakonska rešenja uputi Ministarstvu kulture s uverenjem da će one biti prihvaćene.


ASOCIJACIJA, NUNS I UNS O PREDLOZIMA ZA IZMENE ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

Povodom Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju Upravni odbor Asocijacije medija je 20. jula održao još jednu vanrednu sednicu. Sednici upravnog odbora Asocijacije medija  ovoga puta su prisustvovali i predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije kao i Udruženja novinara Srbije. Zaključci sa skupa formulisani su u saopštenju za javnost koje glasi: Upravni odbor Asocijacije medija zajedno sa  predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije još jednom je razmatrao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju koji je Vlada Republike Srbije uputila na usvajanje Skupštini.
Tim povodom Asocijacija medija, NUNS i UNS saglasni su da bi prenos i raspolaganje pravima na javnom glasilu moralo da bude regulisano saglasno zakonskim odredbama koje se odnose na načelo solidarne odgovornosti saugovarača.
Saglasni su i da visina kazni koje bi se izricale javnim glasilima ne mogu biti vezivane za prihode od prodatog tiraža i oglasnosnog prostora, kao i da uslovna kazna u slučaju prvog prestupa važi za sve prekršaje. Visina kazni takodje ne sme da prelazi zakonski maksimum predvidjen Zakonom o privrednim prestupima i Zakonom o prekršajima.
NUNS, UNS i Asocijacija medija ostaju pri svojim dosadašnjim predlozima i primedbama i pozivaju predlagače i parlamentarne stranke da još jednom razmotre zajedničke predloge, kao i samostalne  primedbe asocijacija i udruženja.


U GOSTIMA KOD WOLFRAMA MASA

Početkom jula glavni urednici i direktori medijskih kuća okupljeni oko Asocijacije medija na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Veselinom Simonovićem bili su gosti Wolframa Masa, ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Na uzvratnom ručku, priređenom u rezidenciji nemačkog ambasadora, bilo je reči o bilateralnim odnosima dve zemlje, evrointegracijama Srbije, obimu nemačkih investicija u privredu Srbije, kao i zainteresovanosti pojedinih nemačkih kompanija za konkretne poslovne projekte. Posebno mesto u srdačnom, višečacovnom razgovoru zauzeo je deo posvećen daljem unapređenju inače uspešne saradnje ambasade SRN u Beogradu i Asocijacije medija na planu aktivosti usmerenih ka unapređenju i razvoju medijske scene u Srbiji.


MCCANN ERICKSON GRUPA UZ ASOCIJACIJU MEDIJA

McCann Erickson, najveća regionalna kompanija iz oblasti tržišnih komunikacija koju vodi Srđan Šaper, početkom jula je pristupila grupaciji pridruženih članova Asocijacije medija.
McCann Grupa, vodeća kompanija za pružanje usluga u oblasti tržišnih komunikacije u Srbiji i regionu zapošljava 250 ljudi u pet zemalja: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija.
Kompanije u okviru McCann Grupe pružaju domaćim i međunarodnim klijentima ceo spektar komunikacijskih servisa od strategije, kreative, planiranja i zakupa medijskog prostora, odnosa sa javnošću, promocije i organizacija događaja, digitalnih komunikacija, brendiranja i identiteta, produkcije. Odmah po završetku sezone godišnjih odmora članovi Upravnog odbora Asocijacije medija i predstavnici menadžmenta McCann Erickson grupe razgovaraće o značajnom unapredjenju saradnje u oblasti marketinga, PR-a i poslovnog informisanja. 


HALLO! OBRADOVAO ČITAOCE NIŽOM CENOM

Novosadska izdavačka kuća Color Press Group (član Asocijacije medija), koja u Srbiji i Crnoj Gori izdaje magazin Hallo! odlučila je da obraduje čitaoce.  Od početka  jula, Hello! ,  časopis o poznatima, prodavaće se po nižoj ceni i umesto dosadašnjih 80, koštaće 59 dinara. Magazin sa obiljem ekskluzivnih intervjua, fotografija i vesti iz sveta slavnih i bogatih ličnosti na tržištu Srbije i Crne Gore pojavljuje se svakog utorka.


DRŽAVNA LUTRIJA NOVI PRIDRUŽENI ČLAN ASOCIJACIJE

Državna lutrija Srbije na čelu sa generalnom direktorokom Tijanom Anđelić, novi je pridruženi član Asocijacije medija, koji će pomagati rad najveće medijske organizacije u Srbiji. U Državnoj lutriji Srbije, kompaniji poznatoj po korporativnom društveno odgovornom poslovanju ističu da su po prirodi osnovne delatnosti usmereni na grupaciju koja okuplja tako veliko broj renomiranih medijskih kuća. Već narednih dana biće dogovoreni svi detalji razvoja i stalnog unapređivanja saradnje između medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije i Držabne lutrije Srbije.


OBOREN SVETSKI BIKINI REKORD

U organizaciji magazina Cosmopolitan, koji u Srbiji izdaje Adria Media Srbija (član Asocijacije medija), u Beogradu je oboren svetski rekord u najv?ćem broju devojaka fotografisanih u bikiniju. Cosmopolitanova akcija, koju je podržala i kompanija Nivea okupila je na Adi Ciganliji ukupno 2.353 devojke iz cele Srbije koje su bile raspoređene tako da formiraju reč „Cosmopolitan“ takvih dimenzija da je naziv lista mogao u celosti da bude fotografisan jedino sa izuzetno velike visine. Na ovaj način je srpski Cosmopolitan ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Prethodni rekord držale su devojke iz Rusije (1.923 devojke, postavljen 2008. godine), a cela „bikini manija“ je počela 2007. godine kada se 1010 Australijanki okupilo i ispisalo reč COSMO. Više informacija o obaranju ovog neobičnog rekorda očekuje vas na internet adresi: www.cosmorekord.rs


„24 SATA“ I U KRIZI POSLUJE SA PROFITOM

Jedine besplatne visokotiražne dnevne novine u Srbiji „24 sata“, koje posluju u sastavu kompanije Ringier d.o.o. (član Asocijacije medija) , u prvoj polovini 2009. godine poslovale su sa profitom, uprkos ekonomskoj krizi koja je baš u tom periodu najžešće drmala ceo svet, uključujući i našu zemlju, gurnuvši većinu kompanija u minus ili, u najboljem slučaju, na “pozitivnu nulu”. Ova informacija ne treba da čudi ako se zna da su “24 sata”, prema istraživanjima za proteklih godinu dana, uspela da gotovo udvostruče čitanost, postavši najčitanije dnevne novine u Beogradu tokom maja i juna. U redakciji ističu da su „24 sata“ maju 2009. dnevno čitala u proseku 303.594 čitaoca.
Istraživanja pokazuju da “24 sata” najviše čitaju mladi i obrazovani ljudi. Gotovo polovina čitalaca ima između 20 i 39 godina, a 80 odsto poseduje fakultetsku diplomu, studira ili je završilo srednju školu.
Oni koji ne stignu da uzmu svoj primerak “24 sata” iz prepoznatljivih narandžastih kutija, ili iz ruku promoterki, “narandžaste novine” mogu da čitaju (i listaju!) na sajtovima www.e24.24sata.rs i www.24sata.rs. Napravljena je i posebna verzija sajta za mobilne telefone, a vesti “24 sata” iz grada, zemlje, sveta, ekonomije, šou biznisa... mogu se naći i na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.


UČESNICI UNIVERZIJADE ZADOVOLJNI USLUGAMA POŠTE

Predsedavajući Organizacionog komiteta Univerzijade Beograd 2009. – Božidar Đelić i Goran Ćirić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), posetiti su na završetku Univerzijade poštu u Univerzitetskom naselju „Belvil”.
U susretu sa PTT radnicima, koji su pokazali izuzetnu profesionalnost u kvalitetnom usluživanju učesnika Univerzijade poštanskim servisima  Đelić je zahvalio Pošti Srbije i na važnom logističkom doprinosu u uspešnoj organizaciji 25. letnjih univerzitetskih igara. Goran Ćirić je ocenio da je otvaranje pošte u „Belvilu” bio dobar poslovni potez i da su korisnicima na ovom mestu na raspolaganju jednako dostupni i tradicionalni i moderni servisi.


U MAJU NAJSLUŠAJNIJI RADIO S

Prema najnovijim istraživanjima iz maja 2009. godine Radio S je bio ubedljivo najslušanija radio stanica u Srbiji sa šerom od  12,31.
Drugo mesto pripalo je radio stanici B92 sa šerom 8,87, a zatim slede Radio Beograd I program (6,61), Radio Roadstar (3,94) , Radio Index (2,69) , Radio Pink (2,67) ….


STARTOVAO „STORY WOW“

Izdavačka kuća Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) pokrenula je Story WoW! – prvi magazin u Srbiji i regionu koji se bavi totalnim transformacijama poznatih. Story WoW! na 116 stranica donosi modne, stilske, estetske, pa i hirurške eksperimente domaćih javnih ličnosti u jedinstvenom konceptu koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
U prvom broju, kako saopštavaju iz redakcije „u do sada neviđene estetske eksperimente“ upustili su se Goca Tržan, Iva Štrljić, Jelena Karleuša, Ognjen Amidžić.... Storz WoW će izlaziti kvartalno, a cena ovog magazina je 169 dinara.


TELEKOMOVE PREMIJERE NA UNIVERZIJADI

Našoj zemlji je posle Univerzijade ostala vredna infrastruktura. Renovirana su 53 objekta, „Marakana“ napokon ispunjava sve uslove za najkvalitetnija atletska takmičenja, a Beograđani su već počeli da koriste uređena plivališta na Košutnjaku i Tašmajdanu.
Svoju primenu posle Univerzijade, imaće i celokupan telekomunikacioni sistem, čija je izgradnja bila poverena kompaniji Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija). Kako je istakla Milica Amidžić, direktorka PR Sektora Telekoma Srbija „to je bila naša ideja vodilja kada smo se odlučivali za podršku Univerzijadi. Sada, posle Univerzijade, sa velikim zadovoljstvom možemo da kažemo da je sve funkcionisalo besprekorno, počev od akreditacija takmičara, televizijskih prenosa i sistema prebrojavanja glasova”. Prema njenim rečima, učesnici ove velike manifestacije su premijerno koristili nove servise Telekoma Srbija zasnovane na IP tehnologiji, kao što su IP CENTREX i širokopojasni telefonski priključak (IP telefon), a posebno je značajna činjenica da će svi ovi servisi uskoro biti dostupni i drugim korisnicima širom Srbije.


„MAMA“ PARK NA ADI CIGANLIJI

U organizaciji magazina „Mama“ i JP Ada Ciganlija početkom jula je na Adi Ciganliji otvoren MAMA park. U ime redakcije magazina MAMA prisutne i saradnike, koji će narednih nedelja učestvovati u radu parka, pozdravila je Olivera Stefanović Stanković istakavši da je magazin MAMA ponovo iskoračio sa svojih stranica pomažući roditeljima da u vreme letnjih odmora pronađu idealno mesto za zabavu i edukaciju svojih mališana. MAMA park je deo zelene površine na Adi, u blizini najposećenijeg dečijeg igrališta, iza restorana Jezero. MAMA Park će biti otvoren do 30. avgusta u periodu od 10 do 20 časova, s tim što će biti organizovane svakodnevne aktivnosti u periodu od 10 do 12 časova i od 17  do 19 časova radnim danom, a vikendom i u vremenu od 14 do 16 časova. Deca i roditelji će svakodnevno moći da učestvuju i uživaju u raznim aktivnostima: školi crtanja, plesnoj školi, jogi, školi engleskog jezika, kreativnim radionicama, ekološkim patrolama, fitnes programima, porodičnim masažama, vežbama za trudnice. O detaljima iz programa tokom jula i avgusta, roditelji će moći da se informišu na sajtu:  www.mamapark.rs.


DELTA INVESTIRA  4,5 MILIONA EVRA

Kompanija Danubius Novi Sad, deo poslovnog sistema Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija), obavestila je javnost o nastavku modernizacije svoje proizvodnje kupovinom najsavremenijeg mlina u širem regionu i jednog od najkvalitetnijih u Evropi. Kapaciteta prerade 300 tona pšenice na dan, predstavlja jedno od najnaprednijih tehnoloških rešenja u ovoj oblasti, zbog čega se može reći da njegovo instaliranje u Danubiusu predstavlja prekretnicu u razvoju mlinske industrije u Vojvodini, odnosno Srbiji. Investicija u novi pogon vredna je oko 4,5 miliona evra. Novo postrojenje je potpunosti kompjuterizovano. Iako se prostire na sedam spratova, celim pogonom komforno upravlja jedan operater. Karakteriše ga izuzetno visok nivo sanitarne zaštite, najviši ekološki standardi i izuzetna energetska efikasnost. Otkako je Danubius 2006. godine postao deo Delta Agrara, u ovu kompaniju investirano je više od 6 miliona evra, čime su gotovo ispunjene investicione obaveze na koje se u privatizaciji obavezao novi vlasnik.
NIJE BILO (VIŠE) PRISLUŠKIVANJA

Čelnici News International, britanskog ogranka medijske imperije Ruperta Mardoka oštro su opovrgli tvrdnje iznete u dnevniku “The Guardian” da je veći broj zaposlenih u ”News of the World” bio upleten u aferu prisluškivanja mobilnih telefona na osnovu čega su objavljivane “eksklutivne” informacije. Istovremeno sa demantijem čelnika News of the World stiglo je i saopštenje istražnih organa da ovim povodom neće biti daljih istraživanja. Ceo slučaj iniciran je još 2006. godine kada su uhapšena dvojica saradnika News of  the World, a aktuelizovan je nedavnim pisanjem “The Guardiana” o milionskim isplatama Mardokove kompanije prisluškivanima kako bi odustali od eventualnih tužbi.


BESPLATNA LOKALNA KONKURENCIJA

Dvonedeljne novine koje su pokrenule lokalne vlasti londonske četvrti Burking and Dagenham koštaće nedeljnike namenjene ovoj oblasti ni manje ni više nego 250.000 funti prihoda od oglasa. Novopokrenuti dvonedeljnik “The News” koštaće sve zajedno 568.000 funti na godišnjem nivou, ali su lokalne vlasti već izjavile da će uprkos ovakvom trošku uštedeti oko 250.000 funti poreskih obveznika kroz smanjenje izdvajanja za oglašavanje u magazinima kompanije Archant – “Burking and Dagenham Post” I sestrinskom izdanju “The Recorder”. Novi dvonedeljnik biće štampan u 90.000 primeraka od kojih će 70.000 biti distribuirano u domove ovog regiona, 12.000 lokalnim firmama, 5.000 preko specijalno postavljenih štendera na javnim mestima i 3.000 u zgradi lokalne samouprave.


NJUJORK TAJMS  SVE BLIŽI ODLUCI O NAPLATI ONLAJN SADRŽAJA

Kompanija The New York Times sve je bliža odluci da počne sa naplatom onlajn sadržaja, koje plasira na adresi nytimes.com. Upravo je u toku anketa među pretplatnicima na temu stavova o tome da mesečna pretplata na sve sadržaje plasirane na ovom websajtu bude pet  dolara. Inače sada je pristup svim člancima, blogovima i ostalim multumedijalnim sadržajima – besplatan. Kada je reč o ukupnom prihodu ostvarenom po osnovu digitalnog oglašavanja ove kompanije od  352 miliona dolara, ostvarenih tokom 2008. godine 237 miliona je stiglo po osnovu oglašavanja u okviru novinskog sajta.


BRITANIJA: SARADNJA SUDOVA I LOKALNIH MEDIJA

Pisarnice sudova širom Engleske i Velsa ohrabrene su da lokalne novine što ažurnije obaveštavaju besplatnim e-mail porukama o sudskim aktivnostima, odnosno zakazanim suđenjima. Cirkularnim pismom upućenim iz Kraljevskog sudskog ureda, sudovi se ohrabruju da uz “odgovarajuće zdravorazumske mere sigurnosti” snabdevaju medije podacima i obezbede što aktivnije praćenje sudskih procesa. Razlog ovakvoj preporuci leži u uverenju vlade da će veća pomoć medijima pri izveštavanju o sudskim procesima povećati poverenje građana u pravni sistem, a istovremeno se odgovara i na zahtev Evropske konvencije da pravni postupci budu dostupni javnosti.


MEDIASET U PROBLEMIMA

Kompanija “Mediaset” – kamen temeljac medijske imperije italijanskog premijera Silvija Berluskonija suočava se sa problemima koje donosi svetska ekonomska krirza. Kompanija beleži značajan pad profita pa samim tim i vrednosti deonica u rukama investitora, među kojima je najveći Fininvest – Berluskonijeva porodišna firma. Prema najnovijim podacima u odnosu na godinu dana ranije vrednost deonica je opala za osam procenata.


U NEMAČKOJ KRIZA NE UGROŽAVA ONLAJN OGLAŠAVANJE

Ukupan prihod od onlajn oglašavanja u Nemačkoj tokom prvih šest meseci 2009. godine porastao je za 9,5 procenata dostigavši iznos od 734 miliona evra. Dok prihodi od onlajn oglašavanja rastu, oni u klasičnim medijima u istom periodu beleže pad od 3,3 odsto i dostigli su ukupan iznos od 9,8 milijardi evra. Sa padom od čak 15,6 procenata najveći pad prihoda od oglasa među klasičnim medijima beleže u prvom polugođu 2009. godine magazine, dok je pad prihoda kod tv samo 0,4 odsto, a u dnevnim novinama 0,8 odsto.


RECKITT DIGITALNO MENJA PROFIL

Jedan od najvećih svetskih proizvođača roba široke potrošnje, kompanija Reckitt Benckiser nezadovoljna je kako prepoznatljivošću korporativnog brenda tako i redizajniranog kompaijskog loga. Da bi promenili odnos kupaca marketinški stručnjaci kompanije opredelili su se za globalnu digitalnu marketing kampanju. Realiovaće je preko tzv. Socijalnih mreža Facebook i LinkedIn, ali i multinacionalnih onlajn oglasnih mreža. Kao ciljna grupa utvrđeni su potencijalni kupci od 22 do 32 godine, a odluka o pokretanju digitalne kampanje doneta je na bazi procene da će poruke lansirane putem interneta do njih doći brže od onih lansiranih preko klasičnih mesija.


I U FRANCUSKOJ RASTE PRIHOD OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Prihod od onlajn oglašavanja u Francuskoj tokom prvih šest meseci 2009. godine povećan je za šest procenata i dostigao je iznod od 1,01 milijardu evra. Prema predviđanjima stručnjaka, web će biti jedini medij koji će u Francuskoj tokom 2009. godine zabeležiti rast prihoda od oglasa. Pretpostavlja se da će taj rast biti između pet i šest odsto na nivou cele godine. 


IZVESNO PLAĆANJE ZA VESTI SA NOVINSKIH SAJTOVA

Urednik Fajnenšel tajmsa, Lionel Barber smatra da će u periodu od godinu dana skoro svi novinski i ostali sajtovi posvećeni vestima i drugim informativnim sadržajima početi da naplaćuju pristup informacijama. Uveren je da je to samo pitanje vremena, a da je najveća prepreka na tom putu vreme neophodno za konstruisanje platforme za naplatu ove vrste usluge. Iako je konstruisanje ovakvih, efikasnih, platformi još u vazduhu Barber je uveren da će praktično sve novinske kompanije preći na naplatu informacija. Websajt Fajnenšel tajmsa, FT.com ima skoro 1,3 miliona registrovanih besplatnih korisnika i oko 110.000 korisnika koji plaćaju pretplatu kako bi mogli da koriste i posebne sadržaje.


PROTESTI ZBOG IZRAELSKE TURISTIČKE KAMPANJE

Britansko regulatorno telo za oglasne standarde (Advertising Standards Authority) bilo je primorano da donese odluku o zabrani poster kampanje Izraelskog turističkog ureda, koja je pozivala na letovanje u ovoj zemlji. Buru protesta izavao je plakat Vladinog turističkog ureda na kome je objavljena mapa Izraela koja je obuhvatala I teritoriju Zapadne obale, Gaze i Golanske visoravni. Za vrlo kratko vreme britanskom oglasnom regulatornom telu stiglo je više od 400 pritužbi na sadržaj plakata i usledila je – zabrana.  


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!