Jul, 2009 No. 107


INTERVENTNE MERE VLADE ZA POMOĆ MEDIJIMA

Vlada Republike Srbije usvojila je krajem juna interventne mere za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize. Vlada će iz tekuće budžetske rezerve obezbediti dodatna sredstva u visini od 60 miliona dinara, koja će biti namenjena za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja. Kako je saopšteno, poput ostalih evropskih zemalja Vlada će pomagati medije koordinisanim oglašavanjem svojih aktivnosti preko Kancelarije za saranju sa medijima po jasno utvrđenim kriterijumima gledanosti, čitanosti i adakvatne ciljne grupe. Vlada je preporučila RRA i RATEL da smanje naknade emiterima i na taj način olakšaju njihovo poslovanje. Očekuje se smanjenje naknada od 5-50 odsto u zavisnosti od zone pokrivanja emitera. Vlada će preko svojih ministarstava pružiti dodatnu podršku RRA i RATEAL i koordinisanom akcijom onemogućiti rad piratskih emitera po hitnom postupku. Preko Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Vlada će preporučiti organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava međusobno usaglašavanje tarifa naknada kroz proces konsultacija sa korisnicima.
U saopštenju je navedeno da je vlada u prethodnom periodu kroz kredite Evropske investicione banke obezbedila 250 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima. Kredite za nove investicije i refinansiranje postojećih kredita, medijskim kućama će odobravati poslovne banake. Kamatna stopa je između pet i šest procenata, a krediti se odobravaju na period od 15 godina i poček do pet godina. Medijima će se, takođe, omogućiti dobijanje kredita preko poslovnih banaka u kojima se po programu Vlade vrši subvencioniranje kamata preko Fonda za razvoj. U izradi je i Nacrt predloga izmena i dopuna zakona o oglašavanju, koji bi u skorijem peridu trebao da donese izvesnu relaksaciju propisa u vezi sa oglašavanjem i na taj način omogući medijskim kućama i dodatne prihode po ovom osnovu. Za praćenje ovih mera zaduženo je Ministarstvo kulture


POMOĆ DOBRODOŠLA ALI  NEDOVOLJNA

Povodom interventnih mera koje je Vlada Republike Srbije usvojila za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize UO Asocijacije medija konstatovao je da je u uslovima krize svaka pomoć dobrodošla, ali da je reč o iznenađujuće malom obimu pomoći, pre svega, kada su u pitanju štampani mediji koji inače trpe najveće posledice krize. Uvažavajući sve probleme koje Vlada ima na opštem planu borbe protiv posledica ekonomske krize, UO Asocijacije medija je u pismu upućenom Borisu Tadiću, predsedniku Republike, Mirku Cvetkoviću, premijeru, potpredsednicima Vlade Srbije, Mlađanu Dinkiću i Božidaru Đeliću, kao i Nebojši Bradiću, ministru kulture, istakao uverenje da nedavno usvojenim merama država i vlada ne žele da pošalju negativnu poruku vodećim štampanim medijima u Srbiji.
Ističući da je deo opredeljenih mera apsoltno nedovoljan za pomoć, pre svega štampanim medijima, koji su u najdubljoj krizi u proteklih 50 godina, ali i verujući da se zajedničkim naporima mogu pronaći dovoljno efikasna rešenja, Upravni odbor Asocijacije medija je zatražio hitan susret sa premijerom Cvetkovićem i članovima kabineta uz uverenje da će do njega doći već u prvoj polovini jula.


SAVET ZA ŠTAMPU

Asocijacija medija bila je, prvih dana jula, domaćin skupa posvećenog iznalaženju načina za što brže formiranje Saveta za štampu. Skupu su prisustvovali predstavnici udruženja i asocijacija, koja su još u februaru potpisala Osnivački akt Saveta za štampu. Realizacija ovog značajnog projekta zastala je u pokušaju da se usaglasi Statut bez koga Savet za štampu ne može da otpočne sa radom. U ime osnivača o nastavku poslova razgovarali su Ljiljana Smajlović i Nino Brajević iz Udruženja novinara Srbije, Vladan Filipčev iz Lokal presa, Svetozar Raković iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Veselin Simonović, Lidija Obradović i Zoran Papić u ime Asocijacije medija. Domaćin skupa Veselin Simonović, predsednik UO Asocijacije medija, istakao je potrebu da se osnivači u što kraćem roku usaglase i definišu sve odredbe Statuta kako bi Savet za štampu mogao što pre da počne da funkcioniše. Svi učesnici skupa istakli su značajnu pomoć, koju u realizaciji ovog projekta pruža norvešta vlada i ambasada Norveške u Beogradu.


MCAANN ERICKSON DOBIO ZLATNOG LAVA

McCann Erickson, najveća regionalna kompanija iz oblasti tržišnih komunikacija, koju vodi Srđan Šaper, osvojila je  prestižnu nagradu  “Zlatni lav” na Svetskom advertajzing festivalu u Kanu. U konkurenciji od skoro dve hiljade kampanja iz celog sveta, kampanja za podizanje javne svesti o raku testisa pod nazivom "Proveri ih" nagrađena je u kategoriji “Medijski lavovi - za najbolju medijsku integrisanu komunikacionu kampanju”, koju je  agencija McCann Erickson realizovala u Makedoniji.
Na svečanoj ceremoniji u Kanu, osnivač i predsednik McCann Grupe, Srđan Šaper  i direktor agencije u Skoplju Vlatko Dimovski,  primili su značajnu nagradu “Zlatni Lav”, pred više od hiljadu uglednih zvanica i predstavnika najvećih svetskih medija.
Za 12 godina od kako je Srđan Šaper osnovao agenciju u Beogradu, beogradska McCann grupa sa svojim agencijama i kancelarijama u pet zemalja postala je pravi regionalni centar komunikacija za jugoistočni deo Evrope.


ĐELIĆ I BANKARI U ASOCIJACIJI MEDIJA

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić po drugi put, u kratkom roku, bio je gost UO Asocijacije medija. Tema sastanka kome, su prisustvovali i predstavnici Narodne banke Srbije, kao i veći broj predstavnika poslovnih banaka, koje sarađuju sa medijskim kućama, bila je posvećena krizi u medijima. Bankari, izdavači i predstavnici elektronskih medija nastojali su da iznađu optimalne uslove pomoći na planu likvidnosti medijskih kuća. Veći deo razgovora bio je posvećen iznalaženju mogućnosti za korišćenje tzv. apex kredita iz fonda od 250 miliona evra, koji je Vlada Srbije obezbedila od Evropske investicione banke. Predstavnici medija su potpredsedniku Đeliću i bankarima skrenuli pažnju da bez visokog stepena vladinog razumevanja skoro da nema šansi da mediji dođu do ovih povoljnih kredita, koji su im neophodni za poslovanje. Zaključeno je da se zajedničkim aktivnostima što pre utvrde mogućnosti za koršćenje sredstava iz fondova nemenjenih kreditiranju.  


IFRA PONUDILA SARADNJU ASOCIJACIJI MEDIJA

Najveća evropska novinska asocijacija IFRA ponudila je Asocijaciji medija saradnju na planu regionalne promocije IFRA EXPO koji će biti održan u Beču. Prepoznajući Asocijaciju kao jednu od vodećih medijskih asocijacija u regionu, predstavnici IFRA ponudili su saradnju koja bi podrazumevala niz beneficija za posetioce, koji bi se za posetu najvećoj evropskoj smotri opreme i tehnologije namenjene novinskoj industriji, opredelili zahvaljujući informacijama koje primaju iz Asocijacije medija. Razgovori su u toku i verujemo da ćemo već u narednom broju Newslettera moći da vas detaljno informišemo o dogovoru IFRA i Asocijacije medija.


HVALA NA LEPIM ŽELJAMA!

Na adresu Asocijacije medija stigao je veći broj čestitki novoizabranim članovima Upravnog odbora, Veselinu Simonoviću predsedniku UO i Zoranu Papiću izvršnom direktoru Asocijacije. Uz čestitke na izboru poručili ste nam da očekujete dalji i još veći doprinos Asocijacije sveukupnom razvoju medijske industrije u Srbiji. Nastojaćemo da opravdamo vaše poverenje i zahvaljujemo na najboljim željama. Hvala!


PORTAL SVET.RS REKORDNO POSEĆEN

Kako saopštavaju iz kompanije Color Press Group (član Asocijacije medija) najčitaniji srpski i regionalni showbiz portal www.svet.rs oborio je nedavno rekord u posećenosti premašivši brojku od 30.000 ulazaka na sajt dnevno. Za samo sedam dana - u periodu od 18. do 24. juna - posetioci su pregledali čak 1,101.391 strana uz prosečno vreme zadržavanja na portalu od 7 minuta i 15 sekundi (Google Analitics).
Prema sajtu alexa.com (http://www.alexa.com/siteinfo/svet.rs) portal svet.rs zauzima 19. mesto među portalima na srpskom jeziku u celom svetu i prvo mesto kada je reč o portalima na srpskom jeziku, koji se bave zabavom i showbiz temama. Ženski lifestyle portal www.lepotaizdravlje.rs  koji je Color Press Group kompanija pokrenula u sklopu Future Media, zajedničke firme sa McCann Erickson PR, takođe beleži stalni rast posećenosti.


„FOND ZA BUDUĆNOST“ OBELEŽIO TRI GODINE POSTOJANJA

Programom profesionalne orijentacije u okviru projekta Fond za budućnost za tri godine postojanja obuhvaćeno je oko 120 stipendista. Fond je osnovala kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) i ovo je jedinstven program brige o deci bez roditeljskog staranja, kojim se rešava jedan od najdelikatnijih trenutaka u zbrinjavanju dece – trenutak izlaska iz doma. U akciju su uključeni domovi u Beogradu i Nišu, Dečije selo u Sremskoj Kamenici i četrnaest hraniteljskih porodica iz Subotice i Niša.
Uz redovno stipendiranje, akcenat je stavljan na socijalizaciju dece, njihovu obuku za različite poslove, ali i realne životne situacije. Stipendisti Fonda mogu po završetku odgovarajućeg školovanja da dobiju posao u okviru Deltinog poslovnog sistema. U protekle tri godine u stalni radni odnos primljeno je 12 stipendista Fonda za budućnost, a 25 njih, koji su želeli da rade samo preko letnjeg raspusta, zaposleno je preko omladinske zadruge. Za potrebe Fonda za budućnost Delta Holding godišnje izdvoji 12,100.000 dinara.


POTVRDA LIDERSKE POZICIJE

Adria Media Grou (član Asocijacije medija) saopštava da je, prema podacima o čitanosti magazina u Srbiji za jun 2009. godine, magazin Story najčitaniji nedeljnik u segmentu celebrity magazina.  Podaci baze PrintAdex pokazuju da je prvi junski broj magazina Story pročitalo 246.799 čitalaca. Konačni podaci o čitanosti za drugi junski broj magazina Story pokazuju još ubedljiviji rast čitanosti Story-ja koji beleži rejting od 4.90 procenata. U AMG smatraju da je trenutnoj liderskoj poziciji Story doprineo i uspeh ceremonije Story Awards, kao i lansiranje internet sajta www.story.rs koji beleži rast na dnevnom nivou.
U okviru akcije Story Dizajnerskog meseca, koja je izazvala veliku medijsku pažnju, više od 70.000 ljudi je kupilo dizajnirane predmete, uvećavši time značajno prodaju ovog magazina, a poslednji u nizu uspeha predstavlja organizovanje STORY Shopping Groznice.


ZA UNIVERZIJADU – INFO CENTAR I POŠTA U „BELVILU“

Povodom održavanja Univerzijade 2009 u Beogradu, Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) otvorila je dva nova poslovna objekta – Info centar na Trgu Republike i poštu u Univerzitetskom naselju „Belvil”.
Objekte je svečano otvorio generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija”  Goran Ćirić, slanjem pisama sa poštanskom markom Univerzijade gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, odnosno predsedniku Vlade Republike Srbije Mirku Cvetkoviću:
„Svim Beograđanima i posetiocima glavnog grada pružićemo priliku da se u prvom poštanskom info centru upoznaju sa mnogim novim servisima koje Pošta Srbije u ovom trenutku može da im ponudi, a učesnicima Univerzijade savremenu jedinicu poštanske mreže, koja korisnicima pruža uobičajene poštanske usluge na tri šaltera, kao i ponudu suvenira i poštanskih proizvoda u postšopu u ovom objektu ”, rekao je za medije Goran Ćirić


ŽENEVA: EVROPSKI DIJALOG O UPRAVLJAJU INTERNETOM

Zainteresovane za zbivanja u sferi interneta obaveštavamo da će u Ženevi 14. i 15. septembra 2009. godine biti održan Evropski dijalog o upravljanju Internetom (EuroDIG), u organizaciji Saveta Evrope, Švajcarske federalne kancelarije za komunikacije (OFCOM) i Evropske radiodifuzne unije (EBU). Cilj ovog skupa je da se identifikuju i razmotre evropske perspektive i pristupi upravljanju Internetom, naročito u kontekstu pripreme za Forum o upravljanju Internetom (IGF), koji se ove godine održava u novembru u Egiptu. Program će, između ostalog, obuhvatiti teme slobode izražavanja i informisanja, prava na privatnost, medijske pismenosti, javnih medijskih sevisa, digitalne dividende, kritičkih Internet resursa, ISP-a, novih gTLD-a, budućnosti ICANN-a, itd. Očekuje se prisustvo oko 150 učesnika iz cele Evrope - predstavnika vlada, civilnog društva i privatnog sektora, koji se bave različitim aspektima  Interneta. Organizatori su naročito zainteresovani za učešće osoba iz zemalja Centralne i Istočne Evrope. Sve neophodne informacije o Evropskom dijalogu o upravljanju Internetom, programu i registraciji dostupne su na sajtu:  www.eurodig.org . 


ZA MAKEDONSKE ŠKOLE 55.000 RAČUNARA COMTRADE

Na javnom tenderu  za nabavku računara namenjenim makedonskim osnovnim školama, kompanija ComTrade Group (pridrženi član Asocijacije medija) zaključila je posao vredan više od 15 miliona dolara. Predmet ovog ugovora je opremanje makedonskih škola sa 55.000 računara specijalno dizajniranih za potrebe edukacije. Svi računari poseduju edukativni softver, lokalizovan na makedonski jezik. Ugovor je potpisan sa Ministarstvom za informatičko društvo Republike Makedonije, a projekat finansira Vlada Republike Makedonije. Implementacija će biti završena do kraja godine.
ComTrade je u ovoj tržišnoj utakmici ostavio iza sebe najveće svetske proizvođače PC-a i učvrstio se na poziciji regionalnog lidera u domenu informatičke tehnologije.


 STOJANOVIĆU “ZORA” ZA “TRIFUNA BOMBAŠA”

Stručni žiri 15. međunarodnog festivala lokalnih tv stanica “Zlatni prosjak” u Košicama u Slovačkoj jednoglasno je odlučio da nagrada “Zora”, koju tradicionalno dodeljuje Udruženje novinara Srbije, pripadne Slađanu Stojanoviću snimatelju dopisništva RTS iz Vranja za prilog “Trifun i bomba”. Nagrada je dodeljena u kategoriji priča sa antiratnom tematikom. Glavna nagrada “Zlatni prosjak” ove godine je pripala TV Katovice iz Poljske. Žiri je dodelio i specijalnu nagradu Tanji Dmitrović Mijailović, novinarki dopisništva RTS iz Šapca za prilog “Ocage, selo sa najviše krivina”. Više o festivalu “Zlatni prosjak” pogledajte na adresi: www.festival.sk/2009/index.php .


TELEKOM SRBIJA NA UNIVERZIJADI

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), kao generalni sponzor Univerzijade, svojim novim uslugama, je znatno olakšao takmičarima i novinarima učešće i boravak na ovoj  dvadesetpetoj letnjoj sportskoj manifestaciji.
Novinarima akreditovanim za ovaj događaj je omogućeno da upotrebom Press InoCall vaučera telefoniraju po povoljnijim tarifama u nacionalnom i internacionalnom saobraćaju.
U univerzitetskom naselju Belville, svim učesnicima su na raspolaganju ADSL i IPTV sa najpogodnijim paketom koji sami odaberu, a kao prava novina je i paket usluga fiksne telefonije, koji se zasniva na principu prepaid plaćanja, pa se fiksni prepaid račun u svakom trenutku može dopuniti kupovinom odgovarajućih vaučera.
Nove prepaid kartice mt:s-a, omogućavaju pozive ka inostranstvu po jedinstvenoj ceni, što je daleko povoljnije od roaming usluga stranog operatora, a u ponudi su i Data prepaid kartice za mobilni internet.
WAN I IFRA – ZAJEDNO!

Vodeće internacionalne novinske asocijacije WAN (World Association of Newspapers) i IFRA donele su odluku o spajanju u novu novinsku asocijaciju koja će ubuduće poslovati kao: Svetska asocijacija novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA)
Nova, kombinovana organizacija predstavljaće više od 18.000 publikacija i preko 15.000 onlajn sajtova okupljajući oko 3.000 kompanija u više od 120 zemalja. Merdžovanje dve asocijacije postalo je zvanično 1. jula, a tekst o namerama i zadacima nove organizacije možete pronaći na internet adresi: www.wan-ifra.org. Nova organizacija imaće glavne urede u Parizu i Darmštatu u Nemačkoj. Sadadašnji predsednik WAN Gavin O Railly biće predsednik nove organizacije do kraja 2010. godine kada će predsedničko mesto preuzeti sadašnji predsednik IFRA Horst Pirker. Novoformirana organizacija uskoro će imenovati izvršnog direktora, a do tada ove poslove će obavljati dosadašnji direktori WAN i IFRA Timoti Balding i Reiner Mittelbach.


REBEKA VEID IZVRŠNI DIREKTOR NEWS INTERNATIONAL

Rebeka Veid (Rebekah Wade) glavni urednik “The Sun” najtiražnijeg britanskog dnevnog lista preuzima od 1. septembra dužnost izvršnog direktora kompanije News International. Vejdova na ovu dužnost dolazi pošto je na mestu glavne urednice “The Sun” provela punih šest godina. News International je britanski ogranak News Corporation čiji je vlasnik medijski mogul Rupert Murdoch. News International je izdavač “Times”, “The Sunday Times”, “News of the World” i, naravno, “The Sun”. Vejdova će biti direktno odgovorna Mardokovom sinu Džejmsu,  koji vodi evropske i azijske poslove News Corporation. Vejdova je izjavila da nova dužnost za nju znači poseban izazov u kritičnim vremenima za kompletnu novinsku industriju.


MINIMALNI TROŠKOVI ŠTAMPE

Kampanja posvećena unapređenju prodaje dnevnog lista “The Zimbabwean” donela je autorima GrandPrix nagradu u kategoriji “outdor” oglašavanja na nedavno održanom kanskom oglasnom festivalu (Lions International Advertising Festival). Kampanja za unapređenje prodaje lista posvećenog borbi protiv režima Roberta Mugabea bila je namenjena tržištu Velike Britanije i Južne Afrike. Za biliborde je pripremljen plakat na kome su hiperinflatorne novčanice osnova na kojoj su štampane poruke poput “Jeftinije je štampati na novčanicama nego na papiru”, “Sa 250.000.000 zimbabvanskih dolara ne može se kupiti papir za štampu ovog postera” i “Zahvaljjujući Mugabeu novac je samo za postere”.


IRSKIM NOVINAMA REKORDNA KAZNA OD 1,8 MILIONA EVRA

Dablinski dnevnik “Evening Herald” izgubio je sudski spor, koji je protiv njega vodila Monica Leech zbog insinuacija objavljenih na stranicama lista, prema kojim je imala ljubavnu aferu sa svojim šefom tadašnjim irskim ministrom za životnu okolinu Martinom Kulenom. Marion Leech (49) majka je dvoje dece, a usvajajući njenu tužbu sud u Dablinu je doneo odluku kojom se nalaže da kompanija Independent Newspapers (Irl) Ltd. tužilji isplati rekordno obeštećenje u iznosu od 1,8 miliona evra. Prethodno najviše dosuđeno obeštećenje protiv jedne izdavačke kuće u Irskoj iznosilo je 900.000 evra. Sudski spor je trajao pune 4,5 godine.


NAJČITANIJI NOVINSKI SAJTOVI U NEMAČKOJ

Kompanija ComScore, Inc. jedna od vodećih kada je u pitanju merenje čitanosti u digitalnoj sferi saopštila je podatak da je 12,9 miliona internet korisnika u Nemačkoj tokom aprila 2009. godine prelistalo ukupno 611 miliona novinskih onlajn stranica, što je u proseku 47 stranica po korisniku. Prema razultatima ovog istraživanja Bild.de je bio najpopularnija onlajn novina u Nemačkoj tokom aprila. Bild.de imao je 4,9 miliona posetilaca tokom aprila. Slede ga elt.de sa tri miliona posetilaca, Süddeutsche.de 2,3 i Fay.net 1,1 milion posetilaca. Interesantno je da je turski novinski sajt Millzet.com rangiran na izvanredno deveto mesto poseta tokom aprila. Millyet.com posetilo je tokom aprila 2009. godine 390.000 posetilaca, koji su prelistavajući onlajn stranice ove novine potrošili ukupno 133.000 časova. 


DVA MILIONA NOVINSKIH STRANICA U ONLAJN ARHIVI

Britanska biblioteka lansirala je nedavno onlajn novinsku arhivu koja sadrži oko 2,000.000 stranica 49 nacionalnih i lokalnih listova štampanih u periodu između 1800. i 1900. godine. Celodnevni pristup arhivi koju omogućava daunlodovanje do 100 stranica košta 6,99 funti. Sedmodnevni pristup ovoj onlajn arhivi podrazumeva uplatu iznosa od 9,99 funti i pravo na daunlodovanje do 200 stranica. Naravno, ovakvu arhivu nema samo Britanska biblioteka već je kao korisnički servis po specijalnim tarifama nude recimo Times za 4,95 funti po danu ili Guardian po ceni od 7,95 funti.


NA PROVERI UGODOR GUGLA SA IZDAVAČIMA KNJIGA

Američko ministarstvo pravde zvanično je potvrdilo da će proveriti 125 miliona težak ugovor Googla sa američkom knjžarskom industrijom. Ukoliko se realizuje, ugovor bi Guglu  obezbedio da digitalizuje milione knjiga i učini ih dostuupnim za onajn prodaju ili prelistavanje. 


GANNETT OTPUŠTA 1.400 ZAPOSLENIH

Američki novinski gigant, kompanija Gannett potvrdila je odluku da u nekoliko narednih nedelja otpusti 1.400 zaposlenih u Americi. Reč je o tri odsto ukupno zaposlenih u ovoj kompaniji čiji menadžment grčeviti pokušava da se uštedama brani od posledica ekonomske krize. Gannett u SAD izdaje 84 dnevna lista, a najavljena otpuštanja samo su nastavak prošlogodišnjih kada je kompanija sa oko 41.500 zaposlenih otpustila oko 10 odsto radnika. Prihod od oglasa koji je kompanija ostvarila u prva tri meseca ove godine manji je za 34,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.


TRINITI MIROR GASI 12 IZDANJA

Britanska kompanija Triniti Miror odlučila je da ugasi 12 svojih izdanja, otpusti skoro 100 zaposlenih i ukine dve regionalne kancelarije u nastojanju da u ovoj godini uštedi planiranih 25 miliona funti. Očigledno je da prošlogodišnje uštede od oko 30 miliona funti nisu bile dovoljne da Triniti Miror stane na čvrste noge i da restriktivne mere tek treba očekivati kako bi jedan od najvećih britanskih izdavača dočekao kraj ekonomske krize. 


ZA OGLAŠAVANJE U VELIKOJ BRITANIJI JOŠ MANJE NOVCA

Ukupna izdvajanja za oglašavanje u Velikoj britaniji tokom 2009. godine biće manja za oko 11,7 procenata i prema sadašnjim cenama dostićiće iznos od 14,5 milijardi funti. Prognoze kažu da bi tokom 2010. godine trebalo očekivati simboličan rast izdvajanja za oglašavanje, dok bi porast u prva tri meseca 2011. godine trebalo da bude četiri procenta u odnosu na isti period prethodne godine. Što se tiče medija tv će tokom 2009. godine zabeležiti pad od 11,9 odsto, a novine čak 14,8 procenata manji prhod od oglašavanja. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!