Januar, 2009 No. 96


TRADICIONALNI SKUP U ASOCIJACIJI MEDIJA

Tradicionalni godišnji susret u sedištu Asocijacije medija bio je prilika da se okupe  glavni urednici i direktori medijskih kuća Srbije, kao i veći broj predstavnika kompanija koje, kao pridruženi članovi, podržavaju rad Asocijacije. Među mnogobrojnim gostima diplomatski kor predstavljali su ambasador Savezne Republike Nemačke Volfram Mas, ambasador Japana Tošio Cunozaki ,ambasador Švedske Krister Bringeus, predstavnici ambasade US, Grčke...U ime vlade Republike Srbije susretu u Asocijaciji medija prisustvovali su Nebojša Bradić, ministar kulture, Dragan Šutanovac, ministar vojni, Nadica Momirov, državni sekretar u Ministarstvu kulture kao i pokrajinski sekretar za informisanje Ana Tomanova Makanova.

U ime članova Upravnog odbora Asocijacije medija, koji su bili domaćini skupa, prisutne je pozdravio Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija. Medijskoj industriji poželeo je agresivan menadžment koji će u ovoj kriznoj godini, pored ušteda umeti da stvara i nove prihode, kreativne novinare i saradnike, sve bolje zakonsko okruženje kao osnov za uspešno poslovanje i privredu čiji prvi potezi u kriznim vremenima neće biti seča marketinških fondova.


ASOCIJACIJA MEDIJA: USVOJEN OSNIVAČKI AKT O FORMIRANJU SAVETA ZA ŠTAMPU – OZBILJNE ZAMERKE NA RADNU VERZIJU ZAKONA O NEDOZVOLJENOJ KONCENTRACIJI I JAVNOSTI VLASNIŠTVA U MEDIJIMA

Na sednici Upravnog odbora Asocijacije medija usvojen je Osnivački akt o formiranju Saveta za štampu. Predstavnici medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije, doneli su odluku  jednoglasno i istovremeno ovlastili Manojla Vukotića, predsednika UO da, zajedno sa predsednicima NUNS-a, UNS-a i Lokal pressa potpiše akt o formiranju ovog, u oblasti samoregulacije medija, izuzetno važnog tela. Sledi svečano potpisivanje ugovora u sedištu Asocijacije medija.
Na istoj sednici Upravni odbor Asocijacije medija u proširenom sastavu razmatrao je radnu verziju nacrta Zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila. U diskusiji je iznet niz konkretnih i značajnih primedbi na ovaj akt. Zajednička je ocena da   ponuđeni tekst nije dovoljno prihvatljiv kao osnova za detaljnu raspravu o rešenjima koja bi trebalo da regulišu oblast prekomernog objedinjavanja i javnost vlasništva javnih glasila. Primenom predloženih odredbi bi se, umesto pospešenja i boljeg funkcionisanja medija, njihov rad u značajnoj meri komplikovao i otežavao.
Upravni odbor Asocijacije medija predložiće Ministarstvu kulture, na predstojećem zajedničkom skupu, zakazanom za 4. februar, da se sa ovim poslom zastane dok se zajednički ne iznađu bolja rešenja u ovoj oblasti, za koju članice Asocijacije inače smatraju da treba da bude zakonski regulisana.


RINGIER DAO NAJBOLJU PONUDU ZA KUPOVINU NIN-a

Kompanija Ringijer (Ringier) Srbija (član Asocijacije medija), u čijem vlasništvu je dnevnik "Blic", ponudila je 800.000 evra za kupovinu nedeljnika NIN, 40.000 evra više nego kompanija Novosti, saopštila je Agencija za privatizaciju.
Kompanija Ringijer je za ulaganje ponudila i 186.607 evra, dok kompanija Novosti nije imala ponudu za investiranje, navodi se u saopštenju objavljenom nakon javnog otvaranja ponuda.
Oba ponuđača za kupovinu 70 odsto društvenog kapitala beogradskog nedeljnika su bezuslovno prihvatili sve minimalne obaveze socijalnog programa. Privatizacioni savetnik Agencije za privatizaciju će izvršiti ocenu ponuda oba ponuđača i ona će biti predstavljena članovima tenderske komisije na sledećoj sednici, u roku od najviše 30 dana od dana otvaranja ponude


“POLITIKA” GAZI KROZ DRUGI VEK

Svečana proslava 105. rođendana “Politike” održana je 22. januara u Skupštini grada Beograda u prisustvu mnogobrojnjih prijatelja, poslovnih saradnika, ministara, državnih zvaničnika, umetnika. Milorad Gušavac generalni direktor “Politike” A.D podsetio je da ovaj rođendan zaposleni proslavljaju kao jedna kuća sa dva imena – “Politika akcionarsko društvo i “Politika novine i magazini” (član Asocijacije medija) a da je partner već sedam godina i nemačka medijska kuća VAC (WAZ). Goste je pozdravio i Dragan Bujošević glavni urednik lista “Politika”.
Tradicionalna nagrada “Politike” za likovnu umetnost “Vladislav Ribnikar” i nagrada za najbolje književno delo za decu “Politkinog zabavnika” dodeljene su Anici Vučetić i pesniku Miši Odaloviću.


POŠTA „SRBIJA“ NA ČELU HUMANITARNE AKCIJE

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), „Naftna industrija Srbije” a. d. i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine potpisali su 13. januara, u prostorijama Radne jedinice poštanskog saobraćaja „Novi Sad”, ugovor o donaciji sa porodicom PTT radnika Jovice Nikolića, vredan dva miliona dinara – 1,2 miliona obezbedila je Pošta Srbije, a po 400.000 dinara NIS i Fond.
Ugovor su potpisali Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbije, Miloš Saramandić, generalni direktor NIS-a, Dejan Pavlović, direktor Fonda i Ivana Nikolić u ime porodice Nikolić, a svečanosti je prisustvovao i Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada.
Tročlana porodica Nikolić, izbegla 1999. iz Gnjilana, sada živi u Rumenci kod Novog Sada a obezbeđena sredstva biće upotrebljena za izgradnju novog doma i lečenje teško obolelog čana porodice – sina Stefana. Goran Ćirić, generalni direktor JP PTT saobraćaja „Srbija“ istakao je da je ovo samo jedan od oblika društveno korisnog angažovanja i poslovanja Pošte „Srbija“


ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA - OZBILJAN POSAO TEK PREDSTOJI 

Skupom organizovanim u beogradskom Centru „Sava“ okončan je period predviđen za javnu raspravu o radnoj verziji Nacrta zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila. Otvarajući skup Nebojša Bradić, ministar kulture istakao je da istek formalnog roka za javnu raspravu ne znači prekid razgovora na ovu temu i da će oni biti nastavljeni u nastojanju da se dođe do što boljeg rešenja. Posebno je istakao značaj predstojećih razgovora u Asocijaciji medija ali i angažman svih predstavnika medijske industrije na iznalaženju prihvatljivih rešenja. Na ovom skupu ponovo je pokrenuta nekada pominjana a već dugo vremena sasvim neopravdano skrajnuta potreba za hitnom izradom Strategije medijskog razvoja. Upravni odbor Asocijacije medija će o radnoj verziji Zakona sa predstavnicima ministarstva i radne grupe razgovarati na sednici zakazanoj za 4. februar.


„NOVOSTI“ PROMOVISALE KNJIGU O BARAKU OBAMI

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) predstavila je u beogradskom međunarodnom press centru knjigu „Barak Obama – crni Kenedi u Beloj kući“ autora Slobodana Pavlovića, dugogodišnjeg dopisnika iz SAD.
"Srbija je prva zemlja na Balkanu koja lansira knjigu svog autora o novom američkom predsedniku", rekao je na promociji Manojlo Vukotić, direktor i glavni i odgovorni urednik kompanije „Novosti AD". Knjiga se može kupiti na svim bolje snabdevenim kioscima po ceni od 390 dinara.
WAN ODGODIO GODIŠNJI KONGRES ZBOG FINANSIJSKE KRIZE

Svetska novinska organizacija (WAN) odustala je od planiranog termina za odrzavanje 62. kongresa koji je predstavnike novinske industrije iz celog sveta trebalo da okupi  22. do 25.marta u indijskom gradu Hajderabadu. Organizatori su taj termin otkazali i zakazali novi termin po kome bi skup trebalo da se održi od 29. novembra do 3. decembra 2009. godine. Odluka o promeni datuma objašnjena je primetnim padom u broju prijava i finansijskom krizom u kojoj su se našle novinske i druge organizacije širom sveta, pri čemu su se prisustvovanje konferencijama i putni troškovi najpre našli na udaru budžetskih restrikcija. Organizatori su izrazili nadu da će novinske organizacije u narednoj godini naučiti da žive s finansijskom krizom i ponovo biti spremne da ulažu u ovaj vid edukacije.
Svetski novinski kongres i Svetski forum urednika održavaju se paralelno svake godine i predstavljaju najbrojniji skup novinskih profesionalaca iz celog sveta.


FRANCUSKA:  600 MILIONA EVRA ZA POMOĆ ŠTAMPI

Francuski predsednik Nikolas Sarkozi saopštio je odluku da će država pomoći posrnulu novinsku industriju Francuske sa čak 600 miliona evra. Istovremeno Sarkozi je saopštio i odluku po kojoj će ubuduće svaki Francuz kao rođendanski poklon za 18-ti rođendan dobijati jednogodišnju pretplatu na novine po izboru. Ova odluka trebalo bi da podstakne sticanje čitalačkih navika. Kriza koja je pogodila štampu u Francuskoj spustila je njenu profitabilnost na najniže grane. Pomoć od 600 miliona evra odnsi se na period od tri godine, a Sarkozi je javno pozvao štampane medije da učine napor kako bi značajno poboljšali sadržaj novina, privukli mladu čitalačku publiku i promenili biznis modele po kojima posluju. Inače Francuska država svake godine za direktnu i indirektnu pomoć štampi izdvaja iznos od oko 1,5 milijardi evra. Inače u ovom trenutku najdramatičniji problem sa kojime se suočava francuska štampa su izuzetno visoki troškovi štampe, a država će podržati pregovore sa štamparima koji bi trebalo da dovedu do sniženja ovih troškova za 30 – 40 procenata.


ORUŽJE ZA ZAŠTITU SARADNIKA “NOVAYA GAZETA”

Nakon ubistava advokata Stanislava Markelova i novinarke Anastasije Baburove, koje su maskirane ubice likvidirale u cetru Moskve, Aleksandar Lebedev vlasnik lista “Novaya Gazeta” saopštio je da je izuetno zabrinut za bezbednost svih saradnika ovog nezavisnog lista. Tim povodom on je od vlasti zatražio dozvolu da saradnici lista u cilju samoodbrane ubduće mogu da nose oružje. Izjavivši da vlast ne uzima ozbiljno odgovornost za bezbednost novinara on je podsetio na ubistvo Ane Politkovskaje, koja je bila specijalni izveštač lista a ubijena je na još nerazjašnjen način.


“IVNING STANDARD” U RUSKIM RUKAMA

Londonski dnevni list “Evening Standard” nakon dugih pregovora prodat je novom vlasniku. Dosadašnji, Associated Newspapers, koji posluje u okviru medijskog konglomerata The Daily Mail & General Trust prodao je list zajedno sa londonskim besplatnim novinama “London lite” ruskom milijartedu Aleksandru Lebedevu. Tim povodom Lebedev je izjavio da je njegova odgovornost da novine prežive u narednim godinama i da u tom smislu neće žaliti da uloži desetine miliona. Lebedev je naglasio da ne želi da bilo ko može da kaže da je “neki Ruski idiot, bivši špijun, došao i kupio novine samo da bi mogao da ih uništi.” Iz kompanije DM&GT saopšteno je da je 75,1 odsto akcija 181 godinu starog lista, koji je na godišnjem nivou gubio oko 25 miliona funti, prodato za “nominalnu sumu” a pretpostavlja se da je reč o jednoj funti. Kompanija je zadržala vlasništvo od 24,9 odsto, ali bez prava učešća u donošenju odluka.


INTERPUBLIC OTPUŠTA 2000 RADNIKA

Jedna od najvećih američkih marketinških grupacija, kompanija Interpublic saopštila je odluku o otpuštanju oko 2.000 zaposlenih samo dan nakon odluke rivalske kompanije Omnicom da broj zaposlenih smanji za pet procenata, odnosno oko 3.500 radnika. Interpublic je jedna od najvećih marketinških agencija na svetu i u njenom sastavu posluju agencije kao što su McCann erickson, Lowe i DraftFCB.


VATIKAN NA “YOU TUBE”

Papa je i zvanično prihvatio postojanje digitalnog sveta nakon što je Vatikan instalirao novi You Tube video kanal, koji će iz dana u dan emitovati video klipove o aktivnostima Svete stolice. Novi video kanal predstavljen u vatikanskoj kancelariji za odnose sa javnošću, ima osnovni zadatak da povezuje katolike širom sveta i omogući im razmenu materijala o Papinim aktivnostima i zbivanjima u Vatikanu. Kanal koji će imati audio varijantu na engleskom, španskom, nemačkom i italijanskom jeziku startovao je emitovanjem božićne poruke Pape Benedikta XVI


BRITANIJA: VLADA POTROŠILA 16 MILIONA FUNTI NA MEDIJA MONITORING

Pripadnici konzervativne partije u britanskom palamentu obeleodanili su podatak da je vlada na ime troškova “medija monitoringa” potrošila više od 16 miliona funti. Reč je o iznosima plaćenim privatnim konsultantskim koćama, koje su obavljale posao za koji konzervativci tvrde da je trebalo da ga obavi 19 zaposlenih vladinih činovnika čije angažovanje na godišnjem nivou poreske obveznike košta milion funti.


KOKA-KOLA “OTPUŠTA” AGENCIJE

U nastojanju da smanji troškove svetski gigant Kompanija “Coca-Cola” odlučila je da drastično smanji broj marketinških agencija sa kojima sarađuje na 100 miliona dolara vrednom poslu reklamiranja svog osnovnog proizvoda u Evropi. U nastojanju da sa što manje novca dođe do što kreativnijuh rešenja “Coca-Cola” je odlučila da od 20 agencija sa kojima je sarađivala u Evropi posao nastavi samo četiri firme. U igri ostaju: Wieden & Kennedy Amsterdam, Mother London, McCann Erickson Spain i Senior Rushmore Madrid


NAJBOGATIJI MEKSIKANAC UŠAO U “NEW YORK TIMES”

“The New York Times” je potvrdio da je prihvatio finansijski dil sa Karlosom Slimom, meksičkim multimilijardedom i, prema “Forbsovoj” listi, trećim najbogatijim čovekom na svetu. Sporazum je “težak” 250 miliona dolara i biće realizovan preko Banco Inbursa i Imobiliara Carsko, kompanija koje su u posedu Karlosa Slima. “The New York Times” će pokušati da ovim novcem realizuje deo programa posvećenog finansijskoj konsolidaciji mada stručnjaci pretpostavljaju da ni ovaj iznos neće biti dovoljan. Inače Karlsos Slim je u septembru prošle godine za 128 miliona dolara već kupio 6,4 odsto deonica u New York Times Company. Bez obzira što je pre najnovije kupovine objavljeno da novo ulaganje Slimu ne donosi mesto u Upravnom odboru i ne daje mu pravo glasanja, kada finansijaka operacija bude privedena kraju on će postati najveći deoničar u svetski poznatoj medijskoj kompaniji.


„USA TODAY“ UKIDA INTERNACIONALNO IZDANJE

Boreći se protiv posledica ekonomske krize menadžment najtiražnijeg američkog dnevnog lista USA Today odlučio je da 6. februara prestane sa štampanjem internacionalnog izdanja. Šansa da se život ovom izdanju produži postoji u eventualnom pronalaženju partnera na lokalnom nivou kojima bi USA Today dostavljao materijal a oni ga štampali i distribuirai o svom trošku uz odgovarajuću naknadu za licencna prava. Internacionalno izdanje ima tiraž od oko 60.000 primeraka a USA Today sa 2.293.310 prosečno prodatih primerka dnevno i 3.632.000 čitalaca svakoga dana predstavlja najtiražniju i najčitaniju dnevnu novinu u US.


LAGARDER DOGOVORIO SARADNJU SA SUMIMOTO KORPORACIJOM

Kompanija Hachette Fujingaho u vlasništvu kompanije Lagarder Active Japan i Sumitomo Corporation potpisali su ugovor po kome će do septembra 2009. godine razviti poslove e-trgovine oko brenda Elle u okviru kojih će prodavati brendirane proizvode sa oznakom Elle, ali i proizvode u izboru ovog magazina. Prema raspoloživim informacijama Sumitomu Corporation je četvrta po veličini japanska kompanija u oblasti trgovine. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!