Januar, 2008 No. 72


TRADICIONALNI SKUP U ASOCIJACIJI MEDIJA

Tradicionalni godišnji susret u sedištu Asocijacije medija bio je prilika da se okupe  glavni urednici i direktori medijskih kuća Srbije, kao i veći broj predstavnika kompanija koje, kao pridruženi članovi, podržavaju rad Asocijacije. Među gostima su bili i ambasadori Ruske Federacije Aleksandar Aleksejev i Japana Tadaši Nagai, kao i predstavnici nadležnih državnih institucija.

Informišući prisutne o poslovima koji će ove godine biti u okosnica aktivnosti Asocijacije medija Vukotić je pozvao kako pridružene članove tako i Vladu Republike Srbije i Ministarstvo kulture da tokom 2008. godine u značajnijoj meri podrže rad i aktivnosti Asocijacije medija, koja je na početku pete godine postojanja praktično najznačajnija i najmasovnija medijska organizacija u zemlji.


DRAGANU VELIKIĆU NINOVA NAGRADA

Dobitnik NiN-ove nagrade za roman godine je pisac Dragan Velikić za delo „Ruski prozor" (Stubova kulture), saopštio je  predsednik žirija Milan Vlajčić. U obrazloženju odluke žirija navodi se da roman Dragana Velikića pripada magistralnom toku naše novije književnosti koji dotiče sudbinski temu stranstvovanja, dobrovoljnog izgnanstva u najgorim godinama srpskog društva, krajem devedesetih godina prošlog veka. Dobitnik nagrade Dragan Velikić, koji je trenutno ambasador Srbije u Beču, prisustvovaće svečanom uručenju nagrade 24. januara.


ZAHTEV ZA POŠTOVANJE ZAKONA O INFORMISANJU

Predstavnici NUNS-a, ANEM-a i Lokal Presa pozvali su Skupštinu Srbije da ponovo razmotri odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o glavnom gradu kojima se omogućava da Grad Beograd i opštine ponovo budu osnivači medija. Zatraženo je  od Ministarstva kulture da spreči osnivanje javnih glasila koje bi bilo u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom informisanju. Odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o glavnom gradu koji su usvojeni 29. decembra 2007., kako se ocenjuje, predstavljaju ozbiljan i neprihvatljiv udar na reforme medijskog sektora u Srbiji i u suprotnosti su sa Zakonom o radiodifuziji i Zakonom o javnom informisanju. Ukazano je  da Zakon o javnom informisanju propisuje da osnivač javnog glasila ne može biti, ni posredno ni neposredno, lokalna samouprava i da je rok za obaveznu privatizaciju štampanih medija u državnoj svojini istekao u aprilu 2006. godine, a rok za privatizaciju elektronskih medija 31. decembra 2007.


OTVOREN KONKURS ZA NAGRADA ZA EKOLOGIJU

Ekološki magazin "Čekajući vetar" Drugog programa Radio Beograd saopštio je da je otvoren konkurs za dodelu priznanja iz oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine za 2007. godinu. Pravo učešća na konkursu imaju sva pravna i fizička lica sa teritorije Srbije, a konkurs će biti otvoren do 2. aprila 2008. . Predlozi sa obrazloženjem mogu se slati na adresu Drugog programa Radio Beograda za ekološki magazin "Cekajući vetar", Hilandarska 2 u Beogradu, ili elektronskom poštom na adresu: cekajucivetar@hotmail.com.


IPTV – NOVA DIMENZIJA TELEVIZIJE

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) u 2008.godini kreira za svoje korisnike novu multimedijalnu uslugu pod nazivom: Internet Protocol Television (IPTV). IPTV je interaktivna digitalna televizija koja se prenosi širokopojasnim internetom, putem IP protokola. Dvosmerna komunikacija omogućava široki spektar interaktivnih servisa: Video na zahtev (VoD), razmena sadržaja, online gaming...
IPTV korisnik kontroliše interakciju i odnos sa ponudom na medijskom tržištu, jer svakodnevno procenjuje ponudu, čime daje doprinos razvoju medijske ponude. Dakle, kvalitet pre kvantiteta, ali samo kada korisnik to želi. Prednosti IPTV su i u tome što je sistem stalno otvoren za nove interaktivne sisteme i sadržaje, postojanje mogućnosti direktnog uticaja na razvoj sadržaja, bezbednost uslova pristupanja...
Poslednja istraživanja pokazuju da trenutno u svetu ima više od 10 miliona IPTV korisnika, a tržište za IPTV servis u 2011. se procenjuje na preko 26 milijardi evra.


BUDŽETSKI AGENCIJSKI NESPORAZUMI

Novinska agencija Tanjug žestoko je reagovala na smanjenje budžetskih sredstava predviđenih za finansiranje rada Tanjuga tokom 2008. godine sa 16 na 11 miliona dinara mesečno, optuživši Ministarstvo za kulturu Srbije, a posebno Dragana Janjića pomoćnika ministra da čine sve kako bi onemogućili rad i uništili ovu državnu agenciju. Odgovarajući na deo optužbi Tanjuga Janjić je istakao da država i dalje u značajnoj meri finansira rad ove agencije ali da će Tanjug deo sredstava morati da zaradi i na tržištu. Inače povodom budžetskog finansiranja Tanjuga novinske agencije Beta i FoNet uputile su 7. januara javni protest Vladi Srbije, gde je istaknuto da je Parlamentarna Skupština Saveta Evrope u Rezoluciji br. 1397 (član 20) izričito  zatraženo da Vlada Srbije ne koristi državni budžet kako bi zadržala politički uticaj na preostale državne medije.


ABC SRBIJA SUSPENDOVALA «KURIR»

ABC Srbija je  suspendovala članstvo Kurira u ABC Srbija, zbog kršenja više članova Statuta ABC, Pravila i procedura ove organizacije, kao i samog ugovora o članstvu u organizaciji koja se bavi oditovanjem tiraža štampanih medija. Kako je saopštio sekretarijat ABC Srbija, „Kurir“ je u predhodnim mesecima izašao iz ugovorom predviđenih obaveza u delu redovnog dostavljanja izveštaja i plaćanja članarine, pa je Sekretarijat, posle više urgencija, a na osnovu odredbi iz Statuta i Pravila i procedura, doneo odluku da ovog izdavača suspenduje na šest meseci iz članstva ABC Srbija, počevši od 1. februara 2008. godine.


POŠTA «SRBIJA» NA SAJMU BRENDOVA

Od 7. do 9. februara, na Beogradskom sajmu, biće održana četvrta manifestacija „Brand Fair 04” – serijal predavanja, kreativnih radionica i debata koje će obrađivati nove tendencije u oblasti brendiranja. JP PTT saobraćaja «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija), koja je prošle godine na Sajmu brendova dobila specijalnu nagradu publike, ove godine organizuje 8. februara u 14 časova u Hali III performans na kome će predstaviti svoje usluge – Biznis servis, Post express i PTT NET.
Post express je kurirski servis Pošte Srbije koji omogućava najbrži i najsigurniji prenos pošiljaka u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.  Biznis servis PTT-a nudi pravnim licima mogućnost kompletne distribucije pošiljaka, po sistemu „od vrata do vrata”. Jedan od najvećih domaćih Internet provajdera, PTT NET, koji trenutno ima preko 200.000 korisnika usluga pristupa Internetu i dodatnih usluga, nedavno je postao i ovlašćeni registar za rs. domene.
Pošta Srbije posetiocima ovogodišnjeg Brand Faira pripremila je i nagrade – besplatne vaučere za Post express, dok će na štandu PTT-a biti organizovan kviz – nagradna igra PTT NET-a, gde će najsrećnijim učesnicima biti podeljeni vaučeri za 10, 15 i 25 besplatnih sati dial-up Interneta.


BRENDFAIR OD 7.DO 9. FEBRUAR

Na Beogradskom sajmu od 7. do 9. februara biće održana četvrta po redu manifestacija “BrandFair”. Reč je o smotri novih brend ideja na kojoj će se ove godine, između ostalih, pojaviti: Microsoft, McDonalds, Bambi, Galenika, Hemofarm, Alpina, Zelmer, Messer, Kraš, Podravka... Na Brend konferenciji, koja se održava u vreme sajma,  učestvovaće i Kevin eller, jedan od vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti strateškog brand menadžmenta, zatim Jose Filip Torres, ekspert za oblast brendiranja država i regiona, kao i Charlie Crowe, osnivač Venecijanskog festivala medija i mnogi drugi. Za vreme održavanja BrandFair 4 biće organizovan i okrugli sto sa temom: Od „brendiranja Srbije“ do „brenda Srbija“


PRIZNANJA TELEKOMU

Kompanija Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) pred kraj prošle godine dobio je dve značajne godišnje nagrade u domenu marketinga. Telekom je nagrađen za organizaciju najboljeg multimedijalnog događaja godine «10 godina u vezi sa vama» koji je povodom jubileja kompanije organizovan u  «Sava centru».
Kako nas je informisao mr. Ivan Đurović, direktor Sektora za spoljne odnose Telekoma Srbija a.d., druga značajna nagrada izvojevana je na manifestaciji «Noć reklamoždera» gde je, na osnovu glasanja publike, izvojevana nagrada za najpopularniju reklamu emitovanu na nacionalnom nivou tokom 2007. godine. Ovo priznanje je tim draže kada se ima u vidu da je u konkurenciji učestvovalo trideset najboljih reklama urađenih u domaćoj produkciji.


DELTA INVESTMENT POKRENUO NOVI INVESTICIONI FOND

U okviru društva za upravljanje “Delta Investments” počeo je da radi novi investicioni fond – “Delta Dynamic”. Time je “Delta Investments” (deo Delta Holdinga, pridruženog člana Asocijacije medija) postao prvo društvo u Srbiji koje upravlja sa dva različita investiciona fonda.
Upis i uplata investicionih jedinica traju do 25. januara. U tom periodu početna vrednost investicione jedinice iznosi 1.000 dinara i društvo neće naplaćivati naknadu za kupovinu, osim fiksnog amdinistrativnog troška od 300 dinara.
Investicione jedinice mogu se kupiti u sedištu “Delta Investments” u Beogradu, Milentija Popovića 7b, kao i preko posrednika: „Univerzal banke“, „Komercijalne banke“,“Volks banke“ i brokersko-dilerskih društava „Jorgić Broker“, „MMK Group“, „SBD Broker“ i „Ilirika Investments“. Detaljan spisak sa adresama svih prodajnih mesta dostupan je na internet adresi: www.deltainvestments.co.yu
Za razliku od postojećeg balansiranog “Delta Plus” fonda, “Delta Dynamic” predstavlja fond rasta imovine i veći deo svoje imovine (minimalno 75 odsto) ulagaće u akcije.POL DACRE NAJBOLJE PLAĆENI UREDNIK NA FLIT STRITU

Pol Dacre, glavni urednik britanskog dnevnika Daily Mail potvrdio je višegodišnju titulu najbolje plaćenog urednika u Fleet Street ostvarivši ukupnu godišnju zaradu od 1,5 miliona funti, što je za oko 21 odsto više nego prethodne godine. Dacre, koji je inače jedan od izvršnih direktora kompanije Daily Mail & General Trust, ostvario je u fiansijskoj godini koja je završena septembra 2007. godine ukupnu zaradu od 1,49 miliona funti. Na značajan porast zarade u odnosu na prethodni period uticala su keš pripanja u iznosu od 443.000 funti, koja su bezmalo dva puta veća od onih koja je ostvario 2006. godine.


ZA OGLASE DUPLO VIŠE NEGO ZA ISTRAŽIVANJE

Prema istraživanju sprovedenom na američkom York Univerzitetu fermaceutska industrija u ovoj zemlji troši duplo više novca na oglašavanje i promociju lekova nego što investira u istraživanja i razvoj. Istraživanje je inače zasnovano na podacima koji su tokom 2004. godine sistematski prikupljani kako od proizvođača lekoma tako i od doktora. Ti podaci govore da američka farmaceutska industrija troši 24,4 odsto prihoda na oglašavanje i promociju, a samo 13,4 procenta na istraživanja i razvojne projekte.


G+J SVE BLIŽI KUPOVINI FT

Nemački izdavački gigant kompanija Grüner+Jahr sve je bliži realizaciji plana da od svog džointvenčer partnera, kompanije Pearson otkupi 50 odsto udela u vlasništvu dnevnog poslovnog lista Fajnenšel Tajms Dojčland. Kupovina akcija u nemačkom sestrinskom izdanju Financial Times ujedno znači i prestanak interesa kompanije Pearson za izdanja na stranim jezicima. Inače i jednu i drugu kompaniju kontroliše evropski i svetski medijski džin – grupacija Bertelsmann a otkup 50 procenata vlasništva G+J će koštati između 15 i 20 miliona evra.


ŠVEDSKI KRALJ OTVARA SVETSKI NOVINSKI KONGRES

Švedski kralj Karl XVI Gustav prihvatio je poziv da otvori Svetski novinski kongres i Svetski urednički forum, koji će u Geteborgu biti održani od 1. do 4. juna 2008. godine. Događaj inače organizuje Svetska novinska asocijacija, a očekuje se da će biti potučen rekord ostvaren 2007. godine u Moskvi, gde je na skupu učestvovalo 1.700 učesnika iz 112 zemalja. Glavna tema kongresa posvećena je rastu multimedijskog biznisa.


ŽILET MENJA BEKAMA ZA TROJICU

Multinacionalna kompanija Žilet (Gillette) zameniće svetsku fudbalsku mega zvezdu Dejvida Bekama sa trojicom svetski poznatih sportista: golf šampionom Tajger Vudsom, teniskim asom Rože Federerom i fudbalskom zvezdom Tieri Anriem . Sportske zvezde učestvovaće u najvećoj sportskoj marketinškoj kampanji koju je Žilet realizovao u 108 godina dugoj istoriji, a koja će se zvati „Žiletovi šampioni“. Inače trogodišnji ugovor sa Dejvidom Bekamom kompaniju Žilet koštao je 40 miliona funti.


U FEBRUARU IFRIN 7. REDAKCIJSKI SAMIT

U organizaciji IFRA u Madridu će od 28. do 29. februara 2008. godine biti održan sedmi po redu Redakcijski samit. Glavne teme samita biće posvećene novoj organizaciji, infrastrukturi i tehnologiji rada novinskih redakcija u kontekstu potreba da se što efikasnije odgovori na sve multimedijske izazove. Na samitu će govoriti stručnjaci iz kompanije Axel Springer, Nemačka; BBC, Velika Britanija; El Tiempo, Kolumbija; Grupo Reforma, Meksiko; IFRA, Nemačka; Nettby, Norveška; Nottingham Evening Posti I The Daily Telegraph, Velika Britanija. Opširnije informacije o skupu očekuju vas na internet adresi: www.ifra.com


OPRAH LANSIRA VLASTIT KABLOVSKI TV KANAL

Kompanija Diskaveri Komunikejšn (Discovery Communications) i Opra Vinfri (Oprah Winfrey) potpisali su ugovor o osnivanju novog kablovskog televizijskog programa pod nazivom The Oprah Winfrey Network (OWN). Sredinom 2008. godine kanal OWN će zameniti postojeći kanal Discavery Health, a Opra će biti predsednik kompmpanije i vlasnik 50 odsto akcija. Program kanala će biti posvećen novcu, zdravlju i međuljudskim odnosima, ali njegov sadržaj neće biti i poznati šou mega tv zvezde za koji postoje ugovori sa drugim mrežama sve do 2011. godine.


WAN PREDSTAVIO NOVI WEBSAJT

Svetska novinska asocijacija (WAN) predstavila je novi websajt čiji cilj je podrška i promocija upotrebe rezultata istraživanja na temu multimedijske čitanosti. Reč je o rezultatima koji ubičajenom merenju čitanosti štampanih medija pridodaju i rezultate čitanosti njihovih onlajn prezentacija čime se stiče preciznija slika o uticaju štampanih medija, a ujedno i serviraju precizniji podaci potencijalnim oglašivačima. Sa sadržajem sajta i najnovijim istraživanjima na temu multimedijske čitanosti detaljnije ćete se upoznati na internet adresi: www.wan-press.org/MMITF/home.php
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!