Januar, 2008 No. 71


U ASOCIJACIJI MEDIJA NOVI PRIDRUŽENI ČLAN

Poslednje nedelje protekle godine gošća  Asocijacije medija bila je Olivera Gordić, generalna direktorka Apoteka Beograd (novi pridruženi član Asocijacije medija) sa saradnicima. U dužem razgovoru sa  glavnim urednicima i direktorima više medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, Gordićka je prisutne detaljno informisala o poslovnim planovima kompanije za 2008. godinu, zatim o procesu modernizacije poslovanja, uvođenju novih informacionih sistema neophodnih za efikasnije poslovanje. Tokom razgovora bilo je reči i o saradnji sa medijima, odnosno o potrebi što boljeg informisanja građana o poslovnim aktivnostima kompanije.


WAP PORTAL – TANJUGOV NOVI SERVIS

Poslednje nedelje 2007. godine novinska agencija Tanjug počela je sa emitovanjem novog servisa - wap portala, koji će moći da „čitaju" svi korisnici mobilnih telefona preko GPRS-a.
Adresa portala je  wap.tanjug.co.yu a vlasnici mobilnih telefona moći će,  bez obzira na mrežu, odnosno provajdere, da posredstvom GPRS-a u svakom trenutku pročitaju i vide pet najnovijih vesti Tanjuga iz sveta, politike, ekonomije, kulture i sporta.


DODELJENA NAGRADA „ZORAN MAMULA“

Dopisnik Radija „Slobodna Evropa“ i B92, Dejan Radulović,  je dobitnik nagrade „Zoran Mamula“ za radijski prilog emitovan tokom 2007. godine. Radulović je nagrađen za reportažu „Slučaj Singer“, koja je emitovana u januaru 2007. godine na Radiju „Slobodna Evropa“. RTV B92 ustanovila je 2002. godine nagradu „Zoran Mamula“ za posebna dostignuća u radijskom novinarstvu.


POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA POŠTU SRBIJE

Vlada Srbije, Javno preduzeće PTT saobraćaja “Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) i reprezentativni sindikati ovog preduzeća potpiali su kolektivni ugovor koji je stupio na snagu 1. januara 2008. godine. Stari kolektivni ugovor promenjen je da bi se stvorili bolji uslovi za zadovoljenje zahteva radnika u rešavanju njihovog finansijskog, socijalnog i materijalnog statusa. U ime Vlade ugovor je potpisala ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Aleksandra Smiljanić, a ispred Sindikata PTT Srbije i Sindikata PTT radnika “Nezavisnost” Aleksandar Pavlović i Sneđana Marković. U ime JP PTT Srbija ovaj dokument je potpisao generalni direktor Goran Ćirić.


ISTRAŽIVANJE O UTICAJU SPECIJALIZOVANIH MAGAZINA

Jedan od vodećih evropskih izdavača specijalizovanih magazina Motor Presse iz Štutgarta (izdavak više od 160 naslova širom sveta) završio je tokom druge polovine protekle godine obimno izstraživanje na temu odnosa čitalaca prema ovoj vrsti magazina kao i uticaju magazina na formiranje najrazličitijih čitalačkih stavova. Moror Presse je podatke sabrao u izuzetno zanimljivu i bogato ilustrovanu  knjigu - izveštaj na više od  160 stranica. Zahvaljujući angažmanu gospodina Bernda Morchutta Asocijacija medija raspolaže ograničenom količinom ovog izuzetno zanimljivog istraživanja, koje ćemo bez naknade uputiti, pre svega, na adrese članica Asocijacije, a preostali deo i onima koji nas u međuvremenu budu kontaktirali i izrazili interesovanje za ovu studiju.


STATUSOVA ANKETA

U tradicionalnoj, šestoj po redu anketi magazina „Status”, u kojoj je učestvovalo više od 100 novinara i urednika većeg broja medija, za novinara godine izabran je Miloš Vasić iz „Vremena”. Za najbolje štampane medije proglašeni su „Blic” i “Vreme” (članovi Asocijacije medija). Prema ovoj anketi najbolji elektronski medij je B92. Po oceni učesnika ankete, Blic” je aktuelan, brz, sa uravnoteženom uređivačkom politikom, a za njim slede „Danas” i „Politika”. Kad je reč o elektronskim medijima, B92 je osvojio sva prva mesta, a u kategoriji „najbolja TV stanica” slede ga, kao i prošle godine, RTS i Studio B (član Asocijacije medija). Za najbolju emisiju proglašen je „Utisak nedelje”.
Za najgore dnevne novine proglašeni su „Kurir”, „Pravda” i „Pres”


NAGRADE UNS

Nagradu za životno delo Udruženje novinara Srbije  je dodelilo dugogodišnjem novinaru "Večernjih novosti" Miroslavu Zariću. Nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović" pripala je Mirku Alviroviću, autoru emisije SAT, a dopisnik "Glasa javnosti" iz Novog Pazara Zoran Maksimović, dobio je nagradu "Laza Kostić" u kategoriji najbolja vest i izveštaj.
Za najbolju fotografiju nagrađen je Andrija Ilić iz redakcije "24 sata". Jovan Memedović iz Radio-televizije Srbije dobitnik je godišnje nagrade UNS za najbolju reportažu.


GALENIKA INVESTIRA U NOVU FABRIKU

Kako je početkom decembra najavio, prilikom susreta sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, Aleksandar Pravdić, generalni girektor “Galenika” a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) na isteku 2007. godine potpisao je ugovor o izgradnji nove fabrike za proizvodnju čvrstih farmaceutskih formi. Pravdić je istakao da je investitor u celosti “Galenika” a.d. Prema njegovim rečima procenjena neto vrednost fabrike je 48 miliona evra i kada bude završena to će biti jedna od najmodernijih fabrika ove vrste u svetu. Izvođač radova je IMA Italy, a rok za završetak radova je, kako je istakao Andrea Malagoli, generalni direktor kompanije,  23 meseca od dana potpisivanja Ugovora.


VESTI OBELEŽILE 15 GODINA POSTOJANJA

Dnevni list „Vesti“ – najtiražnije novine dijaspore, polovinom decembra su obeležile 15 godina od izlaska iz štampe prvog broja. „Vesti“ se na srpskom jeziku štampaju u Frankfurtu na Majni, Njujorku i Sidneju. U Evropi, pet regionalnih izdanja izlazi svakog dana u nedelji na obimu od 32 do 48 strana. U Australiji, Kanadi i SAD „Vesti“ se na obimu od 28 do 40 strana pojavljuju šest puta nedeljno. Izdavač vesti je „Nidda Verlag“ GmbH sa sedištem u Frakfurtu na Majni.


NOVI REŽIM RADA TELEKOM VIZA SERVISA

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je 2007. godinu završio u skladu sa osnovnim postavljenim ciljem; da svojim korisnicima pruži najbolju moguću uslugu. Između ostalog, građanima je omogućeno da bez čekanja u redovima dolaze do informacija i termina za dobijanje viza za veći broj evropskih zemalja. "Viza servis" od maja 2007. godine pruža usluge zakazivanja termina za izdavanje viza u Ambasadi Italije u Beogradu i za specijalne korisnike, agencije i grupe. Svi zainteresovani za putovanje na Maltu su sličnu olakšicu dobili krajem avgusta, a sve neophodne informacije koje Vam mogu zatrebati iz Konzulata Republike Mađarske u Subotici od sredine oktobra mogu se dobiti putem ovog servisa i to i na srpskom i na mađarskom jeziku. Od novembra 2007. godine broj za zakazivanje termina za Ambasadu Italije je promenjen i poziv je postao besplatan. Tarifiranje po zakazanom terminu iznosi 200,00 dinara bez PDVa, dok su pozivi radi informisanja o konzularnim pitanjima besplatni putem broja 0800/012-012. Od decembra 2007. godine na ovaj sistem rada prešle su iambasade Belgije, Francuske, Švedske, Španije, Slovenije, Mađarske, kao i mađarski Konzulat u Subotici


PROMOVISAN „TENIS“

Poslednje nedelje decembra u prodaji se pojavio prvi broj mesečnika TENIS - Ultimate Guide, u izdanju beogradske izdavačke kuće Alliancemedia group.
Reč je o mesečniku čija je uređivačka koncepcija više orijentisana na lajfstajl i privatni život najvećih zvezda, nego prema sportskim rezultatima, mada Tenis nudi i kompletne ATP i WTA liste, kao i kompletan program svih velikih turnira u 2008.
Tenis se prodaje po ceni od 99 dinara, a štampan je u štampariji Politika a.d. na 116 na  kvalitetnoj hartiji i u knjižnom povezu.


DODELJENE NAGRADE UEPS ZA 2007

Na svečanosti, koja je priređena u Skupštini Grada Beograda Udruženje Ekonomskih propagandista Srbije dodelilo je Miši Lukiću, marketing stručnjaku, Borisu Miljkoviću, režiseru i Zoranu Simjanoviću, kompozitoru – nagrade za životno delo. Obrazlođenja, kao i izjave nagrađenih, ali i spisak ostalih nagrada i specijalnih priznanja očekuju vas na internet adresi: www.taboomagazine.orgUS: ODLOŽENA PRESUDA ZA LAŽNE PODATKE O TIRAŽU

Američki oblasni sudija Džek Veinstajn odložio je za vreme posle božićnih i novogodišnjih praznika izricanje presude za sedmoro nekadašnjih službenika Tribune Company. Sedmorka je optužena da je u periodu od 2000. do 2004. godine lažirala podatke o tiražima Newsday i njegove španske jazičke varijante – Hoy. U pomenutom periodu podaci o prodatom tiražu Newsday radnim danom i nedeljom su uvećavani za oko 100.000 primeraka, a za Hoy je prijavljivan praktično duplo veći tiraž.
Za obeštećenje oglašivača Tribune Company već je izdvojila oko 90 miliona dolara, a i za soprazum za odustajanje od kriminalističke istrage prihvaćena je kazna od 15 miliona dolara. Sudija Veinstajn smatra da su zatražene kazne za sedmoro optuženih previsoke posebno ako se ima u vidu činjenica da optižnica nije podignnuta protiv njihovih šefova.


GOOGLE NEPRIKOSNOVEN U AMERICI

Najpoznatiji svetskii internet pretraživač Google praktično je postao neprikosnoven u Americi. Prema najnovijim podacima agencije Nielsen Online u novembru 2007. godine 57 odsto svih internet pretraga u SAD išlo je preko ovog pretraživača. Na drugo mesto među internet provajderima plasirao se Yahoo sa 18 procenata od ukupnog broja pretraga, što je samo jedna trećina poseta Google sadržajima.


US: FEDERALNA POMOĆ GLEDAOCIMA ZA PRELAZAK NA DTV

Da bi ubrzala definitivan prelazak sa analogne na digitalnu tv američka vlada planira da, domaćinstvima koja još prate tv program putem analognog sistema, pomogne i finansijski. Vlada je, naime, odlučila da svim takvim domaćinstvima podeli kupone u vredosti od 40 dolara kako bi na vreme mogli da obezbede digitalne konvertore. Za ovu svrhu več je izdvojeno 1,5 milijardi dolara a biće pripremljeno 33,5 miliona kupona. Domaćinstva koja još primaju analogni signal moćiće da apliciraju za najviše dva kupona koji će im omogućiti smanjenje troškova nabavke digitalnih konvertora. Planirano je da emitovanje analognog signala “kroz vazduh” definitivno bude ukinuto 18. februara 2009. godine.


BRITANCI ZAVISNI OD “DRUŠTVENIH INTERNET MREŽA”

Britansko regulatorno telo Ofcom saopštilo je da odrasli Britanci provode mnogo više vremena komunicirajući na internetu u okviru tzv. “društvenih mreža” nego što to čine njihovi susedi iz Evrope. Četvoro od deset britanskih korisnika interneta redovno posećuje ovu vrstu sajtova. Za posete “društvenim mrežama” Britanci mesečno odvoje 5,3 sati, a u proseku ih posećuju 23 puta mesečno.


BRAVAKAZA U SLOVENIJI I INDONEZIJI

RCS Media Group objavila je da će lansirati još dva internacionalna izdanja svog magazina Bravacasa. U Sloveniji projekat će realizovati novosadska Color Media Group (član Asocijacije medija) koja ovaj magazin već izdaje u Srbiji i Hrvatskoj, a u Indoneziji to će biti izdavačka kuća MRA, vodeći izdavač magazina za ovo tržište. Krajem protekle godine magazin je lansiran i na tržište Gruzije.


LACOSTE IZGUBIO SPOR SA ZUBARIMA

Poznata modna kuća Lacoste izgubila je i na drugom stepenu spor koji je povela protiv dvojice britanskih zubara, koji su kao znak za svoju ordinaciju odabrali krokodila nalik onome koji je već decenijama zaštitni znak ovog modnog džina. Britanske sudije prihvatile su objašnjenje zubara da je krokodil uzet kao znak ordinacije isključivo kao životinja poznata po mnoštvu zuba, a ne zato da bi ih neko mešao sa modnom kućom i njenim proizvodima. Lakost će morati da nadoknadi troškove spora u ukupnom iznosu od 1.450 funti.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!