Januar, 2007 No. 47


ASOCIJACIJA DOMAĆIN SEMINARA O ODITOVANJU TIRAŽA

Asocijacija medija biće, 17. januara, domaćin seminara posvećenog oditovanju tiraža štampanih medija. Tim projektom se izvršni tim Asocijacije medija, zahvaljujući organizacionoj i finansijskoj pomoći Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, potrudio da već prvi dani nove godine proteknu radno. Seminar se realizuje u saradnji sa nemačkim Iinstitut fur Auslands-beziehungen (IFA), a predavači će biti Michael Schallmeyer, jedan od direktora nemačke oditorske kuće IVW i Liviu Burlacu, generalni sekretar Mađarske oditorske kuće Matesz.
U radu seminara učestvovaće predstavnici dvadesetak novinsko izdavačkih kuća, kao i predstavnici Privredne komore Srbije, novinarskih udruženja, Ministarstva kulture i Fakulteta Političkih nauka. Posebnu prezentaciju imaće i ABC Srbija.


LEKARI I NOVINARI ZAJEDNO U ASOCIJACIJI

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija) na čelu sa direktorkom Svetlanom Vukajlović bio je organizator i domaćin izuzetno posećenog novogodišnjeg susreta direktora i načelnika kliničko bolničkih ustanova i novinara koji u medijima izveštavaju i pišu o oblasti zdravstva, kao i o aktivnostima Fonda i funkcionisanju medicinskih ustanova u Srbiji.
Novogodišnji skup u sedištu Asocijacije medija bio je dobra prilika da se prisutni iz prve ruke informišu o radu i uspesima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje tokom 2006. godine, ali i o izuzetno ambicioznim planovima, koje treba realizovati tokom 2007. godine.
Susret je iskorišćen i za dogovor o što jednostavnijem i boljem pristupu informacijama o aktivnostima Fonda, ali i o funkcionisanju kliničko bolničkih centara.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

Poslednjih decembarskih dana predstavili smo javnosti Media Adresar nastao kao  rezultat naših višemesečnih aktivnosti tokom 2006. godine. Drago nam je što smo, uz novogodišnje čestitke, dobili i mnogobrojne pohvale koje se kreću u rasponu od pohvala da smo se uopšte setili da tako nešto započnemo, preko onih na račun sadržaja i preglednosti pa do onih koje govore o veselom izgledu i dobrom dizajnu.
Media Adresar je svima dostupan na arhiva.asmedi.org a da je UO Asocijacije medija doneo pravu odluku kada se opredelio za izradu elektronske baze podataka o medijima govori i činjenica da je baza sa prva dva dana dopunjena podacima za pet štampanih medija koji nisu bili njen sastavni deo od samog početka. Naš zadatak je da bazu stalno ažuriramo novim podacima, a naša molba upućena vama, a posebno svim medijima, je – obavestite nas o svim štampanim medijima koje ste videli na prodajnim mestima, a nisu deo sadržaja naše baze podataka.
Polovinom januara Media Adresar postaće i deo stalnog sadržaja portala www.nadlanu.com jer je ceo projekat realizovan u saradnji sa Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija).


ZATVORENO SEDAM RADIO STANICA I TV PALMA

Republička radiodifuzna agencija zatvorila je poslednjih dana 2006. godine sedam radiostanica i jednu TV stanicu, koje su bez dozvole emitovale program na području Beograda. U saopštenju RRA navodi se da su „mere prinudnog izvršenja odluke o zabrani emitovanja programa" preduzete prema radiostanicama Kruna, Hit, Kriket, OK, Kontakt, Radio 24, Maksis i televiziji Palma. Predstavnici nekih od navedenih radiostanica pružili su otpor službenim licima, a neki su polomili službeni pečat kojim su zapečaćeni objekti i emisiona tehnika, saopštila je RRA, navodeći  da će protiv počinilaca tih dela biti podnete krivične prijave.


PRVA 3G MREŽA U SRBIJI

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) pustio je 27. decembra 2006. godine u komercijalni rad prvu mreža mobilne telefonije treće generacije.
Telekomova Mobilna telefonija Srbije prvi je mobilni operator u našoj zemlji, koji je pustio u rad 3G mrežu. Ova tehnologija klientima omogućava korišćenje velikog broja novih usluga kao što su: video poziv, gledanje TV programa, muzičkih spotova i filmskih sadržaja, brzi internet, nadzor važnih saobraćajnica i mnogo drugih multimedijalnih sadržaja preko mobilnog telefona.
3G servisi biće omogućeni svim postpeid korisnicima koji se prijave za korišćenje 3G servisa i koji poseduju 3G telefone. Korisnicima koji se opredele za korišćenje 3G paketa usluga, u promotivnom periodu, MT:S će omogućiti korišćenje 3G servisa po sledećim uslovima: Video poziv po ceni običnog poziva, za tarifni profil koji pretplatnik koristi, besplatan pristup Mondo WAP portalu i sadržajima na njemu preko 3G mreže, uz pomoć posebne pristupne tačke (APN) - 3Gmondo, Brzi internet do 2 Mb/s po ceni prenosa podataka GPRS-om za odgovarajući tarifni profil.


ŠTA I KAKO ČITA SRBIJA

Najčitanije dnevne novine u Srbiji su „Blic“ i „Večernje novosti“, a zatim „Kurir“ i „Politika“, rečeno je na decembarskom predstavljanju rezultata istraživanja „Šta čita Srbija“, koje je po narudžbi IREX ProMedia u novembru 2006. godine, uradila agencija „Stratedžik marketing“.
Istraživanje obavljeno na uzorku od 1.650 građana, starosti između 15 i 70 godina pokazalo je da  samo 29 odsto ispitanika dnevne novine čita svaki dan. Dnevne novine, prema rezultatima istraživanja, više čitaju muškarci nego žene, a što se obrazovanja tiče, čitalačku publiku dnevne štampe uglavnom čine obrazovaniji, minimum sa završenom srednjom školom.
Kod časopisaa na prvom mestu je „Blic Žena“, na drugom „Skandal“, zatim „Nedeljni telegraf“, „Glorija“, NIN i „Ilustrovana politika“.
Lokalne vesti su definitivno ono što čitaoce najviše zanima. Slede vesti iz zemlje, vremenska prognoza, zatim ekonomija (investicije, plate, standard), zabava, TV program, vesti iz sveta i sport.
Što se tiče pisama na kojima se novine štampaju, istraživanje je pokazalo da je ćirilično pismo  važnija onima koji čitaju dnevne novine.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

DOSTUPNA POLITIKINA DIGITALNA ARHIVA

Od druge polovine decembra 2006. godine moguće je preko Interneta pristupiti u digitalnu arhivu dnevnog lista "Politika".
Narodna biblioteka Srbije je  uvrstila digitalnu arhivu "Politike" od 1904. do 1941. godine u svoju zbirku digitalnih kolekcija kojima je pristup slobodan, na Inernetu. Arhiva na adresama web-stranice Narodne biblioteke Srbije (www.nbs.bg.ac.yu) i "Politike"  (www.politika.co.yu), može se pretražiti prema datumu izdanja.
"On lajn izdanje omogućava da ulaskom na naš sajt pristup arhivi bude omogućen mnogo širem auditorijumu" ističe glavni urednik "Politike" Ljilja Smajlović. Inače "Politika" spada u najčešće traženu novinsku građu u bibliotekarskoj praksi.


HEMOFARM STIPENDIRA

Hemofarm Group (pridruženi član Asocijacije medija) zahvaljujući aktivnosti Hemofar Fondacije je investirajući u znanje mladih na najbolji mogući način obeležio kraj jedne i početak nove godine.Na tradicionalnoj ceremoniji potpisivanja ugovora o stipendiranju studenata i srednjoškolaca uručeni su ugovori o stipendiranju tokom školske 2006/2007. godine. Među novim stipendistima je 20 studenata i 20 srednjoškolaca. Na ceremoji kojoj su prisustvovali Miodrag Babić predsednik Hemofarma i počasni predsednik Hemofarm Fondacije, predsednik UO Fondacije mr. Dragomir Ćurčić, izvršni direktor Fondacije, Jelena Babić kao i članice UO Fondacije glumica Rada Đuričin i Gordana Lazić Velovan direktorka Hemofarmovog PR Centra istaknuto je da Hemofarm investirajući u znanje investira u budućnost. Takođe je saopšteno da je Hemofarm za  školsku 2006/2007. godinu dodelio ukupno 284 stipendije i to 31 učenicima srednjih škola i 253 studentima.


ŠTA SLUŠA SRBIJA

Prvi program Radio Beograda je najslušanija stanica sa nacionalnom frekvencijom, pokazali su rezultati istraživanja koje je, za potrebe  IREX ProMedia, sprovela u novembru agencija Stratedžik marketing. Posle Prvog programa Radija Beograda, koji sluša 13,61 odsto auditorijuma, najslušanija – komercijalna radio stanica je Radio B92 sa 12,84 odsto. Na rang-listi slede Radio S (9,43 odsto), Radio 202 (4,71 odsto) i Radio Pink (4,36 odsto).
U odnosu na prošlu godinu, drastično je, na nacionalnom nivou, porasla slušanost Radija B92, za gotovo 45 procenata. U Beogradu je Radio B92 ubedljivo najslušanija stanica, sa 33 odsto učešća u auditorijumu, a slede Radio S (18,1 odsto), Prvi program Radio Beograda (15,9 odsto) i ugašeni Radio JAT (15 odsto), kojem Republička radiodifuzna agencija nije izdala dozvolu za emitovanje. Istraživanje je sprovedeno od 4. do 10. novembra prošle godine na uzorku od 5.870 ispitanika.


MTS 24 SATA NA SATELITU I KABLU

Muzička televizija Srbije (MTS) 15. januara počeće emitovanje 24 časovnog programa putem satelita i kablovskih sistema u regionu i delovima sveta. Noseći deo programa MTS-a biće savremena pop i rok muzika, i to u odnosu od 80 odsto za domaću, a 20 odsto za stranu muzičku produkciju, ali i u tom segmentu naglasak neće biti na anglosaksonskoj muzici, već regionalnoj i evrpskoj sceni. "Biće tu i klasične muzike i izvorne etno muzike.UNS OBELEŽIO 125 GODINA POSTOJANJA

Udruženje novinara Srbije (UNS) proslavilo je 22.decembra 125 godina postojanja. Na sednici Skupštine usvojen je Kodeks novinara Srbije.
U svečanom delu programa dodeljene su i nagrade za novinarska ostvarenja i doprinos novinarskoj profesiji tog udruženja za 2006. godinu. Nagradu za životno delo žiri UNS-a dodelio je veteranu "Politike", novinaru i publicisti Momčilu Stefanoviću, a nagradu za uređivanje "Dimitrije Davidović" glavnoj i odgovornoj urednici "Politike" Ljiljani Smajlović. Godišnje nagrade za novinarsko stvaralaštvo "Laza Kostić" dobili su novinar "Glasa javnosti" iz Užica Zoran Šaponjić i novinar "Radio Brusa" Goran Minić. Nagradu za karikaturu dobio je Novica Kocić iz "Politike", a za fotografiju Ognjen Radošević iz "Večernjih novosti". Dobitnik nagrade za kolumnu je novinar lista "Danas" Zoran Panović. Specijalnu nagradu "Žika M. Jovanović" za doprinos novinarstvu, za teorijske radove u novinarstvu i publicistička dela, dobio je Miodrag Ilić za knjigu "Rađanje televizijske profesije". Zlatnu povelju, nagradu za dugogodišnji rad i razvoj novinarske organizacije, dobio je Jelenko Slatinac, novinar iz Sremske Mitrovice.RATEL IZDAO PRVE DOZVOLE ZA INTERNET USLUGE

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) uručila je krajem decembra 2006. godine prvih 20 odobrenja za pružanje Internet usluga. Kako je saopšteno, dozvole su dobili: PROM Sistem (PROM System), JuBiSi Net (YUBC Net), eM end Ge (M&G), Verat, Informatika, Konsing, Fors (Force), Softnet, Evizo, Drenik internet, Medija vorks internet (Media Works internet), SBB Internet, Junior sekjuriti (Junior Security), Lokal-Net (Local-Net), Krstarica, Panet, Sat-trakt Internet, BeositiNet Ineternet (Beocity Net Internet), Ekse Net Internet (Exe Net Internet) i Maksnet internet.


LINK OD MARTA U PRETPLATI

Pred kraj 2006. godine pojavio se decembarsko/januarski dvobroj magazina Link. Tema najnovijeg broja časopisa posvećenog profesionalcima u elektronskim medijima ovoga puta je posvećena – profesiji novinar.
Inače posle pet godina besplatne distribucije Linka, od marta 2007. godine redakcija je odlučila da časopis šalje samo pretplatnicima. Pretplata na godišnjem nivou je 2.000 dinara (sa PDV) i odnosi se na deset brojeva časopisa Link i dve do pet knjiga iz Linkove edicije.
Članovi Asocijacije medija, ali i ostalih medijskih udruženja mogu ostvariti popust od 10 odsto na vrednost godišnje pretplate. Opširnije na internet adresi: www.mediart.org.


NENAD POPOVIĆ NOVI PREDSEDNIK FK PARTIZANA

Dr Nenad Popović, prvi čovek ABS Holding (pridruženi član Asocijacije medija) novi je predsednik Fudbalskog kluba Partizan. Odmah po preuzimanju dužnosti dr Nenad Popović je izjavio da ga u Partizanu očekuje puno posla kao i da se svi oni mogu rešavati samo na jedan način – menadžerskim pristupom.
Popović je nakon prve sednice UO istakao da su utvrđena tri prioriteta u budućem radu kluba a to su: sportski rezultati, odnos prema navijačima i stvaranje potpuno nove slike o Partizanu u javnosti, tako što će se klub otvoriti prema medijima.


NAGRADE

U prošlom broju Newslettera obavestili smo vas da je krajem decembra u Vrnjačkoj Banji održan 25. Festivala udruženih radio i tv stanica Srbije u organizaciji Zajednice radio TV stanica Srbije. Tada smo najavili da ćemo u ovom broju Newsletera objaviti i listu nagrađenih što i činimo.
U takmičenju u četiri kategorije učestvovalo je 26 radio i tv stanica sa 129 radova.
Žiri 25. Festivala Udruženih radio i televizijskih stanica Srbije za najbolji rad u kategoriji Radijska produkcija dodelio je diplomu Radio Nišu za rad autorke Zorice Stojković »Ko drugome daje – bogu pozajmljuje«.
Prvu nagradu za najbolji rad u TV produkciji žiri je jednoglasno dodelio Televiziji Krajina iz Negotina za reportažu »Vrata znaju gde su« autorke Zdenke Golubović.
Nagrada za ukupnu radijsku produkciju pripala je Radio Zrenjaninu a nagrada za ukupnu tv produkciju pripala je TV Šabac.DAILY TELEGRAPH SA ONLINE LIČNIM VESTIMA

Britanski The Daily Telegraph postao je prvi list na nacionalnom nivou koji je čitaocima ponudio onlain varijantu ličnih vesti poput posmrtnica, objava veridbi i venčana, rođenja. Planirano je da se ovaj deo onlain ponude ubrzo dopuni i ponudama za putovanje, upoznavanje partnera, poslovnim ponudama...
Prema rezultatima ABC UK The Telegraph  beleži prodaju od preko 900.000 primeraka, a www.telegraph.co.uk prema podacima ABC, u avgustu prošle godine posetilo je 5,9 miliona korisnika.


DANSKA MEDIA GRUPA OTPUŠTA 350 ZAPOSLENIH

Jedna od najvećih danskih medijskih grupa Berlingske Officin saopštila je da tokom 2007. i 2008. godine mora da smanji broj zaposlenih za 13 procenata. To praktično znači da će otkaz dobiti 350 radnika u svim sektorima kompanije, uključujući i menadžment, administraciju, redakciju, tehničko osoblje. Menadžment je saopštio da su među najznačajnijim troškovima poslovanja oni koji se odnose na zaposlene i da kompanija, ukoliko želi da i dalje zadrži jednu od vodećih uloga na medijskom tržištu Danske, mora da prištedi i na ovom polju.
Inače počev od avgusta 2006. godine na ulicama danskih gradova pojavilo se, ni manje ni više, nego pet besplatnih listovima, a među njima i tabloid Dato u izdanju Berlingske Officin.


U AMERICI ZA MEDIJE PET MESECI ŽIVOTA

Prema procenama stručnjaka, tokom ove godine odrasli Amerikanci će u proseku utrošiti ukupno 65 dana za gledanje televizije, 41 dan za slušanje radija, a po nedelju dana biće im  potrebno za čitanje novina i surfovanje po internetu.
Po ovoj proceni ispada da će, baveći se medijima 3,52 sati dnevno, odrasli Amerikanci odvojiti skoro pet meseci za medije.
Istovremeno, za ovu vrstu aktivnosti Amerikanci će, u proseku na nivou godine, potrošiti 936 dolara.


POZNAT PRVI VELIKI SPONZOR LONDONSKE OLIMPIJADE 

Kako se saznaje u dobro obaveštenim marketinškim krugovima britanska Llozds TSB Banka spremna je da sa Organizacionim komitetom Olimpijskih igara London 2012. potpiše prvi veliki sponzorski ugovor vredan 118,9 miliona evra.
Iako i jedna i druga strana još ne daju zvanične izjave na ovu temu skoro je sigurno da su ovako visokom ponudom iz igre izbačene HSBC, Bank of America i Citigroup.


ČESI ĆE SE VIŠE OGLAŠAVATI U 2007.

Prema prognozama čeških medijskih i marketinških stručnjaka prihodi od oglašavanja tokom 2007. godine biće veći za 5,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostići će iznos od oko 701,3 miliona evra
Skoro polovina ovog iznosa, 333 miliona evra biće utrošena za reklamiranje na televiziji mada će porast prihoda od oglasa, prema ovim prognozama, zabeležiti i drugi mediji.
Najveći oglašivači u Češkoj i dalje će biti Telefonica 02, Vodafone i Nestle.


ITV1 TRIJUMF U 2006. GODINI

Osam od ukupno deset najgledanijih tv emisija tokom 2006. godine u Velikoj Britaniji emitovano je na ITV1.
Sa 12,5 miliona gledalaca po epizodi Coronation Street je najgledanija emisija, dok je tv sapunica ITV1 Emmeralde zauzela tek deseto mesto sa „samo“ 9,8 miliona gledalaca po epizodi.
Inače sponzorstvo emisije Coronation Street na godišnjem nivou vredno je 10 miliona funti.


TITAN SKLOPIO UGOVOR SA NJUJORŠKIM JAVNIM TRANSPORTOM

Agencija Titan Worldwide sklopila je 823 miliona dolara težak ugovor sa Njujorškim javnim transportom – najvećom autobuskom i voznom mrežom u Severnoj Americi.
Na bazi ponuđene sume Titan Worldwide stekao je pravo da u narednih deset godina prodaje oglasne prostore duž Long Island i Metro-North železničkih pravaca i u okviru centralnog gradskog i Long island autobuskog sistema.
Reč je o jednom od najvećih ugovora u oblasti outdoor oglašavanja.


KANAL 4 TRAŽI SPONZORA ZA FILMSKI PROGRAM

Čelnici tv mreže Channel 4 odlučili su da potraže sponzora za sveukupni filmski program koji tokom godine emituju u svojoj mreži. Sponzorstvo na godišnjem nivou treba da košta pet miliona funti a za uzvrat Channel 4 garantuje emitovanje 500 filmova u mreži, koju čine Chennel 4, E4, More4 i Film4.
Dosadašnji sponzor filmskog programa bila je kompanija Stella Artois, poznati proizvođač piva, koja je za sponzorstvo izdvajala po milion funti godišnje.


PET NAJMOĆNIJIH BRITANACA NA OGLASNOJ SCENI

U tradicionalnoj Gardianovoj anketi o najmoćnijim ljudima medijske scene Velike Britanije u delu koji se odnosi na marketing i oglašavanje pet najmoćnijih ljudi su: Ser Martin Sorrll direktor agencije WPP, Nigel Bogle izvršni direktor agencije Bartle Bogle Hegarty, David Kershaw izvršni direktor M&C Saatchi, Johnny Homby partner u kompaniji Clemmow Hornby Inge i ser Frank Lowe jedan od osnivača Red Brick Road agencije. Vodeći na ovoj listi, ser Martin Sorrell je ujedno i 8 na rang listi najmoćnijih ljudi britanske medijske scene.


AMERIČKI INTERNET BUM

Prema upravo objavljenim definitivnim podacima za 2005. godinu Amerika je doživela pravi internet bum. Podaci pokazuju da je čak 97 miliona korisnika koristilo internet da bi došli do najnovijih vesti. Istovremeno, 92 miliona nije odolelo onlain šopingu, a čak 91milion korisnika je putem interneta rezervisalo karte ua putovanja.
Više od 16 miliona Amerikanaca je koristilo usluge internet mreža u sferi ličnih vesti, ili potrage za poslom, a 13 miliona Amerikanaca je tokom 2005. godine kreiralo lične blogove koje je pak pročitalo 39 miliona korisnika interneta.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!