Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Januar 2018
Asocijacija Medija
No. 310
U OVOM BROJU
Asocijacija medija neće u Radnu grupu
Preporuke za Srbiju
Informer objavio 362 lažne vesti
Stanje medija u Bugarskoj
Hrvatska priprema novi zakon protiv govora mržnje
Upravljački relevantni podaci
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA NEĆE U RADNU GRUPU (saopštenje od 19.1.2018.)

Upravni odbor Asocijacije medija odlučio je da ne vrati svog predstavnika u Radnu grupu za izradu Medijske strategije, jer Ministarstvo kulture i informisanja, uprkos dogovoru na više sastanaka sa novinarskim i medijskim udruženjima nije izmenilo odluku o formiranju Grupe na način koji bi omogućio suštinski doprinos i uticaj medijske zajednice na izradu ovog dokumenta. U pozivu Asocijaciji medija i Medijskoj koaliciji da vrate svoje predstavnike u Radnu grupu, Ministarstvo je 11. januara 2018. godine konkretno prihvatilo jedino zahtev da u njenom sastavu bude i jedan predstavnik civilnog sektora, dok se o ostalim njihovim zahtevima izjasnilo samo načelno, što nije dovoljna garancija da bi oni zaista bili i prihvaćeni. Povratak predstavnika Asocijacije medija u Radnu grupu dodatno je obesmišljen i izjavama resornog ministra da je radna verzija već 90 odsto gotova i da će kompletno biti završena do kraja januara (pročitajte ceo tekst saopštenja OVDE).


PREPORUKE ZA SRBIJU

Nakon zabrinutosti o stanju medijskih sloboda u Srbiji koje su iskazale i sprske novinarske i medijske organizacije kao i međunarodne organizacije i institucije, Srbiju je 18. i 19. januara 2018. posetila zajednička međunarodna misija za utvrđivanje činjenica, sastavljena od predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ), Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO), prenosi sajt cenzolovka.rs. Zajednička misija se sastala i razgovarala s velikim brojem zainteresovanih strana, uključujući novinare i urednike iz širokog spektra štampanih, radiodifuznih i elektronskih medija, akademicima i akterima civilnog društva, i zvaničnicima srpske vlade, pre svega Predsednikom Aleksandrom Vučićem. Misija, koja je privukla značajnu pažnju medija i zvaničnika, otkrila je niz suštinskih izazova za promovisanje slobodnog, nezavisnog i pluralističkog medijskog okruženja u Srbiji. Pre nego što objavi detaljan izveštaj o utvrđenim činjenicama tokom posete Srbiji, misija je dala početne preporuke koje možete pročitati OVDE (kliknite na link).


INFORMER OBJAVIO 362 LAŽNE VESTI

Istraživanje sajta fakenews.rs pokazalo je da su dnevne novine Informer tokom prošle godine na ukupno 302 naslovne strane objavile 362 lažne vesti. Naslovne strane bile su ispunjene pristrasnim, jednostranim ili sasvim neistinitim i izmišljenim navodima. Iako je Informer najavljivao, nisu se dogodili teroristički napadi ISIS-a na Srbe na Kosovu, Rusija Srbiji nije dala raketni sistem S 300, Tramp nije ukinuo sankcije Rusiji, nije ni “ugasio” NATO, Milorad Dodik nije “uklonjen po planu Zapada do 1. septembra 2017”, Hrvati nisu oteli Apatin od Srbije, a nisu ni otrovali vodu koju pije Beograd….. Na sve ovo izostala je bilo kakva reakcija tužilaštva i policije, koji su nadležni da reaguju u slučajevima kada širenje lažnih vesti izaziva paniku. Izazivanje panike i nereda je krivično delo iz člana 343. Krivičnog zakonika koji sankcioniše “iznošenje i pronošenje lažnih vesti ili tvrdnji koje dovode do izazivanja panike….”. Pritom, ako se za iznošenje ili prenošenje koriste mediji, radi se o kvalifikovanom obliku krivičnog dela, kod koga je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Širenje lažnih vesti ne dozvoljavaju ni Zakon o informisanju i medijima kao ni Kodeks novinara Srbije. Uprkos kontinuiranom prenošenju lažnih vesti i kršenju Kodeksa Informer je prošle godine dobijao novac iz lokalnih budžeta, a preko konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja.


SAJT THE NEW YORK TIMES NA SRPSKOM

Beogradski magazin Nedeljnik i američki The New York Times pokrenuli su novi sajt The New York Times-a na srpskom jeziku – The New York Times International Report. Kako je saopštio Nedeljnik, na sajtu će svakodnevno biti objavljivani aktuelni tekstovi, fotografije i video-klipovi u produkciji The New York Times-a, a očekuje se da će to na mesečnom nivou značiti oko 200 tekstova. To je nastavak saradnje Nedeljnika i najvećeg novinskog izdavača, sa prvim mesečnikom The New York Times u istoriji, koji izlazi svake druge nedelje u mesecu besplatno u Nedeljniku, kao i njihovim čuvenim godišnjakom Turning Points, koji je od januara na svim kioscima u zemlji. Povodom puštanja u rad sajta u Beograd je došao i Majkl Grinspon, generalni menadžer njuz servisa i inovacija, najviše pozicionirani član porodice Salzberger koja pet generacija vodi The New York Times. Sa njim je u poseti redakciji Nedeljnika bila Kas Adamson, regionalna direktorka The New York Times-a za Evropu, Bliski istok i Afriku. Domaćini su im bili direktor Nedeljnika Veljko Lalić i odgovorni urednik Marko Prelević.


DA LI BANKE DAJU KREDITE MEDIJIMA?

Udruženje novinara Srbije (UNS) skrenulo je prošle godine pažnju javnosti na pojavu da privatne banke u Srbiji nisu voljne da daju kredite medijima, novinarima i njihovim organizacijama. Kako nije bilo odgovarajuće reakcije, UNS je nedavno pozvao Narodnu banku Srbije (NBS) da utvrdi ko je odgovoran za to što poslovne banke diskriminišu novinare, medije i udruženja građana i ne dozvoli takvu praksu. NBS je reagovala da nije ona ta koja je zabranila bankama da daju kredite medijima, ali UNS tvrdi da ima dokaze da pojedine poslovne banke ne poštuju zakonsku obavezu da se prilikom odobravanja kredita isključivo rukovode finansijskim stanjem pravnog lica, kreditnom sposobnošću fizičkog lica, kao i vrednošću i pravnom sigurnošću njegove kreditne zaštite. Povodom tog problema UNS je Zaštitniku građana u decembru poslalo dokaze o diskriminaciji, ali on još uvek nije zvanično odgovorio. Tragom vesti u kojima se govori o tome koliko su državne institucije novčano pomogle određene medije, možda bi pravi odgovor na pitanje iz naslova bio da banke daju kredite samo “podobnim” medijima.


POLITIKA AD TUŽILA POLITIKU NOVINE I MAGAZINI

Kada kaže Politika prosečan građanin pomisli na dnevne novine. Ali evo šta se desi kada ćerka krije od majke. Politika AD tužila je ćerku firmu Politiku novine i magazini (PNM), izdavača dnevnog lista „Politika“, zbog nedostavljanja podataka o poslovanju. Politika AD bezuspešno je tražila od rukovodstva PNM-a da joj dostavi podatke o poslovanju, kako bi mogla da uradi procenu vrednosti udela koji ima u izdavaču dnevnika „Politika“, a što je bilo neophodno za izradu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR-a). Politika AD ima 50 odsto udela u vlasništvu PNM, dok je druga polovina u vlasništvu Ist medija grupe koja se dovodi u vezu sa biznismenom Miroslavom Bogićevićem. Ist medija grupa preuzela je 50 odsto vlasništva u PNM-u od nemačkog WAZ-a 2012. godine, a 2016. godine izbrisana je iz Registra poreskih lica Ruske federacije gde joj je bilo sedište jer nije imala prometa na računu. Nad Politikom AD pokrenut je prethodni stečajni postupak 13. decembra 2017, određen je stečajni upravnik Dragan Perković i zabranjeni otuđenje imovine i blokada računa Politike AD. Ročište za UPPR zakazano je za 9. mart 2018. godine.


NAJČEŠĆE KORIŠĆENE REČI NA NASLOVNIM STRANAMA

Najčešća reč koju su tokom 2017. godine u osnovnom obliku mediji koristili u naslovima tekstova je Srbija, sa više od 18.000 pojavljivanja, a sledeća najviše korišćena reč je Beograd - 7.626 puta, pokazala je analiza kompanije Ninamedia. U kategoriji ličnosti, najčešće su pominjani Aleksandar Vučić - 3.635 puta, Donald Tramp - 2.071 i Vladimir Putin - 1.276 puta. U oblasti politike, najčešće pominjane reči su država - 2.020 puta, predsednik - 1.356 i SNS - 729. Kada je reč o ekonomiji, u naslovima dnevnih izdanja najčešće su korišćene reči milion - 3.349 puta, evro - 2.479 i dinar - 2.073 puta. U sportu su najčešće korišćeni pojmovi Zvezda - 3.470 puta, Partizan - 2.319 i Novak Đoković, koji je u naslovima pomenut 1.814 puta. U ostalim kategorijama najčešće su pominjana deca - 2.677 puta, ubistvo - 2.105 puta i hapšenje - 1.853 puta. Ukupan broj analiziranih naslova je 331.799, ili 909 po danu, preuzetih iz baze Ninamedia klipinga za 2017. Godinu u dnevnim novinama Alo, Blic, Danas, Dnevnik, Informer, Kurir, Politika, Sportski žurnal, Srpski telegraf i Večernje novosti.


U ČAČKU VIŠE NOVCA ZA MEDIJE

Skupština grada Čačka je u Odluci o Budžetu za 2018. godinu, u odeljku za „Ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“, opredelila ukupno 21 milion dinara, dok je budžetom za 2017. godinu bilo namenjeno 12 miliona. Od toga će za sufinansiranje medijskih projekata izdvojiti 12 miliona dinara, što je za pet miliona više nego prethodne godine. Konkurs će biti objavljen pre juna, kao i prošle godine. Čačak je u 2016. godini za sufinansiranje medijskih projekata opredelio oko sedam, a u 2015. godini pet miliona dinara. Za „usluge prenosa sednice Skupštine grada“, Čačak je ovogodišnjim budžetom predvideo devet miliona dinara (prethodnih godina je bilo 5 miliona) i raspodeliće ih preko javnih nabavki.


POLITIKA PROSLAVILA 114. ROĐENDAN

Proslavu 114. rođendana dnevni list Politika upriličio je, pre svega za svoje zaposlene, 25. januara u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Urednici, novinari, lektori, fotoreporteri, prelamači, skeneristi… stvarali su u slavljeničkoj atmosferi jedinstvenu novinsku stranicu ispunjenu anegdotama, uspomenama i raznovrsnim kolažima iz svakodnevnog redakcijskog života, piše Politika. – „Politika” je čudo koje je opstalo, i to kao najbolje novine koje ulaze u drugi vek svog postojanja. Na nama je da to breme preuzmemo i nastavimo tradiciju – poručio je v. d. glavnog urednika Žarko Rakić. Petar Mićković, zamenik glavnog i odgovornog urednika, objasnio je da u vremenu koje dolazi „Politika” ima budućnost i ima mlade koji čine tu budućnost. Oni čije vreme dolazi su Dejan Aleksić, Branka Vasiljević, Ana Vuković, Aleksandra Kurteš, Ana Jovanović, Lazar Lukić… – rekao je on. Desetak dana ranije na neobičan način obeležen je i 88. rođendan “Politike za decu”, dečije strane u listu Politika. Đaci osnovne škole “Jovan Sterija Popović”, sa učiteljom Radetom Vitomirovićem priredili su svečanost u svojoj školi na Novom Beogradu, tokom koje su deca čitala tekstove objavljene u Politici.


BETA ZAHTEVA ZAŠTITU DRAGANA JANJIĆA

Novinska agencija Beta najoštrije osuđuje napade i pretnje na društvenim mrežama upućene glavnom i odgovornom uredniku agencije Draganu Janjiću. "Pozivamo nadležne državne institucije da otkriju i kazne sve koji su putem društvenih mreža upućivali pretnje Draganu Janjiću i objavljivanjem njegove kućne adrese ugrozili njegovu i bezbednost njegove porodice", navodi se u saopštenju kolegijuma agencije Beta. Kolegijum Bete napominje da su napadi na Janjića, koji su usledili nakon što je objavio lično mišljenje na tviteru, pretnja slobodi govora i da se time kreira i podstiče atmosfera u kojoj je verbalno ili fizičko nasilje dozvoljeno nad svakim ko drugačije misli. Povod za pretnje Janjiću bila je njegova ocena na društvenim mrežama da ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića ima političku pozadinu. Pretnje su usledile nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, sazvanoj posle ubistva Ivanovića, kritikovao mišljenje glavnog i odgovornog urednika Bete Dragana Janjića. Napade na Janjića osudili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Demokratska stranka, Pokret "Dosta je bilo", Pokret "Ne da(vi)mo Beograd" kao i koalicija Pokreta slobodnih gradjana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret i kandidata za gradonačelnika Dragana Djilasa.


ZNAČAJAN JUBILEJ BEOGRADSKOG SAJMA TURIZMA

Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, jubilarni 40. Međunarodni beogradski sajam turizma biće održan od 22. do 25. februara 2018. godine na Beogradskom sajmu. Kao moderan evropski komercijalni sajam, Sajam turizma je zaštitni znak Beogradskog sajma, mesto koje svake godine poseti preko 75 hiljada ljudi zainteresovanih za putovanja, a javnost prema manifestaciji neguje specijalan odnos. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Grčka, večita inspiracija za putnike i omiljena letnja destinacija za domaće turiste. Uz Sajam turizma istovremeno se odvijaju još tri manifestacije: 9. Međunarodni sajam vina, 14. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme, HORECA-OPREMA i 14. Sajam suvenira “Posetite Srbiju“. Događaj kojim počinje vinska sezona, BEOWINE, trajaće dan kraće od Sajma turizma, od 22. do 24. februara, u proširenom izlagačkom prostoru u halama 3 i 3A, a obeležiće ga sasvim novi koncept i značajan broj novih učesnika i poslovnih posetilaca.


"HELLO! TRAVEL: ZLATIBOR" PARTY!

Izdavačka kuća Color Press Group objavila je još jedno izdanje iz edicije Hello! Travel. U pitanju je luksuzni časopis "Hello! Travel : Zlatibor”, koji je usledio posle izdanja posvećenih letnjim destinacijama (Montenegro, Budva) i izdanja koja su predstavila Vojvodinu i Novi sad. Najnovije izdanje predstavlja jednu od najposećenijih planina u Srbiji, a čitalac će saznati sve o lepotama Zlatibora kao i kompletan kapacitet i sadržaj koji ova planina pruža za odmor. Turistička organizacija Zlatibor, Opština Čajetina i Color Media Communications organizuju 6.februara druženje povodom izlaska "Hello! Travel: Zlatibor", uz vino i planinske specijalitete u društvu celebrity skijaša i ljubitelja prirode. Mesto dešavanja je restoran “Stanica 1884”, na železničkoj stanici u Beogradu.


PROGLAŠENI POBEDNICI SEDMOG MTS APP KONKURSA

Finale ovogodišnjeg mts app konkursa na kom je proglašeno pet timova i pet najboljih aplikacija za mobilne uređaje održano je u beogradskom Startit centru. Prema oceni žirija, pobedu su odnele aplikacije: „Solve&Share“ i „Eduno“ timova iz gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, aplikacija „ConTags“ tima iz gimnazije „Bolyai“ iz Sente, zatim aplikacija „Stories“ Luke Jovičića iz Matematičke gimnazije u Beogradu i aplikacija „Gde je problem?“ tima iz Šabačke gimnazije. Učenici, autori aplikacija nagrađeni su vrednim mobilnim telefonima, a istovremeno su se plasirali u regionalno finale konkursa. Direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković izrazila je zadovoljstvo zbog uspeha koji učenici postižu na konkursu i uručila im je nagrade. U sedmom mts app konkursu učestvovalo je 14 gimnazija u Srbiji koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva, a u konkurenciji za nagrade bilo je 22 aplikacije. „Regionalni app izazov“ biće održan krajem februara u Beogradu, kada će se pobednici mts app konkursa naći u konkurenciji sa timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dobiti mogućnost da se izbore za prvu nagradu - odlazak u Berlin na jednu od vodećih IoT konferencija, ili da osvoje specijalnu nagradu za inovativnost.
Opise pobedničkih aplikacija možete pročitati OVDE.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

STANJE MEDIJA U BUGARSKOJ

Predstavnici Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA, čiji je član i Asocijacija medija), učestvovali su na konferenciji “Ekspertski razgovori o medijskim slobodama u Bugarskoj”, koja je održana 25. januara u Briselu, a organizovana je od strane Evropskog centra za press i medijske slobode (ECPMF). Događaj je bio odlična prilika da se iz prve ruke čuju mišljenja novinara i izdavača iz Bugarske, kao što su istraživački novinar ICIJ-a Dimitar Stoyanov, Forbsov novinar Vesselin Dimitrov i predsednik Unije izdavača Bugarske Thedor Zahov. U diskusiji su istaknute pretnje medijskom pluralizmu i uredničkoj nezavisnosti, dok je više govornika posvedočilo postojanje konstantnih privatnih i institucionalnih pritisaka i ponižavanja nezavisnih novinara i izdavača. Sa ciljem da se trasira put “ozdravljenja”, direktor ECPMF, Dr. Lutz Kinkel, dao je tri preporuke:... (pročitajte ceo tekst OVDE).


HRVATSKA PRIPREMA NOVI ZAKON PROTIV GOVORA MRŽNJE

Dva vodeća dnevna lista u Hrvatskoj nezvanično su objavila da vlada priprema novi zakon kojim će se kažnjavati govor mržnje na internetu i širenje lažnih vesti, a za vladin probni balon, nezavisni politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je "vlada očito sekirom počela rešavati stvari koje je davno trebalo rešiti pincetom", prenosi FoNet. Index.hr podseća da je u Nemačkoj 1. januara ove godine na snagu stupio rigorozan zakon koji propisuje kaznu od 50 miliona evra za društvene medije koji u propisanom roku ne obrišu sporni sadržaj. Iako nikakvi detalji o novom zakonu nisu poznati,pretpostavlja se da će se uvesti kazne za ilegalne sadržaje koje kompanije poput Fejsbuka, Tvitera i Gugla ne uklone u određenom roku. Portal ukazuje da Hrvatska ima krivični zakon koji uređuje i kažnjava govor mržnje. Ono što se sankcioniše u stvarnom svetu prolazi nekažnjeno na internetu, ali to nije problem nepostojećeg zakona, jer zakon postoji i jasno reguliše govor mržnje, koliko njegovog nesprovođenja u sudskoj praksi, kaže Puhovski.


UPRAVLJAČKI RELEVANTNI PODACI

U poslednjem izdanju svog newslettera ABC Hrvatska (biro za verifikaciju tiraža), objavio je da im je kompanija DM-drogerie martkt d.o.o. postala novi član. Obrazloženje koje je prilikom učlanjenja navela Dubravka Štefanac Vinovrški, menadžerica marketinga i odnosa s javnošću, podsetilo nas je na vreme kada su i oglašivači u Srbiji slično rezonovali dok su pružali podršku ABC Srbija, koja je do pre nekoliko godina u Srbiji radila verifikaciju prodatih tiraža štampanih medija i posećenosti web sajtova. Evo šta je izjavila Dubravka: "Priključenjem organizaciji ABC Hrvatska ostvarujemo pristup upravljački-relevantnim podacima prema kojima možemo efikasnije procenjivati svoje oglašivačke aktivnosti, što je bitno kako za planiranje tako i za partnersku saradnju i izveštavanje te će nam pomoći u zadržavanju visokih etičkih standarda i transparentnosti na kojoj insistiramo u svim aspektima poslovanja." Ključne reči u ovoj izjavi su: upravljački-relevantni podaci, efikasnije oglašavanje, visoki etički standardi i transparentnost.


VIŠE POVERENJA U NOVINARSTVO, A MANJE U PLATFORME

Nova Edelmanova studija (Edelmanov Trust Barometar 2018), o poverenju građana, sprovedena sa 33 hiljade ljudi u 28 zemalja, pokazuje da je u 22 zemlje registrovan pad poverenja u internet platforme, dok je nivo poverenja u tradicionalne medije dostigao najviši nivo u poslednjih pet godina. Sve je manje poverenje u vladu, institucije, medije, dok sve više ljudi veruje svojim kompanijama. Na vrhu liste po poverenju (preko 80%) su Kina, UAE i Singapur, dok Amerika beleži najveći pad poverenja ikada. Ljudi najčešće pod pojmom “medija” misle na kombinaciju platformi na kojima čitaju vesti. U istraživanju je ispitanicima traženo da definišu pojam “mediji uopšteno” na šta je 89 posto ispitanika reklo “novinar”, 48 posto reklo je “društvo”, 40 posto je reklo “brend”, a 25 posto “pretraga”. Ričard Edelman ove podatke objašnjava time što misli da većina ljudi traži objektivnost a dobija mišljenja, a na društvenim mrežama dobijaju toliko različitih mišljenja za koja ne pronalaze osnov u činjenicama.


JEFF BEZOS DOBITNIK AXELL SPRINGER NAGRADE ZA 2018

Jeff Bezos (54) osnivač i CEO kompanije Amazon Inc (od 1994) i vlasnik novina Washington Post (od 2013), dobitnik je ovogodišnje nagrade kompanije Axel Springer. Ovom nagradom Axel Springer odaje počast njegovom vizionarskom preduzetništvu u internet ekonomiji kao i konzistentnoj strategiji digitalizacije američkih novina koje imaju tradicuju staru 140 godina. Jeff Bezos je i veliki ljubitelj “zvezdanih putovanja” i osnivač kompanije Blue Origin, koja je u stalnoj potrazi kako da u budućnosti omogući putovanja u svemir što većem broju ljudi. Njegova kompanija je i veliki donator stipendija za decu imigranata. Pre tri godine (2016), kada je nagrada ustanovljena, dobitnik je bio Mark Zuckerberg, osnivač i CEO kompanije Facebook, dok je prošlogodišnja nagrada dodeljena pronalazaču svetskog weba Sir Tim Berners-Lee-ju. Ceremonija dodele nije standardna i uvek je kreirana prema željama dobitnika. Sa motom “Veče za Jeff Bezosa”, ovogodišnja nagrada će biti uručena na gala prijemu 24. aprila 2018. godine u Axel Springer novinarskom klubu u Berlinu.


DUNJA MIJATOVIĆ NOVA KOMESARKA ZA LJUDSKA PRAVA

Dunja Mijatović iz BiH izabrana je za novu komesarku za ljudska prava pri Vijeću Evrope. Mijatović je na ovu poziciju izabrana sa 107 glasova, dok je njen protivkandidat Francuz Pierre-Yvesa Le Borgn dobio 103 glasa, prenosi sajt media.ba. Vijeće Evrope je poziciju komesara/ke za ljudska prava uvelo 1999. godine sa ciljem promovisanja poštovanja ljudskih prava u zemljama članicama. Mijatović će dužnost preuzeti 1. aprila, na mandat od šest godina bez mogućnosti ponovnog izbora. Dunja Mijatović je od 2010. godine radila kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija, a pored toga od 1998. godine radila je u Nezavisnoj komisiji za medije, kao šefica Odeljenja za programske standarde i prigovore. Za svoj rad dodeljena joj je Charlemagne medalja za evropske medije zbog njenog velikog doprinosa u oblasti medija.


KRAJ ERE SATELITSKIH ANTENA

Britanska medijska kompanija Sky namerava da ponudi sve svoje kanale i sadržaj na Internetu, što znači da klijentima više neće biti potrebne satelitske antene, prenosi sajt seebiz.eu. Sky već nudi neke sadržaje na Internetu putem usluga Sky Go i Now TV. Najavu prebacivanja kompletne ponude na Internet u Skyju zovu "prekretnicom" u poslovanju koja će smanjiti troškove i omogućiti im ulazak na nova tržišta. Istovremeno tako prihvataju trend prelaza sa skupih televizijskih pretplata na emitovanje sadržaja na Internetu, takozvanog streaminga, po uzoru na Netflix. Italija će biti prvo tržište na kome će Sky ponuditi sve kanale na Internetu. Slede Austrija, pa Velika Britanija u 2019. godini, objavio je BBC. Navodi se da je ovoj kompaniji prihod po prosečnom korisniku u Velikoj Britaniji i Irskoj, što im je najveće tržište, pao za jednu funtu i sada iznosi 46 funti mesečno, ali i da su dobili 365 hiljada novih korisnika (na svim tržištima zajedno) tako da ih je sada 22,9 miliona. Prošle godine je kompanija 21. Century Fox ponudila da kupi 61 posto udela u Sky-u, koji još nije u njihovom vlasništvu, ali je tek nedavno britanski regulator za zaštitu konkurencije odgovorio da predloženo preuzimanje nije u javnom interesu zbog straha da bi bio ugrožen medijski pluralizam.


FACEBOOK TRAŽI VERODOSTOJNE IZVORE

Facebook je odlučio da pozove svoje korisnike u borbu protiv dezinformacija i na prepoznavanje "verodostojnih" izvora, zbog poplave senzacionalizma i dezinformacija, objavio je izvršni direktor Mark Zuckerberg. Zato je važno, smatra on, da svaki korisnik istakne kvalitetnu informaciju, ali je isto tako naglasio da je "goruće pitanje na koje pokušavamo da odgovorimo - kako odlučiti koji su izvori informacija verodostojni. Kompanija koja ima više od 2 milijarde korisnika kaže da će između ostalog koristiti ankete kako bi utvrdila koje medijske kuće korisnici Facebooka smatraju verodostojnima. "Ta novina neće promeniti količinu informacija koju ćete videti na Facebooku. To će samo promeniti ravnotežu informacija u korist izvora koje smatramo verodostojnim", kaže Zuckerberg. Već od ove nedelje, News Feed - ključni proizvod kompanije na tom području, davaće prednost kvalitetnim vestima pred onima koje objavljuju manje verodostojni izvori.


AMERIKANCI SVE MANJE VESTI GLEDAJU NA TV-U

Samo 50 posto odraslih Amerikanaca redovno konzumira vesti putem televizije, pokazalo je novo istraživanje koje je sproveo američki Pew Research Center. Reč je o smanjenju od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu, a najveći gubitak gledalaca zabeležen je kod lokalnih televizija. U periodu od 2016. do 2017. godine, broj Amerikanaca koji se oslanjaju na lokalne televizijske stanice pao je za devet posto (sa 46 posto na 37 posto). Za četiri posto smanjio se i broj gledalaca internet televizije, a broj gledalaca kablovske televizije smanjio se za tri posto. Lokalne televizijske stanice privlače većinom stariju publiku, a samo jedna četvrtina fakultetski obrazovanih Amerikanaca gleda redovno lokalnu televiziju. Podaci pokazuju i da žene gledaju lokalne televizijske stanice češće od muškaraca, kao i da belci lokalnu TV gledaju manje u odnosu na pripadnike drugih rasa. Gledanost je gotova jednaka kod republikanaca i demokrata. Ipak, demokrate gledaju više internet TV, dok je među republikancima popularnija kablovska televizija.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde