Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Januar 2017
Asocijacija Medija
No. 285
U OVOM BROJU
Slučaj NIN
Izbor novih članova REM-a
Stranke dužne medijima
Ugašen Informer
Osude za verbalne napade u BiH
Novi udar na slobodu govora u Sloveniji
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SLUČAJ NIN

Krajem decembra na najefikasnijem suđenju, koje je imalo samo jedno ročište, nedeljnik NIN je izgubio sudski spor i osuđen je po privatnoj tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića. Po odluci Višeg suda u Beogradu, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk i novinarka Sandra Petrušić kažnjeni su novčanom kaznom od 300.000 dinara zbog povrede časti i ugleda za tekst "Nebojša Stefanović glavni fantom iz Savamale" objavljen na naslovnoj strani 16. juna 2016. godine. “Ovo je očekivano budući da znamo u kakvoj državi živimo, ali naravno da ovo nije kraj. Podnećemo žalbu Apelacionom sudu, a ako ni to ne pomogne, onda ćemo se žaliti sudu u Strazburu. Mi protiv građanina Nebojše Stefanovića nemamo ništa, ali imamo protiv njega kao ministra, jer njega smatramo najodgovornijim što policija nije intervenisala te kobne noći 25. aprila, i što još uvek ne znamo šta se tada dogodilo i ko je rušio” izjavio je Ćulibrk... (pročitajte nastavak teksta OVDE.


ESPRESO LIČNOST GODINE

Saša Stajić, glavni urednik portala Espreso dodelio je godišnju nagradu Espresa “Ličnost godine” naučnici Magdaleni Đorđević. Đorđevićeva je od Evropskog istraživačkog saveta dobila 1,4 miliona evra za projekat istraživanja kvark-gluon plazme. Mlada naučnica sa Instituta za fiziku u Beogradu, svetski poznato ime u svetu nauke, postala je poznata u javnosti Srbije tek kad se pojavila vest da je od Evropskog istraživačkog saveta dobila novac da bi sa svojim timom istraživala kvark-gluonsku plazmu. Ova nagrada predstavlja podršku onome što bi trebalo da budu osnovne vrednosti našeg društva. To su nauka, budućnost, mladi, rekla je ova uspešna naučnica tokom uručenja nagrade u redakciji Espresa i dodala kako su trud i entuzijazam karta do uspeha čak i u lošim uslovima.


63. NINOVA NAGRADA

Dobitnik 63. Ninove nagrade je Ivana Dimić za roman “Arzamas”, saopštio je 16. januara žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik). 170 romana iz prošlogodišnje izdavačke produkcije pristiglo je na čitanje a od njih 40 se izdvojilo u širi izbor, da bi potom žiri izdvojio 11 izdanja. U finalu za NIN-ovu nagradu našla su se četiri pisaca - Vladan Matijević za roman "Susret pod neobičnim okolnostima" (Laguna), Ivana Dimić za "Arzamas" (Laguna), Vladimir Tabašević sa naslovom "Pa kao" (Laguna) i Vladislav Bajac sa romanom "Hronika sumnje" (Geopoetika). Prošlogodišnji dobitnik prestižnog priznanja je Dragan Velikić za roman “Islednik”. Ninova nagrada dodeljena je prvi put 1954, a svečano uručenje će biti 23. januara u Jugoslovenskoj kinoteci.


IZVEŠTAJ O REALIZACIJI MEDIJSKIH PROJEKATA

Ministarstvo kulture i informisanja prvi put je objavilo na svom sajtu Izveštaje sektora za informisanje i medije o realizaciji sufinansiranih medijskih projekata u 2015. godini. Objavljeni su izveštaji za pet od šest konkursa iz oblasti javnog informisanja raspisanih 2015. godine:
• Izveštaj - javno informisanje KIM
• Izveštaj - javno informisanje na jezicima nacionalnih manjina
• Izveštaj - javno informisanje Srba u regionu
• Izveštaj - javno informisanje osoba sa invaliditetom
• Izveštaj - profesionalizacija medija
Pored osnovnih podataka o konkursima Ministarstva, objavljena su i druga dokumenta koja se tiču analize broja prijavljenih i odobrenih projekata, strukture prijavljenih projekata, odlučivanja o njima i stručnim komisijama, dostavljenim izveštajima o realizaciji projekata, kao i kvalitetu sufinansiranih medijskih sadržaja.


IZBOR NOVIH ČLANOVA REM-A

10. januara Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje pokrenuo je postupak za izbor novih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Pokrenut je postupak za izbor tri člana Saveta REM čiji mandate ističu u maju, a koje predlažu nadležni odbor Skupštine Srbije, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora, kao i nacionalni saveti nacionalnih manjina. Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović je pozvao predsednicu Skupštine i predsednicu Odbora, Maju Gojković da jedna sednica Odbora za kulturu i informisanje bude posvećena samo REM-u i informisanju, na kojoj bi i predstavnici tog nezavisnog regulatornog tela izneli svoja zapažanja. Vukadinović smatra da je ovakva sednica neophodna obzirom da su stanjem u REM nezadovoljni i poslanici vlasti i opozicije.


13. PLATA ZA ZAPOSLENE RINGIER AXEL SPRINGERA

Ovim rečima je Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka Ringier Axel Springera u Srbiji, obradovala zaposlene: „Drago mi je što mogu da Vas obavestim da će se u ponedeljak 16.01.2017. isplatiti 13. plata. Kao i ranijih godina ovo pravo imaju stalno zaposleni koji su tokom 2016. godine bili u aktivnom radnom odnosu i to duže od šest meseci. Iznos 13. plate za svakoga pojedinačno određuje neposredni rukovodilac. Lično sam ponosna na Vas i kompaniju što smo jedna od retkih firmi u Srbiji koja već godinama održava tradiciju isplate 13. plate. Naši dobri rezultati govore u prilog tome da smo je s punim pravom zaradili. Nadam se da će se niz uspeha nastaviti i u 2017. godini i da će i dalje biti privilegija raditi u Ringier Axel Springeru. Srdačno Vas pozdravljam“.


STRANKE DUŽNE MEDIJIMA

Prošlogodišnja izborna kampanja zauzela je mnogo medijskog prostora, za koji političke stranke još uvek nisu izmirile svoje obaveze, pa su tako televizijama Hepi, B92, Prva i Pink ostali dužni više od 217 miliona dinara. Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, najveći dug preko 88 miliona dinara, stranke su napravile prema Hepi televiziji. Od te sume najveći deo duga je napravila koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije (SPS-JS) – 71,6 miliona dinara. Ukupan dug televiziji Pink iznosi 54 miliona dinara, od kojih na SRS otpada oko 46 miliona, pored kojih je veliki dužnik i koalicija Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića (SDS-LDP-LSV). TV Prvoj nije isplaćeno 49,5 miliona dinara, a televiziji B92, koja ima istog vlasnika, pet političkih subjekata duguje 26 miliona dinara. Pored nacionalnih televizija, promocija nije plaćena ni mnogim lokalnim medijima. Agencija je zaključila da se ovogodišnjom kampanjom nastavila praksa da veći broj političkih subjekata ne izmiruje obaveze u toku izborne kampanje, navodeći kako postoji sumnja „da su te obaveze izmirene ili da bi mogle biti izmirene izvan legalnih tokova, plaćanjem ’na ruke’”. Od ukupnih rashoda tokom kampanje, stranke su 71,35 posto novca potrošile na oglašavanje.


NEKRETNINE BROJ 1

Portal nekretnine.rs su vodeći portal za nekretnine u Srbiji sa 280.000 oglasa godišnje. Na portalu se na svaka dva minuta postavi novi oglas, što čini prosek od 826 objavljenih novih oglasa po danu. Na stalni rast utiče saradnja sa preko 370 agencija i 55 investitora iz cele Srbije. Sajt je u toku jeseni zabeležio porast na preko 900.000 poseta, za razliku od drugih sajtova čija poseta nije prelazila 800.000 i konkurencije sa jedva 300.000 poseta. Krajem 2016 sajt nekretnine.rs je imao 451.427 aktivnih korisnika.


VIKIPEDIA OBELEŽILA 16 GODINA RADA U SRBIJI

Nevladina organizacija Vikimedija Srbija (zvanični ogranak međunarodne organizacije Zadužbina Vikimedia koja održava Vikipediju i druge višejezične viki projekte: Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikizvornik itd.) obeležila je 16 godina rada Vikipedije na svečanosti u Univerzitetskoj biblioteci Beograda. Urednik Dragan Satarić, prema pisanju FoNet-a, je ocenio da je Vikipedija danas bolja nego pre 16 godina i da ima kvalitetnije tekstove. Satarić smatra da je Vikipedija postala nezaobilazni izvor podataka za sve građane koji koriste on lajn besplatne enciklopedije. Urednik Vikipedije na srpskom jeziku Đorđe Stakić je ocenio da je razvoj takve on lajn enciklopedije pomognut napretkom tehnike i pojavom kvalitetnih mobilnih telefona. On je istakao i da je Vikipedija sama napredovala i da danas u svojim tekstovima ima i reference. Ivana Guslarević iz Vikimedije Srbije je rekla da će se ta organizacija u 2017. usredsrediti na saradnju sa institucijama kulture i obrazovanja. Ona je objasnila da Vikipedija nastoji da objavi što je više moguće arhivske građe u elektronskom obliku kako bi ona postala dostupna građanima.


BLIC SE ZAHVALIO ŽARKOVIĆU

Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković, posle skoro osam godina, više ne piše kolumnu za dnevni list Blic, objavljeno je danas na sajtu Udruženja novinara Srbije (UNS). Pred Novu godinu, kada je otpustila oko 15 novinara, kompanija Ringier Aksel Špringer na saradnji se zahvalila i njemu. Kako Žarković kaže za UNS, u vreme poslednjeg talasa otpuštanja u Blicu, telefonom mu je saopšteno da, od Nove godine, ovaj list "neće više moći da objavljuje njegove kolumne". "Na moje kolegijalno pitanje šta će biti sa drugim kolumnistima", rekao je Žarković, "rekli su mi da su neki od njih ’vezani specijalnim ugovorom’, što ne znam šta im znači, a da drugi ’rade za džabe’". "Ako je tako, to je uvredljivo za profesiju. Te kolumne onda nemaju nikakav komentatorski smisao, već prelaze u PR", smatra Žarković.


MTS PROMO PONUDA

Zbog velikog interesovanja korisnika i predstojećih praznika, kompanija Telekom Srbija odlučila je da produži promociju u okviru koje su njihovu TV uslugu mogli da kupe po 50% nižoj ceni. Ukoliko se odlučite da potpišete ugovor za mts TV uslugu do kraja februara, kompanija će vas nagraditi pa će vaš Osnovni mts TV paket koštati samo 567,00 dinara mesečno i to tokom cele ugovorne obaveze od 12 meseci. Za sve dodatne informacije pozovite na 0800 100 1000 ili idite u najbližu mts poslovnicu i prijavite se za mts TV do 28. februara 2017. godine. kako bi iskoristili povoljnosti ove sjajne promotivne ponude.


NOVOGODIŠNJI DAR OD SRCA

Piraeus banka Beograd (pridruženi član Asocijacije medija) je drugu godinu zaredom sprovela volontersku akciju „Novogodišnji poklon od srca” u okviru koje su njeni zaposleni prikupili više od 400 kg slatkiša za decu iz socijalno ugroženih porodica i mladima sa posebnim potrebama, u sedam gradova Srbije. Preko 170 slatkih paketa su zaposleni lično uručili štićenicima doma za decu sa smetnjama u razvoju “Kolevka” u Subotici, domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Spomenak" u Pančevu, kao i Centru za decu ometenu u razvoju u Požarevcu. Novogodišnje paketiće dobila su i deca Udruženja ratnih vojnih invalida iz Zrenjanina i mališani iz socijalno ugroženih porodica iz Čačka i Valjeva, kao i đaci lošeg materijalnog stanja iz OŠ “Nata Jeličić” u Šapcu. Prikupljanje i podela slatkih paketa je druga akcija zaposlenih uoči novogodišnjih praznika. Njoj je prethodila donacija 50 tona konzervirane hrane Crvenom krstu Srbije, a kako bi se pomoglo ovoj organizaciji da zadovolji potrebe svojih korisnika čiji se broj povećava za vreme zimskih praznika. Piraeus banka nastoji da svojim akcijama i donacijama doprinese društvu u kom posluje, kao i da svojim primerom podstakne druge kompanije da se uključe u društveno odgovorne aktivnosti.


BOŽIĆNI RUČAK ZA BESKUĆNIKE

Tradicionalno, kompanija "Color Press Grupa" posetila je Prihvatni centar - Dnevni boravak za beskućnike u Novom Sadu i uz pomoć novosadskog restorana "Lazin salaš", organizovala božićni ručak. Kuvari novosadskog restorana pripremili su ukusnu gozbu onima koji su ostali bez doma i porodice, a kompanija Color Press Grupa ih obradovali novinskim izdanjima kompanije. "Color Press Grupa" nastavlja da neguje tradiciju brige i pomoći najugorženijima, a istovremeno apeluje na sve ljude dobre volje koji su u situaciji da pomognu i učestvuju u sličnim akcijama da joj se priključe i jave na mail adresu: tatjana.dobanovacki@color.rs.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

UGAŠEN INFORMER

Nakon tri godine rada, poslednjeg radnog dana 2016. godine izašao je poslednji broj crnogorskog izdanja Informera. Više izvora potvrdilo je da je list ugašen zbog finansijske neodrživosti. Novak Uskoković, glavni i odgovorni urednik ovog izdanja nije odgovarao na pitanja novinara o gašenju lista, kao ni na pitanja o isplati zarade i doprinosa zaposlenima. Crnogorsko izdanje ostaće zapamćeno po izrazito neetičnom novinarstvu, a posebno po kampanji protiv aktivistkinje Vanje Čalović, izvršne direktorke Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, zbog čega je zabranjivana distribucija lista.


HRT NAJGLEDANIJI U 2016.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je sa prosečnim dnevnim udelom u gledanosti (share) od 30,87% bila najgledanija nacionalna televizija u Hrvatskoj u celoj 2016. U saopštenju HRT-a se navodi da je to za 5,97 odsto više od po gledanosti druge nacionalne televizije, čiji su programi u zbiru zajedno imali prosečni dnevni udeo u gledanosti od 24,9 odsto, dok je treća nacionalna televizija imala prosečni dnevni udeo u gledanosti od 20,12 odsto. Gledanosti Hrvatske radiotelevizije u 2016. doprineli su prenosi utakmica sa Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj. Prenos utakmice između Hrvatske i Portugala 25. juna bio je najgledaniji sadržaj na svim nacionalnim televizijama u Hrvatskoj u celoj 2016. godini.


OSUDE ZA VERBALNE NAPADE U BIH

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili verbalne napade predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika na novinarku N1 televizije Snežanu Mitrović. Incident se dogodio u Banja Luci na novogodišnjem prijemi u Palati Predsednika RS. „Na primitivan i bahat način, nedostojan pozicije predsjednika RS, Milorad Dodik je televiziju N1 nazvao “neprijateljskom” i istim epitetom „počastio“ novinarku koja mu je postavila sasvim legitimno novinarsko pitanje o mogućim socijalnim nemirima i protestima u 2017. godini. Krajnje je licmjerno da se predsjednik RS na novogodišnjem prijemu za medije hvali dostignutim medijskim slobodama u RS i vlastitim “razumijevanju za novinare pa čak i one koji ga ne vole” a samo 15 minuta kasnije na najgrublji način izvrijeđa novinarku N1 TV zbog postavljenog pitanja.“ navodi se u saopštenju.


NOVI UDAR NA SLOBODU GOVORA U SLOVENIJI

Policiji Slovenije više nije potrebno odobrenje suda kako bi od medijskih portala ubuduće mogla da traži podatke o njihovim anonimnim korisnicima ukoliko proceni da je neki od njih svojom objavom počinio neko krivično delo. Ova nova praksa je došla u žižu javnosti kada je građanka Slovenije žalila na presudu kojom je na lokalnom sudu osuđena na novčanu kaznu od 1.100 € zbog klevete načelnika opštine Odranci Ovana Markoju na jednom internet forumu na kom je pod nadimkom napisala da je korumpiran. Vrhovni sud je odbacio njenu žalbu u kojoj je osporavala zakonitost postupka zbog načina na koji je policija saznala njenu IP adersu i identitet. Ovakva praksa preti da onemogući ili da znatno oteža delovanje anonimnih „zviždača“.


TUŽBE ZA KLEVETE U GRČKOJ

Grčka policija uhapsila izdavača i direktora novina Parapolitika, Giannis Kourtakis i Panaiiotis Tzenos, zbog tužbe za klevetu i pokušaj iznude od grčkog ministra odbrane Panos Kammenos. Evropska asocijacija novinara (EFJ) i Internacionalna asocijacija novinara (IFJ) osudile su masovnu policijsku raciju u sedištu Parapolitika u Atini tokom koje su uhapšena i pritvorena oba rukovodioca. Izdavač Giannis Kourtakis, izjavio je da je on dobrovoljno otišao u sedište policije nakon što su informisani o tužbi, dok je direktora Panajotis Tzenos policija uhapsila u njegovoj kancelariji, u Atini. Ministar Panos Kammenos podneo je tužbu protiv Kourtakis-a i Tzenos-a za navodnu klevetu i pokušaj iznude putem ponovljenih napada na njega od strane Parapolitika radio stanice kako bi povukao svoje optužbe da su Kourtakis i Tzenos dobili velike sume sredstava iz zdravstvenog entiteta države. Javni tužilac odbacio je tužbu za iznudu, pa su Giannis Kourtakis i Panajotis Tzenos pušteni do početka suđenja za navodne klevete. IFJ i EFJ su podnele upozorenje Platformi za zaštitu novinarstva Saveta Evrope. "U našim stavovima, ovo je jasna zloupotreba vlasti od strane ministra, a izgleda da je to uobičajena praksa za njega", rekao je predsednik EFJ je Mogens Blicher Bjerregard. Moćni ministar odbrane i lider desničarske stranke ANEL podneo je 2015. godine tužbu za klevetu protiv novinara i političkog karikaturiste Andreas Petroulakis u kojoj je tražio million eura.


MEDIJI PROTIV MRŽNJE

Evropska federacija novinara (EFJ), zajedno sa svojim partnerima, pokrenula je kampanju protiv govora mržnje u medijima Mediji protiv mržnje. Na veb sajtu kreiranom za ovu kampanju mediaagainsthate.org moguće je pronaći alate i dodatne treningeo izveštavanju o osetljivim temama i poštovanju medijske etike. Sajt prikuplja najnovije vesti o etičkim standardima, slobodi govora, različitostima i resursima za medijske profesionalce i organizacije civilnog društva koje se bore protiv govora mržnje u medijima. Kampanja će uključiti i seriju treninga za novinare širom Evrope, kao i takmičenje za najbolji video rad na temu borbe protiv diskriminacije i stereotipa u medijima. Osim na sajtu mediaagainsthate.org kampanju je moguće pratiti i na twitteru pomoću haštaga #MediaAgainstHate.


KINA BEZ NEW YORK TIMES-A

Zbog kršenja lokalnih zakona, korisnici Apple proizvoda registrovani u Kini, nisu u mogućnosti da skinu i otvore bilo koji sadržaj aplikacije New York Times-a. Ovo je samo još jedna na listi aplikacija društvenih mreža i medija, koja se našla na udaru sistema cenzure koji su uspostavile kineske vlasti. Pored New York Times-a, korisnicima su blokirane aplikacije: Facebook, Instagram, YouTube, Blumberg News, Reuters, Wall Street Journal, Mond. „Kineska vlada ohrabruje i uvek podržava razvoj interneta u Kini, međutim on treba da se uskladi sa kineskim propisima. Radi se o principu„ izjavio je Geng Šuang, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova. Kompanija Apple je već imala problema sa kineskim sistemom cenzure kad su njeni servisi iTunes Movies i iBooks prestali da budu dostupni na ovom tržištu, samo sedam meseci nakon lansiranja. Ovi događaji doprineli su padu prodaje od 30% u prethodnoj godini, čime se Apple udeo na tržištu smanjio na 10%.


NORVEŠKA BEZ NACIONALNOG FM-A

Ukidanjem tehnologije modulacije radio frekvencije za nacionalne radio stanice, Norveška je postal prva država koja je otpočela ovaj proces. Do kraja godine, radio stanice širom Norveške prebaciće se na standard digitalnog audio emitovanja (DAB). FM radio-mreža je veoma skupa za održavanje zbog topografije Norveške – dubokih fjordova, visokih planina i rasutih naselja, pa će se na ovaj način napraviti ušteda od 200 miliona kruna (22,2 miliona evra). Odluku o prelasku na digitalno audio emitovanje norveški parlament je doneo još u maju 2011. godine. Gašenje će biti primenjeno samo na nacionalne i pojedine regionalne radio-stanice, dok će većina lokalnih radio-stanica nastaviti da emituje FM program.


CHARLIE DRUGA GODIŠNJICA

Specijalnim brojem u svom stilu nedeljnik Charlie Hebdo obeležio je dvogodišnjicu džihadističkog napada na redakciju magazina. Naslovna strana specijalnog izdanja prikazuje čoveka koji stoji ispred nišana puške AK47 koju drži džihadista i smeje se, dok uz crtež piše "2017., napokon, svetlo na kraju tunela". 7. januara 2015. godine, u Parizu, braća Said i Šerif Kuači izvršili su napad u ime Al Kaide na redakciju magazina, u kojoj je živote izgubilo 11 zaposlenih i jedan policajac. Ministar unutrašnjih poslova Bruno Le Roux i gradonačelnik Pariza Anne Hidalgo položili su vence na mesto napada i zajedno sa brojnim građanima minutom ćutanja odali su počast nastradalima.


NEPRISTOJNA PONUDA ZA IZRAELSKE MEDIJE

Prema tvrdnji lista Haarec, izraelski premijer Benjanim Netanjahu ponudio je medijskom tajkunu Arnonu Mozesu, izdavaču lista Yedioth Ahronoth, da smanji kritike koje objavljuje, a da mu on zauzvrat pomogne na tržištu, tako što će uticati na smanjenje distribucije glavnog konkurenta, Israel Hayom. Yedioth Ahronoth je osnovan 1939. godine i od tada je dominirao na tržištu štampanih medijau u Izraelu.Novine su u vlasništvu porodice Mozes skoro od samog osnivanja Dnevni list Israel Hayom je osnovan 2007. godine i distribuira se kao besplatno izdanje. Novine se nalaze u vlasništvu milijardera Šeldona Adelsona, koji podržava Netanjahua. Navodno tokom nedavnih sastanaka premijer Netanjahu ponudio je Arnonu Mozesu da povuče određeni broj reklama iz konkurentskog lista, ukoliko mu njegova novina pomogne da ostane na vlasti. Kako prenosi agencija AP, Netanjahu odbacuje optužbe tvrdeći da nisu tačne i da predstavljaju napad na njega i njegovu porodicu. Aron Mozes nije komentarisao pisanje medija o navodnoj ponudi Netanjahua. Premijera Netanjahua je nekoliko puta ispitivala policija od kako je ovaj slučaj dospeo u javnost.


PODRŠKA MEDIJIMA NA DODELI ZLATNOG GLOBUSA

Na 74. dodeli Zlatnog globusa, jedne od najprestižnijih nagrada u filmskoj industriji, mediji su dobili neočekivanu podršku. Glumica Meril Strip, kojoj je uručena nagrada Cecil B DeMille, je u svom govoru pozvala sve da podrže Komitet za zaštitu novinara, osvrnuvši se na neprikladnu imitaciju novoizabranog predsednika SAD, novinara Serža Kovaleskog. “Potrebni su nam mediji sa integritetom, koji će one na vlasti pozvati na odgovornost, koji će ih prozvati za svaku grešku. Zato su osnivači Amerike uključili slobodu štampe u Ustav. Zato tražim od bogatih dopisnika iz Hollywood i nas ovdje iz glumačke zajednice da podržimo Komitet za zaštitu novinara. Biće nam potrebni u budućnosti, a mi ćemo njima biti potrebni da zaštite istinu" izjavila je Meril Strip. Njen govor koji skoro da je rasplakao salu, naišao je na odobravanje i podršku kolega, dok je javnost ostala podeljena. Lorenzo Soria, predsednik Hollywood Foreign Press Association (HFPA) se zahvalio glumici na podršci. Donald Tramp, novoizabrani predsednik je povodom njenog govora na svom twitter nalogu napisao da je ona pristalica Hilari Klinton. Poziv koji je uputila Meril Strip je imao odjek, Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je u toku samo jednog dana dobio oko 80.000$ donacije. "Ovo je bilo prilično uzbudljivo. Mislim da niko od nas nije očekivao ovakvu vrstu reklame za naš rad i za zaštitu prava novinara da izveštavaju, što je naša misija", prokomentarisala je Kortni Radsič, iz CPJ-a.


BELGIJSKI MEDIJI BEZ KOMENTARA

Belgijska izdavačka kuća Roularta Media Group, koja objavljuje Le Vif/L’Express, Trends, Knack o Sport-Foot Magazine, u svom saopštenju 10. januara obavestila je javnost o svojoj odluci da ubuduće blokira komentare na tekstovima objavljenim na njenim medijskim portalima. "Naša misija je da informišemo, a ne da uređujemo komentare. U ovoj novoj eri, u kojoj lažne vesti na društvenim mrežama imaju prednost nad proverenim informacijama, postoji hitna potreba za štampu da se vrati svojim osnovama: informisanju", napisao je Vinsent Genot, glavni urednik LeVIF-a. Pre tri godine, belgijski izdavač već je sproveo akciju zabrane anonimnih komentara na objavljene tekstove. Kompanija je došla do zaključka da mržnja nema granica i da sistem ne služi interesima većine svojih čitalaca. Roularta Media Group ohrabruje svakoga ko želeli da komunicira sa redakciji da to učini putem e-maila.


NOVA MEDIJSKA SILA KINE

Kineska državna novinska agencija Xinhua dobila je od vlade dozvolu da preuzme i konsoliduje izdavačke kuće China Securities Journal, Shanghai Securites News, Economic Infomation Daily i Xinhua Publishing Group, kako bi od njih napravila novu kompaniju koja će se zvati China Fortune Media Corporation Group. Ovaj potez ima za cilj “ojačanje reformi u sektoru kulture koje sprovodi sadašnja uprava" i "osnaživanje uticaja 'mainstream' medija u području financijskih informacija", navodi se u saopštenju državne novinske agencije Xinhua. Kineski predsednik Xi Jingping apelovao je na kinesku vladu da preuzme veću ulogu u globalnom sistemu upravljanja i intenzivirao je kontrolu nad medijima kako bi poboljšao globalni uticaj Kine i bolje iskomunicirao njenu poruku. Prilikom posete velikim državnim novinskim agencijama prošle godine, kineski predsednik im je naložio da striktno prate vođstvo Komunističke partije i fokusiraju se na pozitivno izveštavanje, objavila je tada Xinhua.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde