Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Januar 2015
Asocijacija Medija
No. 240
U OVOM BROJU
11. godišnjica Asocijacije medija
Vučić o medijima
Seminar o kriznom izveštavanju
Kritično stanje za Bugarsku štampu
Axel Springer investira u Business Insider
Večernji list ugasio dopisništva
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

11. GODIŠNJICA ASOCIJACIJE MEDIJA

Asocijacija medija, reprezentativno poslovno udruženje industrije štampanih medija, koje okuplja 25 izdavača, novinskih agencija i portala, sa više od 170 štampanih i elektronskih izdanja, proslavila je 11. godišnjicu tradicionalnim novogodišnjim prijemom. Svečanosti su prisustvovali ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, državni sekretar zadužen za medije Saša Mirković, ambasadori Francuske i Nemačke, predstavnici EU, OEBS i USA ambasade, kao i mnogobrojne zvanice iz sveta medija i biznisa, čelni ljudi članica Asocijacije i drugih novinskih izdavača.

Goste je pozdravila izvršna direktorka Dalila Ljubičić, a potom im se obratio predsednik Upravnog odbora Zoran Sekulić podsećajući na aktivnosti Asocijacije protekle godine i naglasio značaj novih medijski zakona i njihove dosledne primene. On je ukazao i na teške uslove poslovanja štampanih medija, pogođenih tekućom ekonomskom i strukturnom krizom, ali je istakao da je, uprkos tome, Asocijacija, u saradnji sa domaćim i stranim partnerima, pokrenula više programa profesionalne i stručne obuke novinara i menadžera svojih članica.

Ministar Tasovac je pozdravio rad Asocijacije i njenih članica, napominjući, u kratkom govoru, da izlazak države iz vlasništva u medijima i prelazak na projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu označava prekretnicu u oblasti medija. Tasovac je precizirao da podržava sve apele za poštovanje etičkih normi u novinarstvu i pozvao medije da u tome preuzmu svoj deo odgovornosti, napominjući da su vrata Ministarstva u svako doba otvorena za razgovore o unapređenju profesionalnih standarda i rada medija u javnom interesu.


VUČIĆ O MEDIJIMA

"Listovi Blic i Alo su izrazito antivladini, Politika je veoma objektivna i neretko antivladina, Kurir i Naše Novine takođe, a o Danasu da i ne govorim", ocenio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, a prenela novinska agencija FoNet. On je, u gostovanju na televiziji Pink, rekao da se na kraju dođe to toga da vlast podržavaju Informer i Večernje novosti, koje "imaju prodržavnu i malo desnu politiku", i koja nije uvek u skladu sa stavovima Vlade. Govoreći o televizijama, Vučić je konstatovao da je Radiotelevizija Srbije pravi javni servis, da Vlada ima veći prostor na Pinku, a "otvoren odnos protiv sebe na nekim drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom".


SEMINAR O KRIZNOM IZVEŠTAVANJU 11. I 12. FEBRUARA

U organizaciji Media News & Consulting i Asocijacije medija, i uz podršku ambasade SAD u Beogradu, 11. i 12. februara održaće se seminar na temu "Kako izveštavati o krizama i konfliktnim situacijama". Predavači su glavni urednici vodećih srpskih medija, direktori medijskih kuća, novinari sa izuzetnim iskustvom sticanim širom sveta na kriznim područjima i u kriznim situacijama, eksperti najrazličitijih profila. Reč je o prvom iz ovogodišnje serije seminara posvećenih dopunskoj edukaciji novinara. I ovaj seminar ima za cilj da novinare edukuje za još uspešnije izveštavanje o pojedinim temama od interesa za širu javnost. Seminar je besplatan, a s obzirom da je broj mesta ograničen, potrebno je da se zainteresovani što pre prijave na sledeće mejl adrese: info@asmedi.org i zoranpapic@mncbgd.com.


JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O OGLAŠAVANJU

Ministartsvo trgovine, turizma i telekomunikacija, nadležno za izradu novog Zakona o oglašavnju, održalo je završnu javnu raspravu 28. januara u prostoru Privredne komore Srbije. Raspravi je prisustvovalo više od 150 predstavnika medijske industrije, oglašivača, udruženja različitih sektora i industrija, asocijacija i advokatskih kancelarija. Prisutne je pozdravila Vesna Kovač, državni sekretar Ministarstva trgovine, a na pitanja i komentare uglavnom je odgovarao Dušan Protić, pomoćnik ministra trgovine i predsednik radne grupe za izradu ovog zakona. Rasprava je trajala preko dva sata i najavljeno je da će svi komentari biti uzeti u obzir, iako na njih neće biti odgovarano pisanim putem. Javna rasprava se formalno završava 3. februara 2015. godine, posle čega se očekuje da ministarstvo izradi novu verziju predloga Zakona o oglašavanju, koju će uputiti drugim ministarstvima na usaglašavanje. Posle ovoga će uraditi konačan predlog koji se upućuje Vladi Republike Srbije, a kada ga ona odobri, sledi skupštinska raprava. Po optimističnim procenama, opisana procedura mogla bi da se završi krajem marta 2015. god.


PRIZNANJE ZA KURIR iOS APLIKACIJU

Magazin PC Press dodelio je portalu Kurir nagradu za iOS aplikaciju, koja je proglašena jednom od najboljih u 2014. "Popularni dnevni list ozbiljno se potrudio oko svoje iOS aplikacije – ne samo što ona lepo izgleda i što prenosi sve vesti sa portala zajedno sa atraktivnim slikama i multimedijom, već je korisnički interfejs u potpunosti prilagođen Apple idejama o interakciji čoveka i tableta. Sve doleće sleva i sdesna, a jednostavim pokretima možete da tražite, pregledate, čitate i komentarišete sadržaje iz Kurira", navodi se u saopštenju magazina PC Press. Kurir je među informativnim portalima jedini koji je dobio nagradu za svoju iOS aplikaciju što ovo priznanje čini još značajnijim. Kurir.rs se zahvalio svim svojim vernim posetiocima i korisnicima. Nagradu je primila glavna odgovorna urednica portala Sonja Lakić


APLIKACIJA "KADA VOZIŠ, PARKIRAJ TELEFON"

U okviru kampanje „Kada voziš, parkiraj telefon!“ kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) razvila je Android aplikaciju namenjenu vozačima, pre svega mladima koji su najčešći korisnici pametnih mobilnih telefona, a ujedno i najrizičnija kategorija vozača. U saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja Telekom Srbija na ovaj način želi da dodatno skrene pažnju na bezbednu upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje, kao i da korisnicima pametnih telefona omogući još jedan način na koji mogu da odgovorno upotrebljavaju mobilni telefon. Dostupna na srpskom i na engleskom jeziku, besplatna aplikacija „Kada voziš, parkiraj telefon!“ obezbeđuje da svi dolazni pozivi budu onemogućeni, a poruke i notifikacije, uključujući i one sa društvenih mreža utišane. Pozivaocu ili pošiljaocu poruke aplikacija će slati poruku: „Trenutno vozim, a kad vozim, parkiram telefon“ ili neku drugu koju sami definišete.


SUD ODLUČIO DA DNEVNIK NE PRIPADA DNEVNIK HOLDINGU

Privredni apelacioni sud po drugi put je ukinuo presudu prvostepenog suda u Novom Sadu, a po tužbi Dnevnik holdinga protiv Dnevnik Vojvodina presa (DVP). Dnevnik holding tužio je 2010. godine DVP, preduzeće čiji su osnivač, da nema pravo da izdaje jedini dnevni list na srpskom jeziku u Vojvodini - „Dnevnik“, zbog čega je prvobitno sa VAC-om (WAZ) i osnovao firmu. „Iz potpuno nejasnih pobuda Dnevnik holding je tužio sopstveno preduzeće da nema pravo da izdaje list i kao vrednost spora naveo 5,5 miliona evra. Ovo je proizvelo fantomske troškove advokata i sudskih taksi. Imajući u vidu da ova tužba nije jedina koju je Dnevnik holding izgubio od DVP-a, kada se sračuna, oni nama duguju 60 miliona dinara“, navodi za UNS direktor DVP-a Dušan Vlaović. „U DVP-u se pitamo - ko će ovu zabavu da plati i na čiji račun će to ići? Nemoguće je naplatiti ove dugove jer je „Dnevnik holding“ u restruktuiranju“, kaže Vlaović i dodaje da „DVP ne bi imao više nijedan problem kada bi imao 60 miliona dinara“. DVP je preduzeće koje je osnovano 2003. godine, a 55 odsto vlasništva u njemu je imao nemački medijski koncern Vac dok je 45 odsto vlasništva ostalo u rukama Dnevnik holdinga, firme čiji je osnivač Skupština Vojvodine.


REM KONAČNO POKREĆE POSTUPKE

Zbog izjava voditeljke emisije Opasnice na Nacionalnoj Happy TV, Maje Nikolić, u kojima se na neprimeren način govori o pripadnicima gej populacije, Savet Regulatornog tela za elektronske medije na poslednjoj sednici, pokrenuo je postupak za izricanje mera pružaocu medijskih usluga Nacionalne Happy TV. Pokrenut je postupak i protiv televizija TV Pink i Prva zbog većeg broja prekoračenja vremena blokova reklama u jednom satu. Da podsetimo po novom Zakonu o elektronskim medijima Regulator može zbog ovakvih prekršaja da izriče mere iz svoje nadležnosti, opomenu, upozorenje, privremenu zabranu emitovanja spornih sadržaja ali i da trajno oduzme dozvolu. Televiziji Sandžak TV iz Novog Pazara izrečena je opomena zbog kršenja predizborne tišine u vreme izbora za Savete nacionalnih manjina, a Radiju Help iz Mladenovca opomena zbog nedozvoljene identifikacije. Jednom broju pružalaca medijskih usluga je oduzeta dozvola zbog neplaćanja naknada za emitovanje.


VICTORIA GRUPA - NOVI GENERALNI DIREKTOR

Menadžment timu Victoria Group (pridruženi član Asocijacije medija) na poziciji generalnog direktora pridružio se Klaudio Skaroca (Claudio Scarrozza). Gospodin Skaroca je bogato profesionalno iskustvo i ekspertizu u upravljanju svim segmentima agrobiznisa u različitim regionima sticao tokom nekoliko decenija karijere na top menadžment pozicijama najvećih svetskih multinacionalnih kompanija u sektoru poljoprivrede. Pre nego što se pridružio menadžment timu Viktorija grupe, Klaudio Skaroca je u proteklih sedam godina bio je generalni direktor CHS Europe i viši potpredsednik CHS Inc, kompanije koja se nalazi na listi Fortune 100, sa godišnjim prihodom od 45 milijardi dolara. Sigurni smo da će ekspertiza novog generalnog direktora u oblasti agrobiznisa, i njegovo profesionalno iskustvo u upravljanju multinacionalnim poslovnim sistemima doprineti daljem razvoju kompanije i ostvarenju još boljih poslovnih rezultata u narednom periodu.


80 GODINA NIN-A

Pre tačno 80 godina, 26. januara 1935, pojavio se prvi broj Nedeljnih informativnih novina – poznatijih kao NIN. Tim povodom, od 22. januara u prodaji je jubilarni broj ovog magazina na 176 strana. Uručenjem nagrade Filipu Davidu za roman „Kuća sećanja i zaborava“ i proglašenjem Marijane Milosavljević za ličnost godine, NIN je proslavio rođendan. Na početku svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela „Hajat“, Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, istakao je da je samo slučaj udesio da vodi najstariji nedeljnik na Balkanu i šesti nedeljnik na svetu na njegov 80. rođendan. Potom je Vladislava Gordić Petković, predsednica žirija za dodelu NIN-ove nagrade za roman godine, obrazložila odluku da priznanje ode u ruke Filipu Davidu. Pokrovitelj naše najznačajnije literarne nagrade „Pošta Srbije“ darivala je Filipa Davida s milion dinara, a ček je laureatu uručio Milan Krkobabić. Vrlo neobičnu i iskrenu čestitku NIN je dobio od agencije Communis DDB (Ivan Stanković) - novinski oglas sa tekstom: Želimo da NIN i u narednih 80 godina ostane hartija od vrednosti. Bez pokušaja da se čestitkom „ogrebu“ za parče slave, o čemu svedoči i nepretenciozni potpis: verni čitaoci, Communis DDB.


BANKA INTESA PRVA U SUBVENCIONISANIM KREDITIMA PRIVREDI

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) je u 2014. godini plasirala više od 7.300 subvencionisanih pozajmica za likvidnost i trajna obrtna sredstva u ukupnom iznosu od 19,35 milijardi dinara, što ju je još jednom pozicioniralo kao vodeću banku u zemlji u odobravanju kredita sa subvencijom kamatne stope. Gotovo dve trećine sredstava, više od 13 milijardi dinara, upućeno je preduzetnicima, mikro i malim preduzećima prema uslovima koji su propisani Uredbom Vlade Republike Srbije. Počevši od 2010. godine, Banca Intesa je učestvovala u svim dosadašnjim programima subvencionisanih kredita kao najaktivnija poslovna banka sa tržišnim učešćem od 25 odsto u ukupno odobrenim zajmovima, čime se pokazala kao pozdan partner države u sprovođenju mera usmerenih na oporavak privrede. Takođe, Banka je od 2008. godine realizovala i sve programe subvencionisanog kreditiranja registrovanih poljoprivredih gazdistava, a samo u 2014. godini agrarnom sektoru je plasirano više od 1.200 kratkoročnih i dugoročnih pozajmica sa subvencijom kamatne stope u ukupnoj vrednosti 914 miliona dinara.


KONKURS ZA GENERALNOG DIREKTORA RTS-a

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Slobodan Marković rekao je da je na sednici Upravnog odobra doneta odluka da se 10. februara ove godine raspiše konkurs za izbor generalnog direktora RTS-a. Ko je novi direktor javnog servisa trebalo bi da bude poznato do kraja februara. UO je 30. decembra doneo pravilnik koji detaljnije određuje uslove za izbor generalnog direktora. Konkurs će trajati 15 dana, a moći će da se prijave oni koji imaju fakultetsko obrazovanje, 10 godina iskustva na rukovodećim poslovima, koji su ugledni stručnjaci u svetu medija i nemaju partijsku knjižicu. Nakon što obave razgovor sa svim kandidatima, članovi UO na zatvorenoj sednici javno glasaju. Kao kandidati za direktora RTS-a u javnosti su spominjani Goran Karadžić, predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM), Dejan Jocić, direktor TV Nova i Milomir Marić, autor emisije „Ćirilica“ na „Happy TV“.


TRAVEL&SMILE POKLONI PIRAEUS BANKE

Klijenti Piraeus banke AD Beograd (pridruženi član Asocijacije medija) koji do 31. marta uplate turistički aranžman Travel&Smile karticom u iznosu većem od 70.000 dinara, dobiće na poklon vaučer u vrednosti od 2.000 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan ili dve ulaznice za predstavu Pozorišta na Terazijama. Nove vlasnike Travel&Smile platnih kartica očekuju i dodatni pokloni poput individualnog ili porodičnog putnog osiguranja. Uz Travel&Smile karticu omogućeno je plaćanje turističkih aranžmana, avionskog i autobuskog prevoza na do 12 mesečnih rata u turističkim agencijama, partnerima Piraeus banke. Karticu je moguće koristiti i kao standardnu kreditnu karticu, uz postojanje značajnog beskamatnog perioda. Korisnicima su na raspolaganju besplatna SMS i e-mail obaveštenja, korišćenje stalnih popusta i povremenih akcija povraćaja novca, mogućnost dopune kredita za mobilni telefon, kao i učešće u nagradnim igrama koje organizuje VISA international.


EPS DOBIO NOVE DIREKTORE

Najveće srpsko javno preduzeće, EPS (pridruženi član Asocijacije medija), dobilo je novo izvršno telo koje će rukovoditi kompanijom - Odbor direktora. Uz prvog čoveka firme, Aleksandra Obradovića, novi bord izvršnih direktora ima još sedam članova. Ovo telo treba da bude samo preteča da se stvore uslovi za reorganizaciju. Ideja je da grupa rukovodilaca oko Obradovića odlučuje i o prvim smenama nekih od 600 "suvišnih" direktora. Među izbranim su mahom "stari" funkcioneri EPS. Dragan Jovanović iz "Kostolca" prelazi na funkciju izvršnog direktora za proizvodnju, dok je za sektor distribucije i upravljanje distributivnim sistemom imenovan Zoran Rajović, dosadašnji direktor EDB-a. Za izvršnog direktora za finansije, imenovan je Aleksandar Surla, a za korporativne poslove Dragana Rajačić, dok je Slobodan Mitrović izvršni direktor za proizvodnju uglja. Snadbevanje na veliko vodiće Dragan Vlaisavljević, a snabdevanje električnom energijom - Tomaž Orešič.


TRI KORISNA MEDIJSKA VODIČA

Na molbu realizatora IPA projekta "Jačanje medijske slobode" obaveštavamo vas o objavi tri medijska vodiča koje možete pogledati na sledećim linkovima sajta ovog projekta:
1. "Vodič za primenu novih medijskih zakona u Srbiji"
2. "Vodič kroz regulatorni okvir Evropske unije i Saveta Evrope od značaja za medij"
3. "Vodič kroz praksu Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog suda pravde od značaja za medije"

Korisan link ka sajtu Projekta je i "E-direktorijum propisa o regulisanju medija u Srbiji," koji u mnogome pomaže pronalaženju propisa vezanih za medije. E direktorijum se redovno ažurira.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

KRITIČNO STANJE ZA BUGARSKU ŠTAMPU

Evropska asocijacija novinskih izdavača (ENPA), neprofitno poslovno udruženje koje zastupa preko 5.200 nacionalnih, regionalnih i lokalnih izdanja širom EU (plus Norveška, Švajcarska i Srbija), izdala je saopštenje u kome izražava zabrinutost zbog potencijalne zloubotrebe vlasti od strane Finansijske nadzorne komisije (FSC) protiv izdavačkih kompanija i novinara u Bugarskoj, o čemu je obaveštena od strane Bugarske unije izdavača (UBP). FSC je donela odluke o novčanom kažnjavanju izdavačke kompanije Economedia (oko 82.000 eura) i male regionalne izdavačke kompanije Alpiko Publishing (oko 50.000 eura), a otpočeli su proceduru i za kažnjavanje još dve kompanije Bivol websajt i Mediapool.bg , sve po osnovu tzv. tržišnih manipulacija koje se nisu desile. Prema navodima Bugarske unije izdavača, u pitanju je reagovanje vlasti na kritičke tekstove ovih izdavača o Regulatoru i pojedinim učesnicima na finansijskom tržištu, kao i odbijanje novinara da otkriju svoje izvore informacija. ENPA podržava UBP u nastojanjima da reše ovaj problem i naglašava da "EU Market Abuse Regulation" (No 596/2014) otvoreno govori o slobodi štampe i slobodi izražavanja, kao i o pravilima novinarske profesije, kao deo poglavlja o Fundamentalnim pravima.


AXEL SPRINGER INVESTIRA U BUSINESS INSIDER

Axel Springer Digital Ventures ulaže 25 miliona dolara u Business Insider (businessinsider.com), najveći biznis news websajt u Americi, sa sedištem u New Yorku. Ovaj sajt je brzo rastući izvor vesti za biznis lidere širom sveta sa svojom jedinstvenom kombinacijom izveštavanja, video, foto i analitičkog novinarstva. Business Insider je i pionir digital-nativ pristupa, i veoma brzo se prilagođava načinu na koji danas mladi lideri konzumiraju vesti i dele informacije. Osnovan je 2007.godine, ima lokalne verzije u sedam zemalja, 230 zaposlenih širom sveta i na mesečnom nivou dostiže 70 miliona jedinstvenih posetilaca globalno. Business Insider je svake godine domaćin jednoj od najuticajnijih tehnoloških konferencija IGNITION. Andreas Wiele, President Marketing i Classified Ad Models u Axel Springer SE, postaće član borda direktora Business Insider-a. Ovom investicijom Axel Springer postaje manjinski vlasnik Business Insidera.


VEČERNJI LIST UGASIO DOPISNIŠTVA

Prema pisanju H-Altera, Večernji list je ugasio svoja regionalna dopisništva, zbog čega je bez posla ostalo više od 15 ljudi. Otkazana je saradnja sa novinarima u Sisku, Petriji, Kutini, Novskoj, Popovači, Glini kao i sa novinarima koji su izveštavali iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bologorske i Koprivničko-križevačke županije. Time je list koji je bio poznat po svojim regionalnim dopisništvima spao s nekadašnjih dvestotinjak novinara na njih desetak, koji će ubuduće puniti dve stranice posvećene regionalnim vestima od Dubrovnika do Vukovara, navodi se u H-Alteru. Novinari koji su dobili otkaze kažu kako do poslednjeg dana nisu znali za planove vlasnika Večernjeg lista. I sindikat i radničko vijeće se protive ovoj odluci, iako, ne protive se toliko gašenju dopisništava koliko činjenici što su novinari završili na ulici. Večernji je tako postao treći medij, poslije HRT-a i Jutarnjeg lista, koji je pogasio dopisništva širom Hrvatske.


NAJVEĆA ZARADA APPLE IKADA

Apple je objavio da su prihodi u prvom kvartalu rekordno visoki i iznose 74,6 milijardi dolara, što je nadmašilo ranije predviđanje zarade. Reč je o najvećem prijavljenom kvartalnom prihodu jedne kompanije ikada. Razlog ovako velikog prihoda u protekla tri meseca je 74 miliona prodatih iPhone 6 i 6 plus telefona (oko 34.000 svakog sata). "Verujemo da je to najbolji pametni telefon na svetu", rekao je Tom Cook, CEO kompanije i dodao da dobro prolaze gotovo u svakom kraju sveta. Apple je doživeo i iznenađujući međunarodni rast prodaje sa povećanjem od 20 posto u razvijenim zemljama i 58 posto u zemljama u razvoju. Ovo povećanje predstavlja i povećanu međunarodnu bazu klijenata, posebno u Kini. Iako je Apple Pay pokrenut tek pre tri meseca, već je napravio ogroman uticaj na mobilni sistem plaćanja. Do sada se 750 banaka i kreditnih unija prijavilo na ove usluge, koje su dostupne u 2.000 prodavnica, automata, pa čak i perionica veša širom SAD-a. Očekuje se da će prihodi Apple-a još više rasti kada napokon Apple Watch bude u prodaji, početkom aprila ove godine.


ELEKTRONSKI MEDIJI U REPUBLICI SRPSKOJ

Prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke, gotovo 97% ispitanika se izjasnilo da gleda televiziju, a najčešće provode od 2 do 3 sata ispred televizijskog prijemnika (35,77%). Interesantan je i podatak da gotovo 10% ispitanih provodi 4 sata i više ispred televizije, što je u skladu sa istraživanjima koja zastupaju tezu da je televizija medij koji igra značajnu ulogu u procesu socijalizacije. Što se tiče gledanosti pojedinih televizijskih kanala, prema rezultatima, u Republici Srpskoj najčešće se gleda BN televizija (27,87%), zatim slede RTRS sa 20%, te ATV sa 12%. Neku drugu televizijsku stanicu izabralo je 9,93% ispitanika. Imajući u vidu podatak da se najčešće gleda BN televizija, a da je nagledaniji dnevnik RTRS-a, ističe se uticaj i značaj javnog servisa entiteta na kreiranje dnevnog reda. Kada je u pitanju radio, njegov uticaj je relativno nizak. Naime, svakodnevno radio sluša samo 19,39% ispitanika. Najčešće se sluša BN radio (30%), zatim slede Radio Republike Srpske (14,66%) i Big 2 radio iz Banja Luke (8,82%). Istraživanje je sprovedeno u periodu od 26. do 28. septembra 2014. godine, na uzorku od 1.136 ispitanika.


TURSKI SUD POSTAVIO ZABRANU FACEBOOK-U

Turska preti zabranom društvenih mreža. Pretnju su uputili Facebooku, nekoliko dana nakon što su sličan zahtev predali Twitteru, preteći da će ga zabraniti ukoliko ne blokiraju profil liberalnih novina koje su objavile članak o povezanosti Turske i snaga sirijskih pobunjenika. Ovakvi zahtevi stižu nakon nekoliko publikacija i stranica koje su objavile naslovnu stranu Charlie Hebdo-a, nakon napada na redakciju ovog satiričnog časopisa u Parizu. Nakon napada, izvršni direktor i osnivač Facebook-a, Mark Zuckerberg izjavio je kako neće dozvoliti da "jedna zemlja ili grupa ljudi diktira šta se može objavljivati širom sveta."


OBJEDINJAVANJE FOX KANALA

FOX International Channels (FIC) nedavno je najavio da će 9. februara svih 126 FOX-ovih kanala izvan SAD-a konsolidovati u sklopu jedinstvenog brand pozicioniranja. Ovaj istovremeni rebranding širom sveta podudara se s povratkom FOX-ovog međunarodnog hita, serije Živi mrtvaci. Sa 245 miliona gledalaca u 126 zemalja i na 33 jezika, FOX je najveći brand televizijske zabave na svetu. Ovaj se potez temelji na rezultatima kontinuiranog globalnog istraživanja branda koje je FIC naručio kako bi izmerio snagu branda svojih kanala u 24 države izvan SAD-a. Poslednje istraživanje pokazuje da je FOX i dalje brand br. 1 u smislu svesti o brandu i njegovoj snazi širom sveta. FOX je imao nivo poznatosti branda od 95%, čime je nadmašio sve ostale po opštoj snazi branda. Neki od brandova koje je FOX pobedio su Discovery, Disney, Warner Brothers i NBC Universal. FOX konstantno raste i na svim tržištima jugoistočne Evrope, uključujući i Hrvatsku. U 2014. godini FOX je u Hrvatskoj bio najgledaniji Pay TV kanal s porastom gledanosti od 40% u odnosu na prošlu godinu, i to na svom glavnom targetu 18-49 godina.


FORBS U AUSTRIJI

Izdavačka kuća Forbs najavila je izlazak najnovijeg izdanja na lokalnom jeziku zemlje na čijem tržištu se pojavljuje. Reč je o Forbes Austria, koji će biti realizovan u saradnji sa kompanijom Bussines Consulting&Media odnosno sa austrijskom ekspoziturom ove firme – kompanijom MediaRey AT GmbH. Prvo izdanje biće štampano aprila 2015. godine. Sadržaj magazina će biti komponovan od oko 60% austrijskih poslovnih vesti, a preostali deo pripašće sadržajima koji se odnose na SAD i ostatak sveta.


KINESKA INDUSTRIJA MAGAZINA

Industrija magazina u Kini nastavlja da raste, iako su godine dvocifrenog rasta iza njih, navodi se u izveštaju FIPP svetski trendovi tržišta magazina u 2014 i 2015. godini, autora Didier Guérin. Ovom tržištu predstoji dalja fragmentacija jer kineski čitaoci postaju sofisticiraniji. Prihodi od oglašavanja su imali projektovani rast od 9,8% u 2014. i 11% u 2015. prema navodima GroupM1. Nezavisno od ovoga, ZenithOptimedia je prognozirala sličnu ekspanziju ove industrije, ali se obe agencije slažu da ovo tržište magazina neće imati dalji rast u prihodima od oglašavanja. Rast postoji u kategoriji premijum ženskih izdanja (uglavnom modnih) koji privlače luksuzne proizvode, ali su zato časopisi iz oblasti opštih interesovanja i biznisa sada pred izazovom stagnacije. Neki od razloga za ovu eroziju leže u činjenici da Kina sada ima najveću internet populaciju u svetu sa 632 miliona korisnika i 83% njih ide na internet putem mobilnih uređaja. Izdavačke kompanije uveliko reaguju na ove brojke prelaskom na digital-only izdanja. Hearts Magazines sada ima oko 23 miliona jedinstvenih posetilaca na svim svojim platformama u Kini, a vodeća je ELLE.com, koja beleži rast posete od 30% u 2014.godini u odnosu na prethodnu.


EKSPANZIJA COSMOPOLITEN "ON-LINE ONLY" KONCEPTA

Cosmopoliten će lansirati sajtove na lokalnim jezicima u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj u prvom kvartalu 2015. godine. Već je lansirao sajtove u Nigeriji u decembru i razmatra lansiranje u drugim afričkim zemljama kao što su Gana, Kenija i Bocvana, a štampano izdanje već imaju u Južnoj Africi. Nekada ranije, radi obezbeđivanja lokalnog sadržaja, oglašavanja, logistike i pozicioniranja brenda na novom tržištu, bilo je neophodno partnerstvo sa lokalnom kompanijom. Danas, u eri interneta i distribucije sadržaja putem društvenih mreža, to više nije apsolutni uslov. Ipak, za potrebe lansiranja novih sajtova Cosmopolitena, biće angažovani lokalni urednici koji će raditi sa postojećom Cosmo redakcijom, a uloga će im biti da obezbede prilagođavanje sadržaja lokalnim potrebama. Što se tiče prodajnog kadra, procena će biti napravljena tokom lansiranja, a delovaće kako lokalno, tako i centralizovano.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde