Januar, 2006 No. 23


SA NADOM U BOLJU MEDIJSKU GODINU

Veliki broj glavnih i odgovornih urednika i direktora  medijskih kuća, novinara i pridruženih članova Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija okupio se na tradicionalnom novogodišnjem skupu u sedištu Asocijaciji medija.


Okupljene su pozdravili Manojlo Vukotić, predsednik UO Asocijacije medija i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije. Obraćajući se prisutnima, Vukotić je svima zajedno poželeo mnogo tiražniju, gledaniju i slušaniju Novu godinu uz obilje lične i poslovne sreće izrazivši uverenje da će Asocijaciji medija, tokom 2006. pristupiti i manji broj medijskih kuća koje to još uvek nisu učinile i na taj način doprineti radu već sada izuzetno snažne i uticajne poslovne asocijacije mnedijske industrije.


GALENIKA SA NOVINARIMA

Generalni direktor Galenika A.D (pridruženi član Asocijacije medija) Aleksandar Pravdić sa saradnicima priredio je u sedištu Asocijacije medija novogodišnji koktel za novinare koji pišu o zdravstvu, medicini i farmaciji. Uz jelku i dobro raspoloženje, stručnjaci Galenike A.D. najavili su nove proizvodne programe za naradnu godinu a generalni direktor Aleksandar Pravdić poželeo je novinarima da u narednoj godini oni mnogo češće trebaju Galenici neg Galenika njima


PROMOVISANA KNJIGA O PATRIJARHU PAVLU

U Skupštini Beograda promovisana je knjiga o poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Pavlu čiji je autor dr. Radmila Radić. Izdavači knjige su dve medijske kuće: Kompanija NOVOSTI  i Novinska  Agencija TANJUG (obe kuće su članice Asocijacije medija). O knjizi koja je za samo pet dana prodata u tiražu od preko 15.000 primeraka govorili su: Luka Mičeta, direktor Agencije TANJUG, Manojlo Vukotić, direktor i glavni urednik Kompanije NOVOSTI, protojerej dr. Radovan Bigović i autorka dr. Radmila Radić


UNS DODELIO GODIŠNJE NAGRADE

Udruženje novinara Srbije dodelilo je godišnje nagrade. Ove godine dodeljene su dve nagrade za životno delo a dobitnici su: Đoko Vještica i Predrag Pejčić. Nagrada za uređivanje «Dimitrije Davidović» pripala je Milanu Bečejiću iz šabačkog Glasa Podrinja. Dobitnici nagrade «Laza Kostić» su Dragana Živančević, Vesna Pejčić i Miodrag Jauković. Za komentar je nagrađen Željko Cvijanović (u međuvremenu odbio nagradu) za reportažu nagrada je pripala Mileni Babić dok je nagrada za fotografiju dodeljena Đuri Kuljaninu.


JAT POLEĆE ZA SAD I KANADU

Komercijalni direktor JatAirways (pridruženi član Asocijacije medija) Milutin Popović, najavio je da bi od 15. maja nacionalni avio-prevoznik trebalo da uspostavi redovan saobraćaj sa SAD i Kanadom. JatAirways planira da za Njujork poleti 15. maja a za Njujork 1. juna. Nedeljno će biti tri leta za Njujork i dva za Toronto.


NAGRADE UDRUŽENJA PROPAGANDISTA

Udruženje propagandista Srbije obeležilo je 45 godina postojanja dodelom godišnjih nagrada najuspešnijim poslenicima u oblasti propagande. Najviše priznanja dobila je agencija «MekKen Erikson» - za najuspešniju promotivnu kampanju, spot, print i autdor kampanju. Najuspešnija promotivna kampanja je «Mobilna telefonija Srbije – novi vizuelni identitet», najbolji tv spot je «Lav pivo», najbolji oglas je načinjen za Rajfajzen banku a najbolja autdor kampanja je «Čokolada re-lanč».
Nagrada za životno delo «Čedomir Džomba» dodeljena je Tihomiru Todoroviću iz «Ce marketa».    


USPEŠNA GODINA TELEKOMA «SRBIJA»

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) tokom protekle godine zabeležio je izuzetne poslovne uspehe. Kako je saopštio Draško Petrović, generalni direktor Telekoma «Serbija», kompanija je ostvarila prihod od 617 mili0na eura, u investicije je izdvojeno 287 miliona eura, državi je na ime poreza pripalo 33,5 miliona a vlasnicima je na ime dividenti pripalo 132 miliona eura.
Tokom 2005. godine priključeno je 207.042 linije fiksne telefonije, sa starih na nove centrale prebačeno je 333.194 priključaka a broj korisnika dostigao je cifru od 2.671.496. Digitalizaxija fiksne telefonije podignuta je na nivo od 82,3 posto a u mobilnoj telefoniji mreža 064 danas drži 60 procenata ukupnog tržišta. Mobilna telefonija Srbije ima 780 baznih stanica a broj korisnika je 3.001.199. Kako je Petrović istakao u narednoj godini očekuje se povećanje broja korisnika za 545.293 a u fiksnoj telefoniji za 143.476 korisnika.


STATUS ODABRAO FOTOGRAFIJU GODINE

Redakcija magazina «Status», uz pomoć stručnog žirija sastavljenog od urednika fotografije beogradskih medija, za fotografiju godine proglasila je snimak Marka Đurice («Vesti» - Frankfurt/M).
Za konkurs «Ljudi otvorenih očiju» koji «Status» organizuje po četvrti put prispelo je preko 300 radova. Drugo mesto pripalo je Vladimiru Gogiću (Beta) a treće Saši Džambiću (Ilustvovana politika)


AZBUKA BIZNISA

Politika N&M (član Asocijacije medija) i izdavačka kuća Narodna knjiga promovisali su knjigu Azbuka biznisa autora Srđana Janićijevića. Istovremeno, u Galeriji Politike otvorena je i istoimena izložba grafika i fotografija 20 autora.
Knjigu su predstavili Božidar Đelić, predsednik Uo Meridijan banke, Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, Vojin Starčević, generalni direktor AD «Polimark» i sam autor, Srđan Janićijević, generalni direktor Politika N&M.


SRBIJA 2005/6

Na kraju godine, tržištu je ponuđeno specijalno izdanje kuće CMA – SRBIJA 2005/06. Ono što se probirljivom čitaocima u medijski visoko razvijenim zemljama već odavno nudi na kraju svake godine – pregled najznačajnijih događaja koji obelezavaju godinu koja ostaje za nama ali i govore o godini koja je pred nama – prvi put se na našem tržištu pojavljuje u ozbiljnoj formi zahvaljujući izdavačkom naporu CMA i autorskog tima okupljenog oko godišnjaka Srbija 2005/06.

SRBIJA: KO I GDE KORISTI INTERNET


SRBIJA: STRUKTURA KORISNIKA INTERNETAINTERNET NA DLANU

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija), na izuzetno posećenoj konferenciji za štampu održanoj u CPC-u (City Press Centre) je predstavio rezultate opsežnog istraživanja sprovedenog tokom novembra 2005. u saradnji sa CESID-om a na temu «Građani Srbije o Telekomu».
Ono što iznenađuje je visok procenat domaćinstava – 35%, u kojima bar jedan član koristi Internet dik u 55% domaćinstava bar jedan član zna da rukuje računarom. Prevedeno, ovo znači da u Srbiji ima približno 1.000.000 korisnika Interneta što je 13,3% od ukupnog broja stanovnika (bez Kosova i Metohije).
Najčešćio razlog za korišćenje Interneta je potraga za informacijama i komunikacija preko elektronske pošte.
Promovišući rezultate istraživanja, Igor Jecl, direktor Direkcije za usluge Telekoma Srbija a.d., najavio je daleko veću prisutnost Telekoma u ovoj oblasti u narednom periodu i izrazio uverenje da će se broj korisnika Interneta već 2007. godine popeti do cifre od 2.000.000.
Jecl je naglasio da će rezultati istraživanja značajno uticati i na kvaliutet sadržaja nedavno promovisanog portala www.nadlanu.com


FREKVENCIJE: BIĆE – NEĆE BITI?

Nakon oštrih rasprava na relaciji Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) – Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) duhovi su se izgleda smirili. Kako su, krajem decembra, saopštili predstavnici RRA, predlog plana raspodele radiofrekvencija koji je neophodan za raspisivanje konkursa za dodelu dozvola za emitovanje radio i televizijskog programa, Republička agencija za telekomunikacije uputiće u najkraćem roku na usvajanje Ministarstvu za kapitalne investicije.
Usvajanjem ovog plana, stećiće se uslovi da se tokom januara  raspiše dugo očekivani konkurs za dodelu dozvola za emitovanje radio i tv programa u Srbiji najpre na nacionalnom a potom i na ostalim nivoima.


PROGLAŠEN SPORTISTA GODINE

Dnevni list Sport proglasio je po 49. put sportistu godine. Najbolji medju najboljima je vaterpolista Danilo Ikodinović kome je «Zlatnu značku» uručio glavni urednik lista Sport – Vojmir Jovšić. Najuspešnija sportska ekipa je vaterpolo reprezentacija, osvajač zlata na SP i Svetske lige. Za najboljeg mladog sportistu proglašen je rukometaš Žarko Šešum


IREX O ŠTAMPANIM MEDIJIMA

Prema istraživanju koje je sprovela organizacija IREX ProMedia, 30% stanovnika Srbije svaki dan čita novine, 70% bar jednom nedeljno prelista jedne dnevne novine a 21% nikada ne čita novine.
Nezainteresovanost je najprisutniji razlog zbog koga se novine ne čitaju a nedostatak novca odnosno skupoća kada je reč o razlozima za ne čitanje magazina.
Prema ovom istraživanju najpopularnije dnevne novine su Blic  i Večernje novosti (oba lista su  članovi Asocijacije medija) a najčutaniji magazini su Blic žena, Skandal, Svet, Nedeljni telegraf (sa izuzetkom Skandala – svi članovi Asocijacije medija).


DODELJENA NAGRADA «ZORAN MAMULA»

Dobitnik nagrade «Zoran Mamula» koja se dodeljuje za najbolji radijski prilog emitovan u protekloj godini je Milan Popović, novinar RTS-a i Nacionalnih vesti ANEM-a. Nagradu, koja se dodeljuje već četvrti put zaredom, Popović je dobio za reportažu emitovanu pod naslovom «S one strane uma». Ove godine, u konkurenciji za nagradu je bilo 60 radijskih priloga.


ZAKON O OGLAŠAVANJU – NA DORADI?

Zakon o oglašavanju,  koji je na snagu stupio 24. decembra 2005. godine nije najpreciznije regulisao pojedine oblike oglašavanja posebno kada je reč o emitovanju propagandnih poruka u programima elektronskih medija. Da bi se problem prevazišao Ministarstvo za trgovinu i turizam u čijoj nadležnosti su poslovi vezani za sprovođenje zakona pripremiće uputstvo kojim će nastojati da popuni nedorečenosti u zakonu kao i da preciznije definiše šta je čiji posao na relaciji Savet Republičke radiodifuzne agencije – Ministarstvo trgovine i turizma – Ministarstvo zdravlja.


NOVOGODIŠNJI «LINK»

Novogodišnji broj Linka, magazina posvećenog unapređenju elektronskih medija u okviru edicije «Link plus» čitaocima poklanja knjigu dr. Dubravke Valić Nedeljković objavljenu pod naslovom: Mediji i javni interes (uputstvo za upotrebu brojeva u medijskom tekstu.


AMOROSO U IZDANJU ZAJEDNICA RTV STANICA

U izdanju Zajednica radio i tv stanica Srbije na tržištu se pojavio prvi kompakt disk Kamernog orkestra «Amoroso» iz Leskovca a tim povodom održan je i prigodan novogodišnji koncert u Leskovcu.
Orkestar čine profesori Srednje muzičke škole «Stanislav Binički» iz Leskovca kao i studenti Fakulteta umetnosti u Nišu. Kamerni orkestar «Amoroso» je jedini kamerni orkerstar u Srbiji, izvan Beograda.


NAJSLUŠANIJI RADIO BEOGRAD 1

Prema istraživanju IREX Promedia, najslušanija radio stanica u Srbiji je Radio Beograd 1. Ova stanica u ukupnom auditorijumu učestvuje sa 5,05% a slede Radio S sa 4,03, Radio B92 sa 3,70 i Radio Pink sa 2,06 posto.
U Beogradu najveće učešće u ukupnom auditorijumu ima Radio B92 sa 13,90%. Slede Radio S 8,86, Radio Pink sa 7,13, Radio Beograd 1 sa 6,63, Radio JAT sa 4,73, Nostalži sa 4 i Radio Studio B sa 3,34.

JOINT VENTURE ZA MAGAZINE U JADRANSKOJ REGIJI 

Poznate izdavačke kuće Sanoma Magazins International, Gruner+Jahr i Styria potpisale su pismo o namerama za uspostavljanje partnerstva na planu izdavanja magazina u Jadranskoj regiji.
Trenutno Sanoma Magazines International izdaje magazine u SiCG i Hrvatskoj a Gruner+Jahr i Styria već imaju joint venture u Hrvatskoj. Pre negošto planirano partnerstvo profunkcioniše kompanija Gruner+Jahr planira da preuzme sve izdavačke poslove koje u Sloveniji, Hrvatskoj i SiCG.
Kao rezultat dogovora tri izdavačke kuće, počeće da funkcioniše zajedničko preduzeće Adria Magazines Holding (AMH) u kome će Samoma i Gruner+Jahr imati po 50 prcenata vlasništva.
AMH će imati lokalne kompanije u Ljubljani, Zagrabu i Beogradu  a u njima će procenat vlasništva imati i Styuria i to 25% u Hrvatskoj i Sloveniji i 10% u SiCG.
Adria Magazines Holding počeće sa radom naproleće 2006. godine  a u centrali i zavisnim preduzećima biće zaposleno 275 saradnika.


IFRA KALENDAR DOGAĐAJA 2006

Vodeća evropska i svetska asocijacija novinske industrije, IFRA objavila je kalendar događaja i treninga planiranih za realizaciju tokom 2006. godine. Godina počinje 30. i 31. januara skupom o pospešenju prodaje novina koji će biti održan u Cirihu a završava se godišnjim skupom novinskih izdavača sa Bliskog istoka. O tome šta je IFRA planirala da realizuje između ova dva skupa opširno na: www.ifra.com/events_training


SIAG OPERATIVAN U PRVIM DANIMA 2006. 

Styria Media International AG (SIAG) započinje sa operativnom deklatnošću već prvih dana 2006. godine. SIAG će voditi brigu o upravljaju inostranim interesima koncerna Styria Medien AG  u Sloveniji, Hrvatskoj i susednim zemljama. Kompanija će imati tročlanu upravu na čelu sa Klausom Švajhoferom, Ralfom Hausegerom i Ditmarom Ziklungom.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!