Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Januar 2014
Asocijacija Medija
No. 216
U OVOM BROJU
Deset godina Asocijacije Medija
Obeleženo 110 godina Politike
Startovala "Blicova škola novinarstva" kompanije Ringier Axel Springer
ENPA - Bravo za Francusku!!!
Međunarodna provera slobode štampe u Velikoj Britaniji
Redizajniran "Pogrebnički mesečnik"
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

DESET GODINA ASOCIJACIJE MEDIJA

Asocijacija medija, najbrojnija i najznačajnija medijska asocijacija u Srbiji obeležila je, prigodnim koktelom u sedištu Asocijacije, desetu godišnjicu od osnivanja.


 

Koktelu su na poziv UO Asocijacije medija prisustvovale mnogobrojne zvanice iz sveta politike, biznisa, kulture i umetnosti, a pre svih čelni ljudi 17 medijskih kuća okupljenih oko zajedničkih interesa u okviru Asocijacije.  

 

 

 

Prisutne je pozdravio Zoran Sekulić, predsednik UO Asocijacije medija podsećajući na sve ono čime se bavila u proteklih deset godina, a bilo je od značaja za unapređenje medijske scene u Srbiji.

 

 

 

Sa planovima za budućnost i dalji razvoj prisutne je upoznala Dalila Ljubičić, izvršna direktorka Asocijacije medija. Članovi upravnog odbora Asocijacije i prisutni iskoristili su priliku da se na prigodan način oproste od Zorana Papića, osnivača Asocijacije i dugogodišnjeg izvršnog direktora.


SAOPŠTENA IMENA OSUMLJIČENIH ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE

osle 14 godina počelo je da se odmotava klupko oko ubistva novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“. Na konferenciji za štampu održanoj u Vladi Srbije Zvanično je saopšteno da su za Ćuruvijino ubistvo osumnjičeni nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, koji služi zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora zbog političkih ubistava i bivši pripadnici DB-a Ratko Romić i Milan Radonjić, kao i Miroslav Kurak – koji je trenutno nedostupan pravosudnim organima u Srbiji. Informaciju je obelodanio  tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, koji je istakao da je prema saznanjima kojima istraga raspolaže motiv za Ćuruvijino ubistvo – političke prirode, a da je do privođenja osumljičenih došlo nakon svedočenja Milorada Ulemeka Legije osuđenog na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.


OBELEŽENO 110 GODINA „POLITIKE“

Na prste ruke mogu se u Srbiji izbrojati institucije koje traju duže od jednog veka. Dnevni list „Politika” je jedna od tih ustanova. U subotu 25. januara najstariji dnevni list na Balkanskom poluostrvu obeležio je 110 godina postojanja. U vreme kralja Petra prvog Karađorđevića novine su se prodavale na ulici, a „Politikino” ime kolporteri su prvi put izgovarali u ponedeljak, u popodnevnim satima, 12. januara, po starom kalendaru, 1904. godine. Jovan Skerlić je izbrojao da je te 1904. godine u Srbiji izlazilo 90 listova, od kojih samo u Beogradu 72, od čega 12 svakodnevno. Sa nekoliko prijatelja novine je osnovao Vladislav Ribnikar, a posle mu se priključio i brat Darko. Jubilej je obležen svečanim koncertom u Beogradskoj filharmoniji. Na početku koncerta prisutne su pozdravili Ljiljana Smajlović i premijer Ivica Dačić koji je posebno čestitao zaposlenima Politike i poručio im da nastave u duhu osnivača Politike a to je "samo hrabro".


STARTOVALA „BLICOVA ŠKOLA NOVINARSTVA“ KOMPANIJE RINGIER AXEL SPRINGER

U kompaniji  Ringier Axel Springer (član Asocijacije medija) zvanično je počela sa radom „Blicova škola novinarstva“. Specijalne gošće bile su novinarka i urednica emisije Insajder, Brankica Stanković i novinarka Insajdera Irena Stević. Osim njih, prisutnima su se obratili generalni direktor kompanije Ringier Axel Springer Jelena Drakulić Petrović, glavni urednik integrisane redakcije Veselin Simonović i urednik - predavač u „Blicovoj školi novinarstva“ Milenko Vasović.  „Blicova škole novinarstva“ će trajati tri meseca. Prvu grupu činiće 40 polaznika. Misija “Blicove škole novinarstva” je da polaznici nadograde znanja iz novinarstva, u zanatskom i tehnološkom smislu, da steknu samopouzdanje, upoznaju se sa suštinom nezavisnog i istraživačkog novinarstva.


TELEKOM SRBIJA DOBIO VIRTUS NAGRADU ZA KORPORATIVNU FILANTROPIJU

Posle uspešnog završetka 2013. godine priznanjem za najbolju neprofitnu kampanju povodom akcije „Kada voziš, parkiraj telefon!“, Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je na samom početku 2014. postao dobitnik i prestižne Virtus nagrade za korporativnu filantropiju. Nagrada Virtus dodeljuje se po sedmi put, a konkurs je bio namenjen poslovnim subjektima koji su tokom 2013. godine na delotvoran, dugoročan i efikasan način podržali neprofitne akcije ili organizacije od opšteg dobra i interesa. Telekomu Srbija je pripala nagrada u kategoriji za dugoročno partnerstvo poslovnog i neprofitnog sektora za saradnju sa “Dostignućima mladih”, međunarodnom mrežom za promociju preduzetništva u osnovnim i srednjim školama. Njihov projekat „Poslovni izazov“, u kome predstavnici poslovnog sektora postavljaju srednjoškolcima poslovne izazove – zadatke čija rešenja oni zajedno sa mentorima osmišljavaju i predstavljaju pred žirijem, Telekom Srbija podržava već tri godine, aktivno uključujući zaposlene kao mentore i članove žirija. 


„NOVOSTI“ NASTAVLJAJU ODITOVANJE TIRAŽA

Posle sedam godina kontinuiranog odita svog štampanog dnevnika “Večernje novosti”, Kompanija Novosti (član Asocijacije medija) je početkom januara odlučile  da povuče svoje izdanje iz odita zbog “restrikcije i štednje na svim nivoima”. Međutim, ubrzo nakon odluke o povlačenju usled „restrikcije i štednje na svim nivoima“ Izvršni odbor Kompanije Novosti (član Asocijacije medija) dodatno je analizirao situaciju i odlučio da nastavi poslovnu saradnju sa ABC Srbija. Podaci o prodaji izdanja „Večernje novosti“ biće i dalje dostupni članovima ABC Srbija na redovnoj, mesečnoj osnovi.


REKLI SU....

U izjavama povodom pojavljivanja među prvih deset na „Blicovoj” listi najmoćnijih u srpskim medijima, rekli su: Aleksandar Rodić (Kurir-info d.o.o.) – „Liderska pozicija kompanije „Kurir“, na čijem se čelu nalazim, predstavlja i veliku obavezu i odgovornost. U našoj kompaniji zaposleno je više od 450 mladih i posvećenih ljudi, čije su ideje, sloboda izražavanja i kreativnost, naša suštinska snaga. Kupovinom “Adrija medija Srbija” otvorili smo novo poglavlje u razvoju naše kompanije i pokazali da jedna domaća firma može uspešno da izvrši akviziciju strane kompanije. Time smo, pored dvoje dnevnih novina, 18 digitalnih izdanja i 14 magazina, postali lider i u magazinskom segmentu“. Ratko Dmitrović (Kompanija Novosti) – „Novinar može da ima i veliki ugled, ali njegova moć je podložna brzoj redukciji: zabranite mu da piše, ukinete mu emisiju, oporezujete medij... i kraj priče. To je na personalnom nivou, a što se tiče samih medijskih kuća, moć može da bude velika, ali ne zavisi sama od sebe. „Večernje novosti“ jesu moćan medij, zbog svog tiraža, ugleda, prisustva u svim društvenim krugovima, ali ja sam davno naučio da novinar, ili novinar-urednik, nije neko ko treba da menja svet, već da ga objašnjava. A to ako je postavljeno na istini, logici, ako se valjano plasira.., predstavlja priličnu moć“. Jelena Drakulić Petrović:  „ Moć sama po sebi ne znači mnogo ukoliko uz nju ne idu rezultati i odgovornost, koja je presudna u ovoj vrsti delikatnog posla: odgovornost za kreiranje javnog mnjenja, odgovornost za informacije koje objavljujemo i klimu koju na taj način stvaramo u društvu, kao i odgovornost prema zaposlenima. “Ringier Axel Springer” u svim svojim štampanim izdanjima i njuz portalima se trudi da podrži Srbiju orijentisanu ka Evropi, njenim standardima i vrednostima i gledamo da to radimo što profesionalnije u okviru našeg posla i zanata. U tom pravcu ćemo nastaviti i dalje, prateći razvoj tehnologije i tržišta, ali uvažavajući interese i potrebe naših čitalaca. Sve tri kompanije su članice Asocijacije medija.


POŠTA SRBIJE UZ UGLEDNU KNJIŽEVNU NAGRADU

Jubilarna, 60. NIN-ova nagrada za roman godine, svečano je uručena 17. januara u Skupštini Beograda Goranu Gociću za roman „Tai” u izdanju „Geopoetike”. Pozdravljajući zvanice i mnogobrojne ličnosti političkog, javnog i kulturnog života, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk podsetio je na listu uvaženih autora, dobitnika ovog priznanja tokom šest decenija. Ćulibrk je ovogodišnjem laureatu uručio povelju, dok je ček za novčani deo nagrade u iznosu od milion dinara predala Nela Bojović, direktor Samostalnog sektora za korporativni marketing i velike korisnike Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), generalnog pokrovitelja NIN-ove nagrade. „U vreme u kome su mnoge vrednosti dovedene u pitanje, od izuzetnog je značaja podržati NIN-ovu nagradu, ne samo kao kulturno dobro i nacionalnu vrednost, već i kao čuvara naše kolektivne svesti, našeg kolektivnog pamćenja i naše pisane reči. Pošta Srbije podržava NIN-ovu nagradu sa istom predanošću sa kojom preko 170 godina sigurno i temeljno gradi stubove komunikacije, povezivanja i razvoja našeg društva”, rekla je Nela Bojović.


WAN-IFRA I ENPA UPUTILI PISMO UKRAINSKOM PREDSEDNIKU

Kao članica Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) Asocijacija medija je supotpisnik pisma, koje je na adresu ukrainskog predsednika Viktora Janukoviča upućeno 23. januara. Pismo, kojim se od Janukoviča traži hitno zaustavljanje nasilja nad novinarima u ovoj zemlji potpisali su Tomas Brunegård, predsednik Svetske asocijacije novina i novinskih izdavača, Erik Bjerager, predsednik Svetskog uredničkog foruma i Ivar Rusdal, predsednik Evropske asocijacije novinskih izdavača. Među članovima WAN_IFRA je više od 3.000 novinskih izdavača iz 120 zemalja sa 18.000 publikacija i 15.000 onlajn sajtova. ENPA predstavlja 5.200 novinskih naslova iz svih evropskih zemalja.


PRIVREMENO BUDŽETSKO FINANSIRANJE RTV I RTS

Vlada Srbije donela je Uredbu o privremenom finansiranju javnih servisa Radiodifuzne ustanove Srbije i Radiodifuzne ustanove Vojvodine, saopšteno je nakon sednice Vlade. Ova odluka Vlade znači da će se oba javna servisa u narednom periodu finansirati iz budžeta Srbije. Usvajanje Zakona o javnim servisima, kojim će trajno biti rešeno finasiranje RTV-a i RTS-a, u Ministarstvu kulture i informisanja najavili su za naredni mesec. Dok se ne usvoji novi zakon na snazi će ostati naplata televizijske pretplate putem računa za utrošenu električnu energiju.


AMS OSIGURANJE: KASKO OSIGURANJE - DRUGO IME ZA SIGURNOST

Kasko osiguranje predstavlja najsigurniji vid zaštite vozila i pokriva štete nastale na  vozilu usled saobraćajne nezgode izazvane Vašom greškom kao i požara, pada, ili udara nekog predmeta, udara groma, eksplozije, oluje, zlonamernih postupaka - obesti trećih lica, krađe delova, ili vozila u celosti, kao i drugih rizika po uslovima osiguranja. Kasko osiguranje  pruža Vam mogućnost da sami birate učešće u šteti, vrstu rizika, teritorijalnu pokrivenost kao i način otplate polise. Vozilo možete osigurati sa i bez rizika od krađe. U AMS Osiguranju (pridruženi član Asocijacije medija) dobijate mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata. Za plaćanje u celosti, osiguraniku će biti odobren i dodatni popust. Ugovaranjem kasko osiguranja u AMS Osiguranju dobijate i poklon AMSS članstvo – 24 h besplatne usluge na putevima Srbije i Evrope (popravka vozila na putu, šlepovanje vozila u slučaju nezgode, ili kvara, pravni saveti, popusti, informacije, izrada plana putovanja...) AMS Osiguranje, Ruzveltova 16, Beograd, 011 3084900,ili putem i-mail kontakta na adresi: info@ams.co.rs,www.ams.co.rs


UNIVERSAL MEDIA POSTALA REGIONALNI MEDIJSKI PARTNER L’OREAL ADRIA-BALKAN

Posle šestomesečnog sveobuhvatnog tenderskog procesa vodeća svetska kozmetička kompanija L'Oreal, izabrala je za svog regionalnog medijskog partnera agenciju Universal Media koja posluje u sastavu McCann I&F grupe (pridruženi član Asocijacije medija). L'Oreal je izabrao agenciju Universal Media (UM) za medijskog partnera na tržištima na kojima L'Oreal Adria-Balkan posluje. Prvi put tenderski proces organizovan je na regionalnom nivou, gde L'Oreal Adria-Balkan posluje, u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, uključujući i izvozna tržišta. „Veoma smo ponosni što je dugogodišnja saradnja kompanije L'Oreal Adria-Balkan i agencije Universal Media proširena, pored Srbije, na još dodatna tržišta. Procedura  izbora agencije bila je sveobuhvatana i zahtevala  je izuzetvo poznavanje i razumevanje klijentovog poslovanja, medijske scene i potrošača. Naša snaga tokom ovog postupka ogledala se u jedinstvenim alatima za optimizaciju medijskih investicija, koje primenjujemo za svako tržište, kao i u regionalnom  planiranju  medijskih  budžeta. Takođe, zajedničko funkcionisanje naših timova u regionu, kao da je  jedan, jasno je pokazalo klijentu da smo pravi partner za Adria Balkan region“, izjavila je Biljana Kolaković, regionalna direktorka agencije „Univesal Media“.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

ENPA – BRAVO ZA FRANCUSKU!!!

Evropska asocijacija novinskih izdavača (ENPA) i Evropska asocijacija magazina snažno su podržale inicijativu francuske vlade da se utvrdi ista stopa PDV za sve štampane medije kao i za njihove servise na svim platformama. Podržavajući ovakav stav francuske vlade sve članice ENPA, među kojima je i Asocijacija medija, uputile su poziv vladama svih evropskih zemalja da se povedu za francuskim primerom i utvrde iste stope PDV. Pozdravljajući francusku inicijativu, koja će vrlo brzo biti definisana i odgovarajućim vladinim uredbama, Ivar Rusdal, predsednik ENPA je izjavio da "Ova odluka treba da deluje kao poziv na akciju za sve države članice i Evropske unije. Sada je od suštinske važnosti za budućnost nezavisnog novinsko-izdavačkog sektora da Evropska komisija hitno, bez daljeg odlaganja, stavi na dnevni red raspravu o predlogu koji će omogućiti državama članicama da primene istu stopu PDV za digitalnu štampu kao trenutno važeći za štampu“. PDV za štampu, u Francuskoj je 2,1% što znači da će od sada ista stopa važiti i za njihove servise na svim platformama. Podsećanja radi, PDV u zemljama EU je različit a prosek je 5,4%. Od 1. januara 2014. godine u Srbiji je na snagu stupila odluka o posebnoj stopi oporezivanja od 10% koja se odnosi i na štampane medije dok je za digitalne medije i dalje 20%. Asocijacija medija će nastaviti sa insistiranjem da se stopa PDV za štampane medije i njihove online servise usaglasi sa evropskom praksom.


PROTEST „DANA“ I „VIJESTI“

Dnevni listovi "Dan" i "Vijesti", polovinom januara,  na svojim trećim stranama nisu objavili informacije, u znak protesta zbog nasilja nad novinarima u Crnoj Gori. Čitave treće stranice ta dva dnevna lista bile su prazne i zatamnjene, a na dnu stoji pojašnjenje: "Ovako izgleda Vaše pravo da budete informisani, kada oni koji Vas informišu trpe represiju. Stop represiji nad novinarima“. Upravni odbor Udruženja novinara Crne Gore pozvao je 15. januara na održavanje generalnog štrajka, u znak protesta zbog nasilja i onemogućavanja rada i gušenja novinarskih i ljudskih sloboda. Sindikat medija Crne Gore uputio je, istovremeno, inicijativu za hitno kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za bezbednost i odbranu čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbednost i Ministarstva unutrašnjih poslova zbog napada na novinare.


MEĐUNARODNA PROVERA SLOBODE ŠTAMPE U VELIKOJ BRITANIJI

Imajući u vidu izuzetan značaj koji zbivanja na planu slobode štampe u Velikoj Britaniji imaju za praksu u celom svetu i uzburkane duhove oko inicijative britanske vlade da utvrdi nova pravila ponašanja za štampu i u skladu sa tim odgovarajuću zakonsku regulativu, Veliku Britaniju je u periodu od 15. do 17. januara posetila delegacija u kojoj su bili predstavnici WAN-IFRA (svetska asocijacija novina i novinskih izdavača), ENPA (Evropska asocijacija novinskih izdavača) kao i stručnjaci za oblast štampanih i digitalnih medija iz: USA, Danske, Norveške, Kanade, Pakistana, Finske. Za vreme boravka u Britaniji delegacija je imala susrete na visokom nivou sa predstavnicima Vlade, ali i detaljne razgovore sa profesionalnim asocijacijama, predstavnicima civilnog društva, predstavnicima industrije i urednicima pojedinih britanskih listova. Izveštaj delegacije se učekuje u februaru.


NEMCI NEMAJU NIŠTA PROTIV „ZAŠTITNIH ZIDOVA“

Agencija Bitcom sprovela je istraživanje među korisnicima Interneta u Nemačkoj na temu prihvatanja „zaštitnih zidova“ na online sajtovima novinskih izdavača. Rezultati do kojih su došli su više nego ohrabrujući za izdavače, koji traže naknadu za svoje sadržaje na internetu. Čak četvrtina ispitanika, već sada, bez problema plaća da bi na internetu videla vesti, ili ostale zanimljive sadržaje. Među onima koji za ovu vrstu sadržaja trenutno ne plaćaju više od 31 odsto, nema ništa protiv ovakve ideje. Bitcom zaključuje da su mnogi korisnici spremni da plate za interesantne sadržaje ukoliko je cena razumna, a plaćanje – lako i jednostavno.


LISTA NAJOMRŽENIJIH KOMPANIJA U USA

Svuda u svetu, a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama na isteku stare i početku nove godine prave se najrazličitije rang liste koje se, bez obzira na njihovu stvarnu zasnovanost, uvek rado čitaju i komentarišu. Tako je nedavno u SAD objavljena lista najomrženijih kompanija u Americi tokom 2013. godine. Za neke iznenađujuće – za neke ne, na prvom mestu je ubedljivo svetski gigant u oblasti brze hrane MC Donald’s. Slede ga: Abercrombie & Fitch, Electronic Arts, Sears Holdings, DISH Network, Walmart, JPMorgan Chase, Lululemon, BlackBerry i JCPenney. Ako posetite sajt kompanije 24/7 Wall Street’s moćiće te da pročitate šta su to sve pomenute kompanije činile tokom 2013. godine da bi dospele na listu najomrženijih.


RINGIER AXEL SPRINGER AG USPEŠAN I U MAĐARSKOJ

Nakon dugotrajnog sučeljavanja sa mađarskom komisijom za zaštitu konkurencije džoint venčer kompanija Ringier Axel Springer SE odlučila je da sve poslove u Mađarskoj poveri kompaniji Ringier Axel Springer Hungary. U portfoliju kompanije je vodeći mađarski tabloid “Blikk” (Blic), uspešan magazine za žene kao i licencna izdanja poput Auto Bild, Glamour, Geo… Da bi se zavrzlame sa mađarskom komisijom za zaštitu konkurencije uspešno okončale, deo portfolija je morao da bude prodat kako bi se smanjilo procentualno učešće kompanije na mađarskom tržištu štampe. Kupac je austrijska kompanija Viena Capital partners AG, koja je pored dnevnika Nepszabadsag i poslovnih novina Vilaggazdasag kupila još nekoliko lokalnih listova, kao i ženskih i omladinskih magazina.


REDIZAJNIRAN „POGREBNIČKI MESEČNIK“

Britanski magazin „Funeral Director Monthly“ je redizajniran i na tržištu se pojavio sa novim rubrikama i temama od posebnog interesa za čitaoce ove vrste specijalizovanih magazina. Onisu, pre svih britanski pogrebnici, koji na stranicama magazina razmenjuju informacije i komentare na temu novosti u okvirima ovog biznisa. Ukoliko želite da znate kako ova vrsta biznisa izgleda na informativnom planu možete da posetite internet adresu:
http://www.funeraldirectormonthly.org.uk/latest-issue/


Copyright - Asocijacija medija - 2013.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde