Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Januar 2014
Asocijacija Medija
No. 215
U OVOM BROJU
NIN nagradio Gorana Kocića za knjigu Tai
Blic nastavio "Naj..." serijal
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za 2014. godinu
"Esquier" - Papa najbolje odeveni muškarac 2013. godine
Urednik "Daily Mail" zaradio 1,85 miliona funti
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NIN NAGRADIO GORANA GOCIĆA ZA KNJIGU „TAI“

Jubilarna 60. po redu NIN-ova književna nagrada za 2013. godinu pripala je autoru Goranu Gociću za knjigu „Tai“. Knjigu je objavila izdavačka kuća "Geopoetika". Odluku je doneo žiri u sastavu Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković (predsednik), a od ogromne prošlogodišnje produkcije - pristigla su ukupno 182 naslova objavljena u 2013. godini - izabran je "Tai". Svečano uručenje nagrade Goranu Gociću zakazano je za 17. januara u 17h u Skupštini grada. Pokrovitelj NIN-ove nagrade je Pošta Srbije. NIN je član Asocijacije medija.


„VREME“ – LIČNOST GODINE BRANKO KUKIĆ

Pisac i urednik časopisa i izdavačke kuće "Gradac" iz Čačka Branko Kukić izabran je za ličnost godine većinom glasova članova uredništva nedeljnika "Vreme" (član Asocijacije medija). Kukić je 13. laureat tog priznanja, a kriterijum za nagradu je, kao i prethodnih godina, pozitivan doprinos unapređenju društvenih institucija u javnom interesu, saopštilo je uredništvo nedeljnika "Vreme". Kolegijum ovog časopisa smatra da je Kukić kao urednik "Gradca", koji sledeće godine slavi četri decenije postojanja, ove godine održao i nastavio kulturnu misiju pokazujući da se vrhunska kultura može stvarati u kontinuitetu, bez obzira na spoljašnje okolnosti.
Prethodnih godina priznanje ličnost godine dobili Božidar Đelić, Mlađan Dinkić, Ljiljana Raičević, Rasim Ljajić, Vladimir Vukčević, Zdravko Ponoš, Sonja Liht, Vigor Majić, Milica Delević, Dragan Đilas, Ivan Tasovac i episkop lipljanski Jovan (Ćulibrk).


„BLIC“ NASTAVIO „NAJ...“ SERIJAL

Redakcija dnevnog lista „Blic“ (član Asocijacije medija) nastavila je sa objavljivanjem serijala „Naj...“. Na red je stigla lista 50 najmoćnijih u srpskim medijima. Ovogodišnju listu najmoćnijih u medijima predvode: Dragan Šolak, osnivač kompanije SBB – Srpske kablovske mreže, Teodor Kirjaku, vlasnik i generalni direktor grčke medijske korporacije „Antena“ u čijem je vlasništvu i TV Prva i Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srvije. Zanimljivo je da je među prvih deset medijskih moćnika čak šestoro onih koji nisu bili uopšte prisutni na prošlogodišnjoj „Blicovoj“  listi.


ODRŽANA KONFERENCIJA O SAMOREGULACIJI ONLAJN MEDIJA

Zbog čega je samoregulacija važna za unapređenje etičkih i profesionalnih standarda u onlajn medijima i može li jedino samoreguilatorno telo u medijskoj sferi Srbije, Savet za štampu, da odgovori i na potrebe i izazove novih medija, bile su glavne teme skupa koji je, pod nazivom „Samoreguliši se: Perspektive samoregulacije u onlajn medijima“ održan decembra 2013. godine u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu. Skup su organizovali Misija OEBS- a u Srbiji i Savet za štampu, a okupio je četrdesetak predstavnika onlajn medija iz više gradova Srbije i nevladinih organizacija koje se bave medijskim slobodama. Pitanje samoregulacije onlajn medija aktuelizovano je i izmenama Statuta, kojima je nadležnost Saveta za štampu proširena i na onlajn medije, koji nemaju štampana izdanja, odnosno na informativne veb portale. Osnivači Saveta za štampu su Asocijacija medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Lokalpres


ZAVRŠETAK DIGITALIZACIJE DO KRAJA 2014. GODINE?

Digitalizacija televizijskog signala u Srbiji mogla bi da bude završena do kraja 2014. godine, iako je zvanični rok jun 2015, rekao  je ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. Ministar je agenciji Beta (član Asocijacije medija) kazao da očekuje da će u prvoj polovini ove godine biti doneta dva zakona, koja su u nadležnosti Ministarstva kulture, a već su u procesu javne rasprave, što će stvoriti pravni osnov za ubrzanje digitalizacije. Ljajić je napomenuo da se sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pregovara o obezbeđenju povoljnog kredita da bi se proces digitalizacije signala u Srbiji završio. "Dobro je što je, umesto predviđenih oko 70 miliona evra za proces digitalizacije, sada to spalo na 35 miliona evra. Trudimo se da i to dalje smanjimo i verujemo da sa još manje sredstava možemo da završimo taj proces", kazao je on. Prema njegovim rečima, koristi od digitalizacije TV-signala za građane su bolji kvalitet slike i zvuka i dobijanje servisnih usluga koje će pružati operateri, dok će država kroz "digitalnu dividendu" moći da dođe do znatnih finasijskih sredstava.


NAGRAĐENI AUTORI NAJBOLJIH ANDROID APLIKACIJA

Svečanom dodelom nagrada i prezentacijom pobedničke aplikacije, u prostorijama „Telekoma Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija), i zvanično je završen treći mt:s Android konkurs. Tim povodom predstavnici kompanije Telekom Srbija uručili su vredne nagrade pobednicima konkursa. Tim sa najuspelijom aplikacijom, u februaru 2014. godine, posetiće Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni, dok su za timove na drugom i trećem mestu obezbeđeni tablet računari i mobilni telefoni sa Android OS. Pored Matematičke gimnazije, konkurs je ove godine bio proširen i na još dve gimnazije koje imaju specijalizovana odeljenja za talentovane učenike na polju matematike i informatike – gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu. Pobednička aplikacija „Starena“ delo je kreativnog tima „Firepig“ - Nikole Jovanovića, Svetozara Ikovića i  Ognjena Đuričića, učenika Matematičke gimnazije. Drugo mesto dele aplikacije: „Moj Novi Sad“ - tim „Tim 1“: Aleksandar Cvejić, Andrija Cvejić i Mario Perić, gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad i „Jumpko“ - tim „Filsoft & VukIT“: Filip Vesović i Vuk Vuković, „Matematička gimnazija“. Treće mesto su podelili autori aplikacija: „Statistika“  - tim „Reduktori“: Miloš Vujadinović, Miljan Mitrović i Aleksa Srećković, „Matematička gimnazija“ i „Zdravih 52 minuta“ - tim „Fit MG“: Filip Mladenović, Filip Mićić i Nikola Kostić iz „Matematičke gimnazije“.


U 2013. GODINI U SVETU UBIJENO 70 NOVINARA

U 2013. godini u svetu je ubijeno 70 novinara, dok su obavljali svoj posao, a dve trećine ubistava novinara dogodilo se na Bliskom istoku, pokazuju rezultati godišnje analize Komiteta za zaštitu novinara (Commitee to protect Journalists - CPJ). Broj ubijenih novinara u ovoj godini manji je nego u 2012. godini, kada su ubijena 74 novinara, navode iz te organizacije sa sedištem u Njujorku i dodaju da je Sirija i dalje najopasnije područje za obavljanje novinarskog posla. Porast broja ubijenih novinara zabeležen je u Iraku i Egiptu, a CPJ istražuje smrt još 25 novinara u 2013. godini, kako bi utvrdio da li su njihove smrti povezane s novinarskim poslom. Po nekoliko novinara ubijeno je u Pakistanu, Somaliji, Indiji, Brazilu, na Filipinima, u Maliju i Rusiji, pri čemu je broj ubistava novinara značajno opao u Somaliji i u Pakistanu. Procenat organizovanih ubistava novinara iznosio je 44 odsto, njih 36 odsto ubijeno je tokom borbenih dejstava, ili u unakrsnoj vatri, dok je 20 odsto poginulo obavljajući neki drugi opasan zadatak. U građanskom ratu u Siriji u 2013. godini poginulo je najmanje 29 novinara, čime je broj novinara koji su poginuli izveštavajući iz Sirije povećan na 63, uključujući i one koji su poginuli izvan granica Sirije, u Turskoj i Libanu. U istoj godini je najmanje 10 novinara ubijeno je tokom rada u Iraku, dok je u Egiptu ubijeno šest novinara. Najveći broj ubijenih novinara, 74, CPJ je do sada zabeležio u 2009. i 2012. godini.


NOVA I KOPERNIKUS U TRCI ZA FREKVENCIJU

Na konkurs za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije prijavile su se dve televizije - „Nova“ i „Kopernikus“, potvrdio je zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić, koji nije želeo da licitira kada će konkursni postupak biti i okončan, odnosno kada će frekvencije biti dodeljene. Karadžić je rekao da je konkurs istekao 30. decembra. Po zakonu, dodao je Karadžić, stranke imaju rok od sedam dana da dopune dokumentaciju koja nedostaje, ili nije uredna. Nakon toga Savet RRA će odlučiti čija dokumentacija je kompletna i blagovremena i objaviće to na isti način kao što je objavljen konkurs, jer oni koji, eventualno, ne uđu u dalji tok konkursa imaju sedam dana za prigovor ili žalbu.


VIŠE OD 9.000 MALIŠANA PISALO DEDA MRAZU

Na prigodnoj svečanosti održanoj 22. decembra u Beogradu, proglašeni su pobednici u tradicionalnoj akciji Pošte Srbije „Piši Deda Mrazu”. Ove godine na adresu Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) stiglo je više od 9.000 radova, a u pojedinačnoj konkurenciji prvu nagradu osvojila je Ina Nikolić iz Pančeva za „naopaku priču” i jelku koju je napravila quilling tehnikom namotavanja papira. Druga je Bogdana Arsić iz Sremčice, koja je napisala pesmicu u kojoj je od Deda Mraza poželela poklon za svoju malu sestru Magdalenu, koja još ne zna da priča, a treća Sara Gajić iz Velike Drenove, koja se interesovala šta je Deda Mraz sebi poželeo za Novu godinu. Prvu nagradu u kolektivnom stvaralaštvu osvojili su mališani iz Predškolske ustanove „Vukica Mitrović” iz Leskovca, koja su sama napravila kaiš, jelku i pregršt drugih poklona za Deda Mraza. Drugu nagradu dobila su deca iz vrtića „Zvončica” iz Pančeva, jer su likovnim radovima pokazali šta vole, umeju i žele, kako se igraju i druže, a treće mesto zaslužili su mališani iz vrtića „Đurđevak” iz Ivanjice, za svoj grupni rad koji su nazvali „Paun želja”. Da podsetimo, Pošta Srbije je, želeći da se pridruži dečijoj novogodišnjoj radosti, ovog decembra po jedanaesti put organizovala akciju „Piši Deda Mrazu”.


KONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA ZA 2014. GODINU

Sve zainteresovane podsećamo da je Ministarstvo kulture i  informisanja raspisalo konkurs za finansiranje, ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa, u oblasti savremenog stvaralaštva, u oblasti javnog informisanja i u oblasti međunarodne saradnje za 2014. godinu. Za finansiranje ili sufinansiranje projekata u navedenim oblastima u 2014. godini biće izdvojeno 1,36 milijardi dinara, što je za 200 miliona dinara više u odnosu na 2013.godinu, navodi se u saopštenju. Konkursi za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa, u oblasti savremenog stvaralaštva i oblasti javnog informisanja otvoreni su do 21. januara, dok je konkurs za oblast međunarodne saradnje otvoren do 21. marta 2014. godine. Za razliku od proteklih godina, rezultati konkursa će biti objavljeni najkasnije 45 dana od datuma zaključenja konkursa, navodi se u saopštenju. Ministarstvo kulture je uputilo poziv Asocijaciji medija, novinarskim i srodnim medijskim udruženjima da predlože svoje predstavnike za konkursne komisije. Ministar će doneti konačnu odluku o članovima komisije a njihova imena će biti objavljena na sajtu ministarstva.


SASTANAK SAVETA ZA ŠTAMPU NORVEŠKE, HOLANDIJE, BiH I SRBIJE

U Beogradu je polovinom decembra 2013. godine održana radionica „Savet za štampu i specifični slučajevi – primena etičkog kodeksa“, koju su zajedno organizovali Savet za štampu i Kancelarija Saveta Evope u Beogradu. Skup je organizovan sa ciljem da članovi Komisije za žalbe srpskog Saveta razmene iskustva sa kolegama iz Norveške, Holandije i Bosne i Hercegovine. Najinteresantije slučajeve iz prakse saveta koji imaju dogogodišnje iskustvo predstavili su Kyell Nyhuus, sekretar Norveškog saveta za štampu, Daphne Koene, generalna sekretaraka Holandskog saveta i Ljiljana Zurovac, izvršna direktorka Bosansko-hercegovačkog saveta. Gosti su upoznati i sa slučajevima o kojima je odlučivala naša Komisija za žalbe, a učesnici su zaključili da saveti imaju donekle različitu praksu kad je reč o tome ko i pod kojim uslovima može da se žali, kao i različita iskustva sa (ne) objavljivanjem odluka. Razgovaralo se i o regulisanju rada onlajn medija, onlajn komentarima i internetu kao izvoru informacija.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

“ESQUIER” – PAPA NAJBOLJE ODEVENI MUŠKARAC 2013. GODINE

Redakcija širom sveta poznatog magazina „Esquier“ namenjenog muškoj čitalačkoj publici odlučila se za nesvakidašnji potez. Poglavara katoličke crkve Papu Franju proglasila je za najbolje odevenog muškarca tokom 2013. godine. Uredništvo magazina izjavilo je da su svesni činjenice da je reč o nesvakidašnjem potezu, koji će izazvati najrazličitije komentare, ali da su uvereni da je doneta prava odluka.


“THE GUARDIAN” – GORAN TOMAŠEVIĆ FOTOGRAF GODINE

Odlukom “The Guardian” foto tima za fotoreportera 2013. godine proglašen je Goran Tomašević. Tomaševiću, koji radi za agenciju Reuters ovo laskavo priznanje kolega iz širom sveta poznate redakcije je pripalo za serije fotografija načinjene u Siriji i Keniji.


UK: “CHANNEL 5” NA PRODAJU

Medijska kuća “Northern&Shell” na čijem je čelu britanski medijski mogul Ričard Desmond, saopštila je da je kompaniji Barclays poveren posao pronalaženja potencijalnih kupaca za jednu od najpopularnijuh britanskih tv mreža “Channel 5”. Dobro obavešteni tvrde da vlasnici od ove prodaje očekuju oko 900 miliona funti.


ZELENO SVETLO ZA SPAJANJE „PUBLICIS“ I „OMNICOM“ AGENCIJA

Nadležni komiteti Evropske komisije odobrili su spajanje Publicis Group i Omnicom Group u jedinstvenu oglasnu kompaniju – najveću na svetu. Dozvola je data bez ikakvih uslovljavanja, a nova kompanija će poslovati pod nazivom Publicis Omnicom Group objedinjujući ukupan prihod od 23 milijarde dolara i čineći više od 40 procenata globalnog oglasnog tržišta. Nova grupa imaće više od 135.000 zaposlenih širom sveta, s tim da konačnu odluku o spajanju treba da daju deoničari jedne i druge kompanije. Očekuje se da će se to dogoditi početkom drugog kvartala 2014. godine. 


„THE GUARDIAN“ – ZA NOVU CENU – NOVI DODATAK

U subotu, 11. januara britanski dnevni list “The Guardian” se pojavio na tržištu sa novom (subotnjom) cenom od 2,30 funti po primerku što je povećanje od 20 penia u odnosu na dosadašnju cenu. Uz veću cenu, čitaocima je ponuđen i novi „lifestyle“ dodatak pod nazivom „Do Something“ (Učini nešto). Počev od 12. januara povećana je i cena The Guardian radnim danom pa sada iznosi 1,40 funti. Do povećanja cena je došlo tačno godinu dana nakon poslednjeg povećanja. Konkurencija u okviru ove grupacije britanskih dnevnih listova ima sledeće cene: The Daily Telegraph 1,20 funti (2,00), The Times 1,00 (1,50),  Indipendent 1,20 (1,60), Financial Times 2,80 (3,00).


„LIVERPOOL ECHO“ POKREĆE NEDELJNO IZDANJE

Izdavačka kuća Trinity Mirror odlučila je da se njen dnevnik Liverpool Echo počev od 19. januara na tržištu pojavi i sa izdanjem za nedelju. Prema poslednjim ABC podacima prosečan tiraž Liverpool Echo, radnim danima je 74.984 primeraka. Izdavač je odluku o pokretanju izdanja za nedelju doneo nedugo posle odluke o ukidanju svog nedeljnog izdanja Liverpol Post.


UREDNIK „DAILY MAIL“ ZARADIO 1,85 MILIONA FUNTI

Glavni urednik britanskog „Daily Mail“ čuveni Paul Decre nastavlja da bude najbolje plaćeni novinski urednik u Velikoj Britaniji. Ovoga puta u 2013. godini njegova zarada dostigla je iznos od 1.850.000,00 funti. Doduše, reč je o primanju koje se sastoji iz dva dela: „osnovice“ u iznosu od 1.350.000,00 funti i „varijabile“ od 500.000 funti. Zanimljivo je da je Viskont Rothemere, predsednik UO kompanije Daily Mail&General Trust i najveći deoničar ove kompanije zaradio 2,3 miliona funti u 2013. godini. Takođe je zanimljivo da je kompanija Daily Mail&General Trust pre desetak godina bila zainteresovana za kupovinu „Večernjih novosti“ ali je zbog nerazumevanja ovdašnjih imovinsko-pravnih odnosa odustala.


NEWS CORP: IZNAJMLJEN POSLOVNI PROSTOR ZA PERIOD OD 30 GODINA

Predstavnici Mardokove kompanije News Corp potpisali su ugovor o najmu poslovnog prostora u Londonu na period od 30 godina. Po ovom ugovoru Mardokova britanska divizija News UK će koristiti 17 spratova poslovnog prostora u zgradi koja je praktično sastavni deo najviše zapadnoevropske zgrade – The Sharad pa je mnogi znaju po nadimku Baby Sharad. News UK izdaje: The Times, Sunday Times i The Sun. Useljenje u nove prostorije očekuje se početkom leta kada će sa radom u novom prostoru početi oko 3.500 zaposlenih među kojima će biti i uposlenici kompanija Dow Jones i Harper Collins


MANCHESTER UNITED POTPISAO SPONZORSKI UGOVOR SA APEROL

Britanski, širom sveta poznati fudbalski klub Manchester United potpisao je sa kompanijom Aperol sponzorski ugovor koji se odnosi na više fudbalskih sezona. Aperol je širom sveta poznati italijanski proizvođač pića koji će biti klupski zvanični partner u ovom segmentu sve do završetka sezone 2016/17. Finansijski detalji ugovora nisu saopšteni, a Aperol očekuje da će njegove reklame biti emitovane na displeju na svim domaćim utakmicama kao i da će se pojavljivati u zvaničnim publikacijama i glavnom web sajtu. Takođe, Aperol Spritz će biti i zvanično piće dobrodošlice u klupskim i stadionskim prostorijama.


Copyright - Asocijacija medija - 2013.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde