Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Januar 2013
Asocijacija Medija
No.191
U OVOM BROJU
Cilj Vlade - Izlazak države iz vlasništva u medijima
Održana sednica UO ABC Srbija
"GARDIAN" I "DEJLI MIROR" povećavaju cene
Špringer izbacio specijalno izdanje "Motor Revue"
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA: DEVET GODINA „NEWSLETTERA“

Elektronsko glasilo Asocijacije medija „Newsletter“ upravo je zakoračilo u devetu godinu postojanja. Zahvaljujemo čitaocima koji nas redovno čitaju i podržavaju u opredeljenju da blagovremeno i što kvalitetnije informišemo o zbivanjima u svetu medijske industrije kako na domaćoj tako i na svetskoj medijskoj sceni. U proteklom periodu objavili smo više hiljada informacija o aktuelnim zbivanjima i trendovima u medijskoj industriji uvek nastojeći da budemo informativni i objektivni. Iz broja u broj čita nas sve više internet korisnika i mi im zahvaljujemo na vernosti. Ujedno, koristimo priliku da ih pozovemo da nas pohvale svojim kolegama i prijataljima. Dovoljno je da na njihove e-mail adrese proslede adresu naše web stranice: arhiva.asmedi.org.


CILJ VLADE – IZLAZAK DRŽAVE IZ VLASNIŠTVA U MEDIJIMA

Premijer Ivica Dačić izjavio je agenciji „Beta“ da je "Cilj Vlade Srbije da država izađe iz medija, osim iz onih za koje bi to značilo propast". On je precizirao da, pre svega, misli na Radio-televiziju Srbije i državnu agenciju Tanjug. Dačić je objasnio da RTS nema naplatu od pretplate i da je vlada svakog dana pod velikim pritiscima - s jedne strane RTS-a, a sa druge medijskih udruženja koja bi htela da se pronađe najbolje rešenje kojim se država neće vratiti u medije. "Mi smo spremni da pomognemo i da razmotrimo da li će ostati pretplata ili ne. Postoje radne grupe koje se bave time da se nađu najbolja rešenja jer ovo je situacija krize. Mislim da bi bile velike i teške posledice ako bi RTS bankrotirao. To nijedna država na svetu ne bi dozvolila", kazao je Dačić. "Nama nije interes da mediji bespogovorno izvršavaju nečije naredbe, ili da prave kult ličnosti bilo koga od nas. Ovde je važno ustanoviti pravila igre, koja će važiti za sve", rekao je Dačić.


VUKOTIĆU VUKOVA NAGRADA

Ovogodišnji dobitnik izuzetne Vukove nagrade je Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ (član Asocijacije medija). Isto priznanje, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, pripalo je i prof. dr Rašku Jovanoviću, istoričaru književnosti i teatrologu, kao i Đorđu Kadijeviću, reditelju i istoričaru umetnosti. Vukova nagrada za doprinos širenju kulture, obrazovanja i nauke, prema odluci žirija, biće uručena Mariji Bišof, IK „Pravoslavna reč“, dr Bojanu Jovanoviću, Slavici Mihailović, OŠ „Lazar Savatić“, mr Uglješi Rajčeviću, Selimiru Raduloviću, Dragani Tipsarević, dr Momčilu Moši Todoroviću i prof. dr Miladinu Ševarliću.


ODRŽANA SEDNICA UO ABC SRBIJA

Povodom završene revizije štampanih medija za period april - septembar 2012. godine, ABC Srbija je na sastanku Upravnog odbora, održanom u sedištu Asocijacije medija, organizovala prezentaciju rezultata, principa, standarda i procedura, koje su  korišćene u realizaciji revizije."Revizija tiraža za period aptil - septembar 2012. realizovana je uz angažovanje dve revizorske kuće. Bejker Tili je obavio svoju redovnu reviziju, dok je KPMG obavio "super reviziju" dnevnih listova. Na osnovu dobijenih izveštaja, svi naslovi koji su bili predmet revizije - dobili su sertifikate, koji su usaglašeni sa revizorskim nalazima i potpisane od strane izdavača", rekao je predsednik ABC Srbija Branislav Novčić u uvodnoj prezentaciji. "Ova revizija je još jednom pokazala da u okvirima ABC sistema u Srbiji postoji apsolutna transparentnost o medijskom potencijalu i uticaju štampanih medija, zasnovanom na broju prodatih primeraka. Neophodno je, medjutim da i drugi mediji, agencije, ali i državni organi, podrže napore članova ABC Srbija, kako bi se u kompletnoj medijskoj industriji uspostavilo fer, korektno i transparentno poslovanje, od čega će velike korist imati svi učesnici", rekao je Novčić. Predstavnici najvećih izdavača, agencija i oglašivača u Upravnom odboru ABC Srbija, podržali su dalje aktivnosti na unapređenju transparentnog poslovanja unutar medijske industrije. Sledeća sednica Upravnog odbora predviđena je za mart 2013.


POKLON TELEKOM SRBIJA USTANOVAMA DEČIJE ZAŠTITE

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), u okviru svojih društveno odgovornih aktivnosti, donirala je u Subotici, besplatan internet i IPTV za 33 ustanove za decu i omladinu, koje se bave dečjom zaštitom u Srbiji. Tim povodom, predstavnici kompanije posetili su i subotički Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, koji je takođe obuhvaćen ovim projektom. Za sve mališane u Domu „Kolevka“ obezbeđeni su novogodišnji paketići i pozorišna predstava koja je osmišljena posebno za njih. „Mališanima koji su ovde potrebno je posvetiti posebnu pažnju tokom cele godine. Mislim da je podrška neophodna, kako ovim malim ljudima, tako i ovim divnim velikim ljudima koji brinu o njima. Telekom Srbija kao društveno odgovorna kompanija nastoji da tokom cele godine, a ne samo za vreme praznika, sprovodi akcije koje pomažu zajednici u najširem smislu“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekoma Srbija. Donacijom su obuhvaćene 33 ustanove za decu i omladinu, decu bez roditeljskog staranja, kao i SOS dečje selo Kraljevo i SOS dečje selo Kamenica, Centar za porodični smeštaj Miloševac, Zavod za vaspitanje dece i omladine Zvečanska i mnoge druge.


URUČENE NAGRADE UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE

Na isteku protekle godine Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je na svoj 131 rođendan, godišnje nagrade najboljim novinarima u 2012. godini. Nagrada za životno delo posthumno je dodeljena Srđanu Raduloviću, bivšem uredniku nedeljnika NIN. Nagrada „Žika M. Jovanović“ dodeljena je autorima knjige „Stevan Filipović - Istina o istorijskoj fotografiji“ Mirjani Belić – Koročkin - Davidović i Radivoju Davidoviću. Urednici emisije „Utisak nedelje“ Olji Bećković uručena je nagrada „Dimitrije Davidović“. Nagradu „Laza Kostić“ za izveštaj primio je Ivan Radulović, dopisnik „Večernjih novosti“ (član Asocijacije medija) iz Kosovske Mitrovice. Vladimir Lojanica,  novinar „Blica“ (član Asocijacije medija), dobitnik je nagrade „Laza Kostić“ za najbolju reportažu. Nagrada „Bogdan Tirnanić“ uručena je Nikoli Tomiću, novinaru dnevnog lista „Danas“. Godišnja nagrada za fotografiju uručena je fotoreporteru „Večernjih novosti“ Zoranu Jovanoviću, a dobitnica „Zlatne povelje“ za doprinos razvoju novinarske organizacije dobila je generalni sekretar Saveza novinara Bugarske Snežana Todorova.


OTVOREN PUT KA SAVREMENIJOJ POŠTI

Na 52. sednici Upravnog odbora Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), usvojene su izmene Programa poslovanja za iduću godinu, u skladu sa novim Zakonom o javnim preduzećima, kao i Strateški plan za period 2013-2015. Na oba koncepta poslovne politike Pošte Srbije svoju saglasnost treba da dâ i republička vlada. Milan Krkobabić, generalni direktor Pošte Srbije, istakao je da su rast i razvoj PTT sistema suština predstavljenog seta jasnih, konkretnih i ostvarivih ciljeva, uz najavu da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena odnosu sa zavisnim preduzećima. Na ovoj sednici je usvojen i Program prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica za 2013, koji sa 15 predviđenih emisija u čast brojnih jubileja, važnih događaja, institucija i ličnosti, najavljuje bogatu filatelističku godinu. Dobra vest za ljubitelje interneta je odluka o promotivnoj kampanji „Novogodišnja ADSL akcija”. Naime, od 1. januara do 31. marta 2013. biće jeftiniji pristup internetu preko ADSL-a, i to 1.400 dinara za brzine 6144/1024 Kbsp, odnosno 1.600 dinara za brzine 10240/1024 Kbsps. Tokom prvih 12 meseci korisnici će plaćati promotivnu cenu i ne mogu smanjivati brzinu protoka, a po isteku tog roka plaća se puna cena  usluge i može se izabrati bilo koji drugi paket.


DRUŠTVO NATIONAL GEOGRAPHIC OBELEŽAVA 125 GODINA POSTOJANJA

Društvo National Geographic proslavilo je 13. januara 125 godina postojanja i razvoja ‐ od malog naučnog društva osnovanog da „produbi i proširi geografska znanja”, do danas jedne od najvećih i najpoznatijih naučnoobrazovnih organizacija, koja za cilj ima da inspiriše čovečanstvo na brigu o Zemlji. Časopis „National Geographic“ kao zvanično glasilo Društva pridružiće se proslavi ovog jubileja nizom akcija i događaja, kako u svetu tako i u Srbiji, gde časopis izlazi od novembra 2006. godine. U skladu sa našom misijom, okosnice tih događaja biće nova saznanja, životna sredina, fotografija... i sve ono što će doprineti borbi protiv neznanja i predrasuda. Naravno, članovi Društva i čitaoci u Srbiji će o svemu biti obavešteni putem časopisa i naše internet stranice“, kaže Igor Rill, glavni urednik srpskog izdanja „National Geographica“. Časopis „National Geographic“ u srbiji izdaje izdavačka kuća Adria Media Serbia (član Asocijacije medija)


UGAŠEN TABLOID „SAN“

Dnevne novine „San“, čiji prvi broj se na kioscima pojavio 19. novembra 2012. godine, prestale su da izlaze posle mesec i po dana postojanja.  Štampano je ukupno 37 brojeva koji su prodavani po ceni od 15 dinara, ali cena i prodati tiraž očigledno nisu mogli da obezbede prihod koji bi omogućio dalje postojanje lista.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

AMERIČKE NOVINE SVE ČEŠĆE IZA „ZAŠTITNIH ZIDOVA“

„Zaštitni zidovi“ preko kojih je moguće preći isključivo putem plaćanja (Paivalls) postaju sve rasprostranjeniji na novinskim sajtovima širom SAD. Jedanaest od ukupno 20 najtiražnijih dnevnih novina u ovoj zemlji naplaćuje, ili planira da počne da naplaćuje pristup svojim onlajn stranicama. Među njima su i četiri vodeće dnevne novine: Wall Street Journal, USA Today, The New York Times i Los Angeles Times. Kompanija „Ganet“ najveći američki izdavački lanac, proširila paivall zaštitu na gotovo sva svoja izdanja (80) u proteklih  12 meseci.


„GARDIAN“ I “DEJLI MIROR“ POVEĆAVAJU CENE

Britanski dnevni listovi “The Guardian” i  “Daily Mail” doneli su nezavisne odluke o povećanju cena. Odlukom da se počev od 12. januara cenu poveća za 20 penija odnosno na 1,40 funti po primerku “The Guardian” postaje ubedljivo najskuplja dnevna novina u kategoriji tzv “qulity” novina u Velikoj Britaniji. Poređenja radi cena “The Times” je 1 funta po primerku , “The Daily Telegraph” je 1,20 funti isto kao i “The Indipendent”. Rukovodstvo “Daily Mirror” je odlučilo da cenu poveća za samo 5 penija i da je time dovede do nivoa od 50 penija. Ovakav potez prokomentarisan je lakonskom izjavom da je reč „o fer ceni za velike novine”. Inače „Daily Mirror” je u novembru 2012. godine ostvario prosečnu prodaju od 1.044.940 primeraka po broju.


AUTOMAGAZIN „TOP GEAR“ STARTUJE U NEMAČKOJ

U aprilu će se na području Nemačke pojaviti licencno izdanje britanskog automagazina „Top Gear“. Ovaj časopis pojavio se u Engleskoj pre više godina kao paralelno izdanje sa istoimenom televuizijskom emisijom. Časopis će najpre izaći na tržište jednokratno, kao test izdanje u tiražu od oko 100.000 primeraka. Prodajna cena još nije utvrđena.


PRESTAO DA IZLAZI ČASOPIS „PC AKCION“

Specijalizovani časopis za kompjuterske igrice „PC aktion“ prestao je da izlazi. Prema saopštenju nemačkog izdavača, razlog za obustavu daljeg pojavljivanja na tržištu su slabi prodajni rezultati i loše poslovanje ove redakcije. 


“RIDERS DAJDŽEST”OTPUŠTA 95 RADNIKA

Kompanija Better Capital, koja je od 2010. godine vlasnik britanskog izdanja magazina Readers Digest” da je postigla aranžman sa kreditorima, koji će omogućiti nastavak štampanja poznatog magazina. Međutim, bez posla će ostati 95 od ukupno 120 radnika koji su se u okviru kompanije bavili prodajom dopunskog asortimana. Predstavnici kompanije izjavili su da je teško očekivati da se prihod po osnovu prodaje dopunskog asortimana roba uvećava u budućnosti i da je ovo jedino moguće rešenje. 


NOVI MUZIČKI MAGAZIN  „METAL ATTACK“

Od sredine prošlog meseca na nemačkom tržištu je prvi broj novog muzičkog časopisa „Metal Attack“. Izdala ga je kuća Wiehagen Publishing & Eventservice. Ovaj naslov orijentisan je na zaljubljenike „Metala“ i koncentrisan na objavljivanje slika i postera sa koncerata ove muzičke oblasti. „Metal attack“ će izlaziti dva puta godišnje i prodajna cena će biti 5,90 evra. Sledeće izdanje planirano je za april ove godine.


ŠPRINGER IZBACIO SPECIJALNO IZDANJE „MOTOR REVUE“

Početkom ovog meseca izdavačka kuća Springer je obnovila i izbacila na tržište auto magazin „Motor Revue“, koji je 1994. godine, nakon 40 godina izlaženja, prestao da se pojavljuje na kioscima. Sadržajno, ovaj časopis će se baviti novim i starim atraktivnim automobilima kroz reportaže, intervjue, fotoreportaže i infografike. „Motor Revue“ će se pojaviti probno sa jednim izdanjem  i koštaće 7,50 evra.


PONOVO KREĆE FRAKFURTER AlGEMAJNE MAGAZIN

Od 23. februara ponovo će se pojaviti pred čitaocima, posle 1999. godine, kada je obustavljen,  „Frankfurter Allgemeine magazin“. Za sada ovaj časopis se neće, kao ranije, pojavljivati sveke subote, već samo osam puta godišnje uz Frankfurter algemajne cajtung. Sadržaj će biti orijentisan na teme iz oblasti mode, dizajna, putovanja, umetnosti, kulinarstva i druge zanimljive sadržaje. Dalji razvoj ovog projekta odvijao bi se u pravcu stvaranja lajfstajl magazina u saradnji sa „Nojen ciriher cajtungom“.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde