Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Januar 2012
Asocijacija Medija
No.167
U OVOM BROJU
Asocijacija Medija: Nema kupovine udela u izdavačkim kućama bez javnosti
"EUROPAPRESS" novi član Asocijacije Medija
"Press" pokrenuo "Nedeljnik"
Britanija: Ugašena 32 regionalna nedeljnika
Upozorenje: Policija da ne pije sa novinarima
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA: NEMA KUPOVINE UDELA U IZDAVAČKIM KUĆAMA BEZ JAVNOSTI

Povodom učestalih spekulacija o netransparentom pokušaju kupovine vlasničkih udela u u izdavačkim kućama „Politika novine i magazini“, Kompanija „Novosti“ i „Dnevnik Vojvodinapress“, a u kojima vlasničke udele ima i Republika Srbija, Upravni odbor Asocijacije medija je na sednici održanoj 28. decembra 2011. godine većinom glasova zaključio: Imajući u vidu mesto i ulogu sve tri izdavačke kuće u sistemu javnog informisanja gradjana Srbije, neophodno je maksimalno poštovanje javnog interesa u procesu promene vlasničke strukture i hitno otklanjanje svih sumnji u zakulisne pokušaje prodaje odnosno kupovine vlasničlkih udela. Ne ulazeći u spekulacije ko bi mogli da budu potencijalni prodavci i kupci vlasničkih udela u pomenutim medijskim kućama Upravni odbor Asocijacije medija smatra da je država obavezna da sve organe i pojedince koji je kao jednog od suvlasnika predstavljaju u ovim poslovima obaveže na potpunu transparentnost, poštovanje zakona i ugovorima predvidjenih procedura. Svako drugačije ponašanje značilo bi kršenje zakona od onih koji su zaduženi za njihovo sprovodjenje kao i grubo narušavanje odnosa na medijskoj sceni Srbije i to upravo u trenutku kada je nedavno usvojenom medijskom strategijom otvoren put za njenu konsolidaciju.


„NOVOSTI“ DODELILE PRIZNANJA ZA NAJPLEMENITIJI PODVIG 2011.

Već 49 godina, od katastrofalnog skopskog zemljotresa,  „Novosti“ (član Asocijacije medija) uručuju plakete najplemenitijim pojedincima i grupama, čime odaju priznanje onima koji svojom hrabrošću, dobrotom i odvažnošću zadužuju čitavo društvo, ne dozvoljavajući da prave vrednosti budu zapostavljene i zaboravljene pod pritiskom brzine življenja.
U Skupštini grada Beograda, krajem decembra 2011 „Novosti“ su ponovo skrenule pažnju javnosti, okupivši nove junake plemenitosti na svečanosti priređenoj u njihovu čast. Zlatne plakete za Najplemenitiji podvig 2011. godine pripale su Ivici Đorđeviću (pojedinačni podvig godine), dvanaestogodišnjem Saši Stanojeviću (dečji podvig godine) i deminerima Republike Srpske (kolektivni podvig godine), dok je još sedamnaest podviga (među kojima su, na žalost i četiri posthumna) nagrađeno specijalnim plaketama. Svečanom uručenju prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, zamenik premijera Ivica Dačić, ministri Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić, ministar policije Republike Srpske Stanislav Čađo, kao i brojne ličnosti javnog i političkog života.  

 


„EUROPAPRESS“ NOVI ČLAN ASOCIJACIJE MEDIJA

Počev od 1. januara 2012. godine Asocijacija medija je brojnija za još jedng novog člana. Reč je o kompaniji „Europapress“ Beograd koja za područje Srbije i Crne Gore licencno izdaje visokotiražni magazin „Glorija“ kao i druga specijalna izdanja iz programa zagrebačke izdavačke kuće EPH. U radu Asocijacije medija novog člana predstavlja će Tanja Milanović direktorka „Europapress“ Beograd i Sanja Purić glavna urednica magazina „Glorija“. 


„BLIC“ OBJAVIO LISTU 50 NAJMOĆNIJIH U MEDIJIMA


U nastavku tradicionalnog godišnjeg serijala na temu najuspešnijih redakcija „Blica“ (član Asocijacije medija) objavila je listu „50 Najmoćnijih u medijima“. Prvi na listi najmoćnijih u medijima je Florijan Fels, generalni direktor kompanije „Ringier Axel Springer Media AG“ u čijem sastavu posluje i dnevni list „Blic“ u Srbiji. Za njime slede: Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS, Željko Mitrović, vlasnik medijske korporacije „Pink“, Minos Kirijaku, grčki biznismen u čijem vlasništvu je TV Prva a nezvanično i TV B92. Dragan Šolak je prvi čovek kablovske mreže SBB. Na šesto mestu je Veselin Simonović, glavni urednik „Blica“ i predsedni UO Asocijacije medija. Na sedmom i osmom mestu su Dragan Đilas i Srđan Šaper, deveti je Dejan Jocić direktor TV prva a na desetom mestu je Robert Čoban, predsednik izdavačke kuće „Color Press Group“ i član UO Asocijacije medija.


„PRESS“ POKRENUO „NEDELJNIK“

Kompanija Press Publishing Grop (član Asocijacije medija) izdavač dnevnog lista „Press“ odlučila se za novi izdavački poduhvat. Reč je o magazinu „Nedeljnik“koji će izlaziti svake srede, na obimu od 56 strana. Prva četiri broja biće podeljena besplatno uz primerak Pressa. Nakon toga magazin „Nedeljnik“ stiže na sve kioske samostalno i prodavaće se  po ceni od 89 dinara. U najnovijem broju "Nedeljnika", koji će na kioske biti distribuiran 11. januara, biće objavljen ekskluzivni intervju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rađen u manastiru Visoki Dečani.


NOVOSTI: ČETVRTO IZDANJE KNJIGE ŽARKA LAUŠEVIĆA

Posle izuzetnog tržišnog uspeha autobiografije Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikad”, koja je velikom brzinom prokrčila put do svojih čitalaca  Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) pušta u   prodaju četvrto izdanje, čime je ukupan tiraž ove knjige dostigao cifru od  neverovatnih 300.000 primeraka. Za mesec i po dana, od kada je objavljena, rasprodato je 200.000 primeraka, konstanto je tražena knjiga više, te će od 17. januara na kioscima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore biti još 100.000 primeraka ovog bestselera. Ovo je do sada najveći štampani početni tiraž knjige nekog domaćeg autora.
Kroz pedeset i jedno poglavlje, na 450 strana, ilustrovanih sa više od 40 fotografija,  glumac pripoveda o tragediji koja mu je oduzela slobodu, o zatvorskim danima, rogonstvima, kontroverzama, grehu, preispitivanjima, čekanju...  Knjiga će biti u prodaji po ceni od 499 dinara, odnosno 10 KM i 5 evra.


SRĐAN ŠAPER DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO UEPS

Na tradicionalnoj svečanosti povodom Dana propagandista, Udruženje za tržišne komunikacije Srbije (UEPS) dodelilo je prestižnu Nagradu za životno delo SrdjanuŠaperu. Žiri je imao u vidu praktično I teorijsko stvaralaštvo SrdjanaŠapera u svim sferama komunikacija, doprinos razvoju oglašavanja u našoj zemlji kao I značajan doprinos razvoju UEPS-a. Primajući nagradu Šaper je istakao da ova nagrada imaposeban značaj jer je dodeljuje žiri sastavljen od dosadašnjih dobitnika koji su utemeljivači savremenog advertajzinga u Srbiji I dodao:„Kada pogledam unazad u skoro 30.godina rada u marketingu, iako sam uvek radio sa najboljima, od Dragana Sakana do Borisa i Tucka, ipak najviše pamtim mlade, kreativne ljude, zbog kojih se i sam uvek osećam mladim, kao i jednu posebnu, pozitivnu energiju, koja me je terala da dam najbolji deo sebe u ovom poslu. Zbog takvog timskog rada uspevali smo da dobijamo svetske nagrade, i bez lažne skromnosti, stvarajući brendove za naše klijente, stvorili smo brend i od naše agencije. Znanje i kreativnost ljudi u mom timu nešto je na šta sam najviše ponosan i što mi garantuje da će oni uvek moći da daju veliki i važan prilog i našoj struci i našem društvu.“ Srdjan Šaperveć 25 godina intenzivno radi na razvoju profesije, kreiranju medjunarodnih i domaćih brendova i promociji Srbije.. Srdjan Šaper je na čelu McCann Grupe (pridruženi član Asocijacije medija), jednog od vodećih komunikacionih sistema u jugo-istočnoj Evropi.


"POŠALJI RECEPT" NAJTIRAŽNIJI MAGAZIN U BIH!

Bosansko izdanje magazina "Pošalji recept" i zvanično je postalo najčitaniji časopis u BiH. Prema zvaničnim rezultatima odita ABC BiH "Pošalji recept" koji se u BiH prodaje po ceni od 0,5 KM u oktobru 2011. prodao se u 40.060 primeraka što je više od svih drugih magazina ali i većine dnevnih listova u Bosni i Hercegovini. Magazin „Pošalji recept“ je jedno od izdanja novosadske izdavačke kuće Color Press Group (član Asocijacije medija).


ZAKON O KINEMATOGRAFIJI

Skupština Srbije usvojila je  Zakon o kinematografiji, koji bi trebalo da stvori optimalne uslove za razvoj kinematografije u Srbiji u skladu sa aktuelnim društveno-ekonomskim prilikama i tehnološkim razvojem. Zakonom, koji je dobio podršku 123 poslanika, utvrđeno je da stručne poslove u oblasti kinematografije obavlja Filmski centar Srbije, koji će sprovoditi konkurse za sufinansiranje filmova, a pored budžeta predviđeni su i drugi izvori - od pretplate za RTS, naknade koju emiteri plaćaju Republičkoj radiodifuznoj agenciji, kao i naknade telekomunikacionih operatera... Tako će Filmski centar ubuduće dobijati 20 odsto sredstava koje naplaćuje RRA, 10 odsto koje naplaćuje RATEL i 1,5 odsto od ostvarene mesečne pretplate RTS, što je izazvalo protivljenje RRA, ANEM-A, NUNS-a i UNS-a. Filmski centar Srbije stiče zakonsko utemeljenje kao ustanova kulture, koja će obavljati stručne poslove u oblasti kinematografije, a radiće u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne službe. Taj centar će podnositi Ministarstvu kulture godišnji izveštaj o svom radu kao i o stanju u kinematografskoj delatnosti.


BROJ POSETA CPG PORTALIMA POVEĆAN ZA 75%

U odnosu na 2010. godinu u 2011, zahvaljujući novim portalima i rastu posete na postojećim, zabeleženo je povećanje broja poseta za čak 75%. Poseta portalima Color Press Group (član Asocijacije medija) je porasla sa 33,3 miliona tokom 2010.godine na 58,4 miliona posetilaca u 2011.godini. Takođe, tih 58,4 miliona posetilaca ukupno je pregledalo 235 miliona web-stranica portala CPG. Detalje o portalima CPG možete videti na adresi www.portali.rs


UNS DODELIO GODIŠNJE NAGRADE

Ovogodišnji dobitnici nagrade za životno delo su dugogodišnja novinarka "Politike" i tv kritičarka Branka Otašević i Branko Belić, dugogodišnji fotograf i urednik fotografije u nedeljniku NIN. Nagrada "Žika M. Jovanović" za publicistiku pripala je dr Budimiru Potočanu autoru knjige "Od lokalne do globalne informacije  - Multidisciplinarno istraživanje". Zlatnu povelju UNS-a za doprinos razvoju novinarske organizacije dobio je Ivica Milosavljević. Godišnja nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović" pripala je veb sajtu njuz.net. Dobitnici nagrade "Laza Kostić", koja se dodeljuje po novinarskim žanrovima, su: - u kategoriji reportaža Bora Otić, novinar RTV Vojvodina za emisiju “Petkazanje”- u kategoriji vesti i izveštaja Kosta Garić, dopisnik RTS iz Kraljeva za izveštavanje o događajima na severu Kosova
- u kategoriji fotografije i televizijskog snimka Nenad Dimitrijević i Zoran Sarić, snimatelji dopisništva RTS-a iz Kraljeva. Dobitnik nagrade „Bogdan Tirnanić“ koja se dodeljuje za najbolji komentar ili kolumnu je Cvijetin Milivojević, kolumnista dnevnih listova “Danas” i “Politika”. Nagrade “Dimitrije Davidović”, “Laza Kostić” i “Bogdan Tirnanić” dodeljene su jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Željko Marković, predsednik žirija i članovi Ljubica Gojgić, Ljiljana Smajlović, Marko Somborac, Nemanja Pančić i Snežana Šipka.


COMMUNIS NAGRAĐEN ZA BRENDIRANJE SAVETA ZA ŠTAMPU

Savet za štampu najbolje je osmišljen brend u neprofitnom sektoru, odlučilo je Udruženje za tržišne komunikacije Srbije (UEPS). UEPS je godišnje priznanje u ovoj kategoriji dodelio agenciji Communis, koja je osmislila vizuelni identitet Saveta za štampu i kreirala kampanju za promociju Saveta. Communis je čitav ovaj posao odradio besplatno. Nagrada za osmišljavanje brenda predstavnicima Communisa uručena je sinoć na proslavi Dana propagandista Srbije u konferencijskoj sali na Beogradskom sajmu. Za nagrade UEPS-a ove godine konkurisalo je ukupno 236 radova u 33 kategorije, a dodeljena su 83 priznanja. Najviše nagrada osvojio je upravo Communis, čak 19, od čega je u sedam kategorija, među kojima je i osmišljavanje neprofitnog brenda, osvojio prvo mesto.


POŠTI NAGRADA ZA ODNOS PREMA KUPCIMA

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je godišnje nagrade za ostvarene rezultate u 2011. godini iz oblasti marketinga koju dodeljuje Udruženje za tržišne komunikacije – UEPS.  Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” dobilo je priznanje za odnos prema kupcima  a pre svega za realizaciju akcije za najmlađe „Piši Deda Mrazu”. Nagrada je uručena na prigodnoj svečanosti održanoj krajem decembra 2011. godine na Beogradskom sajmu.


PKS NAGRADILA „RINGIER AXEL SPRINGER“

Kompanija “Ringier Axel Springer” (član Asocijacije medija) nagrađena je od Privredne komore Srbije za stručno izveštavanje o radu privrede i PKS. Takođe “Jafa” iz Crvenke, mlekara “Šabac”, “Frikom”, “Žito Banat” iz Vršca i “Ktitor” neki su od lauerata godišnje nagrade koju za doprinos razvoju i unapređenju privrede.
Ovogodišnju nagrade PKS dobilo je 27 privrednih društava i 25 pojedinaca, a dodeljeno je i 19 jubilarnih nagrada.
U obrazloženju Privredne komore se navodi da je izdavačko društvo “Ringier Adžel Springer”, u okviru koje izlaze “Blic”, “Alo”, “24 sata”, NIN, “Blic žena”, “Puls”, kao i brojna onlajn izdanja, “jedno od najtiražnijih i najuticajnijih činilaca na medijskoj sceni Srbije koje već godinama aktivno i stručno prati i izveštava o radu privrede i PKS”.
Posebno je značajno, kako se dodaje, to što se u “Blicu”, NIN-u, specijalizovanim dodacima i portalu Blic.
rs velika pažnja poklanja privredi i ekonomskim kretanjima “kako bi se ova problematika jednostavnim i razumljivim jezikom prenela čitaocima”.


KOMPANIJA DUNAV OSIGURANJE UZ NIŠKE MAŠINCE

Kompanija Dunav osiguranje (pridruženi član  Asocijacije medija, Dunav auto i Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu su  potpisali Ugovor o dugoročnoj poslovno – tehničkoj saradnji. U ime Mašinskog fakulteta ugovor je, u prisustvu velikog broja gostiju,  potpisao dekan prof. dr Vlastimir Nikolić, a u ime Kompanije Dunav osiguranje generalna direktorka dr Milenka Mila Jezdimirović i predsednik Upravnog odbora Dunav auta Ivan Ćorović. Uspostavljanje dugoročne saradnje podržao je ministar prosvete i nauke dr Žarko Obradović. što se potpisivanjem Ugovora o dugoročnoj poslovno – tehničkoj saradnji sa Mašinskim fakultetom u Nišu, saradnja Kompanije Dunav osiguranje i Univerziteta u Nišu proširuje, nadograđuje i postaje još intenzivnija i kvalitetnija, na obostrano zadovoljstvo. Posebno bih želela da istaknem činjenicu da Glavna filijala osiguranja Niš Kompanije Dunav osiguranje već osigurava 13 fakulteta i Univerzitetsku biblioteku. U Dunav osiguranju je osigurano 2.200 zaposlenih i 13.400 studenata Univerziteta u Nišu”, izjavila je ovom prilikom direktorka Kompanije Dunav osiguranje dr Milenka Mila Jezdimirović.


ZAPOSLENI PREKINULI PROGRAM, TRAŽE ZAOSTALE PLATE

Zaposleni u beogradskoj Televiziji Avala prekinuli su 22. decembra emitovanje redovnog programa u znak protesta zbog neisplaćenih zarada, saopštio je  Nikola Vukomanović, predstavnik zaposlenih. On je rekao da su zaposleni dobili prvi deo zarade za jul, a honorarni saradnici naknade za jun.  Televizija Avala jedna je od pet komercijalnih TV stanica koje u Srbiji imaju dozvolu za emitovanje na celoj teritoriji zemlje.  U medjuvremenu, s obzirom da od pregovora sa vlasnicima nije ništa bilo, zaposleni su sa prvim danima nove godine radikalizovali štrajk.


„HEMOFARM“ NASTAVLJA DA ULAŽE U BUDUĆNOST

Hemofarm u skladu sa opredeljenjem investiranja u budućnost, više od 25 godina dodeljuje kadrovske stipendije najboljim studentima različitih fakulteta (farmacije, tehnologije, hemije, medicine, elektrotehnike, ekonomije, mašinstva... ).Edukacija, obrazovanje i ulaganje u mlade, Fondacija Hemofarm smatra vrlo bitnim, te je samo ove godine za stipendije izdvojila skoro 46 miliona dinara. Tri kategorije stipendija se dodeljuju svake godine: jedna se odnosi na decu zaposlenih, pod uslovom da su upisali II godinu studija; druga je opredeljena za studente koji imaju prosek preko 8,5 i lošije materijalno stanje; treća raduje srednjoškolce, jer im pomaže da osim petica u knjižici, mogu svoje vanredne sklonosti ka naučnim disciplinama i umetnosti da razvijaju, neopterećeni finansijskom stranom. Na osnovu raspisanog konkursa za dodelu studentskih stipendija u školskoj godini 2011/2012, na adresu Fondacije pristigla je 141 molba, a razmatrano je 136. Prosek ocena svih 20 studenata koji su dobili stipendiju Fondacije Hemofarm je 9,45.


NUNS I UNS ZAJEDNIČKI VLASNICI ZGRADE U RESAVSKOJ

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu prema kojoj su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) zajednički vlasnici zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu.
Time je, kako je saopšteno iz Apelacionog suda, pravosnažno završen postupak po tužbi NUNS-a protiv UNS-a zbog vlasništva nad zgradom broj 28 u Resavskoj ulici. UNS je prema toj presudi dužan da prizna zajedničko vlasništvo nad zgradom kao i pravo NUNS-a da se upiše u zemljišne knjige.
Presudom je UNS obavezan da NUNS-u isplati troškove parničnog postupka u iznosu od 412.187,50 dinara.
Prvi osnovni sud u Beogradu je presudom od 13. aprila odbio osnovni tužbeni zahtev NUNS-a. To udruženje je u tužbi tražilo da se utvrdi da je NUNS sa UNS-om zajednički vlasnik zgrade u Resavskoj ulici kao i da se utvrdi da je to udruženje nosilac „polovine idealnih delova” prava svojine u zgradi u Resavskoj ulici.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

FINANCIAL TIMEAS: NOVE CENE ZA NOVU GODINU

Izdavačka kuća Pearson iskoristila je novogodišnje praznike da svom finansijskom dnevniku promeni cenu. Tako, redovni brojevi poznatog Financial Times od Nove godine umesto 2,30 funti koštaju 2,50 funti. U odnosu na prošli oktobar kada je došlo do prve promene cene ovog specijalizovanog dnevnika reč je o ukupnom povećanju cene od 25%. Vikend izdanje Financial Times skočilo je sa 2,80 funti na okruglo 3,00 funte. Ina;e dnevno iydanje Financial Timesa sada je ya 1,30 funti skuplje od prvog narednog dnevnog lista iz “quality“ kategorije.


COI MISLI GLOBALNO – POMAŽE LOKALNO

Britanski COI (Central Office Information) odlučio je da u putem Featurelink tokom januara lansira kampanju “Vatra ubija” u više od 130 lokalnih medija. Kampanja je posvećena neophodnosti ugradnje dimnih alarma u sve domove širom Velike Britanije. Osim u lokalnim medijima kampanja će biti realizovana u nacionalnoj štampi, radiju I televiziji. Rešenja će biti dostupna na internet adresi Feturelink.


KANADA: TORSTAR PREUZEO 25% AKCIJA BLUE ANT MEDIA

Torstar, kompanija iz porodice Toronto Star saopštila je da je preuzela 25% akcija kompanije Blue Ant Media. Za kupovinu udela je izdvojen iznos od 22,7 miliona dolara. Kompanija Blue Ant Media koja je u privatnom vlasništvu većinski je vlasnik GlassBox Televisio a ima i manji udeo u izdavačkoj kući Quarto Communications. Blue Ant Media je takođe nedavno kupila i kontrolni udeo u High Fidelity HDTV koja servisira četiri premium HD televizijska kanala.


BRITANIJA: UGAŠENA 32 REGIONALNA NEDELJNIKA

Okrug Durnham u Velikoj Britaniji ostao je bez nedeljnika The Wear Valley Mercury's. Ovaj mali nedeljnik čiji tiraž verovatno nikada nije prešao 2.000 prodatih primerak pao je kao najnovija žrtva ekonomske krize koja I dalje svom žestinom pogadja britanske lokalne I regionalne medije. Magazin je inače jedan od tri magazina koji su se kupovali na kiosku a koji se pridružio grupaciji od 29 besplatnih nedeljnika koji su ugašeni toko 2011. godine.


UPOZORENJE: POLICIJA DA NE PIJE SA NOVINARIMA

Afera prisluškivanja mobilnih telefona koja još uvek potresa Veliku Britaniju uz hapšenja, ostavke, smene, izvinjenja donela je i nova uputstva za ponašanje pripadnika Skotland Jarda koji dolaze u kontakt sa novinarima. Njima je, doduše bez izričite zabrane, skrenuta pažnja da u buduće nema prihvatanja novinarskih poziva “na čašicu pića” odnosno da se maksimalno treba uzdržavati u prihvatanju takvih poziva. Isto tako naloženo im je da obavezno informišu predpostavljene o kontaktima sa predstavnicima sedme sile.


BITKA ZA PRAVO NA KLOZETSKO OGLAŠAVANJE

Britanska kompanija Network Rail koja upravlja funkcionisanjem železničkih stanica kao što su: Victoria, Waterloo još pet manje ili više poznati londonskih stanica kao I šet regionalnih prodala je po prvi put kompaniji Admedia pravo za postavljanje oglasa u staničnim toaletima. Računa se da kroz 13 pomenutih stanica godišnje prođe preko 25 miliona putnika a da dobar deo njih deo vremena provede I u staničnim toaletima. Nije saopšteno koju sumu je bilo neophodno izdvojiti na pravo za klozetsko oglašavanje.


UGROŽENO 100 ITALIJANSKIH LISTOVA

Skoro 100 italijanskih listova suočava se sa pretnjom zatvaranja nakon stupanja na snagu vladine odluke o smanjenju finansijske poimoći sa 170 miliona evra na svega 53 miliona evra u 2012. godini. Predlog koji je u proceduru stavila vlada Silvija Berluskonija – usvojila je vlada Maria Montia uz obrazloženje da je reč o bezrazložnom trošenju novca poreskih obveznika za pomoć listovima koji nemaju ozbiljnu perspektivu. U ovoj grupi su listovi poput Liberazione, L Unita, Il Manifesto, Avvenire… Vodeći dnevni listovi poput Coriere de la Sera I La Republica i dalje će nastaviti da koriste indirektnu finansijsku pomoć kroz smanjenje stope PDV za primerke prodate u pretplati i smanjene troškove poštarine  za primerke koji se dostavljaju na ovaj način.  


„THE NEW YORK TIMEAS“ POVEĆAO CENU ZA ČETVRTINU

I čuveni „The New York Times“ započeo je novu godinu sa novom cenom. Povećanje je ni manje ni više nego 25% i poznati dnevnik sada umesto 2 košta 2,5 dolara. Danas novina košta 10 puta više nego 1890. godine u doba kada je startovala takozvana „peny press“.


RUPERT MARDOK NA TWITERU!

Ni medijski mogul I gazda News Corporation, Rupert Mardonk (80) nije odoleo izazovima moderniog komuniciranja. Od početka godine Mardkok je otvorio svoj naog na Twitwru na kome je za manje od 24 sata dobio preko 14.000 pratilaca. U uvom trenutku taj broj je već dostigao cifru od 82.000 a Mardok sa njima diskutuje o svemu počev o američkim izborima do svog odmora I mogućnosti da glumac Džorž Kluni dobije Oskara za najnoviju ulogu. Pogledajte na @rupoertmurdoch.N

 


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde