Januar, 2011 No. 144


GODIŠNJI SKUP U ASOCIJACIJI MEDIJA

Tradicionalni novogodišnji skup, koji Upravni odbor  Asocijacije medija osmi put organizuje početkom godine u sedištu najveće medijske asocijacije u Srbiji, bio je izuzetno posećen.

Glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije pridružili su se čelni ljudi ostalih medija, novinarskih udruženja, veliki broj privrednika čije kompanije podržavaju rad Asocijacije, diplomate i najviši funkcioneri u Vladi Republike Srbije.
Poželevši uspešan rad medija i dobro zdravlje zaposlenih u njima Veselin Simonović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija je izrazio nadu i uverenje da će 2011. godina, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, biti uspešna za sve medijske kuće.

Među mnogobrojnim gostima u sedištu Asocijacije medija bili su i američka ambasadorka Meri Vorlik, nemački i norveški ambasadori Volfram Mas i Nils Ragnar Kamsvag kao i veći broj predstavnika ostalih diplomatsdkih predstavništava u Srbiji. U ime Vlade Republike Srbije skupu su prisustvovali potpredsednik vlade i minister unutrašnjih poslova Ivica Dačić, minister kulture Nemojša Bradić, ministarka za telekomunikacije Jasna Matić, predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić, Milko Štimac – Komisija za hartije od vrednosi

Među gostima su bili i predstavnici vodećih kompanija – ispred Telekoma Vladimir Lučić i Milica Marković, Banke Inteza - Draginja Đurić, Delta Holdinga – Jelena Krstović, Centroproizvoda – Darko Bajčetić, McCannEricksona – Srđan Šaper, NELT-a – Miloš Jelić, Piraeus Bank - Neoclis Neocleous i Miroslava Nešić - Bikić, Srđan Đurić – Pleon Olaf&McAteer,  Hemofarma – Gordana Lazić Velovan, Politike A.D. – Milorad Gušavac kao i predstavnici mnogobrojnih ostalih kompanija koje uspešno sarađuju sa članicama Asocijacije medija.


NIN-OVA NAGRADA GORDANI ĆIRJANIĆ

Gordana Ćirjanić je treća žena u čije ruke je pristiglo značajno priznanje, NIN - ova nagrada za roman 2010. godi9ne. Ova romansijerka se tako upisala na spisak uz Svetlanu Velmar Janković i prošlogodišnju dobitnicu Grozdanu Olujić.  Autorkin roman "Ono što oduvek želiš" objavila je Narodna knjiga. Ovo je ujedno njen četvrti roman u kome, za razliku od njenih prethodnih dela ("Pretposlednje putovanja", "Kuća u Puertu", "Poljubac"), u kojima se ipak na neki način nazirala nada, nema mesta optimizmu.
U konkurenciji za NIN-ov (član Asocijacije medija) roman 2010. godine bilo je 124 romana koji su objavljeni na srpskom jeziku. Žiri je najpre u širem izboru odabrao 30 romana, a lista je sužena nakon većanja od 3. januara na 16 romana. U poslednjem, trećem krugu izabrano je šest romana koji su činili uži izbor.


POŠTA I ŽELEZNICE SRBIJE NA ZAJEDNIČKOM POSLU

Generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić, i Milovan Marković, generalni direktor Javnog preduzeća „Železnice Srbije”, potpisali su ugovor o zajedničkoj izgradnji telekomunikacione infrastrukture na  koridorima pruga, ukupne dužine 2.031 kilometar. Oba preduzeća će deo izgrađenih kapaciteta (optičkih vlakana) koristiti za modernizaciju sopstvenih radnih procesa i realizaciju strateških projekata, a po slobodnim kapacitetima pružaće telekomunikacione i druge usluge trećim licima. Pošta će izgradnjom telekomunikacione infrastrukture povezati glavne poštanske centre za preradu poštanskih pošiljaka u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i sedišta radnih jedinica širom Republike. Takođe, ova infrastruktura je i osnov za pružanje usluga e-uprave. Za Železnice Srbije ova infrastruktura će predstavljati okosnicu digitalnih železničkih komunikacija i primarno je namenjena upravljanju železničkim procesima i unapređenju bezbednosti železničkog saobraćaja.
Izgradnja telekomunikacione infrastrukture duž železničkih pruga vršiće se fazno, po prioritetima, i to: I faza  – 444 km na pruzi: Beogradski čvor, Beograd-Niš i Beograd-Šid,  vrednost radova 5.328.000 evra; II faza – 412 km na pruzi: Stara Pazova-Subotica, Niš- Dimitrovgrad i Niš-Preševo, vrednost radova 4.944.000 evra; III faza – 1.175 km na pruzi: Beograd-Vrbnica i ostalim prugama u Republici Srbiji, vrednost radova 14.100.000 evra.


NAJMOĆNIJI U MEDIJIMA

Nastavljajući tradicionalnu novogodišnju anketu „Naj, naj... u Srbiji“ redakcija dnevnog lista „Blic“ (član Asocijacije medija) objavila je polovinom januara i listu 50 najmoćnijih u medijima. Kao i proteklih godina lista je izazvala mnogobrojne pozitivne i negativne reakcije na izbor medijskih moćnika ali je – kao i uvek očigledno bila izuzetno čitana. Ove godine na prvom mestu liste najmoćnijih u medijima je vlasnik RTV Pink Željko Mitrović. Među prvom desetoricom su i: Aleksandar Tijanić, Veselin Simonović, Dragan Đilas, Srđan Šaper, Jelena Drakulić Petrović, Minos Kirjaku, Dragan Šolak, Manojlo Vukotić i Robert Čoban. Serijal se nastavlja!


NAGRADA NOVOSADSKE  NOVINARSKE ŠKOLE ASJI FRANCISTI

Novosadska novinarska škola dodelila je deseti put nagradu za najboljeg mladog novinara u Novom Sadu. Ovaj put, nagrada je dodeljena u kategoriji internet novinarstva. Prvu nagradu u izboru za najboljeg mladog novinara u Novom Sadu dobila je novinarka Radija 021, Asja Francisti. Žiri u sastavu: Nedim Sejdinović, iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, Zlatomir Gajić, asistent na Odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Selena Tasić ispred Novosadske novinarske škole, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada dodeli Asji Francisti. "Njen rad karakteriše posvećenost, strast i hrabrost, potom želja da vest istraži i sagleda iz raznih uglova, i svakako osećaj za teme koje imaju društvenu važnost. Ona je nepokolebljiva kada treba doći do informacije, koju na profesionalan način saopštava čitaocu i slušaocu", kaže se u obrazloženju žirija. Drugo mesto osvojio je novinar „Dnevnika“ Nemanja Vuković, a treće novinarka „Blica“ Ivana Kupek.


NACIONALNI EMITERI KRŠE ZAKON O OGLAŠAVANJU

Prema podacima Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zakon o oglašavanju tokom prošle godine, što se tiče nacionalnih emitera, najviše puta su prekršili TV B92 i RTS1, dok je najmanje prekršaja zabeleženo na televizijama Hepi i Avala kada je reč o periodu od prvih osam meseci 2010. godine.
Najveći broj prekršaja, odnosno više od 1.300, do septembra je napravio B92, sledi RTS1 - oko 1.150, dok je TV Pink prekršio pravila oglašavanja više od 770 puta. Nakon njih, po broju nepravilnosti slede Košava, RTS2 i Foks, dok su Hepi i Avala na poslednjim mestima sa po manje od 200 prekršaja za osam meseci.
U RRA saopštavaju da su za prvih osam meseci protiv nacionalnih emitera  podnete prekršajne prijave zbog nepoštovanja Zakona o oglašavanju. Prijave su podnete samo zbog onih prekršaja koji ne zahtevaju opsežno dokazivanje, kako bi se sudski proces ubrzao i pojednostavio. Za neke mesece podneta je po jedna prekršajna prijava po emiteru za sve nepravilnosti, a potom su podnošene i prijave po svakom prekršaju pojedinačno - objašnjavaju u RRA.
Prema Zakonu o oglašavanju, kazna za nepridržavanje vremena trajanja, ili vremena emitovanja TV oglašavanja i TV prodaje u programima komercijalnih televizijskih stanica, odnosno programima javnog radiodifuznog servisa i za jasno neoznačavanje emisije TV prodaje slikom i zvukom, iznosi od 100.000 do milion dinara. Prema informacijama kojima raspolaže Asocijacija medija, do sada nije izrečena nijedna sudska presuda.


TELEKOM POKROVITELJ JOŠ JEDNE NINOVE NAGRADE

Telekom Srbija po drugi put je pokrovitelj najprestižnije književne nagrade u zemlji. Nin-ova nagrada za roman godine, koja je, kao što je poznato, pripala Gordani Ćirjanić. „Književno stvaralaštvo jedne zemlje je važno za očuvanje njenog nacionalnog identiteta, a Nin-ova nagrada, kao najprestižnije priznanje za literarno stvaralaštvo na ovim prostorima, sigurno je važan stimulans romanopiscima i drugim književnim autorima u njihovom radu. To je glavni razlog za podršku naše kompanije ovoj manifestaciji - izjavila je Milica Marković, direktor Sektora za PR Telekoma Srbija..
Podrška Ninovoj nagradi je nastavak tradicije ulaganja u zajednicu koju Telekom Srbija nastoji da neguje. Kompanija je pokrovitelj mnogih manifestacija koje na lokalnom nivou promovišu očuvanje nacionalne i kulturne baštine. Pored toga, Telekom Srbija pruža podršku mnogim projektima, kroz doniranje telekomunikacione opreme, kao što je to bio slučaj kod digitalizacije riznice manastira Hilandara, izjavila je Markovićeva.


IZAŠAO NOVI BROJ ČASOPISA “CM”

Stručnoj javnosti je od nedavno dostupno zimsko izdanje CM-a,  časopisa za upravvljanje komunikacijama koji izdaje Fakultet političkih nauka iz Beograda. Među brojnim stručnim i zanimljivim tema iz najnovijeg broja CM-a izdvajamo: Zagađenje preobiljem informacija, Vizuelni i verbalni elementi političkog plakata, Lokalni mediji u Vojvodini kao mediji civilnog društva, Pravo za nove i stare medije…


RASPISAN KONKURS ZA DODELU “MASLINOVE GRANE

Ekološki magazin “Čekajući vetar” Radio Beograda 2 i ove godine je raspisao konkurs za dodelu “Maslinove grane” priznanja društvu, pojedincu ili ustanovi za: Učinjeno dobro prirodi. Konkurs je otvoren do 31. marta 2011. godine. Predloge treba slati na adresu Radio Beograd 2 Ekološki magazine “Čekajući vetar”, za “Maslinovu granu”, Hilandarska 2, 11000 Beograd ili elektronskom poštom na adresu:  cekajucivetar@hotmail.com 

NEMAČKA: POVEĆANA IZDVAJANJA ZA OGLAŠAVANJE TOKOM 2010. GODINE

Prema nedavno saopštenim podacima, izdvajanja za oglašavanje u nemačkim medijima tokom 2010. godine povećana su za 11 procenata i dostigla su ukupni iznos od čak 25 milijardi evra. Na prvom mestu po ostvarenim prihodima je televizija sa 10,9 milijardi odnosno porastom od 16,2 procenta. Sa 5,4 milijardi evra novine su zabeležile rast od 1,1 odsto, a magazini su sa 3,6 milijardi zabeležili porast od 4,3 procenta.


PROGNOZIRAN PORAST IZDVAJANJA ZA SPONZORSTVA U 2011.

Prema prognozama koje je nedavno saopštila kompanija IEG, koja posluje u sastavu WPP Group, tokom 2011. godine može se očekivati na globalnom nivou porast izdvajanja po osnovu sponzorskih ugovora od 5,2 procenta. Prognoza je sačinjena na bazi podataka koji govore da je tokom 2010. godine porast izdvajanja na ovom planu bio veći u odnosu na 2009. godinu 5,2 procenta i da je, uprkos ekonomskoj krizi, dostignut ukupan iznos od 46,3 milijardi dolara. Za tekuću godinu prognoziran je iznos od 48,7 milijardi dolara.


STARTUJE “COSMO MIDDLE EAST”

“Cosmopolitan” kao najčitaniji ženski magazin na svetu priprema da u februaru na tržište lansira i Bliskoistočno izdanje magazina. Vlasnik magazina, kompanija Hearst Magazines International projekat će realizovati u saradnji sa izdavačkom kućom ITP, a planiran je početni tiraž od 15.000 primeraka. Inače Hearst trenutno ima 61 internacionalno izdanje magazina “Cosmopolitan” od kojih je najnovije pokrenuto u Mongoliji decembra 2010. godine.


M&C SAATCHI REALIZUJE KAMPANJU “POSETITE BRITANIJU”

Realizacija globalne kampanje ”Posetite Britaniju” teške 100 miliona funti, kojom vlada Velike Britanije želi da turizam svrsta rame uz rame sa vodećim biznisima u ovoj zemlji poverena je marketinškoj agenciji M&C Saatchi. Pod podnaslovom “I vi ste pozvani” agencija će kampanju započeti u maju promocijom nekoliko izuzetnih razloga za posetu Britaniji kao što su: kraljevsko venčanje, Kraljičin dijamantski jubilej, Olimpijske igre 2012. godine koje će biti održane u Londonu. Fond za promociju formiran je u saradnji sa britanskim biznis kompanijama među kojima su British Airways, feri prevoznik DFDS, Lastminute.com, P&Q…


MECOM ODBIO PONUDU TRINITY MIRRORA

Kompanija Mecom, poznati evropski izdavač odbila je inicijativu Triniti Mirrora za spajanje. Mecom između ostalih ima razvijene poslove u Holandiji i Poljskoj, a Triniti Miror je poznati britanski izdavač, kako nacionalnih dnevnih listova tako i preko 200 na regionalnom i lokalnom nivou. Obe kompanije imaju problem sa adaptacijom svojih poslova za potrebe digitalnih medija i Interneta.


MySPACE OTPUŠTA POLOVINU ZAPOSLENIH

Mardokova kompanija News Corporation potvrdila je plan po kome treba da otpusti gotovo polovinu (47 odsto) zaposlenih koji rade za njenu društvenu mrežu MySpace širom sveta. To znači da bez posla ostaje oko 500 zaposlenih širom sveta a broj zaposlenih u Velikoj Britaniji će umesto sadašnjih 50 biti 15. News Corp. će spas za MySpace potražiti u saradnji sa takođe Mardokovom divizijom Fox Networks.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!