Januar, 2011 No. 143


SRBIJA JE DOBILA REDAKCIJU SVETSKOG RANGA

Prva integrisana redakcija u Srbiji, ali i regionu, koja je nastala spajanjem dnevnih novina "Blic", nedeljnog "Blica", besplatnih novina "24 sata" i internet portala Blic.rs, Žena.blic.rs. Sport. blic.rs i 24sata.rs, predstavljena je mnogobrojnim gostima iz sveta politike, privrede, kulture... Na prigodnom prijemu u novim prostorijama kompanije Ringier Axel Springer Srbija (član Asocijacije medija) Jelena Drakulić - Petrović, generalna direktora kompanije "Ringier Aksel Špringer Srbija", u okviru koje i posluje integrisana redakcija, u pozdravnoj reči istakla je da je 2010. godina bila izuzetno važna za kompaniju: „Tokom ove godine došlo je do spajanja švajcarske kompanije "Ringier" i nemačkog giganta "Aksel Špringer". Ostvarili smo veću profitabilnost u odnosu na lane. Portal blic.rs postao je najposećeniji portal u Srbiji sa pola miliona poseta dnevno, a naša dnevna novina "Alo" dostigla je tiraž od 125.000 primeraka, čime je izrasla u treću novinu u Srbiji. Naš najznačaniji projekat u ovoj godini je pokretanje integrisane redakcije, koja je startovala sa radom 1. novembra, na čemu mogu da nam pozavide i mnogo veće izdavačke kuće u Evropi - istakla je Drakulić - Petrović. Gosti integrisane redakcije su pogledali kratak film i obišli redakciju koju sada čini sedam sektora, a centralno mesto zauzimaju urednički desk i veliki video zid. On je sačinjen od 18 LCD ekrana sa dijagonalom od 116 centimetara, na kome se prikazuju informacije najvažnije za rad zajedničke redakcije.


«NOVOSTI» DODELILE PLAKETE «NEJPLEMENITIJI PODVIG GODINE»

Kompanija ''Novosti'' (član Asocijacije medija) uručila je po 48. put, plakete najplemenitijim građanima Srbije, čiji su podvizi obeležili 2010. godinu. U Skupštini grada Beograda Zlatnu plaketu za pojedinačni podvig dobio je inženjer elektrotehnike Milan Đorđević, koji je iz Dunava, kod Kladova, spasao dvojicu dečaka završnog razreda Osnovne škole ''Vuk Karadžić'', a za pomoć u spasavanju specijalnu plaketu su dobili policajci Slađana Vukotić i Ljubiša Brložanović.
Sestre Milena, Jelena i Milica Ristić dobitnice su Zlatne plakete za dečiji podvig, jer u planini kod Vranja, same vode brigu o domaćinstvu i teško bolesnom ocu. Zlatnu plaketu za kolektivni podvig, dodeljenu vojnicima i policajcima koji su prvi pritekli u pomoć Kraljevčanima posle razornog zemljotresa 3. novembra, uručio je ministar policije Ivica Dačić, a u njihovo ime priznanje je primio komandant Druge brigade Vojske Srbije komandni general Dušan Stojanović. Specijalne plakete dobilo je još 13 dobročinitelja, među kojima su Dobrila Minić (80) iz Kruševca koja je izvukla mladiće iz zapaljenog automobila, kao i doktorka Slavica Čanković koja pomaže srpskom stanovništu u udaljenim enklavama na Kosovu i Metohiji. Dobitnici specijalnih plaketa su i četrnaestogodišnji Nenad Vasović iz Arilja, koji je pronašao novčanik sa 700 evra i vratio ga vlasnici koja je taj novac namenila za školovanje dece, zatim vatrogascima iz Prnjavora koji su tokom poplava spasili 15 ljudi, kao i porodici Ranđelović iz Niša. U ime Kompanije «Novosti» plakete su uručili predsednik žirija Marija Bećković i generalni direktor kompanije Manojlo Vukotić.


CPG: LANSIRANO „SAVRŠENO VENČANJE“

Novosadska Color Press Group (član Asocijacije medija) – ne miruje. Na kioske širom zemlje stiglo je novo izdanje ove izdavačke kuće «Savršeno venčanje» po licencnom ugovoru sa kompanijom Perfect Wedding. Gotovo 200 stranica ovog tromesečnika posvećeno je svemu onome bez čega ne može da prođe ni jedno savršeno venčane. Tu su ideje i predlozi za prigodnu garderobu, saveti za izbor pogodnih mesta, saveti za dekoraciju... pa sve do saveta za izbor najpogodnijih destinacija za medeni mesec. Cena prvog broja magazina «Savršeno venčanje» je 79 dinara.


UEPS: IVANU STANKOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Na manifestaciji Dan propagandista, koji upešno organizuje Udruženje Propagandista Srbije (UEPS) pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, dodeljene su nagrade za uspehe na polju komunikacija u marketingu u 2010. godini. Ove godine, kada se obeležava 50 godina od nastanka UEPS-a, vrlo ubedljivo je trijumfovala marketinška agencija Communis, sa čak 26 priznanja. Svakako najznačajnije, priznanje za životno delo pripalo je Ivanu Stankoviću, vlasniku ove marketinške agencije. “Lepo je primiti nagradu za životno delo, ali je još lepše kada dolazi direktno od kolega. Svakako da je ovo “sjajan početak”, jer život počinje u 55.godini” – rekao je Ivan Stanković. Zanimljiv podatak je da se od ove godine dodeljuje i nagrada „Dragan Sakan – New Idea“, a prvi dobitnik nagrade je mladi Dušan Simić, koji je takođe deo marketinške agencije Communis. Najzapaženiji projekti i kampanje za koje je ova marketinška agencija osvojila veliki broj nagrada su Glasovi Švedske za Ambasadu Švedske, kampanja „Vulkanska voda“ za Knjaz Miloš, kampanje i projekti za Ujedinjene Srpske pivare, Jugoslovensko dramsko pozorište i mnoge druge. Nagrađen je i Digital, najmlađi sektor agencije Communis, za svoj projekat u funkciji struke – digital newsletter.


U 2010. PORASLA POSETA PORTALIMA KOMPANIJE CPG

Godinu za nama obeležiće veliki rast penetracije interneta kako u Srbiji tako i na globalnom nivou, a ujedno i povećanje budžeta za  onlajn oglašavanje.  Portali u produkciji "Color Press Grupe" (član Asocijacije medija) u 2010. godini zabeležili su rast poseta od čak 159 odsto od januara (1,525.984 poseta) do decembra  meseca (3.967.230). U 2011. godini u planu je pokretanje još nekoliko  novih portala u Srbiji kao i širenje CPG najpoznatijeg brenda  "Lepota i zdravlje" u onlaajn sferi u regionu pokretanjem portala  www.ljepotaizdravlje.ba i www.ljepotizdravlje.hr


URUČENE GODIŠNJE NAGRADE UNS

Udruženja novinara Srbije (UNS) na tradicionalnom skupu dodelilo je novinarske nagrade za 2010. godinu. Dobitnica nagrade za životno delo je Ivanka Bešević Boreli, novinarka „Politike” u penziji, „Hvala žiriju što je odluke o nagradama doneo jednoglasno, to je tako retko u našoj zemlji danas”, poručila je dobitnica nagrade za uređivanje „Dimitrije Davidović” novinarka RTV B 92 Ljubica Gojgić. Dobitnici nagrada „Laza Kostić”, koje se dodeljuju po novinarskim žanrovima, dobili su Ruža Ćirković, novinarka NIN-a i kolumnistkinja lista „Danas” u kategoriji komentara, Željko Marković iz novosadskog „Dnevnika” u kategoriji reportaža, dopisnička ekipa RTS iz Kraljeva u kategoriji vesti i Nemanja Pančić fotoreporter lista „Kurir” u kategoriji fotografije i televizijskog snimka.
Nagrada za karikaturu pripala je karikaturisti lista „Blic” Marku Somborcu, autoru knjige „Budimo ljudi – život i reč patrijarha Pavla”, Jovanu Janjiću dodeljena je nagrada „Žika M. Jovanović” za publicistiku, dok je Zlatnu povelju UNS-a za doprinos razvoju novinarske organizacije dobio odgovorni urednik Srpskog glasa Australije Čedomir Šoškić.


LANA BUNČIĆ DOBITNIK NAGRADE „ZORAN MAMULA” RTV B92

Nagradu „Zoran Mamula” za najbolje radijsko ostvarenje u protekloj godini dobila je Lana Bunčić (23), novinarka i studentkinja Fakulteta za medije i komunikacije. Ona je ovu prestižnu nagradu, koja se dodeljuje već devet godina, dobila za reportažu „Srbija od skandala” koja je emitovana na Radiju FMK.
- Čast mi je da sam dobila ovu prestižnu nagradu. Ideja je bila da se kroz reportažu „Srbija od skandala” zapitamo da li postoji građanska elita, kome se ona obraća, o čemu priča, da li je Srbija razume, kao i da li postoji težina javne reči i da li smo svesni njene odgovornosti. Zahvaljujući kompetentnim sagovornicima dobili smo odgovor na to pitanje - kaže Lana Bunčić, koja je prve novinarske korake napravila u dnevnom listu „Blic”. Inače, RTV B92 ustanovila je nagradu „Zoran Mamula” za posebna dostignuća u novinarstvu, a nagrada je prvi put dodeljena 21. decembra 2002. godine.


POLOŽEN KAMEN TEMELjAC ZA GLAVNI POŠTANSKI CENTAR BEOGRAD

Kamen temeljac za izgradnju Glavnog poštanskog centra „Beograd” u Ugrinovačkoj ulici u Zemunu, položili su premijer Srbije Mirko Cvetković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić. Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej je obavio čin osvećenja temelja objekta, koji će raspolagati sa prostorom od 28.000 kvadratnih metara, a treba da bude završen do marta 2012. godine. Cvetković je kazao da je početak izgradnje značajan dan za Poštu Srbije, jer sa izgradnjom tog centra počinje nova era rada preduzeća sa najsavremenijim tehnologijama. On je rekao da će se paralelno sa izgradnjom poštanskog centra u Beogradu graditi takvi centri i u Novom Sadu i Nišu i da ukupna vrednost investicije iznosi 40 miliona evra. Goran Ćirić je najavio da će u Novom Sadu i Nišu biti izgrađeni centri od po 4.500  kvadratnih metara, u kojima će, takođe, biti instalirana najsavremenija oprema. On je naglasio da će izgradnjom glavnog poštanskog centra u Beogradu biti u potpunosti automatizovana obrada pošiljki i stvoreni uslovi rada primereni 21. veku, a građanima će biti pružane kvalitetnije usluge. Ćirić je dodao da se Glavni poštanski centar u Beogradu gradi iz sopstvenih sredstava PTT „Srbija“.


NAJVIŠE „PIRATA“ U VOJVODINI I BEOGRADU

Prema informacijama kojima raspolađe RATEL u Srbiji postoji još 46 radio-stanica koje nelegalno emituju program, odnosno rade bez dozvole, dok je za poslednje dve godine 161 „piratska“ stanica prestala sa radom. Prema RATEL-u u Beogradu je evidentirano 11 piratskih emitera, u Novom Sadu 8, Vojvodini 12, dok u ostalim regionima radi 14 nelegalnih stanica. Samo jedna stanica nelegalno emituje program na teritoriji cele Srbije, a reč je o radio-stanici Stil Balkan, koja uprkos većem broju prijava i dalje radi sa 11 lokacija.


PAMETNI SERVIS ZA GRAĐANE PANČEVA

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i Ericsson potpisali su sa Pančevom protokol o saradnji povodom uvođenja „pametnih servisa“ – ecoBus i busTracker. Ovi servisi će građanima Pančeva omogućiti da u svakom trenutku, na svakom mestu, provere kvalitet vazduha u gradu i poziciju autobusa u javnom saobraćaju. EcoBus je servis koji na interaktivnoj mapi na mobilnom telefonu ili internet stranici, u realnom vremenu prikazuje informaciju o kvalitetu vazduha, temperaturi, pritisku ili vlažnosti vazduha, dok servis busTracker na mapi grada pokazuje tačnu lokaciju željenog autobusa u javnom saobraćaju, kao i vreme dolaska sledećeg vozila. Kompanije Ericsson i Telekom Srbija donirale su Pančevu opremu koja će biti postavljena na autobusima gradskog saobraćaja, kao i besplatno korišćenje servisa u početnom periodu. Sva merenja parametara kvaliteta vazduha i atmosferskih prilika, kao i informacije o lokaciji autobusa biće dostupne preko Interneta, ili na mobilnim telefonima sa operativnim sistemom Android™, koji ima instaliranu posebnu mobilnu aplikaciju.


TENDER ZA TV-PRENOSE

Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će u januaru biti raspisan tender za TV-prenose skupštinskih sednica.
- Za televizijski prenos sednica u skupštinskom budžetu je predviđeno 80 miliona dinara – rekla je ona. Tender mora da bude raspisan početkom godine da bi bilo direktnih prenosa redovnog zasedanja koje počinje 1. marta. Međutim, „vanredna zasedanja su sasvim moguća i u januaru, i u februaru, što znači da pre toga moramo obezbediti javnost u radu, kazala je predsednica Skupštine. Po rečima predsednice, buduće TV-prenose obavljaće oni koji daju najbolju ponudu i obezbede da veliki broj građana može pratiti rad Skupštine. Slavica Đukić-Dejanović je istakla da Skupština prvi put sada ima novac za plaćanje direktnih prenosa – obezbedila je 80 miliona dinara u svom budžetu za prenose u 2011. godini. Ona je dodala da ipak još nema mogućnosti da Skupština ima poseban, svoj TV-kanal.


«BLIC» REALIZUJE SERIJU «NAJ, NAJ...»

Dnevni list «Blic» (član Asocijacije medija) započeo je, na isteku 2010. godine, objavljivanje već tradicionalnog serijala rang lista najuspešnijih i najmoćnijih u pojedinim oblastima života u Srbiji. Uvek rado čitano štivo započelo je objavljivanjem rang liste «Najmoćnijih žena», nastavljeno je rangiranjem najmoćnijih u šou biznisu i u sportu. Prva «Naj» rang lista u novoj godini posvećena je «Najmoćnijima u medijima». Nastavlja se!


COMTRADE NAJVEĆA IT KOMPANIJA U REGIONU

Po rezultatima istraživanja koje je agencija IDC Adriatic sprovela za hrvatski Poslovni dnevnik, ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) je i ove godine zadržao status najveće IT kompanije u regionu Jugoistočne Evrope. Na nedavno objavljenoj listi 100 najvećih IT kompanija nalazi se 18 srpskih preduzeća, zajedno sa 35 kompanija iz Hrvatske i 23 iz Slovenije, a ComTrade zauzima prvo mesto sa prihodom od 231 milion evra u toku 2009. godine (oko 9.3 odsto ukupnog prometa top 100). Rezultati ukazuju da je IT tržište u celini doživelo pad prometa od 14 procenata u 2009. i ima ukupnu vrednost od oko 2.48 milijardi evra, dok je istovremeno broj zaposlenih u ovom sektoru opao za 3 odsto u istom periodu i iznosi 13.248. Kao što se moglo očekivati, najveće teškoće je doživeo sektor prodaje IT proizvoda (pad prometa oko 20 odsto), dok su kompanije koje se bave IT uslugama i razvojem softvera prošle nešto bolje (pad od 10 procenata). 

EVROPSKA KOMISIJA: ODOBRENO SPAJANJE  NEWS CORP I BskyB

Evropska komisija donela je na isteku 2010.godine odluku kojom se odobrava spajanje Mardokove kompanije News Corporation i britanskog satelitskog emitera BskyB u koji medijski Mogul takođe ima paket akcija. Spajanje dve kompanije odobreno je prema evropskoj regulativi koja se odnosi na uslove spajanja kompanija i ne podrazumeva bilo koju vrstu uslovljavanja. Odluka je doneta pošto su strušnjaci zaključili da pomenuto spajanje neće ugroziti konkurenciju u Evropskoj ekonomskoj zoni, ili u pojedinim njenim delovima. Ranije ove godine Mardokova News Corporation je ponudila 8 milijardi funti za preuzimanje većinskog paketa akcija od 60,9 odsto. Mardok za «merdžovanje» dva giganta tek treba da se izbori sa protivnicima u Velikoj Britaniji.


LAGARDERE PRODAJE MAGAZINE KOMPANIJI HEARST

Francuska multinacionalna kompanija Lagardere, vlasnik britanske izdavačke kuće Hachette Filipacchi počela je ekskluzivne i za javnost još uvek nedostupne razgovore o prodaji internacionalne štampe i magazinskog biznisa Hearst Corporadion. Jedino što su saopštile dve kompanije je da će njihovi pregovori o keš prodaji odnosno kupovini biti završeni 30. januara. Kompanija Lagardere, koja između ostalih poseduje i magazin Elle najavila je krajem prethodne godine da razmatra mogućnost prodaje više od 200 štampanih naslova širom sveta kako bi se posvetila vlastitim naslovima na domaćem tržištu.


PROCTOR&GAMBLE PRETEKAO BRITANSKU VLADU

Svetski mega džin, kompanija Proctor&Gamble postala je najveći oglašivač u Velikoj Britaniji pretekavši britansku vladu koja je na kraju 2009. godine bila suverena na prvom mestu među oglašivačima. Vremena su se promenila i vladin specijalizovani komitet ja za oglašavanje tokom 2010. godine izdvojio samo 112 miliona funti naspram 221 milion izdvojen u 2009. godini. Istovremeno kompanija Proctor&Gamble je tokom 2010. godine za oglašavanje u Velikoj Britaniji izdvojila 189 miliona funti, što je za 33 odsto više nego tokom 2009. godine. Na drugom mestu je kompanija BskyB sa 161 milionom funti, a treća je kompanija Unilever sa 132 miliona. 


KINA: BROJ WEB KORISNIKA POVEĆAN ZA 20 ODSTO

Ukupan broj internet korisnika u Kini dostigao je krajem protekle godine 450 miliona, što predstavlja godišnji rast od 20,3 odsto, izjavio je Vang Čen, direktor informativnog biroa pri kineskoj vladi, a prenele su svetske agencije. Oko 33,9 odsto kineskog stanovništva je povezano na Internet, što je veća stopa od svetskog proseka koji iznosi 30 odsto, izjavio je Vang na konferenciji za štampu. Kina doživljava brzi rast popularnosti Interneta od 1994. godine, kada je počelo njegovo uvođenje, rekao je Vang i dodao da Kina predstavlja najveću "onlajn" populaciju na svetu.


IPAD - PRETNJA ŠTAMPANIM MEDIJIMA

IPad će zapretiti tradicionalnim štampanim medijima. To proizlazi iz studije koja je rađena na Rejnoldovom žurnalistićkom institutu Univerziteta u Misuriju, u okviru koje je ispitano 1.600 korisnika iPoda u SAD. Najveći deo grupe ispitanika su vrlo rano, odnosno odmah posle pojavljivanja, postali korisnici ovog uređaja. Uglavnom su muškarci, obrazovani i imaju nadprosečna primanja. Prema ovoj studiji 84,4 odsto ispitanika koristi svakodnevno iPod za čitanje vesti, a čak 78,6 odsto ispitanika čita vesti na ovom uređaju više od pola sata dnevno. Više od polovine korisnika iPoda (58 odsto), koji su istovremeno i pretplatnici na još neke štampane novine, nameravaju da u narednih šest meseci otkažu pretplatu. Uz to svaki treći ispitanik - korisnik iPoda, već je otkazao pretplatu i ne koristi druge štampane medije.


BILD ZA IPAD

Izdavačka kuća Axel Špringer priredila je dnevni list Bild za korišćenje putem iPoda. Sa cenom od 0,79 evra po dnevnom izdanju ovo digitalno izdanje najtiražnijeg dnevnog lista je 19 evrocenti skuplje od štampanog izdanja. Tromesećna pretplata staje 34,99 evra, a godišnja 129,99 evra.
Digitalno izdanje je ustrojeno potpuno po ugledu na štampano, ali je obogaćeno animacijama, pokretnim slikama i video klipovima uz pojedine tekstove. Istovremeno sa startom Bilda za iPod blokiran je pristup iPodom na web sajt Bilda (www.bild.de).  Samo pretplatnici za korišćenje iPoda mogu pristupiti i sajtu ovog lista.


KANADA: DVE ASOCIJACIJE POD JEDNIM IMENOM

Sa prvim danima 2011. godine dve kanadske vodeće novinske asocijacije Kanadska novinska asocijacija (CNA) i Kanadska asocijacija lokalnih novina (CCNA) odlučile su da rade pod jedinstvenim novim imenom i logom. Ceneći sve intenzivniji zajednički rad na unapređenju štampanih medija, upravni odbori obe asocijacije jednoglasno su prihvatili novo ime: Newspapers Canada. (Novine Kanade). Web adresa je: www.newspaperscanada.ca


I BERLINER MORGENPOST ZA IPOD I IPHON

I regionalne novine Berliner Morgenpost (vlasnik Axel Špringer) pripremio je i ponudio čitaocima aplikaciju za iPod i iPphon. Posle kraće probne faze, kada je bilo moguće preko ovih uređaja čitati Berliner Morgenpost besplatno, sada  mesečna pretplata za iPod-App staje 8,98 evra.


“NEWS OF THE WORLD” LANSIRAO APLIKACIJU ZA iPAD

Mardokova britanska ekspozitura, kompanija News International lansirala je novu iPAD aplikaciju koja korisnicima omogućava daunlodovanje “The News of the World”, sadržaj glossy magazina Fabulous i sportskog dodatka Score. Inicijalno daunlodovanje je besplatno ali sve naredno je za 19 penija skuplje od štampanog izdanja ali, naravno, uključuje i video sadržaje.


FACEBOOK PRETEKAO GOOGLE U AMERICI

Prema podacima istraživačkih kompanija Facebook je primio 8,9 procenata svih onlajn  poseta u periodu januar – novembar 2010. godine u USA. Na drugom mestu je Google sa 7,2 procenta, a slede: Yahoo Mail sa 3,5 odsto, Yahoo sa 3,3 procenta i YouTube sa 2,7 procenta poseta. Inače procenjujući da bi vrednost kompanije Facebook uskoro mogla da dostigne i 50 milijardi dolara kompanija Goldman Sachs u dogovoru sa ruskim investicionim fondom Digital Sky Technologies (DST) investirala je u Facebook 500 miliona dolara.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!