Januar, 2010 No. 119


REGISTROVAN SAVET ZA ŠTAMPU

Upisom u registar udruženja Agencije za privredne registre Republike Srbije i odgovarajućim rešenjem ove agencije, poslednjih dana protekle godine ispunjeni su svi formalno-pravi uslovi za početak rada Saveta za štampu, prvog samoregulatornog tela u medijskoj sferi u Srbiji. Osnivači Saveta za štampu – Asocijacija medija, NUNS, UNS i Lokal Press će već do kraja januara delegirati svoje predstavnike u Upravni odbor Saveta i u komisiju za žalbe. Paralelno sa ovim biće raspisan i konkurs za predlaganje tri predstavnika javnosti za članstvo u Upravnom odboru i komisiji za žalbe. Osnivači su uvereni i u nastavak saradnje sa vladom Norveške i norveškim Savetom za štampu, koji su izrazili spremnost da projekat u razvojnoj fazi podrže organizaciono i finansijski. 


UNS DODELIO NAGRADE

Udruženje novinara Srbije dodelilo je nagrade za 2009. godinu. Milan Petrović i Miodrag Ilić dobitnici su nagrade za životno delo. Godišnja nagrada „Dimitrije Davidović“ pripala je Zoranu Stanojeviću, uredniku tv emisije „Oko magazin“, a dobitnici nagrade „Laza Kostić“ su Momčilo Petrović, novinar „Blica“ za reportažu, Miroljub Nićiforović, novinar „Večernih novosti“ za vest, Mihailo Medenica, novinar „Pressa“ za komentar i Aleksandar Stanković, fotoreporter „Alo“ za fotografiju. Nagrada „Žika M. Jovanović“ za doprinos istoriji štampe i novinarstva pripala je Predragu Pejčiću za knjigu „Srpske novine Dimitrija Davidovića“. Zlatnu povelju UNS-a za doprinos razvoju ove profesionalne novinarske organizacije dobio je Ranko Babić. Nagrade su uručene 22. decembra na dan UNS-a.


URUČENA PRIZNANJA NAJPLEMENITIJIMA

Priznanja za "Najplemenitiji podvig godine", koja poslednjih 47 godina dodeljuje list "Večernje novosti" (član Asocijacije medija), uručena su na svečanosti u Skupštini grada Beograda.
Zlatna plaketa za dečji najplemenitiji podvig godine uručena je 14-godišnjoj Ivi Nikolić iz Niša, a Zlatna plaketa za kolektivni najplemenitiji podvig, pripala je vatrogascima iz Užica. Na svečanosti u Skupštini grada uručena je i Zlatna plaketa za pojedinačni "Najplemenitiji podvig" Vladimiru Bradiću (24), a Zlatna plaketa za najplemenitiji podvig, posthumno je pripala policajcu iz Novog Sada, Vladimiru Grandiću.
Zlatna plaketa za životno delo dodeljena je preminuloj slikarki Olji Ivanjicki,
Specijalne plakete uručene su Radetu Obućini , Miljki Udovičić, Dragoljubu i Milanu Simiću


TELEKOM SRBIJA NAJBOLJA KOMPANIJA U SRBIJI

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je najbolja kompanija u 2009. godini, prema mišljenju građana, a prema rezultatima istraživanja koje su sproveli „Medijum Galup“ i „Blic“. Telekom Srbija, je osim nagrade za najbolju kompaniju, dobio i prvu nagradu u kategoriji društvena odgovornost.
Gospodin Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija je prilikom uručenja nagrade izjavio: “Kako je rekao naš prvi demokratski premijer Zoran Đinđić, Srbiji će biti bolje kada u njoj bude poslovalo oko deset svetskih kompanija i zato mi je drago što se to i ostvaruje. Posebno je zadovoljstvo kada za konkurente imate renomirane svetske kompanije, a uspevate da zadržite vodeću poziciju. Ponosan sam što „Telekom“ tokom protekle godine nije morao da ugasi nijedno radno mesto i vrati dugove koji nisu bili mali“.
Na listi nagrađenih kompanija u anketi Blica, našle su se kompanije: Coca Cola u kategoriji Opšti ugled u javnosti i oglašavanje, Elektroprivreda Srbije u domenu brige o zaposlenima i privlačnosti zaposlenja i Bambi u kategoriji najbolji kvalitet proizvoda i usluga.


2010. – GODINA EKOLOGIJE U DELTA HOLDINGU

Podižući svoje društveno odgovorno poslovanje na još viši nivo, Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) je celokupno obeležavanje novogodišnjih praznika prilagodio konceptu CSR (korporativne društvene odgovornosti), a 2010. godina proglašena je za godinu ekologije u kompaniji.
Kalendar Delta Holdinga za 2010. godinu koncipiran je kao poziv na ekološku odgovornost. Sadrži 12 saveta za ekološki bolju 2010. godinu, odštampan je u minimalnom tiražu i na ekološkom recikliranom papiru. Sva papirna galanterija, rokovnici, planeri, kao i CSR izveštaj, takođe su odštampani u limitiranom broju primeraka i na papirima dobijenim recikliranjem. Delta Holding kao i njene članice promenile su standardno uređenje svečane novogodišnje rasvete. Potrošnja energije za dodatno osvetljavanje centralne poslovne zgrade smanjena je čak četiri puta.
U skladu sa najnovijim svetskim otkrićima i praksom koju najavljuje Evropska unija, posebnu pažnju u idućoj godini Delta Holding će pokloniti akcijama za zaštitu životne sredine, pod sloganom – Delta Holding, Sasvim EKOlogično.


IZUZETNI USPESI HEMOFARMA U 2009. GODINI

Koncern "Hemofarm" iz Vršca (pridruženi član Asocijacije medija), dobitnik SIEPA nagrade  za najboljeg izvoznika u oblasti osvajanja novog tržišta tokom 2009. godine, uložio je devet miliona evra u renoviranje pogona infuzionih rastvora, čime je proizvodnja povećana za više
od dva puta. Od sada će godišnjA proizvodnja biti 65 miliona boca, a polovina je namenjena izvozu. To je "Hemofarm" svrstalo među prvih pet najvećih evropskih proizvođača infuzionih rastvora. Svi procesi su usklađeni sa najvišim evropskim GMP standardom, a mašine, na pet linija, opremljene su najsavremenijim, potpuno automatizovanim sistemima za formiranje, punjenje i zatvaranje polulitarskih boca. - Naša kompanija je upravo u teškoj 2009. godini postigla ukupan rast od sedam odsto, a izvoz je porastao za 25 procenata. U ukupnom prihodu, izvoz učestvuje sa 55 odsto, sa pozitivnim saldom od 100 miliona evra između izvoza i uvoza - rekao je Miodrag Babić, predsednik koncerna "Hemofarm". - Predlažemo da Vlada Srbije, u cilju smanjenja trgovinskog deficita, razradi sistem mera podsticaja i podrške, čemu bismo rado dali svoj doprinos. Otvaranju najsavremenijeg pogona u ovoj oblasti prisustvovao je i Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije, koji je naglasio da država pridaje veliki značaj izvozu. Prva industrijska proizvodnja infuzionih rastvora na našim prostorima počela je pre tri i po decenije, upravo u "Hemofarmu".


DODELJENA NAGRADA „ZORAN MAMULA“

B92 je, poslednjih dana protekle godine predstavio rezultate konkursa "Zoran Mamula" i dodelio nagradu za radijski prilog u kategoriji reportaža, izveštaj ili intervju emitovan tokom 2009. Autor ovogodišnjeg nagrađenog rada pod nazivom “Medom protiv mraka“ je Milka Domanović (1986) iz Čačka, studentkinja završne godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Milka Domanović osvojila je nagradu za reportažu o slepoj deci iz doma Veljko Ramadanović u Zemunu koju je nazvala "Medom protiv mraka".


PROMOVISAN „VIPER“ PRVA CELEBRITY SOCIJALNA MREŽA.

Poslednjih dana protekle godine kompanija „Future Media“ čiji osnivači su Color Press Group i McCann Erickson PR (obe kompanije su članice Asocijacije medija) promovisana je prva srpska celebtity internet mreža. Novi internet projekat možete da pronađete na internet adresi www.viper.co.rs a u njegov rad već se aktivno uključilo više od 65 poznatih ličnosti iz sveta estrade, šou biznisa, mode...


U ANKETI "STATUSA": "BLIC" NAJBOLJE NOVINE

Prema rezultatima osme ankete magazina „Status”, u kojoj su učestvovali novinari iz 40 redakcija, „Blic” je zauzeo prvo mesto jer „uspeva da bude drugačiji, da donese novu, proverenu informaciju i sagleda stvari iz drugog ugla”. Druga je „Politika”, a treći list „Danas”.
Posle B92, među TV stanicama slede Studio B i RTS, a među radijskim Studio B i Radio Beograd 1. Osim b92.net, među medijskim sajtovima zapaženi su i blic.rs i rts.rs.
Najbolji novinar u 2009. godini je Brankica Stanković („Insajder”), druga je Danica Vučenić („Kažiprst”), a treći je urednik lista „Danas” i kolumnista „Statusa” Zoran Panović.
TV lice godine je Olja Bećković, sledi Ivon Jafali (Studio B), a treće mesto ravnopravno su podelili Jovan Memedović (RTS) i Goran Dimitrijević (B92). Najbolja TV emisija je „Utisak nedelje” (B92), ispred „Insajdera” (B92) i trećeplasiranih „Kvadrature kruga” (RTS) i „Intervjua sa Jugoslavom Ćosićem” (B92), a trojac sa Radija B92: „Kažiprst”, „Dizanje” i „Peščanik” vodeći su u kategoriji najboljih radijskih emisija.
Tekst godine u pozitivnom smislu nije izdvojen, a najviše ocene dobile su kolumne Dragoljuba Petrovića („Danas”), te tekstovi Zorana Pavića („Status”) i Zorana Panovića („Danas”).


PRIZNANJE ZA APOTEKU „BEOGRAD“

Apoteka „Beograd“ (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je nagrade za izuzetnost u poslovanju u 2009. godini, koju dodeljuje International Trade Liders Club koji okuplja više od 7.000 kompanija iz 110 zemalja.
Dodela nagrade održana je u Madridu. Za  Apoteku „Beograd“  nagradu, zlatnu statuu International Award for Excelence in Product and Services, primila je Mag. farm. Olivera Gordić direktorka Apoteke „Beograd“ kojoj je pripala i zlatna medelja New Milenijum Award za poslovnu izvrsnost generalnog menadžera.
Prilikom dodele nagrada direktor Apoteka Beograd predstavila je ustanovu i istakla najvažnije poslovne uspehe: finansijske pokazatelje uspeha, unapređenje kvaliteta poslovanja uvođenjem novih Integrisanih sistema ISO standarda, Data matrix brze obrade recepata i ostalih rezultata iz oblasti farmaceutske delatnosti.


TV „FOKS” PRODAT ZA JEDAN DOLAR

Savet RRA je odobrio zahtev Televizije „Foks“ za promenu vlasničke strukture, pa će ubuduće tom medijskom kućom, upravljati grčka TV „Antena“ kao vlasnik 49 odsto kapitala i to ne direktno, već preko firme čiji je osnivač, a 51 procenat vlasništva preuzeće jedna beogradska kompanija. Komentarišući navode nekih medija da je vlasnik „Antene“ Minos Kirjaku kupio „Foks“ za jedan dolar i obavezao se da preuzme dug koji se procenjuje na 5,6 miliona evra, predstavnik RRA Goran Karadžić naglašava kako se RRA postarao da promenom imovinske strukture ne dođe do nedozvoljene medijske koncentracije i da transparentnost kapitala bude proverljiva, te da udeo u kapitalu „Foksa“ ne dobije neka ofšor ompanija, kojoj se ne zna vlasnik.


DALJA TRANSFORMACIJA MEDIJA U DRŽAVI

Pomoćnica ministra kulture za informisanje Nataša Vučković Lesendrić najavila je krajem protekle godine da će u 2010. biti usvojena Strategija razvoja i nastavljena transformacija medija u Srbiji. „Očekujemo da će Vlada predložiti Skupštini u toku naredne godine novi zakon o Tanjugu, poništiti postojeći i doneti novu uredbu o Radio Jugoslaviji i o Jugoslovenskom pregledu“, rekla je pomoćnica ministra Vučković Lesendrić. Ministarstvo kulture očekuje takođe da se pred parlamentom nađu i izmene i dopune Zakona o radiodifuziji i Zakon o nedozvoljenom objedinjavanju i transparentnosti vlasništva javnih glasila, najavila je Vučković Lesendrić


IZABRANI ČLANOVI SAVET RRA

Skupština Srbije izabrala je tri člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA). Izabrani su Goran Karadžić na predlog Skupštine Vojvodine i Svetozar Stojanović na predlog Konferencije univerziteta. Na predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica za člana Saveta RRA izabran je episkop Porfirije Perić.


MAĐAR SO OBELEŽIO 65 GODINA POSTOJANJA

Jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Vojvodini, Mađar So, obeležio je 65 godina postojanja. Tim povodom, direktor Rudolf Mihok ističe da je list uspeo da preživi teške dane, uprkos tome što je u ovoj godini veću pomoć dobio od Republike Mađarske, nego od Vlade Srbije i od Vojvodine. Glavni urednik Čaba Preoburger ukazao je na tri glavna cilja u naredne četiri godine: poboljšanje komunikacije unutar novosadskog, subotičkog i senćanskog dela redakcije, povećanje broja čitalaca, kao i vraćanje starog ugleda Mađar Soa.
UBIJENO 137 NOVINARA TOKOM 2009. GODINE

Prema podacima koje je saopštila Internacionalna federacija novinara (IFJ) protekla 2009. godina jedna je od najcrnjih godina kada je u pitanju sigurnost novinara i ostalog medijskog osoblja. Ubijeno je čak 137 novinara i saradnika medijskih kuća, a da čak 113 ubistava nije ni procesuirano. Prema podacima ove organizacije najopasnije zone za rad novinara bile su na Filipinima, u Meksiku i Somaliji.


EVROPA: PAD PRIHODA OD OGLASA I TOKOM 2010. GODINE

Oglasna kriza na evropskom tržištu, prema prognozama stručnjaka, neće biti iskorenjena  tokom 2010. godine. Prognozeri tvrde da će evropski mediji tokom 2010. godine zabeležiti prosečan pad prihoda od oglasa od oko 0,4 odsto, a da se blagi porast može očekivati tek 2011. godine. Svi se, međutim, slažu da je pad prihoda od 0,4 procenta pravi uspeh u odnosu na prošlogodišnji prosečni pad od čak 11,9 odsto. Predviđa se da će evropskim štampanim medijima tokom 2010. godine pripasti oko 27,9 procenata oglasnog kolača.


FEISBUK NA VRHU

Socijalna mreža Facebook najpopularnija je mreža među Amerikancima koji komuniciraju preko Interneta. Prema istraživačkim podacima na pretraživanje preko ovog portala otpada 1,09 svih zahteva, na drugom mestu je MySpace sa 1,02 odsto, Yahoo je na trećem mestu sa 0,95 procenata.


NOVI OGLASNI TV PAKET ZA JUGOISTOČNU AZIJU

Grupa od šest emitera tv programa iz Jugoistočne Azije objavila je da je formirala novi oglasni paket za potencijalne oglaživače. Reč je o paketu koji oglašivačima omogućava tv auditorijum od 500 miliona gledalaca u regionu Jugoistočne Azije. „Smart Aliance“ formiranu tokom 2009. godine čine emiteri iz Singapura, Tajlanda, Indonezije, Malezije, Filipina i Vijetnama


AMERIKANCI SVE DUŽE NA INTERNETU

Odrasli korisnici Interneta u Sjedinjenim Američkim Državama, prema rezultatima najnovijih istraživanja, provode čak 13 sati nedeljno pretražujući Internet. Ovo je skoro duplo više vremena u odnosu na podatke iz 1999. godine. Prema istom istraživanju tokom 2009. godine čak 76 odsto američkih domaćinstava je bilo priključeno na Internet, dok je ovu vrstu komunikacije 2005. godine imalo „samo“ 66 odsto američkih domaćinstava. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!