Januar, 2005 No. 2

pomogao                                 IZDAVAČI I TRGOVCI ZAJEDNO O PRIMENI PDV

Novinski izdavači i prodavci štampe biće u ovoj godini u težoj ekonomskoj situaciji jer će morati da plaćaju porez na dodatu vrednost, a već godinu i po dana bili su oslobođeni plaćanja poreza na promet. Ova nova dažbina verovatno će doprinati da se povećaju cene dnevne i periodične štampe – konstatovano je na zajedničkom skupu, koji je 28. decembra organizovala Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija. Cilj ovog sastanka, gde je prisustvovao i predstavnik Poreske uprave u Ministarstvu finansija, Slavko Pavlović, bio je da se što bolje utvrdi procedura obračuna i prijave PDV.
Osnovni zaključak sa ovog skupa je da će i distributeri i izdavači ubuduće morati daleko brže i preciznije da razmenjuju podatke o prodaji kako se državi ne bi plaćale i veće obaveze (na primer za neprodatu štampu) nego što je zakonom propisano. Utisak je, međutim, da bi u najskorije vreme trebalo poboljšati i precizirati međusobne ugovorne obaveze izdavača i prodaje. Dogovor je, takođe, da se posle prvih iskustava u primeni zakona o PDV organizuje novi sastanak sa predstavnicima Ministrstva finansija, kako bi se otklonile eventualne negativne posledice i opterećenja koje ovaj zakon može da prouzrokuje za novinsko-izdavačku delatnost.
Ovo je inače bio jedan u nizu sastanaka koje je Asocijacija medija organizovala povodom uvođenja PDV, a pored ostalih glavne urednike i direktore štampanih medija primio je u decembru i ministar finansija, Mlađan Dinkić sa svojim saradnicima.


DOBRO INFORMISANJE ZA USPEŠNO POSLOVANJE

Generalni direktor nacionalne avio-kompanije, «JatAirways» Aleksandar Milutinović priredio je 22. decembra u Asocijaciji novinskih izdavača i elektronskih medija radni ručak za glavne urednike i direktore medija, članove ove asocijacije. Bila je to prilika da se predstavnici medija upoznaju sa poslovanjem ove renomirane kompanije u protekloj godini, kao i sa planovima za naredni period. U toku susreta bilo je reči i o potrebi da se javnosti i ubuduće pruže što kvalitetnije informacije o poslovnim aktivnostima «JatAirwaysa» i avio saobraćaja u celini, koji predstavlja jednu od značajnih privrednih delatnosti i ujedno direktno povezuje našu zemlju sa svetom.


«HEMOFARM» ZAHVALJUJE MEDIJIMA

U znak uspešne saradnje sa medijima i ukupno veoma uspešnog poslovanja u protekloj godini, predsednik «Hemofarm koncerna» iz Vršca, gospodin Miodrag Babić priredio je u Asocijaciji novinskih izdavača i elektronskih medija prijem za glavne urednike i novinare koji prate ovu oblast.
Zahvaljujući se novinarima i medijima na dosadašnjoj saradnji gospodin Babić je izrazio uverenje da će se odnosi i ubuduće razvijati i unapređivati, što je za ovu renomiranu kompaniju od izuzetnog značaja. Predsednik «Hemofarma», inače pridruženog člana Asocijacije medija, poželeo je svojim gostima sve najbolje i čestitao nastupajuće praznike.


»VREME» PROGLASILO LIČNOST GODINE

Nedeljnik "Vreme" proglasio je za ličnost 2004. godine ministra SCG za ljudska i manjinska prava Rasima Ljajića, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom. Ljajić je izabran zbog doprinosa unapređivanju društvenih institucija, što je bio jedini kriterijum uredništva "Vremena" za izbor ličnosti godine, saopštio je taj nedeljnik.


URUČENE NOVINARSKE NAGRADE

Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležilo je 22. decembra 123 godine od osnivanja redovnom skupštinom i uručenjem nagrada najuspešnijim novinarima. Nagradu za životno delo dobio je veteran novinarstva i jedan od osnivacca Radio-televizije Beograd Igor Holotkov, prvi TV izveštač iz savezne skupsstine i urednik TV Beograd više od četvrt veka. Nagradu "Dimitrije Davidović" za uređivanje dobio je glavni i odgovorni urednik dnevnika "Blic", Veselin Simonović, dok je specijalna nagrada za negovanje analitičkog novinarstva i kulture dijaloga u dnevnoj štampi dodeljena glavnom i odgovornom uredniku "Danasa" Grujici Spasoviću.
Za publicistiku i istoriju novinarstva nagrađeni su istoričar Života Đorđević i reditelj Miroslav Jokić, a godišnju nagradu Zlatna povelja za razvoj novinarske organziacije dobio je Rade Glušica iz Inđije.


MEĐU NAGRAĐENIM NEMA NAJBOLJEG

Nagrada za posebna dostignuća u radio novinarstvu "Zoran Mamula" za 2004. godinu nije dodeljena, jer nijedan pristigli rad nije ispunio neophodne kriterijume, saopštio je 24. decembra žiri te nagrade RTV B92.
Žiri je odlučio da novčani deo nagrade podele četiri autora. Novčana nagrada uručena je novinaru Radija 202 Ani Manojlović za priču o starom mostu u Mostaru, Klari Klajnc za reportažu o porodičnom nasilju u Somboru, kao i novinaru Radija Slobodna Evropa, Dejanu Raduloviću za priču o porodici koja je godinama živela u kapeli jedne crkve i novinaru Radija Pirot Emiliji Lilić za reportaže o problemima običnih ljudi.


SUSRET PRED JUBILEJ “GALENIKE”

Generalni director “Galenike AD” Dragan Stipčić sastao se sa glavnim urednicima i direktorima medija na radnoj večeri u sedištu Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija. Ovo je bila prilika da se istaknuti predstavnici medija upoznaju sa trenutnim stanjem u ovom farmaceutskom gigantu, kao i sa poslovnim planovima za 2005. godinu. Direktor Stipčić upoznao je svoje goste i sa programom obeležavanja 60-godišnjice postojanja ove kompanije, koja će, nizom manifestacija, biti proslavljena u toku ove godine i zamolio ih da se aktivno uključe i putem medija bolje upoznaju javnost sa poslovnim aktivnostima “Galenike”.


PRESTAO DA IZLAZI «EKSPRES»

Dnevni list "Ekspres" više ne izlazi od 22. decembra iz tržišnih razloga, saopštila je novinska kuća "Politika – novine i magazini". U saopštenju je navedeno da je tako odlučilo poslovno rukovodstvo, posle zaključka Upravnog odbora i saglasnosti oba osnivača te novinske kuće. "Presudilo je tržište» - kaže se u saopštenju «Posle uređivačkih posrtanja tokom 90-tih godina, list nakon 2000. godine, uprkos opsežnim merama sanacije, značajnim investicijama i uređivačkim naporima zaposlenih, nije uspeo da povrati čitaoce u promenjenom medijskom okruženju", saopšteno je. Svi zaposleni koji imaju ugovore o radu, svoj radnopravni status rešavaće u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.


Ministar kulture Dragan Kojadinović predviđa
POČINJE TEŠKA GODINA ZA MEDIJE

Ministar kulture i medija Srbije Dragan Kojadinović ocenio je 30. decembra da će 2005. godina biti "veoma trusna" za medijsku oblast, jer predstoji privatizacija državnih i lokalnih glasila, kao i suočavanje svih domaćih medija sa mogućom stranom konkurencijom. "Dovoljno je da nekoliko stranih kompanija dođe ovde, biće pravi cunami talas", rekao je Kojadinović u intervjuu agenciji Beta. Ministar je ocenio da će mnogi ostati bez posla, ne samo zbog privatizacije elektronskih i štampanih medija u vlasništvu države i lokalne samouprave, već i zbog poskupljenja produkcije usled zaštite autorskih prava i potrebe tehnološkog razvoja, kao i sređivanja "haosa u etru" primenom Zakona o radiodifuziji.
Kojadinovich je podsetio da zakonski rok od dve godine za privatizaciju štampanih lokalnih medija ističe 22. aprila 2005, ali nije isključio mogućnost izvesnog odlaganja, ako bude inicijativa.Učesnici tribine o predlogu Zakona o oglašavanju sugerišu poslanicima
PRE USVAJANJA - RAZBLAŽITI

Učesnici javne tribine o nacrtu zakona o oglašavanju (reklamiranju) zaključili su 27. decembra da je taj propis potrebno što pre usvojiti, kao i da je predlog zakona, koji je vlada dostavila Skupštni Srbije, restriktivan, da ne odgovara potrebama prakse i da je opasan po medije, a pritom ne štiti ni prava potrošača. Najspornije tačke nacrta su reklamiranje duvanskih i alkoholnih proizvoda, pozitivna diskriminacija Radio-televizije Srbije, kao budućeg javnog servisa pri oglašavanju (reklamiranju), zaštita prava potrošača i zaštita javnog interesa, a konstatovan je i problem sprovođenja zakona.
Predstavnici komercijalnih medija zatražili su da se ustupci učinjeni RTS-u prošire i na privatne medije. Iako su mnogi učesnici tribine ocenili da je za korigovanje predloga već kasno, predstavnik skupštinskog Odbora za trgovinu pozvao je prisutne da se pridruže poslanicima kada Odbor bude razmatrao zakon u skupštini, da učestvuju u raspravi i svojim predlozima doprinesu poboljšanju zakona.


RODOLJUB ŠABIĆ - POVERENIK ZA INFORMACIJE

Skupština Srbije izabrala je 22. decembra bivšeg visokog funkcionera Socijaldemokratske partije Rodoljuba Šabića za Poverenika za informacije od javnog značaja. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji prvi put daje dodatna prava građanima i obavezuje državne organe da daju informacije o svom radu, usvojen je 13. novembra.
Poverenik je izabran na period od sedam godina i sa pravom reizbora. On može da bude smenjen na predlog jedne trećine poslanika, ali njegov mandat ne prestaje, prestankom mandata parlamenta. Njegova obaveza je, pored ostalog, da izda priručnik kojim će se građanima objasniti koja su njihova prava pred organima vlasti.


ŠEST DECENIJA «MAĐAR SOA»

Novosadski list "Mađar so", jedini dnevnik na mađarskom jeziku u SCG, obeležio je 21. decembra 60 godina postojanja svečanom akademijom u Novosadskom pozorisstu, ali je deo redakcije bojkotovao tu proslavu, nezadovoljan poslovnom politikom te medijske kuće.
Deo redakcije "Mađar soa", koji je bojkotovao svečanost, organizovao je u prostorijama lista simboličnu proslavu i optužio rukovodstvo da je dovelo tu medijsku kuću do ivice finansijske propasti. Zaposleni su rekli agenciji Beta da su im plate niske i da kasne dva meseca, kao i da je rukovodstvo lista raskinulo ugovor sa distributerima štampe, tako da građani nemaju gde da kupe list. "Mađar so" je prvi put štampan 24. decembra 1944. godine.


JUBILARNI IZVEŠTAJ AUDIO SERVISA «BETE»

Izveštajem dopisnice Bete Tanje Paunić-Vujić iz Madrida o poseti španskog princa Felipea Beogradu, Audio servis Bete obeležio je 23. decembra jubilej - 100.000 emitovanih audio izveštaja. Od avgusta 1994. godine i prvog emitovanog audio izveštaja Željka Bajića iz Moskve, novinari Bete napravili su više od 20.000 izveštaja iz svetskih prestonica, ali i sa najopasnijih mesta, gde su bili ratni sukobi. Agencija Beta danas ima 26 dopisnika iz inostranstva i oko 50 dopisnika iz SCG.


ČETVRTA TELEVIZIJA U LOZNICI

Privatna televizija "Maksi" iz Loznice počela je da emituje eksperimentalni program. To je četvrta televizijska stanica u Loznici, posle LTV, TV 2000 i TV Podrinje. Vlasnik TV "Maksi" Miodrag Ninković rekao je 24. decembra da će ta stanica emitovati muziku, filmove i razne priloge, mahom o poljoprivredi. Ninkovich je najavio i direktne prenose svadbenih svečanosti, ispraćaja u vojsku, rođendana i slično.


PROTIV NOVINARA 300 TUŽBI

Povećanje broja tužbi protiv medija i novinara jedna je od karakteristika medijske situacije u Srbiji i u 2004. godini, pokazuju podaci Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Prema podacima NUNS-a, najmanje 300 sudskih postupaka je u toku protiv novinara i medija, a više desetina njih pokrenuto je 2004. godine.


Kandidovanje za usavršavanje novinara još traje
NA TRENING I PREKO OKEANA

Program razmene i treninga za novinare, urednike i menadžere iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije i SCG, biće održan u martu i aprilu u SAD. Rok za prijavljivanje je 1. februar. Program je organizovao Biro za obrazovanje i kulturu pri Ministarstvu inostranih poslova SAD.
Administriranje programa, uključujući i boravak u SAD, povereno je Međunarodnom odboru za istraživanje i razmenu (IREX). Program je otvoren kako za kandidate koji govore engleski, tako i za one koji ga ne govore.
Učesnici programa će provesti četiri dana u Vašingtonu i dve do pet nedelja na praksi u američkim medijima. Prva grupa (kandidati koji govore engleski) boraviche u SAD-u tokom marta, a druga (kandidati koji ne govore engleski) tokom aprila ove godine. U septembru će biti organizovana završna konferencija u Sofiji. Ambasada SAD odabraće četiri kandidata iz Srbije (dva kandidata koji govore engleski jezik i dva kandidata koji ne govore engleski jezik). Formulare je moguće preuzeti sa sajta Medija centra: www.mediacenter.org.yu.


NOVI PRIRUČNIK ZA POČETNIKE

Beogradski Medija centar, u saradnji sa IREX ProMedia, objavio je knjigu "Kako pisati za novine", namenjenu početnicima. Knjiga sadrži informacije o javnom jeziku, koje se ne mogu dobiti tokom redovnog obrazovanja, saopštio je Medija centar.


NASILJE NA KOSOVU - NAJINTERESANTNIJE

Najveću pažnju posetilaca sajta agencije Beta (www.beta.co.yu) u 2004. godini izazvali su nasilje na Kosovu i izveštaj nezavisne komisije o pogibiji gardista u Topčideru. Sajt je 18. marta, dan posle nasilja na Kosovu, zabeležio 330.000 ulazaka, dok je na dan prezentacije izveštaja o pogibiji gardista 14. decembra zabeleženo oko 65.000 ulazaka. Među deset najfrekventnijih dana bili su i predaja Milorada Ulemeka 2. maja, konstituisanje Skupsstine Srbije 27. januara i lokalni izbori 19, odnosno 20. septembra. Betin sajt je u 2004. godini imao oko 22 miliona ulazaka, koje je ostvarilo 1.001.900 postilaca.AMERIKANCI KUPILI KABLOVSKI SISTEM

LJUBLJANA - Američka kompanija "Junajted global kom" novi je vlasnik najvećeg slovenačkog kablovskog operatera, "Telemaha". Dosadašnji vlasnici "Telemaha", investicioni fond EMP, preduzeće BTC, "Gorenje", Slovenske železnice i porodica Meglič prodali su sve svoje deonice američkoj kompaniji za oko 71 milion evra. "Izuzetno smo zadovoljni što smo dobili novog strateškog vlasnika, koji će unaprediti tehnološki razvoj, strategiju razvoja telekomunikacija i usluga naše kablovske mreže", rekao je direktor "Telemaha" Vojko Rovere.


REPRESIJA UMESTO RASPRAVE

PARIZ - Novim zakonom protiv diskriminacije, Francuska je 22. decembra zvanično zabranila seksistički i homofobični govor, ali su crkva i medijske organizacije izrazile strahovanje da će tako biti ograničena sloboda izražavanja. Konzervativna većina u gornjem domu parlamenta podržala je zakon, prethodno usvojen u Nacionalnoj skupštini. Zakonom se određuje da će izazivanje mržnje ili nasilja nad pojedincem na osnovu seksa, ili seksualne orijentacije biti kažnjivo jendogodišnjim zatvorom i novčanom kaznom od 45.000 evra.
Vlada je izradila nacrt zakona nakon što su napadači polili jednog mladića benzinom i zapalili ga, nanevši mu teške telesne povrede. Medijske organizacije upozorile su da bi zakon mogao da dovede do samocenzure novinara, koji će strahovati od kazni ukoliko slobodno govore i pišu. Reporteri bez granica saopštili su da "društvo napreduje ka toleranciji... preko slobode govora i rasprave, a ne putem represija".


«SLOBODNA EVROPA» SELI ZA TRI GODINE


PRAG - Američki radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda ostaće u zgradi u centru Praga do kraja 2007. godine, odlučila je 22. decembra češka vlada. Radiju će biti produžen ugovor na još tri godine o zakupu zgrade nekadašnjeg federalnog čehoslovačkog parlamenta. Ovo zdanje je ocenjeno rizičnim po bezbednost. Do 2008. godine radio Slobodna Evropa bi trebalo da se preseli u novu zgradu koja može biti bolje obezbeđena i koja neće predstavljati rizik za građane Praga, turiste i zaposlene u toj američkoj radio-stanici.


BOŽIĆNI «BILD» BEZ LOŠIH VESTI

HAMBURG - Najprodavaniji nemački list "Bild" štampao je, povodom Božića, u izdanju od 24. decembra, samo dobre vesti. Odustavši od svoje dnevne porcije priča o zločinima, korupciji i morbidnostima, list, čiji je dnevni tiraž oko 12 miliona primeraka, objavio je, između ostalog, i naslov "Danas nema tiketa za parking - čuvari imaju slobodan dan", a obavestio je čitaoce i da evro drži rekord u odnosu na dolar, da ljudi troše više, a zdravstveno osiguranje pojeftinjuje, dok je broj milionera porastao na 1,6 miliona sa 1,1 milion 1998. godine. Taj tabloid našao je dobre vesti i u inostranstvu, između ostalog: da je uhvaćen pljačkaš u Zagrebu, koji je uvek bio ljubazan prema žrtvama.


NOVINARI KRITIKUJU VLASNIKA

BUKUREŠT - Više od sto rumunskih novinara i građana protestovalo je 27. decembra u Bukureštu zbog smenjivanja glavnog urednika uticajnog dnevnika "Evenimentul Zilei". Novinari su protestovali ispred Ambasade Švajcarske u Bukureštu, jer je švajcarska kompanija "Renžije" vlasnik tog lista.
Novinari su u otvorenom pismu naveli da je glavni urednik lista Dan Turturika smenjen zbog beskompromisnog izveštavanja, što je razljutilo vladine zvaničnike i biznismene u Rumuniji. Vlasnici lista su tada optužili Turturiku (35) za propuste u uređivačkoj politici, a za novog urednika imenovali su Razvana Joneskua, nekadašnjeg urednika u državnom dnevniku "Žurnalul".


»KOMERSANT» PLATIO ODŠTETU BANCI

MOSKVA - Moskovski nezavisni denvnik "Komersant" osuđen je na novčanu kaznu od deset miliona rubalja (264.000 evra), na ime odštete za povredu ugleda jedne od najvećih ruskih banaka "Alfa" banke. Kazna je odlukom apelacionog suda smanjena na taj iznos, a prvobitna je bila 8,5 miliona evra. "Komersant" je kažnjen zbog serije tekstova o ruskom bankarskom sektoru, objavljenih u julu prošle godine.


DONATOR «REPORTERA BEZ GRANICA»

PARIZ - Muzičar Džon Liips odlučio je da deo prihoda od prodaje svog novog CD-a pokloni međunarodnoj organizaciji za zaštitu novinara «Reporteri bez granica» (RSF), čije je sedište u Parizu. I italijanski proizvođač i dizajner nameštaja Dedar pomogao je RSF-u sa 48.500 evra, organizujući aukciju u Parizu. RSF je godišnji izveštaj o stanju medijskih sloboda u svetu za 2004. godinu objavio 4. januara.STOTI KANAL MTV-A

NJUJORK - Televizijska mreža MTV u februaru će pokrenuti stoti kanal, koji će ujedno buti prvi sa sedištem u Africi. Od stotinu mreža širom sveta, 43 su varijacije MTV-a, poput nove afričke TV mreže MTV Bejs, ogranka evropskog kanala koji najveću pažnju posvećuje urbanoj muzici. Program MTV-ija prati oko 80 odsto gledalaca izvan SAD.JOŠ JEDAN TABLOID

Izdavačka kuća «Siddojče ferlag» planira da ove godine izda tabloid. Ciljna grupa su mladi čitaoci. Test planiranog formata je uspeo, ali se rade još neke dorade, kaže glavni urednik novina Hans-Verner Kilc. Radni naslov je «SZ 2». Originalan je po stilu i trebalo bi da bude čitan, nadaju se izdavači.


«NEWS» SE ŠIRI

Izdavačka grupacija «Handelsblatt» širi prodajno područije za novi dnevni tabloid «News». Mnoge regionalne idavačke kuće žele kooperaciju, a upitnik za čitaoce pokazao je pozitivno interesovanje, tvrdi šef izdavača Herald Mise.
Pored toga, «Handelsblatt» testira na tržištu i večernje izdanje ovog tabloida «News am Abend». Najpre će se pojaviti po aerodromima i železničkim stanicama. Ove novine se mogu kupiti na kioscima od 16 časova i koštaju 30 centi. Kupci dnevnog privrednog lista «Handelsblatt» posle 16 časova dobijaju tabloid besplatno. Do sada je «News am Abend» izlazio u posebnim prilikama za putnike «Lufthanze».NOVINE ZA SLUŠANJE

Od 6. decembra prošle godine, dnevnik «Handelsblatt» se može kupiti i na audio kaseti. Tako se sutrašnje vesti mogu čuti u ponoć. Audio verzija dnevnika traje 20 minuta i donosi najvažnije vesti sa prve strane, odnosno informacije iz oblasti politike i privrede, preduzetništva i tržišta, kao i fnansiske novosti. Osim toga nudi se i uvodnik, dva komentara i portret dnevno aktuelne ličnosti.
ADAC IZDAJE PUTNIČKI MAGAZIN

Licencno izdanje engleskog magazina «Staf» («Stuff») pojavilo se i na nemačkom jeziku prvog decembra. Teme ovog prestižnog magazina su ekskluzivni automobili, mobiln telefoni i kompjuteri i druge tehničke novosti, a prvi broj nemačkog izdanja štampan je u tiražu od 100 hiljada primeraka i košta 4,50 evra.
«KIKER-SPECIAL» U FRBRUARU

Sportski magazin «Kicker» (Olympia-Verlag) izdaće 9. februara specijalno izdanje «Kicker Special Formula 1 -2005». Planirani tiraž ovog specijalca je 220 hiljada primeraka, a cena 4 evra. U ovom magazinu biće predstavljene sve ekipe, bolidi i sve staze na kojima će biti održane ovogodišnje trke formule 1.
«AUTO BILD» U KINI

Izdavač «Aksel Špringer AG» zaključio je dva ugovora sa kineskim izdavačima. Kineska kuća «Hangzhou Publishing House» planira da na kinesko tržište izbaci licencno izdanje «Auto Bilda». Još nije poznato koliki će biti početni tiraž ovog časopisa.
«SUPER TV» OD JANUARA U «GONGU»

Televizijski list »Super TV» od januara ne izlazi više u okviru «Burde», već iz «Gong – Ferlaga» iz Minhena. Razlog promene izdavača je, po rečima glavnog urednika Johana Volfa, rast cena na tržišti TV časopisa. U porodici «Gong» časopis će se, prema mišljenju urednika, bolje plasirati na tržištu.
UDVOSTRUČEN TIRAŽ

Časopis «Essen und Trinken für jeden Tag», koji izdaje kuća «G+J» po izveštajima zvanične agencije «IVW» dostigao je u novembru 2004 godine tiraž od 300 hiljada primeraka, što je dvostruko više no kad je startovao, jula 2003. godine. sadržaj ovog izdanja posvećen je, kako i naslov govori – jelu i piću za svaki dan.RTL I ARD «NAJVAŽNIJI IMFORMATORI»

Među starijim gledaocima u Nemačkoj na prvom mestu po gledanosti nalazi se prvi program ARD. Anketa 1.700 izabranih, starijih od 14 godina pokazala je da 38 procenata smatraju da ih najbolje obaveštava ARD. Ako treba izabrati pet najgledanijih, onda su to: ARD, RTL, ZDF, Sat 1 i Treći program. Gledaoci do 29 godina starosti preferiraju program RTL, a zatim slede: Pro Sieben, ARD i MTV.«FOKUSOV» ZDRAVSTVENI KANAL NA «PREMIERI»

Redakcija časopisa «Fokus» i poslovodstvo televizijskog emitera «Premiere» dogovorili su pokretanje novog TV programa. Teme vezane za medicinu, kondiciju, rekreaciju, ishranu i lepotu biće na programi 24 časa u okviru paketa programa na «Premieri» od 1. juna ove godine. Program ide pod nazivom «Fokus Gesundheit».DNEVNE VESTI NA MOBILNOM TELEFONU

FAZ-Net, provajder «Frankfurter Algemainen Cajtunga» nudi korisnicima najnovije vesti, kao SMS poruke. Pretplata staje 1,99 evra nedeljno i podrazumeva sedam emitovanja. Moguće su i dodatne usluge, kao što je slušanje izabranog teksta - informacije. Svaki minut “preslušavanja” vesti plaća se 12 evro-centi.
Sličnu uslugu uvela je i redakcija «Vol strit žurnala». Uz nedeljno pretplatu od 3,99 dolara mogu se dobiti najnovije privredne i finansijske informacije.


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O.. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST