Februar, 2009 No. 98


POTPISAN OSNIVAČKI AKT SAVETA ZA ŠTAMPU

Predstavnici Asocijacije medija, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Udruženja novinara Srbije (UNS) i Lokal presa potpisali su u sedištu Asocijacije medija Osnivački akt Saveta za štampu. Dokument koji omogućava formiranje Saveta za štampu – tela koje će nadgledati poštovanje Kodeksa novinara u štampanim medijima. Osnivački akt su potpisali predsednica NUNS-a Nadežda Gaće, predsednik UNS-a Nino Brajović, predsednik Lokal presa Vlado Filipčev i predsednik UO Asocijacije medija Manojlo Vukotić. Savet za štampu, je nezavisno samoregulatorno telo koje će okupljati izdavače, vlasnike štampanih medija i profesionalne novinare. Potpisivanju Osnivačkog akta prisustvovali su i ambasador Norveške u Srbiji Hakon Blakenborg i šef Misije OEBS- u Srbiji Hans Ola Urstad. Šef misije u Srbiji Hans Ola Urstad istakao je da ovakav savet postoji u gotovo svim evropskim zemljama, i da će umnogome podići standarde novinarstva. Urstad je rekao da osnivanje ovog tela neće uvesti ni najmanju cenzuru u medije, već ukazivati na etičke i profesionane nepravilnosti.
Osnivanje Saveta dobilo je podršku i od norveške vlade čiji ambasador u Beogradu, Hakon Blankenborg ističe da slično regulatorno telo ima visok uticaj u Norveškoj.


ALEKSANDAR KONUZIN POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ambasador Ruske Federacije – Aleksandar Konuzin posetio je sedište Asocijacije medija. U neformalnom razgovoru sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća, okupljenih oko Asocijacije medija, praktično nije mimoiđena ni jedna od aktuelnih tema u odnosima dve zemlje. Pitanje Kosova, ekonomska kriza, kupovina NIS-a i poslovni potezi koje će povlačiti novi vlasnici, odnosi sa EU i NATO, potreba brorbe protiv pojave fašističkih ideja, rusko viđenje vlastitog imidža u srpskim medijima – bile su teme o kojima je Aleksandar Konuzin dugo i otvoreno razgovarao sa medijskim poslenicima. U ime ambasade Ruske Federacije Konuzin je obećao podršku i pomoć na planu uspostavljanja saradnje sa odgovarajućim medijskim asocijacijama u Rusiji.


ASOCIJACIJA MEDIJA SE OBRATILA MINISTRU KULTURE

Nakon dve sednice  Upravnog odbora Asocijacije medija na kojima je raspravljano o radnoj verziji nacrta Zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila i jednoglasnog zaključka da ponuđeni tekst nije prihvatljiv kao osnov za detaljnu raspravu o rešenjima koja bi trebalo da regulišu ovu oblast, Manojlo Vukotić, predsednik UO obratio se i pismom Nebojši Bradiću, ministru kulture. U pismo se, pored ostalog, kaže da bi se primenom predloženih odredbi, umesto pospešenja i boljeg funkcionisanja medija, njihov rad u značajnoj meri komplikovao i otežao a na velika vrata uvelo bi se prisustvo države u sferi koja se u svetu i u Evropi u izuzetno visokom procentu svodi na sferu samoregulacije.
U pismu se posebno ističe pitanje da li država, koja još uvek nema jasan stav u pogledu vlastitog vlasništva u medijima (TANJUG, Politika A.D., Politika novine i magazini, Radio Srbija, Studio B, Dnevnik, Kompanija Novosti, lokalni elektronski mediji) može insistirati na usvajanju zakona kojim se drastično ograničava pravo na privatno vlasništvo u medijima. Istovremeno, konstatuje se i da se država ne može ozbiljno odrediti prema vlasništvu u medijima i prema medijskoj industriji ako pre toga ne definiše Strategiju razvoja medijske sfere iz koje bi potom proistekao potpuno usaglašen “paket” medijskih zakona. U pismo se takođe navodi čitav niz primedbi na predložena rešenja i konstatuje da je “Upravni odbor Asocijacije  procenio da od ukupno 35 članova gotovo 26 su pogrešni! Tu, dakle, nema popravki - jer  je pristup pogrešan.
Na kraju ovog pisma Ministarstvu kulture je predlaženo  da se odmah zastane sa bilo kakvim daljim aktivnostima vezanim za pomenutu radnu verziju zakona i da se zajedno sa predstavnicima medijske industrije preciziraju i utvrde dalje aktivnosti vezane ne samo za izradu ovog već čitavog paketa medijskih zakona koji bi istovremeno ušli u odgovarajuću formalno pravnu proceduru.


NOVOSTI DODELILE NAGRADU “MEŠA SELIMOVIĆ”

Nagradu "Meša Selimović", koju po 21. put dodeljuju "Večernje novosti" (član Asocijacije medija), za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2008. godini,  podjednako su zaslužili romani "Sara" Petra Sarića, u izdanju Srpske književne zadruge i "Top je bio vreo" Vladimira Kecmanovića, u izdanju "Via print".Oba romana dobila su po 14 glasova članova Velikog žirija, koji je činilo 49 kritičara iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Niša, Užica, Kragujevca, Smedereva, Novog Pazara, Subotice, Mokrina, Zrenjanina, Sombora, Kosovske Mitrovice i Banjaluke.
Nagrada se sastoji od skulpture sa likom Meše Selimovića, Povelje i novčanog iznosa, a biće dodeljena na svečanosti 10. marta u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.


NATAŠA VUČKOVIĆ-LESENDRIĆ POMOĆNIK MINISTRA KULTURE

Odlukom Vlade Republike Srbije za pomoćnika ministra kulture zaduženog za medije imenovana je Nataša Vučković-Lesendrić. Ona u Ministarstvo kulture dolazi sa funkcije direktora štamparije APM Press. Pre toga bila je konsultant u poznatoj britanskoj konsultantskoj kući i u Svetskoj asocijaciji izdavača novina. Bila je angažovana za odnose sa javnošću u „Blicu“ (član Asocijacije medija), a angažovana je i kao asistent na Filosofskom fakultetu u Beogradu


NORVEŽANI PRIPREMAJU STUDIJSKU POSETU

Nakon informacije da su predstavnici Asocijacije medija, Lokal Presa, UNS-a i NUNS-a potpisali Osnivački akt Saveta za štampu stigao je poziv Norveškog saveta za štampu da predstavnici organizacija, koje će formirati Savet za štampu u Srbiji budu gosti norveških kolega. Studijska poseta biće realizovana od 27. do 29. aprila 2009. godine. Predstavnicima Asocijacije medija, Lokal presa, UNS-a i NUNS-a biće omogućeno da prisustvuju jednoj od sednica Norveškog saveta za štampu, da  čuju mišljenja svih članova ovog saveta o njegovom funkcionisanju i ulozi koju ima u medijskoj sferi Norveške, kao i da se susretnu sa predstavnicima vodećih norveških medija i medijskih organizacija sa kojima će razmeniti iskustva o samoregulaciji u oblasti medijske industrije. Vlada Norveške će organizaciono i finansijski pomoći rad Saveta za štampu u prvo vreme njegovog funkcionisanja. 


NAGRAĐENE NOVINARKE “POLITIKE”

Prvi laureati novoustanovljene nagrade za publicistiku „Desimir Tošić“ su novinarke „Politike“ (član Asocijacije medija) Aleksandra Petrović i Dorotea Čarnić, autorke trilogije „Proces KP 5/03, ubistvo Zorana Đinđića“. Nagradu dodeljuje Javno preduzeće „Službeni glasnik“ za publicističko delo, „koje afirmiše istinu, vrednosti i pozitivnu kritiku društva i vremena“.
Nagrada „Desimir Tošić“ dodeljuje se u dve kategorije – za najbolju knjigu objavljenu u 2008. godini iz oblasti publicistike i najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova u štampi i elektronskim medijima.


DIMITIRJU BOAROVU NAGRADA „JUG GRIZELJ“

Novinaru i publicisti Dimitriju Boarovu uručena je nagrada „Jug Grizelj“ za 2008, koja se dodeljuje za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu. Posle ceremonije u Medija centru, Boarov je rekao da je ponosan što je 40 godina opstao u novinarstvu pre svega kao „novinarski radnik u nepismenoj i surovoj sredini u kojoj se lakše oprašta lopovima i kriminalcima nego donosiocima loših vesti i ljudima koji drugačije misle“. „S nagradom ’Jug Grizelj’ ulazim u krug doista dobrih novinara koji su je dobili pre mene. Napokon sam zapao u dobro društvo“, rekao je Boarov. Dimitrije Boarov u novinarstvu je od 1968. godine. Jedan je od osnivača nedeljnika Vreme (član Asocijacije medija) pokrenutog 1990. godine, a trenutno radi kao viši predavač na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.


DELTA OSNOVALA DISTRIBUTIVNI CENTAR U MOSKVI

Kompanija Delta Agrar koja posluje u sastavu Delta Hioldinga (pridruženi član Asocijacije medija) osnovala je u Moskvi distributivni centar za plasman poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije na rusko tržište. Novoosnovana firma Delta Food Moskva počela je da radi od 1. februara, a na upravo završenom sajmu prehrane predstavila se najvećim maloprodajnim lancima iz Rusije i Belorusije.
Agrodistributivni centar plasiraće ne samo proizvode Delta Agrara, već i robu drugih proizvođača iz Srbije, pod uslovom da proizvodi ispunjavaju potrebne standarde kvaliteta, količine i kontinuiteta isporuke. "Kapaciteti ruskog tržišta su izuzetni, a posebna šansa ukazuje se Srbiji, koja sa Rusijom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini", ističe Marijan Stričević, direktor Delta Food Moskva


MAGAZINI CPG ZABELEŽILI RAST PRIHODA OD OGLASA U JANUARU

Pozivajući se na istraživanje agencije "Strategic Marketinga", koje je publikovano početkom februara, Color Press Group (član Asocijacije medija) saopštila je da su jedino magazini ove kompanije zabeležili rast prihoda od oglasa u januaru 2009. u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. Prema rezultatima istraživanja među 12 najvećih izdavača novina i magazina u Srbiji, januarski rast prihoda u odnosu na isti mesec prošle godine beleži samo CPG. Istovremeno pad prihoda po ovom osnovu kod pojedinih izdavača je čak i do 72 odsto u odnosu na ostvareno u januaru 2008. godine. Ukupan pad prihoda od oglasa kod prvih 12 izdavača u Srbiji je - 147 miliona dinara, i on u proseku iznosi – 33 odsto, što će svakako izazvati velike potrese na ovdašnjoj medijskoj sceni.


„TELEKOM“ UZ UNIVERZIJADU BEOGRAD 2009

Univerzijada Beograd 2009  i Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) potpisali su protokol o saradnji. Na taj nacin je jedna od najvećih i najuspešnijih srpskih kompanija postala generalni sponzor Univerzijade  i zvanično potvrdila spremnost da svojim kapacitetima pomogne u organizaciji najvećeg sportskog događaja u svetu u ovoj godini. Protokol su potpisali Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija i Zoran Jovanović, generalni direktor Univerzijade Beograd 2009 Protokol o saradnji podrazumeva angazovanje tehnoloskih platformi i strucnih timova Telekoma Srbija, koji ce pokriti razlicite oblasti od kojih su najznacajnije: realizacija lokalnih mreža i infrastrukture za povezivanje svih objekata, njihovo objedinjavanje u jedinstvenu telekomunikacionu infrastrukturu preko koje će se realizovati servisi, za potrebe Univerzijade i televizijskog prenosa. Takođe, biće obezbeđena podrška u oblasti dizajna i integracija informacionog sistema Univerzijade kao i nabavka celokupnog hardvera neophodnog za realizaciju ovako složenenog događaja. Pored toga, Telekom Srbija će značajno podržati i marketinške i promotivne aktivnosti Univerzijade Beograd 2009.        


NOVOSTI RASPISALE KONKURS ZA ARHITEKTURU

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) raspisala je šesti Autorski konkurs za arhitekturu. Na konkursu će biti proglašeno najuspešnije arhitektonsko delo realizovano 2008. kao i najuspešniji projekat studenata arhitekture u 2008. godini. Kompanija „Novosti“ nagrađuje najuspešnije arhitekstonsko delu realizovano u 2008. godini sa 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok je za najuspešniji studentski rad predviđena nagrada od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Konkurs traje od 1. februara do 1. marta 2009. godine. Opširnije informacije o konkursu očekuju vas na internet adresi: www.novosti.rs.


 

KRIZA I PONEKA LEPA VEST

Uprkos dramatičnoj krizi koja pogađa medijsku industriju u svetu; tu i tamo, kao rezultat znatno ranije započetih poslova, dogodi se i ponešto – lepo. Za to lepo pobrinuo se britanski „Gardian“ useljavajući se u novi poslovni prostor čiji izgled ćemo pokušati da vam predstavimo slikama koje slede.


AUSTRALIJA: 30 ODSTO VIŠE NOVCA OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Ukupan prihod ostvaren po osnovu onlajn oglašavanja u Australiji tokom 2008. godine dostigao je rekordan iznos od 1,710 milijardi australijskih dolara. Reč je o porastu od 364,25 miliona australijskih dolara (27,1 procenata) u odnosu na 2007. godinu.  Snažan porast beleže svi vidovi onlajn oglašavanja: opšte oglašavanje 27 odsto, mali oglasi 26 odsto pretraživanje 47 procenata. Među najznačajnijim oglašivačima kada je reč o kategoriji “opšte oglašavanje” bio je finansijski sektor, a u kategoriji “malih oglasa” prednjaćile su kompanije za regrutovanje radne snage.


NJUJORK TAJMS LANSIRAO NEDELJNE DODATKE U RUMUNIJI I GRUZIJI

The New York Times je objavio da je svoj internacionalni nedeljni dodatak lansirao u još dve zemlje. Reč je o Gruziji i Rumuniji. U Gruziji će ovaj dodatak biti objavljivan u dnevniku “24 Saati” trenutno najtiražnijem dnevnom listu u Gruziji osnovanom 2002. godine. List je u vlasništvu MVP Ltd. i Verlagsgruppe Passau, nemačke izdavačke grupe. Partner u Rumuniji je „Romania Libera“ list osnovan daleke 1877 godine, a danas u vlasništvu kompanije Medien Holding SRL. Medien Holding je džointvenčer nastao poslovnim aktivnostima Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) i The Nova Group.


NEMAČKA: AKSEL ŠPRINGER PRODAO UDELE U REGIONALNIM NOVINAMA

Izdavačka kuća „Axel Springer“ saopštila je da je prodala svoje vlasničke udele u regionalnim novinama. Reč je o „Leipziger Volkszeitung“ (50 odsto), „Lubecker Nachrichten“ (49 procenata), „Kieler Nachrichten“ (24,5 odsto) kao i o udelu u severnonemačkoj kompaniji „Hanseatische Verlags-Beteiligung (23 procenta). Kupac je izdavačka grupa Verlagsgruppe Madsack. Axel Springer A.G. je istovremeno prodao i 50 odsto svog udela u „Ostsee-Zeitung“. Ukupan obim ovih transakcija je 310 miliona evra, a prema rečima menadžera kompanije Axel Springer, sredstva će biti investirana u vlastita izdanja ove izdavačke kuće. 


ŠPANIJA: DO 2010. MOŽDA  5.000 NOVINARA BEZ POSLA

Skoro 5.000 novinara u Španiji, odnosno oko 20 odsto od ukupno zaposlenih u tom sektoru, moglo bi do 2010. da izgubi posao zbog ekonomske krize, upozorila je Madridska asocijacija novinara (APM).
Španski mediji trpe veliku štetu uvođenjem novih tehnologija, ali i zbog ekonomske krize, koja je izazvala gubitak od oko 30 odsto od prihoda od reklama tokom 2008. godine.
Neki su, kao list "Metro", morali da prestanu sa radom, dok je u nekim drugim listovima i časopisima otpušten značajan broj zaposlenih. Od letos je oko 1.600 španskih novinara izgubilo posao, a do 2010. taj broj bi mogao da dostigne i 5.000, ako se ništa ne preduzme kako bi se taj trend prekinuo.
Štampani dnevni mediji u Španiji, koji su do prošle godine beležili veliki rast, između ostalog i zbog ogromnog rasta prodaje nekretnina u toj zemlji, od reklama su zarađivali čak 60 odsto ukupnih prihoda.


KO ĆE OSVOJITI TRKU  ZA LONDONSKU PODZEMNU ŽELEZNICU

Irski bukmejker Pedi Pover ne propušta ni jednu priliku za dobar lični PR. Ovoga puta procenio je da će mu to omogućiti klađenje ko će od britanskih novinskih barona osvojiti novi ugovor za distribuciju novina u londonskom metrou, koji sada ima kompanija Daily Mail&General Trust na čelu sa predsednikom Uo lordom Rotermerom. Kladioničari najveće šanse daje upravo dosadašnjem vlasniku ugovora (5/4), a na drugom mestu je Mardokova kompanija News Internationa (7/4). Treći na kladioničarevoj listi je Evening Standard, koji će uskoro i definitivno preći u ruke Aleksandra Lebedeva (4/1). Na četvrtom mestu je Ričard Dezmond i njegova kompanija Express Newspapers (6/1).


OFT: FLEKSIBILNIJE U ODNOSU NA MEDIJSKU KONCENTRACIJU

Britanski Ured za fer trgovinu (OFT) potvrdio je da otpočinje sa konsultacijama o režimu vlasništva u lokalnim medijima. OFT od rasprave o režimu medijskog vlasništva očekuje da pokaže da li su promene na ovom planu poželjne i neophodne u doba kada se beleži izuzetna kriza britanske medijske industrije. Predstavnici lokalnih medija koji tvrde da se ovaj deo britanske medijske industrije nalazi pred do sada najvećim izazovima na planu daljeg opstanka tvrde da samo brza spajanja i druge poslovne kombinacije novinskih grupa mogu da obezbede preživljavanje lokalnih i regionalnih novina u digitalnoj eri. Predstavnici lokalnih medija očekuju da promene koje bi omogućile proširivanje ili spajanje poslova na svim medijskim platformama uključujući i tv.


GARDIAN MEDIA GRUPA ZAMRZLA PLATE

Predstavnici Guardian Media Group saopštili su da je menadžment kompanije doneo odluku o zamrzavanju plata u finansijskoj 2009-2010. godini. Odluka se odnosi na sve zaposlene u kompaniji uključujući Guardian News & Media, izdavača The Guardian, Observera, Guardian.co.uk,  MediaGuardian.co.uk; lokalnog lista The Manchester Evening News i GMG Radio, operatera  Smooth Radija i Real Radio networks. Odluka je doneta u kontekstu značajnog pada prihoda od oglasa u 2008. godini i prognoze da bi pad u još većem obimu mogao biti nastavljen i tokom 2009. godine


AMERIČKI OGLAŠIVAČ MASOVNO SMANJUJE BUDŽETE ZA 2009. GODINU

Prema podacima koje je saopštila američka Nacionalna asocijacija oglašivača (ANA) čak 77 odsto  oglašivača je planiralo da smanji  bužete namenjene za oglašavanje u medijima tokom 2009. godine. Ispitivanje ANA takođe ukazuje i na podatak da čak 71 odsto anketiranih oglašivača smanjuje budžete još od avgusta 2008. godine. Podaci dalje ukazuju na to da će 72 procnta ispitanih kompanija uštede tražiti na planu produkcije, 68 odsto će zahtevati od marketinčkih agencija da im ukažu na područja na kojima bi cena mogla da bude manja a 48 procenata će uštede potražiti i u sanjenju naknada namenjenih agencijama za njihovo angažovanje.


BRITANSKI SAVET ZA ŠTAMPU REAGOVAO NA TEKSTOVE O MALOLETNIM RODITELJIMA

Brirtanski Savet za štampu (Press Complaints Commission) potvrdio je da ga je kontaktirao predstavnik službe za zaštitu dece povodom članka «Otac sa 13 godina» o maloletnom Alfiu Pattenu i njegovoj porodici. Britanski Savet za štampu saopštio je da je i mimo ovih kontakata otvorio istragu o tome da li su «The Sun» i magazin «The People» prekršili Urednički kodeks plativši članovima Patenove porodice za priču o trinaestogodišnjem ocu i petnaestogodišnjoj majci nedavno rođene bebe. Inače web stranica na kojoj je «The Sun» plasirao priču o maloletnom ocu imala je milion poseta. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!