Februar, 2009 No. 97


ASOCIJACIJA MEDIJA: NACRT ZAKONA O NEDOZVOLJENOJ  KONCENTRACIJI NEPRIHVATLJIV

Upravni odbor Asocijacije medija upoznao je, na sadnici koja je održana 4. februara, predstavnike Ministarstva kulture sa jedinstvenim stavom medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije, o neprihvatljivosti rešenja u radnoj verziji nacrta Zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila. Članovi UO Asocijacije medija skrenuli su pažnju i predstavnicima Ministarstva i članovima radne grupe, koja je izradila ovaj zakonski akt, da bi se primenom predloženih odredbi umesto pospešenja i boljeg funkcionisanja medija, njihov rad u značajnoj meri komplikovao i otežavao. Od predstavnika Ministarstva kulture zatraženo je da o ovom stavu članica Asocijacije medija što pre informišu ministra kome će, u međuvremenu, biti predloženo da se sa radom na izradi zakona, koji sve članice Asocijacije jednoglasno ocenjuju neprihvatljvim, zastane sve dok se zajednčki ne dogovori kako će se doći do prihvatljive i definitivne verzije ovog zakonskog teksta ili se ne usvoji zajednički stav u pogledu potrebe izrade kompletnog «paketa» medijskih zakona.
Upravni odbor AM raspravljao je na dve poslednje sednice o tekstu zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila u okviru javne rasprave i na obe zaključio da je reč o neprihvatljivim rešenjima.


15 GODINA FONETA

Novinska agencija FoNet je, prigodnim prijemom, proslavila 15 godina postojanja i rada, kao prva privatna i nezavisna agencija u Srbiji.Agencija je 7.februara 1994. godine u Beogradu počela rad u uslovima monopola režimskih medija i različitih vidova represije kojima su, tokom poslednje decenije 20.veka, bili izloženi nedržavni mediji u Srbiji. Od prvog dana rada, FoNet medijima i javnosti emituje istinite, profesionalne i nepristrasne informacije o događajima u zemlji, regionu i svetu. Kako ističe Zoran Sekulić, glavni urednik i vlasnik, petnaestu godinu rada FoNet dočekuje sa jasno uobličenim i prepoznatljivim multimedijalnim konceptom agencijske produkcije vesti, koja pored klasičnih informativnih servisa, pisanog, tonskog i foto, obuhvata i televizijski servis, jedinstven u Srbiji i regionu. Agencija nastavlja uspešnu saradnju sa velikim brojem najuticajnijih elektronskih i pisanih medija u Srbiji, regionu i svetu i učvršćuje svoju poziciju na medijskom prostoru, poslujući na tržišnim principima. FoNet sarađuje sa više svetskih medija, među kojima su Rojters, AP, ANSA, EPA, BBC i Glas Amerike, kao i sa privatnim agencijama iz bivših jugoslovenskih republika. FoNet je član Asocijacije privatnih novinskih agencija ugoistočne Evrope (APNA), Asocijacije novinskih izdavača ielektronskih medija i Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO).


PIŠTALU NINOVA NAGRADA GODINE

Nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2008. godini, koju dodeljuje nedeljnik NIN (član Asocijacije medija), dodeljena je Vladimiru Pištalu za roman „Tesla, portret među maskama”, čiji je izdavač „Agora” iz Zrenjanina. Ovu odluku doneo je žiri za dodelu Ninove nagrade u sastavu: Milan Vlajčić (predsednik), Milo Lompar, Aleksandar Jovanović, Stevan Tontić i Slobodan Vladušić. Odluka je doneta većinom glasova. Nagradu je, na svečanosti održanoj u Skupštini grada Beograda, dobitniku uručio Slobodan Reljić glavni i odgovorni urednik Nina. Novčani deo nagrade u iznosu od 900.000 dinara obezbedila je kompanija «Telekom Srbija» a.d. (pridruženi član Asocijacije medija). Žiri je istakao da stil Vladimira Pištala odlikuje poetska slikovitost, izvrsno poznavanje istorijskih činjenica i Teslinih vizionarskih ideja.


DELTA HOLDING PROSLAVIO 18. GODINA USPEŠNOG POSLOVANJA

Kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) prigodno je obeležila 4. februar, kada se navršava 18 godina uspešnog poslovanja, na skupu sa poslovnim partnerima i predstavnicima vodećih srpskih medija. Ovaj skup je organizovan u hotelu Continental.
Predsednik Kompanije Miroslav Mišković, je na skupu pod sloganom "Zrelost za izazove", najavio da Delta Holding u 2009. godini planira rast ukupnog prometa na 3,4 milijarde evra, što predstavlja rast od 36 odsto u odnosu na prošlu godinu. U ovoj godini, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, Delta Holding planira zapošljavanje novih 5.000 radnika, kao i investicije od 360 miliona evra sa kojima želi da ostane na poziciji lidera u zemljama regiona.
"Kompanija će u 2009. za bruto plate zaposlenih izdvojiti 210 miliona evra. Ono što bih posebno izdvojio je da će Delta u ovoj godini na ime raznih obaveza (porezi, doprinosi, takse) uplatiti u budžet Republike Srbije oko 200 miliona evra, bez PDV-a", istakao je gospodin Mišković.
Predsednik Delta Holdinga je goste obavestio da je od 1. februara u Moskvi zvanično počeo da radi veliki Deltin distributivni centar za plasman poljoprivrednih proizvoda. On je pozvao prozvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije da pripreme robu za izvoz na rusko tržište.


TELEKOM BROJ JEDAN U SRBIJI

Kompanija «Telekom Srbija» a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) primila je nagradu kao  najbolja kompanija u istraživanju "Broj 1 - kompanije Srbije" agencije "TNS Medium Galup" i dnevnog lista "Blic" (član Asocijacije medija). "Knjaz Miloš" je najbolja kompanija u kategoriji kvaliteta proizvoda i usluga, dok je po privlačnosti za zaposlenje najinteresantnija Elektroprivreda Srbije.
Istraživanje je sprovedeno sredinom novembra prošle godine na uzorku od 1.000 ispitanika širom Srbije. Tokom ove akcije istraživanja javnog mnjenja, građani su se odlučivali za najbolje kompanije u sledećim aspektima - opšti ugled, kvalitet proizvoda i usluga, društvena odgovornost, briga o zaposlenima, privlačnost zaposlenja i atraktivnost oglašavanja.
Cilj akcije bila je želja da se sazna kakvu poziciju imaju kompanije, koje posluju u Srbiji, posmatrano očima građana.
Za svaku kompaniju je formiran jedinstven skor, kao prosek učestalosti izbora na svakom od šest aspekata, a prema tom skoru, najbolja kompanija je "Telekom", zatim slede "Knjaz Miloš", "Telenor", "Koka-kola" i "Apatinska pivara".


BRITANSKI AMBASADOR POSETIO COLOR PRESS GROUP

Njegova ekselencija ambasador Velike Britanije u Beogradu, g. Stephen Wordswort posetio je nove kompanijske prostorije "Color Press Group" (član Asocijacije medija) u Novom Sadu. Ambasador Wordswort se interesovao za planove CPG u Srbiji i regionu kao i rešenja koje je u domenu izdavaštva CPG kompanija ponudila kao odgovor na aktuelnu svetsku ekonomsku krizu.
U razgovoru ambasadora Wordsworta sa predstavnicima «Color Press Group» Milicom Milić, 
Miroslavom Vajdom i predsednikom kompanije Robertom Čobanom, bilo je reči i o aktuelnim predlozima novih medijskih zakona u Srbiji.


COMTRADE GROUP NASTAVLJA SA AKVIZICIJAMA U REGIONU

Kompanija ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) u Sarajevu je objavila akviziciju softverske firme INSoft, koja je lider u pružanju IT rešenja za brokerske kompanije i banke u oblasti investicionog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Ova akvizicija doprinosi da ComTrade grupacija upotpuni i ojača svoj portfolio rešenjima za finansijske institucije, što predstavlja jedno od strateških pravaca kompanijskog delovanja. Odluka o preuzimanju je u skladu sa strategijom kompanije, koja očekuje unapređenje poslovanja u polju razvoja i prodaje IT rešenja u Adriatik regionu. Osnovni razlozi za akviziciju INSofta leže u činjenici da je ta softverska kuća razvila IT investment banking rešenje, sa kvalitetnom bazom kupaca u ovom regionu, kao i da poseduje vrhunsko znanje na polju razvoja rešenja za finansijske institucije.


DODELJENE NAGRADE «TV NOVOSTI»

Kompanija «Novosti» (član Asocijacije medija) dodelila je tradicionalne nagrade koje već četiri decenije dodeljuje njeno specijalizovano izdanje «TV Novosti», koje se od prošle godine distribuira kao redovni dodatak «Večernjih novosti». Do odluke o najgledanijim programima u osam kategorija došlo se anketiranjem više od 19.000 ispitanika u 20 gradova Srbije. Najgledanija informativna emisija je Dnevnik 2 RTS. Najbolji tok šou je «Utisak nedelje» B92, najgledaniji kviz je «Slagalica» RTS, Najgledaniji sportski program, ali i događaj, emitovala je RTS, najgledaniji zabavno-muzički i filmski program emitovao je Pink dok je RTS-u pripalo priznanje i u kategorijama najgledaniji serijski program i najgledanija serija («Selo gori a baba se češlja»). Nagrada «Dušan Duda Timotijević» za najuspešniji TV projekat otišla je u ruke autora emisije «Vreme je za bebe». Nagrada «Zoran Radmilović», koju TV Novosti dodeljuju za glumačku bravuru na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, pripala je glumcu Ljubomiru Bandoviću, a nagrada za epizodnu ulogu Branislavu Zeremskom.


POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI POŠTE SRBIJE I PORESKE UPRAVE

Generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić i direktor Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije Dragutin Radosavljević potpisali su protokol o saradnji. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i pomoćnik ministra za telekomunikacije i informaciono društvo mr Nebojša Vasiljević.
Poreska uprava i Pošta Srbije, kao dva ravnopravna partnera u uvođenju novih informatičkih rešenja i tehnologija, na ovaj način su unapredili saradnju naročito u pogledu implementacije i korišćenja kvalifikovanih elektronskih sertifikata Sertifikacionog tela PTT-a.
Nakon potpisivanja protokola o saradnji, Pošta Srbije je postala prvi veliki poreski obveznik u Republici koji je poresku prijavu dostavio elektronski – korišćenjem kvalifikovanih elektronskih sertifikata, što je bilo i direktno demonstrirano prisutnim novinarima. Na ovaj način, Poreska uprava Ministarstva finansija Republike Srbije postala je prva državna institucija koja je unutar informacionog sistema omogućila autentifikaciju korisnika pomoću kvalifikovanih elektronskih sertifikata.


DAVOS BEZ PRAVIH REŠENJA

Svetski ekonomski forum održan nedavno u Davosu, nakon pet dana intenzivnih susreta i razgovora čak 2.200 političara i poslovnih ljudi iz celog sveta, završen je a da nisu definisani konkretni predlozi za rešavanje globalne ekonomske krize. Srbiju su na ovom skupu predstavljali Branko Radujko generalni direktor «Telekoma», Milka Forcan potpredsednica Delta Holdinga i Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije ComTrade Group. Svi zajedno na čelu sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem nastojali su da svetu na što bolji način predstave mogućnosti investiranja u Srbiju kao i da ostvare što više kvalitetnih kontakata sa vodećim ljudima svetskog biznisa. Sve tri kompanije (Telekom, Delta Holding i ComTrade Group) pridruženi su članovi Asocijacije medija i pružaju značajnu podršku njenom uspešnom radu.


PRVIH 50 BROJEVA „MOBI“ MAGAZINA

Magazin o mobilnim komunikacijama i uslugama - Mobi - obeležio je prigodnim koktelom izlazak 50. broja. Koktelu su prisustvovali predstavnici svih domaćih distributera i zastupnika proizvođača mobilnih telefona, poput Nokije, Soni Eriksona, Samsunga, HTC-a, LG-ja, HP-a, mt:s-a i Vipa, kao i predstavnici advertajzing agencija, PR kompanija i nekoliko medijskih kuća. U ime Color Press Groupe (član Asocijacije medija), koja izdaje Mobi magazin, prisutne su pozdravili direktor korporativnih komunikacija Milica Milić i glavni i odgovorni urednik Marko Čavić. Na svečanosti su proglašeni i pobednici velikog MMS konkursa. Prvu nagradu dobio je Ivan Videnović iz Knjaževca, drugu Miloš Bjelica iz Niša, a treću Darko Sijerković iz Crne Gore.TOP 10 US NOVINSKIH WEB SAJTOVA – DECEMBAR 2008

Sajt
Dec. 07. (000)
Dec.08. (000)
% promene
NYTimes.com
17.177 18.187 6
USATODAY.com
9.939 11.420 15
Washingtonpost.com
8.478 9.470 12
LA Times
4.607 7.963 73
Wall Street Journal Online
5.409 7.235 34
Daily News Online Edition
2.956 5.883 99
Chicago Tribune 3.891 5.235 35
New York Post 2.851 4.557 60
Boston.com 4.364 4.086 -6
SFGate.com 2.785 3.503 26 

SPORTSKE NOVINE FORMIRALE SVETSKU ASOCIJACIJU

Šest u svetu vodećih dnevnih listova posvećenih sportu odlučilo je da formira svetsku asocijaciju sa zadatkom da brani i promoviše interese i nezavisnost sportskih listova. Osnivači Internacionalne asocijacije sportskih novina (IASN) su: italijanski sportski dnevnik La Gazzetta dello Sport, španski sportski dnevnici El Mundo Deportivo i Marca, franscuski L’Equipe, Ole iz Argentine i Lance iz Brazila.


STIRIJA LANSIRA «DI PRESE AM SONTAG»

Poznata novinsko izdavačka kuća «Styria» lansiraće u martu novo nedeljno izdanje na tršište Austrije. Novi nedeljnik «Die Presse am Sonntag» biće u potpunosti nezavisan od dnevnika «Die Presse» kako grafičkim izgledom tako i sadržajem. Nedeljnik će pokušati da čitalačku publiku pronađe među mladim porodicama nudeći im teme o ličnim finansijama, gradskom životu, sportu, putovanjima, kulturi i novim tehnologijama. Novi magazin biće dostupan u slobodnoj prodaji po ceni od 2 evra za primerak, ili uz godišnju pretplatu od 75 evra. Izdavač se nada tiražu od oko 160.000 primeraka.


AOL OTPUŠTA 700 RADNIKA

Kompanija AOL, internet perjanica medjijskog džina «Time Warner» primorana je da otpusti 700 radnika i tako za 10 procenata smanji broj zaposlenih na nivou kompanije. Razlog je, kako saopštava menadžment kompanije, globalna ekonomska kriza i kresanje marketinških fondova koje se može meriti stotinama miliona dolara.


LA TAJMS UKIDA 300 RADNIH MESTA

Posrnula američka medijska industrija sve češće spas od udaraca ekonomske krize traži u otpuštanju zaposlenih. Na red je stigao i “Los Angeles Times” jedna od 12 novina koje su u posedu medijskog giganta “The Tribune Company”. Menadžeri LA Times biće primorani da zatvore 300 radnih mesta od čega čak 70 u redakcijskom delu. Inače krajem 2008. godine “The Tribune Company” saopštila je da su se gubici firme, koja pored 12 listova širom Amerike i 23 tv-stanice, popeli na čak 13 milijardi dolara i zatražila je pomoć države kako ne bi morala da proglasi bankrot.


NJUS INTERNEŠNEL SMANJUJE BROJ ZAPOSLENIH ZA 10 ODSTO

Moćna britanska izdavačka kuća News International, vlasnik nekih od najtiražnijih i najpoznatijih britanskih listova poput SUN, News of the World, Times i Sunday Times primorana je da jedan deo odgovora na ekonomske probleme, u koje je zapala, potraži u otpuštanmju radnika. Očekuje se da će do kraja meseca broj radnih mesta biti smanjen za 10 odsto, odnosno da će bez posla ostati oko 200 zaposlenih. Dalje uštede menadžment kompanije potražiće u smanjenju troškova, koji nastaju po osnovu korišćenja tekstova i fotografije koje proizvode nezavisne novinske agencije. To je bio povod da reaguje britanska Nacionalna asocijacija press agencija zatraživši hitan razgovor sa izdavačem posvećen ovoj temi. Nezavisno od ovog zahteva, primera radi, menadžment dnevnog lista SUN već je objavio odluku o smanjenju naknada za «spoljnu saradnju» po kojoj za tekstvove do dva pasusa ubuduće neće biti plaćano više od 20 funti, za one od tri do pet pasusa 35 funti.... Za malu, srednju i veliku priču, kojom se «otvara» strana, ubuduće će biti plaćano 100, 110 i 135 funti. Predstavnici SUN-a tvrde da su ovo i dalje najbolje cene za spoljnu saradnju u Velikoj Britaniji. Redakcija je utvrdila i minimalne cene za fotografije koje se baziraju na veličini fotografije u odnosu na stranicu i kreću se od 70 funti za najmanje do 168 funti za najveće fotografije.


METRO UKINUO ŠPANSKO IZDANJE

Kompanija Metro International - najveći izdavač besplatnih novina na svetu - odlučila je da prekine za izdavanjem besplatnih novina u Španiji u pokušaju da odgovori na udarce koje novinskoj industriji iz dana u dan zadaje svetska ekonomska kriza. Predstavnici kompanije izjavili su da je obustavljeno  štampanje besplatnih novina u sedam Španskih gradova. Kompanija Metro International, koja je sa svojim novinama u Španiji startovala 2001. godine, povukla se iz ove zemlje u trenutku kada je imala prosečno dnevno 1,8 miliona čitalaca i uprkos činjenici da su gubici Metroa znatno manji u odnosu na ostale španske besplatne novine. Reč je o potezu koji ji je presekao dalje gubitke, a zasnovan je na proceni da posrnula španska privreda tokom 2009. godine neće moći da izdvaja za marketing ni izbliza toliko novca koliko je za ove potrebe odvajano tokom prethodnih godina. Metro Internacional je inače treća po velicini novinsko izdavačka kuća na svetu, a izdaje besplatne novine u 150 gradova u 22 zemlje širom sveta i ostvaruje prosečan broj od 22 miliona čitalaca dnevno


VELIKA BRITANIJA: INVESTICIJE ILI PROPAST ŠTAMPANIH MEDIJA

Glavna urednica najtiražnijeg britanskog dnevnog lista «Sun», Rebeka Veid (Rebekah Waid) iskoristila je svoj prvi javni nastup posle punih šest godina da uputi dramatičan apel izdavačima novina u Velikoj Britaniji. Ona je, ukazujući na pravu dramu među britanskim štampanim medijima i pokušaj da se ona reši smanjivanjem troškova po osnovu otpuštanja radnika, skrenula pažnju vlasnicima da takvo ponašanje vodi štampu direktno u smrt. Rebeka Veid je zatražila da se sve ono što se uštedi ovakvim merama ponovo vrati u medije i da samo takvim agresivnim odnosom može omogućiti medijima da prežive posledice duboke ekonomske krize. Ona je skrenula pažnju da samo kvalitetno novinarstvo može biti osnov za preživljavanje štampe ukazujući istovremeno na ogromne troškove stvorene po osnovu isplate enormno visokih rabata distributerima, kao i na neprihvatljivo visoke sume izdvajane za raznorazne poklone uz dnevne novine, kojima se ne stvaraju trajno novi čitaoci već se ovakvim potezima «jednokratno rentiraju» 


BRITANCI SVE DUŽE PRED TV EKRANIMA

Prosešan britanski tv gledalac tokom 2008. godine proveo je ispred tv ekrana čitavih 48 minuta više nego što je to činio 2007. godine. Prema najnovijim istraživanjima kompanije Thinboxs, prosečni Britanac nedeljno je u prošloj godini provodio ispred tv ekrana 26 sati i 18 minuta. Ovime je potučen rekord ostvaren daleke 2003. godine a podatak namenjen oglašivačima glasi da je broj ljudi koji gledaju reklamne poruke u okviru tv programa porastao za čitavih 6,3 odsto.


BBC POSTVALJA ONLAJN IZLOŽBU SLIKA

Generalni direktor britanskog Javnog servisa BBC, Mark Tompson saopštio je da BBC planira da pripremi onlajn prezentaciju 200.000 uljanih slika, koje su u javnom vlasništvu. Ovaj veliki projekat biće realizovan do 2012. godine u saradnji sa Public Catalogue Foundation. Na ovaj način javnosti će postati dostupan ogroman broj slika koje su u javnom vlasništvu, ali čak 80 odsto ovih dela nije javno izloženo. BBC je poručio da će u okviru web sajta bbc.co.uk biti osnovana nova sekcija pod nazivom “Vaše slike” u okviru koje će posetioci moći da pogledaju impozantnu zbirku uljanih slika i da doznaju ponešto o istoriji svakog od tih dela.


I U AUSTRALIJI PADAJU PRIHODI OD OGLASA

Prema predviđanjima kompanije Goldman Sachs JBWere ukupan prihod od oglasa u australijskim tradicionalnim medijima mogao bi ove godine da padne za 6 – 9 procenata, s tim što če od nedostatka prihoda po ovom osnovu najviše patiti štampani mediji. Po ovom predviđanju tzv. «metropoliten» novine gubiće po 120 miliona australijskih dolara svake godine u periodu do 2011. dok će na godišnjim nivoima televizije gubiti ukupono po 50 miliona svake godine. Najgore je što je ova prognoza jedna od biljih, jer već naredna, koju je pripremila kompanija Merrill Lynch, predviđa pad oglasa od čak 17 odsto u periodu do 2010. godine


MANJAK OGLASA DOVEO NY TIMES KOMPANIJU U GUBITKE

Kako je nedavno saopšteno The New York Times Company iskazao je gubitak od 57,8 miliona dolara u 2008. godini. Gubitak je zabeležen ponajviše zahvaljujući drastičnom padu prihoda od oglasa, koji su za godinu dana opali čak za 13,1 procenata. Kompanija u istom periodu beleži rast prihoda po osnovu prodatog tiraža od 2,3 odsto, najviše zahvaljujući povećanju prodajne cene. S obzirom da prihodi od prodaje primeraka lista u ukupnom prihodu The New York Company učestvuju sa 30 odsto minimalni rast ostvaren na ovom planu nije mogao da spase kompaniju od gubitka u 2008. godini. U cilju finansijske stabilizacije kompanija se odlučila za prodaju 17,57 odsto akcija u firmi New England Sports Ventures, koja je vlasnik Boston Red Sox bejzbol tima, a «pozajmljeno» je i 250 miliona dolara od meksičkog milijardera Carlosa Slima, koji će zahvaljujući pozajmici na kraju postati najveći deoničar u kompaniji.


TRAŽI SE KUPAC ZA «INDEPENDENT»

Vlasnik britanskog dnevnog lista “Independent”, Ser Antoni O’Reily doneo je odluku o prodaji ovog dela svoje medijske imperije koji mu na godišnjem nivou donosi gubitak od oko 10 miliona funti. Kao potencijalni kupac pominje se Aleksandar Lebedev koji je nedavno kupio londonski «Evening Standard». Dnevnik «Indipendent» pre poslednjim podacima ima prodati tiraž od oko 200.000 primeraka dnevno. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!