Februar, 2008 No. 74


FONET PROSLAVIO ČETRNAESTI ROĐENDAN

Novinska agencija FoNet (član Asocijacije medija) , prva privatna i nezavisna agencija u Srbiji obeležila je 14 godina postojanja i rada. Osnovan 7. februara 1994, FoNet je na medijskom tržištu opstao permanentno nudeći javnosti istinitu, profesionalnu i nepristrasnu informaciju o zbivanjima u zemlji i regionu i odnosu sveta prema njima. Kako je istakao glavni urednik i direktor agencije, Zoran Sekulić, FoNet je sve vreme uspeo da očuva svoj osnovni proizvod - čistu i jasnu vest, bez uticaja sa bilo koje strane.


OKRUGLI STO O OGLAŠAVANJU U ŠTAMPANIM MEDIJIMA

Predstavnici izdavača, marketinških agencija i oglašivača okupili su se u Media centru (pridruženi član Asocijacije medija) da daju svoje mišljenje o cenama oglasnog prostora u štampanim medijima, načinu valorizacije oglasnog prostora, oditovanju tiraža listova i drugim temama od interesa za medijsku industriju. Mediator ovog skupa bio je Robert Čoban, predsednik Komiteta izdavača ABC Srbija, a iscrpna uvodna izlaganja dali su Dalila Petronijević, direktor marketinga Kompanije „Novosti“ i Goran Radulović, direktor marketinga Color Universala (obe kompanije su članovi Asocijacije medija).
Izneti su podaci prema kojim nivo ulaganja u oglašavanje u štampanim medijima raste iz godine u godinu, kao i da se u 2008. godini očekuje rast od najmanje 20 odsto u odnosu na prethodnu. Konstatovano je da poređenje nivoa cena oglasnog prostora u Srbiji i okolnim zemalja, ukazuje da ima prostora za povećanje cena oglasa u srpskim štampanim medijima. Da bi se održala efikasnost budžeta oglašivača, rešenje je da listovi budu oditovani, čime će se postići transparentnost ugovaranja i zadržati  kontrola oglašivača i agencija nad tako uloženim sredstvima.


“SUTRA” BEZ SUTRA 

Dnevni list „Sutra“ je, posle nepuna tri meseca od izlaska iz štampe prvog broja, prestao da izlazi. Uprkos početnim tvrdnjama glavnog urednika da će list vrlo brzo, zahvaljujući uređivačkom konceptu ali i niskoj prodajnoj ceni, zauzeti jednu od liderskih pozicija među dnevnim listovima, prodati tiraži ovog lista se ni jednog trenutka nisu ni primakli nivou koji bi mogao ovom mediju da garantuje bilo kakvu budućnost. Pojedini novinari zbog dugovanja najavljuju i tužbe protiv glavnog urednika i izdavača, jer im je, kako kažu, na prvom sastanku obećano da će novine, koje su prodavane po ceni od 15 dinara, izlaziti bar šest meseci. Za taj period je, prema obećanjima izdavača, bio obezbeđen budžet, „čak iako nijedan primerak ne bude prodat“.


SRPSKO TRŽIŠTE I BEZ „EVROPE“

Srpsko tržište štampanih medija ostalo je i bez jednog nedeljnika. Reč je o magazinu „Evropa“ koji je prestao da izlazi početkom februara. Bivši glavni urednik nedeljnika "Evropa" Dušan Veličković saopštio je da je, odlukom vlasnika "Evrope" Filipa Ceptera, taj list prestao da postoji, odnosno i list i preduzeće koje ga je izdavalo su likvidirani iz finansijskih razloga.


JELISAVETI SEKI SABLIĆ NAGRADA „ŽANKA STOKIĆ“

Glumica Jelisaveta Seka Sablić ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade „Žanka Stokić“, ustanovljene u znak sećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene. Nagrada “Žanka Stokić” dodeljuje se glumačkoj ličnosti koja je obelezila pozorišni i filmski zivot Srbije stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza, a Seki Sablic je dodeljena ova prestižna nagrada jednoglasnom odlukom žirija
u čijem su sastavu bili: Mira Stupica (počasna predsednica), Ružica Sokić (prošlogodišnja dobitnica), reditelj Egon Savin, generalni direktor Kompanije Novosti Manojlo Vukotić i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Predrag Ejdus. Nagradu dodeljuju beogradsko Narodno pozorište, Skupština opštine Požarevac i Kompanija Novosti (član Asocijacije medija).


STO BROJEVA „PULSA“

"Puls", magazin o poznatima, pojavio se na tržištu 16. marta 2006. godine, sa namerom  da u ovom segmentu izdavačke delatnosti postavi određene standarde i dostigne rezultate sličnih svetskih magazina, što mu je i uspelo - postao je najtiražniji magazin o poznatima u Srbiji, sa tiražom iznad 110.000 prodatih primeraka.
Izdavač „Pulsa“ je kompanija Blic Press d.o.o. (član Asocijacije medija), prodajna cena ovog nedeljnika je 35 dinara. Zanimljivost vezana za prvo i jedino poskupljenje "Pulsa" je to da i pored nove cene, magazinu nije pao tiraž, naprotiv.


DONACIJA DELTA MAXIJA INSTITUTU ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE

Kompanija Delta Maxi poklonila je, povodom sedam godina uspešnog rada, aparat za prevenciju karcinoma grlića materice Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Potpredsednik Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) Milka Forcan uručila je ovaj vredni aparat prof. Dušanu Jovanoviću, direktoru Instituta.
Delta Maxi tradicionalno je donator zdravstvenih institucija povodom svog rođendana. Deo novca od svake kupovine obavljene na dan rođendana u objektima Delta Maxija izdvojen je za kupovinu aparata za prevenciju karcinoma grlića materice, kojim je moguće dijagnostikovati i lečiti prekancerozne lezije i na taj način sprečavati da se razvije maligno oboljenje.
Karcinom grlića materice je kao bolest na drugom mestu po broju kod obolelih žena u Srbiji. Godišnje se dijagnostikuje oko 1.500  novih slučajeva, od čega oko 500 završi fatalnim ishodom.


NAGRADA ZA NAJLEPŠU LJUBAVNU PRIČU

U toku prvog dana “Festivala ljubavi”, organizovanog u Novom Sadu,
zvanično je završen prošlogodišnji konkurs za najlepšu ljubavnu priču. Redakciji ljubavnih izdanja Color Press Group (član Asocijacije medija) pristigle su brojne priče, ali je najbolja bila samo jedna, priča Dragane Vuković, pod naslovom ”Anđeo čuvar”. Vrednu nagradu, u ime Color Pressa autorki je uručio Robert Čoban.


OSNOVANA TELEVIZIJSKA  AKADEMIJA

Nedavno je osnovana obrazovna institucija „Televizijska akademija“ kao rezultat inicijative grupe eminentnih i iskusnih televizijskih novinara lija je želja da svoja znanja podele sa polaznicima nastavnog programa televizijskog novinarstva. Plan i program rada Akademije baziran je, pre svega, na praktičnom radu, sa televizijskim kamerama, u montaži i u TV studiju. U prvom semestru, TV Akademija će raditi po tromesčnom programu, što podrazumeva 120 sati vežbi i detaljno ovladavanje najvažnijim televizijskim formama – vestima, intervjuima, izveštajima, izveštajima sa konferencija za novinare, reportažama i drugim oblicima TV izraza.
Mentori i predavači Televizijske akademije, nesumnjivo su poznata i priznata televizijska imena: Lila Radonjić, glavni urednik PG Mreža, Nenad Lj. Stefanović, glavni urednik informativnog programa RTS, Olja Bećković, urednik i voditelj emisije „Utisak nedelje“, Dragan Bujošević, urednik i voditelj emisije „Nije srpski ćutati“, Igor Božić, urednik na TV B92, Nataša Jeremić, urednik i voditelj Dnevnika RTS, Goran Dimitrijević, urednik i voditelj Vesti TV B92, Antonela Riha, urednik emisije „Poligraf“, novinari PG Mreža Vladimir Milić, Snežana Stojadinović i Vlada Milić.
Televizijska Akademija, u prolećnom semestru, počeće sa radom 15. marta. Više informacija o TV Akademiji saznajte na sajtu: www.tvakademija.com


POŠTA SRBIJE USPEŠNO SERVISIRA PRIJAVLJIVANJE ZA AKCIJE

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) izuzetno uspešno obavlja poslove vezane za prijavljivanje građana za ostvarivanje prava na besplatne akcije. Na šalterima pošta širom Srbije, bez ikakvih gužvi i čekanja, do 18. februara, za ostvarivanje svojih prava prijavilo se više od 1,400.000 građana. Istovremeno otvoreno je i 823.308 tekućih računa za građane koji nisu imali otvorene račune u bankama. U Pošti Srbije ističu da su gužve pred šalterima izbegnute kako blagovremenim ulaganjem u novu opremu tako i pravovremenim informisanjem građana o načinu ostvarivanja prava na besplatne akvcije.
Poseban kuriozitet je da je, u okviru prijave za upis akcija za stara i nemoćna lica, Komisija u Paraćinu upisala Kosaru Momirović, koja 6.marta ove godine puni 108 godina života i rođena je u istom veku kada je Pošta i formirana.


TELEKOM SRBIJA PREDSTAVLJA VSAT

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) krajem februara će korisnicima predstaviti svoju novu uslugu VSAT, koja se zasniva na uspostavljanju satelitske veze između korisničkih terminala i centralne hub stanice, koja rutira  saobraćaj prema terminalima kompanije na udaljenim lokacijama.  Hub stanica Telekoma se nalazi u Ivanjici, gde stručni operativni centar vrši permanentni nadzor nad VSAT sistemom.
Usluga VSAT (Very Small Aperture Terminal) je namenjena prenosu podataka i idealno je rešenje za obavljanje novčanih transakcija, autorizaciju kreditnih kartica, prikupljanje podataka sa terena (udaljeni video nadzor) prenos dnevnih izveštaja o poslovanju... Sa prenosom podataka, VSAT omogućava i telefonsku komunikaciju (posebnim negeografskim kodom).
U odnosu na druge načine povezivanja, VSAT pruža niz prednosti: potpunu nezavisnost od postojeće telekomunikacione infrastrukture, zadržavanje identične strukture mreže bez obzira na lokaciju i udaljenost delova kompanije, postavljanje mreže u kratkom roku. Moguće je njegovo korišćenje na bilo kojoj lokaciji koja ima vidljivost ka odgovarajućem satelitu.
U osnovni paket uključen je prenos podataka (brzine 64 kb/s od VSAT-a i 128 kb/s ka VSAT-u) i 4 telefonska priključka (negeografski kod). Telekom dodatno obezbeđuje i veće brzine prenosa podataka (dvosmerni asimetrični protoci od 128 kb/s do 2 Mb/s ka VSAT-u i od 64 do 512 kb/s od VSAT-a koracima od 64 kb/s po izboru korisnika) kao i dodatne telefonske priključke (maksimalno 12).


MARKOVIĆI VLASNICI „PANČEVCA“

Nedeljnik “Pančevac”, jedan od najuglednijih i najtiražnijih lokalnih listova u Srbiji, postao je vlasništvo familije  Marković koja se već decenijama bavi – poljoprivredom i do sada se nije angažovala na polju novinskog izdavaštva. Kao kupac “Pančevca” u spisima Agencije za privatizaciju zavedena je Cvijeta Marković, inače vlasnica beogradske firme “Mlintest koop”, “Pančevac” je prodat na aukciji Agencije za privatizaciju u Novom Sadu. Početna cena lista sa tradicijom od skoro 140 godina i, za lokalne medije, vrlo respektabilnim tiražom od 16.000 primeraka, bila je 13 miliona dinara, ali je u nadmetanju troje potencijalnih kupaca, ona skočila čak 14 puta, i list je konačno prodat za 181 milion dinara.


KONKURS ZA MLADE NOVINARE

Međunarodni trening centar za medije i Američka ambasada u Beogradu objavili su da je otvoren konkurs za stipendije za celogodišnji program profesionalnog usavršavanja u Americi u 2008. – 2009. godini. Stipendije su namenjene za najviše šest mladih novinara koji će dobiti priliku da provedu godinu dana na jednom od univerziteta u Americi usavršavajući se u oblasti novinarstva, ili masovnih medija – komunikacija.
Jedan od uslova je da kandidati moraju razumeti i govoriti engleski jezik a aplikacije za učešće na konkursu treba dostaviti na e-mail adresu: usembelgradepress@state.gov najkasnije do 7. marta 2008. godine. Opširnije informacije o učešću na konkursu očekuju vas na internet adresi: http://belgrade.usembassy.gov/embassy/
press/2008/a080213.html
 


GALENIKA NA SAJMU BRENDOVA

Na četvrtom Sajmu brendova  koji  je ove godine održan od 7. do 10. februara na Beogradskom sajmu, predstavila se, po drugi put, i Galenika a.d.
Na izložbi ¨New brands show case¨ u okviru ove internacionalne manifestacije, Galenika je predstavila svoj novi proizvod Oligogal Cr.  Izgledom svog štanda, najavila je novu fabriku iz koje će se uskoro na tržištu iz naše farmaceutske kuće pojaviti neki novi brendovi.
Na centralnoj sceni, prilikom prezentacije Galenike, direktor Sektora marketinga I prodaje dr. Bogdan Nešković, najavio je ove godine dokapitalizaciju sa inostranim partnerom, što će omogućiti završetak fabrike do 2010. Direktorka marketinga Galenike a.d., mr ph Tatjana Stanković, podsetila je ovom prilikom sve prisutne, na prvih 10 brendova Galenike.NOVO IME «SANOMA CORPORATION»

Bord direktora finske izdavačke kuće Sanoma WSOY (Werner Sodestrom Corporation) predložio je Skupštini kompanije promenu imena firme. Kompanija će se ubuduće zvati Sanoma Corporation što bi trebalo da bude odraz sve veće internacionalne prisutnosti kompanije. O promenama kompanije, njenih divizija, ali i vizuelnog identiteta skupština će raspravljati 1. aprila 2008. a nova imena i novi vizuelni identitet biće u upotrebi od 1. oktobra 2008. godine.


VELIKA BRITANIJA: ODITOVANI JANUARSKI TIRAŽI 

U Velikoj Britaniji su objavljeni rezultati januarskog oditinga tiraža štampanih medija. Deo rezultata objavljujemo u tabelama koje slede:

Naziv/radni dan
Sedište
Osnovan
Prosečno prodat tiraž UK 
 
Januar 2008
The Sun
London 1969 3,073,792
The Daily Mail
London 1896 2.162.762
Daily Mirror
London 1903 1,403,975
The Daily Telegraph
London 1855 845,283
Daily Express
London 1900 715.359

Sledi lista najtiražnijih listova koji se u Velikoj Britaniji prodaju nedeljom:

Naziv/nedelja
Sedište
Osnovan
Prosečno prodat tiraž UK 
 
Januar 2008
News of the World
London 1843 3,059,769
The Mail on Sunday
London 1982 2,122,056
Sunday Mirror
London 1915 1,288,913
The Sunday Times
London 1822 1,071,007
The People
London 1881 620,494

I na kraju objavljujemo listu najtiražnijih besplatnih novena na bazi januarskog oditovanja tiraža u Velikoj Britaniji

Besplatne novine naziv

Sedište
Osnovan
Ukupna distribucija  
Metro/all editions
London 1999 1,363,976 
TheLondonPaper
London 2006 500,592 
London Lite
London 2006 398,820 
City AM
London 2005 84,489 

YAHOO SE OKREĆE KA AOL I GOOGLE

Nakon što je odbijena Majkrosoftova ponuda od 31 dolara po akciji špekuliše se da se kompanija Yahoo, jedan od najvećih svetskih pretraživača okrenula pregovorima sa gigantima AOL i Google. Time Wornerov AOL već ima problema na tržištu tako da analitičari eventualno povezivanje Yahoo sa ovom kompanijom smatraju visoko rizičnim i krajnje problematičnim sa stanovišta njegovih deoničara. Kompanija Google ponudila je Yahoo neku vrstu partnerstva ova dva najveća svetska pretraživača.


REUTERS PRODAJE GUARDIANOVE ONLAJN OGLASE U SAD

Agencija Reuters je potpisala ugovor po kome će imati ekskluzivno pravo prodaje Guardianovih onlajn oglasa na američkom tržištu. Prodajna služba globalne kompanije za distribuciju finansijskih vesti i ostalih informacija biće odgovorna  za prodaju oglasnog prostora, koji će biti plasiran na Guardianovom američkom web sajtu koji mesečno poseti više od pet miliona korisnika. Guardianov onlajn oglasni biznis u SAD prethodno je servisirala kompanija ValueClick Network


RAJANEROV OGLAS “PREVRUĆ” ZA ASA

Britanska Komisija za oglasne standarde (ASA) zaključila je da je oglas kompanije Ryanair koji prikazuje Britni Spirs među školskim klupama isuviše provokativan i da u suštini poziva tinejdžerke na seksualno provokativno ponašanje neprimereno njihovim godinama. Oglas koji je objavljen u Daily Mail i Schottish Daily Mail je uprkos neslaganju kompanije – zabranjen.


SAD: NAJTIRAŽNIJI MAGAZINI U PERIODU VII-XII 2007

U Americi je objavljena lista deset najtiražnijih u kategoriji “consumer magazines”. Na prvom mestu ove rang liste su četiri mesečnika i to Reader’s Digest (9.322.833), Better Homes&Gardens (7.687.533), National Geographic (5.042.672) i Good Housekeeping (4.632.531). Na petom mestu je dvonedeljnik Family Circle sa tiražom od 4.011.530. Ovaj izveštaj nije obuhvatio apsolutnog tiražnog šampiona u SAD - magazine AARP namenjen starijim licima i penzionerima sa 24.444.293 primeraka i njegovo sestrinsko izdanje AARP Bilten sa 23.815.128 primeraka.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!