Februar, 2008 No. 73


ZASEDAO UPRAVNI ODBOR ASOCIJACIJE MEDIJA

Krajem januara održana je prva sednica Upravnog odbora Asocijacije medija u novoj godini. Teme o kojima je UO u proširenom sastavu raspravljao bile su od izuzetnog značaja za medijsku industriju i odnosile su se na predlog za formiranje Saveta za štampu kao i na potpisivanje Sporazuma o udruživanju radi postizanja reprezentativnosti i zajedničkog učestvovanja medijskih kuća u procesu pregovaranja i zaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora sa sindikatima radnika zaposlenih u medijskoj industriji.
UO Asocijacije medija je zaključio da u načelu pruža podršku ideji o formiranju Saveta za štampu, kao što u načelu podržava i predlog da Asocijacija medija bude jedan od osnivača Saveta za štampu u ime medijskih kuća osnivača Asocijacije. O savetu će se ponovo raspravljati kada budu pripremljeni predlozi Osnivačkog akta i statuta kao i detaljna informacija o izvorima finansiranja rada Saveta u prvoj godini rada.
Upravni odbor je prihvatio informaciju Zorana Papića, izvršnog direktora Asocijacije medija o toku razgovora sa RTS i RTV oko potpisivanja Sporazuma o postizanju reprezentativnosti radi pregovora sa sindikatima i očekuje da do potpisivanja ovog dokumenta dođe najkasnije u drugoj polovini februara.
Nezavisno od diskusija vođenih u okviru taćaka dnevnog reda  UO Asocijacije medija je konstatovao potrebu svog aktivnog uključivanja u proces priprema za izmene i dopune pojedinih medijskih zakona kao i izradu novih koji tek treba da regulišu deo odnosa u madijskoj sferi. Ovakav stav UO Asocijacije medija posebno je istaknut kada su u pitanju izmene i dopune Zakona o informisanju i izrada Zakona o medijskoj koncentraciji. O ovakvom stavu UO i potrebi da se intenzivije i kvalitetnije sarađuje sa Ministarstvom za kulturu – informisan je Dragan Janjić, pomoćnik ministra za kulturu, koji je prisustvovao sastanku. Sednici UO Asocijacije medija su, kao gosti, prisustvovali i Nadežda Gaće, predsednica NUNSA-a i Nino Brajović, predsednik UNS-a.


„BLIC“ IZABRAO PREDUZETNIKA GODINE

Srđan Pavlović, vlasnik preduzeća Dečja obuća „Pavle“ iz Bele Palanke, izabran je za najboljeg preduzetnika u protekloj godini, koju je organizovala redakcija „Blica“ (član Asocijacije medija). Pobedniku „Blicove“ akcije „Preduzetnik 2007“, koji je izabran među 96.000 malih i srednjih preduzeća koja posluju u Srbiji, uručen je ček „Banke Inteza“ (pridruženi član Asocijacije medija) od 30.000 evra, namenjen za unapređenje poslovanja.

- Ovo nije nameštena nagrada, već rezultat sveobuhvatne analize 200.000 preduzetnika koji upošljavaju skoro 300.000 ljudi, a koji se svakog dana bore na tržištu i nemaju nikakvu privilegiju, ali ulažu svoje znanje, trud i veruju u uspeh - naglasio je prilikom ceremonije dodeljivanja, potrpedsednik Vlade Srbije Božidar Đelić
Pozdravljajući preduzetnike, Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik „Blica“, ukazao je, pored ostalog, da o hiljadama ljudi koji imaju ideje, znanje, istrajnost i posebno hrabrost da se upuste u neravnopravnu borbu sa velikim kompanijama skoro niko ne piše. A značaj malih i srednjih preduzeća za razvoj Srbije, prema njegovim rečima, veći je od doprinosa velikih kompanija.
Vesna Perić, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i predsednik žirija, rekla je da žiriju nije bilo lako da donese odluku ko je najbolji i da su na kraju odlučile nijanse.


POLITIKA PROSLAVILA 104 ROĐENDAN

Kompanija „Politika novine i magazini“ obeležila je 104. rođendan svog matičnog izdanja – dnevnog lista „Politika“. Uz seriju prigodnih rubrika istaknutih novinara i spoljnih saradnika ovog lista, uredništvo se odlučilo da pre svega mlađim čitaocima ponudi seriju odgovora na pitanje „da li znate...“. Odgovori na ovo pitanje, između ostalih su i: da je prvi broj Politike koštao 5 para, da je štampan u 2.450 primeraka i da je imao ukupno 4 strane. Da je u to doba u Beogradu već štampano 13 dnevnih listova. Da je prva redakcija bila opremljena sa 5 stolova i 15 stolica a da je radnička dnevnica u Politici 1905. godine iznosila 30 para. Odgovore na pitanja vezana za današnju Politiku ponudićemo vam u narednom broju Newslettera.


SKUP O EFIKASNOSTI OGLAŠAVANJA I CENAMA OGLASA

U organizaciji ABC Srbija u beogradskom Medija centru (pridruženi član Asocijacije medija) 12. februara će biti održan strućni skup na temu «Povećanje efikasnosti oglašavanja i kretanje cena oglasnog prostora. Skup će otvoriti Robert Čoban, direktor Color Press Group (član Asocijacije medija), a za uvodna izlaganja zaduženi su Dalila Petronijević, direktor marketinga Kompanije «Novosti» (član Asocijacije medija) i Goran Radulović, direktor Color Press Group. Uvodne teme biće: «Presek stanja na tržištu oglašavanja u dnevnim listovima» i «Kretanje cena oglasnog prostora u magazinima». U radu skupa učestvovaće veći broj predstavnika izdavačkih kuća, agencija i oglašivača.


BEOGRAD SVETSKI MEDIJSKI CENTAR

U Beogradu će od 14. do 17. juna ove godine biti održan Svetski kongres Međunarodnog instituta za štampu. Manifestacija koja će biti održana u „Sava centru ” okupiće nekoliko stotina vlasnika medija, urednika i novinara iz celog sveta. Učesnici Kongresa će raspravljati o aktuelnim medijskim temama kao što su: «kako izveštavati o Americi», «Uloga medija u procesu pomirenja», «Značaj novih medija za slobodan protok informacija i slobodu izražavanja». Medija centar (pridruženi član Asocijacije medija) je organizator koji ima zadatak da kampanjom „Budi u Beogradu” privuče pažnju svetskih medija i svetu pokaže najbolje od Srbije. Projekat su pomogli predsednik Republike, Ministarstva kulture i spoljnih poslova, grad Beograd, Turističke organizacije Srbije i Beograda i kompanija „Telekom Srbija” (pridruženi čan Asocijacije medija).


REDIZAJN SPORTSKOG ŽURNALA

Novi dizajn vodećeg sportskog lista "Sportski žurnal" predstavljen je poslednjih dana januara na promociji   u "Sport kafeu" Sporski žurnal je na tržištu dnevnih listova u Srbiji punih 17 godina, a Aleksandar Šoštar, pomoćnik ministra omladine i sporta naglasio je u uvodnoj reči da očekuje da list u novom ruhu nadmaši već postignute visoke rezultate. Uvodnu reč dao je Aleksandar Šoštar, pomoćnik ministra omladine i sporta. Šoštar je tom prilikom rekao da očekuje da novo izdanje nadmaši već postignute visoke rezultate.
Srđan Janićijević, generalni direktor kompanije „Politika novine i magazini“ (član Asocijacije medija) naglasio je da će novi dizajn čitaocima omogućiti da lepotu sadržaja sagledaju u drugačijem – lepšem okviru.


DRUGO MEĐUNARODNO TAKMIČENJE MANGA NAGRADA

Ljubaznošću Ambasade Japana u Beogradu u mogućnosti smo da sve zainteresovane obavestimo da je Drugo međunarodno takmičenje MANGA nagrada, koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Japana,  počelo sa prikupljanjem prijava za takmičenje od 21. decembra 2007. Rok za aplikaciju je 29. februar 2008. godine, a sve dodatne informacije u vezi sa procedurom i prijavljivanjem možete naći na veb-sajtu Ministarstva spoljnih poslova Japana:  (http://www.mofa.go.jp/policy/culture/manga/index.html (English)).
Ova međunarodna nagrada uspostavljena je u maju 2007. godine kao ohrabrenje i podsticaj manga crtačima širom sveta i njihovom doprinosu razvoju manga kulture.
Proglašenje nagrađenih biće u junu 2008. godine, a svečana ceremonija uručenja će biti održana tokom leta u Tokiju.
Nagrade će dobiti četvoro najboljih manga crtača. Prva nagrada “The International MANGA Award” biće dodeljena najboljem manga crtaču, a preostalo troje biće nagrađeni “Shorei” nagradom. Nagrađeni će dobiti priliku da u Tokiju provedu desetak dana, pod pokroviteljstvom Japanske fondacije.


POŠTA SPREMNO DOČEKALA VELIKI POSAO

Kompletna infrastruktura Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), svih 15.500 zaposlenih, 4.000 šalterskih radnika u više od 1.400 jedinica poštanske mreže sa preko 3.500 šaltera, spremno je dočekala veliki posao – prijem zahteva i evidentiranje građana za novčanu naknadu i prenos akcija, istakao je Goran Ćirić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” Prema Ćirićevim rečima, samo za upis akcija biće otvorena 602 šaltera, ali će i drugi biti aktivirani u slučaju gužvi. Na konferenciji za štampu održanoj u Međunarodnom press centru Prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Upravnog odbora Pošte Srbije, podsetio je da je PTT uložio oko 100 miliona dinara u infrastrukturu zbog posla evidentiranja građana. Nabavljeno je 50 računara i 130 štampača, a u toku je i nabavka 700 laserskih štampača. U innformacioni kompjuterski sistem umrežene su i pošte koje to do sada nisu bile.


VUKAŠINU OBRADOVIĆU NAGRADA „JUG GRIZELJ”

Glavni i odgovorni urednik „Novina vranjskih” Vukašin Obradović dobitnik je nagrade „Jug Grizelj” za 2007. godinu. Odluku da Obradoviću dodeli nagradu doneo je žiri Fonda „Jug Grizelj”, koji čine Živorad Kovačević, Velimir Ćurgus Kazimir, Antonela Riha, Filip Švarm i Elena Krstanović, navodi se u saopštenju.
Nagradu „Jug Grizelj” od 1991. godine dodeljuju Grizeljevi prijatelji, kolege i porodica, za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima.


DELTA MOTORS NAJBOLJI PARTNER BMW U REGIONU

U prvoj godini svog poslovanja Delta Motors, koji posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) ostvario je najveći rast prodaje među svim BMW partnerima u regionu Centralne i Istočne Evrope, Afrike i Kariba. Generalni direktor BMW-a za ovaj region Rudolf Vališ (Rudolf Wallisch) uručio je tim povodom priznanje predsedniku Delta Holdinga Miroslavu Miškoviću za izvanredne rezultate Delta Motorsa u 2007. godini. On je istakao da je, zahvaljujući Delta Motorsu, 2007. godina bila  najuspešnija što se tiče prodaje BMW u Srbiji. Prodato je ukupno 586 vozila BMW i Mini, što je rast od 116 procenata u odnosu na 2006. godinu. Ove godine biće otvoreni BMW centri u Beogradu (investicija od 12 miliona evra) i Podgorici (investicija od 3 miliona evra), dok se do kraja 2009. godine planira otvaranje centra u Novom Sadu, u koji će, takođe, biti investirano 3 miliona evra. Cilj Delta Motorsa u naredne tri godine je da zauzme lidersku poziciju u premijum segmentu u Srbiji i Crnoj Gori.


ADRIA MEDIA NA NOVOJ ADRESI

Izdavačka kuća Adria Media Serbia d.o.o. (član Asocijacije medija) odnedavno posluje na novoj adresi. Moderne i sa ukusom dizajnirane poslovne prostorije u Omladinskih brigada 88a (Airport City) postale su novi dom za magazine Story, Cosmopolitan, Lisa, National Geographic i mnoge druge koje Adria Media izdaje za srpsko tržište. Kontakt sa Adria Media Serbia možete ostvariti i preko internet adrese: www.adriamedia.co.yu


U PRVOM IZBORNOM KRUGU POPLAVA TV SPOTOVA

U predizbornim reklamiranjima na televizijama emitovano je 2.347 spotova kandidata za predsednika Srbije. Prema podacima agencije „AGB Nilsen medija riserč“ (Nielsen Media Research) najveći broj emitovanih spotova imao je predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić - 906, na drugom mestu je kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić sa 467 spotova, a na trećem kandidat Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović sa 438 spotova.
Međutim, kada se posmatra ukupno trajanje (broj emitovanih sekundi), na prvom mestu je Jovanović sa 30.850 sekundi emitovanih spotova, slede Tadić sa 28.990 sekundi i Nikolić sa 13.839 sekundi. Posmatrano po TV stanicama, najveći broj spotova emitovan je na Televiziji B92 - 462, zatim na Televiziji Pink - 416, dok je na trećem mestu po broju emitovanih spotova Televizija Foks sa 350 predizbornih spotova.
Evidencija o svim emitovanim reklamnim televizijskim spotovima i plaćenim terminima vođena je na ukupno 10 najvećih televizijskih stanica u zemlji - RTS 1, RTS 2, TV B 92, „Pink“, „Avala“, „Foks“, „Košava“, „Studio B“, Televizija Vojvodine 1 i „Enter“. 


OBJAVLJEN REPRINT „NOVINA ČITALIŠTA BEOGRADSKOG”  

Biblioteka grada Beograda sakupila je sve primerke „Novina Čitališta beogradskog” od januara 1847. do januara 1849. i objavila reprint povezan u jedan tom koji je predstavljen medijima. Redakcija nove serije „Novina Beogradskog čitališta”, koja je pokrenuta 1991. godine, predvođena glavnim urednikom Stanišom Nešićem, pretražila je fondove periodike Biblioteke grada Beograda, Narodne biblioteke i Biblioteke Matice srpske da bi kompletirala 107 brojeva i tome je dodala pravilnik Čitališta iz 1846. koje je postojalo do 1914. godine.


„SUBOTIČKE NOVINE“ NAPUNILE 115 GODINA

Subotičke novine poslednjih dana januara obeležile su 115 godina izlaženja. Prvi broj ovog sadašnjeg subotičkog nedeljnika objavljen je 1. januara 1893. godine, a pod imenom Subotičke novine izlaze neprekidno od 1956.
Tokom svoje istorije ovaj je medij menjao imena, ali i vlasnike, a poslednje godine bile su burne upravo zbog privatizacije i prodaje novom vlasniku. Posle lošeg iskustva s prvim kupcem, s kojim je kupoprodajni ugovor raskinut i iza kojeg su ostali dugovi od 800 hiljada dinara, Subotičke novine je kupio konzorcijum koji već poseduje nekoliko regionalnih, odnosno lokalnih vojvođanskih novina, a koje će sve funkcionisati u okviru medijskog sistema „Vojvodina info“ (član Asocijacije medija).SVE ČITANIJI NOVINSKI WEB SAJTOVI U SAD

Novinska Asocijacija Amerike (NAA) saopštila je na bazi istraživanja koje je sprovela agencija Nielsen/NetRatings da je u periodu januar – oktobar 2007. godine zabeležen značajan porast čitanosti novinskih web stranica u odnosu na isti period prethodne godine. Kako ova konstatacija izgleda iskazana u brojkama vidi se iz tabele koju objavljujemo:

Mesec
Broj pojedinačnih posetilaca
Broj pročitanih stranice
Broj stranica po osobi
Vreme po osobi
Broj poseta po osobi
Jan-07 58,897,922 3,149,859,906 53.48 00: 49: 11 8.67
Feb-07 58,762,875 2,827,940,729 48.12 00: 43: 33 7.94
Mar-07 59,596,337 2,987,841,885 50.13 00: 44: 09 8.56
Apr-07 58,680,127 2,761,303,356 47.06 00: 42: 01 8.01
May-07 60,252,458 2,726,832,647 45.26 00: 40: 16 7.91
Jun-07 58,624,422 2,507,508,944 42.77 00: 39: 55 7.55
Jul-07 59,635,245 2,735,019,015 45.86 00: 40: 07 8.00
Aug-07 59,278,593 2,828,613,489 47.72 00: 41: 52 8.22
Sep-07 58,160,770 2,836,328,492 48.77 00: 43: 44 8.15
Oct-07 63,209,003 3,240,780,669 51.27 00: 46: 44 8.59

RINGIER: OFANZIVA U UKRAINI

Švajcarska izdavačka kuća Ringier krenula je u žestoku promotivnu ofanzivu na ukrainskom tržištu. U okviru ove strategije dnevni list «Blik» svakog ponedeljka biće besplatno deljen u tiražu od 150.000 primeraka na ulicama. To će na ulicama Kijeva raditi više od 200 promotera. Inače, kompanija Ringier će i nizom drugih akcija pokušati da poveća prodati tiraž «Blika» ostalim danima. List koji je pokrenut u maju 2006. godine u ovom trenutku ima prosečan tiraž od 93.000 primeraka radnim danom. Inače besplatnom ponedeljničkom «Bliku» konkurenti će biti „15 Minut“ KP Media i „Obzor“ holandskog izdavača TMG. 


USA: OPADA BROJ ČITALACA PO JEDNOM PRIMERKU NOVINA

Novinska Asocijacija Amerike nedavno je objavila podatke o prosečnom broju čitalaca po jednom primerku dnevnih novina, odnosno njihovih nedeljnih izdanja. U ovom broju Newslettera objavljujemo skraćenu tabelu koja odslikava opšti trend na ovom planu:

Godina
Dnevne novine
Broj citalaca po primerku
Nedeljna izdanja
Broj citalaca po primerku
1994 2,337 2,319
2005 2,338 2,561
2006 2,299 2,537
2007 2,128 2,477

MARDOK I PAKER FORMIRAJU MEDIA ALIANSU „SLEDEĆE GENERACIJE“

Vođe najmoćnijih australijskih medijskih klanova, Lahlan Mardok i Džems Paker ujedinili su se u dve milijarde australijskih dolara teškom projektu preuzimanja  kompanije Consolidate Media Holdings koja je u privatnom vlasništvu. Kompanija kontroliše 25 odsto vodećeg australijskog komercijalnog tv kanala Foxtel, 50 odsto provajdera tv sadržaja Premier Media Group, 26,9 procenata najznačajnijeg sajta za zapošljavanje na nacionalnom nivou i 25 odsto novinske i tv grupe PBL Media. Lahlan Mardok očekuje da postane predsednik buduće džointvenčer kompanije.


USA TODAY  LANSIRA „OTVORENI PROSTOR“

Vodeće američke dnevne novine „USA Today“ najavile su da će u martu lansirati novi „life style“ magazin „Open Air“ koji će se pojavljivati četiri puta godišnje i biće distribuiran uz „USA Today“ koji se na tržištu pojavljuje petkom. Magazin će inače prezaposlenim, ali dobro informisanim i bolje stojećim čitaocima nuditi informacije o novim mogućnostima za avanture i zabavu u prirodi. Prvi broj će imati 68 stranica od čega 27 oglasnih. Sledeći brojevi biće objavljeni 2. maja, 5. septembra i 7. novembra 2008. godine.


KINESKA OGLASNA INDUSTRIJA VEĆ PROFITIRA OD OLIMPIJADE

Predstojeće Olimpijske igre u Pekingu značajno su uvećale prihode od oglasa koje su mediji ostvarili tokom 2007. godine u odnosu na prethodnu. Za oglašavanje u novinama, magazinima i na televiziji oglašivači su utrošili rekordnih 41 milijardu evra što predstavlja porast od 15 odsto u odnosu na 2006. godinu. Dobri poznavaoci tržišta smatraju da je deo prihoda od oglasa ostvaren i kao posledica želje oglašivača da namenske fondove isprazne do poslednjeg centa kako ne bi došlo do kresanja budžeta u tekućoj 2008. godini.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!