Februar, 2007 No. 50


ASOCIJACIJA MEDIJA I POŠTA UNAPREĐUJU SARADNJU

Predstavnici Upravnog Oodbora Asocijacije medija i Dragan Kovačević, generalni direktor JP PTT Saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) dogovorili su da stručni timovi Asocijacije i Pošte u najskorije vreme predlože načine za unapređenje saradnje medijskih kuća i Pošte „Srbija“.
Na skupu održanom u sedištu Asocijacije medija, Kovačević je prisutne informisao o izuzetnim poslovnim rezultatima koje je Pošta ostvarila tokom protekle godine, ali i o poslovnim planovima predviđenim za realizaciju tokom 2007. godine. Istaknuto je da je tokom 2006. godine širom Srbije opremljeno i osavremenjeno 400 objekata a da je za renoviranje tokom ove planirano još 700 poštinih objekata.
Posebno mesto u razgovorima posvećeno je unapređenju saradnje sa medijskim kućama a na prvom mestu sa novinskim izdavačima i to u svim oblastima poštanskih usluge na čemu će stručni timovi Pošte „Srbija“ i Asocijacije medija početi zajednički da rade najkasije do 1. marta 2007. godine.


ČASOPIS „PRINT + MORE“ O MAGAZINIMA U SRBIJI

“Print + more”, stručni časopis Asocijacije nemačkih izdavača magazina posvetio je pune četiri strane zbivanjima na tržištu   magazina u Srbiji.
U tekstu koji je „Print + more“ objavio pod naslovom „Srbija – rastuće tržište magazina“ autor Bernd Morchutt za stručnjake iz izdavačke oblasti analizira zbivanja na srpskom tržištu štampe sa posebnim osvrtom na revijalna izdanja.
Analizirajući tržište štampe u Srbiji, privredne potencijale, prihode od oglasa i distributivne kanale Morchutt ujedno pokušava i da savetuje nemačke izdavačke kuće kako da investiraju u Srbiji.


PRIHODI OD OGLAŠAVANJA U SRBIJI – ZA ČUĐENJE

Za oglašavanje na tržištu masovnih medija u Srbiji prošle godine ukupno je izdvojeno 115 miliona evra, što je za 20 miliona više nego 2005.  pokazuju podaci istraživanja agencije AGB Nielsen Media Research.
Procenjeno je da će u 2007. na oglašavanje u masmedijima biti potrošeno između 140 i 150 miliona evra. Najviše novca potrošeno je na oglašavanje na televiziji - 70 miliona evra, u štampanim medijima - 24,5 miliona, za oglašavanje na bilbordima i plakatima (out door) - oko 14 miliona i na radio-programima pet miliona evra.
Ulaganje u oglašavanje na televizijama je u stalnom porastu od 2001. , kada je iznosilo oko 22 milina evra, a procenjuje se da će u 2007. dostići sumu od oko 90 miliona evra.
Među 10 najvećih oglašivača nalaze se kompanije Prokter & Gembl (Procter & Gemble), Henkel, Koka-Kola (Coca-Cola), Državna lutrija Srbije, Apatinska pivara, Beiersdorf, Karlsberg (Carlsberg), Uniliver, Meridian banka i Pančevačka pivara.
Poznavaoci prilika na tržištu začudjeni su ovako malom ukupnom cifrom izdvajanja za oglašavanje i procenjuju da su samo tri, ili četiri vodeće novinsko-izdavačke kuće ostvarile veći prihod od oglasa od cifre koja se odnosi na  sve štampane medije u Srbiji.


NATIONAL GEOGRAPHIC SA SRPSKOM NASLOVNOM STRANOM

Naslovna strana februarskog broja časopisa „National Geographic“ pravi je kuriozitet kada je reč o Srbiji. Osim što je jedna od glavnih rubrika broja posvećena tekstu o beogradskoj mumiji (autori Miomir Petrović i Branislav Anđelković) po prvi put u istoriji ovog magazina na naslovnoj strani je fotos jednog fotografa iz Srbije.
Fotos za naslovnu stranu „National Geographic“ snimio je Vladimir Tatarević i tako ušao u dugu istoriju ovog svetski poznatog magazina.
Magazin „National Geographic“ u Srbiji izdaje Adria Media d.o.o. (član Asocijacije medija).


KASTRO U IZDANJU “NOVOSTI”

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) promovisala je knjigu “Fidel Kastro – jedan čovek, jedna revolucija” autora Borislava Lalića dugogodišnjeg dopisnika iz Latinske Amerike i sa Kube.
Osim autora o knjizi su govorili ambasador Kube u Srbiji Hulio Sezar Ferer, Jovan Kesar i Manojlo Vukotić, glavni urednik i direktor Kompanije “Novosti”.
Knjika “Fidel Kastro – jedan čovek, jedna revolucija” štampana je na ukupno 300 stranica, u tvrdom je povezu i prodaje se po ceni od 300 dinara.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

OTVOREN  BMW I MINI PRODAJNI SALON U BEOGRADU

Delta Motors d.o.o. iz sastava Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) ekskluzivni uvoznik i distributer BMW Group za Srbiju i Crnu Goru, otvorio je novi prodajni salon BMW i MINI vozila na Cvetnom trgu u Beogradu, Ulica kralja Milana 31a.
Salon su otvorili Ivana Veselinović, stariji potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta M Grupe i Rudolf Wallisch (Voliš), generalni direktor BMW za Centralnu i Istočnu Evropu. Prodajni salon površine 1.000m2, opremljen je po najvišim BMW standardima i u njemu je izloženo 14 najnovijih automobila BMW i MINI. Takođe je otvoren i servis u Paštrovićevoj 10.
Delta Motors će do kraja godine izgraditi Auto centar na Čukaričkoj padini. Površina centra biće 7.500m2. Ukupna investicija će iznositi 10.000.000 eura.
BMW grupa  u svetu je 2006. godine zabeležila rast prodaje od 5% i promet od 49 milijardi evra.


PRVI BROJ „ZRENJANINSKIH NOVINA"

Na kioscima "Banatpresa" i "Future plus"  pojavio se prvi broj nedeljnika "Zrenjaninske novine" u izdanju kompanije Dnevnik – Vojvodinapres (član Asocijacije medija) koja, pored novosadskog "Dnevnika", kao osnovnog izdanja ima i "Subotičke" i "Kikindske".
Većinski vlasnik "Vojvodinapresa" je nemački izdavački koncern "WAZ", koji je procenio da je i Zrenjanin dobro mesto za investicije i u ovoj oblasti.
Prvi broj "Zrenjaninskih novina" štampan je u tiražu od 30 hiljada primeraka, na 32 strane, od kojih je 16 u punom koloru. Prva dva broja deliće se besplatno na kioscima i uz pomoć kolportera, a nedeljnik će se najviše baviti životnim temama koje interesuju najveći broj građana. Naglasak će biti na informacijama iz ekonomije i biznisa.


IZDAVAČKI PODUHVAT POŠTA „SRBIJA“

U nastojanju da što bolje predstavi svoje aktivnosti na polju izdavanja poštanskih marki tokom 2006. godine JP PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) načinila je pravi izdavački poduhvat.
U saradnji sa „Jugomarkom“ i novosadskim „Forumom“ priređeno je i štampano bibliofilsko izdanje posvećeno pričama o svim markama, koje je Pošta lansirala tokom 2006. godine.
Marke i priče o njima predstavljene su u knjizi čiji je obim 80 strana, a štampana je u punom koloru i u tiražu od samo 500 primeraka.
Komplikovani knjigovezački radovi omogućili su da sve izdate markle budu predstavljene u originalu, odnosno svaka od njih u bilo kom trenutku iz knjige može da se “preseli” u život, odnosno na neku od poštanskih pošiljki.


ADSL USLUGA U PONUDI TELEKOMA SRBIJA

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) u aprilu  pokreće veliku promotivnu kampanju za ADSL uslugu, koja za cilj ima unapređivanje informatičke kulture u Srbiji, kroz pružanje mogućnosti privatnim i poslovnim korisnicima za značajno kvalitetniji i savremeniji pristup Internetu, po vrlo povoljnim uslovima. Trenutno je u Telekomu evidentirano 28 000 zahteva za ADSL, dok plan za kraj marta predviđa 30 000 uključenja, a za kraj juna 60 000 uključenih ADSL priključaka.

ADSL usluga Telekoma Srbija sadrži i posebne pogodnosti – najpristupačnije cene, u koje je već uključena cena modema. Klijenti, u skladu sa sopstvenim potrebama, mogu da se opredele za jedan od tri ADSL paketa koji su trenutno u ponudi Telekoma Srbija. Svaki paket podrazumeva jedan e-mail nalog, mailbox veličine 20 Mb, dinamičku IP adresu, dok se brzine pristupa razlikuju: od 256/ 64 kb/s,  preko 512/128 kb/s do 768/192 kb/s. Postoji i mogućnost deljenja Internet konekcije između više računara. 

Uz ADSL uslugu Telekoma Srbija nema dodatnih troškova za korišćenje telefonske linije; plaća se samo fiksan iznos mesečne pretplate, a telefonski impulsi za uspostavljanje veze s Internetom su besplatni.


NOVE LICENCE ZA KABLOVSKE EMITERE

Još 17 preduzeća iz Srbije ispunjava uslove za prenos radio i TV programa preko kablovske distributivne mreže, procenio je Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije. Do sredine januara ta agencija izdala je odobrenje za još 20 KDS operatera, čime se broj firmi koji zadovoljavaju tražene kriterijume za tu vrstu usluga popeo na ukupno 37.
Pojedinačna odobrenja dobiće "Sabotronik" (Senta), "Satel" (Bor), "Vaps i Ignet KD sistem" (Barič), "Vidra" (Bečej), "Lotel kabl" (Loznica), "JM Oskar" (Kuršumlija) "Limes telekomunikacije" (Despotovac), "Panelkatv", (Ritopek), "Sat-trakt" (Bačka Topola), "Telenet" (Priboj), "Elektron" (Negotin), "K. D. S." (Novi Sad), "KM Kovin" (Skorenovac), "Kabel-Johan" (Leskovac), "Jotel" (Niš), "Radijus vektor" i "Masko" (Beograd)


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

OGLASIO SE ROADSTAR RADIO

Na promociji održanoj u beogradskom Međunarodnom press centru i zvanično je obeležen početak rada Roadstar radia.
O konceptu „Radio – za radio – u kolima“ govorio je glavni i odgovorni urednik Vladimir Čeh koji je naglasio da će Roadstar radio nastojati da slušaoce informiše, upozori, zabavi i nagradi, a da se ni o jednoj temi neće pričati duže od jednog minuta.
Direktor radia, Branislav Lazović potpisao je ugovor sa predstavnicima AMSS čime je Roadstar i zvanično postao glasilo Automoto saveza Srbije.
Roadstar radio može se pratiti na frekvenciji 98.5 FM.


ABC SRBIJA NA INTERNETU

Kompanija za oditovanje (verifikaciju) tiraža štampanih medija u Srbiji – ABC Srbija
aktivirala je polovinom februara web sajt posvećen aktivnostima kompanije.
Zainteresovani da prošitaju na internet adresi www.abcsrbija.com najnovije informacije o tome kako se razvija posao, koji je na samom početku kada je u pitanju tržište štampe u Srbiji, zatim o potpisanim ugovorima, kao i o mogućnostima za saradnju sa ABC Srbija.


BEOGRADSKI BREND FAIR 3

Internacionalna konferencija “Brend Fair 3” biće održana u Beogradu od 8. do 10. marta 2007. godine. Brend konferencija će biti organizovana na Beogradskom sajmu pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge Republike Srbije, zatim Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Srbije, Privredne Komore Srbije i Udruženja ekonomskih propagandista Srbije (UEPS).
O stvaranju brendova i brendiranju govoriće istaknuti inostrani i domaći stručnjaci, a detaljnije informacije o učešću na skupu mogu se pročitati na internet adresi: www.brandfair.com


USKORO KONKURS ZA LOKALNE EMITERE

Uskoro se može očekivati raspisivanje konkursa za dobijanje dozvola za emitovanje radio I televizijskih programa na lokalnom nivou. Uslovi za to biće stvoreni nakon što Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) utvrdi visine naknada za korišćenje tih frekvencija, jer je Vlada Srbije prošle nedelje dala saglasnost za visinu naknada za emitovanje programa. Strategijom razvoja radiodifuzije u Srbiji predviđeno je da dozvole dobije oko 300 lokalnih RTV stanica.


PUTOVANJE ZA LAS VEGAS 

Novosadska turistička agencija “Ado Travel” odlučila je da medijskim stručnjacima u Srbiji ponudi paket aranžman za posetu Las Vegasu u doba održavanja NAB-Electronic Media Show.
Ovaj najveći sajam na svetu namenjen elektronskim medijima biće održan u Las Vegasu od 16. do 19. aprila 2007. godine uz učešće 1.500 izlagača iz celog sveta i na izložbenom prostoru od oko 140.000 kvadratnih metara.
NAB-Electronic Media Show u proseku poseti više od 105.000 stručnjaka iz elektronskih medija.
O ponudi agencije “Aldo Travel” više informacija možete pronaći na internet adresi: www.aldotravel.co.yu. 

UPRAVLJANJE DISTRIBUCIJOM

U organizaciji IFRA 31. maja i 1. juna u Istambulu će biti održana 4. Internacionalna konferencija o novinskoj distribuciji. Glavne teme konferencije posvećene su: Pojedinačnoj prodaji, modelima prodaje putem pretplate, internacionalnoj distribuciji i logistici.
IFRA je saopštila da je visina kotizacije za „rano prijavljivanje” 790 evra plus taksa – za članove i 990 evra plus taksa za sve ostale učesnike. Opširnije informacije o skupu posvećenom distribuciji štampe očekuju vas na adresi: www.ifra.com/events.


SVETSKE BROJKE O NOVINAMA (I)

Svetska novinska asocijacija (WAN) saopštila je najnovije brojčane podatke o novinama. Prema ovim podacima ukupan tiraž novina povećan je u periodu od poslednjih pet godina za 9,95 procenata, odnosno za 2.36 odsto u proteklih 12 meseci.
Ukupan broj naslova najzad je prmašio famoznu brojku od 10.000 i zaustavio se kod cifre 10.104. Prema WAN-u u svetu se dnevno proda oko 450 miliona primeraka novina, koje pročita oko 1,4 milijardi čitalaca.
U periodu od proteklih pet godina ukupan tiraž besplatnih novina se praktično udvostručio.
Napominjemo da je reč o statističkim podacima, koji zaključno obuhvataju  2005. godinu, a posmatrani period  počinje od 2001. godine.


USA: RASTE BROJ KORISNIKA NOVINSKIH SAJTOVA

Prema najnovijim podacima iz SAD, broj čitalaca  onlajn (elektronskih) novina u stalnom je porastu. U poslednjem kvartalu 2006. godine zabeležen je rast od 6,9 odsto, što znači da je dostignuta cifra od 57,6 milona pojedinačnih poseta ovim sajtovima tokom meseca.
U istom tom kvartalu, prema statističkim podacima, 36 odsto od ukupnog broja posetilaca web stranica je posećivalo novinske onlajn sajtove na kojima je u proseku provodilo 43 minuta tokom mesec dana.


OŠTRA BORBA IZDAVAČA

Kompanija Associated Newspapers, izdavač dnevnih novina Evening Standard i besplatnog dnevnika London Lite započela je oštru propagandnu kampanju uperenu protiv direktnih konkurenata – izdavača besplatnih novina.
U opticaj je pušten oglas na kome se vidi kako čitateljka baca direktnu konkurenciju – besplatni dnevnik „Tre London Paper“.
Kampanja je usmerena na agencije i marketinške kuće čija su ciljna grupa žitelji Londona.


NOVINE U BROJKAMA (II)

U periodu od 2001. godine do kraja 2005. Godine tiraž besplatnih dnevnih novina u svetu je sa ukupno 12 miliona primeraka dostigao cifru od 28 miliona primeraka, što predstavlja neverovatan porast od 137 procenata.
Prema izveštaju svetske asocijacije izdavača novina WAN, ukupan broj dnevnih novina koje se prodaju je od 8.930 naslova u 2001. godini dostigao fantastičnih 10.104 naslova u 2005. godini.


MILIJARDA OD ONLAJN OGLASA

Prema procenama koreanskih medijskih strušnjaka, očekuje se da ukupan ovogodišnji prihod od onlajn oglašavanja u ovoj zemlji dostigne cifru od 1,03 milijarde dolara što će predstavljati 15,2 procenta više u odnosu na 2006. godinu.
Procenjuje se da je prihod od onlajn oglašavanja porastao za 48 posto u periodu od 2001. do 2006. godine.
Inače u Koreji je ostvaren rekordan promet po osnovu e-trgovine i dostignuta je cifra od 14,29 milijardi dolara, što je za 26,1 posto više u odnosu na 2005. godinu.


NOVINE U BROJKAMA (III)

U proizvodnji novina širom sveta zaposleno je skoro dva miliona radnika. U proteklih pet godina u novinsku tehnologiju je investirano više od 6 milijardi evra, a procenjuje se da je izdavanje dnevnih novina posao čija je ukupna vrednost oko 180 milijardi dolara.
Novine ostvaruju veći prihod od oglasa nego što to čine zajedno: radio, spoljašnje oglašavanje, filmovi, magazini i internet.


BEČ: KONGRES O NOVINSKOM DIZAJNU

Od 4. do 6. marta 2007. godine u Gradskoj većnici Beča biće održan kongres posvećen novinskom dizajnu. Program je definitivno utvrđen, a posebnu pažnju privlače izlaganja predstavnika novinskih kuća, koje će na kongresu primiti nagrade za najbolji dizajn.
Opširnije informacije o mogućnostima za učešće na ovom kongresu, koji privlači sve veću pažnju novinskih stručnjaka, mogu se pronaći na internet adresi: www.newspaper-congress.eu


PAD TIRAŽA U JAPANU

U vodećoj zemlji u svetu po broju prodatih primeraka novina na 1.000 stanovnika – Japanu,  tokom 2006. godine zabeležen je pad ukupnih tiraža od oko 0,5 procenata. Reč je o podatku koji se odnosi na period, koji se završava oktobrom 2006. godine, kada je zabeležen prosečni dnevni tiraž od 52.310.478 primeraka.
Procena je izvršena na bazi podataka za 120 listova, koje dostavljaju članovi Japanske asocijacije novinskih izdavača. Od ukupnog broja 45 listova spada u grupaciju – celodnevnih, 61 je u kategoriji jutarnjih listova, a 14 u kategoriji večernjih novina.
Po jednom domaćinstvu prosečno je distribuiran po 1,02 primeraka novina, a prosečan broj čitalaca po primerku je 2,43.


CRNA GORA: STIMULACIJA ZA ELEKTRONSKE MEDIJE

Savet crnogorske Agencije za radio difuziju (ARD) odlučio je da na 13 televizijskih i 36 komercijalnih radio-stanica podeli sumu od 180.000 evra, koja je prikupljena od radio-difuzne takse i pretplate za korišćenje radio-prijemnika u automobilima. Odluka je donesena u skladu sa kriterijumima za raspodelu i raspisanim javnim konkursom, saopštila je ARD.
Od TV stanica najveći iznos, 18.500 evra, dobila je In Televizija, zatim 17.600 evra dobila je Atlas televizija. TV Pink je dobila 16.400, MBC 14.300, Elmag 10.600 i Montena 8.700 evra. Najviše novca, 8.000 evra, među radio-stanicama dobio je Atlas radio. Potom slede Elmag i Antena M sa po 6.000 i Radio D plus sa 5.000 evra. Novac se deli prema kriterijumima pokrivenosti signalom i količinom emitovanog vlastitog programa. ARD već tri godine  primenjuje u svetu jedinstven mehanizam za stimulisanje komercijalnih emitera, za čije finansirenje odvaja 10 odsto od ukupne radio difuzne pretplate. Isti procenat namenjen je I lokalnim javnim servisima, 75 odsto Radio-televiziji Crne Gore, a pet procenata za finansiranje ARD. "Imajući u vidu potrebu stimulisanja, razvoja i jačanja raznovrsnosti programskih sadržaja, do sada je komercijalnim emiterima dodeljeno 1,5 miliona evra, od čega 551.000 tokom prošle godine", navela je ARD. Radio-difuzna pretplata u Crnoj Gori iznosi 3,5 evra mesečno po korisniku.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!