Februar, 2007 No. 49


POLITIKA: NOVO RUHO ZA 103. ROĐENDAN

Politika N&M (član Asocijacije medija) podarila je svom matičnom izdanju, dnevnom listu "Politika", kao poklon za 103. rođendan – novo zaglavlje lista, kompletno nov grafički izgled i nižu prodajnu cenu od 29 dinara po primerku.
Povodom proslave 103. godišnjice najstarijeg dnevnog lista u zemlji, i na Balkanu, otvorena je izložba posvećena redizajnu i grafičkim promenama lista, dodeljene su nagrade za likovnu umetnost i za najbolju knjigu za mlade.
Za novi grafički izgled Politike, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, pobrinuli su se dizajner Mirko Ilić i Jovica Veljović, svetski poznati tipograf, koji je kreirao i nov originalni ćirilični font.


MEDIA ADRESAR SVE BOGATIJI

Media adresar koji je Asocijacija medija pripremila u saradnji i uz pomoć Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) sve je bogatiji. Nakon prvog, januarskog, ažuriranja baze podataka postaljene na arhiva.asmedi.org i www.nadlanu.com adresar je bogatiji za osnovne informacije o još šest listova.
Kao što smo najavili, Media Adresar ažuriraćemo jednom mesečno, a očekujemo vašu pomoć u pronalaženju onih listova koje još nismo uvrstili u sadržaj uz napomenu da je objavljivanje podataka – besplatno.
Inače, sve su bolji izgledi da Media Adresar pronađe svoje mesto i u delu sadržaja jedne od vodećih evropskih medijskih baza podataka.


DELTA PROMOVISALA POSLOVNU STRATEGIJU ZA 2007. GODINU

Pod devizom – Vizijom lidera, snagom sistema - na tradicionalnom godišnjem skupu poslovnih partnera Delta M Grupa koja posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) promovisala je poslovnu strategiju kako za 2007. godinu tako i za naredni period.  
Ivana Veselinović, stariji potprdesednik Delta Holdinga i Generalni direktor Delta M Grupe saopštila je da je cilj kompanije da tokom 2007. godine ostvari prihod od ukupno 1,5 milijarde evra i mnogobrojnim poslovnim partnerima je na konkretnim primerima objasnila kako Delta misli da ostvari taj cilj.
Miroslav Mišković, predsednik Delta Holdinga je poslovnoj javnosti i političarima govorio o uslovima koje bi trebalo ostvariti na globalnom planu da bi se realizovali Deltini ali i planovi svih vodećih kompanija u Srbiji. Mišković je naglasio potrebu brzog formiranja vlade sposobne da zemlju povede ka Evropi sugerišući da bi prvi korak na tom putu mogla biti realizacija sporazuma o formiranju CEFTA. Prvi čovek Delte istakao je potrebu da nova vlada prida najveći mogući značaj poljoprivredi ali i neophodnost da kompanijama koje su nosioci razvoja pomogne kako sistemskim tako i konkretnim merama pri realizaciji projekata u zemlji i svetu. Mišković je na kraju istakao da će Delta nastaviti da se razvija kao se svetske kompanije – stalno šireći zone svog poslovnog delovanja sa ciljem ostvarivanja profita.


NINOVA NAGRADA SVETISLAVU BASARI

Mnogobrojne zvanice iz javnog života – pisci, izdavači, glumci, reditelji, predstavnici političkih stranaka  - prisustvovale su 25. januara u beogradskom Aero-klubu tradicionalnoj svečanosti povodom dodele nagrade koju NIN (član Asocijacije medija) dodeljuje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku u protekloj godini.
Ovoga puta nagrada je dodeljena Svetislavu Basari za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” objavljen u izdanju “Derete”. Za najprestižnije srpsko književno priznanje konkurisalo je čak 110 romana.
Uručujući nagradu, Slobodan Reljić, glavni urednik NIN-a, istakao je da se dodelom ove književne nagrade završava jedno od najvažnijih godišnjih cikličnih događanja srpske kulturne scene.


NOVOSTI POKLONILE KNJIGE ŠKOLAMA

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija), u saradnji sa Ministarstvom prosvete i sporta, poklonila je školama u Srbiji 150.000 knjiga iz svoje edicije “Milenijum”, kao dar za školsku slavu, Svetog Savu. Potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji u Vladi Srbije, između Slobodana Vuksanovića, ministra prosvete i sporta i Manojla Vukotića, direktora i glavnog urednika Kompanije “Novosti”, ova saradnja biće nastavljena i ubuduće.
Svaka od školskih biblioteka u 1.218 osnovnih i 478 srednjih škola, kao i u 56 učeničkih domova u Srbiji dobiće po 80 knjiga, bisera klasične književnosti iz edicije “Milenijum”, koja je izašla prošle godine i prodata u više od milion primeraka.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

NA KIOSKE STIGLE I – NAŠE.

Od 31. januara medijska scena Srbije bogatija je za još jedan dnevni list. Reč je o dnevnim novinama “Naše.” koje se, kao regionalni list, distribuiraju  na prostoru od Knjaževca do Preševa.
Sedište redakcije je u Nišu, osnivač je kompanija Spot AG iz Beča, a izdavač Naše. d.o.o. sa sedištem u Nišu. List koji je po formatu praktično upola manji od svih dnevnih listova prisutnih na tržištu Srbije, štampa Politika a.d. iz Beograda u punom koloru i na polovini tzv. “berliner” formata.
Nakon petodnevne promotivne kampanje, u okviru koje su deljene besplatno, “Naše” se šest puta sedmično prodaju po ceni od 10 dinara za primerak. 
Kontakt sa redakcijom, između ostalog možete ostvariti i preko e-mail adrese: redakcija@nase.com.


STARTUJE “ENTER”

Novoosnovana televizija Enter od sredine februara počeće emitovanje 24-časovnog programa na području Beograda i preko kablovskih operatera, najavio je glavni urednik te medijske kuće Vladan Radosavljević.
Enter je kao komercijalna televizija dobila beogradsku frekvenciju na konkursu Radiodifuzne agencije, a nastala je na temeljima nekadašnjeg kanala "Ju info", kojeg je na aukciji prošle godine kupilo preduzeće "Di enter".


ČOLIĆ I TELEKOM SLAVE PRODAJU 500 000 PRIMERAKA ALBUMA ’’ZAVIČAJ’’

Telekom Srbija (Pridruženi član Asocijacije medija) i najveća srpska pop-zvezda Zdravko Čolić će početkom februara proslaviti prodaju 500.000 primeraka novog Čolićevog albuma ’’Zavičaj’’. Ova saradnja, jedinstvena po tome što je uz muzički CD prodavana pripejd kartica sa brojem, 200 dinara kredita, 100 dinara besplatnih SMS poruka i mesec dana besplatnog korišćenja dialup interneta, zabeležila je izvanredan uspeh i to za samo dva meseca prodaje. Paket je prodavan na svim prodajnim mestima  kartica Mobilne Telefonije Srbije (u korisničkim servisima 064, kioscima i kod distibutera) po ceni od svega 200 dinara.
Na proslavi kojom će obeležiti svoj uspeh, Zdravko Čolić i Telekom Srbija će se zahvaliti prijateljima, partnerima i medijima, koji su podržali ovu akciju, kao i publici koja je najviše doprinela ostvarenju zajedničkog uspeha.


ČASOPIS ZA UPRAVLJANJE KOMUNICIRANJEM

U izdanju novosadske kuće Protocol i beogradskog Fakulteta političkih nauka pojavio se novi, stručni časopis pod nazivom Časopis za upravljanje komuniciranjem. Reč je o tromesečniku čiji sadržaj je posvećen stručnim radovima i zbivanjima u oblasti komunikacija i upravljanja. Časopis će objavljivati isključivo radove koji prethodno nisu objavljivani u drugim stručnim magazinima.
Iz sadržaja prvog broja izdvajamo teme poput: Menadžment medija, Tabloidni žurnalizam, Da li je internet medij.
O tome gde se Časopis za upravljanje komuniciranjem može nabaviti, o načinu saradnje i o svemu ostalom što vas zanima u vezi sa časopisom možete da se informišete na: protocol2@nscable.net i fpn@fpn.bg.ac.yu.


RRA: ZAVRŠEN KONKURS ZA REGIONALNE EMITERE

Emiterima zainteresovanim za dobijanje regionalnih dozvola za emitovanje radio i televizijskog programa, 29.januara je istekao rok da Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) dostave neophodnu dokumentaciju za učešće na konkursu. Konkurs za dodelu regionalnih dozvola raspisan je 15. novembra, a strategijom razvoja radiodifuzije predviđeno je da bude 28 regionalnih televizija i 24 radija. Dozvole će biti izdate za centralnu, novosadsku, južnu, banatsku, mačvansku, istočnu, zapadnu i rašku oblast, dok su frekvencije za region grada Beograda već podeljene. Opširnije na internet adresi: www.rra.org.yu


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

SPORAZUM RTV VOJVODINE I KOMPANIJE NOVOSTI

Radiodifuzna ustanova Vojvodine "RTV Vojvodina" i kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) potpisale su 25. januara ugovor o saradnji. Kako su istakli glavni i odgovorni urednik i direktor "Novosti" Manojlo Vukotić i direktor Radio-difuzne ustanove Dina Kurbatinski Vranešević, ugovorom će odnosi dve medijske kuće, uz dosadašnju saradnju na oglasnom i marketinškom polju, dobiti i novu dimenziju. "Otvara se mogućnost zajedničkog organizovanja humanitarnih, kulturnih, ili sportskih akcija, pa čak i zajedničkog snimanja TV serija", kazao je Vukotić i dodao da je uspostavljanje takvih veza, izuzetno značajno za sva izdanja "Novosti", jer se planira da prodaja u Vojvodini sa postojećih 35 hiljada primeraka dnevno bude podignuta na 50 hiljada. Vraneševićeva je istakla da su te dve medijske kuće i ranije imale izuzetno kvalitetnu saradnju, koja je nakon potpisivanja ugovora prerasla u strateško partnerstvo


TV TOTAL – NEDELJNO

Nakon riskantnog pokušaja da se pozicionira kao “dnevni tv magazin”, po ceni od 8 dinara, tv magazin “TV Total” ipak se odlučio za nedeljni ritam izlaženja.
TV Total pojavljivaće se na kioscima svake srede po ceni od 39 dinara. Magazin na 48 strana u punom koloru štampa štamparija Politika a.d. a izdavač je beogradska kompanija “Menadžer” d.o.o.


FOND RIBNIKAR-POLITIKA NEZADOVOLJAN

Nezadovoljan promenom zaglavlja lista Politika, osnivač i direktor Fonda Ribnikar-Politika, Darko Ribnikar najavio je da će preduzeti sve mere koje mu stoje na raspolaganju protiv odgovornih za promenu starog zaglavlja lista Politika.
Ljiljana Smajlović, glavna urednica lista ranije je izjavila da se ne napušta tradicija već da se Politici vraća zaglavlje kakvo su imali prvi brojevi pre 103. godine.


OKRUGLI STO O KOLEKTIVNOM PREGOVARANJU

U organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i uz pomoć IREX-a u beogradskom Media Centru održan je okrugli sto na temu  „Kolektivno pregovaranje“.
U radu okruglog stola, pored predstavnika NUNS-a i UNS-a, učestvovali su i predstavnici Sindikata novinara Srbije kao i predstavici Granskog sindikata medija „Nezavisnost“. Stavove Asocijacije medija izložio je Zoran Papić izvršni direktor, a o sindikalnom organizovanju novinara u Hrvatskoj govorili su  gosti iz Hrvatske predsednik i potpredsednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić-Luce i Zdenko Duka. 

KANADSKE DNEVNE NOVINE

GODINA
JUTARNJI
VEČERNJI
CELODNEVNI
UKUPNO
UKUPNO
PROSEČAN TIRAŽ
1980
25
95
0
120
5.391.724
1985
27
81
3
111
5.620.811
1990
29
73
6
108
5.814.510
1991
28
74
6
108
5.654.390
1992
33
70
5
108
5.553.409
1993
35
69
4
108
5.536.546
1994
37
67
4
108
5.491.150
1995
42
62
2
106
5.309.600
1996
43
60
2
105
5.191.677
1997
43
60
2
105
5.087.153
1998
52
52
1
105
5.004.193
1999
52
52
1
105
5.177.072
2000
52
52
1
104
5.166.893
2001
55
48
1
104
5.184.571
2002
56
45
1
102
5.004.619
2003
55
45
1
101
5.930.417
2004
55
45
1
101
5.911.071
2005
55
45
1
101
5.798.959

HRT NAJGLEDANIJI JAVNI SERVIS U EVROPI

Veće Hrvatske Radiotelevizije usvojilo je izveštaj po kome je sa 52 odsto gledanosti HRT i dalje najgledanija javna televizija u Evropi.
U istom izveštaju se kaže da je HRT u drugom polugođu 2006. godine emitovala 68 odsto programa domaće proizvodnje i da će i ubuduće nastaviti da maksimalno razvija vlastitu produkciju. U pomenutom periodu značajno je povećan broj emisija posvećenih civilnom društvu, a na Drugom programu HRT, za koji se kaže da se profilisao kao program za mlađu publiku, značajno je povečan i broj informativnih emisija.
Veće je insistiralo kod rukovodstva HRT na poštovanju zakonskih odredbi o oglašavanju jer je u pomenutom polugodišnjem periodu osam puta prekoračeno vreme dozvoljeno za emitovanje reklama.


BEČ – EVROPSKI NOVINSKI KONGRES

Od 4. do 6. marta 2007. godine u bečkoj Gradskoj većnici biće održan Evropski novinski kongres posvećen dizajnu i novim trendovima u dizajniranju novena. Biće to prilika i da se uruče nagrade najbolje dizajniranim dnevnim novinama tokom protekle godine ali i da predstavnici nagrađenih listova iznesu svoje stavove u pogledu dizajna listvova.
Opširnije informacije o ovoj manifestaciji očekuju vas na adresi: www.newspaper-congress.eu.


AXEL ŠPRINGER PRIZNAJE REALNOST

Svetski poznat protivnik besplatnih novina, moćna nemačka medijska kuća Axel Springer poznata po izjavama svojih čelnika da je „Svaki dan proveden bez besplatnih novina – još jedan dobar dan“ morala je da prizna realnost i u svoj program uvede i – besplatne novine.
Od prvih dana januara 2007. kompanija Axel Springer se „učlanila“ u klub izdavača besplatnih novina tako što je svoje niskotiražno izdanje Welt Kompakt promovisala u besplatne dnevne novine koje će se distribuirati u prvoj klasi nemačkih železnica.
Pretpostavlja se da će se besplatni tiraž kretati oko 8 do 10.000 primeraka dnevno.


TURSKA: TREĆE NOVINE NA ENGLESKOM

Od polovine januara tursko tržište štampe bogatije je za još jedne dnevne novine na engleskom jaziku. Reč je o dnevniku „Today’s Zaman“
Uz devizu „Vaš način za razumevanje Turske“ izdavači se nadaju da će list vrlo brzo postati „oči i uši stranih državljana u Turskoj“. Na tom putu mu stoje već postojeći dnevnici na engleskom Turkish Dailz News i Anatolian News.


NORTHCLIFFE UVAŽAVA SUŠTINSKE PROMENE U BIZNISU

Da bi i imenom na što bolji način iskazala suštinske promene u medijskom biznisu poznata britanska novinsko-izdavačka kuća Nortcliffe Newspaper Group – promenila je ime.
Menadžment kompanije saopštio je da novo ime Northcliffe Media na najbolji način odražava sve nastale promene, a pre svega digitalne aktivnosti kako na izdavačkom tako i na komercijalnom planu i da na jasan način ukazuje na multimedijsku platformu Northcliffe izdavačkih aktivnosti.
Northcliffe funkcioniše iz 36 izdavačkih centara i njegovih 18 dnevnika dostižu dnevni tiraž od 800.000 primeraka  a 29 nedeljnika oko pola miliona prodatih primeraka nedeljno. Svake nedelje 62 besplatna izdanja ove kompanije distribuiraju se u tiražu većem od 2,4 miliona primeraka.
Northcliffe je deo medijskog giganta Daily Mail&General Thrust.


CORRIERE DI BOLOGNA DODATAK CORRIERE DELLA SERA 

Od poslednjih januarskih dana čitaoci u italijanskom gradu i provinciji Bolonja mogu da čitaju najnovije vesti iz svog regiona u dnevniku Corriere di  Bologna koji se pojavljuje kao dodatak jednog od vodećih italijanskoh dnevnika – Corriere della Sera.
U punom koloru i na obimu od najmanje 16 stranica list će se pojavljivati svakog dana osim ponedeljka.


ŠPANIJA: MEDIJI OČEKUJU DALJI RAST PRIHODA OD OGLASA

Nakon izuzetno uspešne 2006. godine u kojoj su prihodi od oglašavanja prešli granicu od sedam milijardi evra, svi španski mediji očekuju dalji rast prihoda po posnovu oglašavanja.
Prema predviđanjima agencija, tokom 2007. godine mogao bi se očekivati porast od 5,3 procenta i dostizanje ukupnog prihoda po osnovu oglašavanja od oko 7,5 milijardi evra.


NAKNADA ZA ODNOŠENJE BESPLATNIH LISTOVA

Ukoliko se uskoro ne dogovore sa gradskim vlastima, najpoznatiji londonski besplatni dnevni listovi „London Lite i „Thelondonpaper“ mogli bi biti proterani iz centralne gradske zone.
Zaduženi za gradsku čistoću izračunali su da se po osnovu distribucije besplatnih listova (oba se štampaju u ukupnom dnevnom tiražu od oko 300.000 primeraka) posao odnošenja smeća na godišnjem nivou uvećava za oko 1.000 tona.
Na osnovu ovog proračuna, na godišnjem nivou, došlo se do cene od 500.000 funti koju bi izdavači besplatnih listova morali da nadoknade gradskim vlastima.


BRENDOVI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Brandchannel.com promotivna online publikacija kompanije Interbrand objavila je rezultate ankete posvećene vodečim svetskim brendovima koji su tokom 2006. godine uticali na život ljudi na planeti.
Anketa je sprovedena medju 3.625 marketing profesionalaca i prema njihovim mišljwnjima, kada je reč o brendovima, stvari stoje ovako: Na prvom mestu je Google, slede Apple i ZouTube, a na četvrtom mestu je Wikipedia. Na sredini tabele je kompanija Starbuck, šesta je kompanija Nokia, sedmi Skype a „tek“ na osmom, devetom i desetom mestu su kompanije kao što su IKEA, Coca-Cola i Toyota.


USA: REKORDAN BROJ OTKAZA U MEDISKOJ SVERI

Tokom 2006. godine u medijskoj industriji USA došlo je do smanjenja broja zaposlenih od 17.809 ljudi. Reč je o izuzetno visokoj cifri kada se ima u vidu da je tokom 2005. godine u američkim medijima bez posla ostalo “samo” 9.453 radnika.
Stručnjaci za medijsku oblast predvidjaju da će se sa intenzivnim smanjenjem broja zaposlenih u medijima nastaviti I tokom 2007. godine.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!