Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2018
Asocijacija Medija
No. 312
U OVOM BROJU
Održana regionalna konferencija samoregulatornih tela
Prava mera medija
Mladi mediji ponovo na sceni
Naknade za novinarska dela
Ubistvo novinara u Slovačkoj
Rodna ravnopravnost u medijima
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA SAMOREGULATORNIH TELA

Lažne vesti, govor mržnje, portali bez impresuma i kontakt informacije, medijska etika u onlajn okruženju, finansiranje i budućnost samoregulatornih tela u jugozapadnoj Evropi, bile su ključne teme dvodnevnog regionalog skupa, koji je, u organizaciji Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta održan u Beogradu. Učestvovali su predstavnici samoregulatornih tela iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Turske i sa Kosova. Savet za štampu iz Srbije predstavio je kolegama iz regiona "Smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju", koji je ocenjen kao veoma dobar i koristan priručnik i za ostale savete za štampu. Ovo je drugi regionalni skup u okviru projekta "Izgradnja poverenja u medije na zapadnom Balkanu i u Turskoj", koji finansiraju Unesko i Evropska unija.


PRAVA MERA MEDIJA

Radna grupa sastavljena od 6 eksperata koji svojim radom pokrivaju oblasti medija, oglašavanja, medijskih agencija, ekonomskih nauka, medijskog prava... završila je istraživanje na temu stanja medijskih merenja u Srbiji. Prikupljeni podaci, saznanja, izjave korisnika, uporedna analiza sa tržišta drugih zemalja, zaključci, smernice i preporuke, objedinjeni su u tekstu studije pod nazivom "Prava mera medija - šta su i zašto su značajna medijska merenja u Srbiji". Asocijacija medija je pokretač ovog istraživanja i tokom aprila meseca organizovaće javnu raspravu o nalazima Studije. "Očekujemo dinamičnu i sadržajnu raspravu, jer ovom Studijom otvaramo neka pitanja koja već duže vreme stoje na "stand-buy-u". Podacima se manipuliše, mnogi se žale, a najčešće je u pitanju površnost i nemanje hrabrosti da se uđe u suštinu problema ", kazala je Dalila Ljubičić, izvršni direktor Asocijacije medija i članica radne grupe. Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.


MLADI MEDIJI PONOVO NA SCENI

Posle kratke zimske pauze, počinju aktivnosti projekta Mladi mediji, koji u Srbiji realizuju organizacije Asocijacija medija, Lokal Press, KOMS i ANEM u saradnji sa DW Akademijom iz Bona. Prvi na redu je trening za grupu multiplikatora, 9 novinara koji su tokom prošle godine završili više različitih obuka i slobodno mogu reći da su već sada dobri poznavaoci medijskog sadržaja za mlade, kako ga napraviti, objaviti ili emitovati, kako to rade kolege u Nemačkoj, kako uključiti mlade u izradu medijskog sadržaja i kako preneti znanja drugima. Seminar na temu Mobilnog novinarstva održaće se od 11. do 16. marta na Srebrnom jezeru. U isto vreme i na istom mestu će se održati i seminar za nove polaznike pod nazivom Trening za trenere. Svim učesnicima želimo uspešan rad na predstojeća dva seminara, koje će za njih organizovati Asocijacija medija.


15 GODINA NIELSENA U SRBIJI

Nielsen je jedna od najvećih globalnih kompanija koja posluje u više od 100 zemalja sveta, i pokriva preko 90% svetske populacije. Svojim klijentima nudi analize koje pomažu u razvoju i praćenju tržišta. Takođe, meri gledanost i oglašavanja na TV ekranima, prati prodaju robe široke potrošnje i omogućava proizvođačima i trgovcima uvide o kretanju kategorija. Generalni direktor "Nilsen Adriatiksa" Andrej Dvojčenkov izjavio je, na obeležavanju 15 godina rada u Srbiji, da će se kompanija usredsrediti na još brže i inovativnije načine istraživanja tržišta, kako bi što bolje odgovorila na potrebe klijenata, proizvođača i kupaca, penosi FoNet. Upitan o ekonomskim mogućnostima potrošača u Srbiji i specifičnostima na tržištu u odnosu na ostatak Evrope, Dvojčenkov je odgovorio da prava ponuda proizvoda pomaže potrošačima i u situaciji kada nemaju veliki budžet.


NAPREDNJACI NAJZASTUPLJENIJI

Lista Aleksandar Vučić i dalje je najzastupljenija na naslovnim stranicama dnevne štampe u Beogradu, sa 245 pojavljivanja u pozitivnom kontekstu, što je za 70 više od svih ostalih lista zajedno, pokazuje analiza Transparentnosti Srbije (TS), posle šest nedelja kampanje. Za dominaciju je najzaslužniji predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, čije ime nosi lista za beogradske izbore, i koji je, kao predsednik države i kao predsednik partije, bio na naslovnim stranicama 155 puta. Ukupno su lider, kandidati i SNS osvanuli na naslovnim stranicama 283 puta. Sve ostale liste zajedno imaju 173 pojavljivanja u pozitivnom kontekstu. Druga po broju naslovnih je lista Dragan Đilas, ali je od 110 članaka, 64 u negativnom tonu, od toga 58 u tabloidima. Ako se ne računa "Politika" koja je objavila spisak svih potvrđenih lista, ali na čijim naslovnim stranama dominira Vučić, najširi spektar političkih opcija je predstavljen na naslovnim Danasa (ukupno 14, od toga 10 ima najmanje tri pojavljivanja u pozitivnom kontekstu). Kurir je uvođenjem rubrike "Lokalni izbori" na naslovnoj, "obogatio" ponudu i na naslovnim se pojavljuju predstavnici 10 listi.


ČITANOST "LEPOTE I ZDRAVLJA"

Prema rezultatima istraživanja čitanosti magazina u Srbiji u periodu od 01.01. do 31.01.2018. godine u grupi od 40 najčitanijih nalaze se 22 magazina Color Press Grupe. Najveći rast između dva merenja zabeležio je magazin "Lepota i zdravlje": 295.511 u januaru 2018. godine u odnosu na 209.100 u odnosu na decembar 2017. godine što je skok od čak 41%. Istraživanje je rađeno na uzorku od 4.704 građana Srbije. Još jedna vest je da je Milica Đokić (posle 12 godina u kompaniji CPG i do skoro direktorka korporativnih komunikacija) imenovana za novu direktorku Lepote i zdravlje.


RTV ZAVRŠIO 2017. U MINUSU

Dijagnoza pokrajinskog javnog medijskog servisa je da se nalazi na aparatima za održavanje u životu, a njegova dalja sudbina, kako stvari stoje, u rukama je Vlade Srbije. Pokrajinski javni medijski servis Radio-televizija Vojvodine završio je poslovnu 2017. godinu sa više od 150 miliona dinara gubitka, što je najlošiji finansijski rezultat ove medijske kuće u poslednjih nekoliko godina, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Kako je za VOICE potvrdio izvor iz RTV-a, menadžment kao glavni uzrok lošeg poslovnog rezultata vidi uvođenje TV takse, tačnije loš model preraspodele prihoda od naplate na teritoriji Vojvodine (70 odsto pripada RTV-u, a 30 odsto Radio-televiziji Srbije). Upravni odbor RTV-a je Vladi Srbije nedavno predložio izmenu Zakon o javnim medijskim servisima, kojom bi se omogućila promena načina raspodele naplaćenih sredstava od TV takse na teritoriji Vojvodine (80:30 u korist RTV) Takođe je predloženo da se postepeno poveća i visina takse sa sadašnjih 150 dinara.


ADRIA MEDIA - ODRŽIVI RAZVOJ

AMG brine o zaposlenima, štedi energiju, poštuje rodnu ravnopravnost, osobe sa invaliditetom, trudnice i porodilje, pomaže ugroženima, čuva prirodu, promoviše zdrav stil života i obrazovanje, i to je čini dobrim primerom kompanije koja brine o održivom razvoju. "Adrija medija grupa" i dnevni list Kurir sebi su postavili nov važan zadatak: da svake nedelje promovišemo ciljeve održivog razvoja i podstaknemo industriju, ali i pojedince da se maksimalno pridržavaju 17 tačaka iz Agende 2030, kako bismo svi zajedno planetu i društvo sačuvali i za buduće generacije. Kao lider u poštovanju principa održivog razvoja, AMG daje dobar primer kako svojim zaposlenima, koji rade u atmosferi gde se neguje društveno odgovorno ponašanje i brine se o energetskoj efikasnosti, tako i svim našim čitaocima, pojedincima i drugim kompanijama. Ceo tekst kompanije AMG pročitajte OVDE.


DDOR BG CAR SHOW I MOTOPASSION

Sajam automobila DDOR BG Car Show 06 i 12. Međunarodni sajam motocikala Motopassion, koji se na Beogradskom sajmu održavaju od 22. do 28. marta 2018. godine, najreprezentativniji su i najekskluzivniji ovogodišnji regionalni događaji u sektoru auto i moto industrije. U saradnji sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i generalnim sponzorom, kompanijom DDOR iz Novog Sada, na Beogradskom sajmu se, tokom sedam dana, može očekivati rekordan broj automobilskih brendova na štandovima od 300 izlagača. To se odnosi i na renomirane moto brendove spremne za Motopassion, ali i na segment lakih privrednih vozila. Najavljeno je 40 do 50 sasvim novih modela automobila, koji nisu bili na prošlogodišnjem Salonu automobila. Prvi put će hala 3 Beogradskog sajma biti središte izložbe premijum brendova, a predstaviće se BMW, Audi, Mercedes, Rendž rover, Jaguar... Sastavni deo sajma je i ponuda terenska vozila, kvadovi, garažno-servisna oprema, rezervni delovi, proizvodi prateće industrije, tuning oprema, ali i finansijske institucije, osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja...


POBEDNICI PRVOG "REGIONALNOG APP IZAZOVA"

Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale su regionalno finale konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje - "Regionalni app izazov". U regionalnom finalu učestvovali su srednjoškolci, pobednici državnih konkursa iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Zbog ujednačenosti u kvalitetu, žiri je odlučio da prvo mesto podele dve aplikacije - "Solve & Share" tima LeVel iz Gimnazije "Bora Stanković" iz Niša i aplikacija "Move Fit", koju je izradio tim RB Dev iz JU "28. juni" iz Istočnog Sarajeva. Članovi oba tima otputovaće u Berlin, na jednu od vodećih IoT konferencija. Pored glavnih nagrada, dodeljene su i dve specijalne nagrade za inovativnost "Snaga inovacije - Igor Osmokrović", timu Valanders iz Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" iz Podgorice za aplikaciju "TeleTech" i učeniku Matematičke gimnazije iz Beograda, Luki Jovičiću za aplikaciju "Stories". Učenici su nagrađeni vrednim mobilnim uređajima. Za sve učesnike finalnog konkursa organizovana je jedinstvena tura pod nazivom "Tesla u Beogradu".


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

NAKNADE ZA NOVINARSKA DELA

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je Skupštinu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, na kojoj je podnelo izveštaj članstvu o aktivnostima u prošloj godini i prezentiralo plan rada za 2018. godinu - Pre tačno godinu dana, na prošloj Skupštini, najavili smo da nam je u fokusu za 2017. godine redefinisanje odnosa sa press clipping agencijama, a posebno nepravedno niske naknade koje su nam plaćali za distribuiranje autorskih radova. Taj smo cilj uspešno ostvarili, nakon višemesečnih pregovora uspeli smo podići naknadu za korištenje autorskih dela za štampu i web sa 10 na 16 posto te za audio i video na 12 posto - izvestila je članove predsednica DZNAP-a Valentina Wiesner. DZNAP će u ovoj godini, zajedno s izdavačima i press clipping agencijama, raditi na razvijanju novog modela naplate koji bi išao u smeru većeg vrednovanja kvaliteta autorskih radova u odnosu na kvantitet. Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava objavilo je, a Skupština potvrdila, listu svojih 150 najcitiranijih autora, na čijem je čelu sedmu godinu zaredom novinarka Novog lista Jagoda Marić koja prati rad Vlade i Ministarstva financija te pretežno piše o gospodarskim temama.


UBISTVO NOVINARA U SLOVAČKOJ

Povodom ubistva novinara u Slovačkoj, zajedničko saopštenjesu dale komapnije: Ringier Axel Springer Slovačka, Ringier Axel Springer Media AG, Ringier AG i Axel Springer. "Šokirani smo i zatečeni činjenicom da su novinar Jan Kucijak i njegova partnerka očigledno bili žrtve surovog atentata. Iako okolnosti ubistva još uvek nisu jasne, postoje osnovane sumnje da je zločin povezan sa istraživanjima kojima se u poslednje vreme bavio naš kolega. Jan Kucijak je tri godine radio za informativni portal Aktuality.sk koji pripada Ringier Axel Springer Slovačka. Žalimo zajedno sa njihovim porodicama, prijateljima i kolegama i učinićemo sve što je u našoj moći da podržimo istražne organe kako bi se otkrili počinioci. U slučaju da zločin predstavlja pokušaj da se nezavisna medijska izdavačka kuća Ringier Axel Springer Slovačka odvrati od istraživanja i otkrivanja bilo kakvih prekršaja, mi ćemo to iskoristiti kao priliku da našu novinarsku odgovornost podignemo na još savesniji nivo i da budemo još dosledniji."


RODNA RAVNOPRAVNOST U MEDIJIMA

Evropski parlament je pokrenuo pitanje prisustva žena u medijskoj industriji kroz proceduru pod nazivom "Rodna ravnopravnost u medijskom sektoru u EU". Početkom novembra prošle godine predstavljen je izveštaj izveštača Mihaele Šojdrove (Češka Republika) u okviru FEMM (Komitet za prava žena i rodnu ravnopravnost). Mišljenje o izveštaju je usvojeno 24. januara 2018. od strane EMPL (Komiteta za rad i socijalna prava), a 20. februara FEMM je razmatrao amandmane i potom usvojio izveštaj sa 25 glasova za i 4 protiv. ENPA (evropska asocijacija novinskih izdavača čiji je član i Asocijacija medija) skreće pažnju na elemente ovog izveštaja koji mogu da utiču i na izdavače. Posebno se misli na: zastupljenost žena u medijima sa akcentom na upravljačke i ekpertske pozicije gde se predlaže uvođenje kvota; učešće žena u proizvodnji medijskog sadržaja; nejednakost nadoknada za rad; stereotipske osude žena u medijima i u oglašavanju; fleksibilno radno vreme za žene.


BILBORD ZA GINISA

Kompanija Ford je u Madridu postavila najveći reklamni bilbord na svetu, i time ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Bilbord se prostire na čak 5.265 kvadratnih metara što je približno površini 20 teniskih terena - za novo Ford EcoSport sportsko vozilo (SUV) na ikoničnoj zgradi Espana u centru Madrida, Španija. Masa platna na kome je odštampana reklama iznosi 2.000 kg. Prethodni najveći bilbord na svetu, prema Ginisu, bio je postavljen u Daranu u Saudijskoj Arabiji i bio je manji za oko 240 kvadratnih metara


ODITOVANJE IZDANJA U HRVATSKOJ

Izdavačka kuća Mediatop international, jedan od najstarijih članova ABC Hrvatska, prijavila je 5 novih naslova u program revizije, objavljeno je u newsletteru oditorke kuće ABC Hrvatska. Time su osigurali sertifikate prodatih tiraža za svih 11 izdanja koja izdaju. Priključeni su sledeći magazini: - Ruski doktor - mesečnik, - Ljekovito bilje - mesečnik, - Bakina kuhinja - mesečnik - Vrt - dvomesečnik i - Estetica - kvartalno izdanje. "Odlučili smo se sva preostala izdanja priključiti programu kontrole tiraža kako bi agencijama i oglašivačima osigurali 100% transparentan poslovni odnos i nedvosmisleno pokazali na koji način vidimo izdavački posao u budućnosti" izjavio je Domagoj Glogović, direktor Mediatopa. Inicijalne revizije biće obavljene tokom marta i aprila, nakon čega će članovima biti dostupni provereni podaci za priključena izdanja.


BRITANSKE NOVINE ULAŽU U MLADE

Britanske novine ulažu u proučavanje i adresiranje novih sadržaja za mlađu publiku, takozvanu generaciju Z i njihove malo starije rođake milenijalce, ali je vrlo neizvesno da li će se to isplatiti. Tinejdžeri ne čitaju novine. Da li je ovo istina? Nedavno objavljena studija Edelmanovog barometra poverenja pokazala je da se vraća poverenje u tradicionalne medije i to baš u segmentu 18-34 godišnjaka. Istovremeno listovi kao što su The Atlantic, The Washington Post i The Wall Street Journal beleže porast pretplatnika u kategoriji milenijalsa. Pretpostavka je da su servisi poput Spotify i Netflix-a naučili mlade ljude da budu spremniji da plate za dobar sadržaj. Zabeležen je i porast mladih 18-24 godine koji su povećali plaćanje onlajn vesti sa 4 na 18% u Americi, što je poznato kao "Trump-bump efekat". U međuvremenu je Guardian svojim fokusom na volonterske doprinose duplirao broj svojih redovnih pretplatnika. Neka izdanja se opredeljuju za akcije besplatnog pristupa sadržaju za mlade 16-19 godina, kao na primer Financial Times, koji kaže da kao posledicu "prenošenja od usta do usta", sada ima 16.000 studenata i profesora iz 1.500 škola koji imaju neograničen pristup sajtu FT.com. Od njih očekuju da postanu pretplatnici kada dođu na univerzitet i kada se zaposle. Cilj nije da se odmah unovči ova nova publika već da se izgradi most između učionica i onoga što se dešava u stvarnom svetu oko njih.


ZAKONSKO PRAVO NA BRZI INTERNET

Građani Nemačke steći će zakonsko pravo na brzi internet, koalicioni je sporazum konzervativaca kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD). To je istakao Helge Braun, koji je imenovan za šefa kabineta nemačke kancelarke. U intervjuu nemačkom listu "Bild", Braun je naveo da će nova "velika koalicija" postaviti pravni okvir kako bi ljudi stekli pravo na brz internet, prenosi Rojters. "Brzi internet je važan koliko i snabdevanje gasom, vodom i strujom, i zato je to pitanje među vrhunskim prioritetima kancelarke" istakao je on. Prema njegovim rečima, federalna vlada i industrija će, kako je najavljeno, izdvojiti najmanje 100 milijardi evra kako bi do 2025. godine svi regioni imali pristup brzom internetu. Nemačka je na 28. mestu među 32 zemlje na tabeli Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, na kojoj su zemlje rangirane po pristupu brzom internetu, navodi britanska agencija.


FEJSBUK PRIZNAO GREŠKU

Društvena mreža Fejsbuk je objavila da i zvanično prekida eksperiment podele Home strane na News Feed i Explore Feed, prenosi sajt Advertiser-serbia. U prethodnih nekoliko meseci Facebook je eksperimentisao sa podelom Home stranice na News i Explore Feed, tačnije stranicu na kojoj vidite postove prijatelja i drugu na kojoj se nalaze postovi stranica. Eksperimentom je bilo obuhvaćeno šest zemalja: Srbija, Slovačka, Bolivija, Gvatemala, Kambodža i Šri Lanka."Ljudi ne žele razdvojene feed-ove", napisao je rukovodilac Facebook News Feed-a Adam Moseri u opisu apdejta - "Rezultati anketa su pokazali da korisnici nisu zadovoljni postovima koje vide, a razdvojeni feed-ovi im nisu pomogli da se više povežu sa prijateljima i porodicom". U međuvremenu, kompanija nastavlja sa eksperimentisanjem na News Feed-u. Naime, trenutno se testira opcija posvećena lokalnim vestima pod nazivom "Today In" koja je dostupna samo u šest gradova.


BELE STRANE NOVINA U INDIJI

The Nagaland Page, Eastern Mirror i The Morung Express, tri indijske dnevne novine na severoistoku Indije, objavile su bele strane umesto uredničkih u znak protesta protiv problema sa kojima se novinari trenutno susreću u primeni osnovnih etičkih principa novinarstva. Prethodno se desilo ubistvo reportera Suddip Datta Bhaumik koji je radio na temi paramilitarnih struktura, kao i još dva skorašnja ubistva novinara. Izdavači su dali zajedničko saopštenje u kome skreću pažnju na sve teže uslove rada i pritiske koje novinari trpe, kao i same izdavačke kuće kojima se sve direktnije govori šta smeju a šta ne da objavljuju.


WASHINGTON POST OTVARA BIRO U HONG KONG

Washington Post je najavio da otvara svoj prvi biro u Pacifičkoj Aziji a to će biti Hong Kong, budući da žele da ojačaju međunarodno izveštavanje. Ovim potezom Washington Post se pridružuje kolegama New York Times-a, CNN-a i Bloomberga, koji tamo već imaju redakcije. Pored Hong Konga Washington Post već ima biroe u Rimu, Parizu, Istanbulu i Briselu.


30 GODINA MATT KARIKATURE

Karikaturista Matthew Pritchett - poznat kao "Matt", obeležio je 30 godina od objave svoje prve karikature u Daily Telegraphu, na čemu su mu čestitali mnogi britanski uglednici kao princ Filip, vojvoda od Edinburga, kao i mnogi političari uključujući premijerku Terezu Mej. U svojim čestitkama neretko su pomenuli koja im je karikatura posebno draga i obično su to bile one u kojima su se oni sami pojavljivali. Gordon Brown je napisao "Ako, kao što kažu, slika govori više od 1.000 reči, onda Mattova karikatura govori i više od toga". Jubilej je obeležen u subotnjem izdanju sa celom kolornom naslovnom stranom Telegraph Magazina posvećenom Mattovoj karikaturi, sa intervjuom u magazinu. Drugi dan je objavljen omot novina sa četiri strane na kojima su bile 93 Mattove karikature, koje čitaoci mogu da sačuvaju kao suvenir, a postavljena je i onlajn galerija. Sam karikaturista je izjavio "Vreme leti kada si stalno u panici kakvu ćeš karikaturu spremiti za sutrašnje izdanje".


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde