Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2018
Asocijacija Medija
No. 311
U OVOM BROJU
Gajović ostaje državni sekretar
Više od dve hiljade medija
Raspisani republički medijski konkursi
USAID program za pomoć medijima na Balkanu
Švajcarska ukida pretplatu za javne servise?
Axel Springer kupio Logic-immo
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

GAJOVIĆ OSTAJE DRŽAVNI SEKRETAR

Dosta toga se dešavalo kada je u pitanju državni sekretar za informisanje, Aleksandar Gajović, ali ukratko išlo je ovako: zbog svojih mizogenih izjava Gajović je loše dočekan na mesto državnog sekretara; zbog njega je Ljiljana Smajlović napustila radnu grupu za izradu medijske strategije, a potom još tri člana; Gajović je imao jedan loš pokušaj izvinjavanja na ovu temu što su osudila novinarska udruženja; potom je Gajović na sastanku sa predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja nastavio sa istom arogancijom; da bi završni autogol postigao time što je relativizovao napade na novinare i izjavio da ministarstvo kulture i informisanja nije za to nadležno pa su novinarska udruženja zatražila od Vlade Srbije da ga smeni. Premijerka je rekla da ona o tome neće diskutovati u medijima; Ljiljana Smajlović je rekla da ako ga ne smene to znači da je on po meri Vlade; ali je zato rasplet napravio ministar Vukosavljević koji je javnost obavestio da "Gajović neće biti smenjen, ali da će imati redovne provere, kao i svi zaposleni u tom ministarstvu".


VIŠE OD DVE HILJADE MEDIJA

U Registar medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre trenutno je upisano 2.034 medija. U ovom broju je 863 dnevnih i periodičnih novina, 309 radio stanica, 211 televizijskih programa, 432 internet portala, 57 uređivački oblikovanih internet stanica, 23 servisa novinskih agencija, 123 registrovanih medija vode se kao "nedefinisani", jer nisu dostavili podatke o vrsti medija, dok je njih 16 svrstano u "ostalo", pošto nisu ni u jednoj od kategorija. Inače, u poslednjih nekoliko godina ukupan broj medija ima trend rasta tako da je 2015. godine bilo 1.579 registrovanih medija, 2016. godine - 1.806, 2017. godine - 2013, a početkom februara 2018. godine - 2034 medija. Interesantna je još jedna činjenica, a to je da je ukupan broj registrovanih medija koji su dostavili sve podatke u skladu sa važećim Zakonom o javnom informisanju samo 1.263 medija, što znači nešto manje od polovine medija, nije ispunilo tu obavezu. Podsetimo da je upis u Registar medija dobrovoljan, ali oni koji se ne upišu nemaju pravo na bilo koji prihod (oglašavanje, državna pomoć, projekti) od organa javne vlasti.


RASPISANI REPUBLIČKI MEDIJSKI KONKURSI

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da je 262 miliona dinara opredeljeno za konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u ovoj godini, koji su raspisani 5. februara, sa rokom prijavljivanja do 8. marta, uz napomenu da je to najviši iznos do sada. Pravo učešća imaju izdavači medija čiji je medij upisan u Registar medija sa podacima upisanim u skladu sa Zakonom o javnom informisanju. Pravo učešća imaju i pravna lica, odnosno preduzetnici koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja, a koji prilože dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji je upisan u Registar medija. Odluke o raspodeli sredstava biće donete najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa. Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je novinarska i medijska udruženja, koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, da predlože članove konkursne komisije. Detaljne informacije kao i potrebni formulari nalaze se na OVOM linku.


FONET NAPUNIO 24 GODINE

Novinska agencija FoNet 7. februara je navršila 24 godine postojanja i rada, kao najstarija aktivna privatna i nezavisna agencija u Srbiji, koja radi u skladu sa standardima profesionalnog i nepristrasnog novinarstva. Agencija je 7. februara 1994. godine u Beogradu počela rad u uslovima ratova u regionu, monopola režimskih medija i različitih vidova represije kojima su, tokom poslednje decenije 20.veka, bili izloženi nedržavni mediji u Srbiji. Od prvog dana, FoNet medijima i javnosti emituje istinite, profesionalne i nepristrasne informacije o događajima u zemlji, regionu i svetu. Dvadesetčetvrtu godišnjicu FoNet dočekuje sa jasno uobličenom i prepoznatljivom multimedijalnom agencijskom produkcijom, koja obuhvata klasične informativne servise vesti, pisani, tonski, foto i video, kao i specijalizovane servise Evroservis, Kiosk i Citizen. FoNet je član Asocijacije medija i Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO). FoNet prihvata i pridržava se principa rada koje propisuju Međunarodna federacija novinara (IFJ), Kodeks Asocijacije medija i Kodeks novinara Srbije i priznaje nadležnost Saveta za štampu.


JAVNA SEDNICA KOMISIJE ZA ŽALBE

Komisija za žalbe Saveta za štampu održala je javnu sednicu 22. februara u Gradskoj kući u Nišu. Komisija je razmatrala sledeće žalbe: Udruženje medija i medijskih radnika protiv portala Ozonpresa, Udruženje ljubitelja reke Save "Zeleni raj" protiv sajta Espreso, Željko Veselinović protiv novina Alo i Vladan Vlajković protiv lista Palež. Članovi Komisije za žalbe: Vera Didanović, Zlatko Čobović, Vera Barišić - Popović, Stojan Marković, Tamara Skroza, Vlado Mareš, Petar Jeremić, Ljiljana Smajlović, Ivana Stjelja, Nevena Krivokapić, Dragan Đorđević. Prisutni su, nakon što je Komisija razmotrila žalbe, mogli da komentarišu odluke i postavljaju pitanja u vezi sa radom Saveta za štampu.


MEDIJI NACIONALNIH MANJINA OSTAJU PRIORITET

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je 14. februara sednicom Saveta za nacionalne manjine na kojoj je konstatovano da će informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostati prioritet za finansiranje i da će u 2018. godini za taj segment biti izdvojeno 21,8 miliona dinara. Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali, rekla je Brnabić, saopštila je Vlada Srbije, a prenosi FoNet. Brnabić je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina. Na sednici je predstavljen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima, koji će između ostalog unaprediti transparentnost finansiranja nacionalnih saveta. Prema rečima Brnabić, tokom ove godine biće održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.


NOVO RUKOVODSTVO IAB-A

Članovi UO IAB Serbia izabrali su novo rukovodstvo ove organizacije i pozicija predsednika UO poverena je Igoru Žeželju, CEO Wireless media dok je na mesto izvršne direktorke izabrana Danka Trbojević, prenosi sajt Advertiser-serbia. Tom prilikom predstavljen je i plan za naredne dve godine, čiji su glavni elementi: kontinuirana promocija digitalnog marketinga; nastavak rada na edukaciji članova organizacije; rad na održanju i unapređenju postojećeg standarda i povećanje potrošnje kroz edukaciju i uključivanje većeg broja oglašivača. Jedan od glavnih fokusa nastavlja da bude dalje unapređenje i razvoj DIMAQ programa obrazovanja, standardizacije i sertifikacije, pokrenutog prošle godine, a u planu je i organizacija velike konferencije - Digital Day 2018, kao i IAB MIXX Awards 2018. IAB Serbia sa svojim telima i korporativnim članovima koje okuplja, predstavlja najveći samoregulativni, edukativni i ekspertski centar industrije internet oglašavanja, u našoj zemlji. Interactive Advertising Bureau Serbia je udruženje koje se bavi pružanjem aktivne podrške rastu i razvoju tržišta digitalnog i interaktivnog marketinga u Srbiji, kao deo globalne IAB mreže i član IAB Europe.


DA LI AMERIKANCI KUPUJU I TELENOR?

Američki investicioni fond "Kolberg Kravis Roberts" (KKR) sasvim izvesno je kupac "Telenorove" mobilne mreže u Srbiji i regionu, s tri miliona pretplatnika, piše "Politika" uz podsećanje da je KKR preuzeo i kablovskog operatera SBB, a poseduje i televiziju N1. Na srpskom tržištu telekomunikacija i informisanja američki kapital će, u skorijoj budućnosti, biti značajan faktor, stoji u tekstu pod naslovom "Američki medijski prsti u Srbiji". KKR u vlasništvu ima i Total TV, "Grand produkciju", Sport klub, Sinemaniju i dečiji kanal Ultra. Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kazao je: "KKR ulazi u telekomunikacije i time preko interneta u sferu javnog informisanja. Već imaju televiziju N1, a priča se da su u pregovorima sa grčkim vlasnikom daleko odmakli da kupe Prvu TV i O2". Ovde možemo da dodamo i zbunjujuće tekstove o sastanku premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima KKR-a. Neki mediji su pisali da je sastanak bio tajni, ali premijerka je to odlučno demantovala, a neki su pravili poređenja između scenarija "umirivanja Blica" i aludirali da slično može da zadesi i TV N1.


UKINUT VUČIĆEV IZBORNI SPOT

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zabranilo je izborni spot liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", zbog objavljivanja slika Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića bez njihove prethodne saglasnosti, prenosi FoNet. Kako se navodi, REM je na vanrednoj sednici, na osnovu zahteva Radio televizije Srbije (RTS), odlučio da zabrani "emitovanje predizborne oglasne poruke koja sadrži zapise likova kandidata drugih izbornih lista, bez prethodno pribavljene saglasnosti". "Objavljivanjem ovakve oglasne poruke u svom programu bez pribavljanja prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi, pružalac medijske usluge povređuje odredbu člana 15. stav 1. Zakona o oglašavanju, što je osnov za hitno obustavljanje emitovanja predizborne poruke, odnosno, u suprotnom, za pokretanje postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima", zaključuje REM.


SARADNJA AMG I SAVETA ZA ŠTAMPU

"Adrija medija grupa", donela je odluku da u saradnji sa Savetom za štampu u narednom periodu podigne nivo medijskog sadržaja, kao i kvalitet izveštavanja. Na sastanku na kojem su prisustvovali Petar Jeremić, član Saveta za štampu i predsednik IO UNS, Predrag Roganović, izvršni direktor "Adrija medija grupe", i Branislava Majdarević, zamenica glavnog i odgovornog urednika Kurira, dogovoren je čitav niz praktičnih koraka koji bi Kurir, kao jedan od najtiražnijih dnevnika u zemlji, ali i jedan od najposećenijih sajtova, učinili još kvalitetnijim. Jedan od ključnih koraka biće unapređenje medijskog sadržaja koji bi za posledicu imao što manje pritužbi Savetu za štampu. Zajedno sa Savetom biće organizovane i radionice u kojima će novinarima biti predstavljeni načini kako da što kvalitetnije izveštavaju pridržavajući se Kodeksa novinara.


"BORBA" OBELEŽILA 96 GODINA POSTOJANJA

Kompanija Borba obeležila je 19. februara 96 godina postojanja, objavile su Večernje novosti. Uz zvuke doboša jedan od članova Umetničkog društva "Šumadija 05" podsetio je da je list "Borba" osnovan 1922. godine, počeo redovno da izlazi 15. novembra 1944, a prvo izdanje "Večernjih novosti" odštampano je 16. oktobra 1953. godine. - Već 96 godina čuvari smo tradicije i svedoci toga šta ime "Borba" znači. Od početka smo se tako zvali, zovemo se i zvaćemo se - istakao je Andrija Jorgić, predsednik organizacionog odbora kompanije "Borba". - U narednim godinama trudićemo se da zaposlenima obezbedimo što bolje uslove rada. Plaketa za izuzetnu saradnju i doprinos očuvanju istorije i tradicije "Borbe" uručena je "Večernjim novostima". Povodom obeležavanja postavljena je izložba "Borba u 96 slika" koja predstavlja deo istorije, a koja će biti otvorena tokom cele godine.


ŽIKA ŠARENICA PRELAZI NA PINK

Voditelj "Žikine šarenice" Živorad Nikolić potvrdio je da prelazi na TV Pink, objavio je Blic. Posle nekoliko sati sastanka u prostorijama TV Pink sa vlasnikom Željkom Mitrovićem, Nikolić je izašao pred novinare i potvrdio prelazak na tu televiziju. Nikolić, alijas Žika Šarenica je rekao da će njegova emisija trajati tri sata, sat vremena duže od one koja je emitovana na RTS. Menja se i scenografija, a ime ostaje isto, izjavio je on. Blic portal podseća da je jedan od problema bio to što su sa RTS najavili da Nikolić nema pravo da ime emisije ponese na drugu televiziju. Nikoliću ugovor sa RTS ističe krajem februara. "Sastao sam se sa Bujoševićem i prijalo mi je što me je direktor pozvao, vodili smo jedan veoma prijatan razgovor. Izrazio je želju da ostanem na RTS. Poštujem ih, to je moja kuća tri decenije. Izvanredno smo sarađivali. Nisu mi ponudili veća novčana sredstva da ostanem na RTS, već bi sve isto bilo", rekao je Nikolić.


NAGRADE NAJBOLJIM SAJTOVIMA

Redakcija časopisa PC Press dodelila je tradicionalne nagrade najboljim sajtovima, stranicama na društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama u Srbiji. Žiri u sastavu Dragana Đermanović, Dragan Varagić i Vojislav Žanetić odlučio je da u kategoriji vesti i mediji priznanja pripadnu sajtovima danas.rs, nedeljnik.rs, krik.rs i rts.rs, a glavnu nagradu je dobio sajt N1info.com. U obrazloženju se navodi da, kao regionalni informativni partner CNN, N1 konstantno unapređuje svoj sadržaj, oslanjajući se na bogato iskustvo te velike kuće, i uspešno pokriva najbitnije događaje u sferi vesti, informacija, sporta, zabave i obrazovanja. Pobednik u kategoriji Poslovni i društveni servisi je sajt hbogo.rs, koji omogućava gledaocima hiljade sati najzanimljivijih filmova i serija iz najnovije svetske produkcije. U toj kategoriji nagrađeni su i sajtovi mcloud.rs, netfilm.tv, startit.rs, kao i poslovi.infostud.com. U kategoriji Obrazovanje i kultura pobednik je sajt petlja.org, koji je posvećen unapređivanju algoritamske pismenosti mladih u Srbiji, a nagrađeni su i sajtovi kinoteka.org.rs, galerijamaticesrpske.rs, svetnauke.org i srbijomkrozvekove.rs.
Pročitajte OVDE ko je još nagrađen.


OTVOREN SAJAM TURIZMA

Jubilarni 40. Sajam turizma pod sloganom "Odmor te čeka" otvoren je 22. februara na Beogradskom sajmu, a predsednica vlade Ana Brnabić poručila je da je turizam jedna od najuspešnijih i najunosnijih privrednih grana u Srbiji i da će se ulaganja u turizam nastaviti. U tom smislu, navela je da će ove godine biti završena sportska hala na Srebrnom jezeru, kao i javni parking na Kopaoniku, dok će dogodine biti otvorena Golubačka tvrđava, a počeće da se gradi biciklistička staza od Beograda do Novog Sada. Iznela je podatke da je prošle godine bilo 1,5 miliona stranih turista, što je za 17 odsto više nego godinu ranije, broj domaćih turista porastao je za osam odsto, ukupan broj turista za 12 odsto, a devizni priliv premašio 1,1 milijardi evra. Ukazala je da će se nastaviti i sa podelom vaučera, sa privatizacijom banja, kao i sa promocijom Srbije i svega što ona nudi. Kako je rekla, zahvaljujući turističkim radnicima, prvog dana ove godine CNN je preporučio Srbiju kao jednu od deset destinacija koja se mora posetiti ove godine, dok ju je Njujork Tajms svrstao među 52 mesta koje treba posetiti u 2018. godini. Ove godine zemlja partner je Grčka, kojoj je premijerka zahvalila na parterstvu, navodeći da je ta zemlja veliki prijatelj Srbije.


ORDEN SVETOG SAVE ZA TELEKOM SRBIJA

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je najvišeg odlikovanja Srpske pravoslavne crkve, Ordena Svetog Save prvog stepena koji je nedavno Patrijarh srpski Gospodin Irinej uručio generalnom direktoru, Predragu Ćulibrku, u znak zahvalnosti za kontinuirano učešće ove kompanije u aktivnostima Srpske pravoslavne Crkve. Svečanost dodele priznanja za naročite zasluge upriličena je u prostorijama Telekoma Srbija uz prisustvo najviših predstavnika kompanije. Telekom Srbija, kroz program korporativne filantropije i pokretanjem projekata iz oblasti društveno odgovornog poslovanja, veliku pažnju poklanja napretku društvene zajednice u kojoj posluje, a tome će svakako biti posvećena i u budućnosti. Upravo u skladu sa tim, Orden Svetog Save ne predstavlja za kompaniju samo priznanje za ranije učinjeno, već dodatnu obavezu da i u budućem periodu istraje na putu dobročinstva.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

USAID PROGRAM ZA POMOĆ MEDIJIMA NA BALKANU

Američka agencija za međunarodni razvoj, USAID, predstavila je u Sarajevu zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, čiji će fokus biti na razvoju onlajn medija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu. Program će trajati tri godine, a vredan je sedam miliona dolara i realizuje se kroz dve američke organizacije FXI 360 i Internews. Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak je sa predstavljanja Programa u Sarajevu poručila da su slobodni mediji temelj demokratije, a u celom regionu su, kako je navela, mediji pod "pritiskom raznih izvora". Zbog toga je program i osmišljen kao regionalni, a usmeren je na podršku nezavisnim medijima, rekla je Kormak, i precizirala da je pomoć usmerena na "istraživačko novinarstvo" i medije. Naglasila je da je cilj pomoći medijima da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnerstva za reklamiranje i oglašavanje i da rade na razvoju sadržaja koje emituju.


ŠVAJCARSKA UKIDA PRETPLATU ZA JAVNE SERVISE?

Švajcarci će 4. marta odlučivati na referendumu o ukidanju plaćanja takse za javne medije, što evropske medijske organizacije vide kao ugrožavanje informisanja javnosti i demokratskih vrednosti. Taksu je prikupljala kompanija Billag, pa se i inicijativa za ukidanje izdataka zove NoBillag. U zemlji jezičkih i kulturnih razlika, javni servisi koje vodi SRG SSR garantuju pristup informacijama na sva četiri jezika (švajcarskom, nemačkom, francuskom, italijanskom i retoromanskom) ali osigurava i socijalnu inkluziju i ujedinjenost društva. Godišnja medijska pretplata ne finansira samo javni servis, nego i 34 televizijske i radijske stanice širom zemlje u sva četiri govorna područja. Od toga devet radiostanica obavljaju funkciju community medija što je definisano po švajcarskom zakonu o RTV emitovanju. Hiljade volontera, uključujući i doseljenike, su uključeni u produkciju sadržaja na programima koji se emituju na više od 25 jezika. Lokalna i nekomercijalna produkcija ne bi preživela bez finansiranja od građana, a ukidanje plaćanja takse bi ugrozilo raznovrsnost i kvalitet informacija, poručuju iz Svetske asocijacije community radioemitera, Community medijskog foruma Evrope, Evropske unije emitera i Evropske federacije novinara, i dodaju kako bi prihvatanjem NoBillag inicijative Švajcarska bila jedina evropska zemlja bez javnih medija.


AXEL SPRINGER KUPIO LOGIC-IMMO

Axel Springer, najveći digitalni izdavač u Evropi, dobio je konačnu dozvolu francuske agencije za zaštitu konkurencije da može da kupi firmu Concept Multimédia čiji je glavni brend Logic-Immo, sajt o nekretninama, a ima i više portala o luksuznim nekretninama, novogradnji i štampana izdanja sa oglasima nekretnina. Vrednost akvizicije je procenjena na 105 miliona evra. Ovom akvizicijom Axel Springer će ojačati svoje aktivnosti u oblasti malih oglasa (classifieds) u francuskom sektoru nekretnina, gde već ima sajt SeLoger (koji su kupili 2011. godine i koji sada ima 5.5 miliona posetilaca mesečno), što će uz Logic-Immo (3 miliona posetilaca) obezbediti najefikasniju i vrlo inovativnu uslugu agentima za nekretnine u Francuskoj.


LA TIMES PREUZIMA LOKALNI MILIJARDER

List Los Angeles Times će preći u ruke lokalnog milijardera za cenu od 500 miliona dolara, i tako okončati napeti period u vlasništvu Chicago Tribune, prenosi sajt advertising-serbia. Patrik Son-Šiong je jedan od najbogatijih ljudi u Los Anđelesu i, prema podacima Forbsa, najbogatiji lekar u SAD, s imovinom od 7,8 milijardi dolara. To znači da će LA Times prvi put posle 18 godina biti u lokalnom vlasništvu. List je nedavno promenio glavnog urednika, treći put u poslednjih šest meseci, a novinari su se prvi put u 136 godina dugoj istoriji lista organizovali u sindikat. Sukobi LA Times i čikaških vlasnika su bili česti i sve oštriji. Son-Šiong ima manjinski udeo vlasništva u košarkaškom klubu Los Angeles Lakers. Pre njega, osnivač Amazona Džef Bezos je kupio Washington Post za 250 miliona dolara, a vlasnik bejzbol kluba Boston Red Sox Džon Henri je preuzeo Boston Globe za 70 miliona dolara.


NEMAČKA OSUDILA FACEBOOK

Facebook svojim korisnicima ne omogućava dovoljno informacija o načinu na koji funkcionišu postavke privatnosti i kako i u koju svrhu se prikupljaju i koriste njihovi lični podaci, kaže se u tužbi koju je podnela nemačka organizacija za zaštitu potršača VZBV i koju je potvrdio sud. Sud je utvrdio i da Facebook-ova politika insistiranja na pravom imenu korisnika nije legalna i da bi korisnici, u skladu sa nemačkim zakonom o privatnosti, morali da imaju pravo da se registruju na mreži koristeći pseudonime. Nakon što su u javnost pušteni rezultati presude, predstavnici Facebook-a su najavili da će se žaliti na presudu ali i da će ozbiljno pristupiti pripremama i pojednostavljivanju postavki privatnosti za stupanje na snagu novog evropskog zakona o privatnosti (GDPR), u maju 2018. godine.


INTERNET U BOSNI I HERCEGOVINI

Nedavno objavljeni izveštaj Digital Global za 2018. godinu pokazao je da je broj internet korisnika u svetu premašio četiri milijarde i da je sada 53% svetske populacije online, piše sajt media.ba. U okviru ovog izveštaja kaže se i da internet penetracija u Bosni i Hercegovini iznosi 75 posto - 2,63 miliona stanovnika BiH su povezani na internet, što je tek nešto niže od proseka u južnoj Evropi koji iznosi 77 posto. Penetracija mobilnog interneta je 100 posto, što znači da je u Bosni i Hercegovini broj pretplata na mobilni internet jednak broju stanovnika. Građani Bosne i Hercegovine su i aktivni korisnici društvenih mreža - čak 1,7 miliona (48 posto) koristi društvene mreže, od toga 1,5 miliona na mobilnim uređajima. U kategoriji brzina mobilnog interneta BiH se nalazi na samom dnu svetske tabele - na 117. mestu od 123, ispred Avganistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Bangladeša, Libije i Iraka. Prosečna brzina mobilnog interneta u BiH je 7.2 MBPS (u Norveškoj, koja je na prvom mestu liste iznosi 61.2 MBPS). U Evropi od oko 843 miliona stanovnika ukupno oko 674 miliona koristi internet, a 448 miliona ih koristi društvene mreže. Zabeležen je i rast internet korisnika od šest posto.


DANASRADIM.HR NOVI SAJT O ZAPOŠLJAVANJU

Pre nekoliko dana je pokrenut novi portal danasradim.hr, specijalizovan za privremeno i sezonsko zapošljavanje, piše sajt seebiz.eu. Idejni tvorac i osnivač portala je mr.sc. Maja Bogović doktorantica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta koja je okupila stručnjake iz raznih grana i pokrenula projekat. Izvedbu portala i tehničku podršku potpisuje odlična mlada informatička kompanija Plava tvornica iz Virovitice koja je omogućila da stranica ima prepoznatljiv, moderan dizajn i jasne fukcionalnosti. Hrvatska kao izrazito sezonska država ima veliku potrebu za sezonskim zapošljavanjem, a sve do sada nije postojala takva usluga na tržištu gde bi se na jednostavan način spojili poslodavci sa potencijalnim radnicima. Portal danasradim.hr se potpuno razlikuje od drugih po tome što je transparentan i dostupan svima a sama komunikacija između radnika i poslodavca je dvosmerna. Takođe, portal danasradim.hr predviđa obostrano ocenjivanje. To znači da nakon što završi svoj posao, radnik ocenjuje poslodavca kod kog je radio, a taj isti poslodavac ocenjuje radnika. Na sajtu ima i dosta opštih informacija i saveta za obe strane.


ČEŠKA PPF GRUPA PREUZELA BUGARSKU TV NOVA

Švedska kompanija "Modern Times" prodala je radiodifuznu grupu "Nova" češkoj PPF grupi, saopštile su obe strane, a prenosi seebiz.eu. Finansijskom grupom PPF upravlja milijarder Petr Kellner, a specijalizovana je za bankarske i finansijske usluge, ali i za telekomunikacije, nekretnine i birokratiju. Posluju na mnogim evropskim tržištima, kao i na tržištu Rusije, SAD i Azije. Imovina ove kompanije procenjena je na 35 milijardi evra. Očekuje se da će PPF kupiti bugarski telekomunikacioni ogranak norveškog Telenora, zajedno sa svojim poslovanjem u Srbiji i Crnoj Gori, a čak je moguće i da će dodati mađarskog operatera. Ovo je u suprotnosti sa predviđanjima iz ranijeg teksta o planovima KKR-a u Srbiji. Ukupna vrednost transakcije je 185 miliona evra, što je znatno ispod cene za koju je MTG kupio "Nova TV" 2008. godine. Ovaj švedski prodavac ističe i da će sredstva iz ugovora u Bugarskoj biti uložena u skandinavske zabavne delatnosti grupe, u studije i globalni digitalni biznis. "Nova" je najveća medijska grupa u Bugarskoj i sastoji se od sedam televizijskih kanala i 19 onlajn kompanija, što je zajedno ostvarilo prihode od 100 miliona evra za 2017. i 19,7 miliona evra u operativnom dobitku za "Novu" u 2017. godini. Grupacija zapošljava 650 ljudi.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde