Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2017
Asocijacija Medija
No. 288
U OVOM BROJU
Foto biznis
Sporna udruženja
Novinarska etika u online medijima
#SaveYourPress
Reklama o kojoj se priča
Novac na Facebook-u
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

FOTO BIZNIS

Poslednjih godina sve je veći broj tužbi zbog korišćenja fotografija bez dozvole. Iako veliki broj presuda govori u prilog rada sudstva, medijska zajednica smatra da je Viši sud u Beogradu, pred kojim se vodi ova vrsta sporova, postao "automat za izricanje istovetnih presuda". Kako se napominje u medijskoj zajedenici, sud ne uzima u obzir kakva je fotografija u pitanju, niti koliko ona zaista vredi, ali ni to kako će visina kazne uticati na opstanak medija koji je neovlašćeno objavio. Sudije se uglavnom drže prakse koja je ustanovljena protiv beogradskih nacionalnih medija, pa se tako lokalnim medijima presuđuju isti iznosi kao Blicu, Kuriru ili B92, izjavio je Slobodan Krajnović, urednik Radia 021 iz Novog Sada. Radio 021 je u protekle četiri godine bio pet puta na sudu, a poslednji put je kažnjen maksimalnom kaznom od 250.000 dinara, sa sudskim troškovima, zbog toga što su na portalu objavili fotografiju za koju su imali samo usmenu dozvolu dopisnice Kurira. Asocijacija medija se takođe više puta oglašavala po ovom pitanju u nameri da se neke stvari sistemski unaprede. Tim povodom je još pre godinu dana podnet predlog za izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, na čije se usvajanje još uvek čeka.


SPORNA UDRUŽENJA

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres, pozvale su lokalne samouprave i druge organe vlasti da obrate pažnju i na medijskim konkursima za članove stručnih komisija biraju predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih organizacija. Ovaj poziv je usledio zbog rada višestruko spornih udruženja kao što je Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV) čiji je rad potpuno nepoznat široj i stručnoj javnosti. Prema oceni Koalicije, komisije u koje su izabrani predstavnici AEMV, po pravilu, "donose sporne odluke, čime suštinski podrivaju, odnosno obesmišljavaju process sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi". Koalicija smatra da AEMV "nije udruženje, već produžena ruka jednog jedinog izdavača medija" i da on na ovaj način, "fingirajući postojanje udruženja, pokušava da izigra sistem projektnog sufinansiranja ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja".


TAJNE VELIKIH CIVILIZACIJA SVAKOG PONEDELJKA U BLICU

Od 13. februara, svakog ponedeljka, čitaoci Blica mogli su na kioscima da potraže jedinstvenu ediciju i otkriju vekovima skrivene misterije velikih civilizacija! Dnevna novina “Blic” u saradnji sa izdavačkom kućom “Knjiga komerc” svojim čitaocima pripremila je ovu jedinstvenu i nadasve zanimljivu ediciju u četiri nastavka. 13. februara, pred čitaocima su se našle priče iz Starog Egipta. U svakom od nastavka posvećenih jednom od najzanimljivijih i najznačajnijih perioda svetske istorije, opisuje se doba kada je ljudska civilizacija u velikom usponu i postiže značajne kulturne, umetničke i naučne domete. 13. februar – Stari Egipat; 20. februar – Antička Grčka; 27. februar – Rimsko carstvo; 6. mart – Vizantijsko carstvo; 13. mart – Drevna Kina i 20. mart - Maje.


NOVINARSKA ETIKA U ONLINE MEDIJIMA

22. februara održan je seminar "Novinarska etika u onlajn medijima" na kome su predstavljene Smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju. Advokat Miloš Stojković izjavio je da bez pisane saglasnosti autora ili nosioca autorskih prava ne treba objavljivati medijske sadržaje sa interneta, uključujući fotografije, upozorivši da se u suprotnom mediji mogu suočiti sa tužbama za kršenje autorskih prava i novčanim kaznama. Na seminaru je razmatran niz hipotetičkih situacija, poput dobijanja informacije sa neke društvene mreže o navodnim koruptivnim radnjama u određenoj opštini, kao i pitanje prava na zaborav, odnosno šta uraditi u situaciji kada se od redakcije traži da sa interneta ukloni medijski sadržaj objavljen pre više godina. Urednik onlajn medija može da odluči da ukloni sadržaj ili podatke o ličnosti u okviru sadržaja, po zahtevu osobe čija su lična prava ugrožena, ukoliko objavljivanje podataka o ličnosti ne predstavlja javni interes ili ako iz bilo kog razloga pravo javnosti da bude informisana o pitanjima od javnog značaja ne preteže nad zaštitom prava na privatnost, navodi se u Smernicama za primenu Kodeksa novinara Srbije.


EUROPEAN INVESTIGATIVE COLLABORATIONS

Kao domaćin redovnog godišnjeg sastanka Mreže ‘European Investigative Cooperation (EIN), redakcija magazina Njuzvik Srbija, ali i urednici i novinari ostalih izdanja Adria Media Grupe, imali su priliku da od 1. do 3. marta razmene iskustva i ideje za buduće zajedničke projekte sa 30 kolega iz najrespektabilnijih listova u Evropi. Magazin Njuzvik Srbija u timu je osnivača mreže vodećih evropskih medija formirane sa ciljem jačanja istraživačkog novinarstva, a novinari i urednici srpskog Njuzvika od prošle godine rade rame uz rame sa evropskim kolegama na istraživanju priča od evropskog značaja. Tokom ovogodišnjeg redovnog sastanka u Beogradu, članovi EIN raspravljaće o temama koje će u narednom periodu biti predmet istraživačkog rada. Mreža European Investigative Cooperation, nastala je na inicijativu nemačkog nedeljnika Špigl, i osim srpskog izdanja Njuzvika, čine je predstavnici belgijskog Le Soara, španskog El Munda, danskog Politikena, britanskog Sandej tajmsa, Rumunskog centra za istraživačko novinarstvo, austrijskog Faltera i italijanskog Lespresa. Predstavnici ovih medija organizuju redovnu razmenu informacija i zajednički rade na istraživanju najvažnijih tema na tlu Evrope.


DANICA VUČENIĆ - NOVINARKA INSAJDERA

Novinarka Danica Vučenić vratila se posle dve godine u novinarstvo i od sada je članica produkcijske kuće Insajder tim, za koju će raditi intervjue, novinarsku formu kojoj je dala prepoznatljiv autorski pečat i na kojoj je izgradila karijeru, objavila je novinska agencija FoNet. Danica je pre dve godine napustila medije i radila je u kompaniji Hemofarm, u sektoru odnosa sa javnošću. Razlog za ovakvo pojačanje svog tima, urednica Insajdera Brankica Stanković objašnjava: “Cilj Insajdera je da, poštujući najviše profesionalne i tehnološke standarde, proširi svoj program, sa istaživačkih tema, u kojima je pionir u zemlji i regionu,i na dnevno novinarstvo. Sa velikim planovima za budućnost, Insajder će uvesti i nove emisije”. Danica Vučenić je najveći deo novinarske karijere provela na RTV B92 gde je, godinama, radila emisiju "Kažiprst",posle čega prelazi na RTV, gde je radila autorsku emisiju "Jedan na jedan".


SINOS TUŽIO UNS

Sindikat novinara Srbije (SINOS) saopštava da je podneo "krivičnu prijavu protiv Udruženja novinara Srbije (UNS), zbog nezakonitog iznošenja računara sa poverljivim podacima i dokumentacije o članstvu SINOS iz prostorije koju koristi 14 godina u Domu novinara u Resavskoj 28 u Beogradu". U ime SINOS, krivičnu prijavu je podnela predsednica Dragana Čabarkapa, koja UNS i njegove zastupnike, predsednicu Ljiljanu Smajlović i predsednika Izvršnog odbora Petra Jeremića, tereti za krivično delo samovlašća iz čl. 330 Krivičnog zakonika". Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, u članu 16, tretira podatke o sindikalnom članstvu kao "naročito osetljive" i zbog toga zaštitu tražimo na sudu, napominje Čabarkapa u saopštenju SINOS. Prema saopštenju, SINOS poziva ministra kulture i informisanja da pomogne u uspostavljanju socijalnog dijaloga u medijima i potpisivanju kolektivnog ugovora, "koji je jedina istinska zaštita radnih i profesionalnih prava novinara i medijskih radnika".


ONLINE POLITIČKI TALK SHOW

Nova web tv emisija u video produkciji Adria Media Grupe, “Da se ne lažemo”, u formatu dvadesetominutnog razgovora sa gostima u studiju, premijerno je startovala 24. februara u 18.30 na internet stranici www.kurir.rs. Ovaj društveno politički talk-show bavi se aktuelnim temama i fenomenima kroz razgovor gostiju sa urednikom i autorom emisije Ratkom Femićem. “Naša publika imaće priliku da gleda intervju, tradicionalnu novinarsku formu prilagođenu mediju kakav je internet i urađenu uz autorski pečat naše video produkcije. Tim koji radi na emisiji se u pripremama trudio i očekujemo pozitivne reakcije gledalaca”, izjavio je Femić. Emisija “Da se ne lažemo” prikazivaće se petkom u 18.30, a u prvom izdanju pod nazivom “O izborima, avionima, kamionima…” govorili su urednik BIRN-a Slobodan Georgijev i vlasnik marketinške agencije Nova PR Nebojša Krstić. “Da se ne lažemo” je četvrta emisija koju je u proteklih mesec dana lansirala video produkcija AMG. Osim političkog talk show formata,, najmlađi video projekti su Adria Media TV su “Vesti uživo”, video blog “UkRatko”i emisija o naoružanju i ratnoj tehnici “Sila”.


SRPSKI TELEGRAF ŠIRI GOVOR MRŽNJE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je, u postupku povodom pritužbe organizacija Regionalni info centar, saopštila da je Bora Đorđević u kolumnama u Srpskom telegrafu izneo ideje i stavove koji predstavljaju kršenje zabrane govora mržnje prema pripadnicima LGBT populacije. Mišljenje Poverenice je da je Bora đorđević počinio akt diskriminacije u kolumnama "Draga, ne budi peder“ i „Draga, ne budi peder 2“ koje je objavio Srpski telegraf 21. i 28. maja 2016. godine. Autor kolumne je vrlo tendeciozno poslao poruku da su osobe homoseksualne orijentacije „nastrane” i da je prihvatljivo da ih drugi vređaju, uznemiravaju i ponižavaju, smatra Janković. S obzirom da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da odgovorni urednik odgovara za sadržaj koji uređuje, poverenica Janković je glavnom i odgovornom uredniku dnevnih novina Srpski telegraf preporučila da objavi izvinjenje pripadnicima LGBT populacije. S obzirom da glavni i odgovorni urednik Srpskog telegrafa nije postupio po preporukama, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost, ističe se u saopštenju.


SLIKE PETRA LUBARDE PONOVO U BEOGRADU

Domaća publika će imati ekskluzivnu priliku da remek-delo slavnog slikara “Fantastična zver” vidi prvi put, u galeriji Eurosalona na Andrićevom vencu. Slika „Besta Fantastica” (Fantastična zver) koju je Petar Lubarda naslikao u Beogradu 1953. godine i koja je samo nekoliko meseci kasnije otkupljena na Bijenalu u Sao Paolu, posle 64 godine vratila se u grad, u kome je nastala. Povratak Fantastične zveri u Beograd je prvorazredni kulturni događaj čiji je medijski sponzor "Blic". „O vrednosti slike struka će reći svoje, neverovatnu lepotu videće svako ko u galeriju dođe, a ja mogu reći da mi je bila čast i zadovoljstvo što je "Blic" medijski podržao celu ovu priču. Zaista je uzbudljiva, i lepa, cela priča o tome kako je slika stigla u Sao Paolo, kakav joj je put kasnije bio i kako je, zahvaljujući dvojici mladih ljudi, posle čitave 64 godine po prvi put izložena u Beogradu - kazao je Predrag Mihailović, glavni urednik "Blica". Lubarda je 1953. godine sa 25 svojih radova predstavljao tadašnju Jugoslaviju na jednoj od najznačajnijih smotri umetnosti, na Bijenalu u Sao Paolu, gde je postigao izuzetan uspeh osvojivši Internacionalnu otkupnu nagradu. Tada je Lubarda bio pravo otkriće u Sao Paolu, što potvrđuju Herbert Rid, kao član žirija za nagrade, i Henri Mur rečima: „Bijenale nije pokazao ništa novo što svet ne bi poznavao, osim Jugoslavije i njenog Lubarde.“ Slika se zahvaljujući našim kolekcionarima Dušanu Klepiću i Vladimiru Krstonošiću vraća u Beograd, u godini kada se obeležava 110 godina od rođenja jednog od najvećih slikara sa naših prostora, Petra Lubarde.


78. ROĐENDAN POLITIKINOG ZABAVNIKA

Pre 78 godina, 28. februara 1939. godine, izašao je prvi broj Politikinog Zabavnika, štampan u formatu Politike na 12 crno-belih stranica, od kojih četiri s dodatkom crvene boje i njenih tonova; izlazio je dva puta nedeljno, utorkom i petkom, u prosečnom tiražu od 46.446 primeraka, objavljeno je na sajtu advertiser-serbia.com, povodom 78. rođendana Politikinog zabavnika. Kako se navodi, čitaoci su kumovali i samom imenu pred izlazak prvog broja, kada je Politika pred početak novogodišnjih praznika objavila konkurs u kojem je od publike tražila ime ”novog lista s romanima, pričama i stripovima”, a zauzvrat ponudila ozbiljnu novčanu nagradu. Prispelo je preko 35.000 predloga i, začudo, u čak 18 odsto koverti pisalo je jedno isto – Politikin Zabavnik. Pobedila je Antonija Savić, sada Kočiš, tada devetogodišnja učenica iz Novog Sada. U tekstu se navodi još zanimljivosti o Politikinom zabavniku: logo lista osmislio je i nacrtao Nikola Gutje, Nemac iz Banata, zaposlen u agenciji „Sedma sila”; poslednji predratni broj izašao je 4. aprila 1941, dva dana pre početka (nemačkog) bombardovanja Beograda; prvi posleratni broj pojavio se 5. januara 1952. godine, a od 6. januara 1968. izlazi u novom, današnjem formatu; najveći prosečni tiraž od 345.910 primeraka za jednu godinu ostvaren je 1976. godine; 1. maja 1999. godine na naslovnoj strani lista, u vreme Nato bombardovanja naše zemlje, pojavio se lik Mikija Mausa koji je šakama prekrio oči; godine 2006. „Zabavnik” je proglašen za superbrend, najbolju robnu marku u mnoštvu domaćih štampanih medija...


NOVI ČASOPIS TINEJDŽER

Kulturni centar Čukarica predstavio je prvi broj časopisa Tinejdžer. Ovaj list je namenjen mladima, a u njegovom stvaranju učestvovali su osnovci i srednjoškolici sa ove opštine. Glavni i odgovorni urednik ovog časopisa je Strahinja Radovanović, učenik trinaeste beogradske gimnazije. Iako ima ima inostrano ime, časopis je na ćirilici. Redakcija Info Čuka formirana je pre godinu i po dana. Od tada su u okviru novinarskih radionica učili osnove ovog zanata i obilazili radio i televizijske studio. Tema prvog broja su društvene mreže, pa su tako novinari putem istraživanja pokušali da saznaju da li je prijateljstvo na Fejsu iskreno i u koje svrhe se najviše koristi internet među njihovim vršnjacima. Pored toga objavljeni su i intervjui sa Acom Seltikom, frontmenom grupe Ortodox Celts i Kikijem Lesandrićem. Podršku ovom listu i redakciji dalo je i Ministarstvo kulture i informisanja.


MAGAZIN KOJI SPAJA

Alia Mundi je novi magazin iz kulture čiji je cilj promovisanje ideje kulturne raznolikosti. Ovaj magazin je regionalni projekat nastao sa ciljem unapređivanja kulturnih mostova između naroda na prostoru bivše Jugoslavije. Pored toga, magazin je usmeren i na upoznavanje publike regiona sa elementima svetske kulturne baštine, odnosno kulture, tradicije i običaja raznih naroda sveta. Osnivač i urednik Ana Stjelja u uvodniku prvog broja navela da "Alia Mundi" želi da pokaže da je svet onoliko bogat koliko različitih kultura neguje i da treba da bude ujedinjen u svojoj kulturnoj raznolikosti i multikulturalnosti. Magazin kroz sedam stalnih rubrika predstavlja institucije, organizacije i pojedince aktivne na širenju i jačanju značaja kulturne raznolikosti i očuvanja kulturnog nasleđa u Srbiji, regionu i svetu. Alia Mundi se štampa na srpskom jeziku, dok je internet izdanje dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku. Magazin će izlaziti kvartalno, tri puta godišnje.


MALI BIZNIS I PODRŠKA PREDUZETNIŠTVU

Povodom jubileja 10. godina akcije Blic preduzetnik, u organizaciji kompanije Ringier Axel Springer i Societe Generale banke, u Leskovcu, a potom i u Čačku, održane su panel diskusije na kojoima su predstavnici ministarstva privrede, ekonomski stručnjaci i privrednici razgovarali o mogućnostima za razvoj biznisa u zemlji i mehanizmima podrške za mala i srednja preduzeća i preduzetnike. Da bi jedan preduzetnik ušao u izbor za Blic preduzetnika, mora da ima do 50 zaposlenih, da ostvaruje godišnji promet do 2,5 miliona evra, da ima izvozni potencijal, tehnološke inovacije, orijentisanost ka zaštiti životne okoline i ostvaren doprinos razvoju lokalne zajednice. Najuspešnijeg preduzetnika biraju članovi žirija, predstavnici medija, relevantnih institucija iz oblasti privrede i finansijskog sektora – ministarstva privrede i finansija, Nacionalna služba za zapošljavanje, Privredna komora Srbije, Srpska asocijacija menadžera, dnevni list „Blic” i Sosijete ženeral banka. Jedan od panelista u Čačku bila je Mara Topalović, vlasnica studija „Maruška“, koja je nakon što je nisu primili na Likovnu akademiju počela da crta na svili. Danas njene marame, ešarpe i kravate nose i Vladimir Putin, Angela Merkel, Mišel Obama.


TELEKOM SRBIJA PODRŽAO LOKALNE ZAJEDNICE

Povodom 20 godina poslovanja kompanije i uspešne saradnje sa poslovnim partnerima širom zemlje, Telekom Srbija organizovaće obilazak 20 gradova s ciljem da doprinese unapređenju i daljem razvoju lokalne privrede. Tako su u Sremskoj Mitrovici, predstavnici Funkcije za velike poslovne korisnike Telekoma Srbija razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i svojim poslovnim korisnicima iz te regije, a uručeni su i pokloni Odbojkaškoj akademiji Kovačić kako bi se unapredilo učenje i podstakle sportske aktivnosti najmlađih stanovnika ovog grada. Podrška institucijama od velike važnosti za razvoj zajednice predstavlja nastavak višegodišnje uspešne saradnje kompanije Telekom Srbija sa lokalnom samoupravom i kompanijama iz Sremske Mitrovice. Nakon simboličnog takmičenja polaznika Akademije Kovačić, predstavnici Telekoma Srbija donirali su im sportsku opremu, kao i kompjutere i TV uređaje za učionice. Kasnije je u Gradskoj skupštini Sremske Mitrovice održana i prezentacija poslovnim korisnicima kompanije Telekom Srbija, uz razmenu ideja i poslovnih iskustava kako bi se podstakao dalji razvoj privrede u tom gradu.


BANKA INTESA LIDER U STAMBENOM KREDITIRANJU

Banca Intesa potvrdila je 2016. godine svoju vodeću poziciju u segmentu stambenog kreditiranja, uz ostvaren međugodišnji rast plasmana osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) od preko 40 odsto i tržišno učešće od 23 odsto. Protekle godine, banka je realizovala stambene kredite osigurane kod NKOSK u ukupnoj vrednosti od 62,3 miliona evra, u poređenju sa 43,3 miliona tokom 2015. godine, pomažući građanima Srbije da reše svoje stambeno pitanje po veoma povoljnim uslovima. Rast je zabeležen i u pogledu broja odobrenih stambenih kredita, koji je uvećan sa 1.047 u 2015. godini na 1.487 na kraju 2016. godine. "Bili smo prva banka u Srbiji koja je građanima omogućila da dobiju stambene kredite sa fiksnom mesečnom ratom tokom celog roka otplate od preko deset godina, a u nastupajućem periodu planiramo i da dodatno poboljšamo ponudu dinarskih stambenih kredita", izjavio je Nikša Ilović, direktor Sektora za poslovanje sa fizičkim licima Banca Intesa. Stambeni krediti Banca Intesa gradjanima su na raspolaganju bez naknade za prevremenu otplatu zajma iz ličnih sredstava, bez naknade za godišnje održavanje kredita, kao i bez obaveze ugovaranja životnog osiguranja.


PORODIČNE FIRME

Ovogodišnja konferencija Porodične firme biće održana 15. marta 2017. godine u Hotelu 88 rooms u Beogradu. Konferenciju će otvoriti Goran Knežević, Ministar privrede Vlade Srbije i Robert Čoban, Predsednik Color Press Group. Pored predstavljanja istraživanja, teme koje će biti obrađivane na ovogodišnjoj konferenciji su Izazovi za porodične kompanije, Uvođenje finansijskog partnera, Najveći izazovi za porodične firme kao i Angažovanje spoljnih menadžera. Na ovo i brojna druga pitanja odgovore će pokušati da daju Dragan Močević, Vladimir Pavlović, Branko Kecman, Vladimir Hrle i Velimir Gavrilović. Za kotizacije i dodatne više informacije posetite ovu stranicu.


KOPAONIK BIZNIS FORUM

24. po redu Kopaonik Biznis forum biće održan od 7. do 9. marta 2017. godine, tradicionalno pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Srbije. Na ovogodišnjem forumu predviđene su debate o Inteligentnim investicijama kao vidu nove agilnosti Vlade posle fiskalne konsolidacije, Program realizacije reformi - razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast kao i Održivi i inkluzivni razvoj - perspektiva industrijske politike. Na Forumu će pored premijera i više ministara Vlade Srbije učestvovati veliki broj diplomata među kojima ambasadori Rusije, Nemačke, Amerike, Holandije , Švajcarske i Kanade koji će diskutovati zajedno u okviru panela „Glavne promene u geopolitičkom kontekstu i njihov uticaj na Srbiju“ . Pored učešća ambasadora, prvi put kao učesnik „Srpskog Davosa“ biće Majkl Sent Lot (Michel Saint-Lot), direktor Kancelarije UNICEF-a za Srbiju koji će trećeg dana Foruma učestvovati u plenarnoj sednici pod nazivom „Društvena inkluzivnost i inkluzivnost u odnosu na prirodu“. U okviru Foruma susrešče se i predstavnici nacionalnih privrednih komora zemalja našeg regiona.


NELT NA NAJVIŠEM VRHU AFRIKE

Nakon uspešnog osvajanja Mon Blana u junu prošle godine, Aleksandar Milosavljević, Key Account Manager u kompaniji Nelt Co i dugogodišnji alpinista, osvojio je sredinom februara najviši vrh Afrike Uhuru (5.895 m), Kilimandžaro. Uz podršku kompanije Nelt, finalne pripreme za ekspediciju na Kilimandžaro počele su u septembru 2016. godine, od kada su realizovani treninzi u Rumuniji, Crnoj Gori, Maroku, Italiji i Srbiji. Pripreme su obuhvatile i osvajanje najvišeg vrha Severne Afrike, Jebel Toubkal u Maroku (4.167 m), što je predstavljalo jedan od najznačajnijih poduhvata u ovoj fazi, budući da su uslovi najsličniji uslovima na Kilimandžaru. Samo putovanje na Kilimandžaro počelo je 4. februara. Aleksandar je prošle godine, takođe uz podršku kompanije Nelt, učestovao u jedinoj ekspediciji iz Srbije koja je 18. juna osvojila Mon Blan, a njegov sedmočlani tim jedan je od prva tri tima koji su osvojili ovaj vrh u 2016. godini u zimskim uslovima.


REZULTATI PIRAEUS BANKE U 2016. GODINI

Piraeus banka (pridruženi član Asocijacije medija) je u protekloj godini zabeležila odličan poslovni rezultat i ostvarila profit u iznosu od 26 miliona dinara. Portfolio kredita pravnim licima je udvostručen, a znatno je uvećan i portfolio dinarskih gotovinskih kredita. “Izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima, koji su posledica kontinuirane brige o klijentima i stalnog unapređenja proizvoda i usluga u skladu sa zahtevima tržišta. Tokom prošle godine duplirali smo zdravi portfolio kredita pravnim licima, što dokazuje našu posvećenost lokalnom tržištu i razvoju srpske privrede. Kreirali smo posebne ponude za naše građane, trudeći se da odgovorimo na njihove potrebe, čime smo značajno uvećali portfolio kredita namenjenih fizičkim licima" – izjavio je generalni direktor Piraeus banke u Srbiji, Vojislav Lazarević. Kada je reč o tekućoj godini, iz Piraeus banke najavljuju još ambicioznije planove, koji obuhvataju rast od 25 odsto u segmentu gotovinskih dinarskih kredita stanovništvu i 19 odsto u delu plasmana privredi. Pored značajne podrške Košarkaškom savezu Srbije, najavljeno je i pokroviteljstvo 5. po redu Međunarodnog kupa Matematičke gimnazije.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

# SAVE YOUR PRESS

Uoči predstojećeg glasanja o direktivi EU o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, udruženje evropskih izdavača pokrenulo je kampanju #SaveYourPress kako bi promovisalo podršku za prava izdavača širom EU. Cilj kampanje je da se bori protiv širenja lažnih podataka i da štiti visokokvalitetno novinarstvo. Za razliku od drugih proizvođača sadržaja, izdavači trenutno nemaju nikakva prava na evropskom nivou u vezi sa njihovim objavljenim proizvodima. Ovaj nedostatak jasnoće eksploatišu velike online servisi i agregatori vesti, koji profitiraju na investicijama izdavača i nezaštićenog rada nezavisnih novinara. Kako bi se ravnopravno takmičili na svim platformama, izdavači traže ista prava koja već uživaju emiteri, muzički i filmski producenati. Zaštita njihovog rada će omogućiti izdavačima da investiraju u nezavisno novinarstvo i sadržaj boljeg kvaliteta. Predlog Evropske komisije za autorska prava, koji prepoznaje izdavača kao nosioca prava pod autorskim okvirom EU, suočio se sa žestokim otporom. #SaveYourPress kampanja nije pokušaj da se zaustavi slobodno deljenje novinskih članaka na društvenim mrežama od strane individualnih korisnika. Prava izdavača znače da će agregator vesti morati da plati svoj deo za rad drugih. Jaka izdavačka industrija znači raznovrsnije, nezavisno i visokokvalitetno novinarstvo.


HOĆE LI NEKO ZAMENITI DUNJU MIJATOVIĆ?

Dunji Mijatović, predstavnici OEBS-a za slobodu medija drugi mandat ističe 10. marta. Kako još uvek nema najave ko će u narednom periodu obavljati ovu važnu funkciju zaštite i promovisanja slobode medija u 57 zemalja članica OEBS-a, Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara, zajedno sa ostalim organizacijama članicama Koalicije za slobodu izražavanja, pozvale su države članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da utiču kako bi se bez odlaganja izabrao novi predstavnik za slobodu medija. Koalicija u svom pismu podseća da predstavnik OEBS-a za slobodu medija ima funkciju pravovremenog upozoravanja i brzog reagovanja na ozbiljne neusklađenosti u pogledu slobode medija i slobode izražavanja, te da sloboda izražavanja spada u osnovna. međunarodno priznata ljudska prava i temelje demokratskog društva. Ovakva situacija predstavlja veliki problem za medije i druge zainteresovane strane, uključujući i mnoge organizacije koje su aktivne na planu slobode medija u Evropi, jer se boje da ne izgube dragocenog partnera. OEBS-ov predstavnik za slobodu medija je važniji nego ikada ranije, jer su novinari danas izloženi velikim pritiscima na kontinentu i u širem područje OEBS-a.


AXEL SPRINGER POKREĆE PONOVO ČASOPIS “DIE DAME”

Nemačka izdavačka kuća Aksel Springer vratila je 2. marta na kisoke ženski časopis DIE Dame ("Dama"). Davno, u Berlinu, između 1912. i 1937. godine, ovaj časopis je izdavala izdavačka kuća Ullstein. Obraćali su se ekstravagantnoj, emancipovanoj ženi, koja je tada bila vidljiva u Berlinu, kao i onima koji su usvojili takav način života. Sa težnjom da se taj stil oživi, novi izdavač je kolekcionar i preduzetnik Kristijan Boroš, dok je Lena Bergman na čelu redakcije. DIE DAME se sada pojavljuje na preko 292 strane, visokokvalitetne štampe, sa tekstovima prestižnih pisaca, fotografa i umetničkih urednika. Početni tiraž će biti 50.000 primeraka i cenom od 15 eura, kao i posebnim paketom kolekcionarskog izdanja za 49 eura. Sledeći broj će biti objavljen u jesen 2017. godine.


REKLAMA O KOJOJ SE PRIČA

U nedelju 26. februara, u toku dodele 89-tog Oskara, New York Times je emitovao svoju novu reklamu „Istina je teška“ prvi put. Dodela Oskara je najgledaniji nesportski događaj koji se emituje u SAD. Ova reklama je prva TV reklama za Times posle 7 godina i usledila je nakon što je predsednik Tramp u nekoliko navrata pojedine medije nazvao proizvođačima lažnih vesti i neprijateljima američkog naroda, misleći na New York Times, NBC, ABC, CBS i CNN. Glavne poruke reklame su: “Istina je teška. Istinu je teško naći. Istinu je teško razumeti. Istina je sad važnija nego ikad ranije.“ Artur Sulzberger junior, izdavač New York Times-a je izjavio: "U Times-u, imamo 166-ogodišnju tradiciju poštovanja najviših standarda u novinarstvu. U svetu u kome postoji mnogo neizvesnosti o tome šta je stvarno, a šta je lažna vest, ostajemo čvrsto posvećeni potrazi za istinom." Tramp je ovu reklamu prokomentarisao u svom stilu na twitteru: „Prvi put će @nytimes iskoristiti reklamu (i to lošu) kako bi probao da spasi svoju reputaciju. Pokušajte da izveštavate tačno i pošteno!“ Reklamu je moguće pogledati na zvaničnom YouTube kanalu.


NOVAC NA FACEBOOK-U

Lansiranjem novog chatbot-a koji omogućava korisnicima Facebooka transfere novca preko messenger, kompanija Facebook je proširila usluge koje nudi korisnicima na novi segment. Za sad novac se na ovaj način može prebacivati između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Evropske unije. Korisnici ove usluge će dobijati obaveštenje o tome kada valute koje inače koriste dostignu povoljniji kurs. Ranije su korisnici Facebooka u SAD mogli koristiti ovu uslugu, ali samo unutar SAD dok je sada moguć transfer između računa u navedenim zemljama. Preko TransferWise startapa više od milion korisnika prebaci gotovo milijardu dolara svakog meseca. TransferWise omogućava korisnicima izbegavanje skupih naknada do kojih dolazi kada se sredstva prebacuju na račune van zemlje.


NOVI SLOGAN WASHINGTON POSTA

22. februara na sajtu Washington Post-a pojavio se novi slogan “Demokratija umire u tami”. Slogan je brzo zaživeo na društvenim mrežama, i postao jedan od onih o kojima se priča na Twitteru, privukavši twittove dnevnih novina Peoples Daily iz Kine. Prva asocijacija na novi slogan je bila da je to novi udar na predsednika Trampa i deo marketinške kampanje. Prema navodima potparola Post-a Krisa Koratija, ovaj slogan je nešto što se interno u redakciji već duže vreme koristi kada se vode razgovori o misiji novina, i da su planirali da ga upotrebe mnogo pre nego što je Tramp objavio svoju predsedničku kandidaturu. Iako se ovaj slogan trenutno nalazi samo na online izdanju, planirano je da se inkorporira i na štampano izdanje, kao i na druge platforme. Cilj novog slogana je da komunicira reputaciju i vrednosti Post-a.


FOND ZA ODBRANU NOVINARA

Udruženje BH novinari formiralo je Fond za odbranu novinara i svih drugih medijskih profesionalaca pred sudovima i pružanje pomoći novinarima koji trpe različite vrste pritiska, fizičkih napada, pretnji i ugrožavanja sigurnosti tokom obavljanja profesionalnih zadataka. "Inicijalna sredstva za ovaj fond će se osigurati kroz sredstva Linije za pomoć novinarima, donatorska sredstava i pojedinačne priloge medija, čiji su urednici i novinari žrtve pritisaka i kršenja prava na slobodu izražavanja", saopštili su članovi Upravnog odbora Udruženja BH novinari tokom dvodnevnog zasedanja u Sarajevu. Udruženje očekuje da će održivost fonda pomoći i medijski profesionalci koji su uz pomoć Linije za pomoć novinarima uspešno rešili sudske sprove. Uplatom simboličnih 5% od novčane odštete koju su dobili, novinari i urednici će pomoći jačanje fonda i doprineti efikasnijoj pravosudnoj zaštiti kolega. Trenutno se u sudovima BH-a vodi više od 170 suđenja za klevetu, i desetine radnih i krivičnih sporova koji se dovode u vezu sa kršenjem novinarskih prava i medijskih sloboda, a novinari i mediji nisu u mogućnosti da finansiraju sudske i troškove za zastupanje advokata.


NOVOSTI NA UDARU U HRVATSKOJ

Zahtev udruženja “U ime obitelji” da se prekine finansijska podrška zagrebačkom magazinu „Novosti”, glasilu Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj”, uzburkao je Hrvatsku medijsku scenu i otvorio pitanja zaštite srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Željka Mrkić, predsednica ovog udruženja, je zahtev za prekid finansiranja obrazložila na sledeći način: „To vam je oko 280.000 kuna (37.500 eura) mjesečno za novine koje šire mržnju, netoleranciju, netrepeljivost prema pripadnicima hrvatskog naroda u Hrvatskoj, a financirani su javnim novcem. To nije predviđeno kriterijima. Treba se držati kriterija i pošteno raditi svoj posao. Tko god želi pisati ovakve stvari, moraju si za to pronaći financijere“. Glavni urednik Novosti Nikola Bajto upozorava da Željka Markić lažno prikazuje kriterijume po kojima Savjet za nacionalne manjine dodjeljuje ta sredstva manjinskim glasilima, i odbacuje sve njihove optužbe. Nakon kulminacije hajke na Novosti, redakcija je poslala saopštenje povodom orkestrirane nacionalističke hajke na više od 50 adresa domaćih i međunarodnih organizacija. Celo saopštenje OVDE.


ŠTRAJK U MAKEDONIJI

Na osnovu odluka sindikalnih grupa Samostalnog sindikata novinara, zaposleni u medijima „Vest“, „Dnevnik“ i „Utrinski vesnik“, koji se nalaze u sastavu kompanije Media Print Makedonia (MPM) stupili su u štrajk zbog neisplaćenih zarada, honorara i doprinosa. Na dan makedonskog novinarstva, zaposlene je u ovoj odluci podržalo Udruženje Novinara Makedonije (ZNM) uputivši zahtev rukovodstvu za ispunjenje svih zahteva štrajkačkog odbora. Udruženje novinara Makedonije je pozvalo celu novinarsku i medijsku zajednicu da poddrži štrajk novinara „Dnevnika“, „Utrinskog“ i „Vesti“ u nastojanju da se okonča praksa mediji da služe kao sredstvo za potkusurivanje zbog interesa vlasnika medija i vlasti. Njihovi politički i ekonomski interesi ne smeju da se prelemaju preko leđa novinara. Kompanija MPM se nalazi u vlasništvu najbogatijeg makedonskog preduzetnika Jordana Kamčeva, dok je zastupa Srđan Kerim. Pored zaostalih dugovanja prema zaposlenima, kompanija ima zaostalih dugovanja i prema firmi Beokolp, izvozniku štampe iz Beograda, pa se zbog toga, ponovo više od deset dana, ne vrši distribucija izdanja srpskih redakcija u Makedoniji.


UBISTVO UŽIVO

U Dominikanskoj Republici, dva radio novinara ubijena su pucnjevima u toku direktnog prenosa emisije. Luis Manuel Medina, novinar i voditelj emisije "Milenio Caliente" koja se emituje na FM 103,5 ubijen je u studiju, dok je producent i direktor Leo Martinez ubijen u kancelariji pored studija. Pored toga u pucnjavi je povređena i sekretarica radio stanice, Dajaba Garcia. Uzvici i pucnji mogu se čuti na snimku koji je emitovan uživo putem Facebook Live-a. Za sada motiv ubistva je nepoznat, a policija je uhapsila troje osumnjičenih. Ubistva novinara u Dominikanskoj Republici su retka, za razliku od pretnje i zastrašivanja. Poslednjih godina, novinari koji su se oglasili protiv kontroverzne odluke da se Dominikancima poreklom sa Haitija oduzme državljanstvo, bili su mete pretnji smrću i online kampanja maltretiranja. Dominikanska Republika se na Indeksu slobode medija nalazi na 62. mestu od ukupno 180 zemalja. Predstavnici Međunarodne federacija novinara (IFJ) podržali su zahteve lokalnog novinarskog sindikata za brzim i uspešnim rasvetljavanjem ovog slučaja, naglasivši da nekažnjavanje zločina nad novinarima učvršćuje klimu nasilja u centralnoameričkom regionu.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde