Februar, 2006 No. 26


OCENA USTAVNOSTI ZA TV PRETPLATU

Ustavni sud Srbije odlučio je da uputi Skupštini Srbije na razmatranje predlog za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o radiodifuziji koje se odnose na plaćanje pretplate Radioteleviziji Srbije. Skupštini je za dostavljanje odgovora ostavljeno 60 umesto uobičajenih 30 dana zbog toga što parlament Srbije ne zaseda


HBO I U SRBIJI

Televizijska kompanija HBO (Home Box Office) u martu 2006. godine kreće sa emitovanjem programa i u Srbiji. HBO će kao «premijer kanal» (dodatno se plaća za gledanje) početi sa emitovanjem programa u saradnji sa dva vodeća kablovska distributera u Srbiji: SBB i IKOM. Kablovska mreža SBB počeće sa emitovanjem ovog programa 1. marta i u promotivnom periodu od 14 dana pretplatnici će moći da ga gledaju besplatno.
Kompanija HBO je u većinskom vlasništvu Time Warner Inc.


BEST – NOVI MAGAZIN NA TRŽIŠTU SICG

Magazin „Best“ novo je izdanje beogradske izdavačke kuće JACo.pLUS Publishibg. Na obimu od 64 stranice i u visokokvalitetnoj štampi novi dvonedeljnik je na tržište SiCG lansiran polovinom februara uz prateću naznaku da je reč o „magazinu o slavnima“. Magazin štampa štamparija Radin a distribuira ga Global Press (pridruženi član Asocijacije medija).


NOVOSTI: NEMA TRGOVINE AKCIJAMA

U cilju zaštite vlastitih interesa u Kompaniji „Novosti“, NIP Kompanija „Borba“ i Kompaniji „Štamparija Borba“ vlada Republike Srvije zadužila je Republičko javno pravobranilaštvo da u javne knjige o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima izvrši uknjižbu prava svojine na nepokretnostima u navedenim kompanijama u cilju utvrđivanja visine učešća državnog kapitala u ukupnom kapitalu pomenutih kompanija.
Takođe, Ministarstvo privrede je zaduženo da u postupku privatizacije preduzme mere oko obustave svih aktivnosti koje se odnose na evidentiranje i emitovanje akcija kompanija dok se ne okonča postupak.
Proteklih dana Kompanija Divac d.o.o. počela je da sklapa predugovore sa delom malih akcionara Kompanije „Novosti“ nudeći po akciji 2500 eura. Na ovakav pokušaj kupovine Kompanije „Novosti“ oštro su reagovali ostali interesenti za privatizaciju „Novosti“ evropski medijski giganti poput kompanija WAZ,  Daily Mail&General Thrust koji su u pismima upućenim menadžmentu „Novosti“, vladi Republike Srbije ali i javnosti, istakli visok stepen vlastite zainteresovanosti za kupovinu „Novosti“  isključivo u okviru zakonom predviđene procedure i fer tržišne utakmice.


NADLANU.COM – SVE BOGATIJI

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) najavljuje da će sadržaj web portala www.nadlanu.com uskoro obuhvatiti nove, interesantne i korisne informacije. Sadržaj će obuhvatiti vesti iz oblasti finansija, odgovore na pitanja iz sfere bankarskog poslovanja, izveštaje sa berze, berzanski savetnik, poslovni bonton...
Kao i do sada, portal www.nadlanu.com nudi informacije čiji deo su najnovije vesti iz oblasti politike, ekonomije, sporta, kulture, muzike, filma, pozorišni repertoar, vremensku prognozu, adrese galerija, muzeja, restorana...Portal nudi visok stepen interaktivnosti kao i korisne informacije o ostalim uslugama Telekoma Srbija


YU INFO NA PRODAJU

Najavljeno je da će Agencija za privatizaciju Srbije na javnom nadmetanju 9. marta ponuditi na prodaju i Televizuju Jugoslavija (YU Info) u stečaju. Početna cena biće 6,6 miliona dinara, prodajna dokumentacija može da se otkupi po ceni od 10.000 dinara a na aukciji mogu da učestvuju potencijalni kupci koji do 2. marta uplate depozit od 2,6 miliona dinara.


SAJAM MEDIJA

Novosadski sajam biće po peti put domaćin Sajma medija, specijalizovane manifestacije posvećene medijskoj industriji. Ove godine, inače izuzetno posećena sajamska manifestacija na kojoj učestvuje veliki broj domaćih štampanih i elektronskih medija, biće održana od 16. do 18. marta. Očekuje se i veći broj izlagača sa ponudom opreme i usluga namenjenih medijskim kućama.


NOVI „LINK“

U novom, februarskom broju magazina „Link“ (časopis za unapređenje elektronskih medija) koji se upravo pojavio iz štampe uz niz zanimljivih tema posvećenih pre svega elektronskim medijima posebna pažnja, plasirana u Link dodatku, posvećena je uspešnom funkcionisanju timova unutar elektronskih medija. Oni koji žele da postanu pretplatnici ovog stručnog magazina opširnije informacije mogu pronaći na: www.mediart.org.

SRBIJA: Provajderi

Kliknite za veliku sliku


SRBIJA: Faktori koji utiču na odabir provajdera i način priključenja internetu

Kliknite za veliku sliku
ŠPANIJA: «20 MINUTA» NA PRVOM MESTU

Besplatni dnevni list «20 Minuta» izbio je na prvo mesto medju dnevnim listovima u Španiji. Ovaj list pojavio se na španskom tržištu štampe pre samo 6 godina a danas je, sa 2,3 miliona čitalaca, prvi na španskoj rang listi dnevnih novina.
Inače besplatni dnevnici beleže značajan porast tiraža u Evropi i sa 23 miliona prošlogodišnjih primeraka zabeležili su porast od čak 33% u odnosu na rezultate ostvarene tokom 2004. godine.


NOVINSKI SAJTOVI SVE POSEĆENIJI

Novinska Asocijacija Amerike (NAA) i agencija Nielsen/Net Ratings saopštavaju da novinski web sajtovi privlače sve više korisnika. Prema najnovijim dostupnim podacima više od 55 miliona korisnika posetilo je tokom novembra 2005. godine, bar jednom neki od novinskih sajtova što je za 30 procenata više nego u novembru 2004. godine.


TESKOVA JABUKA NA NAJVIŠOJ GRANI

Za najbolji štampani oglas objavljen u Velikoj Britaniji tokom 2005. godine proglašen je oglas kompanije Tesco (lanac hipermarketa). Oglas je namenjen pospešenju prodaje jabuka sorte Greny Smith u hipermarketima ove kompanije a po mišljenju žirija na izvanredan način kombinacijom slike i samo 25 reči savršeno reklamira proizvod ali i kazuje suštinske stvari o ekonomiji. Autorima je isplaćena nagrada od 25.000 funti.


TOP LISTA INFORMATIVNIH SAJTOVA

Prema podacima objavljenim u U.S. rang lista deset najposećenijih web sajtova sa vestima tokom decembra 2005. godine izgleda ovako: Na prvom mestu je Yahoo New’s sa 24.626.000 poseta a slede: MSNBC – 22.911.000, CNN – 20.934.000, AOL News – 14.655.000, Internet Broadcasting – 12.940.000, Ganet Newspapers – 11.514.000, NYTimes.com – 10.947.000, Tribune Newspapers – 10.454.000,USATODAY. Com – 9.870.000 i na desetom mestu sa «samo» 9.859.000 poseta je web sajt Knight Ridder Digital.


WORLD PRESS PHOTO 2006.

Internacionalni žiri 49. godišnjeg konkursa World Press Photo proglasio je fotografiju Kanađanina Finbarr O’Reilly za najbolju fotografiju u 2005. godine.
Na konkursu je učestvovalo 4.448 fotografa iz 122 zemlje sa ukupno 83.044 fotografije.
Žiri je, u okviru 10 tema, nagradio ukupno 63 fotografa iz 23 zemlje.
Autoru najbolje fotografije pripada nagrada od 10.000 eura koja će mu biti uručena 23. aprila na svečanosti u Amsterdamu.


OFKOM KRITIKUJE BBC

Britansko medijsko regulatorno telo Offcom kritikovalo je BBC Radio 1 zbog emitovanja la-nih oglasa za hotlajn servise sa eksplicitnim seksualnim porukama. Offcom nije prihvatio obrazloženje BBC da je zapravo bila reč o oglasima koji su sastavni deo edukativne kampanje o sigurnom seksu u okviru emisije «Sunday Surgery».


HACHETTE OBJEDINJUJE HRVATSKO TRŽIŠTE ŠTAMPE

Kompanija Hachette Distribution Services (HDS) jedan od najvećih globalnih distributera štampe trenutno je u fazi sastavljanja ponude za kupovinu udela Europapress Holdinga (EPH) u distributerskoj kući Tisak. HDS, kako obavešteni tvrde, namerava da ukupi većinske udele u kompanijama Tisak i Distripress odjednom od najznačajnijih deoničara u obe kompanije: Styria, EPH i Adris.
Ukoliko se ovaj poduhvat završi uspešno, namera je HDS da preuzme i većinski udeo u kompaniji Slobodna Dalmacija – Prodaja i tako potpuno objedini distribuciju štampe u Hrvatskoj.


MEDIASET KAŽNJENA ZBOG BERLUSKONIJA

Italijanska medijska kuća Mediaset koju kontroliše Silvio Berluskoni moraće, odlukom regulatornog tela, da plati kaznu od 150.000 eura. Kazna je izrečena zbog pojavljivanja premijera Berluskonija na pomenutoj tv čime je prekršeno pravilo koje nalaže tv stanicama da obezbede fer predstavljanje svim političkim partijama koje će učestvovati na predstojećim izborima u Italiji. Pravila o podjednakom vremenu za predstavljanje političkih stranaka stupila bi na snagu tek pošto je parlament raspušten 11. februara ali je regulatorno telo naložilo raniji početak primene svim privatnim stanicama upravo zbog iznenadnog Berluskonijevog prisustva u svim mogućim programima.


OPRINI RADIO TALASI NA SATELITU

Čuvena američka tv voditeljka Opra Vinfri podpisala je trogodišnji ugovor sa XM Satelit radio stanicom, vredan 55 miliona dolara. Ugovorom je predviđeno da će Opra Vinfri pokrenuti sopstveni radio kanal «Opra i prijatelji» koji će sa emitovanjem programa početi septembra 2006. godine. Vinfrijeva će i sama jednomnedeljno voditi program.


ODRŽAN PRIME

Četvrti međunarodni sajam marketinga, PRIME održan je na Zagrebačkom velesajmu od 16. do 18. februara 2006. godine. Na sajmu je učestvovalo 160 izlagača iz 16 zemalja uz preko 2000 prezentera i stručnjaka a zabeležena je i poseta od preko 5000 zainteresovanih za najnovija zbivanja u oblasti marketinga. 


STARTUJE ELLE ORIENT

Kompanija Hachette Filipacchi Media u saradnji sa Desire Sadek promovisaće Elle Orient, 39 izdanje magazina Elle.
Start novog magazina očekuje se krajem maja 2006. i to u formi dva mesečna izdanja – jedno na Arapskom a drugo na Francuskom. Magazin će biti distribuiran u Libanu, Siriji, Jordanu, Egiptu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zemljama Magreba.


STEVE JOBS U ZAGRLJAJU MIKI MAUSA

U prethodnom broju Newslettera već smo vas informisali o spajanju kompanija Walt Disney i Pixar. Mnogi medijski stručnjaci smatraju da je, kada je reč o medijskim kućama, načinjen posao decenije i za to „krive“ Steve Jobs.
Kao prvi čovek Pixara i većinski vlasnik ove kompanije ali i kao generalni direktor Apple kompanije, Steve Jobs je stavio potpis na ugovor težak 7,5 milijardi dolara i time ozvaničio spajanje za koji mnogi misle da je jedno od najvećih u svetu šoubiznisa i koje će se u značajnoj meri odraziti na dalja kretanja i odnose između starih i novih medija. Mnogi smatraju da će njegova reč, ubuduće, biti jedna od najvažnijih u upravnom odboru Walt Disney kompanije.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!