Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2014
Asocijacija Medija
No. 218
U OVOM BROJU
ASOCIJACIJA MEDIJA - ODRŽANA VANREDNA SKUPŠTINA
MEDIJSKI ZAKONI USKORO U BRISELU
"IZBORI NA BLIC" - PREDIZBORNE PANEL DISKUSIJE
GLOBALNA KAMPANJA - "SLUČAJ ZA OGLAŠAVANJE"
ZABRANA REKLAMA NA KROVOVIMA I FASADAMA
TRENDOVI ZA 2014.GODINU
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA – ODRŽANA VANREDNA SKUPŠTINA

Asocijacija medija je 2014. godinu počela proslavom deset godina postojanja i tom prilikom je najavila dalje pravce razvoja: proširenje članstva, permanentna edukacija i razvoj networking modela sa pridruženim članstvom. Da bi osigurala i formalni osnov za realizaciju ovih ciljeva, Asocijacija je na Skupštini, održanoj 26. februara 2014, usvojila Izmene i dopune Statuta. Ovim izmenama, Asocijacija medija je otvorila vrata za kolektivna članstva, kao i druge oblike saradnje sa strukovnim i granskim poslovnim udruženjima i komorama.

 


FORMIRANE KONKURSNE KOMISIJE

Ministartsvo kulture i informisanja imenovalo je komisije koje će odlučivati o konkursima za finansiranje projekata u oblasti kulture i informisanja u 2014.godini. Time su konkursi ušli u završnu fazu i njihovi rezultati biće objavljeni najkasnije do 8.marta, budući da je Ministartsvo skratilo rad komisija na 45 umesto ranijih 90 dana. Komisije koje će odlučivati samostalno, Ministartsvo je imenovalo u saradnji sa institucijama kulture, univerzitetima, udruženjima, kao i organizacijama civilnog sektora. Konkursi za projekte su zaključeni 21. januara i za njih je obezbeđeno 1,36 milijardi dinara, što je za 200 miliona više nego prethodne godine. U radu komisija učestvuju i predstavnici Asocijacije medija, Dalila Ljubičić – izvršni direktor Asocijacije medija i Vera Barišić – urednica političke rubrike u agenciji Beta (član Asocijacije medija).


MEDIJSKI ZAKONI USKORO U BRISELU

Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture i informisanja, na okruglom stolu "Kablovski TV operatori i sloboda medija u Srbiji", istakao je da je Nacrt zakona o javnom informisanju spreman za slanje u Brisel, na ekspretsku procenu. Dodao je da se Nacrt zakona o elektronskim medijima trenutno usklađuje s mišljenjima drugih ministarstava, ističući da je taj tekst u fazi u kojoj se priprema za prevođenje i da treba da počne da se radi tabela usklađenosti. Treći medijski zakon - o javnim medijskim servisima je, kako je naveo, "u fazi u kojoj samo jedan deo nedostaje, a to je deo koji je izuzetno bitan i tiče se finansiranja javnih servisa". Prema rečima Mirkovića, u budućnosti je potrebno naći održivi model finansiranja javih servisa. "Na tom modelu bi trebalo da radi stručna radna grupa u čijem formiranju treba da učestvuju Ministarstvo finansija, predstavnici RTV i RTS, Ministarstva kulture i informisanja i razne druge institucije", dodao je Mirković. On je podsetio da su novi medijski zakoni predviđeni još medijskom strategijom iz septembra 2011.


IZVEŠTAVANJE O IZBORNIM KAMPANJAMA

Predstavnici Saveta za štampu (čiji je jedan od osnivača Asocijacija medija) učestvovali su u toku februara u seriji konsultacija koje je za medije i učesnike u izborima organizovala Misija OEBS-a u Srbiji. O pravilima za izveštavanje u predizbornim kampanjama propisanim i Kodeksom novinara Srbije, kao i o žalbama koje stižu u Savet za štampu, razgovarali su sa novinarima i predstavnicima političkih stranaka u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru. Oni su podsetili da štampani i onlajn mediji, uz nezavisnu uređivačku politiku, imaju pravo i na izražavanje političkih sklonosti, ali da pri tome, u izbornoj kampanji, kao i van nje, moraju da poštuju odredbe Kodeksa novinara. S druge strane, novinari imaju i pravo na zaštitu od nedozvoljenog uticaja organa vlasti na aktivnosti medija. U konsultacijama su učestvovali i predstavnici Republičke radiodifuzne agencije koji su emiterima predstavili obavezujuća uputstva za ponašanje u predizbornoj kampanji.


ODGOVORNA UPOTREBA MOBILNIH TELEFONA U VOŽNJI

Kampanja „Kada voziš, parkiraj telefon!“ Telekoma Srbija nastavljena je predavanjem za učenike Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu. Cilj predavanja je da što više učenika i mladih vozača spozna koliko je nebezbedno koristiti mobilni telefon tokom vožnje. Kampanja se realizuje u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja koji je, kao ekspertsko udruženje, angažovan od početka kampanje. Njihovo istraživanje, u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom u Beogradu, pokazalo je da je kampanja pozitivno uticala na 61 odsto ispitanika da promene ponašanje i više ne koriste neodgovorno mobilni telefon tokom vožnje.
Kampanja „Kada voziš, parkiraj telefon!“ naišla je na opštu podršku javnosti, kako preko društvenih mreža tako i nizom nagrada: Noć reklamoždera – priznanje za najbolju neprofitnu kampanju, tri nagrade od Udruženja za tržišne komunikacije Srbije za najbolju neprofitnu kampanju, najbolji spot i najbolju digitalnu komunikaciju u kampanji.


“IZBORI NA BLIC” – PREDIZBORNE PANEL DISKUSIJE

Dnevni list “Blic” će u svojoj redakciji, jednom nedeljno do početka izbora, snimati predizborne panel-diskusije “Izbori na Blic”. Predviđena su četiri panela koja će biti emitovana na TV Prva subotom od 14 časova. Gosti će biti predstavnici šest najvećih stranaka a voditelji su Predrag Mihailović, izvršni urednik “Blica”, i Milan Lađević, urednik politike i društva u “Blicu”. Planirano je da pred same izbore gosti budu lideri najvećih stranaka koji će građanima morati da objasne kako planiraju da obezbede bolji život. Gosti prvog panela emitovanom u subotu 22. februara bili su Igor Mirović, potpredsednik SNS; Dušan Bajatović, u ime koalicije SPS - PUPS - JS; Goran Ješić, funkcioner DS; Dušan Petrović, koji predstavlja listu koju predvodi Boris Tadić; Dragan Maršićanin (DSS) i potpredsednik LDP Bojan Đurić. Govorilo se o stranim investicijama, javnim preduzećima, o budućem zakonu o radu..


EKSPERTSKA MISIJA EVROPSKE KOMISIJE

Tokom februara održana je ekspertska misija Evropske komisije za oblast vladavine prava, a nastavljen je i eksplanatorni bilateralni skrining za poglavlja 23. i 24. U sklopu ekspertske misije održan je i sastanak eksperta Evropske komisije Katrin Nyman-Mecalf, sa predstavnicima Asocijacije medija. Neka od pitanja, za koja je gospođa Nyman-Metcalf bila zainteresovana su: procena ostvarenog napretka u sprovođenju medijske strategije (u čijem donošenju su predstavnici Asocijacije medija imali značajnu ulogu) i procena ostvarenog napretka u garantovanju transparentnosti vlasništva u medijima i finansiranju sektora medija, posebno u pogledu direktnog finansiranja od strane države, u vezi sa čim je Asocijacija već iznosila stavove putem komentara na predloge zakona o infomisanju, a deo stavova je uvršten i u Statut Asocijacije medija.


NAŠE NOVINE PROSLAVILE PRVI RODJENDAN

Naše novine (član Asocijacije mdija), prvi rođendan dočekali su radno, bez slavlja, a samo redakcija zna koliko i kakve „vode je proteklo“ za tih godinu dana. Ipak ne kriju sreću, pa su sebi dali oduška saopštenjem, čiji deo prenosimo: „ Pre godinu dana krenuli smo s namerom da pokušamo nemoguće - da napravimo novine kojih se nećemo stideti. U vremenu metastaze svih vrednosti, pobačaja morala i deratizacije profesije trudili smo se da nam "tragovi ne smrde nečovještvom", makar zbog toga morali i pred Tribunal. Koliko smo u tome uspeli, na vama je da cenite....“.


MOJ KIOSK - POKLON NA DOHVAT RUKE

Moj Kiosk (pridruženi član Asociacije medija) preporučuje knjigu kao poklon! Dobra knjiga je uvek najbolji poklon, jer na taj način dragoj osobi poklanjate lepe reči i posebnu pažnju. Moj Kiosk je lansirao za Dan zaljubljenih veliki broj naslova, među kojima ima dosta ljubavnih tema. Između ostalog ponudio je i paket od dve Harlekin knjige po ceni od samo 240 din. U širokom asortimanu proizvoda svako može pronaći poklon u skladu sa željama: bombonjere, veliki izbor slatkiša…Moj kiosk je, na zahtev pripadnica lepšeg pola, spremio još jedno iznenađenje. Od 15.februara se u ponudi mogu naći i ženske čarape. Na taj način Moj Kiosk izlazi u susret potrebama svih dama. Za sve koji su u žurbi i nemaju vremena, Moj kiosk je uvek i svuda dostupan, na najfrekventnijim mestima u gradu za brzu i ugodnu kupovinu.


SRBIJA NA 54. MESTU PO SLOBODI MEDIJA

Srbija je 54. zemlja na svetskoj rang-listi po slobodi medija, ispred Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, navodi se u izveštaju Reportera bez granica. Srbija se popela na listi Reportera bez granica u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kada je bila na 63. mestu na listi od ukupno 180 zemalja. Među bivšim jugoslovenskim republikama, ispred Srbije je i ove godine Slovenija kojoj je pripalo 34. mesto, dok je Hrvatska na 65. poziciji, a BiH jedno mesto iza Hrvatske. U Indeksu slobode medija u svetu za 2014. godinu, Rumunija je na 45. mestu, Kosovo, koje je analizirano odvojeno od Srbije, rangirano je na 80. mestu, Albaniji je pripalo 85. mesto, dok se Grčka našla na 99. poziciji, a Bugarska odmah iza nje. Crna Gora zauzima 114. mesto, a Makedonija je 124. na listi. Bezbednost novinara i dalje je glavni razlog za zabrinutost u većini balkanskih zemalja zbog čega se Balkan u ovom izveštaju naziva „buretom baruta“ za novinare.


KONKURS ZA LOKALNE MEDIJE

Fondacija Slavko Ćuruvija raspisala je konkurs pod nazivom „O čemu Srbija ćuti?“ namenjen podršci lokalnim televizijama i radio-stanicama. Cilj konkursa je stvaranje mreže kvalitetnih lokalnih medija koji će pokretati društveno odgovorne teme i koji su spremni da animiraju lokalnu zajednicu i da osnaže i podrže aktiviste i građane u lokalnim sredinama koji rade na uspostavljanju demokratske i evropske tradicije u Srbiji, ali i da ohrabri lokalne medije da deluju kao kontrola lokalnih vlasti. Konkurs je otvoren do 7. marta, a odluka o tome koji su mediji dobili podršku biće saopštena na obeležavanju početka rada fondacije, 27. marta. Komisija koja će odlučivati vodiće računa o kriterijumima da teme koje će biti obrađivane nisu do sada imale veliku medijsku zastupljenost, da se bave problemima lokalnih zajednica kroz primere kako građani mogu da pomognu u rešavanju problema kao demokratska kontrola lokalnih vlasti. Fondaciju su pokrenuli ćerka i sin Slavka Ćuruvije Jelena i Rade, novembra 2013. godine.


POŠTA SRBIJE: ELEKTROSNKI SERTIFIKATI

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), koja pruža uslugu elektronskog sertifikata za više od 25.000 korisnika širom Srbije, uvela je značajnu novinu na naše tržište u vidu OCSP sistema za onlajn proveru opozvanosti elektronskog sertifikata. Time je ovo javno preduzeće postalo i jedino sertifikaciono telo u Srbiji koje, pored usluga elektronskog sertifikata i vremenskog žiga, omogućava da se jednostavno, u najkraćem mogućem roku i besplatno proveri da li je istekao rok važenja elektronskog sertifikata. Primenom OCSP sistema za proveru validnosti elektronskih sertifikata omogućen je onlajn upit za konkretan sertifikat, bez preuzimanja kompletne CRL liste. Time se značajno ubrzava i pojednostavljuje primena aplikacija u elektronskom poslovanju. Podsećamo da je posedovanje Kvalifikovanog elektronskog sertifikata (KES), uslov da poreski obveznici od 1. januara 2014. godine mogu elektronskim putem da prijavljuju razne vrste poreza i doprinosa. Više informacija na sajtu http://www.cepp.rs/ i preko kol centra na 011/3607-755.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

GLOBALNA KAMPANJA „SLUČAJ ZA OGLAŠAVANJE“

International Advertising Association (IAA), međunarodna asocijacija koja okuplja predstavnike oglašivača, marketinških agencija i medija, pokrenula je globalnu kampanju pod nazivom „Slučaj za oglašavanje”, kojom potrošačima i relevantnim vladinim institucijama širom sveta želi da ukaže na značaj koji oglašavanje ima za globalnu ekonomiju. „Oglašavanje. Vaše pravo na izbor” osnovna je poruka kampanje. Među benefitima, pored prava na izbor, oglašavanje promoviše informisanje, edukaciju, pružanje podrške umetnosti, kreativnosti, zabavi i sportu. Kampanja će jasno ukazati na činjenicu da oglašavanje stvara i ohrabruje konkurenciju, podstiče inovaciju proizvoda, otvara nova radna mesta.

IAA ove godine obeležava 75 godina postojanja „jedinstvenog glasa marketinške industrije”. Centralni događaj zakazan je za 8. maj kada će u Pekingu biti otvoren 43. međunarodni kongres IAA. IAA Srbija, kao jedan od 76 ogranaka ove asocijacije, podržaće globalnu kampanju i sprovesti niz aktivnosti kojim će ukazati na značaj oglašavanja u Srbiji.


PARTNERSTVO ZA RAZVOJ MEDIJA JUGOISTOČNE EVROPE

Osam članica mreže SEENPM, koja okuplja medijske organizacije iz jugoistočne Evrope, zajedno s krovnom organizacijom iz Budimpešte, počelo je realizaciju četvorogodišnjeg projekta „Partnerstvo za projekat razvoja medija jugoistočne Evrope“, koji podržava razvoj nezavisnih i odgovornih medija u zemljama zapadnog Balkana. Centar za nezavisno novinarstvo iz Rumunije CJI nosilac je projekta čiji je cilj jačanje sposobnosti medijskih organizacija i medija za poboljšanje radnih uslova i obrazovnih sposobnosti novinara, kao i širenje znanja na zagovaranju i medijskoj pismenosti. SEE Partnerstvo za razvoj medija okuplja medijske organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije. Medijski stručnjaci s Kosova i Turske takođe će biti uključeni. U Srbiji projekat sprovode Media i reform centar Niš i Fondacija Medija centar. Projekat je sufinansiran od strane Evropske komisije, Civil Society Facility, Media Freedom and Accountability Programme, EuropeAid.


EU OSUĐUJE NAPADE NA PODGORIČKE „VIJESTI“

Nakon poslednjeg napada na redakciju „Vijesti“ (službeno vozilo zapaljeno sredinom februara), šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i ambasador Italije u Podgorici Vinćenco Del Monako, posetili su redakciju i osudili napad, za koji direktor "Vijesti" Željko Ivanović kaže da je u pitanju jubilarni, 15. napad na imovinu i zaposlene u listu u poslednjih sedam godina. Ovim osudama pridružila se i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Janina Hrebičkova, koja je pozvala nadležne da intenziviraju napore kako bi se počinioci priveli pravdi. Tridesetak nerazjašnjenih slučajeva napada na novinare, medije i ubistvo glavnog urednika „Dana” Duška Jovanovića, razlog su što su po medijskim slobodama ispred Crne Gore azijske, latinoameričke i afričke države poput Nigera, Namibije, Gane, Surinama, Samoe, Haitija, Burkine Faso... U ovogodišnjem Indeksu slobode medija, RSF su Crnu Goru svrstali na ponižavajuće 114. mesto od ukupno 180 zemalja.


ZABRANA REKLAMA NA KROVOVIMA I FASADAMA

Od 1. marta, oba trga u centru Zagreba trebalo bi da budu očišćena od reklama po zgradama. "Zabranjeno je postavljanje reklama i reklamnih panoa na krovne površine, fasade zgrada i građevinske skele na Trgu bana Jelačića i Trgu Petra Preradovića, osim ploča s kompanijom, nazivom i natpisom u zoni prizemlja. Zabrana se odnosi na sve fasade, krovne površine i građevinske skele vidljive s Trga bana Jelačića i Trga Petra Preradovića", navodi se u Odluci o komunalnom redu. To je rezultat višegodišnjeg upozoravanja da su pojedine zgrade obložene skelama samo zato da bi po njima bile postavljene skupo plaćene reklame, a radovi na obnovi su se obavljali neposredno pre skidanja skele. Glavni zagrebački trg nekada su zvali „najvećom tramvajskom stanicom u gradu“ sve dok pre Univerzijade 1987. nije ulepšan. Ubrzo je postao mesto za vulgarno oglašavanje.


GOOGLE REKLAME POSLE SPORAZUMA SA EU

Evropski komesar za zaštitu konkurencije Hoakin Almunija saopštio je da je postignut dogovor sa Google-om čime bi trebalo da bude rešen spor koji traje više od tri godine. Međutim, kompanije koje su se žalile na Google-ovu zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu i više organizacija nisu zadovoljne postignutim dogovorom. Google je pristao da, kada izbaci linkove na svoje usluge za pretraživanje o, na primer, restoranima, hotelima ili robi, ponudi i usluge tri konkurenta izabrana po objektivnim merlima. Pritom usluge konkurenta će biti vidljivo i jasno predstavljene i to na sličan način na koji Google predstavlja svoje usluge. Pristavši na ustupke Google je izbegao produžavanje pravnog spora koji bi mogao trajati godinama i eventualnu kaznu od više milijardi evra. U slučajevima narušavanja konkurencije, Evropska komisija može da izrekne novčanu kaznu do 10% godišnjih prihoda, što bi u Google-ovom slučaju moglo da iznosi oko 5 milijardi dolara. Preko Google-a se odvija oko 70% pretraživanja u SAD i 90% u Evropi. Evropsko udruženje potrošača (BEUC) je ocenilo da Komisija nije ostvarila cilj da se korisnicima obezbedi mogućnost izbora, a Evropsko udruženje novinskih izdavača (ENPA) ocenilo je da predlog Google-a neće zaustaviti promociju njegovih usluga već će ih samo ozakoniti.


PAD TIRAŽA MAGAZINA U VELIKOJ BRITANIJI

Na osnovu odita 503 magazina u Velikoj Britaniji, koje je sproveo UK ABC, za period druge polovine 2013.godine, zabeležen je pad prodaje od 6.3 procenata u odnosu na isti period 2012. godine. U periodu prethodnog odita (2012 vs 2011) učestvovalo je 519 magazina a pad je bio 4.9 procenata. Ukupan oditovani tiraž je bio 56.1 milion primeraka naspram 53.2 miliona u prethodnom ciklusu.

Novo izdanje na ABC listi je National Trust Magazine, magazin sa najvećim tiražem među besplatnim izdanjima sa preko 2 miliona primeraka po izdanju. TV Choice je bio najveći plaćeni magazin sa nedeljnim tiražem od oko 1,4 miliona primeraka i rastom od 11,8 procenata.


SVETSKI KONKURS ZA INOVATIVNE MEDIJSKE PROGRAME

Početkom februara INMA (International News Media Association) je lansirala Global Innovation Award, konkurs kojim se nagrađuju najinovativniji programi u medijskim kompanijama. Konkurs je kreiran sa željom da se skrene pažnja na neophodnost postojanja struktuiranih programa koji podržavaju inovativnost, transformacije biznis modela, i promene korporativne kulture u medijskim kompanijama. Biće izabrano pet regionalnih dobitnika, na bazi glasova panela sudija, po jedan iz regiona Azija/Pacifik, Evropa/Srednji istok/ Afrika, Latinska Amerika i Severna Amerika/Karibi. Regionalni dobitnici će biti proglašeni na INMA svetskom kongresu 11-13.maja u San Francisku. Konkurs se zatvara 4.marta, a prijave se mogu poslati na www.inma.org/global-innovation-award.


TEHNOLOGIJA, MEDIJI I TELEKOMUNIKACIJE - TRENDOVI ZA 2014.GODINU

Kao najzanimljiviji trendovi, objavljeni u Deloitte-ovom izdanju Globalnih predviđanja u TMT (tehnologija, mediji, telekomunikacije) sektoru, za 2014.godinu, izdvajaju se: veliki porast masovnih on-line kurseva (MOOCs), koji će voditi ka većim ulaganjima obrazovnih ustanova u ovaj vid edukacije , kao i ulaganje preduzeća u ovaj vid usavršavanja zaposlenih; rast Telemedicine (100 miliona e-vizita godišnje); veća prodaja nosive tehnologije (pametne naočare, trake za vežbanje, satovi); udvostručenje tv pretplata (dve ili više usluga, premijski sadržaj, širokopojasni pristup); pravo na emitovanje premijskih sportskih sadržaja porašće za 14% (bazirano na pravima vodećih evropskih fudbalskih klubova i važnijih severnoameričkih lga); uvođenje hibridnog merenja gledanosti televizije (uključuje gledanost putem računara, tableta, pametnih telefona); prodaja Phableta (pametnih telefona sa ekranom dimenzije od 5 do 6,9inča) činiće četvrtinu prodatih pametnih telefona u 2014.godini i tako dalje.....


STEVE JOBS NA POŠTANSKOJ MARKI U SAD

Apple-ov osnivač Steve Jobs posthumno je izabran od strane Pošte Sjedinjenih Američkih država, za počasno lice na poštanskoj marki za 2015.godinu. Iako se ova počast retko dodeljuje osobama, već je uobičajeno da se tu nađu retke ptice ili primeri nacionalne flore i faune, Jobsov doprinos kulturnom životu je ocenjen u toj meri velikim da zaslužuje ovakvo mesto. Prema pisanju Washington Post-a, Jobs će uskoro dobiti počasno mesto u gornjem desnom uglu američkih koverata, a njegovi prethodnici su bili Johnny Carson, Elvis Presley i James Brown. U toku je izrada konačnog dizajna ove markice.


NOVINSKI DIZAJN NOVE INDEPENDANT APLIKACIJE

Nova aplikacija koju je lansirao Independent (Londonske dnevne novine kompanije Independent Print Limited) ima za cilj da integriše štampano izdanje i digitalnu interaktivnost na način što kombinuje izgled novinskih naslovnica sa digitalnom praktičnošću. Besplatni APP dozvoljava čitaocima da klize kroz strane i sekcije štampanog izdanja od prve do poslednje i čitaju cele članke jednim pritiskom na ekran. Ažuriranje teksta i izgleda će biti tri puta dnevno radnim danima, i dva puta dnevno vikendom. Osnovna ideja je bila da se odgovori zahtevima čitaoca koji žele praktičnu upotrebu, ali i vezu sa dizajnom omiljenog brenda u štampanom obliku. Povod za izradu nove aplikacije su i sveži podaci ABC online odita (januar 2014), koji pokazuju rast posete od 12.8 procenata. Ove podatke je nedavno prokomentarisao i urednik digitalnih izdanja u Independentu Christian Broughton, koji je rekao da je rast društvenih mreža dosta doprineo ovom rezultatu.


DEUTSCHE WELLE GLOBAL MEDIA FORUM

Deutsche Welle Global Media Forum, medjunarodni medijski kongres , održaće se ove godine od 30.juna do 2.jula, u Svetskom kongresnom centru u Bonu, Nemačka. Glavni moto foruma je „Od informisanja do učestvovanja - izazovi za medije“. Kongres je medjunarodnog karaktera i beleži konstantan rast posete od 2008.godine. Na poslednjem, 2013.godine, na njemu je učestvovalo 2.500 ljudi iz više od 130 zemalja. Forum okuplja predstavnike medija širom sveta, političare, poslovne ljude, predstavnike institucija kulture, kao i obrazovnih institucija i akademija. Forum se održava u okviru panel diskusija, radionica, interaktivnih prezentacija i izložbi. Neke od tema su: Budućnost novinarstva i uloga medjunarodnih broadkastera, Političko mišljenje u digitalnoj eri, Bezbednost digitalnog društva....


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde