Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2013
Asocijacija Medija
No.194
U OVOM BROJU
ASOCIJACIJA MEDIJA: Novi statut za novo medijsko doba
Srpske zvezde na svetskom digitalnom nebu
Istrazivanje o struci odnosa sa javnoscu u Srbiji
Strajk novinara u BBC
Google osniva fond za pomoc francuskim stampanim medijima
"Virgin Media" prodat za 23,3 milijarde dolara
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA: NOVI STATUT ZA NOVO MEDIJSKO DOBA

Upravi odbor Asocijacije medija je, na sednici održanoj 6. februara, jednoglasno usvojio Predlog izmena i dopuna statuta Asocijacije i uputio ga na konačno izjašnjavanje Skupštini. Novi statut preciznije, nego što je to do sada bio slučaj, reguliše ko i pod kojim uslovima može postati član Asocijacije medija. Istovremeno, precizira se da Asocijacija medija zastupa interese novinskih izdavača na svim platformama, novinskih agencija i informativnih portala. O predlogu novog statuta definitivno će se izjasniti skupština Asocijacije medija na sednici zakazanoj za 28. februar 2013. godine. Upravni odbor je na istoj sednici usvojio i predložene izmene i dopune Statuta Saveta za štampu i zadužio svoje predstavnike u UO Saveta za štampu da glasaju za novi statut ove prve samoregulatorne organizacije u medijskoj sferi.


„NOVI MAGAZIN“ – NOVI ČLAN ASOCIJACIJE MEDIJA

Redakcija „Novog magazina“ jednoglasnom odlukom UO Asocijacije medija primljena je u članstvo Asocijacije. Izdavač „Novog magazina“ je Novinsko izdavačko društvo „Agenda 2020 doo“ iz Beograda. Magazin se na tržištu štampe u Srbiji pojavljuje jednom nedeljno. Redakciju će u radu Asocijacije medija predstavljati Nadežda Gaće, glavna urednica i Milorad Ivanović, odgovorini urednik. Internet adresa „Novog magazina“ je www.novimagazin.rs


SRPSKE ZVEZDE NA SVETSKOM DIGITALNOM NEBU

U tekstu posvećenom digitalnoj strategiji kao najmlađoj grani advertajzinga koja istovremeno predstavlja spoj brend planiranja, produktne strategije, analitike, dizajna, kanala planiranja i istraživanja, britanski „The Guardian“ u nedavno objavljenom tekstu skreće pažnju na deset digitalnih stratega, aktivnih širom sveta, na koje kao nove svetske zvezde u ovoj oblasti treba obratiti posebnu pažnju tokom 2013. godine. Nove zvezde digitalne strategije „The Guardian“ je potražio od Londona, Pariza, Njujorka, Los Anđelesa , Singapora do  Melbourn. Medju deset najblistavijih zvezda u ovoj oblasti Srbija ima čak dvoje predstavnika. Ana Anđelić koja u Njujorku radi kao direktor za digitalnu strategiju u kompaniji  Woods Witt Dealy and Sons. Ana je u kompanijama poput Razorfish, The Barbarian Group, Huge, and Droga5 do sada radila za klijente među kojima su  Target, Pizza Hut, Amex, PUMA, CNN, Ford Motor Company, Maybelline and Kraft. Branislav Perić, živi i radi u Parizu a iza njega je 13 godina iskustva u svetu digitalnih strategija. Radi kao osnivač i lider za digitalne strategije u kompaniji  Nike, PlayStation, Levi's and McDonald's.


ISTRAŽIVANJE O STRUCI ODNOSA SA JAVNOŠĆU U SRBIJI

Društvo Srbije za odnose s javnošću (DSOJ), u saradnji sa Asocijacijom medija, Udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i Asocijacijom lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres, organizuje istraživanje stavova predstavnika medija o struci odnosa s javnošću u Srbiji. Upitniku možete pristupiti putem linka www.surveymonkey.com/s/UpitnikZaMedije „Istaživanje se sprovodi u cilju sagledavanja stanja struke odnosa s javnošću i mogućnostima unapređenja saradnje predstavnika medija i osoba zaduženih za odnose s javnošću“, rekao je Ivan Jakšić, predsednik DSOJ (pridruženi član Asocijacije medija) i dodao da ovim putem poziva članove Asocijacije medija da uzmu učešće u ovom istraživanju, koje je otvoreno do 10. marta, anonimno i sadrži 20 kratkih pitanja.


NA KIOSCINA NOVI DNEVNI LIST - "NAŠNE NOVINE"

Novi dnevni list "Naše novine" startovao je u 21. februara podelom besplatnog primerka. List će na svim kioscima moći da se kupi po ceni od 25 dinara.List se štampa u roto-offset tehnici na obimu od 40 strana a redakcija najavljuje da će sadržaj biti informacije iz zemlje i sveta obrađene na originalan način.


„ANTENA“ U POSLU S TELEKOMOM SLOVENIJE

Grčka „Antena grupa“, vlasnik „Prve srpske televizije“, i Telekom Slovenije osnovali su zajedničko preduzeće za upravljanje televizijskom stanicom i razvoj televizijskog biznisa u Sloveniji. TV kanal „Planet TV“ biće u vlasništvu oba partnera, pri čemu će „Antena“ imati 51 odsto vlasništva, a podružnica Telekoma Slovenije 49 odsto udela.


„NOVOSTI“ DODELJUJU NAGRADE U MARTU

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) u martu 2013. godine, oba puta na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, dodeljuje dva izuzetno značajna priznanja u oblasti kulture. Najpre će, 5. marta, po 25. put biti uručena nagrada „Meša Selimović“ za knjigu godine. U radu ovogodišnjeg žirija učestvovalo je 48 istaknutih književnih kritičara. Već 10. marta „Novosti“ zajedno sa Narodnim pozorištem uručuju nagradu „Žanka Stokić“. Nagrada se dodeljuje „glumici koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza".


BESKAMATNI KREDIT RTS-U

Vlada Srbije odobrila je beskamatni kredit od 1,8 miliona evra javnom servisu, Radio-televiziji Srbije. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić zatražio je početkom decembra od Vlade Srbije da taj javni servis finansira sa tri miliona evra mesečno. On je tada rekao da je nova vlast, kao i sve prethodne vlade, ostavila RTS bez rešenog sistema finansiranja. „Ako nam u sledećih šest meseci vlada ne pozajmljuje tri miliona evra mesečno i ne reši pitanje stabilnog finansiranja, RTS neće izdržati do sredine februara“, rekao je Tijanić.


DECENIJA „HRVATSKE RIJEČI“

Novinsko-izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“ koja izdaje istoimeni nedeljnik obeležila je deset godina od prvog broja „Hrvatske riječi“. Prvi broj izašao je 31. januara 2003. godine i prvi osnivač je bila Skupština AP Vojvodine, ali su 2004. godine osnivačka prava preneta na Hrvatsko nacionalno vijeće. Sedište uredništva je u Subotici, a mreža saradnika razvijena je u celoj Vojvodini. Saradnike i dopisnike „Hrvatska riječ“ ima i u Mađarskoj i Hrvatskoj.
Nedeljnik izlazi svakog petka, a u okviru „Hrvatske riječi“ su i podlistovi za decu „Hrcko“ i mlade „Kužiš“.


DELTA DOVODI „CARREFOUR“ U SRBIJU

Francuski Carrefour, najveći maloprodajni lanac u Evropi i drugi po veličini u svetu, otvoriće svoj prvi objekat u Beogradu u okviru šoping-mola Delta Planet, koji će biti izgrađen na Autokomandi. Kompanija Delta Real Estate (pridruženi član Asocijacije medija) postigla je dogovor sa Carrefour grupom o zakupu prostora u budućem šoping-molu. Prvi Carrefour u Beogradu prostiraće se na 10.000 kvadratnih metara, ponudiće kupcima najširu lepezu proizvoda uključujući i bogat izbor iz više od 3.000 brendova, koliko postoji pod robnom markom Carrefour-a. Carrefour grupu čini 15.500 maloprodajnih objekata u 34 zemlje. Sa 1.395 hipermarketa ova kompanija je svetski lider u tom segmentu maloprodaje.


PREDSTAVLJEN SPORTSKI MAGAZIN „NAJJA"

U Zvezdara teatru u Beogradu predstavljen je novi sportski magazin „Najja" koji će se na kioscima naći u martu. Direktor i idejni tvorac ovog projekta je bivša karatistkinja Marta Špadijer. Magazin efektnog naziva i modernog izgleda baviće se sportskim temama, ali ne na svakidašnji način, već kroz drugačiju prizmu. Čitaoci će moći da se fenomenom sporta upoznaju kroz različite rubrike, kao što su „iz laboratorije sporta", „skok kroz vreme", „šik atletik" i mnoge druge... Magazin „Najja" će izlaziti osam puta godišnje, na mesec i po dana.


POKLON VAUČER U MESECU ZALJUBLJENIH

U mesecu koji je obeležen Danom zaljubljenih, Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) pripremio je promociju, koja će trajati do 31. marta i tokom koje će svi postojeći i budući postpejd korisnici, osim korisnika tarifnog profila Kontrola troškova, moći da realizuju poklon vaučere. Uz poklon vaučer Telekoma Srbija, svi postpejd korisnici imaju mogućnost da, uz zaključeni postpejd ugovor na tri meseca, ostvare bonus u iznosu od 5.000 dinara. Postpejd vaučer za razgovore u mt:s mreži, SMS poruke i Internet u domaćem saobraćaju korisnici mogu  iskoristiti u periodu od tri meseca od dodele bonusa. Vaučer može iskoristiti postpejd korisnik koji ga je dobio, a, ukoliko to želi, može ga i pokloniti dragoj osobi. Bonus u vrednosti od 5.000 dinara korisnicima  je na raspolaganju nakon potrošenog saobraćaja uključenog u pretplatu. Postojeći postpejd  korisnici dobiće poklon vaučer uz januarski račun.


OTVOREN KONKURS „PRESS PHOTO SRBIJA 2013”

Centar za razvoj fotografije raspisao je 15. godišnji konkurs Press Photo Srbija. Cilj konkursa je afirmacija i promocija fotografske kulture. Na  konkursu mogu učestvovati svi autori koji su objavljivali fotografije u medijima u toku 2012. godine. Nagrada za autora pobedničke fotografije je 1.000 evra. Poslednji rok za prijem fotografija je 1. mart 2013. Radovi koji se šalju na konkurs ne moraju biti prethodno objavljeni. Pravo učešća imaju državljani Republike Srbije i kolege koje rade za medije na teritoriji Republike Srbije. Detaljno uputstvo za učešće na konkursu pogledajte na sajtu www.crf.rs na linku PRESS PHOTO SRBIJA. Konkurs organizuju Centar za razvoj fotografije i Udruženje novinara Srbije.


JABUKE IZ SRBIJE OSVAJAJU SVET

Na najvećem svetskom sajmu svežeg voća i povrća Fruit Logistica, koji je od 6. do 8. februara održan u Berlinu, među 2.500 hiljade izlagača iz 83 zemlje uspešno se predstavio i Delta Agrar (pridruženi član Asocijacije medija) sa najvećim voćnjakom u jugoistočnoj Evropi, Podunavlje u Čelarevu. Posebnu pažnju privukle su jabuke domaće proizvodnje Juicily i klupske jabuke Kiku i Modi. “Na sajmu gde su se predstavili svi važni svetski trgovci i proizvođači svežeg voća i povrća, za naše proizvode posebno su se interesovali uvoznici iz Rusije“, kaže Slobodan Košutić, direktor otkupa i prodaje voća i povrća u Delta Agraru.
Delta Agrar jedna je od retkih kompanija čija je celokupna proizvodnja u skladu sa Global Gap standardom, dok je u toku i uvođenje IFS standarda. Plan ove domaće kompanije je da u saradnji sa kooperantima i drugim domaćim proizvođačima u 2013. godini domaćem i inostranom tržištu ponudi 20.000 tona najkvalitetnije jabuke i 60.000 tona voća i povrća.


RRA ZA POKRETANJE POSTUPKA PROTIV PINKA

Republička radiodifuzna agencija (RRA) podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv televizije „Pink“ zbog sadržaja emisije „Preljubnici“, emitovane 8. februara, koja može da naškodi fizičkom, mentalnom, ili moralnom razvoju dece i omladine. Kako je saopšteno iz RRA, „Pinku“ je naloženo da emisiju „Preljubnici“ i slične programe, čiji sadržaj može da naškodi fizičkom, mentalnom, ili moralnom razvoju dece i omladine, ne može da emituje pre ponoći. Kada je reč o konkretnoj emisiji, i eventualnim saznanjima autora o krivičnom delu na osnovu koga je napisan scenario za tu emisiju, Savet RRA očekuje da nadležni organi sprovedu postupak u skladu sa zakonom.


„VICTORIA GROUP“ DONIRALA KCS 200.000 EVRA

Kompanija Victoria Group (pridruženi član Asocijacije medija) i Klinički centar Srbije potpisali su Ugovor o donaciji vrednoj 200.000 evra kojom se obezbeđuju sredstva za renoviranje Odeljenja urgentne urologije u okviru Urgentnog centra, Kliničkog centra Srbije. Ova donacija obezbediće značajno poboljšanje sanitarno-tehničkih uslova rada, primenu novih tehnoloških procesa kao i revitalizaciju zastarelih instalacija Odeljenja urgentne urologije. Kompanija Victoria Group sarađuje sa Kliničkim centrom Srbije od 2012. godine kada su donirana dva aparata ukupne vrednosti 50.000 evra, od čega se pomoću jednog od njih - Pathfast aparata, utvrđuju  biomarkeri sepse, jednog od vodećih uzroka smrti pacijenata u jedinicama intenzivne nege. "Današnja donacija namenjena je, između ostalog, izgradnji najsavremenije operacione sale, gde će se obavljati tranplantacija jetre i bubrega, što će omogućiti da se ubuduće ovakvi zahvati obavljaju u našoj zemlji. Zahvaljujemo se kompaniji Victoria Group koja je do sada donirala 250.000 evra našoj instituciji na svesrdnoj pomoći i podršci u daljem radu", izjavio je Zlatibor Lončar, direktor Urgentog centra. "Victoria Group od svog osnivanja ulaže u društvenu zajednicu i do sada je donacijama pomogla više od 1.000 pojedinaca i organizacija uz brojne akcije na nacionalnom i lokalnom nivou. Donacija Kliničkom centru Srbije je nastavak ove prakse, kao i saradnje započete u 2012. godini, a dugoročnom investicijom kao što je ova nastavljamo da ulažemo u lečenje i pomoć zdravstveno ugroženim građanima Srbije, na sistemski i održiv način", izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Zoran Mitrović, generalni direktor kompanije Victoria Group.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

ŠTRAJK NOVINARA U BBC

Novinari britanskog javnog servisa BBC realizovali su jednodnevni štrajk u znak protesta protiv otpuštanja radnika. Štrajk je prouzrokovao probleme u emitovanju radio i tv programa. Članovi Nacionalnog sindikata novinara (NUJ) napustili su radna mesta u ponoć nakon završetka emitovanja nedeljnog programa zbog ukidanja radnih mesta na Bi-Bi-Si Skotlandu, Fajv lajvu, Ejžn netvorku i Vorld servisu. Štrajk je stupio na snagu nakon što nije postignut dogovor zbog otpuštanja 30 radnika. Sindikat je saopštio da je Bi-Bi-Si ukinuo oko 7.000 radnih mesta od 2004. godine, a da je do 2017. godine planirano otpuštanje još 2.000 radnika.


GOOGLE OSNIVA FOND ZA POMOĆ FRANCUSKIM ŠTAMPANIM MEDIJIMA

Gugl je pristao da osnuje fond od 60 miliona evra za pomoć francuskim medijima u razvoju poslovanja na internetu. Ovaj dogovor rezultat je dvomesečnih pregovora, nakon što su lokalni informativni portali zatražili da im Gugl plaća naknadu za prikazivanje njihovih linkova u rezultatima pretraživanja interneta. Francuska vlada zapretila je da će oporezovati Guglov prihod od reklama koje se vide pored linkova francuskih medijskih kompanija.
Američka kompanija je u jednom trenutku zapretila da bi mogla da izbaci web sajtove Francuskih medija iz rezultata koje prikazuje korisnicima. Pored dogovora o osnivanju Fonda za inovacije digitalnog izdavaštva, Gugl je pristao da francuskim medijima omogući reklamiranje po nižim cenama, preneo je BBC.  "Francuska je ponosna što je postigla ovakav dogovor sa Guglom, prvi takve vrste u svetu", objavila je kancelarija francuskog predsednika Francoisa Hollandea na Twitteru. Analitičari smatraju da bi slični zahtevi mogli Guglu stići i od medija u drugim zemljama.


ŠTERN SA NOVOM REDAKCIJSKOM STRUKTUROM

Redakcija nedeljnika Štern, koji izdaje kuća Grüner + Jahr, biće u najskorije vreme reorganizovana. Novi glavni urednik Dominik Vihman želi da uvede takozvani unakrsno departmanski rad. Da bi se sprovela ovakva organizacija neke uredničke pozicije će biti ukinute, a predviiđeno je da ubuduće umesto sedam budu samo četiri organizaciona dela. Ovom organizacionm strukturom predviđeno je da u toku godine budu objedinjene redakcije štamanog i digitalnog izdanja Šterna.


AUTO MAGAZIN „GRIP“ UBUDUĆE KAO REDOVNO IZDANJE

Posle uspešnog testiranja na tržištu izdavačka kuća Burda News Group donela je odluku da automagazin „Grip“ ubuduće izlazi redovno i da se na tržištu pojavljuje svakog drugog meseca. Sadržaj ovog časopisa baziran je na istoimenoj televizijskoj emisiji, koja se emituje na RTL 2.  Izdavač objašnjava da su ciljna grupa ovog časopisa ljudi koji ne žele da budu samo informisani, već i da sa oduševljenjem čitaju sadržaje. Časopis je namenjen strastvenim i kompetentnim poznavaocima automobila i motora. Sledeće izdanje pojaviće se u prodaji 22. marta sa cenom od 3,50 evra za primerak, a tiraž ovog broja biće oko 150.000 primeraka.


SPECIJALNO IZDANJE „HERCU REPORTER“

Časopis sa TV i radio programima Hörzu, koji izdaje Axel Springer startovao je 1. febrara u prodaji kao test izdanje Hörzu Reporter. Magazin sadrži reportaže i fotografije poznatih fotografa. Izdanje će se najpre pojaviti jednokratno i koštaće 10 evra, a probni tiraž će biti 25.000 primeraka.


U SEPTEMBRU AUSTRALIJSKO IZDANJE ELLE

Izdavačka kuća Bauer Media Group i jedan australijski izdavač pripremaju se da u septembru na ovo tržište lansiraju izdanje Elle Australija. A Web sajt ovog svetskog časopisa sa sadržajem za Austriliju biće aktiviran u avgustu. Sa 44 nacionalna izdanja i ukupnim tiražom od oko 6,6 miliona primeraka časopis Elle čita oko 21 milion čitateljki.


NEMAČKA: TIRAŽI INFORMATIVNIH  MAGAZINA I DALJE PADAJU

Prema podacima nemačke oditorske kuće IVW, u četrvrtom kvartalu 2012. godine Špigel je zabeležio prodaju od 890.874 primerka. Godinu dana ranije prodati tiraž je iznosio 927.561 primerak. Nedeljnik Štern imao je 788.621 prodatih primeraka, dok je prethodne godine zabeležio 816.961. Fokus je u istom periodu registrovao pad tiraža od 1,5 procenata. Ukupna prodaja ovih magazina manja je za 2,6 odsto u odnosu na poslednji kvartal prethodne (2011.) godine.


“VIRGIN MEDIA” PRODATA ZA 23,3 MILIJARDI DOLARA

Američki kablovski gigant, kompanija “Liberty Global” složila se sa ponudom da za 23,3 milijardi dolara kupi svetski poznatu kompaniju „Virgin media”. Na ovaj način se obnavlja staro rivalstvo između Džona Malonea i osnivača BSkyB – Ruperta Mardoka. Zanimljivo je da će nakon realizacije sporazuma skoro 80 odsto prihoda “Liberty Global” dolaziti iz samo pet ekonomski izuzetno značajnih zemalja: Velike Britanije, Nemačke, Belgije, Holandije i Švajcarske.


AMERIČKA POŠTA UKIDA SUBOTNJU DOSTAVU POŠILJKI

Hvatajući se u koštac sa sve većim finansijskim problemima američka pošta (U.S. Postal Service) najavila je da počev od 1. avgusta prestaje sa subotnjom dostavom pisama. To znači da će Amerikanci po prvi put u istoriji poštu dobijati samo tokom pet danna u nedelji. USPC planira da nastavi sa subotnjom isporukom paketa jer je reč o mnogo profitabilnijoj poštanskoj usluzi. Na ovu vest odmah je oštro reagovala Nacionalna Novinska Asocijacija ističući da će na ovaj način biti ugrožene novine, jer neće više biti ni poštanske kućne dostave.


„CHINA DAILY EW“ PRISTUPIO ABC SISTEMU

Izdanje na engleskom jeziku kineskih novina „Chima Daily European Weekly“ po prvi put je pristupilo ABC sistemu oditovanja i ya period jul / septembar 2012. godine oditovalo prosečnu prodaju od 86.752 primerka. Ovim povodom predsednik China Daily UK je izjavio da „prihvatanje sistema ABC odita predstavlja demonstraciju naše spremnosti da se uključimo i prihvatimo evropske industrijske standarde. Ujedno to je i prvi korak da Velikoj Britaniji i Evropi pokažemo da su naše namere u ovom biznisu ozbiljne. „China Daily EW“ lansirane su u Londonu 2010. godine i dostupne su u većem broju velikih evropskih gradova. List je osnovan 1981. godine i ukupan svetski tiraž je oko 800.000 primeraka.


 

 

 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde