Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2013
Asocijacija Medija
No.193
U OVOM BROJU
Petkovic: Zakoni u martu
Novostima Svetosavska nagrada
Nemacka: Formiran savez kvaliteta
Fajnensel Tajms -Ipak, mozda, na prodaju
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PETKOVIĆ: ZAKONI U MARTU

Ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković najavio je da će u skupštinsku proceduru do kraja marta ući zakoni koji će regulisati pitanja javnosti i nedozvoljenog objedinjavanja vlaništva u medijskoj sferi, stabilnog finansiranja javnih servisa, izlaska države iz medija, kao i druga vitalna pitanja u medijskoj sferi. "Rokovi koji su postavljeni u Akcionom planu su veoma kratki i mora se imati u vidu da je izgubljeno sedam meseci u izbornoj proceduri", ocenio je Petković na javnom slušanju o medijskim slobodama pred skupštinskim Odborom za kulturu i informisanje. On je dodao da će za nekoliko dana početi javna rasprava o predloženim zakonskim tekstovima, naglašavajući da nije lako doći do predloga, koji su svima prihvatljivi, jer su "u medijima predstavljeni različiti interesi".


FORMIRANA KOMISIJA ZA RAZMATRANJE ISTRAGA O UBISTVIMA NOVINARA

Vlada Srbije formirala je Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistava novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije. Prvi cilj Komisije biće analiza svih dosadašnjih istraga i dokumentacije, kako bi se utvrdilo gde su napravljeni propusti, na koji način se došlo u situaciju da ni jedno od ubistava do sada nije razrešeno i počinioci kažnjeni. Radom komisije će rukovoditi Veran Matić


BRATISLAV PETKOVIĆ - PROPUSTILI DA REAGUJEMO NA „NAŠE”

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je da je ministarstvo, na čijem je čelu, napravilo propust jer nije reagovalo na pretnje medijima desničarske organizacije „Naši“. Petković je na sastanku s urednicima kulturnih redakcija beogradskih medija rekao da se o izostanku reakcije Ministarstva već razgovaralo na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu prošle sedmice. – Ta prilika je sada propuštena i ubuduće toga neće biti – rekao je Petković. Pokret „Naši“, kako je ranije saopšteno, zatražio je zabranu rada pojedinih medija zbog sumnje da ih finansira albanska i hrvatska mafija. Tužilaštvo je nedavno naložilo policiji da ispita pojedine aktivnosti te organizacije, poput paljenja zastava Vojvodine i plakata protiv medija, nevladinih organizacija i pojedinaca.


DR ALEXANDER TEUTSCH NOVI GENERALNI DIREKTOR ADRIA MEDIA HOLDINGA

Novi generalni direktor Adria Media Holding dr Alexander Teutsch, preuzeo je sve obaveze i odgovornosti svoje nove funkcije. Aktivnosti kompanija Adria Media Srbija (član član Asocijacije medija) i Adria Media Zagreb u budućnosti će se više približiti, pod rukovodstvom dr Teutscha. Adria Media Slovenija, koja je do sada bila deo Adria Media Holdinga, prodata je izvornom osnivaču i trenutnom generalnom direktoru Tomažu Drozgu. "Srećan sam što ću našim lokalnim i izuzetno stručnim timovima u Beogradu i Zagrebu razviti regionalni višenamenski kanal, nudeći našim klijentima pod brendom Adria Media servisne usluge u kategoriji štampanih izdanja, online, video i komunikacija“- izjavio je dr Alexander Teutsch.


NOVE CENE BRZE POŠTE

Upravni odbor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ doneo je odluku o utvrđivanju cena za EMS uslugu ubrzane pošte u međunarodnom poštanskom saobraćaju. 4293 Osnovna cena ove usluge za zemlje prve zone (Slovenija, Hrvatska, Republika Srpska, BiH, Crna Gora i Makedonija) iznosiće 1.200 dinara, uz dodatak od 150 dinara za svakih 0,5 kg do 30 kg. U skladu sa važećim Cenovnikom poštanskih usluga u međunarodnom saobraćaju, ukoliko pošiljka sadrži robu koja podleže carinskom nadzoru i deviznoj kontroli, plaća se dopunska cena na ime podnošenja pošiljaka na carinski pregled u iznosu od 30,90 dinara za pošiljke mase do 2 kg i 65,80 dinara za pošiljke mase preko 2 kg. EMS usluga u međunarodnom poštanskom saobraćaju sa Preduzećem za poštanski saobraćaj Republike Srpske, a.d. zamenjuje dosadašnju Post express uslugu. Upravni odbor Pošte Srbije usvojio je i informaciju o realizaciji Zaključka u vezi sa završetkom započetih investicionih projekata i jednoglasno dao punu podršku generalnom direktoru i poslovodstvu za koncept, strategiju i pravac aktivnosti koje se preduzimaju na tom polju.


„NOVOSTIMA“ SVETOSAVSKA NAGRADA

Ovogodišnju Svetosavsku nagradu za razvoj obrazovanja dobile su ”Večernje novosti” (član Asocijacije medija). Najviše priznanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja glavnom uredniku i generalnom direktoru Kompanije ”Novosti” Manojlu Vukotiću uručio je juče, u Vladi Srbije, ministar Žarko Obradović. Osim „Novosti“, na spisku dobitnika ovog priznanja našlo se još 19 laureata među kojima su: Predškolska ustanova ”Jelica Obradović” iz Mladenovca, OŠ ”Rada Miljković” iz Jagodine, OŠ ”Desanka Maksimović” iz Niša, učiteljica Željka Radojičić Lukić iz Mionice i Slavica Marković, direktorka škole ”Milan Petrović” iz Novog Sada. Najviše prosvetno priznanje ministar Obradović uručio je i grupi studenata sa FON-a, osvajačima svetskih nagrada, a laureati među učenicima su Đorđe Davidović i Teodora Đorđević iz Niša i Viktor Nađ iz Vršca. Nagrađen je i Elektrotehnički fakultet iz Beograda, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola iz Beograda, Poljoprivredna iz Valjeva, Slobodan Vlatković, direktor Geodetske škole iz Beograda, prof. Ćemal Dolićanin, prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Blažo Čubrilo, načelnik Školske uprave Užice, Dom učenika iz Zaječara, Ivan Nikčević, direktor Doma učenika srednjih škola u Beogradu, Udruženje ”Milutin Milanković” i Josip Ristanović, upravnik Studentskog odmarališta na Zlatiboru.


„POLITIKA“ PROSLAVILA 109. ROĐENDAN

Tradicionalna priznanja „Politike” za likovnu umetnost i „Politikinog Zabavnika” za najbolju knjigu za mlade uručena su Biljani Đurđević i Lidiji Nikolić „Politika”, jedan od najstarijih i najuglednijih dnevnih listova na Balkanu, proslavila je 109.  rođendan, u Skupštini grada Beograda, u prisustvu uglednih zvanica iz kulturnog i javnog života, saradnika i prijatelja. Tradicionalna „Politikina” nagrada za likovnu umetnost „Vladislav Ribnikar” uručena je Biljani Đurđević. Plaketu i novčani iznos umetnici je predao Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik „Politike”, za prošlogodišnju izložbu „Tamna je šuma”, održanu u galeriji legatu Čolakovića, u decembru. Priznanje „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo namenjeno mladima pripalo je ovoga puta Lidiji Nikolić za knjigu „Buvlje hvatalice”, u izdanju studija „Čekić” iz Beograda. Priznanje je laureatkinji uručio Zefirino Grasi, generalni direktor „Politike AD” i glavni i odgovorni urednik „Politikinog Zabavnika”. Takođe u duhu tradicije, zvanicama je zatim bila poslužena rođendanska torta, simbolično ulepšana naslovnim stranama „Politike” i „Zabavnika”.


„BLIC“ BIRA NAJBOLJEG PREDUZETNIKA

Dnevni list “Blic” (Član Asocijacije medija) i šestu godinu zaredom bira najboljeg preduzetnika u Srbiji. Ove godine partner je Sosijete Ženeral banka koja će sa 20.000 evra nagraditi najboljeg “Blic preduzetnika 2012”. Proglašenje pobednika biće krajem marta. Kriterijumi na osnovu kojih žiri bira najboljeg “Blic preduzetnika u 2012” su: profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni potencijal, broj zaposlenih i novozaposlenih u 2012, tehnološke inovacije, kao i orijentisanost ka zaštiti životne okoline i ostvaren doprinos razvoju lokalne zajednice. Ove godine predloženo je 300 preduzeća, a “Blic” će polovinom februara predstaviti 50 preduzeća koja će po odluci žirija biti svrstana u krug najuspešnijih. Do kraja akcije članovi žirija posetiće preduzeća koja se po svim kriterijumima nađu među 10 koja konkurišu za izbor najboljeg u 2012. godini.


INOVATIVNA IGRICA PRVOPLASIRANA NA MT:S ANDROID KONKURSU

Tim „Game Generator“, sa aplikacijom „Gone Horribly Wrong“ osvojio je prvu nagradu na drugom „mt:s Android konkursu“, koji Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) tradicionalno organizuje za učenike Matematičke gimnazije. Prvoplasirani tim, koji čine Miloš Stanojević i Andrej Ivašković, osmislio je zanimljivu igricu u kojoj poštar prilikom uručenja pošiljke nailazi na razne prepreke i pokušava da ih prevaziđe. Prema oceni žirija, drugi „mt:s Android konkurs“ pokazao je da mobilne aplikacije omogućavaju učenicima da u potpunosti prikažu svoje programersko umeće i iskažu kreativne potencijale. Nastali radovi izvedeni su na veoma visokom nivou, a učenici su, pored velikog znanja, pokazali da poseduju i pravi timski duh. Žiri, u čijem su sastavu bili predstavnici Telekoma Srbija i Matematičke gimnazije, na osnovu pravila konkursa i opšteg utiska, koji je izražen kroz ideju, realizaciju, dizajn i funkcionalnost Android aplikacije, odlučio je da specijalnu pohvalu zaslužuje tim „Black Box“, u sastavu Aleksa Pavlović, Matija Rogić, za razvoj aplikacije „Ludicrous“. Svečana dodela nagrada biće organizovana početkom februara.


H&M DOLAZI U SRBIJU

Kompanije H&M i Delta Real Estate (pridruženi član Asocijacije medija) potpisale su Ugovor o zakupu, o otvaranju prve H&M radnje u Srbiji. Ovaj poznati modni brend otvoriće svoju prvu radnju u šoping-molu Delta City već ove jeseni. H&M maloprodajni koncept nudi modne trendove i kvalitet po pristupačnim cenama, a danas raspolaže sa 2.700 radnji na 48 tržišta.“Veoma smo zadovoljni sto je ostvarena saradnja sapoznatim svetskim brendom H&M i što će svoju prvu radnju u Srbiji otvoriti u šoping-molu Delta City. H&M pridaje veliki značaj svakoj prvoj radnji u novoj zemlji i čast nam je da su prepoznali Delta Real Estate kao partnera koji u potpunosti ispunjava njihove standarde. To potvrđuje i podatak da na na srpsko tržište H&M ulazi direktno, a ne putem franšize. Prema planu, prva H&M radnja biće otvorena u drugoj polovini ove godine. Sigurni smo da će prisustvo ovog svetskog brenda promeniti maloprodajnu strukturu Srbiji i pozicionirati Beograd kao primarnu šoping destinaciju ne samo za lokalno tržište već i za posetioce iz čitavog regiona“, izjavio je Vojislav Glavinić, potpredsednik Delta Holdinga za Real Estate grupu.Delta City je otvoren 2007. godine, kao prvi šoping-mol u Srbiji, a već 2009. godine Internacionalno udruženje šoping centara proglasilo ga je najboljim šoping molom u Evropi . U vreme otvaranja, Delta City predstavio je više od 30 svetski poznatih brendova koji su prvi put ušli na naše tržište.


„MOZZART SPORT“ PRIJAVLJEN ZA ABC ODIT

Kompanija Mozzart, prijavila je za odit svoje izdanje "Mozzart Sport'', magazin velikog formata, koji izlazi dva puta nedeljno i orijentisan je na sportska dešavanja i aktuelne sportske teme. Pored raznovrsnih rubrika o sportu, u ''Mozzart Sportu'' su redovno zastupljeni tekstovi o automobilizmu, nautici i drugim "lajfstajl'' temama, kao i intervjui s poznatim ličnostima. Magazin ''Mozzart Sport'' je okrenut širokoj čitalačkoj publici, a sadržaj magazina je prilagođen pretežno muškoj populaciji svih starosnih i obrazovnih kategorija, koja prati sportska dešavanja. Prvi podaci o prodaji magazina, biće dostupni nakon inicijalne revizije, krajem maja 2013., a obuhvatiće period od januara 2013. naovamo.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

TURKISH AIRLINES: ZNAJU DA REKLAMIRAJU

Odluka menadžmenta kompanije Turkish Airlines da za svoj najnoviji tv spot angažuje mega sportske zvezde – fudbalera Lionela Mesija i košarkaša Kobi Brajanta pokazala se kao pun pogodak. Duhovita reklama koja promoviše letenje turskom avio kompanijom na YouTube je za samo nedelju dana imala preko 100 miliona pregleda, 100.000 lajkova i više od 900.000 deljenja. Očigledno da se investicija u sportske megastarove više nego isplatila.


NEMAČKA: FORMIRAN “SAVEZ KVALITETA”Potreba da se dođe do dodatnih prihoda od marketinga i da se na tom planu napravi što manji trošak dovela je u Nemačkoj do formiranja „Saveza kvaliteta”. Ovu, nesvakidašnju vrstu kooperacije formirali su izdavači Frankfurter Allgemine Zeitung, Süddeutsche Zaitung, Die Zeit i Handelsblatt. Zajednički cilj im je uvećanje prihoda od oglasa za grupaciju tzv „quality newspaper” na nacionalnom nivou. Smatra se da će do rezultata stići zajedničkim promovisanjem kredibilnosti i relevantnosti svih dnevnih listova na nacionalnom nivou.


IMENOVAN NOVI UREDNIK “TAJMSA”

Novi glavni urednik čuvenog „The Times” je John Wintherow koji na ovu poziciju dolazi posle 18 godina provedenih na čelnoj uređivačkoj poziciji u „Sunday Times”. Za šezdesetogodišnjeg Witherowa se kaže da je direktan izbor Ruperta Mardoka i da je na čelnu poziciju u „The Times” postabvljen uprkos protivljenju nezavisnog direktora u ovoj kompanij.


NOVINSKE GRUPE U ZAJEDNIČKOJ POTRAZI ZA PRIHODIMA 

Šest američkih novinskih grupa odlučilo je da više ne sedi skrštenih ruku kada je reč o potrebi da se obezbede dodatni marketinški prihodi. Cox Media Group, Digital First Media, New York Daily News, The Philadelphia Inquirer, the MinneapolisStar Tribune, and Tribune 365, the national sales team for Tribune Co., odlučile su da se udruže i da pod jednim krovom i imenom  Blue Sky Collective intenzivno sarađuju na pronalaženju novih ideja za uvećanje prihoda od marketinga. Prvi sastanak održan je u oktobru prošle godine i naravno bio je posvećen planovima za 2013. godinu


NOVI IZGLED ZA „JP” REGIONALNA IZDANJA

Britanski regionalni list The Yorkshire Evening Post  iz proizvodne palete Johnston Press prvi je koji je dobio novi grafički izgled kada je reč o listovima ove izdavačke kuće. Reč je o relanču svih 170 izdanja kompanije “Johnston Press” započetom  prošlog proleća kada je kompanija ugasila pet dnevnih listova i prebacila ih na nedeljni ritam izlaženja.


FAJNENŠEL TAJMS – IPAK, MOŽDA, NA PRODAJU

Od oktobra protekle godine britanska izdavačka kuća Pearson se muči da odbije sve učestalije glasine da će kultno kompanijsko izdanje „Financial Times” biti prodato. Najnovije „proverene” vesti na ovu temu kazuju da će poznati dnevni list biti prodat po ceni koja se kreće između 750 miliona i milijardu funti. Prema dobro obaveštenima u prodaju će biti umešane i banke Nomura i Bank of Amerika. Dobro obavešteni tvrde da manjinski deoničari magazina „The Economist”, gde kompanija „Pearsons” ima 50 odsto udela, takođe nastoje da otkupe ovaj udeo po ceni od oko 225 miliona funti.


CARAT VODI MEDIA BIZNIS ZA ATOC

Prema najnovijim informacijama veruje se da je Asocijacija zeleznickih kompanija (ATOC) poverila agenciji Carat planiranje i trošenje bužeta namenjenog propagiranju tri najvažnije vrste voznih karata ove asocijacije. Većina ATOC propagandnih aktivnosti je digitalna i usmerena ka onlajn prodaji. ATOC-a reprezentuje vodeće britanske železničke prevoznike.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde