Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2012
Asocijacija Medija
No.170
U OVOM BROJU
Nagrada "Meša Selimović" - Dejanu Aleksiću
Sedam potpisa protiv nasilja
Ringier Axel Springer Srbija proširuje delatnost
Nije loše znati pred izbore
Rođendanski BILD za sva Nemačka domaćinstva
"Sun on Sunday" Mardokova zamena za "News of the World"
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA: SVE USPEŠNIJA SARADNJA SA „TELEKOMOM“

Na početku poslovne godine sedište Asocijacije medija posetili su Branko Radujko generalni direktor kompanije Telekom Srboja a.d., Vladimir Lučić direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma i Milica Marković direktorka Sektora za PR. Domaćini su bili glavni i udgovorni urednici i direktori medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije, a vođen je razgovor o mogućnostima za dalje unapredjenje saradnje kako sa Asocijacijom medija tako i sa njenim članicama. Gosti iz Telekoma, a pre svega Branko Radujko, iskoristili su priliku da prisutne upoznaju sa nedavnim preuzimanjem udela grčke kompanije OTE u Telekomu, trenutnoj poziciji Telekoma, kao i sa razvojnim planovima kompanije. Istaknuto je da Telekom podržava aktivnosti Asocijacije od njenog osnivanja, ali da, zahvaljujući delatnosti kojom se bavi, ima i značajne mogućnosti za dodatno unapređenje saradnje.


NAGRADA „MEŠA SELIMOVIĆ" – DEJANU ALEKSIĆU

U organizaciji "Večernjih novosti" (član Asocijacije medija), proglašen je dobitnik nagrade "Meša Selimović" za najbolju knjigu u 2011. godini. Čast da dobije ovo prestižno književno priznanje, pripala je Dejanu Aleksiću, za zbirku pesama "Jedino vetar", u izdanju izdavačke kuće "Imam ideju". Aleksić je jedan od najistaknutijih srpskih pesnika mlađe generacije, poznat i kao autor proznih, pesničkih i dramskih dela za decu. U izboru najbolje knjige godine učestvovalo je 48 kritičara iz Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice, Kruševca, Smedereva, Mladenovca, Kragujevca, Sombora, Zrenjanina, Mokrina, Kosovske Mitrovice, Banjaluke i Novog Pazara, a glasalli su za jedan od 89 predloženih naslova. Drugoplasirana je "Bernardijeva soba", Slobodana Tišme, dok se na trećem mestu našao roman "Sasvim skromni darovi", Uglješe Šajtinca. Nagrada "Meša Selimović", koju "Večernje novosti" dodeljuju 24. put za redom, sastoji se od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića, Povelje i novčanog iznosa. Tradicionalna manifestacija svečanog uručenja održana je 24. februara u beogradskom Narodnom pozorištu.


SEDAM POTPISA PROTIV NASILJA

Predstavnici sedam organizacija, institucija i udruženja na skupu održanom u redakciji dnevnog lista  Press (član Asocijacije medija) formirali su Koaliciju protiv nasilja u školama, objedinjavajući tako napore da obrazovne ustanove postanu bezbedne za svu decu. U koaliciju, koja će uskoro biti proširena novim članovima, na prvom skupu ušli su Ministarstvo prosvete i nauke, Sindikat obrazovanja Srbije (najbrojniji u prosveti), Unicef, Fondacija „Divac“, Društvo direktora škola Srbije, gradski Centar za prevenciju suicida Beograda i Press. Pozdravljajući okupljene, generalni direktor Press pablišing grupe Branko Miljuš istakao je da je rešavanje problema vršnjačkog nasilja u školama od izuzetne važnosti za celo društvo. „Izabrali smo pravu temu i pokazali da kad hoćemo da uradimo nešto za našu decu, ništa nije teško. Kada smo pre šest meseci počeli da istražujemo vršnjačko nasilje u školama, bili smo iznenađeni koliko je ovaj problem veliki. Na sreću, Ministarstvo prosvete i nauke je u našim tekstovima prepoznalo izazov, a ne kritizerstvo“, rekao je Miljuš.


DELTA HOLDING DOBITNIK MEĐUNARODNE NAGRADE ZA REHABILITACIJU OSOBA SA INVALIDITETOM

Internacionalna nagrada Disability Matters za 2012. godinu dodeljena je srpskoj kompaniji Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) za program profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom. Značajno priznanje biće dodeljeno predstavniku Delta Holdinga na svečanosti u Parizu, 27. marta. Disability Matters je jedna od najvažnijih evropskih nagrada za korporativnu društvenu odgovornost, koja se dodeljuje kompanijama - liderima u pružanju podrške osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Program profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u okviru Delta Holdinga pokrenut je 1. oktobra 2008. Motiv za pokretanje programa bila je što uspešnija radna i socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom, koje su u dugom vremenskom periodu izolovane iz šire društvene zajednice i bez ikakvog radnog iskustva. Program je obuhvatio edukaciju, program radne i socijalne inkluzije i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u okviru korporacije. Do danas u Delta Holdingu zaposleno je 207 osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom angažovane su na različitim radnim mestima u članicama Delta Holdinga, u skladu sa svojim kvalifikacijama.


RINGIER AXEL SPRINGER SRBIJA PROŠIRUJE DELATNOST

Kompanija Ringier Axel Springer Srbija (član Asocijacije medija) kupila je portal Mojauto.rs, drugi najposećeniji auto oglasnik u Srbiji. Pored toga, kompanija Ringier Axel Springer preuzela je u januaru web kompaniju Media Swiss d.o.o, zavisno društvo kompanije media swiss ag, koja se nalazi u stoprocentnom  vlasništvu kompanije Ringier AG. Web kompanija upravlja sajtom Nekretnine.rs, jednim od najposećenijih portala za nekretnine u Srbiji. „Akvizicije predstavljaju značajan strateški korak ka daljem širenju našeg digitalnog portfolija u Srbiji. Iskoristićemo našu poziciju na tržištu, kako bi dodatno razvili brendove u snažne platforme za potrošače i poslovne partnere“, izjavila je Jelena Drakulić-Petrović, generalni direktor kompanije Ringier Axel Springer Srbija. Kupovinu portala Mojauto.rs treba da odobri regulatorno telo.


UNS PODNEO ŽALBU USTAVNOM SUDU ZBOG DOMA NOVINARA

Udruženje novinara Srbije podnelo je žalbu Ustavnom sudu Srbije, kao i zahtev za reviziju postupka kojim osporava, po njihovom mišljenju, nezakonitu odluku Apelacionog suda u Beogradu, kojom je preinačena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu. Taj sud je letos potvrdio vlasništvo UNS-a nad zgradom u Resavskoj broj 28 u Beogradu, da bi Apelacioni sud, kao drugostepeni, krajem decembra dao za pravo tužiocu – Nezavisnom udruženju novinara Srbije, koje je na ovaj način postalo zajednički vlasnik zgrade s pravom upisa u zemljišne knjige. Spor dva najveća novinarska udruženja oko zgrade u Resavskoj traje već deceniju.


„SRBIJAGAS“ GLAVNI  DARODAVAC VUKOVE NAGRADE

Generalni direktor JP „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) Dušan Bajatović, zajedno sa predsednikom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivojem Ršumovićem i predsedavajućim žirija Svetislavom Božićem, uručio je u Beogradu Vukove nagrade za 2011. godinu, koje tradicionalno dodeljuje KPZ Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru. Među dobitnicima Vukove nagrade, koja je dodeljena 48. put, su: dramski pisac Siniša Kovačević, književnik Radovan Beli Marković, Zadužbina „Dositej Obradović“ iz Beograda, književnik iz Štrpca Petar Sarić, akademski slikar i profesor Miloš Šobajić, umetnik i književnik iz Beograda Predrag Bajo Luković, istoričar umetnosti Dušan Milovanović, kulturni poslenik i dramaturg iz Požarevca Milisav Milenković, urednica RTS-a Negosava Nena Kunijević, književni istoričar i profesor Filozofskog fakulteta iz Novog Sada Gojko Tešić. Javno preduzeće „Srbijagas“ bilo je glavni darodavac ovogodišnje Vukove nagrade, koja se sastoji od diplome, rad akademskog slikara Radomira Savića Rasa, plakete sa likom Vuka Karadžića, rad akademskog vajara Nebojše Mitrića i akvarela Momčila Antonovića.


FONET PROSLAVIO 18. ROĐENDAN

Novinska agencija FoNet (član Asocijacije medija) navršila je 18 godina postojanja i rada, kao prva privatna i nezavisna agencija u Srbiji. Osamnaestu godinu rada FoNet je dočekao sa jasno uobličenim i prepoznatljivim multimedijalnim konceptom agencijske produkcije vesti, koja pored klasičnih informativnih servisa, pisanog, tonskog, foto i televizijskog, obuhvata i Internet televiziju FoNetweb.tv. Autori vesti, izveštaja, fotografija, video klipova i televizijskih priloga FoNeta su novinari, fotoreporteri i snimatelji agencije u Beogradu, dopisnici i saradnici u Srbiji, regionu i inostranstvu.


PROGLAŠENE NAJUSPELIJE ANDROID APLIKACIJE

Na svečanosti u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, dodeljene su nagrade za učenike - autore najuspelijih aplikacija povodom prvog mt:s Android konkursa, koji je za njih organizovan u saradnji sa Telekomom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) . Učenici su od septembra do kraja decembra 2011. godine imali priliku da prijave svoje aplikacije za mobilne uređaje u operativnom sistemu Android™, koje je potom ocenjivao žiri u čijem su sastavu bili profesori Matematičke gimnazije i stručnjaci Telekoma Srbija. Među pristiglim radovima, svojim kvalitetom i originalnošću, kao najbolja izdvojila se aplikacija za dva igrača „Wizz Wars“ pobedničkog tima „AbstractAlgorithm“, koji čine Teodor fon Burg i Dragan Okanović. Za njom slede aplikacije „Moj dnevnik“ uz pomoć koje đaci mogu da vode evidenciju svojih ocena i u svakom trenutku izračunaju prosek, aplikacija za izvođenje hemijskih eksperimenata na telefonu, kao i aplikacija za ocenjivanje škola na području Srbije. Pobednički tim kao nagradu dobija putovanje na Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni, a ostalima su obezbeđene nagrade u vidu tablet računara i mobilnih telefona. Stručnjaci Telekoma Srbija prethodno su učenicima Matemtičke gimnazije održali seriju predavanja u okviru radionice posvećene izradi aplikacija u operativnom sistemu Android™.


NATIONAL GEOGRAPHIC – NOVA VERZIJA SAJTA ZA SRBIJU

National Geographic Srbija će svoje prisustvo na internetu uskoro podići na novi nivo! Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) je dobila prava za oficijelno digitalno izdanje National Geographic brenda za Srbiju, tako da će krajem marta javnosti biti predstavljena nova verzija sajta, jedinstvena na domaćem tržištu! Posetioci ubuduće mogu da očekuju portal, koji će biti neuporedivo bogatiji atraktivnim i interaktivnim NG sadržajima poput tematskih foto i video galerija, edukativnih sadržaja, zanimljivih igara, mapa, kvizova i još mnogo toga.


DELTA PLANIRA PRIHOD OD 850 MILIONA EVRA

Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) u 2012. godini planira ukupan prihod od 850 miliona evra, što je 17 odsto više nego u prethodnoj godini, izjavila je Jelena Krstović, potpredsednik za korporativne komunikacije ove kompanije. Delta Holding je u saopštenju posle godišnjeg kolegijuma, potvrdio da su prioriteti kompanije razvoj agrara i biznisa nekretnina u koje će biti i najviše uloženo, a ukupne Deltine investicije u 2012. godini iznosiće više od 50 miliona eura. Delta sada zapošljava 7.200 ljudi , a najavila je i mogučnost ulaska u nove poslove.


RASPISAN KONKURS „PRESS PHOTO SRBIJA“

Asocijacija medijskih fotografa Srbije (AMFS), Centar za razvoj fotografije (CRF) i Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisali su 14. konkurs za izbor najbolje fotografije u domaćim medijima "Press Photo Srbija". Konkurs će biti otvoren do 1. marta, a pravo učešća imaju svi medijski fotografi, državljani Srbije, koji su fotografije snimili u Srbiji, ili bilo gde u svetu, kao i strani fotografi koji su fotografije snimili na teritoriji Srbije 2011. godine.
Svečano proglašenje pobednika, uručivanje nagrada, kao i prva izložba tradicionalno se održavaju u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda.


KRAJ ŠTRAJKA NA TV „AVALA”

Štrajkački odbor „TV Avala” saopštio je  da su zaposleni na ovoj televiziji odlučili da završe štrajk i pokrenu program. Štrajkački odbor u saopštenju navodi da su vlasnici „TV Avala” odustali od pisanih garancija za dinamiku isplate zaostalih zarada, koju su potvrdili članovima Republičke radiodifuzne agencije. I pored toga, zaposleni, koji su štrajkovali 65 dana, odlučili su da prekinu štrajk zbog date reči i uvažavanja odnosa direktora i glavnog i odgovornog urednika Dušana Pančića prema zaposlenima. Televizija „Avala“ izmirila je obaveze, koje je imala prema Republičkoj radiodifuznoj agenciji, što znači da više nema postupaka koji bi kao rezultat mogli da imaju oduzimanje dozvole toj televiziji zbog novčanih dugovanja.


PRIKUPLJENO 33.700 EVRA ZA DECU IZ ŠKOLE „ANTON SKALA“

Na humanitarnoj aukciji u organizaciji Delta Fondacije, održanoj u Hotelu Continental, prikupljeno je 33.700 evra kao pomoć za školu "Anton Skala" u Staroj Pazovi koja se bavi obrazovanjem dece sa invaliditetom. Nastavu u školi "Anton Skala" pohađa 135 učenika. Nastavni kadar, uz veliki trud koji ulaže na uključivanju dece u svakodnevni život, bori se i sa problemom dotrajale školske zgrade, koja je ugrožena vlagom, i sa skučenim prostorom sa samo nekoliko učionica i radnih prostorija. Kao organizator akcije, Delta Fondacija je prikupila predmete poznatih ličnosti, naših savremenika i znamenitih ljudi iz bliže, ili dalje istorije i organizovala nadmetanje u Hotelu Continental. Trinaest vrednih predmeta otkupili su humani pojedinci i preduzeća.


LIČNI REKORD MAGAZINA „HALLO!“

Kako javljaju iz novosadske izdavačke kuće Color Press Group magazin „Hallo!“ je oborio lični rekord u broju prodatih primeraka. Naime broj magazina „Hallo!“ sa ekskluzivnim fotografijama i pričom o venčanju Jovane i Željka Joksimovića na Maldivima prodat je u rekordnom tiražu od 42.143 primerka (samo u Srbiji) i sa rejtingom, takodje u Srbiji od 251.314 čitalaca  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

NIJE LOŠE ZNATI PRED IZBORE

Prema nedavno saupštenim rezultatima o ponašanju birača u USA, čak 86 procenata registrovanih učesnika u glasanju redovno čita novine, ili njihova onlajn izdanja. Za američke prilike još značajniji je podatak da čak 91 odsto birača, koji učestvuju u prikupljanju priloga redovno čita novine i njihova onlajn izdanja. Evo još nekih zanimljivih podataka za one koji još nisu sigurni gde bi da potroše novac u okviru predizbornih kampanja: 79 procenata glasača u starosnoj grupaciji od 18 do 34 godine redovno čita dnevne novine, ili njihova internet izdanja. Inače istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 2.000 upisanih birača, a sprovela ga je nevladina neprofitna organizacija. Zaključak se nametnuo sam po sebi „Novinski čitaoci glasaju – glasači čitaju novine“.


ROĐENDANSKI „BILD“ ZA SVA NEMAČKA DOMAĆINSTVA

Za svoj 60. rođendan nemački „Bild“ će 23.  juna svim domaćinstvima u zemlji dostaviti besplatni primerak svog specijalnog izdanja. Izdavačka kuća Axel Springer navodi da će to biti izdanje sa tiražom od oko 41 milion primeraka.


„SUN ON SUNDAY“ MARDOKOVA ZAMENA ZA „NEWS OF THE WORLD“

Medijski mogul Rupert Mardok vratio se u Veliku Britaniju sa ambicijom da ponovo postavi na čvrste noge svoju poljuljanu novinsku inperiju. Već duže očekivani prvi potez na tom planu povučen je u subotu 25. februara. Na tržištu se pojavio „Sun on Sunday“ sa zadatkom da zameni „News of the world“ mardokov nedeljnik koji je zbog afere sa prisluškivanjem telefona ugašen u junu prošle godine. Promotivna cena prvog broja „Sun on Sunday“ biće 50 centi, a očekuje se da britanski ogranak Mardokove imperije, kompanija News International u promociju ovog tabloida uložiti oko sedam miliona funti.


COVER ĆE OD AVGUSTA IZLAZITI REDOVNO

Posle dva uspešna test izdanja nemačka izdavačka kuća Hubert Burda će od 18 avgusta izbaciti na tržište redovno izdanje magazina „Cover“. Dva test izdanja ovog magazina sa tiražom od oko 90.000 primeraka, koja su se pojavila u 2011. godini, rasprodata su i to je bilo opredeljujuće da izdavač donese odluku o redovnom izdavanju ovog časopisa. Sadržajem će „Cover“ pokrivati ljudske priče, modu i mišljenja, a kao ciljnu grupu ovog magazina, koji će izlaziti mesečno, izdavač je naveo samostalnu i otvorenu žensku čitalačku publiku sa 30 i više godina. Prodajna cena magazina će biti oko tri evra, a od 2013. godine izdavač planira i plasman ovog magazina na internacionalno tržište.


NEMAČKA: RASTE BROJ KORISNIKA INFORMATIVNIH PORTALA

Prema podacima oditorske organizacije IVW onlajn, u januaru je naglo porastao broj posetilaca i čitalaca glavnih novinskih portala u Nermačkoj. Tako je Bild.de, koji se nalazi na vodećoj poziciji, zabeležio porast poseta od 17,3 procenta u odnosu na prethodni mesec i registrovao ukupno 224,2 miliona posetilaca. Portal „Spiegel online“ imao je povećanje od 15,11 odsto i dostigao 180,2 miliona poseta. Informativni portal Focus Online je dobio još 27,57 odsto poseta i zabeležio ukupno 46,1 milion poseta. Porast broja posetilaca zabeležen je i na drugim informativnim portalima, a objašnjenje za ovakav skok je u većem protoku informacija, koje su privlačile pažnju korisnika.


US: NIKAD VIŠE POSETA NOVINSKIM SAJTOVIMA

I američki novinski sajtovi beleže visok rast broja pojedinačnih posta tokom poslednjeg kvartala 2011. godine. Prema podacima koje je nedavno saopštila Američka Novinska Asocijacija (Newspaper Association of America) tokom poslednja tri meseca 2011. godine novinski sajtovi su u proseku, mesečno beležili čak 111 miliona pojedinačnih poseta. To je u proseku mesečno povećanje za više od 6 miliona posetilaca u odnosu na isti period 2010. godine.


RASTE GLEDANOST TELEVIZIJE

Nemci su u protekloj godini u proseku dnevno gledali TV 225 minuta. Ovo je rezultat istraživanja agencije koja prati gledanost televizije i gde se pokazuje da je prosečna gledanost TV porasla za dva minuta u odnosu na prethodnu po praćenju tv programa rekordnu 2010. godinu. Prema mišljenju analitičara i istraživača do ukupnog povećanja došlo je uglavnom zbog toga što je značajno povećanje registrovano kod starosne grupe građana između 50 i 64 godine starosti, kod kojih je registrovano prosečno dnevno praćenje tv programa od 280 minuta.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde