Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2012
Asocijacija Medija
No.169
U OVOM BROJU
Dobro je oglašavati se u štampanim medijima
Novosti raspisale konkurs za najbolja arhitektonska ostvarenja u 2011. godini
Facebook na berzi
Padaju tiraži dnevnih novina u Nemačkoj
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

„POLITIKA“ PROSLAVILA 108. ROĐENDAN

Jedan od najstarijih i najuglednijih dnevnih listova na Balkanu „Politika” (član Asocijacije medija) proslavio je svoj sto osmi rođendan, u Skupštini grada Beograda, u prisustvu uglednih zvanica, saradnika i prijatelja. Po tradiciji, ovim povodom uručena su dva važna priznanja srpske kulture. Nagradu lista „Politika” za likovnu umetnost, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, umetniku Nikoli Džafu svečano je predao Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik „Politike”. Nagrada je dobitniku dofeljena za izložbu „Lepus in fabula”, održanoj prošle godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Priznanje „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo, namenjeno mladima, pripalo je, po drugi put, Igoru Kolarovu. Ovoga puta nagrađen je njegov roman „Kuća hiljadu maski”, u izdanju studija „Čekić” iz Beograda, a laureata je ovenčao Zefirino Grasi, glavni urednik „Zabavnika”.


DOBRO JE OGLAŠAVATI U ŠTAMPANIM MEDIJIMA

U trenutku pripreme ovog broja Newslettera startovala je oglasna kampanja pod nazivom „Do sada neprevaziđeni štampani oglas“ posvećena informisanju i edukaciji potencijalnih poslovnih partnera štampanih medija o prednostima ove vrste oglašavanja. U periodu februar – april 2012. godine serija tematskih oglasa će se pojavljivati u praktično svim izdanjima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Od polovine februara oglasi će na sajtu Asocijacije medija biti dostupni i ostalim novinskim izdavačima u zemlji. Oglasna rešenja pripremili su, u okviru kompanijske društveno korisne aktivnosti, stručnjaci agencije McCann Erickson (pridruženi član Asocijacije medija). Sva oglasna rešenja bazirana su na rezultatima istraživanja sprovedenog na temu „Efikasnost i efektivnost oglašavanja u štampanim medijima“ čiju realizaciju su pored Asocijacije medija pomogli OEBS i Ministarstvo za kulturu, informisanje i informaciono društvo.


SAJT „BLICA” OBARA REKORDE U POSEĆENOSTI

U ponedeljak, 16. januara, Blicov sajt (član Asocijacije medija) je zabeležio tada rekordnih 1.184.727 poseta, što je za više od 100.000 poseta nadmašilo prethodni rekord, a pregledano je 4.934.910 strana. Već sutradan, 17. januara, Google Analytics je zabeležio 5.093.711 pregledanih strana pri čak 1.193.137 poseta, što je novi nacionalni rekord po dnevnoj posećenosti nekog internet sajta iz Srbije. U petak, 27. januara kada su naši sportisti zabeležili veliki uspeh ulaskom u tri finala tada aktuelnih sportskih takmičenja, Blicov sajt je imao 1.382.260 poseta i 6.004.137 pregledanih strana. Od tada poseta Blicovog sajta ni jedan dan nije spala ispod 1.200.000 poseta. Što se tiče stranih sajtova, prema podacima Alexa.com, u Srbiji su po posećenosti ispred "Blica" samo giganti Facebook, Youtube i Google,  a iza ovog sajta su Yahoo i Wikipedia  Osim toga, Fejsbuk stranica "Blica" zauzima prvo mesto među prezentacijama medijskih sajtova u Srbiji na ovoj drušvenoj mreži, pokazuju podaci vodeće hrvatske agencije za društvene medije "iSTUDIO" i domaće specijalizovane agencije za internet marketing "Eniax".


„NOVOSTI“ RASPISALE KONKURS ZA NAJBOLJA ARHITEKTONSKA OSTVARENJA U 2011. GODINI

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) raspisala je konkurs za dodelu nagrada za najbolja arhitektonska ostvarenja u 2011. godini. Pravo učešća na konkursu imaju domaći autori dela izvedenih na teritoriji Srbije i u inostranstvu. Svi radovi koji konkurišu za najbolje izvedeno arhitektonsko delo i za najuspešniji studentski rad, predstavljaju se crtežima i fotografijama u boji na formatu A3. Studentski radovi predaju se pod šifrom u posebno zapečaćenim kovertama sa priloženim podacima (ime, prezime, kontakt tel. i e-mail adresa). Najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u 2011. biće nagrađeno sa 2.500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Najuspešniji studentski rad u 2011. biće nagrađen sa 500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Konkurs je otvoren do 1. marta, do kada će biti i prihvatani radovi. Radove treba slati na adresu: Kompanija "Novosti" a.d. Trg Nikole Pašića 7, 11000 Beograd sa naznakom: "AUTORSKI KONKURS ZA ARHITEKTURU" ili se lično mogu donetu u Izdavački sektor Kompanije, V sprat.


„PRESS“ SA REVIJALNIM SPORTSKIM DODATKOM

Izdavačka kuća Press Publishing Group (član Asocijacije medija) lansirala je još jedno revijalno izdanje. Reč je o magazinu PSM  (Press Sport Magazin) koji je startovao kao besplatni prilog dnevnog lista Press. Besplatno revijalno izdanje dnevnog lista Press RSM na obimu od 48 stranica pojavljivaće se, za sada, pred čitaocima jednom mesečno. Na sličan način, uspešno, redakcija Pressa je nedevno lansirala i magazin „Nedeljnik“.


PROFESIONALNO USAVRŠAVANJE U AMERICI ZA MLADE NOVINARE

Ambasada SAD u Beogradu i Međunarodni trening centar za medije objavili  su konkurs za stipendiranje jednogodišnjeg programa profesionalnog usavršavanja u Americi u 2012.- 2013. godini. Program je namenjen za ukupno četiri (4) mlada novinara i medijska profesionalca iz Srbije, na početku karijere, koji će dobiti priliku da provedu godinu dana na jednom od univerziteta u Americi usavršavajući se u oblasti novinarstva,  ili masovnih medija/komunikacija.  Stipendisti će imati priliku da steknu znanja o istorijatu i tehnikama novinarstva u Americi pohađajući kurseve univerziteta kroz predavanja, praktične vežbe, posete lokalnim medijima, u potpuno autentičnom lokalnom američkom okruženju.  Do sada je u programu učestvovalo nekoliko obrazovnih institucija iz Amerike, kao na primer univerziteti u Oklahomi i Tenesiju, državni univerziteti u Kentu i u Arizoni, itd. Ambasada je obezbedila sredstva koja pokrivaju troškove od 24.500 do 26.000 dolara po učesniku. Stipendija uključuje povratnu avio kartu, mesečnu nadoknadu, troškove školarine i zdravstvenog osiguranja. Popunjene priložene formulare treba poslati isključivo e-mailom do 17. februara 2012. na usembelgradepress@state.gov  (Subject line: "Application: PDY 2012-2013" – ime i prezime podnosioca). Samo kandidati koji uđu u uži izbor biće kontaktirani telefonom.


NOVA “BLICOVA” ANDROID APLIKACIJA

Posetioci koji "Blicov" sajt čitaju preko mobilnih telefona sa Android platformama od sada to mogu da urade preko nove "Blicove" android aplikacije, znatno unapređene u odnosu na prethodnu verziju. Svi dosadašnji nedostaci otkolonjeni su, tako da će ubuduće  sa  smartfona moći da na "Blicovom" sajtu vide galerije fotografija, video klipove, linkove ka drugim vestima, uz novu navigaciju i potpuno novi dizajn. Aplikacija omogućava korisnicima brz i jednostavan pristup vestima, mogućnost ostavljanja komentara, gledanje galerija, vremenske prognoze, kursne liste, kao i čitanje  "Blic" stripa. Galerije ćete moći da gledate u opciji "plej", ili pojedinačno, sliku po sliku.


PTT „SRBIJA“ NAGRADILA NOVINARKU „NOVOSTI“

Novinarki ekonomske rubrike "Večernjih novosti" (član Asocijacija medija) Tatjani Spalević u direkciji JP PTT "Srbija" dodeljena je tradicionalna nagrada za najbolju medijsku saradnju sa ovom kompanijom. Nagradu je Tatjani Spalević dodelio direktor JP PTT "Srbija" Goran Ćirić.


COMTRADE POTPISAO VIŠEMILIONSKI UGOVOR SA “BALY TEHNOLOGIE”

Komtrejd je objavio da je sa Američkom kompanijom Bali Tehnologije potpisao Ugovor o tehnološkom razvoju vredan više miliona dolara. Ovaj Ugovor predviđa angažovanje Komtrejdovih razvojnih stručnjaka kako bi se Balijeve nagrađivane igre za klasične slot aparate “preselile” u on-line okruženje. “Bali je veoma probirljiv u izboru tehnoloških partnera, a ComTrade je bio jasan izbor među opcijama koje smo razmatrali”, izjavio je Džon Koneli, potpredsednik za poslovni razvoj kompanije Bali Tehnologije. “Njihovo iskustvo u IT sistemima, koje je u samom svetskom vrhu, njihove reference sa brojnim renomiranim onlajn operatorima igara na sreću, kao i njihovi kvalitetni resursi od preko 1.000 inženjera čine ih idealnim partnerom za Bali. Radujemo se dugoročnom parterstvu sa ComTrade”. Bali je vodeća svetska kompanija u oblasti naprednih uređaja i sistema za igre na sreću, čija berzanska vrednost iznosi 1,82 milijarde dolara. Kompanija datira iz 1932. godine, ima 2.500 zaposlenih u 25 ogranaka u čitavom svetu, a sedište joj je u Las Vegasu. Balijevi proizvodi obuhvataju slot mašine, video slotove, interaktivne i mobilne aplikacije, kao i čitav spektar usluga kazino menadžmenta.


„BLICU” NAGRADA „PC PRESS” ZA NAJBOLJI SRPSKI INFORMATIVNI SAJT

Elektronsko izdanje "Blica" (član Asocijacije medija) proglašeno je za najbolji domaći sajt za 2011. godinu u kategoriji Vesti i informacije, prema listi 50 najboljih domaćih sajtova koju godišnje objavljuje "PC Press". Izbor 50 najboljih sajtova je tradicionalna akcija koju "PC Press" organizuje od 1997. godine, a nagrade su ovog puta dodeljenje u 10 kategorija. Jovan Protić, CDO-direktor digitalnih medija kompanije "Ringier Axel Springer" prilikom preuzimanja nagrade rekao je: „Ovo je za nas značajna nagrada jer dolazi od stručne javnosti i predstavlja priznanje za rad na najkvalitetnijem informativnom sajtu u zemlji. Ovo je nagrada za celu redakciju”. Inače dobitnici nagrada u ostalim kategorijama su: Društvo www.beograd.rs; E-market www.tehnomanija.rs; Lifestyle www.story.rs; Porodica i zdravlje www.kliknibezbedno.rs; Servisi www.euprava.gov.rs; Sport i (avan)turizam www.sportal.rs; Tehnologija www.mobilnisvet.com; Vesti i informacije www.blic.rs i Zabava www.njuz.net


„PRESS”: POSETA MATURANATA I SVETOSAVSKA NAGRADA

Maturanti srednjih škola iz unutrašnjosti Srbije, njih oko 30, koji u svojim školama vode školske časopise, bili su gosti redakcije Pressa (član Asocijacije medija). Oni su sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem napravili intervju koji je objavljen u Pressu 27. januara na Svetog Savu, a dogovoreno je da redakcija dnevnog lista Press nastavi sa praćenjem njihovih aktivnosti i kasnije tokom studija. Inače, Ministarstvo prosvete dodelilo je Pressu Svetosavsku nagradu za doprinos u praćenju tema koje obrađuju probleme u prosveti, posebno oko nasilja u školama i uvođenja SOS telefona. nagradu je u Vladi Srbije primio Branko Miljuš, generalni direktor Pressa


DOMAĆE ZNANJE U SLUŽBI PRIVREDNOG RAZVOJA

U cilju još čvršćeg povezivanja privrede i visokog obrazovanja, u Novom Sadu je krajem januara potpisan Sporazum o poslovnoj saradnji između Javnog preduzeća „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) i Ekonomskog fakulteta u Subotici. Sporazum su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i dekan Ekonomskog fakulteta dr Nenad Vunjak. Suština buduće saradnje ogledaće se u sticanju praktičnih znanja studenata Ekonomskog fakulteta, realizaciji prakse i eventualnom zapošljavanju u preduzeću „Srbijagas“, zatim angažovanju stručnjaka „Srbijagasa“ u izvođenju praktičnih delova nastave, kao i na izradi zajedničkih studija i elaborata  značajnih za dalji razvoj državne gasne kompanije i preduzeća, koja posluju pod njenim okriljem. Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da ovaj sporazum pruža šansu mladima da daju značajan doprinos kreiranju razvoja srpske privrede i da, s druge strane, na praktičan način, predstavlja pomoć fakultetima. „Pored Ekonomskog, u planu je povezivanje „Srbijagasa“ na istim osnovama i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i sa fakultetima Beogradskog univerziteta, poput Rudarsko-geološkog, Mašinskog i još nekih fakulteta. Pred Srbijagasom su veliki projekti, uvode se nova pravila, prilagođena evropskom zakonodavstvu, što će zahtevati nova znanja, nove profile ekonomista, menadžera, pravnika, inženjera… Upravo ta znanja su nam potrebna i zbog toga ćemo nastojati da uspešne studente naših fakulteta na adekvatan način uključimo u projekte, poput Južnog toka, podzemnih skladišta gasa, upravljačkih sistema itd.“, rekao je Bajatović.


PTT „SRBIJA“ NASTAVLJA USPEŠNO POSLOVANJE

Na sednici Upravnog odbora Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), usvojen je Plan na­bav­ki za 2012. uskla­đen sa bu­džet­skim sred­stvi­ma odo­bre­nim Pro­gra­mom po­slo­va­nja za ovu godinu i po­tre­ba­ma svih or­ga­ni­za­ci­o­nih ce­li­na Pošte Srbije. Pla­nom je pred­vi­đe­no da ukup­na vred­nost nabavki, koje će biti inicirane u ovoj godini, iznosi 6,62 milijardi dinara. Od toga, planirana realizacija u 2012. iznosi 4,29 milijardi dinara, a posle 2012. godine 2,33 milijarde. Na istoj sednici doneta je i odluka o otvaranju nove prijemno–isporučne pošte 11555 Lazarevac, čije će usluge građani moći da koriste na šalterima u Karađorđevoj 20. Goran Ćirić, vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije, obavestio je članove Upravog odbora da je poslovni rezultat u decembru nadmašio sva očekivanja i izrazio nadu da će se trend rasta fizičkog obima usluga i prihoda nastaviti tokom  čitave 2012. godine, za koju je najavio da će biti i godina suštinskog tehnološkog reformatiranja PTT sistema.


RASPISAN KONKURS ZA DODELU NAGRADE „ŽANKA STOKIĆ“

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) raspisala je konkurs za dodelu tradicionalne nagrade „Žanka Stokić“.  Nagrada Žanka Stokić ustanovljena je u znak sećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene, između dva svetska rata.  Nagrada se dodeljuje glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza. Kandidate za ovu nagradu imaju pravo da predlažu pravna i fizička lica.  Predlozi se dostavljaju direkciji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Francuska 3, uz naznaku – za Nagradu Žanka Stokić. Rok za podnošenje obrazložene kandidature je 30 dana od dana objavljivanja konkursa (23. januar)


RADNICI TV „AVALA" I DALJE U ŠTRAJKU

Zaposleni na Televiziji „Avala" nastavili su štrajk zbog neisplaćenih plata, rekao je predstavnik zaposlenih Nikola Vukomanović, i dodao da je i dalje nejasno ko i odakle pravi i pušta program te televizije. Na poziv zaposlenih, ovu televiziju je posetila i Inspekcija rada, "koja nije uspela da utvrdi ko emituje program".

   Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

FACEBOOK NA BERZI

Fejsbuk, najveća svetska društvena mreža, prvi put od osnivanja ponudila je  svoje akcije na berzi, saopštila je ta američka kompanija. Očekuje se da će na ovaj način inicijalno biti prikupljeno oko 10 milijardi dolara. Provera kompanijske dokumentacije potrajaće nekoliko meseci pa se očekuje da bi stvarni izlazak na berzu mogao da se dogodi tek u maju ove godine. Fejsbuk ima ukupno 845 miliona aktivnih korisnika, a polovina njih je na mreži svaki dan.Profit kompanije u 2011. iznosio je 668 miliona dolara, od ukupnog prihoda od 3,7 milijardi dolara 85 odsto prihoda "Fejsbuka" dolazi od reklama.Brokerski stručnjaci procenjuju da će “Fejsbuk” emitovati oko 2,5 milijardi akcija, što bi, uz cenu od 40 dolara, trebalo da znači da bi ukupna vrednost kompanije na berzi dostigla 100 milijardi dolara.


ZLATAN UGOVOR ZA “CARAT”

Američka kompanija “General Motors”, na bazi ponuda pristiglih na konkurs (pitch) raspisan još u Avgustu 2011. godine odlučila je kome će poveriti svoj novac kada je reč o medija planiranju i kupovini oglasnog prostora tokom 2012. Najbolju ponudu dostavila je marketinška agencija “Carat” pa će na bazi toga ova agencija u ime “General Motorsa” raspolagati sa sredstvima od tri milijarde dolara namenjenih reklamiranju ove kompanije.


FRANCUSKI “LA TRIBUNE” OBUSTAVLJA ŠTAMPANO IZDANJE

Francuske privredne novine La Tribune neće se više pojavljivati kao štampano dnevno izdanje. Posle 26 godina izlaženja ovo štampano izdanje će biti ukinuto zbog finansijskih problema koje ima izdavač. Onlajn izdanje će nastaviti da se pojavljuje na internetu. Ovo je saopštio krajem januara predstavnik pariskog Privrednog suda, kod koga je registrovana promena vlasnika ovog lista. Prema podacima regionalnog udruženja izdavača i udruženja vlasnika sajtova, novi vlasnici redakcije La Tribune zadržaće 50 od 165 ukupno zaposlenih, a među njima će biti 31 novinar.


EGMONT EHAPA STARTUJE SA INTERNACIONALNIM FUDBALSKIM MAGAZINOM

Izdavačka kuća Egmont Ehapa izlazi na tržište 16. februara sa internacionalnim fudbalskim magazinom „Goal“. Pored Bundeslige biće, pre svega, zastupljene i u fokusu informacije o engleskoj Premier ligi, italijanskoj Seriji A, španskoj Primera diviziji, kao i francuskoj Ligi 1. Uz to, u sadržaju će biti i ekskluzivni intervjui i reportaže o zvezdama evropskog fudbala, a pored toga čitaoci će uz svaki primerak dobijati i postere i dodatke o najaktuelnijim temama kao što je Liga šampiona. Novi časopis će izlaziti mesečno, a namenjen je ciljnoj grupi ljubitelja fudbala starosti između 18 i 45 godina. Početni tiraž je oko 150.000 primeraka, a prodajna cena biće 2,99 evra.


ČITANJE ČASOPISA U NEMAČKOJ – STABILNO

Sa 65,2 miliona čitalaca časopisa i magazina u Nemačkoj, što predstavlja 92,7 odsto populacije starije od 14 godina,  čitanost u ovoj zemlji je i dalje na visokom nivou. Ova ocena proizilazi iz analize tržišta na bazi ankete, gde se pokazalo da je u odnosu na prethodnu godinu, zabeležen minimalni pad čitanosti od 0,3 odsto. Ovom analizom obuhvaćeno je ukupno 159 časopisa.


ZAJEDNIČKI PROJEKAT NEMACA I LUKSEMBURŽANA

Dve izdavačke kuće iz nemačkog grada Trira i Luksemburga dogovorile su da zajednički pokrenu besplatni list sa simboličnim naslovom „DeLux“, koji je namenjen čitaocima u regionu sa obe strane granice. Planirano je da list „DeLux“ izađe u 2012. godini deset puta, a da tiraž bude po broju oko 70.000 primeraka.


PLANIRANO PRAZNIČNO IZDANJE „BILDA“

Prvi put u istoriji nedeljnog izdanja novina čiji je naslov „Bild am Sonntag“ ove godine će se za 1. maj (koji pada u utorak) pojaviti praznično izdanje pod naslovom „Bild am Feiertag“. Ovo izdanje će biti u uobičajnom formatu i sa sadržajima kao i „Bild am Sonntag“,  a sa obimom od 80 strana.


PADAJU TIRAŽI DNEVNIH NOVINA U NEMAČKOJ

Tiraži dnevnih novina u Nemačkoj, prema podacima oditorske kuće IVW, nastavljaju da padaju. Prema ovim izveštajima , značajne gobitke pretrpeli su nadnacionalni i najtiražniji dnevnik „Bild“, ali i „Frankfurter rundšau“ („Frankfurter Rundschau“). Bild je u poslednjem kvartalu 2011. u odnosu na isti kvartal prethodne godine, zabeležio pad od 6,8 procenata, dok je Franfurter rundšau u istom vremenskom periodu zabeležio pad prosečno prodatog tiraža od 10.544 primerka po broju i spao na 119.242 primerka po danu.


 

 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde