Februar, 2011 No. 146


ASOCIJACIJA MEDIJA: SA «CENTRO ŠTAMPOM» O UNAPREĐENJU PRODAJE

Gost Upravnog odbora Asocijacije medija bio je Darko Bajčetić vlasnik kompanije «Centroproizvod» čija firma ćerka je nedavno kupila distributersku mrežu «Štampa sistem» od nemačke kompanije WAZ. Nova firma ubuduće će poslovati pod imenom «Centro štampa». Bajčetić je zajedno sa saradnicima Namnjom Popovim, generalnim direktorom «Centroproizvoda» i Oliverom Papić, direktorkom marketinga iskoristio priliku da detaljno informiše direktore i glavne urednike medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija o planovima za, pre svega konsolidaciju firme koju je kupio a zatim i unapredjenje prodaje dnevnih i periodičnih listova. Uz napomenu da su novinski izdavači i distributeri strateški partneri i da to parterstvo stalno treba unapredjivati na obostranu korist Bajčetić je iskoristio priliku da odgovori na veliki broj pitanja i sugestija prisutnih predstavnika izdavačkih kuća.


ASOCIJACIJA MEDIJA: OKRUGLI STO O TRŽIŠTU KAPITALA

Asocijacija medija u saradnji sa Komisijom za hartije od vrednosti Republike Srbije, organizuje 24. februara okrugli sto posvećen unapre+enju kvaliteta pisanja o tržištu kapitala u Srbiji. Čelni ljudi Komisije susrešće se sa mladim, ali i iskusnim novinarima, koji pišu o finansijama i ekonomiji i sa njima razgovarati o mogućnostima za bolje razumevanje ove oblasti i unapređenje kvaliteta izveštavanja. Kakve tajne kriju hartije od vrednosti, kako ih otkriti, ko su kupci i prodavci iz senke, šta je uloga države u regulisanju ovog tržišta - samo su neke od tema o kojima će se razgovarati na primerima iz prakse. Čelne ljude Komisije za hartije od vrednosti predvodi Milko Štimac, broj učesnika je ograničen, a vaše učešće, možete prijaviti najkasnije do 21. februara na internet adresu: zoran.papic@asmedi.org


PRESS PROMOVISAO VOJVOĐANSKO IZDANJE

Dnevne novine Press (član Asocijacije medija) promovisale su početkom februara svoje vojvođansko izdanje. Press će vesti iz Vojvodine svakodnevno plasirati na osam stranica lista a pripremaće ih vojvođanska redakcija ovog lista. Na svečanosti upriličenoj ovim povodom damaćinima Branku Miljušu, generalnom direktoru Press Publishing Group i Veljku Laliću, glavnom uredniku Pressa pridružili su se pokrajinski i novosadski zvaničnici, kolege, i mnogobrojni gosti iz sveta sporta, kulture i privrede, koji su izrazili zahvalnost redakciji jer će ubuduće imati i svoje vojvođansko izdanje!


ZAPOČETA REALIZACIJA PROJEKTA DIGITALIZACIJE TV U SRBIJI

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić i šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Vensan Dežer održali su početkom februara, na Avalskom tornju, konferenciju za novinare povodom početka izgradnje mreže za digitalno emitovanje televizijskih signala u Republici Srbiji. Kao potpisnik sporazuma GE06, Republika Srbija se obavezala da najkasnije do 17. juna 2015. godine pređe na digitalno emitovanje televizijskog signala, kao i sve evropske zemlje. U skladu sa usvojenom strategijom prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa u našoj zemlji određeno je da 4. april 2012. godine bude datum isključenja analognog signala i prelaska na digitalno emitovanje televizijskog programa u Republici Srbiji. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo apliciralo je i dobilo bespovratna sredstva od Evropske unije u iznosu od 10,5 miliona evra za pomoć u procesu digitalizacije televizijskog programa u našoj zemlji. Pored sredstava za nabavku i izgradnju mreže za emitovanje digitalnih televizijskih programa, Evropska komisija je Srbiji obezbedila i tim stručnjaka iz Britanskog javnog servisa BBC koji treba da pomognu  da na što efikasniji i lakši način pređe na digitalno emitovanje televizijskog programa.


NAGRADA «MEŠA SELIMOVIĆ» - VLADANU MATIJEVIĆU

Veliki žiri za književnu nagradu «Meša Selimović», koju tradicionalno 23. put zaredom dodeljuje Kompanija «Novosti» (član Asocijacije medija) proglasio je knjigom 2010. godine roman Vladana Matijevića «Vrlo malo svetlosti» u izdanju zrenjaninske «Agore».  U izboru najbolje knjige učestvovalo je 47 kritičara koji su predložili 83 knjige izdate tokom 2010. godine. Matijevićev roman dobio je ukupno 16 glasova kritike i laskavo priznanje.


POŠTA OSTVARILA DOBIT OD 4,65 MILIJARDI DINARA

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) imalo je u 2010. godini dobit od 4,65 milijardi dinara, što je oko 800 miliona dinara više nego u 2009,-  izjavio je generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić na konferenciji za novinare održanoj 7. februara. Ističući da je rast dobiti ostvaren zahvaljujući rastu obima poslovanja, a ne zbog povećanja cena, koje nisu menjane prethodne dve godine, Ćirić je rekao da su ukupni prihodi Pošte u 2010. godini veći za četiri odsto u odnosu na planirane, odnosno da je ukupni prihod iznosio 24,885 milijardi dinara (za oko dve milijarde više nego u 2009), a rashodi 20,191 milijardu dinara (u 2009. su bili 18,995 milijardi). Generalni direktor je podsetio i da je u Beogradu počela izgradnja Glavnog poštanskog centra na 28.000 kvadratnih metara, a da je u toku projektovanje, rekonstrukcija i opremanje glavnih poštanskih centara u Novom Sadu i Nišu, koji se prostiru na po 4.500 kvadrata. Prema njegovim rečima, u ovoj godini trebalo bi da bude završena i prva faza gradnje optičke telekomunikacione infrastrukture uz pruge, koju zajedno rade Pošta i Železnica Srbije. Prva faza, kazao je Ćirić, koja podrazumeva Beogradski čvor, pravce Beograd–Niš i Beograd–Šid, obuhvata gradnju 444 kilometra optičkih kablova. U drugoj fazi biće izgrađeno dodatnih 412 kilometara mreže u 2012. godini i u trećoj 1.175 kilometara telekomunikacione strukture u 2013. godini. Strateški cilj Pošte biće i projekat koji ima podršku Svetskog poštanskog saveza, sa radnim nazivom „Pojednostavljeni izvoz robe putem poštanskih pošiljaka za potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća“.


ABC ORGANIZUJE NEW MEDIA EXPO&CONFERENCE

ABC Srbija nastavlja sa organizovanjem velikih skupova namenjenih medijima. Posle Media Summita, prošle godine, kada je preko 130 medijskih lidera iz regiona selo za isti sto u Continental hotelu, već 30. juna i 1. jula ABC i Business Dialogue (www.business-dialogue.eu) organizuju prvi regionalni New Media Expo&Conference. New Media Expo&Conference (NME&C)  je ove godine posvećen „novim“ medijima – digitalnim i interaktivnim, a sadrži dvodnevnu konferenciju, sajamski deo, kao i deo za prezentacije novih projekata, proizvoda i usluga. Do sada su svoje prisustvo potvrdila poznata imena: Stephen Herrmann, glavni urednik BBC Online News, Dawid Brewer, direktor Media Ideas International, pokretač BBC Online News i CNN.com  EMEA, jedan od najcenjenijih svetskih medijskih konsultanata i drugi svetski, regionalni i domaći autoriteti. Konferencija će biti ispraćena izložbom najnovijih tehničko-tehnoloških dostignuća iz oblasti „novih medija“, ali i onoga što smo ostavili iza nas, kao što je prvi „kompjuter“ u izdavačkoj industriji Srbije i drugi eksponati (javite se, ukoliko mislite da bi Vaši ekponati bili zanimljivi za učesnike NME&C). Broj učesnika na ABC skupovima je uvek ograničen. Kompanije koje su zainteresovane za bilo koji segment NME&C treba da kontaktiraju Milana Kovačevića, izvršnog direktora ABC Srbija, (m.kovacevic@abcsrbija.com), kako bi dobili sve potrebne detalje.


TELEKOM SRBIJA UZ ATLETSKI SAVEZ I U 2011. GODINI

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je i ove godine generalni sponzor Atletskog saveza Srbije, pored podrške koju pruža nekolicini mladih talentovanih atletičara. Sledeći ideju o značaju atletike kao bazičnog sporta, Telekom Srbija je prošle godine postao generalni sponzor ASS, čime je taj savez po prvi put u istoriji ušao u takvo strateško partnerstvo. Na svečanosti potpisivanja ugovora o generalnom sponzorstvu, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija Vladimir Lučić je podsetio da, pored kontinuirane podrške, koju pruža atletici, kompanija nastoji da svoje strateško opredeljenje ulaganja u sport zaokruži ulaganjem i u druge uspešne nacionalne selekcije, kao što su košarkaške, teniske i vaterpolo selekcije Srbije. Vladimir Lučić je iskoristio priliku da pohvali uspehe naših atletičara i uputi poziv drugim kompanijama da daju doprinos razvoju atletike, sporta i zdravog načina života. Na svečanosti su uručena priznanja najboljim pojedincima i organizacijama koji su u prethodnoj godini ostvarili vrhunske rezultate.


NOVOSTI: SEDMI KONKURS ZA ARHITEKTURU

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) raspisala je Sedmi autorski konkurs za arhitekturu. Učesnici se mogu kandidovati za nagradu koja se dodeljuje najuspešnijem arhitektonskom delu realizovanom u 2010. godini, ili za nagradu koja se dodeljuje za najuspešniji projekat studenata arhitekture u 2010. godini. Najuspešnijem arhitektonskom delu pripada nagrada od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a najuspešniji studentski rad biće nagrađen sa 1.000 evra takođe u dinarskoj protivvrednosti. Konkurs traje do 1. marta 2011. godine. Detaljnije informacije na: www.novosti.rs


BRITANSKI AMBASADOR U POSETI COLOR PRESS GRUPI

Novi ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Srbiji, Majkl Devenport prilikom svog prvog zvaničnog dolaska u Novi Sad posetio je prostorije Color Press Grupe (član Asocijacije medija) i razgovarao sa predsednikom kompanije Robertom Čobanom i direktorkom za korporativne komunikacije Milicom Milić. U pratnji Dušana Mihajilovića, pres-atašea u Ambasadi Velike Britanije, ambasador Devenport je pored Color Press Grupe posetio i Skupštinu Vojvodine i gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića.
Ambasador se u razgovoru sa domaćinima u CPG interesovao za stanje na medijskoj sceni u Srbiji i regionu u uslovima ekonomske krize, a bilo je reči i o srpsko-britanskoj saradnji kada je reč o magazinima pošto CPG izdaje nekoliko britanskih licenci - "Hello!", "The Economist", "Intelligent Life", "Moja kosa", "Moja beba" i dr.


DELTA HOLDING DONIRAO TRI KUĆE U KRALJEVU

Kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) sagradila je tri kuće u selu Vitanovac, najviše oštećenom u snažnom zemljotresu koji je početkom novembra prošle godine pogodio region Kraljeva. Ključeve tri novosagrađena objekta porodicama Milošević, Marković i Vranić uručila je Jelena Krstović, generalni direktor Delta Holdinga i direktor korporativnih komunikacija. Izgradnja kuća, od kojih je jedna površine 56 m², a dve po 59,3m², započeta je 1. decembra 2010. Objekti su sagrađeni u skladu sa najnovijim standardima i samim tim predstavljaju dugotrajno rešenje stambenog pitanja ovih porodica.
Osim predsednika Delte Miroslava Miškovića, zvaničnom uručenju ključeva prisustvovali su generalni direktori kompanija koje su finansirale izgradnju kuća: Nebojša Divljan (Delta Generali Osiguranje), Milan Grgurević (Delta Agrar) i Dejan Jeremić (Delta Maxi Grupa), kao i gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.


NAGRADA JELENI DRAKULIĆ – PETROVIĆ

Nagradu “Ljudi godine” koju dodeljuje magazin “The Men”,  je dobilo 26 laureata, a među dobitnicima je i Jelena Drakulić, generalna direktorka izdavačke kuće “Ringier - Axel Springer d.o.o.” koja je proglašena “media liderom”.. Jelena je nagradu dobila u kategoriji “Media Lider”, a magazin “The Men” okarakterisao je kao osobu čija su mladalačka vedrina i snaga, kao i ozbiljnost i profesionalnost u obavljanju funkcije generalnog direktora izdavačke kuće, pravi reprezent i same kuće koju predstavlja.


ADRIA MEDIJA PREDSTAVLJA NOVI LIVING PORTAL

Izdavačka kuća Adria Media Group (član Asocijacije medija) lansirala je novi Living portal. Na internet adresi www.moja.lisa.rs postavljen je jedinstcveni internet projekat koji objedinjuje najzanimljivije teme iz oblasti kulture stanovanja, opremanja doma, uređenja enterijera i eksterijera, praktičnog baštovanstva i hortikulture. Visokokvalitetan, lokalno produciran sadržaj, radi se pod licencom Hubert Burda Media, kao evropskog lidera u ovoj vrsti izdavaštva. Portal www.moja.lisa.rs čini sadržaj tri sajta: mojstan.rs, mojalepabasta.rs i zivotsacvecem.rs.


„24 SATA“ PORUČUJE: „BUDI KREATIVAN, IZAĐI IZ ŠABLONA“

Kompanija Ringier Axel Springer d.o.o. (član Asocijacije medija) pod svojim brendom „24sata“ pokrenula je konkurs za izbor najkreativnijeg oglasnog rešenja sa nazivom „Budi kreativan, izađi iz šablona“. Osnovna ideja konkursa jeste da animira firme, agencije i korporacije da svoja oglasna rešenja plasiraju na drugačiji, kreativniji način. Konkurs „Budi kreativan, izađi iz šablona“ trajaće tri meseca, nakon čega će biti proglašeno najkreativnije rešenje prema mišljenju čitalaca i svih onih koji budu želeli da glasaju. Pored titule najboljeg, pobedničko rešenje svojoj instituciji donosi i nagradu „Oblačenje novine“ u vrednosti od 2.000.000 dinara. Jedine besplatne dnevne novine u Srbiji „24sata“ osnovane su u novembru 2006. godine.. Od novembra 2010. godine, kompletna redakcija „24sata“, postaje deo prve integrisane redakcije u regionu, koja je nastala spajanjem redakcija dnevnih novina „Blic“, besplatnih dnevnih novina „24 sata“ i internet izdanja „Blic online“ i „Žena online“. Više informacija o konkursu pronaćićete na adresi: www.24sata.rs


"MAMINA ŠKOLA" – NOVO INTERAKTIVNO IZDANJE CPG

"Color Press Grupa" lansirala je na tržište svoje novo, šesto po redu interaktivno izdanje. Reč je o magazinu "Mamina škola" koje se, kako mu ime govori, bavi problematikom mladih mama i trudnica.
Kao i u slučaju srpskog, bosanskog i makedonskog izdanja magazina "Pošalji recept", te izdanja "Torte i kolači" i "Cveće u domu", i ovaj interaktivni časopis zajedno sa redakcijom prave njegovi čitaoci koji za svoje priloge dobijaju honorare. U slučaju "Mamine škole", to su saveti oko ishrane, zdravlja i nege beba i male dece.
Inače, prema decembarskim podacima ABC Srbija - magazin "Pošalji
recept" je zvanično prešao magičnih 200.000 prodatih primeraka. 

NEWS OF THE WORL: NOVI MUŠKI MAGAZIN U MARTU

The News of the World lansiraće u martu novi magazin za muškarce. Novi magazin obogaćivaće vikend sadržaj lista zajedno sa postojećim „glossy“ magazinom „Fabulous“. Naziv novog magazina je za sada nepoznat, ali se zna da će za početak biti štampan na obimu od 56 stranica. Zna se, takođe, da će se prvi broj magazina pojaviti 6. marta praćen tv i radio oglasnom kampanjom, ali se još ne zna da li je reč o mesečniku, ili će imati drugačiji tempo izlaženja.  Sadržaj magazina je posvećen svemu onome što bi moglo da interesuje muškarce.


DAILY MAIL: NAJVEĆA OGLASNA KAMPANJU U PROTEKLIH 10 GODINA

Početkom februara “The Daily Mail” je lansirao naveću reklamnu kampanju u proteklih deset godina posvećenu povećanju broja čitalaca i zadržavanju postojećih. Kampanju je kreirala kompanija M&C Saatchi, a obuhvata tv, štampane i onlajn  oglase. Osnov kampanje su pet tv spotova koji će biti emitovani individualno, a sadržaj je posvećen različitim segmentima Daily Mail.


FT iPAD APLIKACIJU DAUNLODOVALO 500.000 KORISNIKA

“The Financial Times” iPad aplikaciju daunlodovalo je skoro 500.000 korisnika u periodu od šest meseci. Ovim se iPad varijanta opasno približila sestrinskoj iPhone aplikaciji, koja je lansirana jula 2009. godine i koju je do sada daunlodovalo oko 600.000 korisnika. Financial Times iPad aplikacija postavljena je maja 2010. godine u početku za korisnike samo na US tržištu i do januara 2011. godine je okupio 486.000 korisnika.


IZDAVAČI TIPUJU NA „DIGITALCE“

Prema nedavno objavljenoj studiji više od 90 odsto rukovodilaca nemačkih izdavača dnevnih novina vide pripadnike mladih ciljnih grupa čitalaca kao korisnike digitalnih mobilnih uređaja za čitanje i praćenje dnevne i druge štampe. Ovakav zaključak proističe iz studije, koju je objavila Visoka škola u Ofenburgu na osnovu ankete obavljene u jesen 2010. godine. Prema ovoj studiji čak 82 odsto anketiranih se slažu da su iPod i slični uređaji najbliži da u budućnosti zamene štampane medije, ali ipak samo 23 odsto ispitanika veruje da će u narednih deset godina mobilni uređaji dostići da ih upotrebljava više čitalaca nego što koristi štampane medije.


NEMAČKA: BURDA STYLE GROUP LANSIRA “COVER”

Nemačka izdavačka kuća Burda Style Group odlučila je da početkom aprila tržištu ponudi novi ženski magazine. “Cover” će biti posvećen modi, interesantnim ličnostima i životnom stilu, a namenjen je ženskoj čitalačkoj publici u starosnoj dobi od 30 godina. Za početak magazin će imati 220 stranica, planirani tiraž je 250.000 primeraka, a cena će biti tri evra. Izdavačka kuća već izdaje magazine poput Bunte, Burda Style, Elle i mnoge druge.


FRANCUSKA: SPOJILI SE “INVESTIR” I “JOURNAL DES FINANCE

Finansijske muke naterale su francuske biznis magazine Investir (Groupe les Echos) i Journal des Finances (JDF) (Groupe Figaro) da se spoje i da od dva naprave jedan magazin koji se 5. februara na tržištu pojavio pod imenom Investir-Le Journal des Finances. Novi magazin pojavljivaće se na tržištu subotom po ceni od četiri evra. Sadržaj će biti posvećen biznisu i finansijama, a planirano je da se magazin stabilizuje na tiražu od oko 80.000 primeraka.


AKTUELNI NEMAČKI MAGAZINI NASTAVLJAJU DA GUBE ČITAOCE

Poslednje analize tiraža aktuelnih nedeljnika u Nemačkoj ukazuju da se ne zaustavlja proces pada broja čitalaca. Tako je časopis „Fokus“ u 2010. godini zabeležio 6,2 procenta manje čitalaca nego u prethodnoj godini (dostigao je oko 5,58 miliona). „Špigel“ je izgubio u istom periodu  4,5 odsto čitalaca i stigao do 6,25 miliona čitalaca, dok je „Štern“ imao 1,1 odsto manje čitalaca i zabeležio ukupno 7,62 miliona prodatih primeraka.


CIRIH DOMAĆIN 10. INTERNACIONALNOG NJUSRUM SAMITA

Vodeća svetska novinska asocijacija WAN-IFRA ove godine u Cirihu organizuje jubilarni Deseti Internacionalni Njusrum samit. Glavna tema je “Kako uvećati čitalački auditorijum uz pomoć inovativnog žurnalizma” a učesnici će imati priliku da o njoj raspravljaju od 9. do 10. juna 2011. Samit će okupiti vodeće svetske stručnjake za unapređenje uredničkih pristupa na multimedijalnim platformama. Opširnije informacije o samitu, kao i o uslovima učešća očekuju vas na internet adresi: www.wan-ifra.org 


KANADA: 2010. GODINA OPORAVAK ŠTAMPANIH MEDIJA

Prema podacima koje je nedavno saopštila Kanadska novinska asocijacija, 2010. godina je bila godina ozdravljenja za kanadske štampane medije. Saopšteno je da je ostvaren ukupan prihod od 3,14 milijardi dolara, što znači da je reč o porastu od 3,7 procenata u poređenju sa 2009. godinom. Online prihodi zabeležili su rast od 15 odsto, prihodi od oglasa u štampi porasli su za 2,3 procenta, a prihodi od prodatog tiraža za 1,4 odsto. Kanadski izdavači su još zadovoljniji kada se ima u vidu da je porast prihoda tokom 2010. godine zabeležen u svim regionima relevantnim za prodaju štampe.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!