Februar, 2010 No. 122


KONSTITUISAN UPRAVNI ODBOR SAVETA ZA ŠTAMPU

Savet za štampu, prvo samoregulatorno telo na medijskoj sceni Srbije, sada ima Upravni odbor. Na konstitutivnoj sednici potvrđenji su predlozi osnivača Asocijacije medija, Lokal Pressa, NUNS-a i UNS-a i za članove UO su izabrani: Dragan Bujošević, Manojlo Vukotić, Srđan Radulović, Safeta Biševac, Dimitrije Boarov, Ljiljana Smajlović, Petar Jeremić i Vladan Filipčev. Mandat članova Upravnog odbora Saveta za štampu traje četiri godine koliko će trajati i mandat njihovih zamenika: Tamare Skroze, Filipa Švarma, Milorada Ivanovića, Aleksandra Đivuljskog, Slaviše Lekića, Slobodana Stojičevića, Stojana Markovića i Branka Žujovića.
Upravni odbor saveta za štamopu doneo je odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor tri člana (i tri zamenika) koji će predstavljati javnost u radu Komisije za šalbe Saveta za štampu. Ovaj poziv objavljen na stranicama dnevnih listova okupljenih oko Asocijacije medija u utorak, 16. februara 2010. godine i otvoren je 30 dana od dana objavljivanja. Nakon izbora predstavnika javnosti biće konstituisana komisija za žalbe u čijem radu će učestvovati i članovi Upravnog odbora i njihovi zamenici.
Savet za štampu je samoregulatorno telo koje će se baviti praćenjem poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima i rešavanjem predstavki pojedinaca i institucija povodom konkretnih sadržaja štampanih medija. Savet za štampu baviće se i medijacijom između oštećenih pojedinaca, institucija i redakcija i iznošenjem javnih opomena u slučajevima kada je konstatovano kršenje etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije.
Konstitutivnoj sednici Saveta za štampu prisustvovao je i Hakon Blankenborg ambasador Norveške u Beogradu, zemlje koja je dala značajan doprinos u formiranju Saveta za štampu.


SAVET ZA ŠTAMPU: UPUĆEN POZIV PREDSTAVNICIMA JAVNOSTI

Upravni odbor Saveta za štampu, na sednici održanoj 11.02.2010. godine, doneo je Odluku o objavljivanju javnog poziva za predlaganje predstavnika javnosti za članstvo u Komisiji za žalbe Saveta za štampu. Konkursom je precizirano da se biraju tri predstavnika javnosti za rad u Komisiji za žalbe Saveta za štampu. Kandidate za predstavnike civilnog društva u Komisiji za žalbe Saveta za štampu mogu predlagati udruženja građana; nevladine, strukovne i obrazovne organizacije koje se bave: medijima, slobodom govora i izražavanja, zaštitom ljudskih, manjinskih, dečijih i rodnih prava; zaštitom zakonitosti i vladavine prava, kao i promovisanjem transparentnosti, borbe protiv korupcije, monopola, osnivači Saveta za štampu, itd. Predloženi kandidati moraju da ispunjavaju sledeće uslove: - da budu državljani Republike Srbije, da poseduju najveće profesionalne i moralne kvalitete; da budu osobe sa visokim ličnim integritetom i autoritetom u oblasti kojom se bave. Predstavnike civilnog društva - javnosti u Komisiji za žalbe Saveta za štampu biraju konsenzusom članovi Upravnog odbora Saveta za štampu, među svim predloženim kandidatima. Poziv je objavljen 16. februara i ostaje otvoren 30 dana. Predlozi za predstavnike javnosti podnose se uz pisano obrazloženje na adresu: Savet za štampu, 11000 Beograd, Ljube Jovanovića 9c.


SUSRET SA MINISTROM SLOBODANOM MILOSAVLJEVIĆEM

Radna grupa Upravnog odbora Asocijacije medija u kojoj su bili Veselin Simonović, Manojlo Vukotić, Mira Glišić Simić, Branislav Novčić i Zoran Papić susrela se polovinom februara sa Slobodanom Milosavljevićem ministrom za trgovinu i usluge i njegovim saradnicima zaduženim, kako za sprovođenje postojećeg Zakona o oglašavanju tako i za izradu predloga novog zakona. Do susreta je došlo na zahtev Upravnog odbora Asocijacije medija, a zajednički je zaključeno da je neophodno insistiranje na striktnom pridržavanju odredaba postojećeg Zakona o oglašavanju i tumačenja koje je u tom pogledu dalo Ministarstvo svim činiocima u procesu oglašavanja. Konstatovana je i potreba za ubrzavanjem procesa izrade predloga teksta novog zakona o oglašavanju sa ciljem da tekst bude predstavljen javnosti do kraja drugog kvartala tekuće godine. Obostrano je potvrđena opredeljenost da novi zakon treba stvarati u skladu sa najboljom evropskom praksom u u ovoj oblasti.


NAGRADA “MEŠA SELIMOVIĆ” – ŽIVORADU NIKOLIĆU

Nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu 2009, koju tradicionalno dodeljuje Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija), a po odluci 52 istaknuta književna kritičara, teoretičara i književna istoričara, dobio je pesnik iz Kraljeva Živorad Nedeljković za zbirku „Ovaj svet“ u izdanju „Arhipelaga“.
Ovaj izbor za knjigu godine jedinstven je kulturni ritual koji se uvek odvija pred očima najšire čitalačke publike. Pobednička knjiga dobila je 15 glasova - jedan više od drugoplasirane knjige „Ljetopis vječnosti“ Žarka Komanina. Nagrada „Meša Selimović“ sastoji se od skulpture sa likom Meše Selimovića (rad Miroslava D. Savića), povelje i novčanog iznosa.
U 22. izboru za najbolju knjigu godine učestvovala su 52 kritičara iz Beograda, Novog Sada, Mladenovca, Kruševca, Niša, Užica, Kragujevca, Smedereva, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Banjaluke, Mokrina, a predloženo je ukupno 90 naslova.
Ovogodišnji izbor knjige godine, koji organizuju „Novosti“, zapravo je prvi u nizu događaja koji će tokom 2010. u Srbiji biti upriličeni povodom velikog jubileja - 100 godina od rođenja Meše Selimovića. Dodelu značajnog književnog priznanja 3. marta pratiće i prigodna izložba dokumentarnih fotografija sa dosadašnjih uručenja nagrada.


BLIC” PROGLASIO PREDUZETNIKA GODINE

Radovan Milojević, vlasnik preduzeća za proizvodnju brava i okova „Stublina“ iz Stojnika, je proglašen za preduzetnika 2009. godine. Nagradu od 30.000 evra, koju je obezbedila „Banka Inteza“ a koju već treću godinu u prestižnoj akciji dodeljuju „Blic“ (član Asocijacije medija) i „Banka Inteza“, u ime prvonagrađenog je primila Verica Milojević, supruga vlasnika „Stubline“ i izvršna direktorka za komercijalno finansijske poslove u preduzeću.
Pred žirijem je proteklih meseci bio veoma težak zadatak. Među više od 500 malih i srednjih preduzeća izbor je najpre sužen na 50, a kasnijim odabirom na 10 najboljih, od kojih je dva dana uoči proglašenja izabrano pet prvorangiranih. Prema oceni žirija, drugoplasirani u ovogodišnjem izboru je Mitar Obradović, vlasnik firme „Neli“ iz Loznice, a u društvu pet najboljih izabrani su i Miodrag Radovanović, vlasnik „Podruma Radovanović“, Zoran Knežević, vlasnik „Div trejdsa“ iz Čelareva, i Branka Radovanović, suvlasnica softverske kompanije „PSTech“. Kako je i najavio na promociji akcije u novembru prošle godine, potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, svih pet prvorangiranih preduzeća u ovoj akciji moći će da računaju na pomoć države, odnosno povoljne kredite Fonda za razvoj.


NOVA IMENOVANJA U DELTA HOLDINGU

U skladu sa poslovnom strategijom i aktivnostima koje ocekuju kompaniju u narednom periodu, Delta Holding je sproveo odredene promene u delu top menadzmenta. Tako je Dragan Filipovic, dosadasnji generalni direktor Delta Maxi Grupe, imenovan za potpredsednika Delta Holdinga. Delta Maxi Grupu vodice ubuduce Dejan Jeremic, dosadasnji generalni direktor Delta Agrara. Na mesto generalnog direktora Delta Agrara postavljen je Milan Grgurevic, dosadasnji zamenik generalnog direktora Delta Agrara.
Svi novoimenovani menadzeri su kadrovi kompanije i vec godinama rade u okviru razlicitih delova Delta Holdinga.


KONFERENCIJA O ODRŽIVOSTI LOKALNIH I REGIONALNIH MEDIJA

U organizaciji Media centra Niš i uz podršku IREX-a i USAID misije u Srbiji, u Nišu će 4. marta biti održana konferencija na temu Održivost lokalnih i regionalnih medija. Glavna pažnja ove Konferencije biće posvećena problemima sa kojima se mediji suočavaju danas, kao i da ukaže na postojeće mogućnosti, ideje i inicijative u cilju obezbeđenja opstajanja u trenutnim kriznim okolnostima, kao i postizanja održivosti u budućem radu medija na jugu Srbije. Konferencija će okupiti predstavnike medija, medijskih organizacija, donatora i republičke Vlade. Učešće na konferenciji su potvrdili direktor IREX Srbija Richard McClear, pomoćnica Ministra kulture za medije, Nataša Vučković-Lesendrić, Šef Odeljenja za medije pri Misiji OEBS-a u Srbiji, Dragana Nikoli-Solomon Manifestacija će imati četiri panela koji će sa različitih stanovišta sagledati trenutno stanje u lokalnim i regionalnim medijima u Srbiji i mogućnosti za uključivanje relevantnih aktera u zemlji u cilju obezbečenja njihove bolje i održive budućnosti.


24 SATA BELEŽI PORAST ČITANOSTI I PROFITA U 2009.

24 sata“, prve i jedine visokotiražne besplatne dnevne novine u Srbiji, u 2009. godini poslovale su s profitom uprkos ekonomskoj krizi zbog koje su mnoge medijske kuće prošlu godinu imale velike probleme. Tokom 2009. godine „24 sata“ su svakog dana čitala prosečno 227.203 čitaoca, čime je zabeležen rast od 17 odsto u odnosu na 2008. godinu, pokazuju podaci agencije „Ipsos Strategic Marketing”. Najčitaniji mesec bio je maj, sa 303.594 čitaoca dnevno, a najčitanija nedelja od 4. do 10. maja, kada su ove novine svakog dana čitala u proseku 357.204 čitaoca. Istraživanja su pokazala da „24 sata” najviše čitaju mladi i obrazovani ljudi.
Oni koji ne stignu da uzmu svoj primerak „24 sata” iz prepoznatljivih narandžastih kutija list mogu da čitaju na sajtovima www.e24.24sata.rs i www.24sata.rs. List ima i posebnu verziju sajta za mobilne telefone, a vesti iz grada, zemlje, sveta, ekonomije, šou biznisa... mogu se naći i na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.


JUBILEJ POŠTA SRBIJE OD SAJMA BRENDOVA

Na ovogodišnjem Sajmu brendova Pošta „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) počela je proslavu svog jubileja – 170 godina rada. Ovom prilikom posetioci su upoznati sa tim da je prošle godine nabavljeno od „Jumka“ 5.000 novih zimskih uniformi za poštare i 500 za službenike „Post ekspresa“, a ove godine u planu je i nabavka letnjih. Posetioci prezentacije imali su prilike i da vide novi korporativni spot Pošte Srbije, koji treba da, pored klasičnog prepoznavanja, pokaže i da „Pošta“ ima da ponudi i neke nove usluge koje su više okrenute ka budućnosti. Pošta je, inače, tokom prethodne godine realizovala projekat digitalnih sertifikata, dodelu poštanskih adresnih kodova, nabavila mašine za štampanje koverti i pošiljki i postavila je rekord, jer je za samo mesec dana uvela sistem za elektronski transfer novca iz i u Srbiju u saradnji sa kompanijom Vestern junion, a pored svega toga, maksimalno je ulagala u osavremenjivanje i unapređenje imidža, čime je dokazala da je PTT pravi srpski korporativni brend.


GLAMUROZNA DODELA OSKARA POPULARNOSTI

Glamurozna dodela „Oskara popularnosti“, koja je održana u urorak, 9. februara, u dvorani Sava centra, a u organizaciji magazina „Puls“, obećava veliki povratak ove nekada najznačajnije manifestacije u šou biznisu. Najveće aplauze publike dobili su glumac i glumica godine „Oskarovci“ Sloboda Mićalović i Milan Lane Gutović, kao i ličnost godine Radomir Antić. Direktorka kompanije „Ringier“ (član Asocijacije medija) Jelena Drakulić uručila je „Oskara“ Radomiru Antiću . “Oskar popularnosti” dodeljen je za dostignuća u 20 kategorija.


TELEKOM DOBIO SPECIJALNU NAGRADU ZA TRŽIŠNE KOMUNIKACIJE

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) dobio je ove godine, na 6. Brand Fair-u, Specijalnu nagradu za tržišne komunikacije, čime je dodatno potvrđen izuzetno uspešan nastup kompanije na ovoj manifestaciji. Izložbeni prostor bio je posvećen krovnom brendu Telekom Srbija i predstavljanju aktivnosti kompanije u oblasti korporativne društvene odgovornosti. Predstavljanju Telekoma Srbija na Brand Fair-u prisustovovali su i brojni prijatelji Telekoma Srbija - mladi matematičari, fizičari, informatičari, osvajači brojnih medalja i priznanja na najvećim svetskim takmičenjima, zajedno sa zlatnim vaterpolo reprezentativcima
U obraćanju posetiocima, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija Milica Amidžić, saopštila je da je “Kompanija i u 2009. godini ostvarila izuzetne poslovne rezultate i pokrenula niz društveno odgovornih akcija, zbog čega nastup Telekoma Srbija na ovogodišnjem Brand Fair-u obeležava upravo naglasak na aktivnostima u oblasti ulaganja u zajednicu”. Prema njenim rečima jedna od takvih akcija je i e-dukacij@, u okviru koje je uveden internet priključak u 3.330 škola širom Srbije, a uz pomoć drugih donatora računarima opremljeno 100 škola. “Istovremeno, bili smo deo pobedničkih timova matematičara, vaterpolista i košarkaša, koje ćemo podržati i na budućim takmičenjima”, rekla je Milica Amidžić.


BLIC” PROGLASIO “NAJMOĆNIJE U MEDIJIMA”

Polovinom februara dnevni list “Blic” (član Asocijacije medija) nastavio je da objavljuje svoje, sada već tradicionalne liste na temu “Naj...” Februar je bio mesec u kome je “Blic” ponudio svoje viđenje 50 najmoćnijih ljudi u srpskim medijima, a zatim je usledila i lista sa “300 najmoćnijih Srba”. Prvi na listi najmoćnijih Srba je predsednik države Boris Tadić, a na čelu najmoćnijih ljudi na medijskoj sceni je vlasnik “Pinka” Željko Mitrović. Zanimljivo je da se na ovoj listi našlo čak 18 imena ljudi zaposlenih u medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija. “Blicove” rang-liste su veoma rado čitane i sigurno izazivaju pažnju najšire javnosti.


USPEH MAGAZINA “COLOR PRESS GROUP”

Kako saopštavaju iz kompanije “Color Press Group” (član Asocijacije medija) Ipsos Strategic Marketing publikovao je zbirne podatke o čitanosti dnevnih listova i magazina u Srbiji u 2009. godini. Prema ovim podacima, najčitaniji dnevni list u Srbiji je "Blic" (član Asocijacije medija) sa rejtingom 14,6%, na drugom mestu su "Novosti" (član Asocijacije medija) sa 9,0%, zatim "Kurir" sa 7,2% i "Press" (član Asocijacije medija) koji čita 6,6% ispitanika. Kada je reč o magazinima, Strategic Marketing ih je podelio po kategorijama.
Ubedljivo najviše liderskih pozicija u kategorijama, čak šest, drže magazini kompanije "Color Press Group JOY , "Svet" , CKM , "Lepota i zdravlje" , "Bravo" ,"Moja beba".

Magazini kuće "Ringier" (član Asocijacije medija) lideri su u dve u kategorije: "Ženski magazini" - "Blic žena" sa 15,6% i "Politka i ekonomija" - "Nin" sa 0,8%. "Adria Media Srbija" (član Asoccijacije medija) ima vodeci magazin takođe u dva segmenta - u kategoriji "Kuća, nameštaj, bašta" - "Moja lepa bašta" sa 3,1%, i u oblasti "Putovanja, kultura, nauka" - "National Geographic" sa 1,3%.
Ako se svi magazini posmatraju zajedno, među osam najčitanijih (sa rejtiznima iznad 4%) "Color Press Group" ima čak četiri - "Lepota i zdravlje" 7,4%, "Svet" 7,1%, "Bravo" 5,8%, "Scandal" 5,7%, ostali su "Ringier" ("Blic žena" 15,6%), Europapress ("Glorija" 4,4%), "Delicious plus" ("Hrana i vino" 6,2%) i "Sat Media Group" ("Sat plus" 4,4%).
U KINI RASTE PRIHOD OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Prihodi od onlajn oglašavanja u Kini su tokom 2009. godine porasli za čak 21,2 odsto i dostigli su iznos od 2,2 milijarde evra. Prognoze za 2010. godinu su još bolje jer stručnjaci očekuju novi rast prihoda i to od oko 30,1 odsto, a u kontekstu ovako optimističkih pogleda 2011. godina bi trebala da bude fantastična ako se uzme u obzir planirani prihod od onlajn oglašavanja od čak 49,2 procenta.


SVE VIŠE MOBILNIH PRETPLATNIKA

Prema podacima koje je nedavno saopštila Internacionalna Telekomunikaciona Unija u ovoj godini biće nastavljen porast broja mobilnih pretplatnika. Prema objavljenim podacima očekuje se da će u svetu tokom ove godine biti oko pet milijardi aktivnih pretplata na mobile telephone. Najbrži i najveći rast biće zabeležen u zemljama u razvoju, a mobilni telefoni će se sve više koristiti za aktivan pristup internetu.


U AUSTRIJI IZDAVAČKA GRUPA NEWS LANSIRA MAGAZIN “MAN”

Austijska izdavačka kuća News odlučila je da 2. aprila lansira novi magazin “Man”. Magazin “Man” pojaviće se samo na tržištu tokom 2010. godine samo dva puta. Izlazak iz štampe drugog broja planiran je za oktobar ove godine. Novi magazin baviće se temama vezanim za automobile, modu, lifestyle, fitness i trend sportive. Ciljna grupa su muškarci ispod 49 godina. Prvi broj biće štampan u 100.000 primeraka.


PORTUGAL: GASI SE “FHM”

Portugalska izdavačka grupa “Impresa” saopštila je da će 25. februara biti objavljen poslednji broj portugalskog izdanja magazine “FHM”. Čelnici izdavačke kuće Impresa nisu obnovili licencna prava sa britanskom izdavačkom kompanijom Bauer, a odustajanje su objasnili malim prihodima od oglasa uprkos činjenici da je FHM bio najčitaniji magazin među muškom populacijom u Portugaliji.


U BRITANIJI TELEGRAF PAO ISPOD 700.000

Po prvi put od kako je 1962 godine pristupio sistemu oditovanja tiraža britanski Daily Telegraf je u januaru 2010. godine ostvario prosek, koji je ispod 700.000 primeraka. Tačnije Daily Telegraf je ostvario prosečan tiraž od 691.128 primeraka, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja pad od 11,76 odsto. Pad tiraža u januaru zabeležio je i Financial Times koji je u proseku prodavao 390.315 primeraka što je u odnosu na isti period prethodne godine pad od 8,52 procenata.


ITALIJA: PAD PRIHODA OD OGLASA

Prihodi od oglašavanja u Italiji tokom 2009. godine opali su za čak 13,4 odsto, što znači da je u apsolutnom iznosu ostvareno 8,52 milijardi evra.
Kada je reč o televiziji prihodi su opali za 10,2 procenata, novine beleže katastrofalan pad oglasnih prihoda od 21,5 odsto, a magazini su u potpunom šoku uz zabeleženi pad od 30 procenata. Jedini rast prihoda i to od samo 5,1 odsto zabeležen je kod onlajn oglašavanja. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!