Februar, 2010 No. 121


IMENOVANI ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA SAVETA ZA ŠTAMPU

Medijske asocijacije i novinarska udruženja osnivači Saveta za štampu završili su postupak  imenovanja svojih predstavnika u Upravnom odboru prvog medijskog samoregulatornog tela u Srbiji.
U Upravnom odboru Saveta za štampu u ime Asocijacije medija biće Dragan Bujošević, glavni urednik Politike, Manojlo Vukotić, glavni urednik Večernjih novosti i Srđan Radulović, glavni urednik NIN-a. Lokal Press će predstavljati Vladan Filipčev, predsednik ove organizacije i glavni urednik Bečejskog mozaika. Liljana Smajlović i Predrag Jeremić predstavljaće Udruženje novinara Srbije, a ispred Nezavisnog udruženja novinara Srbije u Upravnom odboru Saveta za štampu biće Dimitrije Boarov i Safeta Biševac.
Osnivači su za njihove zamenike imenovali: Milorada Ivanovića, zamenika glavnog urednika Blica, Aleksandra Đivuljskog, glavnog i odgovornog urednika Dnevnika i Filipa Schwarma, zamenika glavnog urednika nedeljnika Vreme u ime Asocijacije medija. Branko Žujović i Slobodan Stojićević će zamenjivati članove UO iz UNS-a, Tamara Skroza i Slaviša Lekić u ime NUNS-a i Stojan Marković će zamenjivati člana UO koga je imenovao Lokal Press.
Konstitutivna sednica Upravnog odbora Saveta za štampu biće održana do polovine februara. Odmah po konstituisanju upravni odbotr Saveta za štampu raspisaće javni konkurs za predlaganje tri predstavnika javnosti za rad u Komisiji za žalbe.
Osnivači Saveta za štampu, kao prvog medijskog samoregulatornog tela u Srbiji su Asocijacija medija, Lokal Press, UNS i NUNS.


USPEŠNIM POSLOVANJEM U SUSRET JUBILEJIMA

Generalna direktorka Apoteke Beograd (pridruženi član Asocijacije medija), Olivera Gordić bila je sa saradnicima gost glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. U razgovoru, koji je znatno premašio prethodno dogovoreno vreme, Olivera Gordić detaljno je upoznala prisutne sa uspešnim poslovanjem kompanije na čijem je čelu i koja već decenijama Beograđane sa uspehom snabdeva lekovima u više od 120 prodajnih objekata. Generalna direktorka Apoteke Beograd je posebno mesto u izlaganju posvetila društveno odgovornom poslovanju kompanije na čijem je čelu, stalnom unapređenju poslovanja i usavršavanju zaposlenih. Posebna pažnja u razgovoru posvećena je unapređenju saradnje na informativnom i marketinškom planu.


„BLIC“ MEĐU 200 NAJBOLJIH U SVETU

Internet sajt „Blica“ (član Asocijacije medija) našao se na 174. mestu u svetu u tradicionalnoj akciji izbora za najbolja onlajn izdanja štampanih medija u organizaciji australijskog servisa 4imn.com. Uspeh „Blica“ još je veći kada se analizira objavljena lista top 200 u svetu na kojoj nema nijednog drugog medija iz Srbije i okruženja - Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske...
„Lista je napravljena nakon analize tri nezavisna indikatora - posete internet sajtu, ocene posećenih stranica i popularnosti linkova koji vode na stranicu. Podaci su uzeti iz tri odvojena izvora - sajtova za pretraživanje Gugla i Jahua, kao i ‘Alekse’, servisa za praćenje posećenosti internet sajtova, objašnjava Fabio Fatuzo, izvršni direktor kompanije 4imn.com. Ova australijska firma osnovana je 2005. godine, rezultate istraživanja objavljuje svakih šest meseci, a u poslednjem izveštaju objavljenom ovih dana analizirali su preko 7.000 sajtova štampanih medija širom sveta.
Nadmoćnost „Blica“ još je očiglednija kada se pogleda lista najboljih medija u Evropi, gde je „Blic“ zauzeo odlično 67. mesto, ostavljajući iza sebe takve veličine poput  švajcarskog „Blika“, nemačkog „Tagescajtunga“, austrijskih „Noje kronen cajtunga“ i „Kurira“, grčkih „Elefterotipije“ i „Katimerinija“, italijanskog „Il Mesađera“, španske „La Vangardije“...
Na listi 200 najboljih onlajn novina prvo mesto zauzeo je „Njujork tajms“, a slede britanski „Gardijan“, kineski „Ženmin žibao“, američki „Ju-Es-Ej tudej“ i španski „El Mundo“.
Kompletna lista top 200 u svetu nalazi se na sajtu: www.4imn.com/top200/


SVI OSUDILI POPOVSKO SILEDŽISTVO

Sva novinarska udruženja, medijske asocijacije i široka javnost najoštrije su osudili bahato i siledžijsko ponašanje sveštenika SPC Bogdana Simanića iz Šapca. Simanić je posredno uputio pretnje dopisnici „Večernjih novosti“ (član Asocijacije medija) Aleksandri Delić povodom teksta koji je objavila pod naslovom „Loš glas o Glasu Podrinja“ zapretivši joj fizičkim razračunavanjem. Bahati sveštenik iz Šapca, koji je jedan od suvlasnika lokalnog lista, široj javnosti je postao poznat zbog fizičkog zlostavljanja sopstvene supruge. O Simanovićevim pretnjama obavešteni su javni tužilac i policija u Šapcu a od SPC je zatraženo da kabadahiju u mantiji pod hitno raščini.


HUMANITARNA AKCIJA DELTA MAXIJA

Delta Maxi (pridruženi član Asocijacije medija) je 4. februara započeo akciju za pomoć deci oboleloj od raka. U narednih mesec dana od svakog pojedinačnog proizvoda trgovačke robne marke Premia odvajaće se 1 dinar u korist Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od karcinoma (NURDOR, www.nurdor.org.rs ), a za realizaciju projekta psihološke i socijalne pomoći oboleloj deci.  Trgovačka marka Premia je privatna robna marka Delta Maxi Grupe i može se pronaći samo u maloprodajnim objektima ovog trgovačkog lanca. Ovoj humanitarnoj akciji priključio se i dnevni list "Politika" (član Asocijacije medija) koji će na svojim stranicama tokom februara  objavljivati odlomke iz "Knjige nade", nesvakidašnje ispovesti dece koja su prošla put od otkrivanja teške bolesti, do uspešnog izlečenja i nastavljanja normalnog života.
Februar je inače mesec borbe protiv raka: 4. februar se obeležava  Međunarodni dan borbe protiv raka, a 15. februar  je Svetski dan dece obolele od raka.


BRANKICI STANKOVIĆ NAGRADA „JUG GRIZELJ”

Novinarka televizije B92 i autorka emisija „Insajder” Brankica Stanković dobitnica je nagrade „Jug Grizelj” za 2009. godinu. Odluku da Brankici Stanković, po drugi put, dodeli nagradu doneo je većinom glasova žiri u kojem su Živorad Kovačević, Velimir Ćurgus Kazimir (predsednik žirija), Antonela Riha, Filip Švarm i Elena Krstanović. Nagradu „Jug Grizelj” od 1991. godine dodeljuju Grizeljevi prijatelji, kolege i porodica, „za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima”, sa željom da čuvaju uspomenu na Juga Grizelja i da podstiču istraživačko novinarstvo, navodi se u saopštenju. Dosadašnji dobitnici nagrade „Jug Grizelj” bili su Lila Radonjić, Željko Vuković, Predrag Koraksić Koraks, Gordana Logar i redakcija „Naše Borbe”, Bojana Lekić i Svetlana Lukić, Stojan Cerović, agencija „Beta”, Radio Bajina Bašta, Radio Pančevo i požarevački Bum 93. Nagrađeni su i Teofil Pančić, Omer Karabeg, Nenad Stefanović, Ivan Torov, Antonela Riha, Miloš Vasić, Brankica Stanković, Filip Švarm, Vukašin Obradović i Mita Boarov.


SVET MEĐU 25 NAJTRAŽENIJIH POJMOVA NA SRPSKOM INTERNETU

Dnevni list “Danas” objavio je u broju od 6. januara listu 25 najtraženijih pojmova na srpskom internetu u protekloj godini. Na prva tri mesta su: Facebook, Google i Sex kao, verovatno, u većini zemalja na svetu. Kada je reč o nazivima medija, u 2009. godini najviše posetilaca u pretraživače ukucavalo je pojmove: “Blic” (4.), “Press” (14.) i “Svet” (22.)


POŠTA OSTVARILA DOBIT OD 3,9 MILIJARDI DINARA

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) je, prema preliminarnim procenama, i pored velikih ekonomskih izazova, završila 2009. godinu sa dobiti od 3,9 milijardi dinara, istakao je generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” Goran Ćirić na konferenciji za novinare.Generalni direktor Pošte Srbija je ukazao da je u prošloj godini realizovano 99,3 odsto planiranih prihoda, dok su troškovi bili za oko četiri odsto manji, tako da je konačni poslovni rezultat iznad planiranog. Pošta i u 2010. planira da posluje pozitivno, odnosno da ostvari dobit i ima još prostora za racionalizaciju i smanjenje troškova, rekao je on, podsetivši da je PTT 2008. godinu završilo sa 2,7 milijardi dinara dobiti.
Goran Ćirić je naglasio i da Pošta u ovoj godini planira investicije od oko 4,3 milijarde dinara, od čega će skoro polovina, odnosno 1,9 milijardi dinara biti namenjeno izgradnji glavnih poštanskih centara u Beogradu i Novom Sadu i adaptaciji poštanskog centra u Nišu.


SPEKTAR – I ZA GLEDANJE I ZA ČITANJE

Na svoj 106. rođendan, „Politika” (član Asocijacije medija)  se predstavila čitaocima u novom izdanju – sa drugačijom organizacijom rubrika u štampanom izdanju i uvođenjem nove rubrike - Spektar. Na ukupno pet strana, kojima započinje drugi log štampanog izdanja „Politike”, u Spektru će se svakog dana nalaziti TV rubrika, programske šeme televizija, ali i sve teme koje su se do sada nalazile na stranama koje su se u „Politici” pojavljivale jednom ili dva puta nedeljno: Ženska strana, Ritam, Medicina, Digitalni svet.


URUČENA HAGRADA „mts MOBILE AVARD“

Specijalna nagrada „mt:s Mobile Award“, za najkreativniju upotrebu mobilnih telefona u advertajzingu, dodeljena je 22. januara u okviru  festivala „Epica“, prestižnog evropskog festivala dizajna, advertajzinga i komunikacija. Agenciji Bungalov 25, specijalnu nagradu na svečanosti u klubu „Teatro“ uručila je direktor Sektora za PR Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), Milica Amidžić.
Beograd je ove godine po prvi put bio domaćin svečane dodele nagrada „Epica“, koje se u brojnim kategorijama dodeljuju već 23 godine. Na 23. festivalu „Epica“ učestvovalo je 3.196 radova 476 kompanija iz 48 zemalja Evrope. Proglašena su 64 pobednika,  uključujući i četiri grand pri nagrade „Epica d’Or.“


PRIGODNA MARKA ZA NINOV JUBILEJ

JP PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija)  je 26. januara prigodnom markom čestitala NIN-u 75. rođendan. Poštanska marka NIN-a nominalne vrednosti 22 dinara štampana je u tiražu od 38.000 komada. Epitet „prigodna“ u ovom slučaju označava ne samo karakteristiku poklona nego i vrstu marke. Za razliku od redovne marke, prigodne se štampaju u ograničenom tiražu i nikada se ne doštampavaju. U svetu je običaj da na taj dan izađe i koverat koji je prati (First day cover). Na poleđini koverta je objašnjenje koji je povod da baš taj događaj, ličnost, ili jubilej, bude odabran za prikaz na marki i informacije o njemu.
Prva redovna poštanska marka pojavila se maja 1840. godine u Londonu. Na njoj je portret kraljice Viktorije na crnoj pozadini, a vrednost joj je bila jedan peni. Zato je nazvana Penny black ili Black penny (Blek peni). Londonski Tajms je već iduće 1841. godine objavio vest o sakupljanju maraka. Razlog za skoro trenutno interesovanje za filateliju leži u tome što je marka podjednako način plaćanja poštanskih usluga i materijalni simbol specifičnosti jedne kulture. NIN je član Asocijacije medija


PROFESIONALNO USAVRŠAVANJE U AMERICI ZA MLADE NOVINARE

Američka ambasada u Beogradu i Međunarodni trening centar za medije obaveštavaju  da je otvoren konkurs za stipendije za celogodišnji program profesionalnog usavršavanja u Americi u 2010.- 2011. Program je namenjen za do tri (3) mlada novinara i medijska profesionalca iz Srbije, na početku karijere, koji će dobiti priliku da provedu godinu dana na jednom od univerziteta u Americi usavršavajući se u oblasti novinarstva ili masovnih medija/komunikacija. Stipendisti će imati priliku da steknu znanja o istorijatu i tehnikama novinarstva u Americi pohađajući kurseve univerziteta kroz predavanja, praktične vežbe, posete lokalnim medijima, u potpuno autentičnom lokalnom američkom okruženju.  Do sada je u programu učestvovalo nekoliko obrazovnih institucija, kao na primer Univerzitet u Oklahomi, Univerzitet u Tenesiju, državni univerziteti u Kentu i u Arizoni itd. Ambasada SAD je obezbedila fond koji pokriva troškove od 24,500 do 26,000 dolara po učesniku. Stipendija uključuje povratnu avio kartu, mesečnu nadoknadu, troškove školarine i zdravstveno osiguranje. Neophodno je da stipendisti odlično razumeju i govore engleski jezik kako bi u potpunosti učestvovali u nastavnom programu.


POTRAGA ZA NOVIM VLASNIKOM

Najskuplje plaćeni lokalni medij u Srbiji od prošlog petka više nije u vlasništvu porodice Marković. Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor potpisan februara 2008. sa Cvijetom Marković o kupovini nedeljnika „Pančevac“ za 181 milion dinara, ili prema tadašnjem kursu 2,2 miliona evra.
Porodica Marković nije uspela da uplati drugu ratu (oko 360.000 evra) koja je davno dospela za naplatu, i pored toga što je Agencija za privatizaciju odložila rok za izmirenje računa. Zoran Spremo, direktor „Pančevca“, kaže da je o raskidanju kupoprodajnog ugovora saznao iz sredstava informisanja


ABC SRBIJA ORGANIZOVALA SEMINAR O INTERNET OGLAŠAVANJU

Krajem januara u Beogradu je odrzan seminar o oglašavanju na internetu, koji je organizovala ABC Srbija, uz podršku USAID i IREX. U polusatnim izlaganjnima, učestvovalo je devet predavača, vodećih ličnosti internet biznisa, iz Srbije i Hrvatske. Seminar je pobudio veliko interesovanje profesionalaca, pa mu je, umesto prvobitno predviđenih 80, prisustvovalo oko 150 slušalaca, a za sve druge zainteresovane, čije prijave ABC Srbija nije bila u mogućnosti da prihvati, obezbeđen je direktan prenos putem sajta www.live-e.tv. Na ovom sajtu će i u narednom periodu biti moguće pogledati snimak svih predavanja, dok su prezentacije predavača dostupne na adresi: www.abcsrbija.com.
Na seminaru je predstavljen i novi web odit sistem ABC Srbija, namenjen za praćenje i verifikaciju posećenosti web sajtova, odnosno prosleđivanje informacija oglašivačima. Predviđeno je da sistem zvanično bude pušten u rad do kraja februara, pružajući besplatno ovu dodatnu vrednost oglašivačima - članovima ABC Srbija.


COMTRADE USPEŠAN NA SAJMU U LONDONU

Po treći put zaredom, ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) nastupio je na jednom od najprestižnijih svetskih skupova na polju gejminga. ComTrade kompanija HERMES SoftLab, poznata po svojim visokokvalitetnim IT rešenjima i razvoju softvera, predstavila se na sajmu IGE 2010 (International Gaming Expo) u Londonu.. Sajam okuplja gotovo sva najveća svetska imena iz ove profitabilne industrije. HERMES SoftLab već skoro dve decenije kreira napredna softverska rešenja za klijente iz različitih poslovnih oblasti, a u proteklih nekoliko godina je uspostavio čvrstu saradnju sa globalnim partnerima koji se bave prodajom kazino opreme i onlajn gejmingom. Na IGE 2010 sajmu HERMES SoftLab je predstavio svoje nove tehnologije i softverske proizvode za gejming industriju (Remote Gaming Server, G2S modul ), a poseban naglasak je ove godine stavljen na rešenja za onlajn igre na sreću, kategoriju koja veoma brzo napreduje na svetskom tržištu softvera. Stoga se i štand kompanije ove godine nalazi upravo u delu sajamskog prostora posvećenom onlajn rešenjima, što bi trebalo da rezultira većim brojem kontakata i potencijalnih ugovora u ovoj oblasti.
EVROPSKI NOVINSKI KONGRES 2010 U BEČU

Ko pravi najbolje novine u Evropi? Ko ima nove ideje? Kakvi su najnoviji trendovi? Jednostavno, o novinama će biti reč na 11. Evropskom novinskom kongresu, koji će biti održan od 25. do 27. aprila ove godine u Beču. Na najvećem evropskom kongresu iz oblasti novinarstva, glavni urednici, dizajneri i koncepcioneri predstaviće najnovije informacije, trendove i projekte. Težište ovogodišnjeg kongresa biće na lokalnom novinarstvu, jer lokalne informacije tj. informacije iz sopstvenog okruženja postaju za čitaoce novina sve važnije.
Od ostalih tema izdvajaju se: revolucionarni koncept - moć novih ideja, klasični koncept – novine kao čisto zadovoljstvo čitalaca, multimedijalni „Storytelling“, finansiranje novinarstva itd. Sve informacije o kongresu mogu se naći na internet adresi: www.newspaper-congress.eu


SAMO SE PRETPLATNICI NE OSIPAJU

Tiraži nemačkih izdanja nastavili su da vuku negativne bilanse i u poslednjem kvartalu 2009. godine. Do ovakvog zaključka došla je organizacija IVW za oditovanje tiraža na osnovu analize svih vrsta štampanih medija u Nemačkoj. Pad tiraža jedino nije zebeležen  kod dnevnih i nedeljnih listova, i  periodićnih časopisa, koji se prodaju u pretplati.


VOL STRIT ŽURNAL ZA MOBILNE

Evropsko izdanje Vol strit Žurnala (Wall Street Journal Europe)startovalo je sa vebsajtom za mobilne primaoce. Na ovom sajtu mogu se videti aktuelne vesti, informacije i analize sa portala ovog medija. Na internet adresi: WSJ.com sadržaji su dostupni za sve mobilne uređaje – od mobilnih telefona do smartfona i ajfona, a potpun pristup imaju pretplatnici


ŠUŠKA SE ŠUŠKA

U turbulentnim vremenima ekonomske krize koja žestoko pogađa medijsku industriju pa i najveće i svetski poznate medije – sve je istovremeno i moguće i nemoguće. Tako neki sasvim mogućim ocenjuju sadržaj glasina koje od nedavno govore o skoroj prodaji Mardokovih  izdanja Times i Sandy Times. Šuškanje je počelo na Twiteru i za sada na tu temu nema bilo kakvih komentara iz News Corp-a.


BBC PRODAJE MAGAZINE

Radio Times i Gardeners World magazini mogli bi uskoro da dobiju novog vlasnika. Reč je o samo dva od oko 50 magazina u produkciji BBC, koji odnedavno najozbiljnije razmatra prodaju svoje magazinske divizije. Inače BBC je u britaniji četvrti po veličini izdavač magazina sa ukupno prodatim tiražom od oko 85 miliona primeraka na godišnjem nivou.


MOND LANSIRA SPECIJALNI PRILOG

Poznati francuski dnevni list “Le Monde” odlučio je da čitaocima u formi magazina jednom mesečno ponudi izbor najzanimljivijih članaka i fotografija objavljivanih tokom meseca na stranicama Le Monda. Reč je o separatu Le Mensuel, a sadržaj prvog broja bio je posvećen Haitiju, slikama poplave Pariza iz 1010. godine, lošim rezultatima francuske industrije i mnogim drugim zanimljivostima koje je Le Monde objavljivao tokom prethodnog meseca.


GANET MANJE PRIHODOVAO OD OGLASA

Kompanija Ganet, najveći novinski izdavač u Sjedinjenim Američkim državama i vlasnik britanskog regionalnog izdavača Newsquest zabeležila je pad ukupnog prihoda od oglasa od 18 odsto u poslednjem kvartalu 2009. godine u poredjenju sa istim periodom u prethodnoj godini. Kompanija je saopštila da Newsquest koji izdaje oko 200 naslova u Velikoj Britaniji beleži pad oglasnih prihoda od 17,9  a američki deo okruglo 18 procenata. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!